2007-12-20 3 瀏覽
睇餐牌覺得有D貴~同朋友叫左兩個Set加多一客蒜蓉包牛柳帶子拚薯菜+羊柳鱈魚跟意粉包ok~唔夠脆~牛柳好正~有牛味~同埋我地叫七成熟估唔到佢真係整得o岩o岩好~羊柳都係!!食到羊味又唔羶~好易趙~呢個$$食呢D野就真係抵!!真係好味!!甜品係豆腐雪糕+格仔餅~好正!!呢餐100分滿分既話有95粉!!繼續努力!!唔好既就係太焗~抽風唔得!!
睇餐牌覺得有D貴~同朋友叫左兩個Set加多一客蒜蓉包
牛柳帶子拚薯菜+羊柳鱈魚跟意粉
包ok~唔夠脆~牛柳好正~有牛味~同埋我地叫七成熟
估唔到佢真係整得o岩o岩好~羊柳都係!!
食到羊味又唔羶~好易趙~
呢個$$食呢D野就真係抵!!真係好味!!
甜品係豆腐雪糕+格仔餅~好正!!
呢餐100分滿分既話有95粉!!繼續努力!!
唔好既就係太焗~抽風唔得!!
2007-12-20 5 瀏覽
前日我同屋主生日, 本來約埋幾個frd一齊去食飯慶祝既. 點知最後因為有人病又有人要探病既關係, 得番三個人. 兼且推介呢間舖頭既人都無黎到. 係旺角又唔知有咩食, 所以最後我地都膽粗粗幫襯.因為呢到無得book訂, 我?七點半黎到ling飛要等六張飛. 不過因為佢一樓等位既地方其實係一個樓梯既轉角, 咁多人企係到有d迫, 所以我?去落?去樓下到一路等一路睇餐牌. 個餐牌上面有好多選擇, 最緊要係甜品都有幾版. 真係睇到都口水流呀.等左半個鐘頭左右終於都有位, 上到去二樓入去覺得個環境裝修都唔錯. 因為係唐樓既關係, 個樓底好高. 所以個感覺都幾舒服!我地三個人叫左3個主菜, 2個甜品:主菜: 照燒南瓜素菜沙律: 估唔到呢個係一個冷盤! 仲加左d日本醬汁, 食落都幾好味. 南瓜同青瓜唔會煮到冧晒鰻魚石窩飯: 鰻魚係普通既鰻魚, 一般咁好味. 不過佢個醬汁同d飯既比例就啱啱好. 唔會過少或過多, 好味!天婦羅烏冬: 無食到佢個麵唔知道好唔好食. 不過佢d天婦羅幾得喎. 唔會話有太多炸粉, 食落口啱好, 感覺唔會油冧冧甜品: 朱古力香蕉西多士: 呢個唔得. 見佢賣相幾靚幾特別. 試過同朱古

我地三個人叫左3個主菜, 2個甜品:

主菜:
甜品:
朱古力香蕉西多士: 呢個唔得. 見佢賣相幾靚幾特別. 試過同朱古力醬同香蕉一齊食都係無味
繽紛夾餅: 即係三球雪糕加格仔餅. 雪糕無咩特別, 但係佢個夾餅個醬整得唔錯喎. 脆脆地, 加埋雪糕食正呀! 早知叫個多d夾餅嫁啦.

好多年前我都去過沙田既風月堂, 今次再黎個感覺同沙田嗰間完全唔一様. 好似除左個名之外無野係一様. 究竟係唔係真係同一間野黎既呢?
2007-12-11 4 瀏覽
昨晚和bf第一次到風月堂食晚飯,有d失望~~~~~~雖然係係window seats ,但係座位與座位之間實在太迫,坐左係度根本陏唔到.bf叫了客肉眼扒5成熟,我叫了個羊柳扒菇.肉眼扒5成熟變左8成-9成熟,勁難食,無牛味又韌.至於我的羊柳都唔好得去邊.d 汁勁咸,rosemary味太重,完全蓋晒d羊味,我只係食到一半,因為真係幾難.諗住叫甜品,但食到嘴都歪晒,都係唔試它的甜品了.
昨晚和bf第一次到風月堂食晚飯,有d失望~~~~~~
(非會員)
2007-11-03 7 瀏覽
細細個成日行沙田已經覺得呢間野好貴d野好好食架啦...不過個陣細個冇錢...所以一直都冇試過...直到上個禮拜同男朋友行旺角經過apple shop附近...冇意中俾我見到原來佢開左間分店係度...所以尋日就同男朋友去試下啦...可能個人大個左開始返工識搵錢啦...原來d野都唔係好貴咋喎...仲好好味添呀我地要左個照燒雞三文治配蜆肉忌廉粟米磨菇湯tea set包餐飲($42)...我地要左杯凍檸水...再散叫左個忌廉菠菜汁煙三文魚意粉($68)...個三文治我冇烘底...但係都有少少硬...但係個照燒雞就好好味...又大份喎...再配埋d生菜片青瓜片蓄茄...真係好清新好好味...個湯好濃好creamy又足料...真係有好多蜆肉架...唔似m記個d一睇就知溝左好多水落去煮...個意粉睇落好似好少咁...但係兩個人分都好飽...而且又多汁又香...塊煙三文魚煙得岩岩好...真係煙得好香口...但係又唔會太熱氣...真係好正好好味呀~~~杯凍檸水有4片檸檬...糖水又係另上...所以男朋友總共沖左3杯出黎...真係好抵飲waiter既服務都唔算太差...係旺角鬧市有間咁既樓上cafe...

waiter既服務都唔算太差...係旺角鬧市有間咁既樓上cafe...又靚野食又好味又有浪漫既氣氛真係好難得...價錢又唔算太貴...間唔中黎呢度high tea都真係幾好...如果唔係我發現得太遲...我仲可以係12月之前食夠$1500入埋佢既vip添呀...不過而家真係唔得啦...1個月之內點食$1500呀=.=不過我christmas一定會再黎...我尋日已經順便問埋個waiter christmas接唔接受booking啦...好期待christmas既來臨...真係好好味呀~
2007-10-28 11 瀏覽
同朋友約定o係風月堂見面因為係星期六關係無SET DINNER要散叫點左蜜糖蘋果茶真係好香蘋果味估計佢個茶包係蘋果茶包再加上用蘋果汁溝稀既蜜糖加上片片蘋果所以先咁香甜我既蘆薈汁就比較普通跟住係三文魚意粉超級足料啖啖都有好多蟹籽同三文魚雖然用左白汁但一d都唔會過多而漏好好味再有焗海鮮飯一上檯時見size好似唔太大但食落就發現飯多料又多有帶子,魷魚,魚柳,蛋柳,蝦仁,洋蔥全部都好新鮮好味飯底又唔會油淋淋個汁又唔會好杰好漏又係好正跟住點左紅豆夾餅雪糕做甜品雪糕好香綠茶味夾餅外脆內軟加埋粒粒飽滿又香甜既紅豆餡又係好好味一個熱夾餅點d凍既雪糕味道match之餘又有雙重享受正呀!好在我地早到咋唔係等位都等到傻呀!!!
同朋友約定o係風月堂見面
好好味
再有焗海鮮飯
一上檯時見size好似唔太大
但食落就發現飯多料又多
有帶子,魷魚,魚柳,蛋柳,蝦仁,洋蔥
全部都好新鮮好味
一個熱夾餅點d凍既雪糕
味道match之餘又有雙重享受
正呀!
好在我地早到咋
唔係等位都等到傻呀!!!
三文魚意粉
焗海鮮飯
紅豆夾餅雪糕
(非會員)
人多千祈唔好去呢間餐廳度食呀, 有排等, 因為佢哋只係顧住2-4人的客o架咋. 仲有投訴都唔會覆. 真係今時今日咁o既服務態度係唔得o架. 下面卑分如果有0分的話, 服務一定係0呀!

下面卑分如果有0分的話, 服務一定係0呀!
1K
2007-10-18 6 瀏覽
星期二晚七人行,朋友D己經8點半去攞位,等到九點半都無所謂啦,重點係不停不停有2-4位人客,侍應竟然將己侯令的枱俾佢哋,我哋就不停不停咁等,大家終於餓到忍唔住,問仲要等幾耐,侍應A見剛有一張4人枱,就叫我哋入去坐住先,侍應B見我哋成班人入咗去而又唔夠位,用無禮貌既態度叫我哋出返去,上面就快有枱,我哋當然唔肯啦,仲記得之前有個侍應同我哋講9點半Last Order,如果我哋唔堅持,咪又唔知等到咁耐兼無嘢食!!!1)海鮮湯烏冬~朋友話湯太咸,烏冬太硬2)忌廉什菌墨魚闊麵~幾好味3)芒果乳酪~芒果甜,但藍莓同乳酪超酸

1)海鮮湯烏冬~朋友話湯太咸,烏冬太硬
2)忌廉什菌墨魚闊麵~幾好味
3)芒果乳酪~芒果甜,但藍莓同乳酪超酸
2007-10-12 1 瀏覽
有同事話呢間d野都ok,星期二同朋友睇戲之前就黎試下啦! 8點到,要等13張台,睇黎都幾旺!!! 不過都係等左大概30分鐘就有位,算係咁。新餐廳既裝潢都幾靚,以白為主,特別鐘意佢d晝,亦坐得舒服。而Overall, 服務亦好,有求必應!我地都叫左set dinner,我既係白湯,帶子雜菌意粉配鵝肝,朋友的係鱈魚羊扒薯菜,另外仲叫左個大蝦雜果沙律。個湯係稀左d不過都幾好味既,而且大碗得好緊要,食埋個麵包飽左一半喇. 意粉都ok幾多料但鵝肝就唔得,好瘦,我寧願配第2d聽落冇咁貴既野. 朋友的魚同羊都ok! 薯條好好味~ haha~ 蝦沙律其實都好夠料,不過個人偏好唔鐘意咁多沙律醬,所以食少左好多.. haha.. 但其實食埋個main course都飽左8成....但係最精彩的係甜品,我諗住係jelly布甸果類,點知係ice cream waffle!!!!!仲有好多種雪糕揀,wa~~~ 好好味~~~ sesame ice cream + crispy waffle = very good!!! 早知個main course食少d... 我個雪糕食唔晒....茶我要左檸姜茶,個tea se

茶我要左檸姜茶,個tea set靚到呢... 我同朋友講:用呢種tea set我好似都高貴左... hahahaha~~~

捧住飽到10成既肚去睇戲其實真係幾辛苦....下次我會知點叫.....
2007-10-07
以前風日堂給我的印象,是貴夾唔飽的日本菜不過這幾年當其他日本餐館都不斷加價時它的價錢卻仍然沒變,於是我卒之敢踏足這間食肆裝修以白色格調為主,舒服waiter服務不錯,加水加餐具等都有求必快應說回食物我們仨點了海鮮蕃茄意粉素菜炒飯焗田螺煙三文魚素菜卷每道菜的買相及分量與menu所示皆對辦意粉蕃茄味濃郁,材料也不欺場素炒飯就真的非常素,我略嫌不夠香口,不過不油膩已不錯焗田螺好味,無沙,連墊底的薯蓉都好好味煙三文魚味道清新,煙三文魚咬口不錯總括來說真的不錯,難得的是在到處都是人的旺角中午,竟然不用等位
以前風日堂給我的印象,是貴夾唔飽的日本菜
不過這幾年當其他日本餐館都不斷加價時
它的價錢卻仍然沒變,於是我卒之敢踏足這間食肆

裝修以白色格調為主,舒服
waiter服務不錯,加水加餐具等都有求必快應

說回食物
我們仨點了海鮮蕃茄意粉
素菜炒飯
焗田螺
煙三文魚素菜卷

每道菜的買相及分量與menu所示皆對辦
意粉蕃茄味濃郁,材料也不欺場
素炒飯就真的非常素,我略嫌不夠香口,不過不油膩已不錯
焗田螺好味,無沙,連墊底的薯蓉都好好味
煙三文魚味道清新,煙三文魚咬口不錯

2007-10-01 6 瀏覽
上星期六夜晚同屋企人去旺角食飯,都無諗過食呢間餐廳,但因為好想食日本菜,但又唔想食迴轉壽司,所以揀咗呢間,6:45p.m.上去,以為等六張枱好快,點知,佢地比晒d二人枱先,令到我地呢d要坐四人枱既,要等成7:30p.m.先有得坐. 不過, 張枱既位置好好,所以算啦! 講返食物,雖然呢度唔會有正宗既壽司,但款色好多,尤其是甜品,我見到好多人,食完正餐都會係度食埋個甜品先走. 而我今次就點咗:雞肉沙律,一個小食拼盤,一個串燒拼盤, 薯蓉田螺,天婦羅拉麵和五色飯團. 其實樣樣都平均好食,但最好食就係"天婦羅拉麵",無論湯同麵都好好. 值得再來,但要早d上去等位先!

2007-09-17 17 瀏覽
Set dinner: B: xx蝦天使麵$95Set dinner: D: 帶子銀雪魚日式便當$88(包飲品及甜品)好難得係旺角有間咁好坐的餐廳。甜品又做得出色!!
Set dinner: B: xx蝦天使麵$95
Set dinner: D: 帶子銀雪魚日式便當$88

(包飲品及甜品)

好難得係旺角有間咁好坐的餐廳。

甜品又做得出色!!
2007-09-09 1 瀏覽
繼扒王之王o既下午茶我同我個friend仲一齊o係風月堂食晚飯我o地去到都已經9:10p.m.喇點知佢話要等位前面有7張枱其中三張仲要係大枱囉=.=”不過好彩有張大枱冇人要所以就俾晒我o地我o地等o左十分鐘就入得lu~~luncky!我o地正苦惱叫乜果陣咁o岩俾我見到有個二人套餐分別有綠茶味噌湯(裡面有一隻帶子同少少金菇菜)前菜(少少中華沙律、海蜇同冬菇絲)一碟牛柳切粒一碟鮮蝦鮮菜沙律然後頭盤有炸蝦天婦羅、炸帶子形狀o既菇、牛油果整o既湯羹、三文魚卷蟹柳同青瓜、仲有好似係貴妃蚌o既海鮮主菜有芝士焗o既鮮蝦、青口、菇同菜仲有多個冷麵tim!最後甜品係生果盤同一小球雪糕二選一我o地要o左一個生果盤一個朱古力雪糕個生果盤有兩粒提子、一粒士多啤梨、西瓜兩片、火龍果一片同橙一片(如有出入請見諒,因為有d菜個樣我唔係好識分)果度d服務真係好好因為我o地食沙律果陣唔想食佢俾果碟油所以我o地就叫佢俾一碟沙律醬同千島醬佢好快就俾到我o地而且仲一得閒就幫我o地加水tim!呢餐連埋加一都係$262而且我o地就飽到打包埋個冷麵拎走tim!附上呢餐之部份「食送」菜
繼扒王之王o既下午茶
我同我個friend仲一齊o係風月堂食晚飯
我o地去到都已經9:10p.m.喇
點知佢話要等位
前面有7張枱
其中三張仲要係大枱囉=.=”
不過好彩有張大枱冇人要
所以就俾晒我o地
我o地等o左十分鐘就入得lu~~luncky!

我o地正苦惱叫乜果陣
咁o岩俾我見到有個二人套餐
分別有綠茶
味噌湯(裡面有一隻帶子同少少金菇菜)
前菜(少少中華沙律、海蜇同冬菇絲)
一碟牛柳切粒
一碟鮮蝦鮮菜沙律
主菜有芝士焗o既鮮蝦、青口、菇同菜
仲有多個冷麵tim!
最後甜品係生果盤同一小球雪糕二選一
我o地要o左一個生果盤一個朱古力雪糕
(如有出入請見諒,因為有d菜個樣我唔係好識分)

果度d服務真係好好
因為我o地食沙律果陣唔想食佢俾果碟油
所以我o地就叫佢俾一碟沙律醬同千島醬
佢好快就俾到我o地
而且仲一得閒就幫我o地加水tim!

呢餐連埋加一都係$262
而且我o地就飽到打包埋個冷麵拎走tim!

附上呢餐之部份「食送」菜
2007-08-21 9 瀏覽
Came here for lunch with my family. The restaurant is very clean and with comfortable sofa. The 4 of us ordered 2 Japanese set lunches, a seafood cassarole, and a mixed grill plate. We could barely finish the food as the amount was a lot, but the dessert was too attractive to forego. The 4 of us shared a red bean waffle with sesame ice cream, which was extremely yummy. This restaurant is definitely a recommendation esp during the week when a set lunch is about $70 and includes soup/salad, m

This restaurant is definitely a recommendation esp during the week when a set lunch is about $70 and includes soup/salad, main course, coffee/tea, and a dessert!
2007-07-20 5 瀏覽
開完會, 見仲有小小時間先去鳳皇, 就跟弟兄M他們來吃點甜品.第一次來這裡, 下面一層無位了, 要連上兩層. 地方其實都幾細, 窄窄長長的. 見外面有露台, 但係封住了, 當然, 無人想係鬧市食塵.五個人, 都坐得幾舒服, 尤其係坐係沙發位, 有點想睡的感覺.要了兩款甜品.芒果香蕉班戟卷$42: 8分, 共有六件班戟卷加上雲呢拿雪糕. 班戟皮薄薄的, 入面有芒果同香蕉, 不太甜, 係比較多忌廉, 少一點更好. 加上雲呢拿雪糕一齊食, 味道其實幾清新.綠茶芭菲$45: 6分, 兩球綠茶雪糕綠茶味好重, 有點點苦澀, 始終喜歡清一點的綠茶雪糕. 同樣地落得太多忌廉, 下面又有過強的薄荷味. 其實小弟好喜歡食芭菲, 心頭好當然係花之家. 這個綠茶芭菲, 只可以講係好一般.見姊妹W的薑茶係薑味四溢, 這裡的飲品應該都不錯. 始終風月堂都係我們的前期回憶, 近來真的比較少去. 但這次再來又覺得幾好, 或者下次再來吧.

要了兩款甜品.