2023-04-28 224 瀏覽
喜歡甜品但又怕死甜的人士一定要試!真心,成三十幾蚊一個糯米糍真係唔平,買到返屋企屋企人仲要話呢啲多數都係伏啦,攪到我好緊張。 點知到佢一食,佢好驚喜仲話同Haagen dazs 綠茶雪糕一樣味道。 呢個小山園抹茶味的雪米糍真的不得了。 又唔會好甜,又香,個cream打到好滑,不過個人覺得,唔駛要Oreo都得,有啲畫蛇添足的感覺。不過係因為我太偏愛抹茶啦。另外買咗焙茶朱古力粒粒,好好味😋焙茶好香,加番啲朱古力粒粒中和番。
外賣自取
2023-03-06 275 瀏覽
因為今日有同事Farewell 🥹有散水餅食~其實散水餅重點係向同事表達心意,多謝一路以嚟大家既照顧☺️同事臨走大家都喺唔捨得嘅氣氛下工作同事買左mochi 做散水餅一嚟開開心心食住餅,一路慶祝離職個位同事,佢送mochi真係大方得體二嚟為咗一啲仲未脱苦海嘅同事散水餅值得買好啲😂終於可以攞正牌講:‘’依單嘢唔係我跟開🤣‘’✳️ 香芋美祿mochi 見到終於散水餅唔係幾蚊件美心 未食都驚喜啲終於有新嘢食😂無諗到mochi 外皮做得軟濡但夠薄 入面係芋頭味雪糕 加埋美祿脆脆😋好食
因為今日有同事Farewell 🥹有散水餅食~

同事買左mochi 做散水餅

二嚟為咗一啲仲未脱苦海嘅同事

✳️ 香芋美祿mochi
見到終於散水餅唔係幾蚊件美心 未食都驚喜啲終於有新嘢食😂

2023-02-02 389 瀏覽
人氣小店「S'Machi 雪媽糍」嘅雪米糍🤍雪米糍由店主媽媽全人每天新鮮手製,每粒都夠大粒脹卜卜,口味選擇仲好多添,鍾意食煙煙韌韌野嘅朋友一定要試!另外佢哋嘅包裝同graphic都好靚,食嘅唔止係味道,仲有滿滿儀式感✨▫️Oreo繽紛樂 $35▫️香芋美祿脆脆 $34▫️小山圓抹茶oreo $37▫️香芒忌廉 $37▫️培茶朱古力粒粒 $37👩🏻‍🍳食用方法:放冷凍格,取出後放室溫解凍約10分鐘後食佢哋層皮真心好出色,全部都夠薄仲神奇地好煙韌;雖然佢哋價錢唔平,但係係我食過最煙韌、最薄嘅糯米皮❣️每粒爆餡雪米糍拎上手都feel到個重量,我仲拎去磅,平均每粒有80g添㗎(平時雪米糍大概40g一粒)至於餡方面,全部甜度都約6-7分,咬落第一啖有滿滿的驚喜!但味道非常唔錯,唔會太甜。身為繽紛樂fans,當然最鍾意就係Oreo繽紛樂,繽紛樂原整偏甜,配上甜度不高嘅Oreo cream平衡得好好!

▫️Oreo繽紛樂 $35

👩🏻‍🍳食用方法:
放冷凍格,取出後放室溫解凍約10分鐘後食

外賣自取
2023-01-12 365 瀏覽
(*˘ᵕ˘*)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈媽媽牌手作麻糬糯米糍🧧最近S’machi為兔年推出左全新禮盒糯米糍都轉為非常應節的桔桔造型🍊十分可愛最近還在銅鑼灣開設新分店,二話不說襯經過就買來品嚐一下🤩┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜大吉大梨 $245 (4/5)一盒有6粒分別是大吉芒果忌廉及大梨初雪特濃草莓三重奏2款口味✨大吉外層的是朱古力脆皮,糯米薄皮又煙韌內餡也很足料,芒果粒包上厚厚的忌廉層次感充足,就算加上白朱古力脆皮也不太甜膩❤️大梨用上原粒士多啤梨🍓配上特製士多啤梨忌廉糯米糍表面還灑上士多啤梨粉像下雪一樣士多啤梨微酸但多汁😳,味道頗清新!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜小山園抹茶Oreo $37 (4/5)除了新年特別版外,還有日常口味也相當吸引✨切開Oreo碎碎很充足,抹茶忌廉非常濃郁又回甘,並不苦澀,一口半粒非常滿足!🥰┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜焙茶朱古力粒粒 $37 (4/5)另一款茶味糯米糍,也是非常好吃🫶🏻焙茶香氣撲鼻,配上朱古力脆脆口感很好而且剛從冰箱取出時口感像雪糕一樣杰身焙茶味濃厚,2者平衡得很好┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜香芒忌廉 $37 (3
(*˘ᵕ˘*)
媽媽牌手作麻糬糯米糍🧧
最近S’machi為兔年推出左全新禮盒
糯米糍都轉為非常應節的桔桔造型🍊十分可愛
最近還在銅鑼灣開設新分店,二話不說襯經過就買來品嚐一下🤩
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜大吉大梨 $245 (4/5)

大吉外層的是朱古力脆皮,糯米薄皮又煙韌
內餡也很足料,芒果粒包上厚厚的忌廉
層次感充足,就算加上白朱古力脆皮也不太甜膩❤️

大梨用上原粒士多啤梨🍓配上特製士多啤梨忌廉
糯米糍表面還灑上士多啤梨粉像下雪一樣
士多啤梨微酸但多汁😳,味道頗清新!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜小山園抹茶Oreo $37 (4/5)
除了新年特別版外,還有日常口味也相當吸引✨

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜焙茶朱古力粒粒 $37 (4/5)
另一款茶味糯米糍,也是非常好吃🫶🏻
焙茶香氣撲鼻,配上朱古力脆脆口感很好
而且剛從冰箱取出時口感像雪糕一樣杰身
焙茶味濃厚,2者平衡得很好

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜香芒忌廉 $37 (3.5/5)
糯米皮加用上淡黃的糖果色配搭
內裏的芒果很清甜,味道跟大吉差不多❤️

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜香芋美祿脆脆 $37 (4/5)
初嚐香芋口味配美祿,很新奇🤩
香芋忌廉甜而不膩加上脆脆層次感突出
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
除了新年特別版外,個人也很推薦茶味款式
2款都濃而不澀,而且份量充足真的很滿足❤️
絕對滿足到茶味愛好者!
如果會推出開心果口味就好了(誠懇祈禱🙏🏻
2023-01-09 250 瀏覽
話咁快又就新年🐰 買咩賀年禮盒🎁好?我哋今年就搞搞新意思 唔買傳統禮盒 買咗 S’machi 出品嘅雪媽糍🤣S'Machi嘅手製雪糕忌廉糯米糍 除咗有唔同口味之外仲有賣相吸引嘅節目限定特別版💕📍🍊大吉大梨🍓新年套裝🧧 ( $245 / 6粒)為咗迎接新春 雪媽糍搖身一變化身成可愛嘅🍊大吉大梨🍓🍊大吉👉🏻大吉芒果忌廉外面係橙色嘅脆皮白朱古力內餡則為香甜嘅芒果🥭加上甜而不膩嘅原味忌廉🍓大梨👉🏻初雪特濃草莓三重奏灑上士多啤梨粉嘅雪米糍 見到都少女心爆發💗一切開就見到大大粒士多啤梨🍓配上酸酸甜甜嘅士多啤梨忌廉 滋味無窮除咗新年特別版 佢哋仲有好多口味~今次試咗4款最鍾意嘅係Oreo繽紛樂🤣配搭上嚟講係無敵而家佢哋仲喺銅鑼灣開咗鋪頭有興趣嘅朋友不妨去睇下😆
話咁快又就新年🐰 買咩賀年禮盒🎁好?

S'Machi嘅手製雪糕忌廉糯米糍
除咗有唔同口味之外
仲有賣相吸引嘅節目限定特別版💕

📍🍊大吉大梨🍓新年套裝🧧 ( $245 / 6粒)

為咗迎接新春 雪媽糍搖身一變

🍓大梨👉🏻初雪特濃草莓三重奏

灑上士多啤梨粉嘅雪米糍 見到都少女心爆發💗
一切開就見到大大粒士多啤梨🍓
配上酸酸甜甜嘅士多啤梨忌廉 滋味無窮

除咗新年特別版 佢哋仲有好多口味~
今次試咗4款
最鍾意嘅係Oreo繽紛樂🤣配搭上嚟講係無敵