韓國屋

韓國屋 (已結業)

Korea House
韓國屋 (已結業)
stellashea
韓式快餐
stellashea
2015-02-24
關注
睇完戲後經已9時多,還未吃晚飯,但好似選擇已不多了,還是走到food court 逛逛,隨意吃點東西便算了,逛了一圈後,與友人各自選了一間,我就選了一間韓式食店「韓國屋」選擇不算太多,主要也是便當、窩飯、粉絲、麵食或石頭飯類牛肉粉絲窩飯[評分:6/10]看似豐富非常,除了牛肉及粉絲外,配料還有泡菜、煎蛋、雜菜及紫菜等,隨窩飯還附送一碗海帶湯,份量頗多煎蛋[評分:6/10]煎蛋質感較硬,感覺硬實,冷冰冰的,蛋黃只有少量蛋汁,不太流心,難以用作拌飯牛肉[評分:5/10]份量蠻多,但部分脂肪較多,而大片的牛肉,肉質不但粗糙,而且非常乾身,不太吃得到牛肉味。另外,照燒汁稠度過高,黏黏滑滑的感覺不太討好粉絲[評分:6/10]飯面上的粉絲同樣變凍了,炒得乾身,口感較淋,味道尚可,但沒有太多配料,只有2-3條蘿蔔絲及菜絲而已韓國屋 (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城L2層22舖~~~~~~~~~~~~~味道:5/10環境:5/10服務:5/10衛生 : 5/10抵食 : 7/10查看更多
+ 2
wingscc
完全中伏的韓國便當
wingscc
2014-08-20
關注
在家只吃了一條香蕉作午餐,所以下午和朋友逛又一城時好肚餓,在這裡點了個下午茶學生餐$44韓式雞肉便當。(但事後才發現正常的不用出示學生證的下午茶餐也只是$35,)這個便當真是令人失望。不夠熱也不打緊,飯很黏混作一團團不會鬆開,泡菜夠辣但太酸,雞肉粗糙幸好醬汁美味,粉絲吃下去的質感像麵條,那個什麼菜又不夠爽。最好還是那樽香濃的米漿,我之前也曾喝過這牌子的罐裝和支裝。簡單而言,伏已中 查看更多
米漿
ktk
質素太差
ktk
2014-08-06
關注
叫左:雞肉粉絲煲個湯好淡似飲水.:(雞肉粉絲煲:雞肉好嚡,除左個醬味外肉味唔多覺,最重要係個煲底膿到D食物入唔到口.粉絲食唔到大部份膿左.泡菜都幾辣,其他食品都好普通.整體:唔會再食囉!查看更多
chunggggg
賣相麻麻
chunggggg
2014-03-12
關注
學生妹一個 難得男朋友放假可以系上學日陪我食lunch 所以我地就泥左又一城食lunch喇。其實又一城food court都算大 不過lunch time都好full 爆哂場 幸好有位小姐見到我地走泥走去就快快食完比位我地食!已經吾記得左叫咩名堂 因為系男朋友買架 不過2個既味道都幾似 一個石頭窩就會香口d 材料亦大同小異。我覺得賣相同原圖都有某程度上既出入 原圖鋪排得靚好多 反而現實就好似求其拎哂d材料塞落泥甘既:(不過味道吾錯既 而且食落口又吾會太乾 做到食到尾仲有送食既 不過吾好expect有咩驚喜 只可以講價錢高左少少 如果可以平$5-10就會好好多 好過去food court食燒味飯!查看更多
sinmanyeung
回到最愛的一天
sinmanyeung
2013-10-29
關注
老婆仔一直想看"回到最愛的一天"這套電影但一直沒有時間看今天意外地突然出現空檔我們馬上去看了不然快落畫了不錯的電影提醒我們活在當下, 珍惜眼前人, 留意生活細節, 就是幸福的生活看完電影已經差不多晚上10時我們還未正式吃晚飯來到這美食廣場原來有些餐廳已經沒有食物了我們很快便決定了吃這間48元的便當分別要了雞肉和牛肉看起來很豐富有芽菜, 泡菜, 蛋份量的確是很多但不知是不是因為太夜了整個便當都是偏冷大部分食物都擱涼了所以吃起來沒什麼味道只有泡菜仍然保持著辣味其他都完全沒味, 包括雞肉只是因為我們兩個太肚餓所以才把食物都吃完而且我已經兩天沒見老婆仔邊吃邊聽老婆仔這兩天的經歷才不知不覺把食物吃完所以這個便當還是不值推介不過正如電影所說要留意生活美好的一面能夠和老婆仔一起看電影, 再吃晚飯, 對我來就已經是很幸福的事了查看更多
美食焚化爐
牛肉不見了?
美食焚化爐
2013-09-04
關注
從中學便開始喜歡看電影,曾試過一日睇五套,依然未夠過癮,但自從有家庭,為減省開支,便慢慢轉為睇DVD。不過每當有特技片又或是大片時,便會找機會看早場,實在平宜很多。而又一城的AMC便是常去的地方,往往看畢電影,已介中午飯時間,有時懶得四處找,便會到上一層的food court。其實有好間都試過,水準都是一般,今次在韓國屋點了牛肉湯粉絲套餐。所謂套餐,只不過是多了一杯五秒喝完的汽水,跟一小份泡菜及一碗白飯,看起來有點好笑。看看照片便知,整個鍋是粉絲佔大半,少許蘑菇加四五片丁方牛肉,師傅勁重手,吃到一半好口乾,放棄了。查看更多
Ching0712
麻麻地
Ching0712
2013-03-01
關注
同 friend 一齊行下又一城 諗住幾十蚊就食頂層 food court 啦次次都係食pepper lunch 所以想食其他同埋lunch真係好多人排隊!! :(我 friend 韓國控黎 所以佢揀左韓國屋 我有諗唔到食咩咁就跟風啦我個friend 就揀左雞肉泡菜飯 因為佢都幾鐘意食泡菜我無食過佢個飯 但我試左少少D泡菜 都OK酸酸地少少少少既辣唔錯但係加多左D泡菜 呢個飯就同普通雞肉飯比少左好多雞肉:(我就對泡菜無果舖癮 所以又聽到醬爆呢個名 (好周星馳FEEL)好似幾OK咁就叫左呢個醬爆雞肉飯喇但我就唔覺得好好食囉:( 叫就叫醬爆 但係D醬真係唔爆囉一D都唔多無咩醬其實底下D飯都係白飯 雞肉係滑但都無咩雞肉味同吉野家D雞肉飯無咩分別 只係個汁好味少少:(總括黎講三十幾蚊食個普通雞肉飯 我絕對鼓勵排一陣間同加多幾蚊去食個pepper lunch因為好食同抵食好多 :(查看更多
herbert
天空
herbert
2012-12-19
關注
約了文迪看電影, 時間關係, 只有匆匆的在美食廣場吃晚飯. 文迪的選擇是這裡.牛肉便當 $42: 7分, 份量也不少, 牛肉不會太實, 加上芝麻以及醬汁, 是幾香口的. 另外還有泡菜, 西蘭花, 以及炒粉絲, 相當豐富. 文迪心愛的炒粉絲炒得未夠乾身, 而西蘭花也有點老.不過以這價位來講, 是不能有太高要求了. 吃完飯, 是時候進場了.查看更多
Kenny J
可以不試
Kenny J
2012-12-16
關注
韓式雞肉粉絲飯便當+凍柚子茶雞肉: 凍冰冰,醬汁凍到"撆"左 粉絲: 粉絲甜過杯柚子茶,無其他材料,不過加送一條紅蘿蔔絲 飯: 凍,實到一嚿嚿 :(泡菜: 怪味泡菜,應該變壞左 配菜: 油浸韮菜花 柚子茶: 成杯冰唯一一個優點係便當賣相不錯,食物排得整整齊齊 不過樣靚味道劣就好可惜o係food court食飯唔應該有咩要求,不過與其用HK$50買個凍冰冰既便當其實有更好的選擇,例如它左邊的pepper lunch或者右邊的大家樂......so sad查看更多
山區麵包王
好味香辣泡菜湯麵
山區麵包王
2012-08-09
關注
兩公婆晌又一城匆匆搵食,美食廣場定當可以快快手,小弟揀咗mi2cool,超失望,食評見另一文章《何解跟misocool差咁遠.難食》;老婆就揀韓國屋,因為佢係韓國泡菜粉絲。韓國屋都有幾多嘢揀,全日饌、石頭飯、粉絲或麵類,全部包韓式例湯、汽水或柚子茶,食麵無咁大份量,揀要麵餐,麵餐一共有10款由N1-N10,價貴都幾闊,由$34-$45,老婆二話不說就睇中N7嘅香辣泡菜湯麵。香辣泡菜湯麵:)湯麵以矮身闊口鐵碗盛載,幾墜手,又熱辣辣,所以都要小心拎埋位。麵條有啲似公仔麵,唔叫得好爽,但有韌勁,面面放有好多泡菜同雞蛋,泡菜香辣爽脆,老婆話好正喎!熱柚子茶餐飲要咗熱柚子茶,感覺正氣又健康啲,味道係柚子味稍輕,反而紅棗味重喎,真係估佢唔到呀。查看更多
minishalad
AMC看完電影的選擇之一
minishalad
2012-07-14
關注
在又一城的food court上,韓國屋算是人氣很高的一家,除了隔壁的paperlunch,就屬他們家了。可選的餐比較多,但我一直喜歡吃這個雜錦石頭飯,裡面不僅有好吃的牛肉,還有很多種蔬菜,配上紫菜湯,感覺真的不錯。是次去就是在AMC看完早场amazing spiderman,差不多1點過後,人非常多,找位等飯差不多有兩個字。查看更多
雜錦石頭飯
元妮詩
抵食韓式快餐
元妮詩
2011-12-08
關注
約朋友去又一城食飯, 千揀萬揀都係去咗 food court. 星期六夜晚 food court 超多人, 等位都等咗起碼 45 分鐘.我同朋友都想食韓國嘢, 我叫咗個雞肉粉絲煲, 朋友就叫咗個雜錦石頭飯.啲粉絲好彈牙, 啲雞肉超嫩, 正!!!啲豬肉辣辣哋, 幾野味, 都唔錯!總括嚟講都幾好食, 價錢又實恵, 快餐嚟講都算係咁啦!查看更多
雞肉粉絲煲
雜錦石頭飯
小丸子 : D
石鍋既作用去左邊?
小丸子 : D
2011-11-11
關注
心血來潮想吃韓國料理走遍又一城 只有food court有間叫做「韓國屋」的快餐式料理雖然是日有特價精選最後都係選擇最原始的「雜錦石頭鍋飯」等候時間大約七分鐘伴菜主要為紅蘿蔔絲,菠菜,芽菜,牛肉,紫菜絲份量不少 醬料分開放在一個小碗內醬料味道偏淡 加左好多 個飯都係唔夠味白飯好濕!!!!!!係少少飯焦都無個石鍋既作用去左邊?唯一可取之處係最面放了一隻蛋蛋黃仍然呈流心狀唔會有下次喇:(查看更多
奶瓶
好多泡菜唷~
奶瓶
2011-10-18
關注
今日收工之後BF黎左接我放工..之後我地唸住去九龍塘睇戲+食飯才返屋企..點知我地去到之後...我地場戲得朝早先有lo:(咁只好係商店行下街...肚餓先去食dinner..哈哈..可能我地2個都係個大細佬..竟然係玩具反豆城都玩左好耐下lo~差5多9點啦,就上左樓上food court度搵野食la~一上到去,見到papper lunch coming soon….開心死我la!!^3^唸左好耐都5知食邊間野好..又想食泡菜wor~最後都係揀左"韓國屋"...而BF就揀左第2間食~我買個陣唔太多人排隊買野, 但就多人等拎野食lo~買左 " $44 石頭泡菜豬肉飯+柚子茶 "阿姐姐話要等6mins度..咁我就去左搵bf先...差5多6mins…BF幫我去拎個飯返黎!!Ummm…..BF將個飯放係我面前時,已經聞到陣陣既泡菜既酸辣味~熱辣辣既石頭鍋散發出好濃既泡菜味,忍5住第一時間夾左d泡菜黎食先...泡菜隻味醃得岩岩好,保持到菜唔會有臭味,而且仲有爽口既感覺添..^3^好味!!豬肉既肉質又唔會整得太實,加埋少少辣...送飯一流!!可惜個飯就麻麻地啦,本身應該已經"林"..再加埋泡菜撈埋黎食..個飯會濕左dd lo查看更多
熱辣辣既石頭飯
王子堂
完全唔掂照燒雞石頭飯
王子堂
2011-10-07
關注
照燒雞石頭飯完全唔掂!!!!!!!!!首先個碗唔係石又唔係瓦係膠~完全吸唔到熱~碗飯已經係微熱重點係D飯爛到無朋友好心珍惜下D食水知唔知非洲好多人無水飲?!簡直令人無哂食慾不過非洲真係好多人無飯食所以我都決定食哂碗飯再寫佢OPENRICE雞肉都麻麻食得落口係甜味少甜有雞咪有醬汁係燒汁味個湯先離晒普凍既唔係唔熱係凍湯內有紙菜紙菜是林的碗湯就咸咸地降下我的怒火food court 姐你都唔使咁過份呢~係喎又一城個food court 環境係點呢??黑囉, 不過好大, 好多位, 但又好多人所以要自己搵位無人serve 你係無人駕駛可以坐在暗角享受一下熱鬧中的寧靜。查看更多