1K
2017-01-16 556 瀏覽
週六午餐本來想去附近食開嘅餐廳,但去到門口先見到佢地當日休息冇開,於是先會黎左佢地對面嘅呢間日本料理。新開冇幾耐,但見到位置都幾多,幾闊落,而且都有唔少客人,感覺都穩穩陣陣,而且睇左門口嘅餐牌都覺得唔貴,決定一試。枱與枱間唔會好逼。週六都有午市定食,有魚生飯、壽司定食、烏冬、拉麵、鐵板飯、定食等,超過二十款。理論上,午市都有咁多款式係好事,但如果係新餐廳,未上手的話,其實有時專注做好幾款都夠,否則就好似呢度咁,兩頭唔到岸。坐低之後,好快有店員送上茶,一飲,嗯,唔錯喎,有少少甜甜地,我估係蜂蜜茶。不過,見右邊客人催單,前菜都未有就上左主菜,聽到侍應話整緊,要等。我地見狀,都快快落單,費事要等太耐。餐牌上係冇寫明的,所以唔知道係咪固定會有,但當日見隔離枱就有:麵豉湯、沙律、蒸蛋、飲品心諗,價錢咁平有齊咁多野,如果好食,就正啦。但如果你冇以上嘅野,收我幾十蚊個餐,其實我都冇異議。麵豉湯的確係比主菜遲上,都係啲滾水沖嘅湯,難度喺邊度?生薑牛肉飯 $48主菜反而比想像中快到,不過一見到男朋友個定食,賣相真係一般般,但味道先係最重要。牛肉份量唔多,食落冇牛味,仲似豚肉吉野家嘅牛肉都好食過佢。一般黎
枱與枱間唔會好逼。

麵豉湯的確係比主菜遲上,都係啲滾水沖嘅湯,難度喺邊度?
生薑牛肉飯 $48

牛肉份量唔多,食落冇牛味,仲似豚肉
吉野家嘅牛肉都好食過佢。

一般黎講,生薑燒嘅洋蔥,都會煮到熟透,味道帶甜;呢個定食嘅洋蔥並冇煮熟,帶辣,同食開嘅生薑燒味道有出入。

生薑燒整體味道偏淡,亦都冇一般生薑燒嘅醬汁。碗飯仲食到有殼粒。
什錦粒粒魚生丼 $48
其實見過男朋友嘅生薑燒,我都唔會對我份魚生飯有特別期望。
魚生份量好少,僅僅對得住48蚊嘅價錢。蟹籽份量足夠,魚生睇落色澤都鮮豔,冇灰灰黑黑,可惜食落冇味。
蒸蛋係全餐飯覺得最好食,蒸得夠滑。
最搞笑係飲品,店員話送凍/熱蜂蜜綠茶,我地點左兩杯凍嘅。首先呢杯飲品根本就係上面果杯茶,味道一樣。

最重要係,我叫兩杯凍,居然黎左一杯得4粒冰,同一杯直接冇冰、暖嘅飲品。

拿,即是咁,如果定食唔跟飲品,真係冇問題,但如果你俾得人,都應該俾番最低限度嘅誠意。
期間不停有客人催單,到埋單一刻我地都冇食到所謂沙律

可能呢個都係餐廳唔將呢啲項目印喺menu嘅原因啦,menu冇咪唔需要同客人解釋

整體黎講,我就對呢餐飯好唔滿意,除左價錢得個平字,基本上毫無賣點可言。食物、服務、管理,一個字:亂。

如果唔係附近間日本野唔開,我絕對唔會入左黎食。人地又係做午市套餐,價錢都係貴十幾廿蚊,無論食物質素同服務都完勝。

唔知有冇人食過同我一樣感覺啦,單靠平字要取勝好難,附近有咁多選擇,仲有連管理都好有問題,不過呢part同食物無關,我會打喺題外話
題外話/補充資料: 1. 關於侍應: -在場有超過3個侍應,個個都好似好忙,chit chat咁轉;但一路把口係冇停過,侍應A又話侍應B落錯單,侍應B又話唔關佢事,大家推黎推去。 基本上我成餐飯就係聽到佢地爭論不休,仲講埋粗口,好影響客人用餐感受。 -明明有好多機會去沖飲品,結果掛住發脾氣同推卸責任 -後面有客人催單,女侍應又話唔關佢事,問個客係咪男人落單,話果個係老闆黎,唔關自己事。 2. 關於老板: -老板面對侍應嘅爭論,不單止冇作出調解,任由幾個女仔吱吱喳喳。 -有枱客人催單,問老闆係咪漏單,老闆冇第一時間處理,或者安撫客人,check check單或者廚房,反而表現得愛理不理,仲話唔關佢事,唔係佢落單。
2017-01-14