2010-07-05 49 瀏覽
很久沒有吃韓菜,今晚乘地鐵到杏花新城的韓一館。3人選了-燒雞沙律(KPcoupon)- 燒雞是去骨和皮煎成,放在菜絲上再下沙律汁,很普通的一個家常味道沙律。韓式班戟(KPcoupon)- 似是用薯仔蓉加粉拌勻雜菜煎成,是一個小吃,勝在夠熱,外香內軟。鐵板韓國煙肉配生菜麵豉醬定食 - 無煙肉味的煙肉,只是五花腩片,拌以洋蔥和冬菇條炒成,用生菜加些帶甜的麵豉醬包起來吃,原本不錯,可惜下太多油來炒,吃完鐵板底仍有很多油。炆牛肋骨栗子定食 - 最好味的一個菜,有四大件牛肋骨,韌度適中,有咬口之餘亦夠淋,味濃,煲內有數粿不太淋的栗子、紅和白蘿蔔和三大件冬菇,上枱時煲內的汁還滾燙着。這個菜可吃掉2碗飯。人參雞湯 - 人參味不足,湯內有飯似稀粥,有半隻雞,上枱時湯亦是很滾,吃雞連骨也可以吃落肚,我還是喜歡吃梨花園的人參雞湯,價錢也便宜。我們用KP coupon要了一枝紅酒,但侍應說沒有紅酒杯,只有大玻璃杯,生平第一次用啤酒杯飲紅酒。用KP卡結帳有15% discount商場冷氣不足,食完熱野一身汗。
很久沒有吃韓菜,今晚乘地鐵到杏花新城的韓一館。3人選了-
用KP卡結帳有15% discount
商場冷氣不足,食完熱野一身汗。
燒雞沙律
用大水杯飲紅酒
2010-07-04
炆牛肋骨栗子定食
2010-05-26 24 瀏覽
呢間食過2、3次,但次次都冇食韓燒,不過食物都唔錯,韓菜黎講勝在夠平,之前黎食好似仲有特價小食飲品,今次就冇咗。試左個鐵板鮮魷炒牛肉,甜甜辣辣又夠熱,好鬼惹味,而且份量都唔少,要黎送飯一流﹗又點左個韓式餃子,好期待會係咩款,原來賣相都幾cutie,都係以豬肉做餡,夾雜韓國泡菜,但不會辣,size算大粒,煎得香口。主菜會送飯同韓國湯,湯飲得出冇味精,幾清淡,好好飲,為起$60-70一個set,好抵食!下次會試下呢度既韓燒,望過價錢牌都係$60-80一款選擇,有牛有海鮮,可以揀包飯的套餐,又可加錢加前菜,唔夠食可另外再散叫其他食物,選擇幾有彈性。

鐵板鮮魷炒牛肉
韓式餃子
2010-05-20 13 瀏覽
見到 韓一館個樣好似好吾正宗咁, 估吾到佢D食物都吾錯! I always like Kaubitang (cow rib-bones soup) and doboki. Their Jajangbab is suprisingly good!
2010-05-12
Jajangbab 出其的好吃!
Dokbogi~要等冇咁熱時食, 會好好chew 的.. love it!
蕃茄牛udon
  • Kaubitang
  • Jajangbab
2010-04-17 14 瀏覽
昨日行經杏花村就入左呢間去醫下我個肚價錢唔算平叫了一個"牛舌定食"一個湯 + 泡菜 + 牛舌 + 白飯老實說那個牛舌汁味道不錯的...不過D牛舌真係食到我牙骹都痛埋有點覺得自己在吃香口膠一樣....吃到一半..真係食唔到啦因為牙骹又酸軟又痛
昨日行經杏花村
就入左呢間去醫下我個肚
價錢唔算平
叫了一個"牛舌定食"

一個湯 + 泡菜 + 牛舌 + 白飯

老實說
那個牛舌汁味道不錯的...不過D牛舌真係食到我牙骹都痛埋
有點覺得自己在吃香口膠一樣....

吃到一半..真係食唔到啦
因為牙骹又酸軟又痛

泡菜
牛舌
2010-04-16
九月上旬•晴 竟然是一個笑面也沒有的店子,是日吃過,感覺不太差。來這裡,純因為就腳又有位。店子不大,而周日下午人也不少的。雖然天氣是酷熱的,但大家也不約而同的對湯窩有興趣,用湯來泡韓式米飯,也很滋味的,就要了牛尾白蘿蔔湯定食及泡菜牛肉湯定食。 先來的前菜是一人一碟,泡菜酸且辣,夠鮮味,味道意想不到的不錯。可惜的是可能是雪得過久,吃起來是凍得有點過份。 兩個湯窩熱騰騰的上檯,泡菜湯是我的選擇。雖然對牛肉沒有多大期望,但泡菜湯是又鮮又辣的,正好用此來開開胃口。當然,韓式湯窩或多或少也會有味精成份在內的,而這裡的情況是可以接受。將辣湯放下米飯中伴吃,熱得一頭汗,過癮;牛尾湯是不吃辣的選擇,湯呈奶白色,很鮮味,意料之外。牛尾是肉質堅實的,反而墊底的白蘿蔔是清甜好吃,非常不錯。 埋單180蚊,午市想吃個韓式簡餐,可以一試。
九月上旬•晴

竟然是一個笑面也沒有的店子,是日吃過,感覺不太差。

埋單180蚊,午市想吃個韓式簡餐,可以一試。
又鮮又辣的泡菜
鮮濃的泡菜湯
鮮味的牛尾湯
又鮮又辣的泡菜
鮮濃的泡菜湯
鮮味的牛尾湯
  • 泡菜湯,牛尾湯,泡菜
2009-10-21 8 瀏覽
I think this restaurant is not as bad as they described below. I ordered the Beef on Sizzling Plate in the lunch time. Maybe some people think it's a bit salty but i think it's just right for having rice. One thing I wanna mention here is I dunno why some people are being so rude to the waitress. I can see the waitress is professional enough to tolerate the bad attitude presented by a customer but the customer was just acting worse and worse. Maybe it's a bit out of the topic but I think some pe
One thing I wanna mention here is I dunno why some people are being so rude to the waitress. I can see the waitress is professional enough to tolerate the bad attitude presented by a customer but the customer was just acting worse and worse. Maybe it's a bit out of the topic but I think some peoples should learn how to respect the others.
2009-10-15
韓一館開張了年多,前幾晚才是首次光顧一行三人叫了一份鐵板煎雞肉定食、一份鐵板煎牛舌定食、一份韓式炒粉絲兩份定食配上餐湯 (蘿蔔瘦肉湯)、前菜、白飯坦白說,餐湯就只是茶餐廳例湯的水準,淡而無味,棄之也不可惜;前菜---泡菜就浸得太辛辣,一點也不好吃,也許我從來對泡菜也沒有好感吧!兩份定食的質素還可以吧,只不過是牛舌、雞肉用鐵板上味道雖然可以,但實在吃不出半點韓國菜的風味,唯一較似韓國風味,還是用鐵碗送上的白飯吧!相對來說,韓式炒粉絲的味道唔錯,算是今餐最值得吃的一道菜三人行,埋單計數$165,價錢算OK既十分同意樓下有位板友的評價︰味道還可以,但沒有韓式風味
韓一館開張了年多,前幾晚才是首次光顧
兩份定食配上餐湯 (蘿蔔瘦肉湯)、前菜、白飯

兩份定食的質素還可以吧,只不過是牛舌、雞肉用鐵板上

相對來說,韓式炒粉絲的味道唔錯,算是今餐最值得吃的一道菜

三人行,埋單計數$165,價錢算OK既
十分同意樓下有位板友的評價︰味道還可以,但沒有韓式風味
餐湯就只是茶餐廳例湯的水準
唯一較似韓國風味,還是用鐵碗送上的白飯
2009-08-07
2009-05-29 4 瀏覽
成日經過都好想食嫁喇~超級香丫~不過lunch就唔會食佢~晚飯都可以考慮既~價錢唔算抵~不過就真係熱既~連d飯都係用鐵碗盛住既~!不過我一家每人叫左一碟牛,一碟雞,一碟羊....仲有一碟前菜同湯既~因為佢分2邊既~我地就坐入邊..食料理算啦~費事食咁多咁大味~如果大型果d呀bbq火鍋果d就唔同位嫁喇~但唔知點解...食完我覺得好似人地foodcourt果d韓國餐咁..,.唔係好正宗喎..食完都唔覺得似食左韓國菜好似食人地d鐵板餐咁咋但成日都聞到好香既??下次唔通要試其他?不過價錢有d貴....算啦~有機會先啦~
成日經過都好想食嫁喇~
超級香丫~
不過lunch就唔會食佢~
晚飯都可以考慮既~
價錢唔算抵~
不過就真係熱既~連d飯都係用鐵碗盛住既~!
不過我一家每人叫左一碟牛,一碟雞,一碟羊....
仲有一碟前菜同湯既~
如果大型果d呀bbq火鍋果d就唔同位嫁喇~
唔係好正宗喎..食完都唔覺得似食左韓國菜
好似食人地d鐵板餐咁咋
但成日都聞到好香既??
下次唔通要試其他?
不過價錢有d貴....
算啦~有機會先啦~
2009-04-14 22 瀏覽
收到東亞的郵件知道有50%off的套餐,想找一間未吃過的試試,碰巧媽是韓國菜的粉絲,縱然openrice上的食評不好,媽卻不介意一試.東亞套餐有2人和4人兩款,鑑於對味道有所保留,先選2人餐試試其功夫.套餐的前菜只有4款,另一款來至年糕.鑑於有2碟泡菜,換了一碟波菜.所有前菜味道都很淡,而且很凍,泡菜則很辣.鮮蝦海帶豆腐湯 - 較想像中好.喝得出鮮味,亦頗鮮甜.鐵板豉味牛筋骨 - 味道似豉汁排骨.牛筋骨肉煮得很"淋",很容易離骨,洋蔥等很入味,但味道偏咸,可以更好.韓式炒美國黑豚肉 - 猶如豆板醬炒豬肉,配料有很中式的翠玉瓜,秀珍菇,很家常小菜.鐵板魚片炒年糕 - 始於是二人餐,還是怕會不夠吃.散點了一份年糕,還附送泡菜,白飯和湯.餐湯不及上面一款好,淡而無味,而且只有海帶.年糕要了小辣,近乎不辣.魚片是潮洲粉麵店的魚片.年糕數量很少,約10條,而且"淋"了一點.配料如椰菜,冬菇絲,洋蔥絲,蔥絲比年糕還多,有點像一碟小菜,可能是有白飯的關係吧.但整體味就是比預期好的.金針素菜石頭飯 - 一如其他食友所言,石頭鍋太熱,一上桌已立即撈已有不少飯黏底,也可能是上菜太慢吧.辣椒醬沒有辣味,材料

鮮蝦海帶豆腐湯 - 較想像中好.喝得出鮮味,亦頗鮮甜.

金針素菜石頭飯 - 一如其他食友所言,石頭鍋太熱,一上桌已立即撈已有不少飯黏底,也可能是上菜太慢吧.辣椒醬沒有辣味,材料不少但飯太"淋",不好吃.是吃過最差水準的石頭飯.

服務一般,還忘記了我的一個白飯,要問才醒起忘記了.
總括而言,談不上是一間韓國菜館,因為味道都很中式.不至於難食,但不是韓式的味道,OK啦.
是次吃的東亞餐
2009-04-09
是次吃的東亞餐
鮮蝦海帶豆腐湯
2009-01-06
雖然見到連續幾個評語都係負面o既, 不過都依賒決定試一試, 睇下韓一館o既食物係咪真係咁有問題我就揀左個 "韓式傳統牛肉石頭飯", 基本食物, 差極都應該有個譜掛?? 結果係, 我覺得都無揀錯, 我個人認為的確係唔錯!! 自己動手落調味搞下搞下, 個石頭碗夠熱, 撈緊調味時 "咋咋聲", 香味出晒來, 食指大動!! 至於味道同我 expect o既差唔多, 個石頭飯連埋餸份量其實都幾多, 最好 share 食啦........ 牛肉份量略為少左o的, $50.00一個石頭飯, 唔係特別平, 不過都算合理啦 服務其實都ok, 唔使叫, 服務員都成日會主動加茶~~ 至於要自己寫 order 紙, 我覺得無咩所謂~~~總括來說, 有機會會再食!

總括來說, 有機會會再食!
  • 韓式傳統牛肉石頭飯
2008-12-20 2 瀏覽
難得與男朋友到杏花村這"偏遠地區",原本想找間好一點的餐廳吃晚飯,看來看去,只有這間韓一館最多人,而且走到門口便已聞到飄來的陣陣香氣,令我們食指大動,於是決定試試我們平日較少食的韓國菜。入座時,侍應問我們是要燒烤還是定食,才知道原來這裡可以食韓燒,相信在門口飄來的陣陣肉香也是這樣得來。^^入座後,發覺二人座位比較狹窄,而且落單要自己剔菜單紙,感覺有點太casual了,不太像餐廳的服務。以下是我們點的菜式: 韓式蝦炒麵 韓式石頭飯(海鮮)Total: $115首先上的是韓式蝦炒麵,份量比想像中的多,材料很足,蝦也鮮甜,味道很不錯。之後上的是韓式石頭飯(海鮮),對於石頭飯,以往不論是在韓國還是在香港其他餐廳吃過的石頭飯都是味道很好,因此我們對這飯也很有期待,但當吃了幾口後,便開始發覺與想像中的有很大差距。首先是海鮮的味道很淡,即使伴有特別的醬汁拌飯仍覺得沒甚麼味道,更枉論海鮮味了。再者,即使我們很努力的把鍋內的飯拌勻,但由於石頭鍋太熱的關係,飯還是很快便焦了,一陣燒焦的味道很快便從鍋內散發出來,而吃進口的每口飯就更甚了。這實在是叫人大失所望,原本的好胃口也給糟蹋了。>.<一

以下是我們點的菜式:
 韓式蝦炒麵
 韓式石頭飯(海鮮)
Total: $115

這實在是叫人大失所望,原本的好胃口也給糟蹋了。>.<

一間韓國餐館如果連最基本也最有特色的石頭飯也做不好,實在是令人難以接受。
好吃的石頭飯,原來也不是隨處可尋......
  • 韓式蝦炒麵
2008-12-15
週日晚在杏花新城揾食,見到韓一館要排隊等候入座,應該唔會太差啩(普遍香港人心態)。點了一客鐵板雞肉定食及一客炆牛肋骨栗子定食。前菜有泡菜一小碟,黃芽白夠爽口,微辣,可惜蘿蔔絲有些苦澀味。餐湯是蕃茄薯仔湯,味偏淡。鐵板雞肉應是雞脾肉,夠嫩口,味道ok。炆牛肋骨雖唔夠腍,但也算入味;其他配菜如紅蘿蔔、白蘿蔔等都幾好食;唯一問題是栗子有少少變壞,no good!

[14/12/2008, Sun]

(非會員)
2008-11-10 5 瀏覽
第一次見佢開就去左食一次叫左吉列豬扒飯同牛肉飯吉列豬扒既汁可以話係超級難食塊豬扒都唔係好掂 總括來說 係唔好食牛肉飯仲衰過吉野家 又貴過吉野家 我不如食吉野家!
第一次見佢開就去左食一次
叫左吉列豬扒飯同牛肉飯
吉列豬扒既汁可以話係超級難食
塊豬扒都唔係好掂 總括來說 係唔好食
牛肉飯仲衰過吉野家 又貴過吉野家 我不如食吉野家!
2008-09-20 15 瀏覽
尋晚見有間新o野開o左, 就去試下, 點知要等... 已經想走, 不過見佢好似d no. 去得好快, 就等一等啦... 點知... 我o地倆個人叫左3 様o野... 石頭鍋飯 (~$50) -- 正正常常, 因為石頭鍋飯跟本唔會煮得唔好食, 有個鍋同d 甜辣醬就得... 鐵板上o既燒牛肉 (~$70)(唔記得實質叫咩名) -- li 個有跟泡菜, 湯同白飯... li 個真係冇得頂, 一o的韓國o既風味都冇. 個鐵板係熱, 不過d 牛肉少少金黃都冇... 十足我阿媽整o個o的 洋蔥炒牛肉.... 不過, li 個有d 唔同鐵板上... 蘿白牛尾湯(~$90) -- 嘩, li 個仲正, d 湯冇味o既?? 都幾清下喎!! 我覺得鐵板牛肉送o個個湯仲好飲過li 個, 早知就唔叫, 慳返90 蚊啦...li 餐飯除左個石頭鍋飯之外, 我覺得最好食就係佢d 白飯同個送o既湯...仲有呀, d 泡菜 唔係free 嫁, $10 一碟, $20 三碟, 一d 都唔值... 我o地o左食最standard o個隻... 嘩, 我只可以講一句新鮮... 不過, 如果識食o既都知新鮮o既泡菜係唔好食

我o地o左食最standard o個隻... 嘩, 我只可以講一句新鮮... 不過, 如果識食o既都知新鮮o既泡菜係唔好食o既, 要返咁上下日子先會好食...

我o地隔離枱叫左個唔知咩鍋, 有d 菜同粉絲, 都係好清... 潮流興健康掛~~ 不過, 我聽到佢o地o既評語係 -- 早知落筲簊灣食好過!! 哈哈, 我超認同~~