2024-04-27 44 瀏覽
之前經過呢間米線舖,記得好似係米線谷有岀現過,今日就黎試吓~叫咗酸辣小鍋米線🍜配豬大腸,蠔油冬菇同腐竹。大腸唔會有嗰啲怪嘅豬味同炆得好淋身,冬菇都係好入味同厚身。本身碗米線都有啲基本配料,肉碎啊,螺旋藻之類。我揀咗小辣,個味啱啱好,唔會太辣或太淡。仲試咗款小食-椒麻螺片。個口感幾好,仲有埋啲木耳絲墊底。食到最後個汁有少少🤏苦苦地,不過總括嚟講係好食的。餐廳入面都光猛企理,會再幫襯!

酸辣小鍋米線+椒麻螺片

2024-04-27
酸辣小鍋米線+椒麻螺片
2024-04-26 326 瀏覽
今次我哋經過旺角,有一間叫雲海嘅雲南米線,見到裝修都幾新,相信係新開嘅~所以我哋入去試吓❤️見到佢有個$48嘅套餐,仲包一杯嘢飲,我哋叫咗一份~米線叫咗酸辣湯底~入邊包咗豬腩肉、豆卜、豬皮、鯛魚片✔️一次過滿足四個願望😀😀豬腩肉共2塊!好大塊,而且肥瘦均勻,都幾腍幾入味~真係值得叫❤️豆卜同豬皮正常狀態~吸埋酸酸辣辣嘅汁都唔錯😛鯛魚片嘅口感有啲似脆肉鯇😆口感好脆,亦都好有魚味🤣🤣另外叫咗一款自選米線~我哋加咗$10要龍蝦湯底!因為米線配龍蝦湯底真係比較少🫣不過上到嚟又幾好食喎,有啲似日本拉麵嘅湯底咁😂😂而且配黑木耳,真係勁有日本feel🤣🤣🤣由於是自選米線,我哋叫多咗幾個餸,分別叫左手打蝦滑、雞翼、糖心蛋、豬頸肉、帆立貝😍😍😍一上到嚟啲餸爆曬🫢視覺上已經加晒分😏😏蝦滑都算新鮮,有啲似鮮蝦雲吞咁,雞翼係滷水雞翼,都係好腍好入味❤️糖心蛋幫你切開咗兩半,可以同朋友開心share👍👍豬頸肉味道都唔錯😛帆立貝就細細粒~我哋另外叫咗幾款小食~見佢$18又唔算太貴,叫左炸蝦角、椒麻鮮螺片、燒椒皮蛋~~小食份量唔算太多,10幾蚊平平哋過下口癮❤️蝦角都係幾新鮮,而且入邊見到一隻隻嘅蝦,而且鮮蝦味都幾重😍麻椒鮮

豆卜同豬皮正常狀態~吸埋酸酸辣辣嘅汁都唔錯😛

鯛魚片嘅口感有啲似脆肉鯇😆口感好脆,亦都好有魚味🤣🤣

小食份量唔算太多,10幾蚊平平哋過下口癮❤️蝦角都係幾新鮮,而且入邊見到一隻隻嘅蝦,而且鮮蝦味都幾重😍麻椒鮮螺片都有幾塊螺,都幾有咬口,唔會太韌,同埋麻麻辣辣味~燒椒皮蛋只有4件,不過每一件上面都鋪滿綠色嘅青椒,放入口又發現幾特別~

整體小食嘅感覺都唔錯👍

最後我哋跟餐叫咗兩杯嘢~~~

我哋叫咗一杯玉油柑,味道都幾特別,其實唔知咩嚟,不過見到幾台都係飲呢杯嘢🤣個人覺得都可以試吓~~

另外一杯,我哋叫咗百香果綠茶,都幾有台式果茶feel~甜度適中都OK😉

食咗咁多嘢,加埋先係$201~而且我哋食唔晒啲米線!已經扶住個肚….感覺算係抵食❤️❤️下次可以再encore~~~

#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食 #米線 #雲海米線 #旺角美食

2024-04-25
  • 燒椒皮蛋
  • 龍蝦湯底
2024-04-26 26 瀏覽
今日去油麻地處理業務,食lunch 落起大雨,剛好經過"雲海米線"嗱嗱臨入餐廳食嘢同避雨,餐廳唔大但俾人感覺乾淨企理。坐低掃曲落單,我哋分別嗌咗個招牌濃蝦湯八寶米線同埋1個豬骨湯八寶米線,八寶有:鯛魚片、紫菜、海帶、木耳絲、貢丸、豬大腸、豬皮丶雞腎、腐竹、豆卜等。上台見到個份量真係超多超大碗,濃蝦湯底非常濃郁,食得出蝦的鮮甜味,鯛魚大大塊,豬大腸洗得乾淨,腐竹、豆卜同豬皮縮晒湯底嘅鮮味非常好味。豬骨湯一樣出色,食得出湯底係用心制作的。我哋仲嗌咗2份小食,分別有椒麻鮮螺片同自家炸蝦角,鮮螺片,鮮甜彈牙,撈埋木耳絲一齊食更有口感。蝦角外皮炸得脆卜卜,食到啖啖的蝦肉。跟餐加$10,叫咗杯玫瑰蜜桃果茶同菊花薑蜜,入口清香。

跟餐加$10,叫咗杯玫瑰蜜桃果茶同菊花薑蜜,入口清香。
2024-04-25 24 瀏覽
😗向來好少同大家講想去食米線嘅我 呢次居然真係想食米線啊喂😂 但又唔想食啲大連鎖米線舖 就試試呢間開係油麻地嘅新開嘅米線舖!🥰 🔖小鍋米線 HKD26配腐皮、木耳絲、海帶、辣肉醬。配料、米線份量都幾多,配料夠健康。當中辣肉醬雖有辣椒炒,但食落不辣,反而增添米線風味,幾惹味🔖唐生菜HKD7 + 鯛魚片 HKD12生菜份量正常,鯛魚片份量都多,口感爽口彈牙,幾香魚味,可以一試🔖紫菜 HKD7 + 莞茜 HKD7 + 煙鴨胸 HKD9 + 鮮滑牛肉HKD12紫菜、莞茜份量都多,配湯更惹味。鴨胸有3塊,煎得香;牛肉反而幾多,而且幾滑又少筋,幾好食,推薦🔖爆漿紅糖糍粑 HKD18糍粑炸得香脆,略為煙韌,紅糖唔太多,未有爆漿,但勝在唔會超甜,味道唔錯🔖蜂蜜紅棗茶 HKD10飲落好濃紅棗蜜味,會較甜,唔鍾意太甜嘅朋友可以揀少甜🔖霸氣玉油柑 HKD10味道少少酸澀,略為甘甜,入口清新,可能係揀咗少甜,甜度適中

🔖小鍋米線 HKD26

🔖唐生菜HKD7 + 鯛魚片 HKD12

🔖爆漿紅糖糍粑 HKD18

🔖蜂蜜紅棗茶 HKD10
飲落好濃紅棗蜜味,會較甜,唔鍾意太甜嘅朋友可以揀少甜

🔖霸氣玉油柑 HKD10
味道少少酸澀,略為甘甜,入口清新,可能係揀咗少甜,甜度適中
2024-04-24 23 瀏覽
有日收工同男朋友喺旺角搵食咁啱見到有間新開嘅米線 價錢都好實惠 店面光猛 店內都好寬敞好乾淨 -🥢小鍋米線 $62還是有超過30款食材可以揀!我就揀咗生菜,糖心蛋,手打蝦滑同炸鳳爪。食過好多間米線,好似都係第一次見到有炸鳳爪😍米線大大碗 餸既份量比得一啲都唔手軟,糖心蛋好特別地有淡淡酒味🥚手打蝦滑都好彈牙🥰值得一讚嘅係個炸鳳爪,佢比平時喺酒樓食既鳳爪更加容易脫骨,而且炸過嘅鳳爪索哂湯汁超正🫶 🥢蔥油香煎雞扒煎蛋飯 $50如果同行有人唔係好想食米線,嗰度仲有飯類可以選擇,我哋揀咗蔥油香煎雞扒煎蛋飯,雞扒唔會煎得好柴,仍然保留咗啲肉汁,煎蛋仲可以揀太陽蛋定熟蛋🥚 簡單嘅食材就可以做到一個好送飯嘅組合!🥢爆漿紅糖慈粑 $18呢個係我最鍾意嘅小食之一👍🏻基本上只要餐牌有佢,我就一定會嗌既程度🫢 即叫即整嘅紅糖糍粑,煙韌嘅外層包住入邊熱辣辣多到爆晒出嚟嘅紅糖,一定要趁熱食😍 🥢水蜜桃綠茶 $10🥢芒果綠茶 $10特飲跟餐咁嗌都只係加$10 ,大大杯,建議嗌少甜,飲落好清甜清爽好舒服!
有日收工同男朋友喺旺角搵食

🥢爆漿紅糖慈粑 $18

🥢水蜜桃綠茶 $10
🥢芒果綠茶 $10
  • 爆漿紅糖糍粑
🍜平時食米線湯底離不開都係麻辣 酸辣 蕃茄湯今次𝐓𝐢𝐧𝐧𝐲 𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐲食左一間竟然有濃蝦湯🦐底揀!本身諗住是但快食碗米線醫肚就返屋企冇諗到會發現新大陸!😆我地叫左兩碗小鍋米線無慮即決濃蝦湯底 佢地既濃蝦湯係自家熬製確實真材實料超濃味😋配料方面選擇都好多最特別係有帆立貝🐚鯛魚片🐟同青口~(感覺有𝐃似去左日式拉麵鋪😂)小鍋米線本身已經有腐皮 螺旋藻 木耳同辣肉醬連埋自選配料份量超級多‼️顯得𝐃米線冇乜存在感🤣絕對係超級飽肚又抵食🫶🏻除左麵我地仲叫左個爆漿紅糖慈粑平時食開都係額外比一碟紅糖點黎食呢度既慈粑係紅糖爆漿🤤熱辣辣超正呀❣️去開旺角一定要試下呢間!係好景商場隔離 仁安大廈地下🥳
🍜
平時食米線湯底離不開都係麻辣 酸辣 蕃茄湯
今次𝐓𝐢𝐧𝐧𝐲 𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐲食左一間竟然有濃蝦湯🦐底揀!
本身諗住是但快食碗米線醫肚就返屋企
冇諗到會發現新大陸!😆我地叫左兩碗小鍋米線
無慮即決濃蝦湯底 佢地既濃蝦湯係自家熬製
確實真材實料超濃味😋配料方面選擇都好多
最特別係有帆立貝🐚鯛魚片🐟同青口~
(感覺有𝐃似去左日式拉麵鋪😂)
小鍋米線本身已經有腐皮 螺旋藻 木耳同辣肉醬
連埋自選配料份量超級多‼️
顯得𝐃米線冇乜存在感🤣絕對係超級飽肚又抵食🫶🏻

除左麵我地仲叫左個爆漿紅糖慈粑
平時食開都係額外比一碟紅糖點黎食
呢度既慈粑係紅糖爆漿🤤熱辣辣超正呀❣️
爆漿紅糖慈粑

去開旺角一定要試下呢間!
係好景商場隔離 仁安大廈地下🥳
爆漿紅糖慈粑
2024-04-22 24 瀏覽
我地叫左兩碗米線(份量超多!)、三個小食同兩杯飲品,都唔使兩百蚊。✨芫茜豬手粒手打蝦滑清湯牛腩濃蝦湯米線 - 中辣 蝦滑好彈牙/牛腩好粒好入味/豬手粒唔係粒係大大件豬手😂/濃蝦湯確係幾濃味✨溏心蛋魚肚酸辣湯米線 - 小辣作為酸辣叫酸辣湯係必然😌湯底本身已經有腐皮螺旋藻肉燥木耳絲,好豐富,個人覺得可以再酸多少少🤏🏻溏心蛋有香濃酒香超好食/魚肚好爽好入味小食味道都幾有驚喜,每款份量唔算多,但價錢平平哋反而可以試多幾樣。✨椒麻鮮螺片,螺片好爽彈/✨川味木耳牛肚,酸酸辣辣好惹味/✨爆漿紅糖慈杷,外脆裡面有爆醬紅糖,趁熱食更正。飲品都幾有特色,叫左哈蜜瓜綠茶同霸氣玉油柑,仲可以揀甜度同冰度。

✨芫茜豬手粒手打蝦滑清湯牛腩濃蝦湯米線 - 中辣

✨溏心蛋魚肚酸辣湯米線 - 小辣
溏心蛋有香濃酒香超好食/魚肚好爽好入味

✨椒麻鮮螺片,螺片好爽彈/
✨川味木耳牛肚,酸酸辣辣好惹味/
✨爆漿紅糖慈杷,外脆裡面有爆醬紅糖,趁熱食更正。

2024-04-13
2024-04-14 43 瀏覽
今日旺角行完街見到有間新開米線鋪,門面好光猛而且座位都好闊落。一坐低就用QR code落單。濃蝦湯八寶酸辣湯米線$68超級無敵大碗,八寶菜包括有紫菜、腐竹、豆卜、縮皮、豬大腸、雞腎、魚片同貢丸,而湯底係用濃蝦湯作底,濃郁又開胃。酸辣湯米線 揀左酸辣湯底,辣度有大、中、小揀,而配菜叫左唐生菜、同私心嘅鮑汁大鵝掌同豬頸肉,鵝掌一咬就骨皮分離,而且好入味,豬頸肉外焦香內彈牙,有三大塊。小食就$18/碟,我地叫左椒麻鮮螺片、炸菜腎片同爆漿紅糖慈粑。佢個爆漿紅糖慈粑攤到最後先食都依然暖暖地,咬落又爆醬,超好食丫!特飲跟餐都係加$10,叫左杯凍哈蜜瓜綠茶同熱玫瑰花茶,好足料絕對唔係溝水的。

一坐低就用QR code落單。

濃蝦湯八寶酸辣湯米線

酸辣湯米線

有時諗唔到食咩 米線一定係我嘅首選🍜成日食襯都係酸辣或麻辣都真心有啲悶不過最近發掘咗個新地方湯底竟然有蝦湯🦐 唔知又同米線夾唔夾呢🔸招牌濃蝦八寶米線 HKD78湯底用100斤蝦頭煲66碗濃蝦湯每啖湯都充滿濃郁嘅蝦味🦐配料有紫菜 腐竹 豆卜 豬皮 豬大腸 雞腎 鯛魚片 貢丸 比較特別嘅係鯛魚片坊間少有 口感爽脆 值得一試啲配料多到米線存在感好低😂一個人真係會食唔哂🥲🔹小鍋米線 HKD58本身已經包括腐皮 螺旋藻 木耳絲 辣肉醬配料揀咗豬舌 冬菇 帆立貝豬舌預先用滷水滷過冬菇就用蠔皇炆過 大隻又入味帆立貝變成米線嘅餸 又幾特別~湯底揀咗酸辣 欣賞佢酸味比較重 辣就BB辣 唔會太搶味😌🔸椒麻鮮螺片 HKD18第一次食鮮螺片 口感帶點彈牙拌埋爽脆木耳絲唔使廿蚊就可以叫到份小食 真心抵🤫🚩雲海米線 油麻地廣華街1號仁安大廈B座地下24B號舖
有時諗唔到食咩 米線一定係我嘅首選🍜

本身已經包括腐皮 螺旋藻 木耳絲 辣肉醬
配料揀咗豬舌 冬菇 帆立貝
豬舌預先用滷水滷過
冬菇就用蠔皇炆過 大隻又入味

帆立貝變成米線嘅餸 又幾特別~
湯底揀咗酸辣 欣賞佢酸味比較重 辣就BB辣 唔會太搶味😌

🔸椒麻鮮螺片 HKD18
第一次食鮮螺片 口感帶點彈牙
拌埋爽脆木耳絲
唔使廿蚊就可以叫到份小食 真心抵🤫

🚩雲海米線
油麻地廣華街1號仁安大廈B座地下24B號舖
米線總離唔開麻辣酸辣清湯湯底、有時候真係會食到悶悶地。最近就經過油麻地一間新開嘅米線店【雲海米線】、見好乾淨、裝修好新潮又好光猛就入去試下。入去先發現原來餐廳主打自己真材實料熬煮嘅濃蝦湯底、禁特別、當然就算貴D都要試!本身米線已經包左腐皮,螺旋藻,木耳絲同肉燥、而我自己再加豆卜、芝士腸同手打墨魚滑。濃蝦湯底可加辣或走辣。另外叫左芒果綠茶同紅糖糍粑。米線份量超級無敵大!尤其另外加嗰D配料每一份都超級多!建議食量少叫最多2款就夠啦!濃蝦湯蝦味香濃、但完全唔會過鹹、非常特別!紅糖糍粑新鮮熱辣、仲會爆漿!
紅糖糍粑新鮮熱辣、仲會爆漿!
2024-04-05 67 瀏覽
雲海米線 (油麻地).米線係我哋兩個經常食嘅嘢,貪佢快捷得來又係湯麵.▪️帆立貝豬大腸鮮滑牛肉濃蝦湯米線▪️.估唔到帆立貝都可以作為一個米線嘅餸!佢一份餸有兩粒,另外豬大腸都洗得非常之乾淨,仲要本身係滷水好入味牛肉係滑牛,唔係出面連鎖店嗰一種見到呢度嘅蝦湯話係最出名,食落都真係有淡淡嘅蝦香.▪️豬扒豬頸肉雞腎濃蝦湯米線▪️.豬扒豬頸肉一上枱就好香,兩者都係煎過再上碗,另外雞腎爽口!.▪️椒麻鮮螺片▪️.10幾蚊一份小食,價錢相當實惠螺片有咬口,味道唔算係好鹹
雲海米線 (油麻地)

米線係我哋兩個經常食嘅嘢,貪佢快捷得來又係湯麵

▪️帆立貝豬大腸鮮滑牛肉濃蝦湯米線▪️
牛肉係滑牛,唔係出面連鎖店嗰一種
見到呢度嘅蝦湯話係最出名,食落都真係有淡淡嘅蝦香

▪️豬扒豬頸肉雞腎濃蝦湯米線▪️
豬扒豬頸肉一上枱就好香,兩者都係煎過再上碗,另外雞腎爽口!

▪️椒麻鮮螺片▪️
10幾蚊一份小食,價錢相當實惠
螺片有咬口,味道唔算係好鹹