2024-07-25 3192 瀏覽
打完波去海麗邨雲海匯食海鮮餐($348),叫咗蟶子(4隻),唔算大,過下口癮,配叉燒,唔掂☹️,金銀蛋莧菜,一般,4人可叫特價$1文昌雞半隻,雞🐓都滑,不過斬雞碎骨多。茶☕️位$15x4,飯🍚$15x3,酸菜$15。都坐得舒服,有位,6成滿
2024-07-24
蒜蓉粉絲蒸蟶子4隻
金銀蛋莧菜
蔡氏文昌雞半隻
叉燒皇
  • 蟶子
  • 文昌雞
2024-01-13 4016 瀏覽
係優惠訂購平台買左個見龍餐888,另加一,茶水,一行五人,要好努力先食得哂味道唔錯,龍蝦伊面兩隻小龍蝦,片皮鴨粉皮也好多,酸辣魚夠未,鴨肉生菜包有特色,係個浸蔬菜一般,服務員也不錯,沒有硬銷其他新年糕點盤菜之類,唯一美中不足是隔涉,由長沙灣公園要行15分鐘,西鐵南昌站就比較近,食得滿意,應該下次聚會再去。
2023-11-19 3420 瀏覽
1:30左右黎到酒樓飲茶,叫左個四寶飯先因為阿爺肚餓。然後差唔到2:00職員就放左疊下午茶紙,我就畫左4個點心啦比個女經理啦,點知個女經理話:你係呢張台啊,唔叫得。然後我話要等到2:00正先可以?佢話係你呢張台唔叫得。請問咩意思呢?我呢張台唔叫得係指下午茶要2:00打後入座既人先叫得?如果係咁,1 你無同我解釋清楚;2 你就唔好放下午茶紙係我台度令人誤會啦;3 我未見過有酒樓好似雲海匯咁唔比人叫下午茶。 最後我當然就唔繼續幫襯啦,就一個飯+茶位費走人,個酒樓有錢都唔賺都幾好笑,多得個女經理。如果唔係貪唔洗等位,我一向都係去開富昌邨個間半島漁港。經過呢次,雲海匯以後唔會再黎,拉入黑名單!老闆睇到既話檢討下自己既員工培訓同經營手法。

老闆睇到既話檢討下自己既員工培訓同經營手法。

2023-11-05
The environment is quite neat here, and the quality of dim sum is quite nice, having a enjoyable and full lunch hereTurnip Cake is pretty soft, but i think not hard to make a good one, my mommy did well lately haaFried Dace Fish balls in Eggplant is well cooked but a bit of oily Fried Seasame ball is my favorite dim sum haa, this one adding some red bea pastes insides, tasting niceFried dough in Rice noodle roll is one of my favorite breakfast in my childhood, the taste is good here, soft rice n

Turnip Cake
Fried Seasame ball
Fried dough in Rice noodle roll is one of my favorite breakfast in my childhood, the taste is good here, soft rice noodle and crispy dough

Steamed pork and vegetables bun is pretty soft
Fun gao is nice as the one who are not the fan, having chewy ingredients
Fun gao
Fried dumplings Ham Sui Gok looks a bit over cooked and burnt
, the taste is good, another evil one
Fried dumplings Ham Sui Gok
Braised Pork knuckle with peanuts having good taste Dumplings in chili oil aren’t spicy haaa which is good
Dumplings in chili oil
Crystal Shrimp dumplings are yummy
i like chewy shrimps insides haaa and the layer is pretty thin too
Crystal Shrimp dumplings
Steamed Dace Fish is okay
Steamed Dace Fish
Siu Mai seems just ok, even this is my always favorite
Siu Mai
Stir-fry noodles with ham is just like your breakfast, only for filling up your stomach
Stir-fry noodles with ham
Stir-fry noodles with ham
Stir-fry noodles in soy bean sauce has surprised me in food way, i seldom eat this cause i always think this one is dry
fried noodles
Mongo pudding is quite nice
, some small juice balls on top, such a funny one, not bad as a after meal dessert haa
dim sum
dim sum
The food quality indeed nice here and pretty comsy having lunch in won hoi cha liu, such a nice place for gathering haa
Turnip Cake
Fried Seasame ball
Crystal Shrimp dumplings
fried noodles
2023-09-17 3216 瀏覽
這是一個難得休假的午餐之前總是想吃點心不過家附近似乎沒有點心店今天好像被聽到內心話語我們一起飲茶吧就這樣去了茶樓因為太久沒跟他一起飲茶忘記每次都是在下點餐的好吧來找菜食~先是在下的木耳黑色食物就是我的特別喜好爽爽的微酸帶辣絕對是開胃菜的不二之選然後是他喜歡的蘿蔔糕以前都沒為意蘿蔔糕裡面有火腿和蝦米在下要小心吃慢慢挑也沒想到在下也會有這般挑食的一日然後一份燒茄子總是要配著魚肉哈哈 幸好不吃的只有我被挑出來的食物就辛苦你了也謝謝你願意幫在下清理食餘🤣不過如果茄子能再熟點入味點會更開心在下很重口味的重口味完就吃碟清菜細心的一碟師傅把菜芯對半切雖然沒有完全切斷但我們都覺得很貼心事實上一整條真的不容易吃特別對於老人家和小孩這點真的值得加分最後一份甜品芝麻「湯圓」一咬下去很驚喜中間的是流心芝麻會有爆醬的感覺如果是新鮮和暖暖的一定超讚👍🏻而且他也是滿喜歡的對啊 還有一個肉骨茶腐竹卷這個 有肉嗎?肉骨茶是肉?可惜的是我們除了飽外在下對魚肉味也有點反感只吃了皮而他也只吃了一條有點浪費了或許點五碟也足夠多喝點茶解膩吧總括而言服務正常環境正常出品中上氣氛良好難怪總是有客人等入座是可以回頭的茶樓啊
這是一個難得休假的午餐

氣氛良好
難怪總是有客人等入座
是可以回頭的茶樓啊
2023-09-17
5 分鐘 (堂食)
2023-09-10 2790 瀏覽
屋企人鐘意食片皮鴨 不過出面食都好貴上網見呢間酒樓有做外賣自取片皮鴨不過要係Kkday訂 (非廣告)睇d人評價同d相又幾好 試試佢!京式片皮鴨 ($168)有24片 包手工烤餅、京葱條同青瓜條有埋2盒醬 份量夠4-6人食呢個價錢估唔到隻鴨都幾靚當然片得唔會有出面貴嘅咁好但攞到番屋企皮仲熱仲有脆脆地😯個烤餅夠薄 配埋醬同配菜 口感好豐富性價比高 呢個質素過下口癮都好抵!加左$30要埋個鴨殼 仲有勁多肉!可能做一個餸送飯食添!👍🏼
屋企人鐘意食片皮鴨 不過出面食都好貴
上網見呢間酒樓有做外賣自取片皮鴨
不過要係Kkday訂 (非廣告)
睇d人評價同d相又幾好 試試佢!

京式片皮鴨 ($168)
有24片 包手工烤餅、京葱條同青瓜條
有埋2盒醬 份量夠4-6人食
呢個價錢估唔到隻鴨都幾靚
當然片得唔會有出面貴嘅咁好
但攞到番屋企皮仲熱仲有脆脆地😯
個烤餅夠薄 配埋醬同配菜 口感好豐富
性價比高 呢個質素過下口癮都好抵!

加左$30要埋個鴨殼 仲有勁多肉!
可能做一個餸送飯食添!👍🏼
2023-08-12 2064 瀏覽
家中2老介紹這間新酒樓,今天(12/8)去幫襯下午茶。我先行取票攞位,入座後2老未到。於是打算先柯打食物,枱上沒有下午茶點心紙,剛巧送茶叔叔放下茶壺🫖,遂請他取點心紙,他便從隔離枱取了1張下午茶點心紙給我。填完,交給1位高大細眼2側頭髮過耳無戴眼鏡身穿黑色制服女部長(她穿黑色制服,估計是部長級或高級人士),順便叫她取下午茶點心紙給我,打算給2老再柯打食物。這位女部長快速望一望我交給她,已經點了點心的點心紙,隨即回答說這張便是下午茶點心紙🙄🙄🙄,我告之這枱冇下午茶點心紙,她沒回應下便轉頭離開。之後然後,她都沒有給我下午茶點心紙。2老到達後,我自行從隔離枱再取下午茶點心紙再揀食物。用膳間,叫侍應添水入暖水壺,暖水壺被取去後一去不返,最後要向侍應查問暖水壺下落🙄🙄🙄食物方面,我柯打有帶子腸、薄「餐」、葡式蛋撻、潮州粉果及蝦球伊麵,味道不難食,非常一般但,例如帶子腸冇味,所有食物更談不上熱辣辣新鮮出爐,唐記、唐包點還好吃很多。茶,我點了普洱茶,不香。惟一優點是這裡夠寬敞,我會再幫襯?會推介?絕無下次,賺錢不容易,要對自己好一點,請幫襯另一間酒樓吧。
家中2老介紹這間新酒樓,今天(12/8)去幫襯下午茶。

蝦球湯伊
薄「餐」
潮州粉果
葡式蛋撻
2023-08-12
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2023-08-11 1233 瀏覽
酒樓位於南昌站 穿過V Walk大概8分鐘步行時間就到 雖然係平日下午茶點心時段 每枱都坐滿客人 酒樓環境舒適 採用落地玻璃窗 有天然光照入 感覺更寬敞 下午茶時段2:00pm-3:45pm 大中小點一律$21💁🏻‍♀️紅燒皇子鴿 $58/2隻熱辣辣上 皮脆肉嫩 肉汁豐富🤤💁🏻‍♀️蝦球湯伊麵 $25.8蝦球新鮮爽口有蝦味 伊麵有咬口軟硬度啱啱好 配青紅椒同菜 😋湯底好好味 伊麵吸晒湯底嘅味道 💁🏻‍♀️極品燒鵝河粉 $23.8燒鵝皮脆 啖啖肉 河粉幼滑味道有驚喜 竟然吸晒啲湯嘅清香肉味☺️💁🏻‍♀️脆皮炸鮮奶 $18.8外層脆皮酥脆 做得有水準👍🏻鮮奶餡滑 奶味略嫌淡口💁🏻‍♀️鮮竹牛肉球 $21欣賞無醃肉粉難食嘅味道 令肉質保持原有口感彈性 可惜牛肉比較多肥肉粒《優閒孖寶 任選兩款點心 每份$31.8》💁🏻‍♀️薑汁雞包仔包夠軟熟 餡料唔馬虎 粒粒雞肉 香蔥 薑味非常濃💯必食推介💁🏻‍♀️豆沙煎堆仔外脆內軟糯 豆沙餡唔會過甜 💁🏻‍♀️布拉白腸粉幼滑軟熟 可自由配搭甜豉油 甜醬 麻醬💁🏻‍♀️時菜鯪魚球食得出魚鮮 零魚腥味😋加入香蔥 口感非常軟熟《精選孖寶 任選兩款點心 每份$38.8 》💁🏻‍♀️蒜香
下午茶時段2:00pm-3:45pm 大中小點一律$21

同布拉白腸粉一樣幼滑軟熟
每條都有兩隻原隻爽甜鮮蝦😙
仲有翠肉瓜添 配搭清新

💁🏻‍♀️蟹籽燒賣皇
欣賞燒賣餡唔係用肥豬肉 同埋無醃肉粉難食嘅味道🫶🏻令肉質保持原有口感彈性同味道
餡料多汁 豬肉肉質嫩 每粒都有一隻原隻鮮蝦架

💁🏻‍♀️肉骨茶鮮竹卷
腐皮包裹住嫩滑雞肉 芋頭同棉花
重點係肉骨茶湯😍微甜帶微微藥材香
鮮竹卷吸晒肉骨茶味 獨特配搭好好味道

🌼酒樓食物質素相當唔錯 食材新鮮足料 價錢非常相宜 侍應服務態度友善

食物: 8.5/10
環境: 8/10
服務: 8/10
性價比: 8.5/10
2023-08-09 1200 瀏覽
早午特價茶必選的屋村茶樓 之二 雲海𣾀和富昌邨半島酒樓 位置都在南昌站附近 雲海滙必食 碧綠帶子腸 藥膳浸雞腳 富昌半島必食 牛肉腸粉蒸飯等 全是早午茶抵食之選 另外下午茶有個烏冬雲吞上湯雞半隻 只收 $ 88 兩人叫壹份食到飽飽另計茶錢和加一 非常抵食 至於雲海滙 陳皮鴨腿湯飯也不錯 祇收 $55 另計茶錢和加一服務費也非常抵食交通也非常方便地鉄南昌站上蓋行過海滙邨便到巴士 701 702 12 很多也非常方便 晚市有預訂火曈燉白肺湯也非常好味 值得壹試。

2023-08-09
午餐
  • 藥膳浸雞腳
2023-06-02 1130 瀏覽
裝修華麗,服務態度仲差过啲茶餐廳。知唔知咩叫啊斌叫狗,愈叫愈走。啲經理仲衰過啲服務員。高高在上。冇客人去。有你呢啲經理都浪費錢。仲要間鋪員工係零溝通,一入去同佢哋講咗幾位,一個經理叫我哋入去坐以為入面有人帶位,點知入去令一個經理叫你出返去攞“飛”叫咗啲野食,乳鴿咸到死,一啲淡到冇味。
2023-05-30 1090 瀏覽
雲海滙系一家中式酒樓,提供優質的粵菜和其他中國菜式。呢度裝修精美,夜晚同家人嚟食飯,坐得好舒服🤓原只火瞳燉花膠啲花膠系好嫩滑,配埋原只火瞳一齊燉,湯頭非常甜味,真系食到流口水!🤤豉汁帶子蒸豆腐個豆腐系好軟綿,帶子嘅鮮味同埋豉汁嘅咸香味道完美結合,真系好好味㗎!😍X0醬炒紅薯粉呢個紅薯粉系好彈牙,加埋啲辣椒同埋XO醬炒出嚟嘅味道真系好開胃!👍雲海滙嘅招牌菜「燒鵝皇」啲鵝皇肉系好香,肉質又嫩又多汁,啲皮又脆又香,真系一道正宗嘅廣東燒鵝!🦢

原只火瞳燉花膠

豉汁帶子蒸豆腐

X0醬炒紅薯粉

雲海滙嘅招牌菜「燒鵝皇」

2023-05-22 1282 瀏覽
今晚食的中菜是深水埗深旺道海達邨的雲海滙。原隻火瞳燉花膠湯$188 ,再以原價再加一加$38.8,即是$226.8面的火腿、花膠、雞腳、瘦肉、冬菇……等,都已煲到很腍,雞腳的部份骨腍到可以食,湯底很濃、帶火瞳的香。Xo醬炒紅薯粉$118紅薯粉面上放有頗多的芝麻,裏面有芽菜、蛋碎、蝦仁、魷魚絲……等,平時食過湯的紅薯粉,炒的紅薯粉與湯的也有不同,除一樣煙煙靭靭外,多了鑊氣的香,而且多重口感及味道!富貴花炒帶子$168富貴花原來是西蘭花,西蘭花爽脆。帶子一開為二,頗鮮甜。
今晚食的中菜是深水埗深旺道海達邨的雲海滙。

Xo醬炒紅薯粉$118

富貴花炒帶子$168
富貴花原來是西蘭花,西蘭花爽脆。
帶子一開為二,頗鮮甜。

2023-05-19 950 瀏覽
我其實覺得不錯! 樣樣都有啲,有菜有魚有炒飯。個龍蝦伊麵啲龍蝦幾彈牙好食,新鮮既! 個蝦不梅,爽口,但比較細隻,份量可以多啲啲。個炸蠔有驚喜,有蠔味不太咸夠脆! 炒飯粒粒分明有咬口!片皮鴨比想像好,份量都可以,有時仲可以一塊皮包兩舊鴨皮添。實際啲而家講價錢喇,用優惠價食我會再黎食既,普普通通不過不失,離南昌站不太遠,經商場V Walk行大概8分鐘左右。如果要我用原價食呢個龍蝦餐既話,我不會食~
我其實覺得不錯! 樣樣都有啲,有菜有魚有炒飯。
個炸蠔有驚喜,有蠔味不太咸夠脆! 炒飯粒粒分明有咬口!
片皮鴨比想像好,份量都可以,有時仲可以一塊皮包兩舊鴨皮添。
$1188 龍蝦套餐 + 單點片皮鴨
2023-05-19
$1188 龍蝦套餐 + 單點片皮鴨
  • 片皮鴨
  • 酥炸日本蠔
2023-05-18 661 瀏覽
五一勞動節假期,和家人上茶樓吃午餐。試了家沒吃過的店:雲海滙公眾假期,生意爆好!我們等位等了15分鐘,算快了!點了以下的:#普洱茶:濃而不澀,配點心解油膩,好!#六星報喜:有6款點心各1件,適合貪心的人包括我!#晶瑩鮮蝦餃:蝦肉飽滿,爽脆,好吃!#碧綠帶子腸:帶子肉質“霉”,本餐最差的食物。#炸兩:油炸鬼不脆,一般。#皮蛋魚片粥:粥底綿滑,yummy!#荷香珍珠雞:好足料,喜歡!#蒜香春卷:蒜味很濃,挺好吃仍的!#蜂蜜桂花糕:微甜不膩,very nice!可以再來的店。下次試試晚餐。
五一勞動節假期,和家人上茶樓吃午餐。
試了家沒吃過的店:雲海滙

公眾假期,生意爆好!我們等位等了15分鐘,算快了!
點了以下的:
#普洱茶:濃而不澀,配點心解油膩,好!
#六星報喜:有6款點心各1件,適合貪心的人包括我!

#晶瑩鮮蝦餃:蝦肉飽滿,爽脆,好吃!
#碧綠帶子腸:帶子肉質“霉”,本餐最差的食物。
#炸兩:油炸鬼不脆,一般。
#皮蛋魚片粥:粥底綿滑,yummy!
#荷香珍珠雞:好足料,喜歡!
#蒜香春卷:蒜味很濃,挺好吃仍的!
#蜂蜜桂花糕:微甜不膩,very nice!

可以再來的店。
下次試試晚餐。

2023-05-01
15 分鐘 (堂食)
午餐
2023-05-12 2954 瀏覽
這間酒家位於深水埗鄰近南昌站,主打廣東粵菜,環境寬敞舒適,適合一大班人,尤其家庭聚會。店內更設有大魚缸,多款生猛海鮮好活潑。晚市時段收取每位茶芥$13,設有晚飯皇牌五選一優惠、自選海鮮百搭餐、多人套餐等等,價錢親民划算,性價比高。秘製酸菜 - $15酸甜開胃的前菜,有花生、青瓜和酸菜等等。原隻火瞳燉花膠(盅) - $188超大盎足夠四人飲用,盅內的材料比起湯水還要多。原隻火瞳是金華火腿中最美的肘骨位,皮薄骨細有筋帶肉,連著火腿皮及骨,豐富的膠質及骨髓味道濃郁,玫瑰暗紅的火腿肉肥瘦適中,甘香而不膩,毫無油益味,引出蔬菜甜味;一片片花膠柔軟又黏口富膠質,還有瘦肉、雞腳等豐富湯料文火長時間燉煮超鮮味!脆皮燒腩仔 - $148肥瘦相稱均勻,咬落有肉汁,t肉質鬆化軟腍而不油膩,金黃酥脆的豬皮帶鹹香。芝士焗海蝦伊麵 - $98八隻鮮海蝦爽滑彈牙,金黃爽滑的伊麵掛滿濃郁的芝士醬超有彈性,有拉絲效果。美極煎大虎蝦  - $168大大隻開邊虎蝦已去腸,紮實飽滿的蝦肉比起一般海蝦口感更厚實有彈性,蝦味好濃郁,鹹香的美極鮮醬油提鮮又惹味。

秘製酸菜

秘製酸菜 - $15
酸甜開胃的前菜,有花生、青瓜和酸菜等等。

原隻火瞳燉花膠(盅) - $188
脆皮燒腩仔