2004-04-06 35 瀏覽
有一段時間無去過呢間餐廳, 星期日午餐時入去坐坐,水煎羊乳餅, 脆炸牛干巴, 蒜泥白肉都係自己必叫之選, 水準十分穩定, 見到佢地有一味雲南炆羊肉飯, 好似之前唔多覺眼所以都叫黎試試. 其實賣相一般, 一隻鐵碟上分3個格位, 分別係白飯, 羊肉同埋菜, 食落去d羊肉炆得好淋下, 同埋好夠羊穌味, 都幾特別~ 另外叫左支大理啤, 埋單時約莫$100~
1K
2004-02-28 33 瀏覽
因機緣巧合,收工時人在官塘,遊遊蕩蕩便到了這店門外,見到出品很特別,還有雲南啤酒。便即管內進一試。地方不大,但出奇地見到5~6個曰本人- 後來還有人加入。我未知份量大少,先要水煎羊乳餅和小瓶雲南啤酒(紅河)。啤酒易入口,但�{ 酒力。羊乳餅放到檯上,馬上嗅到那可愛的羶味和點點花椒味。入口陣陣甘香,很乾身是送酒佳品。份量不大,喝完小瓶啤酒後,酒蟲仍在動。便問店員,脆炸牛乾巴份量有多大,店員回答那碟跟裝乳餅一樣大。馬上叫一份和多一瓶小啤酒。結果出事了,上檯的是滿滿一碟,炸得鬆脆而薄薄的牛肉乾。應醃制過,有咬口和香料味道很特別,送酒極品。吃不到一半已喝光了啤酒。自知狀態不好- 經過一星期的戰鬥太累了。便叫店員打包餘下的,再要一瓶大啤酒外賣- 紅河沒有大的她們介紹大理啤酒,名叫"風花雪月",很有詩意的名字。水煎羊乳餅HK$18.-脆炸牛乾巴HK$25.-小紅河HK$7.-x 2風花雪月HK$12.-人未出汗(因沒有叫大辣),但荷包浸血了。但值得,肯定"拖馬"來再試其它特色東西-可以叫多一點。舖頭細細,居然電腦化,用電腦入賬。看她的外賣紙才知道,她還有自己的HOME PAGE: htt
地方不大,但出奇地見到5~6個曰本人- 後來還有人加入。
我未知份量大少,先要水煎羊乳餅和小瓶雲南啤酒(紅河)。
啤酒易入口,但�{ 酒力。
水煎羊乳餅HK$18.-
脆炸牛乾巴HK$25.-
小紅河HK$7.-x 2
風花雪月HK$12.-
人未出汗(因沒有叫大辣),但荷包浸血了。
但值得,肯定"拖馬"來再試其它特色東西-可以叫多一點。
舖頭細細,居然電腦化,用電腦入賬。
看她的外賣紙才知道,她還有自己的HOME PAGE: http://www.chinaherbs.com.hk
2002-09-16 17 瀏覽
我只食過一次咁多,覺得點?地方太細,坐得好唔舒服,不過佢地都好nice,好熱情咁招呼我,食物都算幾正宗啦,不過價錢係觀塘區就唔係平啦,食物份量比較少,都過得去啦。
2002-05-17 33 瀏覽
呢度有好多雲南小食﹐大部份都算正宗﹐地方略細﹐地點幾難搵﹐但價錢幾平﹐可能係地點o吾方便﹐同埋出得幾慢﹐做o吾徶呀﹐ok啦!
呢度有好多雲南小食﹐大部份都算正宗﹐地方略細﹐地點
幾難搵﹐但價錢幾平﹐可能係地點o吾方便﹐同埋出得幾慢﹐
做o吾徶呀﹐ok啦!
2002-02-28 12 瀏覽
食譜十分有趣! 睇完都會哈哈笑! <br>聽聞係正宗雲南人主理. <br> <br>要試下水煎羊乳餅, 脆炸牛干巴, 炸饅頭, <br>鮮炸豬扒, 小鍋米線, 牛肝菌................... <br>仲有大理啤酒! <br>
食譜十分有趣! 睇完都會哈哈笑! <br>
聽聞係正宗雲南人主理. <br>
<br>
要試下水煎羊乳餅, 脆炸牛干巴, 炸饅頭, <br>
仲有大理啤酒! <br>
2002-01-15 20 瀏覽
自第一次來了這兒以後我已放棄了彩雲南了,吃雲南菜還是這兒夠地道及廉宜,那次來又試了新菜式茴香菜豆腐湯很香很香(香草的一種),豆腐很滑(用百福的),湯很清甜, 炸乳扇味道比炸乳餅易為人接受,味道沒那沒濃烈,牛乾巴,很咸,不過很香口,宜下酒時吃,作小食吃就……….。蒸臭豆腐每件小小的圓圓的,帶辣,味道不錯,炸的也不錯,我會喜歡吃蒸的多點。
已久聞此處食物特別,價錢大眾化,上星期六專誠一試,果然非虛﹗那天不餓而且只有兩人,所以叫了四樣菜,煎乳餅、羊肉湯、烤餌塊、炒牛肝菌。烤餌塊﹕以前在彩雲南也吃過的,那是用米造的餅,烤過後米香更濃,拌特制甜醬及雲南腐乳醬一起吃別有風味,但一定要熱吃,冷了較硬,味道稍遜。羊肉湯﹕味很鮮,肉很嫩、很軟,一點也不羶﹗炒牛肝菌﹕價錢真的很平,不過三十元,但味道較咸,彩雲南會好吃點,賣相較佳,但價錢貴起碼兩倍。煎乳餅﹕主要是用羊奶做的,煎後撒上淮鹽,才上桌已嗅到那種羶味,入口更是羶不可擋,一碟有五件,若多人share,試試無妨,這不失為當地特色食品之一﹗本來我是想試一種很名貴的菌,名字忘記了,可惜無貨,若各位有緣一試,記緊分享感受﹗p.s. 隔幾間鋪有一間專門做醬料的鋪頭,很多特色醬料賣,橄欖菜很香,很好吃,還有很多特色醬料及腐乳賣,可以一試喎﹗
2001-08-04 23 瀏覽
正宗,清湯米線不油不膩,夠健康,湯底不含味精,所以味道稍淡。豆漿完全大豆鮮磨,不含糖漿,飲落太淡,食物出品夠健康、自然,價錢平,值得一試!另外,餐牌幾得意,每款食物都有評價或打油詩來形容該食品,必定留意!
2001-07-10 6 瀏覽
呢度好在唔係剩係得平時見慣見熟o既米線呀氣窩雞呀o個D 行貨,而係有好多其他地道食品,例如好有米香o既烤餌塊同餌絲(放湯),前者係香口小食,後者清淡但食得飽人另外值得推薦o既小食仲有乳扇同雲南臭豆腐,前者用羊奶做,好似芝士,但冇想像中羶,後者同香港上海D 都唔同,試過就知
2000-08-30 7 瀏覽
地方雖然小,但食物質素很好!地方小吃及菜式很有特式。是值得一試的地方!
2000-06-11 9 瀏覽
幾合北方人口味,
幾合北方人口味,
1999-12-08 112 瀏覽
位於觀塘的雲南風味小食, 雖地方略淺窄但食物款式多且特別價錢亦不太貴最好是碟頭不大可以試多幾款