2020-02-20 27 瀏覽
都唔知食左幾多次餃掂都仲係覺得好好食我男朋友就最鍾意食依個既松茸餃同龍凰餃松茸餃佢可以自己食碟食哂lol我地就叫左湯唔係煎既因為覺得咁樣好似健康d同埋d野好似入味多d松茸餃同龍凰餃 係包埋個湯既之後仲有唔同既汁 其中一個就係黑松露而我最鍾意食個個都係煎既芝士栗米餃真係超級好味因為覺得佢個芝士好濃又好食栗米又多所以今次都叫左10隻10隻都係我自己一個KO佢~仲有佢個雪梨飲料 好足料 而且好入味 又唔會太甜係岩岩好~鍾意食餃子既你 真心推介
都唔知食左幾多次餃掂都仲係覺得好好食

而我最鍾意食個個都係煎既芝士栗米餃
真係超級好味
因為覺得佢個芝士好濃又好食栗米又多
所以今次都叫左10隻
10隻都係我自己一個KO佢~

仲有佢個雪梨飲料 好足料 而且好入味 又唔會太甜
係岩岩好~

鍾意食餃子既你 真心推介
2020-01-26 43 瀏覽
喺太子發現食餃子嘅一間分店,比較出名嘅係松茸餃子🥟我同朋友一行3人叫咗至尊松茸煎豬肉餃、龍鳳灼餃、黃金原味皮蛋、雞翼、上湯時蔬。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻餃子餡足料,特別鍾意佢嘅煎餃,煎得好香,沾佢既松茸醬先更加好食。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻雞翼係蜜餞雞翼,甜甜地好入味。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻皮蛋有普通嗰啲皮蛋,但黃金皮蛋感覺上會香啲。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻雞翼係蜜餞雞翼,甜甜地好入味。
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻皮蛋有普通嗰啲皮蛋,但黃金皮蛋感覺上會香啲。
2020-01-14 408 瀏覽
經過太子附近見開了一間新的手工餃子店『餃掂』,餃子癮又起,一於進去來個餃子之夜~首先來的是「至尊松茸豬肉煎餃」,皮薄多餡,松茸香與豬肉香互相輝映,煎得份外香口惹味,但不會過於油膩是必點之選!平時不怎麼吃芫茜的我,這次竟點了「芫茜餃子麵」!湯底清甜,幼身麵條軟硬適中,芫茜餃多餡惹味,芫茜不令人厭惡,配上鮮嫩肉餡反而更覺清新開胃,$55一大碗餃子麵,超級抵食又飽肚!湯餃方面選了「雲耳椰菜豬肉餃」,內餡同樣豐富飽滿,鮮香豬肉跟爽脆的椰菜絲和雲耳是絕配,味道咸中帶甜,是清新健康之選!隨餃另外跟一碗「壯元九鼎湯」,這個的感想待回再說。本身很怕那種太硬身、多渣的老菜心,但這個「上湯松茸菜心」夠爽脆,一點也不硬,配搭上湯汁更能帶出菜本身的鮮甜味。「壯元九鼎湯」是以九種名貴食材,透過店家古方餚製,聽上去雖然很中藥,但味道很不錯,粉葛味特別濃,就像是住家的老火湯,感覺非常養生,所以特地另外又叫了一大碗來飲~「凍豆漿」大大杯,豆味香,甜度剛剛好,配著煎餃吃是絕配~------------------------------By alvahana
至尊松茸豬肉煎餃
芫茜餃子麵
雲耳椰菜豬肉餃
上湯松茸菜心
壯元九鼎湯

凍豆漿
「凍豆漿」大大杯,豆味香,甜度剛剛好,配著煎餃吃是絕配~

By alvahana
上湯松茸菜心
壯元九鼎湯
凍豆漿
2020-01-12 30 瀏覽
又係食餃子既時候😆之前一直聽朋友介紹呢間餃子小店🥳今日終於有機會一試喇❣️店舖裝潢都幾新淨!枱面有酸蘿蔔任食!食完即刻好開胃🤗食餃子之前我地先叫左個皮蛋!正!餐廳又好多唔同既餃子選擇!樣樣都想食好難揀🤣我同朋友一人叫左碗餃子麵🥰我叫左芫茜餃!芫茜陣味唔係個個都頂得順!但我就超級鍾意!呢間店都整得唔錯😙好足料!朋友叫左店舖招牌元貝餃!😆好食喎呢個 元貝餃好香!平時好少食呢個配搭!估唔到都幾夾幾好味!未夠喉我地再加左龍鳳松露煎餃🤓呢個好香濃呀!冇後悔加左!雖然食到好飽🤣

店舖裝潢都幾新淨!枱面有酸蘿蔔任食!食完即刻好開胃🤗

食餃子之前我地先叫左個皮蛋!正!

餐廳又好多唔同既餃子選擇!樣樣都想食好難揀🤣

我同朋友一人叫左碗餃子麵🥰
我叫左芫茜餃!芫茜陣味唔係個個都頂得順!
但我就超級鍾意!呢間店都整得唔錯😙好足料!

朋友叫左店舖招牌元貝餃!😆
好食喎呢個 元貝餃好香!
平時好少食呢個配搭!估唔到都幾夾幾好味!

未夠喉我地再加左龍鳳松露煎餃🤓
呢個好香濃呀!冇後悔加左!雖然食到好飽🤣
忙左成個星期終於有假放嚕🙇🏻‍♂️🤤周圍遊走既小肥當然趁放假儲足動力醫肚肚啦🐷😚適逢有朋友介紹呢間不錯吃既餃子店🥟🤪還掂Lunch Hour同隻豬黎醫肚食大家至愛啦🐷🤤位於旺角太子道西既餃掂手工餃子雲吞專門店🥟雖然距離地鐵站較遠🙇🏻‍♂️但從旺角站A1出口經彌敦道行過黎亦算方便的🚇😆呢度簡約既環境設計☺️有空間感坐得幾舒服之餘☺️大廚亦煮出性價比高既餃子料理👨🏻‍🍳😆🥟睇得又食得🤪🤪🥟🤤至尊松茸豬肉餃 vs 元貝豬肉餃一樣的狀元九鼎湯淡香味全既配搭🤤不一樣的肉餡味道🤤半肥瘦豬肉配合松茸既餡料🥟🐷🤤帶出淡淡松茸香之餘☺️🤤配合滑嫩Juicy既半肥瘦豬肉餡更是一絕🤤🥟唔太好松茸既朋友們亦可一嚐元貝餃😆配合幼細元貝絲帶出其香氣之餘亦增添更多口感😋香煎軟心芝士餃配合濃郁芝香既軟心芝士餃🧀🥟🤤令皮薄餡靚既餃子更為邪惡又叫好🤤🧀成為店內人氣大賣之一亦對值得😆堂食即叫即煎新鮮熱辣更值得☺️黃金原味皮蛋秘制醬汁夠哂開胃之餘😋營造出溏心效果既皮蛋更係難得一見😆做開胃菜一流😋野味酸辣木耳爽口彈牙拌木耳😋富有微香香醋味同麻油香之餘😆夠哂開胃再配合辣椒粒更增添微微辣香😋🌶
忙左成個星期終於有假放嚕🙇🏻‍♂️🤤

富有微香香醋味同麻油香之餘😆
夠哂開胃再配合辣椒粒更增添微微辣香😋🌶
2020-01-03
2020-01-01 45 瀏覽
今晚行經旺角,想食餃子,就搵左間餃子店。呢間舖係基榮小學隔離,一入去店員好好笑容,又好親切。坐底看看餐牌,本來想叫個湯補補身,加碗雙拼湯餃,拼雲耳椰菜豬肉餃加粟米豬肉餃,加上海淨麵,加豆荀。落單個時店員同我講湯餃本身以經係大補湯的湯底,咁我就轉左山渣雪梨水。個大補湯好好飲,濃味但又唔係味精味,好重蘋果味。餃子我就覺得粟米餃比較好食,粟米好甜,咬落又好爽口。個上海淨麵彈牙,又有元茜同湯底,唔係乾麵。山渣水就真係好重山渣味,我個時叫左杯裝,有唔同size,我覺得唔夠飲,可以再大杯d。個晚生意都幾好,坐滿大半場。
餃子我就覺得粟米餃比較好食,粟米好甜,咬落又好爽口。
個上海淨麵彈牙,又有元茜同湯底,唔係乾麵。
個晚生意都幾好,坐滿大半場。
2019-12-27
2 分鐘 (堂食)
2019-12-31 26 瀏覽
今晚無煮飯,想食餃子,就行去太子食。就係始創對面,好易搵又方便。入到門口,就見到隔離收銀放住好大樽酸蘿蔔。環境乾淨又靚,晚市坐滿半場。坐底店員就好熱情招呼,我叫左碗上海淨麵,雙拼粟米豬肉餃同雲耳椰菜豬肉餃,加杯山渣雪梨水。我比較中意個淨麵同粟米豬肉餃,清清地,感覺食得健康d。呢間d材料好新鮮,尤其個粟米豬肉餃,食落好清甜。雙拼餃子的湯底係狀元九鼎湯,好重蘋果味。呢個價錢黎講其實好抵,難怪咁多人黎食。
2019-12-27 19 瀏覽
假期過後吃濟了 和男朋友想吃得簡單一點找到了這一家 — 餃掂簡簡單單又有湯飲 餃子餡料豐盛便一起來了試一試醃蘿蔔每枱都放了一大壺醃物醃蘿蔔爽口又入味 酸酸的好開胃麻辣松花皮蛋陣陣麻香卻不會太辣 配上皮蛋還好至尊松茸餃豬肉餃餃子結實內料飽滿 加入了松茸粒 味道很香附上兩款醬汁 一款辣辣的好過癮另一款點上令整體味道更突出元貝豬肉餃這款選擇了煎餃 兩面外皮煎過更香口絲絲元貝混和豬肉 和男朋友很喜歡 不錯不錯狀元九鼎湯以生魚、美國蘋果、無花果和排骨和等煲成無添加味精 味道清清甜甜 保健又好飲上海淨麵湯底加入了蔥和芫茜 清甜簡單麵條幼細彈牙 加上自家菜莆辣椒醬 好味道
假期過後吃濟了 和男朋友想吃得簡單一點

元貝豬肉餃
這款選擇了煎餃 兩面外皮煎過更香口
絲絲元貝混和豬肉 和男朋友很喜歡 不錯不錯

狀元九鼎湯
以生魚、美國蘋果、無花果和排骨和等煲成
無添加味精 味道清清甜甜 保健又好飲

上海淨麵
湯底加入了蔥和芫茜 清甜簡單
麵條幼細彈牙 加上自家菜莆辣椒醬 好味道

2019-12-25 26 瀏覽
出面好少店專食餃子,平時食開八方雲集,比較上來,呢間都算幾貴,例如至尊松茸餃子都72蚊8隻!4個人食,叫左8隻至尊松茸餃,10隻韮菜餃,10隻芝心餃同一碗四川涼面走辣,每人60蚊到,可以再encore的~韮菜餃就常見點,幾好食,脆得香脆唔油,皮薄餡正,但未夠我最愛的公和荳品店蛋餡好食~ 芝心餃人人都會鐘意食,少少韓式感,煎脆無得輸,入面芝士流心又香,好夠味,我3款餃都無另加醋同豉油,唔會咸同有味精,食落好順口!有埋粟米口感好好!松茸餃唔會太咸,淡淡的味道令松茸味好突出,雖然松茸健康呢樣野好gimmick,但都係好好食的,配上豬肉好大啖好香,最正係佢跟上的松茸湯,係值得一人叫一碗飲的好味道,無點放鹽,成碗滿滿松茸味仲勁過隻餃,好養生感!十分推薦!

四川涼面
至尊松茸餃
芝心餃
2019-12-02 47 瀏覽
太子人一定不會不知曉這間餃掂, 荔枝角店吃得多,今次試一試界限街店可以先吃吃酸蘿蔔調味品齊全龍鳳松茸煎餃一客有八件的松茸煎餃,煎過的餃子外層脆皮, 更能把松茸味嘅鮮香滲透出來,非常惹味。元貝豬肉餃湯元貝肉粒比想像中多,入口帶出了海鮮元貝味。上湯松茸時蔬普通的菜心配上了松茸濃湯, 更能帶出蔬菜的鮮綠, 菜的軟淋度也剛好, 不會帶走菜的營養。至尊松茸豬肉餃巨型松茸豬肉餃用上貴格食材松茸,配上鮮豬肉,一邊咬下一邊淡淡滲出野菌香氣,很有幸福感呢! 價錢需要較昂貴,但值得一試啊!自家製山楂雪梨水捨棄白糖而用上庶糖,令這杯山楂雪梨水甜度更自然,更清新。

可以先吃吃酸蘿蔔

調味品齊全

龍鳳松茸煎餃

元貝豬肉餃湯
元貝肉粒比想像中多,入口帶出了海鮮元貝味。

上湯松茸時蔬

至尊松茸豬肉餃

自家製山楂雪梨水
捨棄白糖而用上庶糖,令這杯山楂雪梨水甜度更自然,更清新。
2019-12-01 109 瀏覽
昨天到太子逛街,逛累了看到有間蔡瀾介紹的餃子店,我們便內進座下來試試,店內有間很大餃子製作房,客人可在外面看到餃子製作過程,店內裝飾比較中式,長上有很多勉勵的說話,枱上有很多不同餃子醬,也有一瓶醃蘿蔔任客人食用,我們點了兩客食品,有至尊松茸豬肉餃配九鼎湯,餃子松茸味好濃,粉葛鯪魚及鰂魚湯,不加味精味道比較清淡,但喝完好舒服的,還點了韮菜豬肉餃,湯底也是用九鼎湯的,我們吃完餃子後,還把湯喝清,有很多不同的醬汁搭配餃子吃,有麻辣、香辣、醋等等。最後還有山楂雪梨汁,非常滋潤潤喉。原來香港有4間分店,每間分店也材用不同的湯底

至尊松茸豬肉餃(放湯)
至尊松茸豬肉餃
韭菜豬肉餃(放湯)
自家製酸蘿蔔
山楂雪梨水
至尊松茸豬肉餃(放湯)
自家製酸蘿蔔
山楂雪梨水
  • 自家製山楂雪梨水
  • 狀元九鼎湯
  • 醃蘿蔔
2019-11-27 45 瀏覽
下午我和朋友到太子一間專食餃子的專門店名字叫餃掂。餐廳座位非常之多可以坐約80人,我們坐下了點了三款餃子,一款是套餐餃子,分別是龍鳳松芽雙煎餃子,還配上有他們的生魚湯,龍豐搞經過慢火煎烤焗,餃皮微微焦香,還有松茸的香味。另一款是原味元貝拼元茜湯餃,元貝味道非常十足。跟住我們再叫了一客重慶先肉雲吞,雲吞細細隻但豬肉味十足。小食叫了一款黃金原味皮蛋,晶瑩通透的皮蛋。還有兩杯飲了分別是山楂雪梨水和熱豆漿。最值得一題是免費供應的酸菜。
下午我和朋友到太子一間專食餃子的專門店名字叫餃掂。
2019-11-23 33 瀏覽
其實都唔係第一次過黎食, 我除左中意食佢既餃子之外, 仲中意佢放係枱面任食的酸蘿蔔! 😋😋 酸酸甜甜好開胃, 而且唔係道道都食到醃得咁好咁入味既酸蘿蔔, 所以我次次黎都狂食 😂粟米豬肉煎餃 (中碗7隻) ($46)7隻餃子話多唔多, 話少又唔算, 因為我一個女仔食, 岩岩好! 之前都有食過湯餃, 但我中意煎餃多D, 因為餃子皮煎完之後更加香脆, 更有咬口。(另外係因為湯餃既湯比較清淡, 相比之下會揀煎餃)。今次再食粟米豬肉餃, 仍然覺得好食, 粟米好甜好爽口。豬肉同粟米既比例岩岩好, 令兩個味道平衡得好好, 不過如果肉汁多少少會更好。不過唔知點解每次黎到個地下都好油, 好易跣親, 要小心行。另外就係呢度既飲品價錢好貴, 所以我每次都係食完之後再出去買其他野飲。 🤭

粟米豬肉煎餃 (中碗7隻) ($46)

2019-11-17 35 瀏覽
肚空空想找一些飽肚餐廳,經過太子附近發現開了一間餃子店,即管試試!每台桌面都放了一自家制辣椒油及菜甫豆豉醬,極之香口,作為餃子調味十分適合我們一行兩人點了三款餃子及一些小吃元貝豬肉餃最為推薦,一咬落口元貝的咸香味撲鼻而來,配上充滿鮮味的豬肉餡,實在高質素!而且湯底亦不普通,是用老火湯作湯底,完全可以整碗湯都喝光龍鳳松茸雙灼餃亦亦屬另一推介,內裡肉餡保留了大量肉汁,鮮味十足!冬菇加上黑松露的組合十分配口,令人一食再食!韭菜豬肉煎餃外皮煎得香脆,韭菜香口,完全做到外脆內軟效果!值得推介這間餃子店!

我們一行兩人點了三款餃子及一些小吃

韭菜豬肉煎餃外皮煎得香脆,韭菜香口,完全做到外脆內軟效果!

值得推介這間餃子店!
2019-11-10 26 瀏覽
話說近幾個月都好似無食過餃子🥟啦, 於是就同男朋友去左餃掂食晚餐😋 E到最特色嘅野一定係任!食!酸!蘿!蔔!🥕, 每次都一定食勁多, 因為酸酸地勁開胃🙈😆 我地叫左兩款餃子🥟, 一個小食同一個麵🙈 上菜速度幾快, 等左大約5分鐘就有得食啦!自家制山楂雪梨水🍐🥛山楂味唔酸, 幾清甜, 岩哂最近天氣咁乾🔥!惹味唐芹拌豆荀微辣嘅醬汁本身已經好惹味, 唐芹爽口, 豆荀有嚼勁, 味道唔錯嘅涼拌😋四川涼麵🍜(少辣🌶)涼麵根根鬆散不粘連, 口感Q彈有勁, 拌埋芝麻醬, 辣椒醬🌶, 花生🥜同蔥花, 簡簡單單嘅配料撈埋一齊已經好好味😋狀元九鼎湯🥣個湯味道清清地, 有蘋果🍎嘅微甜, 幾好飲!松茸豬肉餃🐖🥟豬肉餃十分足料, 皮薄餡靚, 豬肉鮮嫩彈牙多汁, 沾埋味道濃郁嘅松茸醬, 味道唔錯!元貝豬肉餃🥟豬肉餡依然夠重手😆而且有勁多元貝絲😱, 真材實料, 口感豐富!

自家制山楂雪梨水🍐🥛
山楂味唔酸, 幾清甜, 岩哂最近天氣咁乾🔥!

惹味唐芹拌豆荀

四川涼麵🍜(少辣🌶)

狀元九鼎湯🥣
個湯味道清清地, 有蘋果🍎嘅微甜, 幾好飲!

松茸豬肉餃🐖🥟

元貝豬肉餃🥟