2021-06-11 1776 瀏覽
這裡的壽司和刺身非常出色,能夠吃得出很新鮮。另外,服務員也會下上菜時解說改如何享用每道菜。我們沒有叫廚師發板,選擇了自由地更大的單點,同樣也有很多收穫。托羅刺身和壽司我們叫了許多輪,因為肥香和入口即化的口感讓人想一試再試。鰻魚壽司有點微溫,入口很舒服,魚本身的鮮甜也能夠被品嚐到。日本生蠔更是當晚的焦點,我們也叫了幾輪,因為味道很鮮美,一點也沒有腥味。我們叫了各種刺身和壽司的組合,都很滿意。能夠用合理的價錢吃到高質素的食物,感覺很滿意。
這裡的壽司刺身非常出色,能夠吃得出很新鮮。另外,服務員也會下上菜時解說改如何享用每道菜。我們沒有叫廚師發板,選擇了自由地更大的單點,同樣也有很多收穫。
托羅刺身壽司我們叫了許多輪,因為肥香和入口即化的口感讓人想一試再試。鰻魚壽司有點微溫,入口很舒服,魚本身的鮮甜也能夠被品嚐到。
我們叫了各種刺身壽司的組合,都很滿意。能夠用合理的價錢吃到高質素的食物,感覺很滿意。
  • 壽司拼盤12貫定食
  • 壽司拼盤10貫定食
2021-06-06 1339 瀏覽
繼美登利之後 又有一間日本過江龍壽司店係香港開我哋分別叫咗三個唔同嘅壽司拼盤佢所有嘅壽司都好新鮮鮮甜 但就真係好細舊食完之後仲有問過佢地係有omakase食下次一定要試下
繼美登利之後 又有一間日本過江龍壽司店係香港

我哋分別叫咗三個唔同嘅壽司拼盤

佢所有嘅壽司都好新鮮鮮甜 但就真係好細舊

食完之後仲有問過佢地係有omakase食
下次一定要試下
2020-05-23
睇完Alfred Chan 大彈同大J大讚之後去咗呢間日本過江龍 佢係全日本有九十幾間餐廳餐廳超過九成嘅食材都係由日本進口 務求令你去唔到日本都食到日本嘅味道 🇯🇵 壽司拼盤12貫定食 $288🍣 : 甜蝦海膽軍艦,帆立貝,松葉蟹軍艦,鰤魚,鰻魚,吞拿魚中拖羅,吞拿魚大拖羅,細卷,旬鮮壽司三貫,玉子燒食客可以見到師傅即場握壽司 食材都係新鮮嘅 但紫菜就真係唔夠脆拖羅就真心失望 有筋但又唔肥美又無油脂 😢比較特別嘅嘅喺佢有支掃仔比你掃醬油上壽司 咁就可以好均勻地加醬油個玉子燒外型同口感就幾得意好似蒸蛋糕咁🥚加埋茶碗蒸 烏冬 麵豉湯 甜品 呢個價錢喺尖沙咀都幾抵食嘅 但就未必會再去了🤨

壽司拼盤12貫定食 $288

食客可以見到師傅即場握壽司
食材都係新鮮嘅 但紫菜就真係唔夠脆
拖羅就真心失望 有筋但又唔肥美又無油脂 😢
個玉子燒外型同口感就幾得意好似蒸蛋糕咁🥚

加埋茶碗蒸 烏冬 麵豉湯 甜品
呢個價錢喺尖沙咀都幾抵食嘅 但就未必會再去了🤨
2021-05-24 951 瀏覽
💰人均$400💡好味程度 8/10質素絕對被低估左既一間壽司店!🍣———————————————🔻小砵壽司(海膽、三文魚子、松葉蟹)松葉蟹係蟹碎睇圖我真係以為一條條蟹腳🙄但勝在所有刺身都十分新鮮👍🏻***🔻北海道海膽 牡丹蝦刺身海膽唔腥亦都好鮮甜海水味多番少少就perfect👍🏻牡丹蝦鮮甜軟😋***🔻極上壽司12貫由廚師揀選時令食材最鐘意toro 三文魚子同帶子!不過其餘款款都好鮮甜😝最鐘意佢有個掃比你掃上豉油因為食壽司唔應該用舊飯去點豉油做法細心值得一讚👍🏻要彈既係wasabi多左少少😯By M
💰人均$400
💡好味程度 8/10

質素絕對被低估左既一間壽司店!🍣
———————————————
🔻小砵壽司(海膽、三文魚子、松葉蟹)

松葉蟹係蟹碎

牡丹蝦鮮甜軟😋
***
🔻極上壽司12貫

廚師揀選時令食材
最鐘意toro 三文魚子同帶子!
不過其餘款款都好鮮甜😝
最鐘意佢有個掃比你掃上豉油
因為食壽司唔應該用舊飯去點豉油
做法細心值得一讚👍🏻
要彈既係wasabi多左少少😯
By M

2021-05-12 1252 瀏覽
近年日本來香港開店嘅過江龍餐廳越來越多,頑固壽司亦係其中一間,佢都開業了一段時間,一直以來算比較低調,而我又未試過去,所以趁母親節帶屋企人來一試!我爸爸話十幾年前去日本公幹已經係大阪食過頑固壽司,印象中都係走性價比高嘅路線,嚟到香港價錢定位就較高,我地每人叫了一客壽司拼盤十貫午市定食 ($248),定食附送前菜、茶碗蒸及麵豉湯,比起同類型餐廳價錢算係中上。雖然價錢算中上,但我只可以話咁嘅食物質素絕對係值得。刺身壽司方面有拖羅、三文魚、帆立貝等等,另外仲有燒鰻魚,以及甜蝦海膽軍艦、松葉蟹軍艦、呑拿魚卷三件,旁邊兩件開頭以為係蛋糕,食落係咸嘅先發現係玉子燒!刺身全部都非常新鮮,個人覺得最好味嘅係兩大軍艦,係香港要食到真係鮮甜而唔腥嘅海膽並唔容易,但呢度係絕對做到,蟹肉更竟然係完全無落調味,就咁個蟹肉鮮味已經夠晒滿足味蕾!呢度壽司嘅size偏細,但刺身厚切,而且刺身嘅溫度偏暖,唔會好似出面咁雪得太凍,加上壽司入面已經夾好wasabi唔會另外點,豉油亦要用佢特制嘅掃塗上刺身面,唔會沾到壽司飯,以上種種都見到呢度嘅做法相當正宗,令我有覺得好似返左鄉下嘅感覺!

One of my regular go-tos for a casual Japanese fix! 🍣🥢 They do lunch sets, a la carte and even an omakase for dinner at a cheap priceFor omakase, it is HK$700 p.p. for 20 courses. What a bargain!! 🤩 It’s less than half the price of regular dinner omakases elsewhere in HK. Still with great quality. There’s appetizers, different types of sashimi, tempura, soup, a variety of sushi including toro and uni. You definitely get your money’s worth!!There’s just no handrolls. But who would complain at thi

There’s just no handrolls. But who would complain at this price? 😆
I highly recommend it for people looking for casual and cheaper omakase options or for first timers

Dinner  omakase (Part  1)
Dinner  omakase (Part  2)

For a-la-carte, there are plenty of options on the menu and you can choose exactly what you liked from your previous omakase experience. Just remember to ask the chef which type of fish it is that you like.

I love their seared otoro
I order it every time.

Sushi
Negitoro  hand roll  with  minced  onion
Tempura

2020-06-01
Dinner  omakase (Part  1)
Dinner  omakase (Part  2)
Sushi
Tempura
2021-04-23 1066 瀏覽
又係過江龍系列午餐試下水温先冇咁肉赤同行友人嗌左$288 十二貫set我就要$398果set,唔想食太多飯又係果句飯又係衰淋衰𦲷食材好新鮮柚子蠔肥美甜海膽同拖羅好食特別係拖羅,重油脂入口即溶個雜錦角切魚生飯賣相好靚又食用花又魚籽又盛咁不過係一般般,你預咗角切咩個”藕波波"又出奇地過癮,幾香口蓮藕味好出甜品係清洒啫喱底加梨塊0k啦~清下口腔$398呢Set cp值高,主要係食食材推介👍👍👍👍👍因為少飯就唔發覺太淋,個麵豉湯鹹到我只飲左少少咋⋯
又係過江龍系列
又係果句飯又係衰淋衰𦲷
食材好新鮮
柚子蠔肥美甜
海膽同拖羅好食
特別係拖羅,重油脂入口即溶
個雜錦角切魚生飯賣相好靚
又食用花又魚籽又盛咁
不過係一般般,你預咗角切咩
個”藕波波"又出奇地過癮,幾香口
蓮藕味好出
甜品係清洒啫喱底加梨塊
0k啦~清下口腔
$398呢Set cp值高,主要係食食材
推介👍👍👍👍👍
因為少飯就唔發覺太淋,
個麵豉湯鹹到我只飲左少少咋⋯
2021-04-21
  • $398午市套餐
2021-03-31 1492 瀏覽
今日試下平民的過江龍壽司。這間店位於K11商場樓的corner 位置,毫不起眼.店子不太,有點compact 的感覺。午餐有十一款選擇,有壽司、也有熱食,價格由$138-$288。十貫壽司定食$168這壽司十分新鮮,雖然只是百多元,但壽司有拖羅、鰻魚和珍寶帶子和吞拿魚腩蓉!拖羅充滿脂香,口感油潤又無筋;白身魚口感清爽;秋刀魚也十分肥美嫩滑。魷魚切得剛好,口感爽嫩,幾鮮美;珍寶帶子夠厚身,味道鮮甜;而那吞拿魚腩蓉囗感滑滑,唯紫菜未夠脆,但也不錯。最後還有鰻魚、玉子和青瓜卷。鰻魚很香甜,唔會好乾,沒有細骨;玉子很輕軟,甜甜的,軟綿綿;靑瓜卷清清地,比較清新。蒸旦很滑滑;烏冬也滑溜,沒有酸味,是淡淡的鰹魚湯底。最後的甜品是雪梨,淸甜爽脆。百多元的壽司午餐是對位的,味道還不錯。

今日試下平民的過江龍壽司

十貫壽司定食$168

拖羅充滿脂香,口感油潤又無筋;
白身魚口感清爽;秋刀魚也十分肥美嫩滑。

魷魚切得剛好,口感爽嫩,幾鮮美;珍寶帶子夠厚身,味道鮮甜;
而那吞拿魚腩蓉囗感滑滑,唯紫菜未夠脆,但也不錯。

蒸旦很滑滑;
烏冬也滑溜,
沒有酸味,是淡淡的鰹魚湯底。最後的甜品是雪梨,
淸甜爽脆。百多元的壽司午餐是對位的,味道還不錯。

2021-03-29 924 瀏覽
今日下午去K11做嘢,做到三四點先至有得食,見到依間頑固壽司成日都有人排隊,四點幾冇乜人,即刻嚟試吓啦。今日就用壽司做下午茶,費事諗就叫個雜錦壽司拼盤。一件大陀螺一件中拖羅壽司,拖羅算係唔錯新鮮入口即溶。其他帶子壽司,三文魚壽司,鰻魚壽司,玉子蛋壽司,魷魚壽司,都係普普通通嘅。唔夠飽再追加個深海池魚壽司及墨魚壽司。絕對唔新鮮直頭有點失望。埋單接近$500 ,性價比真係唔高,想食好一點的壽司應該仲有更加多好選擇。
2021-03-12 989 瀏覽
第一次係呢度叫外賣。叫左個$498 set for two。d 壽司飯硬到一個點。師傅用盡力去鍊。d 米又硬,唔好食。d 魚質量又認真麻麻。第一口已經食到兩條骨。低級錯誤。已經無曬食慾。再講埋d 切工。set 入面有三文魚已經cheap cheap 地、仲要切到咁。四四方方、好似我個7歲仔自己切咁。以後唔曬再去。
第一次係呢度叫外賣。

叫左個$498 set for two。

d 壽司飯硬到一個點。師傅用盡力去鍊。d 米又硬,唔好食。

以後唔曬再去。
精選外賣壽司拼盤
2021-03-12
2021-03-12 757 瀏覽
來過呢度2次,個人覺得好抵食。今次試咗2號餐。都ok 呀。食材新鮮的。環境舒服,但舖內座位不多。如果人多的話,或要排隊等一陣。總結:我會再來食呢個係星期一至先有的午餐牌
來過呢度2次,個人覺得好抵食。
今次試咗2號餐。

總結:我會再來食

呢個係星期一至先有的午餐牌
🍣冇得輸,除咗新鮮,海膽encore多次之外,日本師傅手握壽司個飯已贏咗,個飯嘅texture好明顯唔同👍🏻🍣 有啲人話份量細,係唔平,但我自己重質不重量,淨係個壽司飯+新鮮,對我黎講暫時係香港No. 1,其他高級餐廳嘅omasake都做唔到。好彩walk-in早一步到,因座位唔多,啱啱好入到最後一張枱。厚玉子燒壽司:其實係得玉子,冇壽司飯,個厚玉子同平時唔同,似蛋糕多個蛋糕多啲。柚子大根壽司:全部得呢個普通。海膽壽司:encore咗多次,真心新鮮,好味!!赤貝裙邊青瓜卷:赤貝裙邊配青瓜,令到感覺非常爽口,又係好好味!!北海卷:賣相好靚!!加州卷:係用牛油果,同平時嘅唔同。海鮮茶碗蒸:好滑,好味!!真心好味,高質,會再encore!!

柚子大根壽司:全部得呢個普通。

北海卷:賣相好靚!!

加州卷:係用牛油果,同平時嘅唔同。

海鮮茶碗蒸:好滑,好味!!

真心好味,高質,會再encore!!
海膽壽司:encore咗多次,真心新鮮,好味!!
冇得輸,除咗新鮮,日本師傅手握壽司個飯已贏咗,個飯嘅texture好明顯唔同
加州卷:係用牛油果,同平時嘅唔同。
  • 海膽壽司
  • 赤貝裙邊青瓜卷
  • 北海卷
  • 海鮮茶碗蒸
  • 帆立貝壽司
  • 三文魚壽司
2021-02-26 603 瀏覽
逛街之後嘗試光顧這間在K11的壽司店出乎意料的驚喜態度很好 很細心師傅安排非常仔細有禮全部刺身很新鮮、看見師博準備得很細心!全部店員的禮貌都很出色 是難得有heart的日本餐廳.會再光顧寫食評因為想讓更多人知道這間餐廳值得稱讚的,而且餐廳的設計很溫馨,很舒適,有一些食物很創新,在omakase廚師發板來說,因為我非常喜歡食廚師發板,但這一間有些食材是他們店是創新的,柚子壽司,和最深刻印象的 是那個Wasabi醬,很特別
逛街之後嘗試光顧這間在K11的壽司
出乎意料的驚喜
態度很好 很細心
師傅安排非常仔細有禮
全部刺身很新鮮、看見師博準備得很細心!
2021-02-26
  • 茶碗蒸
2020-12-27 1341 瀏覽
雖然呢間日本過江龍連鎖壽司店🍣係網上嘅評論兩極 但係笑唔停都bookmark左好耐想黎試下 今次就決定同朋友黎實測下🧐壽司拼盤12貫定食 $288壽司拼盤10貫定食 $228壽司包括鰤魚、吞拿中拖羅、鰻魚、三文魚籽、帆立貝、平目魚、甜蝦海膽、松葉蟹、細卷和玉子燒(12貫有埋吞拿大拖羅)每一件都夠新鮮 特別推介拖羅 好肥美 魚油味非常香🐟甜蝦海膽都好正 夠曬彈牙又鮮甜🤤玉子燒嘅口感好得意 好似海面蛋糕😆 海鮮丼定食 $198海鮮丼包括三文魚籽、海膽、牡丹蝦、鯛魚、油甘魚、三文魚、吞拿魚😋每一塊都夠厚夠鮮🤤不過就太多飯 飯粒唔夠有咬口 所以相對而言 笑唔停覺得壽司拼盤更加過癮🙈每個午市套餐都配埋茶碗蒸、小鉢、味增湯同埋雪糕🍧 特別一提嘅係茶碗蒸非常滑 蛋味好香❤️蔥花碎拖羅手卷 $60呢個手卷非常推介!雖然紫菜唔夠脆 但係入面嘅碎拖羅好夠多 食到底都有👍🏻而且拖羅好香🥰 真係非常滿足❤️ 價錢貴少少都值得😋海膽三文魚子迷你壽司丼 $138好滿嘅魚子 加埋海膽一起食🥰 完全唔會腥 每一啖都好幸福😛松葉蟹天婦羅 $168蟹腳夠甜 但係唔夠肉地 味道普通 亦只得3條 所以唔係好推介🤨整體而言 部分問

壽司拼盤12貫定食 $288
壽司拼盤10貫定食 $228

海鮮丼定食 $198

蔥花碎拖羅手卷 $60

海膽三文魚子迷你壽司丼 $138
好滿嘅魚子 加埋海膽一起食🥰 完全唔會腥 每一啖都好幸福😛

松葉蟹天婦羅 $168

整體而言 部分問題確實存在 例如上餐時間唔夠快 同埋紫菜唔夠脆😞但笑唔停認為食物質素其實幾好 性價比幾高👍🏻吞拿魚更係其中最推介嘅一款 完全唔會有筋 好夠肥美油潤 值得一試❤️價錢都算合理 單點少少貴 午市套餐就比較抵🤓不過個日去食都大排長龍 想去嘅朋友仔記住要打去book位🙆🏻‍♀️
2020-11-24 1640 瀏覽
以為lunch set 星期一至五先有,但係呢間餐廳原來假期都有lunch set 可以叫,即刻覺得好抵,星期六日多個選擇了😚好開心。由日本大阪開到黎香港一段時間,經常睇到有報導介紹。每日新鮮運送既既刺身除左新鮮,有色澤,都唔知仲可以點讚😆。至少新鮮過平時大家熟悉既2間壽司店。😛特上海鮮丼飯 首先食佢個茶碗蛋,滑啫啫,正!之後就要介紹下鋪滿係丼飯上面既九種不同魚生塊,望落就已經好吸引,每塊刺身都好光亮。佢地分別有 牡丹蝦🦐 海膽 油甘魚 三文魚籽 三文魚🐠 松葉蟹腳🦀 鯛魚 仲有好珍貴既拖羅!好似去左日本食咁,好豐富! 份量都合適,咁多款真係要認下食邊先😋。一次過有齊我既最愛❤ 大滿足!海膽用上北海道海膽,入口即溶。🍣特上壽司拼盤十貫對面既朋友仔就叫左壽司set,上台後職員會介紹咁多款壽司,有中拖羅😍 松葉蟹腳肉  另外配左一支掃仔俾你用黎點醬油,咁樣就唔怕會夾爛舊飯,十分貼心。抵食過好食過大家平時食開既地方。

特上海鮮丼飯
首先食佢個茶碗蛋,滑啫啫,正!

🍣特上壽司拼盤十貫

抵食過好食過大家平時食開既地方。
2020-11-06