2016-11-10 453 瀏覽
我覺得冷糕係雞蛋仔加格仔餅合體之後再多左些花生椰絲。外層脆脆地咬落卜卜脆既聲似花生碎椰絲內軟蛋糕。我覺得花生醬可以再落多些啦。不過$15不貴不平算係一個唔錯既小食啦
2016-11-03 351 瀏覽
雞蛋仔格仔餅口味又多,放學時間好多學生係到買野食架,等耐左少少,但即叫即製,熱辣辣好正,我最鍾意朱古力雞蛋仔加朱古力粒,夠晒重口味哈哈!仲有傳統美食冷糕,章魚小丸子,車仔面, 珠奶茶。
2016-10-25 627 瀏覽
係大埔無咩野好做,但口痕又想食下啲小食咁,之後就行左過去呢間好多人都介紹既鋪頭仔「雞蛋仔專門店」,當然除左雞蛋仔,仲有格仔餅都好出名既,最後叫左底「原味格仔餅$14」,見今日唔係好多人,等左唔係好耐就有得食啦。「原味格仔餅」我就要咩醬都落既,不過有需要係可以要求落多落少既。一拎上手就已經感覺到好熱騰騰,好香花生醬、煉奶既味道,當然入面仲有沙糖啦。食落好軟身好棉,唔會覺得乾瞪瞪咁,醬又查得均混,食落岩岩好。呢間鋪頭仔,仲有好多味道嫁,下次再試完再話比大家知。同埋呢,如果想飲野,都係加$10就有一杯細size既珍珠奶茶啦。
原味格仔餅

2016-10-08
原味格仔餅
2016-08-25 525 瀏覽
據朋友所說這間小店的金莎雞蛋仔紅極一時我住在大埔那麼近當然要嘗一嘗金莎雞蛋仔果然名不虛傳金莎味極濃 絕無偷工減料而且都是即叫即做的雖然要等待 但都是值得的今日再來就嘗嘗另一款口味朱古力味雞蛋仔~依舊可要求即叫即整但今次熱度不太夠朱古力味不夠只有淡淡的朱古力味但依舊有外脆內軟的口感但個人喜歡蛋味較重而且多雞醬的雞蛋仔~相信我嘗過金莎雞蛋仔後已經回不去了
據朋友所說這間小店的金莎雞蛋仔

金莎味極濃 絕無偷工減料
而且都是即叫即做的
雖然要等待 但都是值得的

今日再來就嘗嘗另一款口味
朱古力味雞蛋仔~
依舊可要求即叫即整
但今次熱度不太夠
朱古力味不夠
只有淡淡的朱古力味

但依舊有外脆內軟的口感
但個人喜歡蛋味較重而且多雞醬的雞蛋仔~
相信我嘗過金莎雞蛋仔後
已經回不去了
2016-08-25
2016-08-04 553 瀏覽
月前曾到訪此店沒有營業 當時有點失落日前 lunch time時間吃過午飯後與同事走進商場終於有開呢點了原味雞蛋仔 及 冷糕原味雞蛋仔很實在內裡不是「吉」心的外脆內軟冷糕皮頗硬、脆內層是軟軟的蛋糕感包著花生、椰絲吃時 會不停跌椰絲呢但個人 較喜歡吃格仔餅呢大埔區應該只有這裡能吃到正常雞蛋仔了
月前曾到訪此店

雞蛋仔  與  冷糕
2016-08-01
  • 原味雞蛋仔
2016-06-24 556 瀏覽
冷糕 💲15 @ 雞蛋仔專門店K終於食到呢舊傳說中既冷糕,其實k一直係聽其名不見其實既!聞說有一檔冷糕在澳門擺賣,但路途遙遠,所以k仲未試過佢,今次係大埔見到即買!冷糕既“冷”讀音就係打“冷”既冷,即叫即製,所以外層暖笠笠,又脆卜卜,味道似格仔餅。裏面包住椰絲、花生碎同砂糖,傳統既味道。
冷糕 💲15 @ 雞蛋仔專門店
2016-06-07 568 瀏覽
身為金莎超級愛好者,當然要試下金莎格仔餅啦。不過,試完有少少失望。唔多覺有金莎味,樽子味亦都唔夠。與其話佢係金莎味,不如話佢係朱古力果仁味。雖然佢唔係真係金莎味,但佢味道都絕對唔差,都可以一戰。另外,個夾格餅即叫即整,確保外脆內軟。
下午茶
2016-06-06 340 瀏覽
#TPY大埔 | #TPY雞蛋仔 | #TPY香港風 朱古力雞蛋仔 $13🤑失望。雞蛋仔不熱不脆,本來早知道是預先做好的,礙於趕時間而沒有要求即刻製作。但,稔到一個點,確實沒有想到吃到一底奇怪蛋糕🙄。不過吃到很重朱古力味,挺足料,軟綿綿的蛋糕lol。惟有期望下次再來嘗金莎朱古力格仔餅,還有懷舊冷糕啊。(會記得要求即刻製作的)@hktpy
#TPY大埔 | #TPY雞蛋仔 | #TPY香港風
朱古力雞蛋仔 $13
🤑
不過吃到很重朱古力味,挺足料,軟綿綿的蛋糕lol。

@hktpy
2016-06-04 270 瀏覽
這快將失傳的傳統冷糕,這裡可能是唯一有賣的地方。冷糕的外圍確為乾脆,有界口的可能。而冷糕中間厚身,口感乾韌,欠缺應有的彈性。中間夾着大量椰絲、花生、糖,可以想像,都是乾身的材料,沒半點油水,整體很Dry。我不希望看到這傳統小食消失,希望將來可有隱世高人願意將這門技術傳承。迷你花生夾餅 $13
這快將失傳的傳統冷糕,這裡可能是唯一有賣的地方。

迷你花生夾餅 $13
2016-05-30 309 瀏覽
終於入咗去大埔,順路比我食到尼個金莎格仔餅喇!夜晚8點左右去到,好彩唔太多人等,10分鐘左右就整好有得食。朱古力格仔餅外層微脆,內裡亦軟熟,但朱古力味唔太濃。流心嘅榛子朱古力醬就幾正,夾住花生碎粒,整體又唔算太甜,值得一試。

2016-05-21
2016-05-23 261 瀏覽
<金莎朱古力格仔餅>-$20.大埔👶🏼其實甚少係大埔覓食,不過呢間小食店既雞蛋仔👶🏼係食左唔少次既,不嬲質素都唔錯,不過出左名之後就加價加得好犀利😭金莎格仔餅依家要成廿蚊,無計la熱潮丫嘛🙄🙄🙄。唔記得叫老闆多醬👿,食既時候要等5分鐘等d nutella溶左先會更濃味。花生粒食得出老闆係炒過既👀,仲香脆過金莎面d花生😌格仔餅都幾外脆內軟,鬆軟度岩岩好唔會太實😚,朱古力味濃苦但就唔甜既,平衡番邪惡榛子醬🍩就岩岩好啦

<金莎朱古力格仔餅>-$20

2016-05-05 461 瀏覽
金莎朱古力就由細食到大 雖然好好食 不過每年新年都食到有金莎恐懼症但係將金莎同格仔餅Crossover 咁就完全唔同講法喇呢間雞蛋仔專門店 每次經過都總有人排隊 遠遠已經聞到好香既雞蛋仔味 所以唔怕搵唔到 只要踏入昌運中心 沿住雞蛋仔香味行就搵到喇店內有唔少特色雞蛋仔同格仔餅 除左有金莎朱古力格仔餅之外 仲有士多啤梨味格仔餅夾士多啤梨果醬 原味格仔餅夾芒果醬等等可以自由配搭 亦有多款飲品可以連雞蛋仔格仔餅一齊叫套餐 邊飲邊食 就連傳統潮州小食冷糕都有金莎朱古力格仔餅 ($18)我食既時候佢只係$18 但係之後愈黎愈出名多人食就愈黎愈貴 依家好似已經加左價喇去食既朋友要注意下喇即叫即造新鮮熱辣 特登叫姨姨多醬唔該格仔餅既外層唔算脆 不過就非常鬆軟 朱古力味香濃夾住入面既就係精髓所在 超多超多既榛子朱古力醬同花生粒 真係好似食緊金莎一樣就似果隻出面係威化入面係全榛子醬加少少果仁碎既果隻Ferrero條裝無果仁版金莎既零食Tronky咁 不過威化外層換左濃郁又鬆軟既朱古力格仔餅

但係將金莎同格仔餅Crossover 咁就完全唔同講法喇

金莎朱古力格仔餅 ($18)
即叫即造新鮮熱辣 特登叫姨姨多醬唔該

格仔餅既外層唔算脆 不過就非常鬆軟 朱古力味香濃
2016-05-02 299 瀏覽
金莎朱古力格仔餅 $20評分:🌟🌟🌟🌟-呢間野已經開左好多年原來,但佢既金莎朱古力格仔餅岩哂啲鍾意試新野既同伴🙌格仔餅食落軟綿綿,金莎醬既榛子味濃,仲有啲花生醬味提翻大家你食緊既係格仔餅😆雖然好遠,但係真係想翻尋再試其他味!
金莎朱古力格仔餅 $20
評分:🌟🌟🌟🌟
金莎朱古力格仔餅
要去大埔食野,真係要出D腳骨力🐾離地鐵站都吾近,行左好耐,終於去到😭一黎到就食個金莎朱古力格仔餅😍仲同個店員講要多醬添一打開😍Wow!好多醬😍格仔餅食落綿綿的,外邊帶點脆😍但朱古力味吾算濃😈金莎朱古力醬就好正,中間仲有點花生粒,榛子味都好濃,仿如食緊金莎👍🏻👍🏻不錯喔
2016-04-11
2016-04-28 224 瀏覽
金莎朱古力格仔餅即叫即整, 等了約10分鐘, 👌🏻不算等太久, 朱古力格仔餅本身味道較淡, 靠榛子醬來填補不足餅內有超多榛子醬 & 花生, 好足料...榛子醬味濃但不會過膩, 花生太大粒, 如果將花生整碎, 會更加似金莎