2014-07-23 831 瀏覽
最近食得太多中餐同西餐,所以轉下口味食日本野,而我大愛拉麵,所以就入咗黎呢間叫雷拉麵😌個位置係女人街入面要特登轉入去有啲難搵嘅,出面嘅裝修唔錯,好有日本風格,入到去嘅裝修更加特別。除咗環境好,侍應嘅態度亦好好。呢間野最特別就係可以自由選擇嘅落單紙,可以自己揀麵嘅軟硬程度同醬油味等等。我就揀咗個濃豚骨湯、叉燒、溏心玉子,因為最平呢個,只需$65,相比其他拉麵舖頭要$80-$90不等,麵就揀軟身,醬油就淡因為唔太中意食鹹嘅。等咗陣,有得食嚕,好香好濃味嘅豚骨湯漂入個鼻到,仲要熱辣辣,飲落真係好濃郁,完全唔似平時果啲味精湯,大讚!而啲豚肉好厚身好好味,有大約3舊,好爽口唔會好實,而個溏心玉子都幾好味,個蛋黃有少少流心,仲有其他配料,有粟米同木耳,粟米幾甜木耳都好爽口,因為我揀咗淡嘅醬油味所以味道適中,唔會好似平時果啲拉麵舖頭好咸,食完碗麵再飲曬成碗先夠😋!下次實會再幫襯咖!!!

2014-07-21 561 瀏覽
旺角係年青人同旅客熱愛之一的熱點,食肆佈滿林立,今次搵到個攝角位,裝修環境居然又企理又簡潔!!真係別樹一格~今次要推介既係雷拉麵,真的很(雷)~~它跟一般拉麵餐單一樣,都係自行選擇配料.今次先試濃豚骨湯,吾好睇佢好似甘簡單!要做到好味,湯底真係要用原材料慢慢淆出精華出黎,佢既湯底完全做到呢個水準!另外佢既叉燒亦值得一讚!因一啲都吾痴牙,又有口感!仲有仲有...溏心蛋既蛋心切開半,見到啲蛋黃成啫喱似的!一啜,正~~如再加上香蔥,鮮味更為佳絕!飲過麵湯過後,點枝波子雪碧,沖淡口入面濃郁既豬骨湯底!價錢($65)又抵食~拉麵熱潮又再升級!!!
雷拉麵
雷拉麵
2014-07-18 965 瀏覽
上次講過很喜歡咬日本面,也很會到不同日本面店去咬。今次到了旺角咬!見到門面很日式下。內裡更覺似日本漁港的店鋪。有粗糙的繩粗糙的木,更有好像古時下雨著的雨衣。特別得很!很心急便很叫個面。有4款面可選的。我選了「雷」這個面。還可以在單中選擇自己喜愛的面、多少冲、軟硬面........等等,多的是。咬湯面最最要的是個湯底。最怕是味精湯!渴下去時,好似好好味,但之後便要渴很多水都未解渴。辛苦得很。但這裡卻不同了濃濃的豬骨湯,香味得很!一點都唔覺油膩!一口面一口湯。美味得很。面身我選了硬既!因為超喜歡彈呀,加上木耳絲爽脆,能令碗面更富質感與彈性。這裡才做到這種口感。正正正!义燒厚身得很!肉嫩帶甜,肥瘦適中,完全沒有豬氣味!香口得黎又有咬口,每一下咬下都散發出淡淡膠口感覺!和坊間的完全不同感覺!流心旦,厚厚的蛋香味,蛋白軟嫩,好吃得很。呢間日本面!食得出是用心去煮的!每一樣細節!每一個地方!都是用心做!一食便知龍與鳳!冇得扼人的。我又多一間日本面去了!
5 分鐘 (堂食)
2014-07-13 676 瀏覽
拉麵大戰沒完沒了,旺角區近日已成為新戰場。繼轉戰九龍的拉麵來,港人主理的將軍拉麵,以及被過度吹捧的醬家外,花園街亦有新力軍雷拉麵參戰。雷拉麵的背景不打算多介紹,到來看過卡片便知得一清二楚。店內裝修簡樸,約可容納廿人,再看一下餐牌及座位設計,令我不禁想起曾掀起熱潮的<魂拉麵>。麵店只供應四款拉麵,分別是雷(豚骨),赤雷(辣豚骨),黑虎(墨魚汁)及青麟(菠菜汁),單看名字不難猜到是賣什麼葫蘆的藥,難得這天跟愛拉麵的朋友到來,決定一口氣掃齊四款。雷($65)的豚骨湯入口感覺不太濃厚,估計可能開店不久準備時間不足,又或者故意淡一些,再讓客人選擇添加醬油份量。湯頭本質整體上還可稍作改良。半熟玉子溏心度足,質感香軟,富醬油香,驚喜度高。圓圈型叉燒算鬆化,稍嫌未夠焦香,這一點要改善不難。麵條有直麵或太麵供客人任意配搭,兩者同樣是日本用料,香港麵廠出品,質素肯定不是全港最好,但值得一讚的是,煮麵功夫水準不錯,我們要求的麵條硬度全部都做得到。赤雷($72),辣豚骨湯底配鮮番茄茸及三文魚籽,辣味把豚骨湯早前提及的缺點蓋過,香味四溢,令人未吃先興奮。番茄茸帶甜,味道較醬家的濃,宜跟湯底混合一
赤雷($72),辣豚骨湯底配鮮番茄茸及三文魚籽,辣味把豚骨湯早前提及的缺點蓋過,香味四溢,令人未吃先興奮。番茄茸帶甜,味道較醬家的濃,宜跟湯底混合一起吃,如以番茄湯頭作比拚,醬家可能稍勝一籌,但以整碗拉麵來作比較,這碗赤雷驚喜度大得多了。
黑虎($78),墨魚汁豚骨湯為本,加上蟹籽及份量不少的蟹肉,陣容華麗吸引。咸鮮味不突出,建議要多點醬油及辛辣醬提味,蟹籽蟹肉用料是好貨色,為黑虎帶來畫龍點睛感覺。
青麟($85),菠菜汁豚骨湯為本,不難令人想起<魂拉麵>名物青龍,若論賣相及用料,青麟先勝一仗。拉麵中除叉燒半熟玉子外,還有黑魚籽及珍寶刺身帶子,後者碩大鮮味,而且菠菜汁出奇地合拍,最重要的是菠菜汁香氣十足,清新味美,比起青龍好得多,如此豪華陣容也只不過是$85,性價比更高,所以個人很推介這款湯底的拉麵。
這區突然其來的幾間新拉麵店,雷拉麵以性價比高及優質用料掛帥,要突圍而出其實不難。當然,這店還有不少要改善的地方,尤其是湯底及叉燒兩部份,希望下次到來可以有個更美好的回憶。