雙生館📍長沙灣集輝街店內環境舒服,好多乾花佈置,位置唔算好多不過平日lunch都唔需要等位~🔸鹹蛋黃醬小元貝鮮菌意粉 $75整體唔算好多調味,都符合健康嘅特色所以鹹蛋黃味都唔算出,如果可以濃味少少就好小元貝份量就好足夠,啖啖都有咁制😂🔸烤豬扒、慢煮無激素雞胸肉、拌手握飯團 $88豬扒好食,好juicy雞胸肉就相對冇特別調味都冇咩特別飯團不過不失睇落份量好少不過以lunch 黎講都夠飽🔸 Sea-salt chiffon cake $58蛋糕好鬆軟好香,唔會好乾,淋咗海鹽芝士奶蓋~另外落左小小玫瑰花碎,食落會有小小草本味~奶蓋好香好滑,同蛋糕一齊食好夾😋
雙生館
📍長沙灣集輝街
店內環境舒服,好多乾花佈置,位置唔算好多
不過平日lunch都唔需要等位~

🔸鹹蛋黃醬小元貝鮮菌意粉 $75
整體唔算好多調味,都符合健康嘅特色
所以鹹蛋黃味都唔算出,如果可以濃味少少就好
小元貝份量就好足夠,啖啖都有咁制😂

🔸烤豬扒、慢煮無激素雞胸肉、拌手握飯團 $88
豬扒好食,好juicy
雞胸肉就相對冇特別調味都冇咩特別
飯團不過不失
睇落份量好少不過以lunch 黎講都夠飽

🔸 Sea-salt chiffon cake $58
蛋糕好鬆軟好香,唔會好乾,淋咗海鹽芝士奶蓋~
鹹蛋黃醬小元貝鮮菌意粉
烤豬扒、慢煮無激素雞胸肉、拌手握飯團
Sea-salt chiffon cake
2021-08-18
Sea-salt chiffon cake
2021-08-25 111 瀏覽
👩🏻‍🦱長沙灣家庭式小店🍙推薦程度:⭐️⭐️⭐️平日下午都算多人,因為附近好多工廠大廈🏢好多人等食lunch,所以大家lunch hour可能要等一陣。小店經營所以大多數都係自助嘅😙話說小店做埋八月就要結業啦😢想支持嘅就盡快去啦!🧂海鹽奶蓋小戚風🍰 $58成個presentation好靚😍蛋糕口感濕潤、鬆軟,個人應為較為似海綿蛋糕🧽但略嫌冇乜蛋香味🙁而上面嘅海鹽奶蓋味道夠鹹,亦都有奶香,份量亦都足夠🥰on top有啲杏仁碎片增加口感😙味道:⭐️⭐️⭐️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
👩🏻‍🦱長沙灣家庭式小店🍙
推薦程度:⭐️⭐️⭐️
話說小店做埋八月就要結業啦😢想支持嘅就盡快去啦!

🧂海鹽奶蓋小戚風🍰 $58
成個presentation好靚😍

味道:⭐️⭐️⭐️
賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
海鹽奶蓋小戚風
🥞Original Soufflé pancake $98(7.7/10)佢地嘅疏乎厘pancake大大的兩塊仲要有返相對厚度✨口感有微微空氣感同偏實淨!唔會食到未熟嘅粉漿感😎pancake唔甜帶蛋香,甜味主要黎自自己倒嘅糖漿~連埋cream食整體都唔錯,好有屋企人整pancake比我地食嘅感覺👶🏻🟣Earl grey butterfly pea soufflé pancake $108 (7.1/10)依份同上面唔同嘅位係用左伯爵茶cream同紫色碟豆花嘅糖漿。碟豆花糖漿冇咩味道而且份量比較少,食到後面冇晒甜味。伯爵茶同忌廉食落唔算融合得好好👀,兩隻味完全分開。都係原味好食啲🦫🎂Sea salt chiffon $58(7.8/10)依個價錢依個size 比起出面cafe算抵食🤩!海鹽奶蓋鹹鹹地有奶味,但冇咩芝士味。戚風蛋糕質地鬆軟濕潤,帶微微嘅甜味。連埋鹹鹹地嘅奶蓋食幾balance😬☕️Coffee soda $38(7/10)梳打一冇晒啲氣未飲得返半杯🥺🥺苦苦地嘅咖啡唔算好濃,飲嘅時候已經唔太飲到有氣🤧。但配甜嘅野食都ok。

🎂Sea salt chiffon $58(7.8/10)

☕️Coffee soda $38(7/10)
2021-08-24 66 瀏覽
店面位置不多,只可容納十多人餐點等候需時,想食就要避開繁忙時間喔~有鬆軟有蛋香的梳乎厘班戟!濕潤的戚風蛋糕養生花茶!咖啡❤️今次點了🌿伯爵茶蝶豆花班戟無乜茶味,蝶豆花本身都無咩味可能同原味會差唔多?班戟好鬆軟濕潤!有日本餐廳質素!呢個係必食推介❤️🌿奶蓋戚風蛋糕蛋糕好鬆軟,可以再少啲糖奶蓋有咸香👍🏻賣相美觀❤️🌿伯爵茶鮮奶咖啡偏重於茶味,整體唔算濃🌿洛神花茉莉蜜喜歡酸酸甜甜的味道!好適合食甜品飲用
店面位置不多,只可容納十多人
餐點等候需時,
想食就要避開繁忙時間喔~

有鬆軟有蛋香的梳乎厘班戟!
濕潤的戚風蛋糕
養生花茶!咖啡❤️

今次點了
🌿伯爵茶蝶豆花班戟
無乜茶味,蝶豆花本身都無咩味
可能同原味會差唔多?
班戟好鬆軟濕潤!有日本餐廳質素!
呢個係必食推介❤️

🌿奶蓋戚風蛋糕
蛋糕好鬆軟,可以再少啲糖
奶蓋有咸香👍🏻
賣相美觀❤️

🌿伯爵茶鮮奶咖啡
偏重於茶味,整體唔算濃

🌿洛神花茉莉蜜
喜歡酸酸甜甜的味道!好適合食甜品飲用

2021-08-21 82 瀏覽
🔹睇餐廳ig先知原來呢到做到8月30號就唔做 希望大家可以快啲去試下🥰 餐廳嘅裝修走小清新風格🤩 好有文青feel📚🔸原味空氣朵兒梳乎厘班戟🥞 ($98)梳乎厘有兩舊 而且比起其他餐廳嘅梳乎厘更大舊更厚😂😂 所以食完之後覺得好飽🤰🏼 佢嘅蛋香味幾足😋 口感有啲實 尤其係邊邊位嗰到 有啲似蛋糕嘅質感😄 我就比較鍾意有空氣感嘅梳乎厘😃🔸伯爵茶蝶豆梳乎厘班戟🥞 ($108)同行嘅朋友嗌佐呢個🤣 梳乎厘上放佐啲伯爵茶cream🍵 茶味再濃啲會更好食🤩 側邊有一小杯蝶豆花糖漿💜 淋上梳乎厘到賣相會更靚😃 但糖漿有少少chemical嘅味😂

🔸原味空氣朵兒梳乎厘班戟🥞 ($98)

🔸伯爵茶蝶豆梳乎厘班戟🥞 ($108)
我喺ig見到店主話做到8月底就要榮休,我有點唔捨得,所以即日行去食一餐。幸好店內人不太多,可以慢慢品嚐美食。門口仍然見到上次陪我食飯嘅狗狗抱枕😍海鹽奶蓋戚風蛋糕 (HK$58).是日的手作蛋糕.美美乾玫瑰花碎的裝飾讓這個蛋糕賣想變得不平凡.戚風蛋糕,4吋咁大個,食一口,軟綿綿而濕潤度剛好,有蛋香.上面的海鹽奶蓋,creamy口感帶有鹹香味藍天白雲 (HK$46).灰灰的週末,好需要有藍天白雲.藍色是波子汽水,白雲是乳酪,太陽是檸檬片.不能大力攪伴,因為會做出化學效應,會滿瀉🤭.配搭新穎、有趣,好特別👏🏻

海鹽奶蓋戚風蛋糕 (HK$58)
.是日的手作蛋糕
.美美乾玫瑰花碎的裝飾讓這個蛋糕賣想變得不平凡
.戚風蛋糕,4吋咁大個,食一口,軟綿綿而濕潤度剛好,有蛋香
.上面的海鹽奶蓋,creamy口感帶有鹹香味

海鹽奶蓋戚風蛋糕

藍天白雲 (HK$46)
.灰灰的週末,好需要有藍天白雲
.藍色是波子汽水,白雲是乳酪,太陽是檸檬片
.不能大力攪伴,因為會做出化學效應,會滿瀉🤭
.配搭新穎、有趣,好特別👏🏻

藍天白雲
2021-08-14
藍天白雲
2021-08-12 68 瀏覽
雙生館 @長沙灣📍長沙灣集輝街2-8號耀輝大廈地下3號舖▫️爆丼牛肉流心蛋飯 $88其實整體味道唔差 但冇咩特別 似家庭式料理🤔同埋唔係好食到個特調醬汁 牛肉份量都偏少~▫️海鹽奶蓋小戚風 $58上面有一層海鹽奶蓋 仲有啲玫瑰花做裝飾🥀 賣相加分!🌟 海鹽味道 恰到好處奶蓋帶鹹香味👍🏼 不過略嫌質感偏稀 戚風蛋糕尚算鬆軟 濕潤度高d會較好~ 味道冇咩特別 似原味蛋糕咁🙈▫️伯爵茶碟豆疏乎厘班戟 $108伯爵茶+碟豆花打卡一流✨😍 上面層伯爵茶忌廉茶味好香濃🤤 cream唔太膩幾輕盈👅 pancake帶點蛋香味 唔會太甜 不過比較失望嘅位就係疏乎厘pancake 比較乾身 同埋偏實🥺☁️藍天白雲 $48Yogurt mix soda 第一次試呢個配搭 整體味道又唔差😛 味道好似波子汽水+原味乳酪但又未去到好夾🙈👅好味:3.2/5💲價錢:3.4/5🌟性價比:3.3/5👥服務:4/5

雙生館 @長沙灣

💲價錢:3.4/5
🌟性價比:3.3/5
👥服務:4/5
2021-08-08 104 瀏覽
長沙灣🔸最後倒數🔸用心製作的soufflé pancake 更新⚠️22間 pancake 🥞 排行榜🏆…………………………………….. ……………………………………..小店由孖生姊妹主理,兩姊妹放棄了空姐和護士的職業,主打Fusion家庭式健康料理,無添加、無防腐劑,可惜抵受不住業主加租, 8月30日便是最後營業日子了。除了甜品,這間小店還有正餐啊…………………………………….. ……………………………………..🔸伯爵茶蝶豆花@soufflé pancake $108 伯爵茶忌廉✔️蜜糖✖️牛油✖️鮮什果✖️蝶豆花糖漿✔️.📍外型:高度約 1.5吋直徑約 4-4.5吋兩件大小相若是同類型的甜品當中最巨型的😜.📍搖晃度:睇片就知啦👉🏻👉🏻👉🏻🤤🤤🤤.📍口感:-整體軟綿綿-不會過於空氣感-不會太過濕潤或結實🔸伯爵茶忌廉很好吃,有點不夠啊🤪.📍總結-值得一試!-有蛋香-即叫即整,大概要30分鐘啊.後記:個人較喜歡這小店的甜品,水準比以前進步了很多,但聽到要結業的消息也感到很惋惜,希望八月底前可以再來一次😭...▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬Soufflé pan
長沙灣🔸最後倒數🔸用心製作的soufflé pancake
更新⚠️22間 pancake 🥞 排行榜🏆

除了甜品,這間小店還有正餐啊

🔸伯爵茶蝶豆花@soufflé pancake $108
📍口感:
-整體軟綿綿
-不會過於空氣感
-不會太過濕潤或結實

🔸伯爵茶忌廉很好吃,有點不夠啊🤪
📍總結
-值得一試!
-有蛋香
-即叫即整,大概要30分鐘啊
後記:

Soufflé pancakes 🥞 排行榜 (純粹個人意見)
1. A Happy Pancake 👑 @ahappypancake_hk 銅鑼灣
2. Heysonuts (Tiramisu Cream soufflé pancakes) @heysonuts .
3. Espuma @espuma_hk .
4. the Pantry @thepantryhk .
5.Flipper's @flippers.jp .
6. Woosa (台北分店) @woosapancake .
7. 雙生館 @wongskitchen.yolo .
8. SJ burger . (可惜已結業)
9. Pan de Pain Pancake @pandepain .
10.J.S foodies @jsfoodies_tw @j.s.foodies .
11. Black Coffee by Heysonuts @blackcoffeehk .
12. Riz Labo Kitchen (東京分店)@rizlabo .
13.Bills (東京鎌倉分店)@billsjapan
14. I love you dessert bar @iloveyoudessertbar .
15. Bove @bovehk .
16. 茶聊 @tearapy_tearapy .
17. am.pm @am.pm.hk .
18. Gram (京都分店)@gram_pancakes .
19. Aroma dessert cafe

A Happy Pancake👍🏻
Flipper's 👍
Woosa👍🏻
▪️性價比:
SJ BURGER👍🏻 (可惜已結業)
I love you dessert bar👍🏻
Bove 👍
- ▪️鬆軟濕潤:
1. J.S Foodies👍🏻
2. A Happy Pancake👍🏻
3. Woosa 👍🏻
4. 雙生館👍🏻
5. The Pantry👍🏻
6. SJ BURGER👍🏻(可惜已結業)
7. Espuma👍🏻
—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—
👉🏻口味各人不同🙆🏼
👉🏻純屬個人意見💁🏼
👉🏻只供參考 🙈
👉🏻人手製作,員工心情不同製成品都略有不同
2021-08-07 85 瀏覽
依家開超多咖啡店 有好多都好出名好有名氣今日依間 雙生館 就好似冇乜人試或者介紹佢唔太近荔枝角地鐵站 要行一陣先到 同埋有啲難搵 但係位置都ok因為12:30去 都未有人 所以唔洗等位入面唔太大 得五張4人枱不過裝修就好靚 用乾花 配上灰色牆身 加上木枱木凳 簡單又文青🌿有lunch menuDrinks menu甜品menu另外有每日唔同嘅是日蛋糕今日係海鹽焦糖雪芳蛋糕🍰叫咗個 漫煮無激素雞胸肉丼 ($60)有香菇 流心蛋 配上日本醬汁賣相幾好 望落好似唔大 但份量夠佢嘅醬汁係另上嘅 可以自己落 佢話唔夠都可以再加🍄香菇好食 質感好 而且已經醃過 所以都有味 然後切到好薄片🐔雞胸肉出奇地好食 幾滑幾鮮嫰 又有雞味 口感唔錯我見佢可以另外買雞胸肉返屋企食 $28/包🥚雞蛋真係全流心 水汪汪 仲要蛋白位仲透明 感覺如果隻蛋熟啲會好食啲 依家太水 加上佢冇調味 所以一啲味都冇只係令個飯好濕🍚米飯一般 唔係珍珠米 軟硬適中 未至於好好食醬汁好稀 比較水 而且味道似豉油 即使落多啲都唔鹹-成個飯唔錯 不過就唔算好出色純粹好靚好精緻😌環境舒服 服務都唔錯 我估係家族生意 所以服務我哋嗰個係年紀大
依家開超多咖啡店 有好多都好出名好有名氣

Drinks menu

甜品menu
另外有每日唔同嘅是日蛋糕
今日係海鹽焦糖雪芳蛋糕🍰

叫咗個 漫煮無激素雞胸肉丼 ($60)
有香菇 流心蛋 配上日本醬汁

醬汁好稀 比較水 而且味道似豉油 即使落多啲都唔鹹
成個飯唔錯 不過就唔算好出色
純粹好靚好精緻😌
環境舒服
服務都唔錯 我估係家族生意 所以服務我哋嗰個係年紀大少少嘅女人
CP值高!咖啡店嚟講多野食 然後價錢真係唔貴 全部$100樓下👍🏻
材料靚 而且感覺健康🌱大家去荔枝角搵食可以去試吓
漫煮無激素雞胸肉丼
2021-08-05 178 瀏覽
雙生館 (長沙灣)長沙灣集輝街2-8號耀輝大廈地下3號舖伯爵茶蝶豆花疏乎厘班戟🥞浪漫紫蝶豆糖漿💜令人眼前一亮🤩適合打卡💜📸動L外表似空氣感pancake,其實係綿密口感~ 聞落有陣陣蛋香~紫色糖漿甜味不突出,班戟需依靠淡淡的伯爵茶butter cream增強口味藍天白雲☁️又係好適合打卡📸🤩白色Topping是原味乳酪,飲落味道有d似波子汽水+乳酸飲品熱情果青檸泡泡🍹將底層的熱情果醬,與青檸梳打溝埋,少少酸甜,入口清新慢煮無激素雞胸丼雞胸肉片加上雞髀菇配以流心蛋,再淋上適量日本醬油(甜)適合打卡,另外整體口味走健康路線,偏清淡
雙生館 (長沙灣)
長沙灣集輝街2-8號耀輝大廈地下3號舖

伯爵茶蝶豆花疏乎厘班戟🥞
浪漫紫蝶豆糖漿💜令人眼前一亮🤩適合打卡💜📸

藍天白雲☁️
又係好適合打卡📸🤩
白色Topping是原味乳酪,
飲落味道有d似波子汽水+乳酸飲品

熱情果青檸泡泡🍹
將底層的熱情果醬,與青檸梳打溝埋,少少酸甜,入口清新

慢煮無激素雞胸丼
雞胸肉片加上雞髀菇配以流心蛋,再淋上適量日本醬油(甜)

適合打卡,另外整體口味走健康路線,偏清淡
Bookmark 了很久想吃這家的梳乎厘班戟。星期六大約2點去到,剛好有位不用等。店員很有禮貌,會介紹今天有什麼甜品。肚子太餓的關係,每人點了一道午餐&飲品,再加一個甜品海鹽奶蓋小戚風(說好的梳乎厘班戟最後沒點到)*鹹蛋黃醬小元貝鮮菌意粉 $108意粉軟硬度適中,醬汁都很Creamy*爆丼牛肉流心蛋飯·特調醬汁 $98意外地很多蔬菜很喜歡!牛肉也煮得淋,流心蛋很好吃!下單時叫了要多汁,整體來說都很好吃。本身想點漢堡扒的剛好沒貨(哭)*海鹽奶蓋小戚風$58 (忘了不太確定)蛋糕軟綿綿很不錯,香濃咸甜適中,私心覺得再多一點奶蓋就更好。*粒粒雜莓泡泡 $48 & 薄荷青檸蝶豆泡泡$42周末去的話飲品沒有跟餐優惠有點可惜。味道是一般的有味疏打~
店員很有禮貌,會介紹今天有什麼甜品

*鹹蛋黃醬小元貝鮮菌意粉 $108
意粉軟硬度適中,醬汁都很Creamy

*爆丼牛肉流心蛋飯·特調醬汁 $98
爆丼牛肉流心蛋飯·特調醬汁

*海鹽奶蓋小戚風$58 (忘了不太確定)

*粒粒雜莓泡泡 $48 & 薄荷青檸蝶豆泡泡$42
周末去的話飲品沒有跟餐優惠有點可惜。味道是一般的有味疏打~
粒粒雜莓泡泡 & 薄荷青檸蝶豆泡泡
2021-07-31
爆丼牛肉流心蛋飯·特調醬汁
2021-07-28 269 瀏覽
🪄🍰• 海鹽奶蓋小戚風✨賣相一百分🤩 真係好靚!!!! 個蛋糕好香同埋好軟綿綿, 奶蓋係海鹽味, 唔會太鹹🤣 配埋蛋糕食幾好味😋 整體真係好靚✨-•Seasalt cheese cream chiffon cake✨How tasty this cake is!!🤩 The topping is a mixture of cream cheese, heavy whipping cream with sea salt in flavour🧂 The sponge cake is soft but I hope it can be more moist🤣 and it will be perfect if it is cream filled But overall it looks reli NICE✨📍Cheung Sha Wan💰$58🪄 4.2/5 📎remember to book seats beforehand ;)#cheungshawan #cheungshawanfood #food #hkfood #hongkong #hkfood #長沙灣 #長沙灣美食 #雙
🪄🍰
• 海鹽奶蓋小戚風✨

📍Cheung Sha Wan
💰$58
🪄 4.2/5

#cheungshawan #cheungshawanfood #food #hkfood #hongkong #hkfood #長沙灣 #長沙灣美食 #雙生館 #香港美食 #甜品 #dessert #戚風蛋糕
2021-07-02 563 瀏覽
叫了2個餐,湯飲量好少,得8啖就飲完,再等丼同意粉已過了20分鐘才到 雞胸丼$60,有溫泉蛋偏熟,味道不太濃但配上醬汁就剛好 巴拿馬火腿蕃茄香醋汁意粉$75,香醋汁不太覺但意粉口感不錯 海鹽戚風蛋糕$58,份量都幾大份,幾軟熟,海鹽醬一齊食不錯 花茶不用加錢味道正常 價錢可接受但時間真係要預多少少先好來吃午餐 這附近要找CAFÉ不是十分多,而且又有甜品選擇,所以今日下午來到,約1點3到達,整體不錯但時間等太耐,所以得15分鐘進食,有點趕。

雞胸丼$60,有溫泉蛋偏熟,味道不太濃但配上醬汁就剛好

巴拿馬火腿蕃茄香醋汁意粉$75,香醋汁不太覺但意粉口感不錯

海鹽戚風蛋糕$58,份量都幾大份,幾軟熟,海鹽醬一齊食不錯

花茶不用加錢味道正常

價錢可接受但時間真係要預多少少先好來吃午餐

2021-06-29 395 瀏覽
🥰好吸引既 soufflé pancake·🥞草莓雜莓空氣朵兒疏乎厘班戟($148)價錢比較進取😆不過味道同賣相都唔錯,所以值得試一試🥰好有空氣感又同時富蛋香,伴碟雜莓好酸🤣不過可以解解膩😌·🥪牛油果無激素雞胸厚歐式三文治($88)自家製🥖好好食!烘到香脆,中層鬆軟👍🏻夾埋微甜沙律醬雞胸同牛油果…推薦🥰·🍰海鹽奶蓋小戚風($58)賣相一流.對奶蓋難以抗拒😆香濃咸甜適中,蛋糕體超級鬆軟~唔鍾意食甜點既朋友都讚不絕口🥰·☕️海鹽奶蓋咖啡($44)又係奶蓋😆咖啡偏苦澀,拌勻奶蓋後口感順滑易入口👍🏻不過咖啡味唔太濃·🍹番石榴桃香烏龍($44)朋友點的.清甜番石榴,桃香就唔太覺🤪整體清新唔厚重,食完甜品飲都唔錯🥰·📍雙生館長沙灣集輝街2-8號耀輝大廈地下3號鋪
🥰好吸引既 soufflé pancake

📍雙生館
長沙灣集輝街2-8號耀輝大廈地下3號鋪
2021-06-10 578 瀏覽
Cafe設計走日系簡約風,牆上掛滿亁花做裝飾,坐得幾舒服😌呢到不設用餐時限🤩想搵個地方Chill下嘅話,呢度應該會啱你!海鹽戚風蛋糕($58)賣相好精緻🥰蛋糕頂層鋪滿海鹽忌廉,食到淡淡嘅鹹香,表面仲有啲玫瑰花瓣,令賣相加左分☺️🌹蛋糕蛋香味突出,食落濕潤鬆軟,而且都幾大個~食完都幾飽🤣薄荷青檸碟豆泡泡($42)飲品隻色好靚💜 薄荷加青檸絕對係清新解渴之選!呢個天氣飲就啱晒🌼雙生館 (長沙灣)📍長沙灣集輝街2-8號耀輝大廈地下3號舖抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚/10

海鹽戚風蛋糕($58)

薄荷青檸碟豆泡泡($42)

雙生館 (長沙灣)
📍長沙灣集輝街2-8號耀輝大廈地下3號舖

抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚/10