2024-03-27 12 瀏覽
呢間係土瓜灣嘅餃子小店價錢好親民,而且份量都幾大,性價比都幾高,好快就坐滿曬😄🥟🔸黑椒洋蔥牛肉煎餃(HK$29)黑椒味都幾突出,一咬就爆汁,外皮都煎得幾脆😄🔸椰菜雪耳香菇豬肉餃上海粗麵(HK$42)呢款就叫左原味大地魚上湯,椰菜雪耳香菇豬肉餃都好多餡, 皮都幾薄,麵嘅份量都好多🍜🔸香菇木耳豬肉餃上海幼麵(HK$52)香菇木耳豬肉都好紮實,咬落都幾有口感,呢碗叫左酸辣金湯,配埋好多木耳😆🔸原味小籠包(HK$32)小籠包有幾個味,我地就試返最基本嘅原味啦,皮有少少厚度,入面湯汁都幾多~🔸上湯蒜子浸菜心苗(HK$28)想健康少少就叫多左個菜,清清地幾好食🔸杞子龍眼菊花蜜(HK$20)自家製嘅涼茶,飲落都唔會太甜,幾清涼解熱~

🔸黑椒洋蔥牛肉煎餃(HK$29)
黑椒味都幾突出,一咬就爆汁,外皮都煎得幾脆😄

🔸椰菜雪耳香菇豬肉餃上海粗麵(HK$42)

🔸香菇木耳豬肉餃上海幼麵(HK$52)

🔸原味小籠包(HK$32)

🔸上湯蒜子浸菜心苗(HK$28)
想健康少少就叫多左個菜,清清地幾好食

🔸杞子龍眼菊花蜜(HK$20)
自家製嘅涼茶,飲落都唔會太甜,幾清涼解熱~
由楚撚記同一集團開的餃子店,之前開在荃灣一直未試,後來在土瓜灣重新開業,餃子控終於到訪試一試!餃子店由三個舖位連著,所以座位很多,午飯時間也不怕找不到位😎⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<原味小籠包> $32/3隻<麻辣火雞腎> $42小籠包有幾款口味,第一次當然要先試原味,外皮厚薄適中,趁熱吃有肉汁溢出!餐牌上有不少開胃小食,火雞腎的份量挺多,不要少看它的麻辣程度🔥⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<煎椰香荔芋臘腸香菇餃> $29/4隻<煎鎮店韮菜豬肉餃> $23/4隻<湯椰菜雲耳香菇豬肉餃> $38/6隻煎餃全部以四隻為單位,可以多試幾款口味!超特別的荔芋臘腸香菇餃,有點像把芋頭糕包進餃子裏,吃起來有賀年的感覺!煎韮菜餃是每次吃餃子必點的,韮菜的比例不算多,煎得挺香脆👅湯餃本身配原味大地魚上湯,加$10轉了老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯,還有幾款湯可選!椰菜餃的菜肉比例各半,比起平時的菜餃肉感較重!

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<原味小籠包> $32/3隻
<麻辣火雞腎> $42

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<煎椰香荔芋臘腸香菇餃> $29/4隻
<煎鎮店韮菜豬肉餃> $23/4隻
<湯椰菜雲耳香菇豬肉餃> $38/6隻

2024-03-24 7 瀏覽
這間餃撚店有多款自家製而有創意的餃子,口味多達10款,有蒸有煎有湯的選擇,價錢仲好抵食。當中原創荔芋臘腸餃必試($29/4隻),只有煎餃。芋頭蓉再加入臘腸、冬菇等配料,食到芋頭蓉的粉綿及臘腸的咬口,香口惹味,香煎蝦米韭菜餅$28有兩大件,表面煎香金黃酥脆,肉邊有滿滿的韭菜,充滿韭菜及蝦米香,食既時候小心爆汁啊!餐廳的一人餐都很抵食,有個湯麵,有份特色菜餚,有甜品及飲品。湯麵點了東北京蔥孜然羊肉餃湯麵$78, 有4 隻餃子,孜然羊肉餃充滿肉汁,羊肉融合埋孜然嘅濃郁芳香,好味。湯底是原味大地魚上湯,很清甜,另可加$10 選其他湯底。椒麻萵筍很爽脆,醬汁麻而不辣,好味。桂花太白拉糕,香甜糯滑,帶有桂花香。加$28 有3 隻爆汁小籠包。配埋自家煲製清熱五花茶,很滿足。最後兩人埋單不用$200, 十分抵食。

最後兩人埋單不用$200, 十分抵食。
2024-03-23
2024-03-23 9 瀏覽
清香芫茜皮蛋湯麵(轉米粉) 配超級芫茜豬肉餃:芫茜都算多、個湯底仲食到粒粒皮蛋👍🏽滿足哂鍾意食芫茜嘅朋友老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯麵 配香菇木耳豬肉餃:呢個湯底真係好似媽媽煲嘅老火湯!薯仔煲到有少少溶,食到沙沙嘅口感足料惹味十全肉骨茶湯麵(唔記得影相)配韭菜豬肉餃:濃濃藥膳味嘅馬來西亞肉骨茶湯底,仲有兩大舊肉骨,真材實料!下次想試椰香荔芋臘腸香菇餃,因為出面好少見餃子內餡有芋頭!
清香芫茜皮蛋湯麵(轉米粉) 配超級芫茜豬肉餃:
芫茜都算多、個湯底仲食到粒粒皮蛋👍🏽滿足哂鍾意食芫茜嘅朋友

老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯麵 配香菇木耳豬肉餃:

足料惹味十全肉骨茶湯麵(唔記得影相)配韭菜豬肉餃:
濃濃藥膳味嘅馬來西亞肉骨茶湯底,仲有兩大舊肉骨,真材實料!

下次想試椰香荔芋臘腸香菇餃,因為出面好少見餃子內餡有芋頭!
老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯麵配自家制香菇木耳豬肉餃
清香芫茜皮蛋湯米粉配芫茜豬肉餃
老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯麵配自家制香菇木耳豬肉餃
清香芫茜皮蛋湯米粉配芫茜豬肉餃
  • 老火蕃茄紅蘿蔔排骨湯麵
2024-03-14 15 瀏覽
呢個飲食集團最近開埋餃子店,係土瓜灣佔咗3個舖位,環境裝修走傳統老香港風,坐落都好舒服乾淨。餃子店款式多樣,除咗特色餃子外,仲有小籠包、牛肉餅等選擇~🍽️韭菜豬肉拼芫茜豬肉湯餃 $38/6隻最經典嘅款式點可以唔試!整體菜嘅比例會比肉多,調味剛剛好,可以配埋秘製菜圃一齊食~芫茜控大愛芫茜餃,好重味同埋有海量芫茜!另外湯餃會配大地魚湯,無味精!🍽️京蔥孜然羊肉蒸餃 $33/4隻蒸餃唔係度度有得食,呢度嘅蒸餃餃皮會厚身啲,食落孜然味道較出,重口味人仕啱晒!🍽️椰香荔芋臘腸香菇煎餃 $29/4隻個人大推!又創新又好食,椰香同芋泥嘅份量啱啱好,食落甜甜地~🍽️花雕醉雞汁小籠包 $36/3隻花雕味正!好特別嘅小籠包,絕對可以再encore!🍽️小心爆汁牛肉煎餅 $38/2件千叮萬囑要小心爆汁!入面熱辣辣,勁多肉汁,外層脆卜卜,食落感覺唔會好油膩~🍽️竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水 $20自家煲好足料,飲落清甜

餃子店款式多樣,除咗特色餃子外,仲有小籠包、牛肉餅等選擇~

🍽️韭菜豬肉拼芫茜豬肉湯餃 $38/6隻

🍽️京蔥孜然羊肉蒸餃 $33/4隻

🍽️椰香荔芋臘腸香菇煎餃 $29/4隻

🍽️花雕醉雞汁小籠包 $36/3隻
花雕味正!好特別嘅小籠包,絕對可以再encore!

🍽️小心爆汁牛肉煎餅 $38/2件

🍽️竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水 $20
自家煲好足料,飲落清甜
2024-03-12 9 瀏覽
之前去荃灣一心諗住食佢既時候,點知去到門口先見倒佢貼左紙,話維修冇得食,最後仲好似執左🥲近排朋友去開佢旗下既楚撚店食小菜,先發現係土瓜灣舊鋪位開番左呢間餃撚店🤩仲要連續三個鋪位都係佢,餐廳坐位闊落🙃不過呢日又太飽,未有機會可以試倒佢既湯麵,果幾款湯底🥲有機會一定會再去試埋佢.👁‍🗨 花雕醉雞汁小籠包(7.5/10)💲36 (3隻).➰好似未見過花雕酒配小籠包呢知配搭出現過,佢成功吸引我叫離試下😝小籠包一籠有三隻細細隻,係一口size,如果吾係太熱既可以一啖一隻,咬開果下,入面啲花雕醉雞汁流哂出離🤩花雕酒味非常濃郁,不過肉餡就好似細舊左少少,絕對岩哂鍾意醉雞既人🤫.👁‍🗨 椰香茘芋臘腸香菇餃(7/10) 💲29 (4隻).➰又係一個好創新既口味,但係就不設蒸餃,只有煎既做法🙃餃子外皮吾太厚,望落食落都一樣冇咩油,入面有滿滿既荔芋餡,同時又真係食得出有淡淡既椰香味,間中就有啲應該係臘腸粒既野,有啲咬口😂.👁‍🗨 香菇木耳豬肉餃 (7/10) 💲23 (4隻). ➰呢個係可以揀蒸或者煎,我地就叫左蒸餃😜用蒸既煮法感覺份外健康😂味道正正常常,都足料.👁‍🗨 小心爆汁牛肉煎餅(7.5/10) 💲

👁‍🗨 花雕醉雞汁小籠包(7.5/10)💲36 (3隻)

👁‍🗨 椰香茘芋臘腸香菇餃(7/10) 💲29 (4隻)

👁‍🗨 香菇木耳豬肉餃 (7/10) 💲23 (4隻)

👁‍🗨 小心爆汁牛肉煎餅(7.5/10) 💲38 (2件)
➰個名叫做小心爆汁真係吾好睇少佢😂首先佢係熱辣辣既,已經專登慢慢咬,但係都逃吾過爆汁既一劫😂入面有滿滿既牛肉湯汁,牛肉餡飽滿,煎得香口吾油膩
👁‍🗨 桂花太白拉糕 (7/10) 💲28 (3舊)

➰一碟有三小舊,有淡淡既桂花味,口感好軟糯,好有咬口,做小小既甜品最好不過☺️
👁‍🗨 傳統蛋黃蓮蓉壽包 (7.5/10) 💲8 (個)

➰係想食好耐既壽包😂竟然係一間主打食餃既餐廳入面出現,仲可以逐個咁叫☺️咁就緊係叫番個回味下🙂壽包大細正正常常,一個都仲蒸籠上,一啲都吾馬虎,入面既蛋黃都幾大,蓮蓉餡飽滿,食落吾太甜😛下次有人生日可以考慮下係度叫壽包慶祝😂
👁‍🗨 自家煲製清熱五花茶(7/10) 💲20

➰五花茶叫左熱既,味道都以正宗,帶微微甘香同甜味
🔛 整體評分(7/10)
2024-03-10 18 瀏覽
位於土瓜灣餃撚店家庭式小店設計簡單而溫馨,主打新潮特色餃子及小食😉今日終於有機會試一試🫰🏿💫椰香荔芋臘腸香菇煎餃🥟餃子結合了椰香荔芋、臘腸和香菇的口味,好新奇特別,帶來了豐富的層次感🤩荔芋的香甜和臘腸的油脂分布,再加上香菇的鮮嫩滑身,口感豐富❤️而且煎餃煎得剛剛好,外皮煎至金黃,一口咬下時,皮脆內嫩,保持了餡料的多汁👍🏿💫香菇木耳豬肉餃(湯餃)🥟滿滿的香菇、木耳和豬肉味道鮮美☺️香菇🍄鮮味和木耳爽口,一入口豬肉肉汁好入味,絕對是經典的組合,配上原味大地魚上湯清清地不錯選擇👏🏿💫XO醬翠玉瓜帶子蝦仁煎餃🥟第一次食XO醬餃子相對較其他濃味,加上帶子蝦仁碎和爽脆翠玉瓜,味道鮮香而多汁😍 帶子和蝦仁的鮮甜與XO醬的香辣相輔相成,翠玉瓜增添了清新的口感,新潮創新的味覺體驗🤤💫花雕醉雞汁小籠包小籠包皮薄餡靚,湯汁多,每一口都充滿了濃郁的醉雞汁香味,吃過不停🫰🏿夠特別💫椒麻萵筍萵筍搭配椒麻調味,味道醇厚而香辣🌶️萵筍的脆嫩口感與椒麻調味完美配合☺️非常爽口開胃的小食💫惹味黑醋海蜇頭海蜇頭口感爽脆,黑醋的酸酸甜甜,清新又開胃確實好味😋

💫椰香荔芋臘腸香菇煎餃🥟

花雕醉雞汁小籠包

💫椒麻萵筍
椒麻萵筍

💫惹味黑醋海蜇頭
海蜇頭口感爽脆,黑醋的酸酸甜甜,清新又開胃確實好味😋
惹味黑醋海蜇頭

2024-02-28
椰香荔芋臘腸香菇餃  & XO醬翠玉瓜帶子蝦仁就餃
花雕醉雞汁小籠包
惹味黑醋海蜇頭
  • XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃
  • 椰香荔芋臘腸香菇餃
土瓜灣其實有好多餃子店 🥟 不過要搵一間出色嘅就真係唔容易啦😲😲 最近去咗土瓜灣呢一間餃子店 佢哋嘅舖位唔係超級顯眼😳 不過我想講真係好好好好好食🫶🏻🫶🏻 一啲都冇誇張😭😭 佢哋嘅餃子係我食過最正同埋最有創意嘅🤩😼佢哋個名都真係幾有霸氣 叫做餃撚掂 🥟🥟 真係好掂😎😎 嘢食選擇都多 唔單止淨係餃子 仲有小籠包、糖水、粉麵等等😎 連啲嘢飲都都特別足料同埋好飲😼😂.🐷原味小籠包 $32/3隻小籠包味道都唔錯 一口咬落去裏面有熱辣辣嘅湯汁😂😂 整體嚟講都算係皮薄餡靚🤔.🐷黑金流沙奶黃壽桃 $10/個見到呢一個包我點都一定會嗌 因為我好鍾意食黑金流沙包😂😂 雖然外表睇落平平 但係裏面嘅蛋黃內心真心OK🫶🏻 食嘅時候小心啲因為我一搣開就已經爆汁..睇嚟呢間舖頭好鍾意整啲爆汁嘢😂 大家唔好着白色衫去食😂😂😂😂 但好好食🫶🏻🫶🏻🫶🏻.🐷小心爆汁牛肉煎餅 $38/2個又來啦 又係爆汁…😂 一咬開真係好澎湃 咁樣爆咗啲汁出嚟…😂😂 阿媽同我好無奈 好彩淨係整到張枱 成張枱都係牛肉汁 我哋又自己抹返嘅🫨 牛肉感覺都幾好 👍🏻 牛味夠香😬 而且煎得啱啱好 裏面唔會嚡颯颯 加上本身就好多肉汁 所以真係好Jui

🐷原味小籠包 $32/3隻

🐷黑金流沙奶黃壽桃 $10/個

🐷小心爆汁牛肉煎餅 $38/2個
又來啦 又係爆汁…😂 一咬開真係好澎湃 咁樣爆咗啲汁出嚟…😂😂 阿媽同我好無奈 好彩淨係整到張枱 成張枱都係牛肉汁 我哋又自己抹返嘅🫨 牛肉感覺都幾好 👍🏻 牛味夠香😬 而且煎得啱啱好 裏面唔會嚡颯颯 加上本身就好多肉汁 所以真係好Juicy

🐷椰香荔芋臘腸香菇餃 $29/4隻
呢個係我第一次食呢一款味道嘅餃子 🥟 冇諗過芋泥物體都可以擺入去一隻餃子裏面😂 真心好食 餃子皮亦都煎得香脆 又唔會燶左🤣 裏面嘅臘腸都幾香香 不過如果再多啲臘腸應該會超級正🫶🏻

🐷 XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃 $33/4隻
XO醬簡直就係神來之筆✏️ 大大咁樣提升咗蝦仁嘅味道 非常之香 蝦仁被切成粒 不過仍然食到蝦肉鮮 彈牙可口🦐 而且呢一個味道令我相信佢哋嘅餃子都係好新鮮 XO醬擺喺餃子裏面根本唔可以冷藏咁耐😂 所以可以推斷得出佢哋啲餃子係🥟正嘅🫶🏻 而且口感非常豐富 又有菜又有肉 仲要係我最鍾意食嘅翠玉瓜😂

🐷熱竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水
冇諗過一杯嘢飲都咁足料 其實我真係以為好似平時啲紙包嘢飲嗰啲咁樣 🤓🤓但係成杯嘢份量都幾多 飲落去甜甜地又唔會過甜(亞洲人對於甜嘅嘢最好嘅評價)

🐷腐竹薏米蓮子清心丸糖水
食清心丸唔一定要去九龍城嘅 估唔到一間賣餃子嘅舖頭都有好飲嘅糖水 真心味道啱啱好😝 真係唔會超級甜 感覺身材實料 超鍾意食腐竹🤓 清心丸咬落去好爽口有嚼勁😎

呢間真係唔係普通餃子店 🥟 而且啲價錢都唔貴 開喺土瓜灣好方便小編可以經常落去幫襯一下 🤣 如果可以再多啲分店相信一定做得起 因為真心好味😝
餃撚掂
📍土瓜灣馬頭圍道馬頭圍道187號地下2至4號舖
#吃貨日常#香港#日本菜#茶餐廳#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #土瓜灣 #土瓜灣美食 #隱世美食
2024-03-07 21 瀏覽
《餃撚店》楚撚記新開副線餃撚店,售賣不同種類的手工餃子和港式點心 手工煎餃。黑椒洋蔥牛肉煎餃  ($29/4) 。雙重芝士粟米煙肉餃 ($29/4)。椰香荔芋臘腸香菇餃 ($29/4) ↪️三款煎餃都煎得外皮香脆,黑椒洋蔥牛肉煎餃肉餡紮實,非常有黑椒的香辣味,食落好惹味;雙重芝士粟米煙肉餃一咬開係爆醬的美式芝士醬,好濃芝士味;椰香荔芋臘腸香菇餃好有港式風味,有好多綿滑的芋蓉。 手工湯餃。鎮店韭菜豬肉餃 ($38/6) - 韭菜豬肉餃正常發揮,配上加入櫻花蝦乾的原味大地魚湯,鹹香味十足。 手工小籠包。花鵰醉雞汁小籠包 ($36/3隻) - 喱個花鵰醉雞汁小籠包還原度極高,一咬開花鵰醉雞汁就係口中爆發,酒香味十足,非常有驚喜。 手工煎餅。小心爆汁牛肉煎餅 ($38/2件) - 牛油煎餅煎得香脆,一咬開熱辣辣的牛肉汁就爆出來,非常美味。 湯麵。涼滬擔擔麵 ($52) - 擔擔麵湯底濃稠,有芝麻花生肉碎等香氣,擔擔麵亦好彈牙,放了一段時間都無變淋。 小食。惹味黑醋海蜇頭 ($48) - 海蜇頭爽脆,醬汁酸酸甜甜好開胃。
《餃撚店》
楚撚記新開副線餃撚店,售賣不同種類的手工餃子和港式點心

手工煎餃
。黑椒洋蔥牛肉煎餃  ($29/4)
。雙重芝士粟米煙肉餃 ($29/4)
。椰香荔芋臘腸香菇餃 ($29/4)
↪️

手工湯餃

手工小籠包

手工煎餅

湯麵

小食
本人好鍾意食餃子,最近試咗依間,都幾有驚喜!🤩🥇東北京蔥孜然羊肉餃 (4隻) HK$ 33揀咗蒸餃,羊肉係一條一條,好香好多汁好滑好彈牙,少少羶味,少少京蔥香,真心好食!🥰🥈手工羊肉燒賣 (3隻) HK$ 45本人好鍾意燒賣,第一次食羊肉燒賣,佢哋嘅羊係做得好好,又滑又多汁,而且唔係免治肉,一粒粒羊肉,好有口感!😍🥉XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃 (4隻) HK$ 33一咬爆汁,小心!蝦粒好爽、XO醬香、翠玉瓜帶子令口感豐富咗好多!🤤椰香茘芋臘腸香菇餃 (4隻) HK$ 29好少見嘅餡料,抱住冒險精神,好神奇哋都幾好食。芋泥填滿成隻餃子,又香又棉;臘腸又香又有𡁻口。幾特別嘅一款餃!😎花雕醉雞汁小籠包 (3隻) HK$ 36跟店員咗推介,d湯酒味勁香勁濃!🤓杞子龍眼菊花蜜 HK$ 20好足料,菊花味好夠濃,甜度剛好,不錯!☺️
本人好鍾意食餃子,最近試咗依間,都幾有驚喜!🤩

🥇東北京蔥孜然羊肉餃 (4隻) HK$ 33

🥈手工羊肉燒賣 (3隻) HK$ 45

🥉XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃 (4隻) HK$ 33

椰香茘芋臘腸香菇餃 (4隻) HK$ 29

花雕醉雞汁小籠包 (3隻) HK$ 36
跟店員咗推介,d湯酒味勁香勁濃!🤓

杞子龍眼菊花蜜 HK$ 20
好足料,菊花味好夠濃,甜度剛好,不錯!☺️
2024-03-04
2024-03-03 8 瀏覽
今日食左一間我覺得超高質嘅餃子店,之前喺其他區都去過其他專賣餃子嘅舖頭,但係都覺得一般,但係今日經過呢間見到佢連續三個舖頭都要晒,感覺規模好大,裝修亦都係行復古式,幾特別。我完全冇諗過會咁鍾意食叫過嘅每一樣嘢!首先XO醬翠玉瓜帶子蝦仁煎餃煎得好好,外皮脆脆,裡面帶子同蝦都好大隻,d蝦更加係爽脆嘅!椰香荔芋臘腸香菇餃都係一大驚喜,creamy得黎好香臘腸香菇味,感覺就係食緊一個高級fusion脆蘿蔔糕!另外蒸餃我地要左韭菜豬肉餃,估唔到每一隻入面都保留到有勁多湯汁!小籠包都一樣,湯汁好正!最後連個清香芫荽皮蛋湯麵我都覺得好出色,個湯底超好飲,我地清底埋!呢到好處就係有三間舖頭黐埋一齊,燈線夠光猛,上菜速度亦都超級快,感覺地方好乾淨,所以完全唔使擔心要大排長龍先食到好味嘢!

2024-02-28 27 瀏覽
本身都有光顧楚撚記,見其舊址成為專賣特式餃子和小籠包的食店,滿心期待地前往品嚐。午市有套餐,但我不喜歡食韭菜、芫茜和羊肉,而剩下的兩款椰菜和木耳餃子都加了香菇,我又不吃,所以與套餐無緣。除了餃子,小籠包都頗特別,所以點了醉雞汁小籠包和大地魚湯新竹米粉。當日是平日下午1時,當時有3組客人,後來又有兩位客人進來。我相信他們都點了套餐,因為他們的小食湯麵飲品陸續上桌時,只有我待了20分鐘依然什麼都沒有。詢問店員是否已經下單,她說正在準備中。再過5分鐘,米粉終於上檯。在餐牌中的相片也看到這𥚃的大地魚湯比雲吞麵的大地魚湯深色,但沒想到實物是呈深啡色。以為別有一番風味,點知聞到一股漂白水的味道。儘管如此,我還是嘗了一口湯和米粉,有點咸,帶有蝦皮味。雖然食不出漂白水味,但再聞了幾次,都有一陣漂白水味,於是問店員大地魚湯是否這樣,亦反映聞到一陣漂白水味。她沒有去聞一聞確認是否有漂白水味,只說加了蝦去煮,再加一個尷尷尬尬的笑容。算了,不要勉強她。再聞仍聞到漂白水味,實在沒有勇氣再吃多口。米粉已經吃不下,小籠包亦不見踪影。正當請店員取消小籠包,想埋單走人,她就會告訴你已經煮好上得枱。好吧,我又坐下來。這個

大地魚湯新竹米粉

米粉已經吃不下,小籠包亦不見踪影。正當請店員取消小籠包,想埋單走人,她就會告訴你已經煮好上得枱。好吧,我又坐下來。這個等了半小時的醉雞汁小籠包,𥚃頭充滿濃郁醉雞汁的湯汁,味道不錯。但36蚊3粒,定價都幾進取。以這個價位,要吃到又有質素又無須等30分鐘的小籠包,坊間選擇很多。

最終,一口米粉、一口湯和三粒小籠包,盛惠59蚊,餓住個肚,兼換來一餐失望。
醉雞汁小籠包
醉雞汁小籠包
2024-02-28 10 瀏覽
今日放工嘅時候,路經公司附近,係横街見到強烈的燈光,原來有一間餃子店,叫餃撚店,餃子好有特色,同其他店有D唔同,我同朋友入左去試下。 店好大,有3間舖,又光猛,好舒服。餃子有蒸餃、煎餃和湯餃,款式多,係其他餃子店未吃過。 我地叫左椰香荔芋臘腸香菇餃(4隻),是煎餃,咬落去有濃濃嘅芋頭和椰香,皮脆香口,好食。又叫左香菇木耳豬肉湯餃(6隻),用大地魚湯做湯底,湯中見到好多小蝦,好飲,香菇湯餃好香,好味。 原味小籠包(3隻)皮薄餡靚,汁多味美。咬一口香煎蝦米韮菜餅(2件),有濃郁的韮菜味,對韮菜有偏好嘅我更加是無得頂。我好鍾意飲老火蕃茄薯仔红蘿蔔排骨湯麵,湯好飲,新竹米粉好滑。上湯蒜子浸菜心苗也不錯。

星期五晚walk in一去到餐廳就已經有位坐 好感動!一入餐廳第一個觀感係好乾淨光猛 同大部份嘅餐廳一樣用QR code自己點餐落單總括而言 CP值幾高 喺我會再回頭嘅餐廳飲品我地揀咗自家煲製嘅竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水微甜清清地又暖胃 正合心意 適合養生人士小食叫咗大地魚湯浸蘿蔔 擺盤好有心機但味道同口感比預期有所不同。。佢系偏硬和淡味若果系好入味林林地就好啦。。。大推介十全肉骨茶小籠包一吸個肉骨茶湯汁就已經雙眼發光!湯汁濃郁 冇諗過味道可以咁夾 湯汁份量足夠 皮夠薄趁熱食放入口 絕對能夠滿足你嘅味蕾 大推!一開始都擔心雙重芝士粟米煙肉餃會好滯 幸好餡料份量平均 仲有啲juicy~ 鍾意佢有好多粟米粒 有咬口鎮店韭菜豬肉餃上海幼麵配老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯底(+$10升級)湯底食得出幾天然 唔會好鹹 啱晒健康人士餃子同麵質就正常發揮若果喺office附近可以食到依碗麵 簡簡單單 已經好滿足
星期五晚walk in一去到餐廳就已經有位坐 好感動!
一入餐廳第一個觀感係好乾淨光猛
同大部份嘅餐廳一樣用QR code自己點餐落單
總括而言 CP值幾高 喺我會再回頭嘅餐廳

飲品我地揀咗自家煲製嘅竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水
微甜清清地又暖胃 正合心意 適合養生人士

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水

小食叫咗大地魚湯浸蘿蔔 擺盤好有心機
但味道同口感比預期有所不同。。
佢系偏硬和淡味

若果系好入味林林地就好啦。。。

大地魚湯浸蘿蔔

大推介
十全肉骨茶小籠包
一吸個肉骨茶湯汁就已經雙眼發光!
湯汁濃郁 冇諗過味道可以咁夾
湯汁份量足夠 皮夠薄
趁熱食放入口 絕對能夠滿足你嘅味蕾 大推!

一開始都擔心雙重芝士粟米煙肉餃會好滯
幸好餡料份量平均 仲有啲juicy~
鍾意佢有好多粟米粒 有咬口

鎮店韭菜豬肉餃上海幼麵
配老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯底(+$10升級)
湯底食得出幾天然 唔會好鹹 啱晒健康人士

2024-02-23
竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水
鎮店韭菜豬肉餃上海幼麵 配老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯底
2024-02-22 438 瀏覽
🥟 土瓜灣實力非凡餃子店🐲 龍年一元復始,萬象更新,你接過財神了嗎? 💰餃子外型貌似元寶,有招財進寶的意思。每逢過年過節吃餃子,都有沾沾喜氣,寓意荷包滿滿的好意頭。位於土瓜灣的「餃撚店」供應多款特式餃子店,小籠包和麵食類,大家趕快也吃上一顆金元寶吧 !🥟 椰香荔芋臘腸香菇餃(4隻) $29 店中獨門原創的荔芋臘腸香菇餃把椰香荔芋臘味煲的做法融入餃子餡,將椰漿混合芋頭製成蓉🥣,再加入臘腸、冬菇等配料,完美成為一道創意料理。芋頭蓉夠粉夠綿,香口惹味,喜歡吃辣的朋友可以配上一點台中自家製嘅的香辣菜甫,滋味滿滿。 🥟 XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃 (4隻) $33 XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃可以說是鮮氣逼人系列。餃子加入了XO醬、帶子、蝦仁及翠玉瓜,增添了一份爽脆口感,鮮美多汁,值得一試。🥟 花雕醉雞汁小籠包 (3隻) $36容許小編在眾人皆醒我獨醉的好好享受濃濃花雕香的雞汁小籠包。小籠包以高湯熬製成肉凍包製,蒸煮後啖啖爆汁💦暖呼呼的醉人之味,令人一試難忘。🥟 手工招牌小籠包 (3隻) $32手工招牌小籠包以新鮮食材熬製高湯,製成肉凍包製成灌湯包,吃時輕輕把小籠包夾起,放喺湯匙上,再咬開一小口
🥟 土瓜灣實力非凡餃子店

🥟 椰香荔芋臘腸香菇餃(4隻) $29

🥟 XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃 (4隻) $33

🥟 花雕醉雞汁小籠包 (3隻) $36

🥟 手工招牌小籠包 (3隻) $32
手工招牌小籠包以新鮮食材熬製高湯,製成肉凍包製成灌湯包,吃時輕輕把小籠包夾起,放喺湯匙上,再咬開一小口啜入湯汁,然後再加入醋和薑絲,鮮味十足。

🥗 椒麻篙筍 $38
碧綠的篙筍麻香舛味,保持爽脆口感,是清新的涼菜。

🥛 鮮磨豆漿 $15
豆味濃郁,入口順滑順滑

🍽 餐廳:餃撚店 @dumpling_land
🌐地址: 土瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖

🐮 #cowing吃在土瓜灣

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #餃撚店 #土瓜灣美食 #香港餃子 香港點心 #隱世美食 #香港美食 #平民美食 #HKEats #HKDumplings #花鵰醉雞汁小籠包
2024-02-21