2010-11-24 86 瀏覽
Very nice. 1) chinese mushroom & chicken congee delicious, but we couldn't find any chinese mushroom 2) fish skin delicious, i thought it'd be smelly but it wasn't. nice texture.3) deep fried fish balls good. personally i don;t really like this kind of fish balls but i still think it tastes well.4) ginger & spring onion fish head in pot delicious. my fd is not a fan of fish so i ate almost the whole thing. To conclude, good restaurant in very reasonable price. will definitely visit again and try
Very nice.

2) fish skin

3) deep fried fish balls

To conclude, good restaurant in very reasonable price. will definitely visit again and try out the famous fish congee instead

2010-11-22
  • 薑蔥魚雲
2010-11-14 16 瀏覽
朋友介紹佐敦有間新開的食粥店, 推介d 魚粥好食得不得了我也是很魚的人,咁咪試吓啦, 因為唔係好多鋪頭有鮮魚粥.試咗雞粥, 勝瓜拆魚粥& 魚皮. 先食雞粥, 水準同沙田雞粥有得比, 下次再來一定要叫.再試埋勝瓜拆魚粥, 真係正到無朋友呀.因即叫即煲的關係, 等上抬也需時, 如果約三五知己就最好. 魚皮口感好似食魚生一樣.埋單也只不過幾十蚊. 真係平,靚,正呀...

2010-10-23
5 分鐘 (堂食)
  • 雞粥
2010-11-01 8 瀏覽
我同女朋友見有間新野就入去試下,點左最愛o既田雞粥+魚腩粥,一上到枱就拿拿淋食喇~(上到枱仲滾緊架!!!幸好無熱親條唎~)嘩,真係勁鮮甜!!而且30幾蚊一大煲,邊度搵?一定會再去~
我同女朋友見有間新野就入去試下,點左最
愛o既田雞粥+魚腩粥,一上到枱就拿拿
淋食喇~(上到枱仲滾緊架!!!
幸好無熱親條唎~)嘩,真係勁鮮甜!!
而且30幾蚊一大煲,邊度搵?一定會再去~

2010-10-29
$32 (宵夜)
  • 田雞粥
2010-10-23
今天與老公到佐敦新開的粥店品嘗, 此店清一色是售賣魚粥‧曾品嘗過佐敦附近數間出名的粥店,味道幾好, 但也同時郤令我失望, 有些店的粥似粥水多於一碗綿綿粥, 另有些粥店, 碗粥可能下味精比較多, 食後居然有口渴feel‧而這間新開粥店, 與附近數間出名的粥店一樣, 都是以魚作賣點, 但不同的是其粥送上來時, 是很超燙, 皆因此碗粥不是普通的膠碗或瓷碗, 而是用瓨煲盛著‧就算慢慢吃也不怕碗粥溫度下降‧真的超小心燙到我小咀‧除了這些特別賣點, 老闆也告知他們是不加味精, 所有粥品也是即叫即做的‧說回其粥, 我們點了魚尾粥, 田雞粥, 魚皮, 鯪魚球‧ 先說魚尾粥, 老闆娘先用薑蔥爆魚尾,後放進粥內, wah, 很鮮甜呀!, 很有魚味呀!!!又滑又嫩, 仲有有兩條魚尾tim! 我很驚奇這裡有田雞粥, (我印象中沒有粥店售賣田雞粥), 當然不會放過此機會啦!! 真的田雞很滑呀, 很好味呀!!! 至於粥底, 夠棉, 很好!! 魚皮及鯪魚球也有相當水準‧ 當我們差不多埋單時, 有很多食客點炒面, 可惜我們趕時間, 未能品嘗‧ 唯有等下次再來再試‧不過, 除了在煎炸時的油煙攻入店內及上菜比較慢( 老
今天與老公到佐敦新開的粥店品嘗, 此店清一色是售賣魚粥

不過, 除了在煎炸時的油煙攻入店內及上菜比較慢( 老闆娘解釋要長少許時間煎熟)外, 此間粥店是不錯的選擇‧

Highly Recommend~~~~!!
我食過的紀錄
2010-09-25
我食過的紀錄
  • 魚尾粥
  • 田雞粥
1K
2010-10-17 427 瀏覽
2010年10月09日,20:15===================日前在OR的食評,發現佐敦粥林有新秀。雖覺得有丁點鱔味,愛粥的我,無不試之理。店外放有小型四頭爐,老闆娘忙著煲粥,對辦。週末的晚上,店入座率有80%。點了魚腩粥,在新店算是冒險。再細看其他客人,目光有異,盼望的、呆滯的、帶火的…。原來衹有四人在享用,八人在呆等。要久等外,還出現了錯單、漏單。同時通風不足,澎湃的爆魚香味、炒麵的鑊氣,不斷湧入。最令人氣結的事,遲來先上岸的60前,不停地讚粥好…麵好…好好味。怎叫人不動心?怎叫人不繼續等?怎叫人不心急如焚?老闆娘不停地賠過不是,她作出噴飯的解釋。師傅(老闆)昨晚輸錢,心情不好,今天不在狀態,剛剛在開魚,粥底亦剛煲好,所以有點忙亂,要大家久等。粥魚貫到位,客人逐一開始享用,氣氛平靜下來。我的粥亦到了,亦算是遲來先上岸,最終到的是魚尾粥,因厚身而要煎久一點。粥是滿滿的,仍在滾動,生菜絲浮面。去趁粥夠熱,立刻將菜絲壓低,好讓菜的清甜,盡滲粥底內。過了兩、三分鐘,先開始吃粥水。一小口的粥水,流露出米的香甜、菜的清甜、魚的鮮甜。接著吃那綿厚的粥底。再吃配料,除了清甜的生菜,那熟透
2010年10月09日,20:15
===================
日前在OR的食評,發現佐敦粥林有新秀。
雖覺得有丁點鱔味,愛粥的我,無不試之理。
店外放有小型四頭爐,老闆娘忙著煲粥,對辦。
週末的晚上,店入座率有80%。
點了魚腩粥,在新店算是冒險。
再細看其他客人,目光有異,盼望的、呆滯的、帶火的…。
原來衹有四人在享用,八人在呆等。
要久等外,還出現了錯單、漏單。
同時通風不足,澎湃的爆魚香味、炒麵的鑊氣,不斷湧入。
怎叫人不動心?
怎叫人不繼續等?
怎叫人不心急如焚?
老闆娘不停地賠過不是,她作出噴飯的解釋。
粥魚貫到位,客人逐一開始享用,氣氛平靜下來。
粥是滿滿的,仍在滾動,生菜絲浮面。
去趁粥夠熱,立刻將菜絲壓低,好讓菜的清甜,盡滲粥底內。
過了兩、三分鐘,先開始吃粥水。
一小口的粥水,流露出米的香甜、菜的清甜、魚的鮮甜。
接著吃那綿厚的粥底。
再吃配料,除了清甜的生菜,那熟透了的蔥段,不再有腥味,變得香甜,還要一提的是那清新的薑絲。
最後才吃那厚切油爆魚腩,火候控制得好,不會有實的感覺;帶脂肪的夠甘膩,其他的夠鮮甜。
結賬後,忍不住把那有趣的板畫,"魚的各部位"照下來。
真想問句:"魚卜(鰾),骨膠原"是否抄我的?

2010年10月15日,20:50
==================
小週末南下時,我告訴同事,我覺好累,要吃碗好粥補一補。
還未到九時正,店內竟餘下檯客。
港人不接受慢工出細貨,所以如此冷清?
要了拆魚粥和炒麵。
不久便送上,活力十足的煲仔粥,甜味從沸騰中的粥冒出。
仍是那老動作,搞拌著粥,再把菜絲壓低。
炒麵到!
衹想說句:鑊氣是看得見、嗅得到的。
賣相醒目,每條麵條都穿了,閃亮的竭色新衣。
不其然冷落了粥,大口大口地吃麵。
麵爽、脆、,彈,無鹼水味,而帶了豉油的鮮香。
芽菜爽、甜、脆口,菜惹味。
吃粥了,粥底仍是綿厚,而鮮甜味比腩粥薄。
魚是煎至金黃、香脆的鯇魚,拆骨後入粥。
外層仍香脆,帶點兒鹹香。
肉裡卻彈牙,帶濃烈鮮甜。
這店我要再來,到時要吃那3塊錢一個的魚卜(鰾)粥。
老闆娘說,粥底10塊,魚卜另算。
但願這粥林新秀,能挺下去。
魚腩煲仔粥
魚腩煲仔粥
厚切魚腩
炒麵
2010-09-30 26 瀏覽
女朋友依幾日無胃口,自己又生痱滋,所以索性食粥,清清淡淡,當係清下腸胃。講食物之前要講講D伙記(係從他們的對答得知,應該無錯!),原來舖頭係家庭式經營,母親負責舖頭門口煮粥、炒麵;父親就負責廚房,炸鯪魚球;阿仔就負責樓面,落單、傳菜、收銀;走的時候多一個伙記返工,但唔知有無親戚關係。見他們一家人分工合作,有嘢食都彼此分享,食物就自然增添了一種味道 - 溫情!食物的質素,一字記之曰:「正」 (細)酥炸鯪魚球 - 生菜絲鋪碟底,上面放五粒新鮮炸好的鯪魚球。第一時間入口,外算脆,內超嫩,好熱!鯪魚肉的嫩身相信係手打的緣故,放咗陣涼少少,食落就無咁過癮,鯪魚肉就開始硬身。切記:上枱即食超過癮! 魚腩粥及魚鮫粥 - 好多舖頭都三舊魚腩,慷慨D就四舊,依間係五舊,仲要舊舊都係大腩,好嫩身入晒味;魚鮫係近鰓魚鰭的位置,三大舊,舊舊多肉嫩身,連豉油都唔使!無咩胃口的女朋友都食咗好多,鍾意食魚的我食到滿載而歸。另外,除了煮魚粥必備的薑絲蔥絲,上枱前還會加一碟仔的生菜絲(唔夠還可以再加!),食魚之餘又有菜落肚,夠晒健康!依間鋪頭的粥絕無味精的成分,純粹靠新鮮材料的鮮味令個粥好味!好彩個粥屬稀身的類別,一碗

食物的質素,一字記之曰:「正」

魚腩粥及魚鮫粥 - 好多舖頭都三舊魚腩,慷慨D就四舊,依間係五舊,仲要舊舊都係大腩,好嫩身入晒味;魚鮫係近鰓魚鰭的位置,三大舊,舊舊多肉嫩身,連豉油都唔使!無咩胃口的女朋友都食咗好多,鍾意食魚的我食到滿載而歸。另外,除了煮魚粥必備的薑絲蔥絲,上枱前還會加一碟仔的生菜絲(唔夠還可以再加!),食魚之餘又有菜落肚,夠晒健康!依間鋪頭的粥絕無味精的成分,純粹靠新鮮材料的鮮味令個粥好味!好彩個粥屬稀身的類別,一碗就啱啱好。

要提提盛粥的器皿 - 瓦兜,由煮粥到上枱都係依個瓦兜,保溫力強,瓦兜好似細細地,但裡面好大,大到盛好多料,攞走嗰D大魚腩/魚鮫後,還可以有大半兜的粥,真係食粥都食到你飽!

鋪頭應該開鋪無耐(連google map都見唔到佢),所以唔算多人,加上還是夏天的季節,食粥的人唔算多。入秋過冬的時,我相信一定其門如市,坐無虛席!
埋單$80有找,味道也不遜色於其他食粥名店,入秋食飯的首選!到時見!
2010-09-29
  • 魚鮫粥,酥炸鯪魚球
2010-09-09 41 瀏覽
I have passed this small shop a few times but never pay attention to what they serve. Finally gave it a try last night. 勝瓜折鱼粥. never had this before with lots of 勝瓜 and 生菜. The fish was salted but is very nice.Nice and clean environment. Good and attentive service

2010-09-07
O個日咁岩行過佐敦, 同一班親戚經過呢間鋪頭. 見佢地O係門口滾滾下, 又即炒即煮.. 親戚佢地鐘意食粥既 咁就入左去試下. 入面一個人都冇, 得D 員工. 原來佢地係試業期間. 仲話我地係第一班客人! 有咩評價即刻講, 話希望改變! 都幾有心呀!之後我地每人都叫左碗粥, 佢地主要係食魚既, 鯇魚同大魚, 咁岩我地又係食魚之人!粥就當然有一大煲, 但個師傅真係每個ORDER整熱, 加埋D新鮮既魚, 但放入去前會將D魚煎一煎, 令到佢香口D, 令我地有胃口!!每碗都好有心機, 如果唔鐘意食薑絲蔥絲要講呀~因為佢地會加埋落去個缹度煮, 咁樣D粥除左有粥味, 亦有一陣陣香噴噴既蔥薑味!我地咁多人, 當然需要時間整. 開頭真係見咁耐 都冇耐性!!= = 但當送到埋我度, 見佢煲仔上不特止, 仲見住佢熱辣辣, 香噴噴咁, 都比佢吸引左!粥既味道好難形容, 唔係普遍既一碗白粥, 係甜架! 唔係糖O個D甜, 而係只係少甜既好味!!??? 唔知點講! 不過我真係唔鐘意食粥既都覺得唔反感之餘, O係咁熱既天氣但又咁舒服既環境食粥我又覺得OK喎!!我地食既粥有: 魚雲粥, 魚腩粥, 甲第粥, 滑雞粥, 滑

粥既味道好難形容, 唔係普遍既一碗白粥, 係甜架!

我地食既粥有: 魚雲粥, 魚腩粥, 甲第粥, 滑雞粥, 滑牛粥, 另外叫左小食, 有: 爽滑魚皮, 酥炸鯪魚球, 薑蔥魚雲. 我自己食左魚腩粥, D魚腩好新鮮, 好軟!!魚皮同薑蔥魚雲都好好味喎!!!!

我地差唔多食完既時候老闆都有問覺得點, 我地每個都好直接講! 係個鯪魚球細粒同冇咁彈牙. 同D油炸鬼硬左D.. 但放落粥都冇咩既.. 第一日試業, 自己生意細細間係要慢慢做架喇.

希望下次去到會再好D!!!!!

唔錯既一間粥店, 見佢地D少面都一份份即煮, 都好香口!! 好過出面放哂O係度好唔專業!!
正, 甲第粥
正, 魚腩粥
正, 薑蔥魚雲
正, 魚雲粥
正, 魚皮~~~
酥炸鯪魚球
2010-08-30
正, 甲第粥
正, 魚腩粥
正, 薑蔥魚雲
正, 魚雲粥
正, 魚皮~~~
  • 薑蔥魚雲