2009-06-07 6 瀏覽
3-6-2009友人生日, 決定早一點排隊拎位其實呢間野都真係幾寸, 冇得訂位, 生日冇優惠, 一過左籌就冇了但又吹佢唔漲, 佢又真係多人多到唔使愁我排了over1小時, 終於等到了友人差不多8點到, 我們再一齊等了一陣入得太好了, 安排了坐三樓的窗邊位, 有街景睇! 用白色的室內設計, 配合寬敞的擺位, 真係好舒服個menu很靚, 很多款式單論menu同環境, 已經遠遠拋離ucc 了~我們點了:1. 芒果乳酪奶昔 (賣相好靚, 但個感覺唔太似芒果, 同埋唔夠濃味, 種感覺好薄)2. 凱撒沙律配雞肉 (好清新的沙律, 比起california的又好唔同, 冇佢果啲咁濃味, 賣相好靚!)3. 豚肉烏冬定食 (好大份定食, 又係好靚, 個湯底不錯. 個面屎湯超水準好飲! )4. 煙三文魚卷 (我個人不太喜歡吃煙三文魚, 所以覺得一般, 但友人覺得很得意, 很好味, 所以很推介)5. 芝士焗青口 (呢個真的很good! 原來青口下有芝士薯茸的, 真係萬料不到. 芝士很香口, 青口配著茸, 真是不錯的配搭!)用恒生或hsbc食, over300元可以九折, 即是免
3-6-2009
友人生日, 決定早一點排隊拎位
但又吹佢唔漲, 佢又真係多人多到唔使愁

我排了over1小時, 終於等到了
友人差不多8點到, 我們再一齊等了一陣入得
太好了, 安排了坐三樓的窗邊位, 有街景睇!
用白色的室內設計, 配合寬敞的擺位, 真係好舒服
個menu很靚, 很多款式
單論menu同環境, 已經遠遠拋離ucc 了~

我們點了:
1. 芒果乳酪奶昔
2. 凱撒沙律配雞肉
3. 豚肉烏冬定食
4. 煙三文魚卷
5. 芝士焗青口

用恒生或hsbc食, over300元可以九折, 即是免加一, 都好呀~
簡潔整齊的擺設
芝士青口
煙三文魚卷
三文魚卷的wasabi sauce
2009-06-03
$150+ (晚餐)
生日
芝士青口
煙三文魚卷
三文魚卷的wasabi sauce
2009-05-27 3 瀏覽
煙三文魚薄餅: 食左都唔見有三文魚既... 牛肉湯稻庭烏冬set: 不錯之選, 價錢可以知道味道, 另外配上南瓜天婦羅, 味道都不差~ 芝士蟹肉西蘭花: 勁cheese, 但唔多見有蟹肉囉! 西蘭花又硬左少少~五點半人不多, 但一來就要先上樓上雅座~坐窗邊位見到樓下d人帶傘過馬路既情況...
煙三文魚薄餅: 食左都唔見有三文魚既...

五點半人不多, 但一來就要先上樓上雅座~
坐窗邊位見到樓下d人帶傘過馬路既情況...
2009-05-24
第一次係係銅鑼灣分店第二同第三次都係係呢間分店第一印象係: 係咪咁好食呀?等位竟然過左一個NUMBER都要再排過?今次10PM左右先去到唔使排隊一坐低MENU已經放好MAIN DISHES同埋DESSERT各一本MENU圖片豐富唔似其他地方得一行一行字落左第一ROUND單過左10MINS已到食物冇話食落有咩大驚喜覺得既係幾有創意起碼呢到既食物配搭你係第二到唔會食到(你係要叫肉醬意粉個D就冇計啦)食完一碟WAITER們亦好快收左碟服務幾好亦有笑容睇到佢地都幾ENJOY份工EVEN成11點幾仍然好勤力第二ROUND叫埋DESSERT等左20MINS先全部到齊講真個句D雪糕同其他料都應該係外購唔係自家水準一般不過都係個句創意搭夠搭單計6個人TOTAL $566記住HSBC同恆生CARD有10%OFF抵食好多
第一次係係銅鑼灣分店

過左10MINS已到
食物冇話食落有咩大驚喜
覺得既係幾有創意
起碼呢到既食物配搭你係第二到唔會食到
(你係要叫肉醬意粉個D就冇計啦)

食完一碟WAITER們亦好快收左碟

創意搭夠

搭單計6個人TOTAL $566
記住HSBC同恆生CARD有10%OFF
抵食好多
白汁海鮮庵列飯, 唔錯~
芒果三文冶
海鮮番茄湯意粉
PIZZA
千色雪糕芭夫
2009-05-20
白汁海鮮庵列飯, 唔錯~
芒果三文冶
海鮮番茄湯意粉
PIZZA
2009-05-08
一入到去, 感覺幾好, 白白的佈置, 好FRESH~個SOFA又好大張~一D都唔迫,個MENU 又好多PIC~ 不過D PIC 從上面影上去, 冇左3D效果!個人唔係咁LIKE D 餐具放曬係台上,唔知佢地CLEAN 唔CLEAN 呢?不過佢地個OPEN KITCHEN 都令人幾放心, 又WEAR 左MASK!我地點左:三文魚焗年糕一睇落去,白白的一片咁焗焦左only,好似if加d side food係上面會靚d咁上碟, e.唔係一塊塊架,係成大碟都係年糕,溶左咁,幾得意and 幾好味, 軟軟的口感又好chewy喎, 不過食得有d’呢hea’, 成碟咁要一啖啖’不’, 又好sticky喎, 友人說好似日本漫畫既年糕呀, 佢地係一杯杯好似意粉咁用叉卷卷卷黎食, or用spoon'不',我諗咁就會食得easy 好多. 事關now平放係碟度, 凍左就更加'不'唔起了!白菌海鮮奄列飯我以為係旦包飯, 不過佢e+係大塊旦格住d餸都幾好呀, wow...有好多料: 2x 帶 子, 2x蝦, 2x豪, 2x墨魚仔...d白汁唔係平時個d 咁creamy 架, 好似多左d奶油味~ 又唔會好'傑tata

一入到去, 感覺幾好, 白白的佈置, 好FRESH~
個SOFA又好大張~一D都唔迫,
個人唔係咁LIKE D 餐具放曬係台上,
唔知佢地CLEAN 唔CLEAN 呢?
不過佢地個OPEN KITCHEN 都令人幾放心,
又WEAR 左MASK!

我地點左:
三文魚焗年糕
一睇落去,白白的一片咁焗焦左only,
好似if加d side food係上面會靚d咁上碟,
e.唔係一塊塊架,係成大碟都係年糕,溶左咁,
幾得意and 幾好味, 軟軟的口感又好chewy喎,
白菌海鮮奄列飯
我以為係旦包飯, 不過佢e+係大塊旦格住d餸都幾好呀,
d白汁唔係平時個d 咁creamy 架, 好似多左d奶油味~ 又唔會好'傑tata'咁,
加上圓粒粒的口感飯~ *yummy*
雪糕布甸格餅船
好豐富的甜品船呀~
一次過食曬想食既野~
健康的生果粒粒,
普通的雪糕球,
滑滑的雞旦布丁,
脆暖的夾餅w/ cream~
2009-05-06
原本前個星期五來,但晚上九點鐘,還要等13個,當然即刻走人。上星期日十二點幾來,不用等位,坐樓上,又開陽,又濶落。我們叫了三個dishes和兩個drinks。海鮮蕃茄湯意粉:很大碗,蕃茄湯很濃味,海鮮量和質都只是一般,意粉更不用題,很多茶餐廳做得比她好。要抵食和夠味的話,她可以達到,要回味的話,選別的食物吧。三文魚墨魚麵:很少見三文魚切成細丁粒來煮,食味普通,而且幾淡。墨魚麵的味道則不錯,而且幾有咬口。wasabi牛肉pizza:叫這個純粹因為幾特別的配撘,想試試。Pizza本身幾細個,約10吋直徑而已。wasabi味道不明顯,相信如果出d的話會野味好多。牛肉量和味也不足,所用的似是吉野家一類牛肉,只覺整個pizza太過淡味,好彩芝士和pizza皮做我幾好,補回一d分數。凍法國咖啡:與menu內的有點出入,奶太多而且沒咖啡味,我飲了一口就給了J仔,不如飲水算了。Strawberry凍飲: Honey所選的,賣相很好,我一向不好人工的strawberry味道,太似藥水味了,只是試了一口,所以沒多comment。Honey則覺得不差。用credit card找數,也要過300元,環境和招呼

海鮮蕃茄湯意粉:

三文魚墨魚麵:

wasabi牛肉pizza:

凍法國咖啡:

Strawberry凍飲:

用credit card找數,也要過300元,環境和招呼雖然都不錯,但我對這裡食物的質和量都有所保留。還要我行那窄窄的樓梯上來,到restroom又要上落多一次,真的要命。(我常常說:年紀大,mud都壞,尤其是我的膝頭呢!)

可能她的賣點是drinks和ice-cream,對象又是年青人,所以主餐只做出這水準呢!?希望這方面有所改進。
麵比配菜好
得一個大字
經驗中最淡的pizza
賣相不錯
環境雅潔
2009-05-03
環境雅潔
2009-04-29 4 瀏覽
見到kf有間風月,,但係驚kf果間食完飽一飽會冇街行,,而且睇到mk呢間既食評都幾好,,所以同fd子2個人食,,1個餸+4個甜品食到好飽!!!!!! 南瓜薯蓉煙肉脆波 $$38係就係冇乜特別,,但係幾好味,,姐係外脆內蓉囉,,感覺幾好,,熱熱的脆波,,配上凍的沙律醬,,第1舊我成粒點落d醬到,,口感好普通"但係第2舊,,我就食左一啖細細啖先,,之後放d醬o係面,,再食,,好味好多,, 栗子雪糕杯 $$48面頭有一個士多啤梨雪糕,,之後有d芒果蓉+生果,,下面果層就係我覺得最唔好味既一層---------------原味乳酪,,再下面就係栗子蓉,,之後又係乳酪,,再底又層栗子蓉我非常中意食栗子蓉,,呢到既栗子蓉入面有D栗子粒粒,,幾好味,,面頭既士多啤梨雪糕普普通通甘,,冇乜野,,而乳酪就犀利啦,,酸酸地,,正常的乳酪味,,但係放係呢個甜品就好怪囉,, 綠茶雪糕 $$45我朋友食的,,佢話:::::::::: 太多忌廉,,計埋有3個雪糕球,, 有"口者"喱,,面頭有3條花生味既蛋卷,, 味道麻麻地
見到kf有間風月,,
但係驚kf果間食完飽一飽會冇街行,,
而且睇到mk呢間既食評都幾好,,
所以同fd子2個人食,,
1個餸+4個甜品
食到好飽!!!!!!

南瓜薯蓉煙肉脆波 $$38
係就係冇乜特別,,但係幾好味,,
姐係外脆內蓉囉,,感覺幾好,,
熱熱的脆波,,配上凍的沙律醬,,
第1舊我成粒點落d醬到,,口感好普通"
但係第2舊,,我就食左一啖細細啖先,,之後放d醬o係面,,
再食,,好味好多,,
栗子雪糕杯 $$48
面頭有一個士多啤梨雪糕,,之後有d芒果蓉+生果,,

再下面就係栗子蓉,,
之後又係乳酪,,
再底又層栗子蓉
我非常中意食栗子蓉,,
呢到既栗子蓉入面有D栗子粒粒,,幾好味,,
面頭既士多啤梨雪糕普普通通甘,,冇乜野,,
而乳酪就犀利啦,,酸酸地,,正常的乳酪味,,
但係放係呢個甜品就好怪囉,,
綠茶雪糕 $$45
我朋友食的,,佢話::::::::::
太多忌廉,,計埋有3個雪糕球,,
有"口者"喱,,面頭有3條花生味既蛋卷,,
味道麻麻地,,

雜果脆卷 $$48
皮係脆脆的,,
入面有香蕉,,士多啤梨,,藍莓,,哈蜜瓜,,芒果,,
香蕉就甜甜的,,但係就溜溜的,,不算壞,,
最差既係,,其他乜都酸酸的,,
士多啤梨,,藍莓,,熱左既芒果會變酸的,,
酸得個味道唔甲"
有個黃色的醬,,
似係蛋奶醬,,
所以唔好食,,

$$48
幾好味,,
一共4件,,伴芝麻雪糕,,
餡料同個酥皮份量都岩岩好,,
唔會皮多餡少,,
我覺得呢個唔錯,,

不過因為我太中意食甜野,,所以先試下,,
呢次2個人食,,非常之飽,,
好彩同個男仔食,,
如果係2個女仔就慘啦,,
會變左又想食多d"又食唔落,,
不過我覺得呢間野係服務好囉,,
卡卡,,我坐上面果層,,好似冇廁所,,
我食飽飽一行樓梯落去,,
竟然有人坐樓梯囉,,
本來以為間野會好似西餐廳甘,,應該會靜靜的,,
但係原來都幾嘈下,,
南瓜薯蓉煙肉脆波
栗子雪糕杯,,綠茶雪糕杯
雜果脆卷
雜果脆卷
2009-04-28
南瓜薯蓉煙肉脆波
2009-04-27 5 瀏覽
之前黎過一次 沒有試甜品今次同埋男友一起黎食過今次叫左海鮮湯意粉......好好味呀...我們連d湯都飲埋甜品有栗子酥餅 本人好中意栗子 加上真係好香栗子味 又唔係好甜 讚!!!!!仲有叫左布甸夾餅船 個布丁好滑 好香蛋味 d生果好生鮮
之前黎過一次 沒有試甜品
今次同埋男友一起黎食過

仲有叫左布甸夾餅船 個布丁好滑 好香蛋味 d生果好生鮮
海鮮湯意粉 讚!!!!!
2009-03-01
海鮮湯意粉 讚!!!!!
  • 海鮮湯意粉
2009-04-26
朋友生日~補祝!食左一個燒雞煙肉PIZZA------一般, 細, 冇咩特別草莓乳酪芭菲----好靚~好味仲有一個咩窩夫----都好味, 古士醬好好味唔知咩PANCAKE----好酸!一般最後係緣茶咩梨批! 好好味!!上左風月堂個網度PRINT佢張9折! 免加一~但都係好貴佢D野
朋友生日~補祝!

草莓乳酪芭菲----好靚~好味

仲有一個咩窩夫----都好味, 古士醬好好味

唔知咩PANCAKE----好酸!一般

最後係緣茶咩梨批! 好好味!!

上左風月堂個網度PRINT佢張9折! 免加一~

但都係好貴佢D野
生日
2009-04-17 3 瀏覽
白色裝修清新,台上的小花. 呢間餐廳好適合幾個女仔去.我地食左個煙三文魚意粉& 燒雞薄餅, 個煙三文魚意粉好好味,三文魚整成花形好靚~^^ 條條意粉都有忌廉,但一D 都唔滯, 而燒雞薄餅都好正, 燒雞好滑,足料,芝士味好香滑. 服務又好,唔會黑面,令人舒服~ 呢餐我俾90分~
白色裝修清新,台上的小花. 呢間餐廳好適合幾個女仔去.

服務又好,唔會黑面,令人舒服~ 呢餐我俾90分~
台上的小花
紀念日
台上的小花
  • 煙三文魚意粉
2009-04-06 5 瀏覽
今日放工後H&K原打算食板長, 但最終郤去了旺角樓上白屋仔食飯,不過等了四十五分鐘才等到位食飯,一坐下就點吃了海鮮薄餅 ==> 餸都幾多,有蝦,青口,魷魚等,但不算突出和風盛合 ==> 有炸帶子,牛肉粒塊,蟹肉芝士焗磨菇,芝士菠菜雞卷,全部都幾好味,不錯其實吃完了都感飽,但都點吃了甜品以作為完滿這餐粟蓉酥餅+綠茶雪糕 ==> 酥餅一般,但有好多好多粟蓉,綠茶雪糕OKH&K will be back !

海鮮薄餅 ==> 餸都幾多,有蝦,青口,魷魚等,但不算突出

其實吃完了都感飽,但都點吃了甜品以作為完滿這餐

H&K will be back !
2009-04-06 10 瀏覽
早已聽過風月堂好食,今次第一次到訪,結果無令我失望.先上餐湯餐包,忌廉湯好creamy,都幾重奶味,質素真的與其他地方的餐湯不同; 雖然料就不夠多,但論味道比pizza hut的忌廉湯更好. 杯cake形的餐包都不俗,咬落好似乾了點,但食落又幾好味. 如果唔飲湯可以選擇沙律,是日為肉醬茄子什菜沙律.主菜我揀了平時lunch好少食的羊扒伴煙肉腸卷(香草汁)配薯菜. 羊扒揀七成熟,都幾大塊; 放入口雖然唔會即溶,但羊扒無"蘇"味,肉質都幾新鮮. 至於香草汁味道不太濃,唔會"喧賓奪主"搶去主角羊扒的肉味. 反而那條煙肉腸卷無甚特別,不提也罷.餐後有甜品雪糕窩夫,雪糕有多種味道選擇,由普通的士多啤梨朱古力,到特別的綠茶芝麻菠蘿豆腐味都有. 我揀了芝麻雪糕,幾好食,幾重芝麻味; 加埋塊窩夫一齊食... 好正!此餐連餐飲盛惠七十二蚊再加一, 好彩有會員咭八折,最後位位六十五.這個lunch絕對貴,不過以食物的質素來說價錢其實OK,單講一個雪糕窩夫都可能要十幾蚊啦!
早已聽過風月堂好食,今次第一次到訪,結果無令我失望.
2009-04-06
2009-03-30 2 瀏覽
五光十色的餐牌,華麗的擺設,優雅脫俗嘅白色主題,加上連二等兵呢位一介武夫都盛讚嘅桌上小花~ 表面上真的包裝得唔錯,然而......可惜可惜......虛有其表!set c dinner : 頭盤芥末汁雞胸沙津~ 差得很的沙津~簡直亂來~主菜:忌廉雜菌海鮮意粉~稍為ok的一道~海鮮足料~但味道不佳!甜品: 雪糕窩夫~冷的窩夫~失敗!中下品雪糕~另外加左個小食: 芝士菠菜煙肉卷~毫無誠意之作~煙肉唸的~整卷只是微熱~最後加多個甜品~ 爆谷芭菲~都係灰!兩球雪糕加爆谷~ 相片都是華麗的~可惜中看不中吃! 兩百多元唔算貴但超級唔值~毫不猶疑地給它喊面一個!同意吧~tama?

然而......可惜可惜......虛有其表!

甜品: 雪糕窩夫~冷的窩夫~失敗!中下品雪糕~

最後加多個甜品~ 爆谷芭菲~都係灰!兩球雪糕加爆谷~

相片都是華麗的~可惜中看不中吃!
兩百多元唔算貴但超級唔值~

毫不猶疑地給它喊面一個!同意吧~tama?

2009-03-26
2009-03-25 8 瀏覽
一直被風月堂簡潔、純樸的裝潢所吸引今天我和男友又被牽引上去了為了避開排隊高峰期..我倆選擇早點用餐坐在窗旁看著熙來攘往的旺角街道..份外寫意!哈哈今天點了帶子凱撒沙律、雜菌三文魚天使麵、炸雞藍、豆腐雪糕窩夫和三色雪糕窩夫帶子凱撒沙律新鮮的蔬菜配上大大粒的帶子很開胃的前菜!!雜菌三文魚天使麵賣相不錯..但味道有點兒淡和普通了點炸雞藍光顧風月堂己有數次...最差的必定是這道菜炸雞的外層是油油的..但內裡卻乾得很主菜的質素真的須一般..但甜品才是我們每次最期待的豆腐雪糕窩夫每次都引不住點這個..厚而香脆的窩夫還可以選兩種雪糕口味..我選的是豆腐和綠茶一口淡而清甜的豆腐雪糕..夾著濃而苦澀的綠茶味道..讚三色雪糕窩夫男友的窩夫跟我的不同..是比較薄而且是朱古力口味的但聽聞也很讚的..還有吉士醬在底笑臉是給甜品的
一直被風月堂簡潔、純樸的裝潢所吸引
今天我和男友又被牽引上去了

為了避開排隊高峰期..我倆選擇早點用餐
坐在窗旁看著熙來攘往的旺角街道..份外寫意!哈哈

帶子凱撒沙律
新鮮的蔬菜配上大大粒的帶子
很開胃的前菜!!

雜菌三文魚天使麵

笑臉是給甜品
2009-03-21
  • 豆腐雪糕窩夫
(非會員)
今日同一班朋友仔去左旺角呢間風月堂聚舊 ... 老實講我上一次食已經係8, 9 年前, 仲要係新世紀個間食個陣食個 set lunch 都要成百蚊言歸正傳, 今晚都食左好多野..總括黎講都可以呀!!! 叫完野, 都好快黎齊哂食都唔上下, 又會幫我地換碟最開心就係見到甜品個 menu , 真係成個人都興奮哂, 真係想第一時間就食甜品先...係有一樣野唔好, 就係冇得book位,2 個人食就冇所謂law, 但好似我地咁三五知己去食, 又就黎天氣熱, 仲要企係條樓梯到等位都幾辛苦ps. 我覺得黎呢食下午茶應該係一個唔錯的選擇, 甜品同 drink 都有好多款式呀*** 唔好意思唔記得d 名, 一定會同 menu 有出入(冇帶相機影相)木瓜沙律釀雞翼串燒併盆辣肉腸pizza焗煙肉芝士薯片白汁烏冬帶子炒飯芝士雞卷青瓜鰻魚卷desert @ 2
今日同一班朋友仔去左旺角呢間風月堂聚舊 ...
老實講我上一次食已經係8, 9 年前, 仲要係新世紀個間食
個陣食個 set lunch 都要成百蚊
言歸正傳, 今晚都食左好多野..
總括黎講都可以呀!!!
叫完野, 都好快黎齊哂
食都唔上下, 又會幫我地換碟

係有一樣野唔好, 就係冇得book位,

木瓜沙律
芝士雞卷
青瓜鰻魚卷
desert @ 2

2009-03-21
今日行完旺角同佢去左風月堂食dinner...去到我地嗌左2個set dinner加一個和牛串./..點知一黎到d野食...唔熱既,,,又唔係話凍....朋友嗌果個扒海鮮飯.....d三文魚同雪魚有雪藏味....而我個牛仔骨就算ok>>>>不過d薯菜係淋既..好似冇炸過咁而個和風和牛串就太熟....又凍既.,...bad好在埋單有credit card有折扣優惠下次都會考慮過先去
今日行完旺角同佢去左風月堂食dinner...
去到我地嗌左2個set dinner加一個和牛串./..
點知一黎到d野食...唔熱既,,,又唔係話凍....
朋友嗌果個扒海鮮飯.....d三文魚同雪魚有雪藏味....
而個和風和牛串就太熟....又凍既.,...bad
好在埋單有credit card有折扣優惠
下次都會考慮過先去