雅苑座

The Greenery
餐廳: 雅苑座
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2015-06-03 13199 瀏覽
2015-04-28
$430.4 (晚餐)
2015-05-30 12599 瀏覽
是日好味,廣島炸蠔超新鮮,超好味。刺身三文魚,油甘魚肥美鮮嫰。法國鴨肶肉嫩多汁,入口即融。甜品最喜歡迷你版焦糖燉蛋,不太甜,好味,還有多款雪糕,薄餠可任意組合。
2015-05-26
  • 1855牛肉
  • pancake
  • 1855牛
2015-05-26 12255 瀏覽
周日同屋企人親戚去左尖沙咀帝苑酒店食lunch buffet一坐低就拎左雞肉串燒同豬肉串燒同牛肉粒加少少炒飯同麻婆豆腐串燒同牛肉粒都係廚師即刻整,味道非常好然後試左泰式黃咖喱雞飯比起炒飯,黃咖喱既質素較為高魚生方面,揀左三文魚、吞拿魚、八爪魚,亦都算幾新鮮至於湯就試左個豬肺湯,味道頗濃跟住既海南雞飯同肉絲炒麵質素就較為一般照燒鰻魚就冇乜特別,但煙肉薯仔就麻麻地,D薯仔太硬甜品方面,意大利草莓奶凍、意大利芝士布甸同榛子脆餅都好好食特別係草莓奶凍,忍唔住口食左三杯!但係草莓忌廉餅就唔多掂,個餅底幾乎硬到咬唔爛總括而言,仍是滿足的一餐!
一坐低就拎左雞肉串燒同豬肉串燒同牛肉粒
加少少炒飯同麻婆豆腐
串燒同牛肉粒都係廚師即刻整,味道非常好
然後試左泰式黃咖喱雞飯
比起炒飯,黃咖喱既質素較為高
魚生方面,揀左三文魚、吞拿魚、八爪魚,亦都算幾新鮮
至於湯就試左個豬肺湯,味道頗濃
跟住既海南雞飯同肉絲炒麵質素就較為一般
照燒鰻魚就冇乜特別,但煙肉薯仔就麻麻地,D薯仔太硬
甜品方面,意大利草莓奶凍、意大利芝士布甸同榛子脆餅都好好食
特別係草莓奶凍,忍唔住口食左三杯!
但係草莓忌廉餅就唔多掂,個餅底幾乎硬到咬唔爛
總括而言,仍是滿足的一餐!
午餐
2015-05-22 10856 瀏覽
今次屋企人提議食自助餐, 我就推薦咗帝苑酒店嘅雅苑座 其實我地之前已經食過好多次, 但咁高質素嘅自助餐, 點都要無限encore雅苑座嘅內在環境好似歐陸式嘅古典花園, 令人心曠神怡, 而且仲有歌手現場表演, 簡直係一流嘅享受首先講下佢嘅香煎法國鴨肝. 廚師即場烹調, 熱辣辣嘅鴨肝煎到金黃色, 外脆內軟, 加埋紅桑梅汁同多士, 完全係必食之選尼個係美國特級燒牛肉. 我敢保證, 佢係我人生中食過最好味嘅自助餐燒牛肉! 肉質爽嫩, 淋得嚟有咬囗, 最重要係超重牛味! 咁嘅質素係邊到搵最後講嘅就係甜品. Tiramisu蛋糕底咖啡味過濃, 有小小苦. 草莓忌廉餅過於普通, 可以忽略. 但佢嘅藍莓芝士餅同雲石芝士餅完全係頂級嘅味覺享受! 尤其係雲石芝士餅, 芝土味超濃, 夾埋當中嘅朱古力, 好味到絕
今次屋企人提議食自助餐, 我就推薦咗帝苑酒店嘅雅苑座
2015-05-21
2015-05-15 10894 瀏覽
早幾日因為囡囡考試成績考得很好, 答應了請她去食buffet作為獎勵.聽聞Royal Garden Hotel的Greenery coffee shop做緊法國風味自助餐,因為法國出名多美食, 加上朋友話網上下載Open Rice coupon仲有七折優惠只係$430.00, 又好耐無去了, 所以帶囡囡去試吓!在這buffet中, 找回很多久違了法國美食, 如法式焗釀田螺, 紅洒香橙燴牛尾, 保雲酥羊架及香草檸檬焗春雞, 再加上每人一份的香煎油㓎法國鴨肶伴西蘭花沙律, 真的找回不少當年和老婆拍拖時食法國餐的感覺.除此之外, 囡囡一定唔少得的即嬈壽司, 雜錦魚生, 法國麵包蟹, 阿拉斯加大蟹腳及龍蝦仔, 我就最鍾意嗰件又厚又嫩滑的美國燒牛肉, 加上香煎法國鵝肝配上紅桑梅汁已經值回票價. 老婆就好喜歡自選即烚海鮮, 蟶子, 貴妃蜆配以法式龍蝦湯或喇沙湯底, 她說海鮮好味, 又唔拍肥.連甜品都添上很多法國色彩, 有法式紅酒燴梨, 蘋果杏仁撻, 聖安娜餅及金萬利沙巴翁伴雜莓和即煎班㦸, 我特別介紹的甜品就是那不起眼的法式焦糖燉蛋, 甘香滑溜, 非常回味.地方環境優美, 又有現場歌手演唱, 這餐
地方環境優美, 又有現場歌手演唱, 這餐buffet每人都食得好開心, 我答應囡囡如果下次再考得好成績, 一定再帶她再來食過.
2015-05-13
優惠券
我實在太愛食buffet啦 ,之前聽朋友推介叫我去雅苑座,就即刻訂位試食,哈哈哈。。結果真的不錯,食到好飽好飽,結果要散步半小時先敢上巴士,又唔知重左幾多磅。真的好耐無試過咁出盡力食咁多野,可能啲食物類型同種類特別岩我食,我特別喜好海鮮,刺身同埋甜品。我試唔晒啲野食,實在太多款式,介有串燒,燒味都無試到 ,唯有下次再食過。仲有好值得一提的就係個環境真的一流,有人自彈自唱情歌,我坐係花園果邊真係超浪漫呀。。。好sweet sweet..
我實在太愛食buffet啦
,之前聽朋友推介叫我去雅苑座,就即刻訂位試食,哈哈哈。。
我試唔晒啲野食,實在太多款式,介有串燒,燒味都無試到
,唯有下次再食過。
好少有buffet有的麵包蟹
牛牛
冬蔭公烚海鮮
大蝦黑松露意大利飯配海膽忌廉汁,好香噴噴
blueberry cheese cake 好好味!!
2015-04-15
大蝦黑松露意大利飯配海膽忌廉汁,好香噴噴
blueberry cheese cake 好好味!!
2015-04-20 12977 瀏覽
 同女友好耐無食自助餐, 今日早收工就同佢去食返餐好.我地去左已經好耐無黎的尖沙咀雅苑座, 今日平日冇乜人, 坐張四人枱好鬆動, 隔離仲有LIVE MUSIC唱足全晚。GOOD!!講返正題,刺身都有幾多選擇,其中油甘魚最正,有元氣板長水準,值得一讚!本來諗住繼續食冷盤, 點知見到佢有大大隻炸生蠔,仲要係炸廣島蠔,外脆內甜,無得彈!之後食左蟹腳等冷盤,水準都OK.然後去左食串燒,種類十分之多.每人一客的大蝦意大利飯也很不錯!超大條的三文魚!美味的羊扒!超多料的海鮮湯!很讚的甜品, 朱古力又滑又濃! 另外, 波蘿布丁也很清新!好吃的hagen daz!

同女友好耐無食自助餐, 今日早收工就同佢去食返餐好.

刺身
之後食左蟹腳等冷盤,水準都OK.
然後去左食串燒,種類十分之多.
每人一客的大蝦意大利飯也很不錯!
超大條的三文魚!
美味的羊扒!
超多料的海鮮湯!
很讚的甜品, 朱古力又滑又濃! 另外, 波蘿布丁也很清新!
好吃的hagen daz!
2015-04-15
2015-04-18 10819 瀏覽
同老友好耐冇見 大家都唔知食乜 見呢間幾多好評就揀左呢間啦一入去 環境都唔錯 有人彈琴唱歌 雖然就見唔到佢個樣 人流就唔算多 d野食refill得好快 野食方面基本上叫做要乜有乜 海鮮,甜品,熱食,湯,面包,壽司。。連海南雞飯,燒味,curry薄餅都有。。幾特別海鮮有長腳蟹 面包蟹 青口 龍蝦仔 凍蝦等等 都幾鮮甜嫁火焰壽司係即場整 好味 都算幾多款甜品揀 果凍全部細細杯 試均哂都唔會覺得飽綠茶卷好味 推介!班蘭皮既pancake好少見, 好味d cream 都好滑!自選灼海鮮蔬菜 有紫菜雞沙 東陰功湯揀東陰功湯幾足料 幾spicy 海鮮都好鮮甜每一都有一份大蝦配黑蟲露意大利飯個意大利飯好味 隻蝦就普普通通啦海南雞飯同中湯值得推介 但掛住食唔記得影相 海南雞飯個飯好得 唔怪有人話專登黎食就為左個海南雞飯啦中湯好足料 同阿媽既靚湯一樣咁正overall黎講 食物唔叫特別出色 但就種類多 質素都唔差最抵讚既係 可以由6點幾食到10點幾4粒鐘既任坐buffet 可以同朋友慢慢聚舊 好過去食放題 要限時走啦另外,服務態度都唔錯可值得再黎多次
同老友好耐冇見 大家都唔知食乜 見呢間幾多好評就揀左呢間啦
一入去 環境都唔錯 有人彈琴唱歌 雖然就見唔到佢個樣

人流就唔算多 d野食refill得好快

海鮮有長腳蟹 面包蟹 青口 龍蝦仔 凍蝦等等 都幾鮮甜嫁

火焰壽司係即場整 好味

都算幾多款甜品揀 果凍全部細細杯 試均哂都唔會覺得飽

綠茶卷好味 推介!

班蘭皮既pancake好少見, 好味
d cream 都好滑!

自選灼海鮮蔬菜 有紫菜雞沙 東陰功湯揀

海南雞飯同中湯值得推介 但掛住食唔記得影相
海南雞飯個飯好得 唔怪有人話專登黎食就為左個海南雞飯啦
中湯好足料 同阿媽既靚湯一樣咁正

最抵讚既係 可以由6點幾食到10點幾
另外,服務態度都唔錯
可值得再黎多次
2015-04-18 9477 瀏覽
幾日前同2位朋友去試呢間酒店既自助餐,見生活咁大壓力就黎發洩下黎到環境唔錯!我地被安排坐係上面既位置,可以同朋友傾傾計,好舒服呀首先睇環境,靜靜地,有些live band show 可以邊食邊享受而且D座位好闊落,都好有空間比我同朋友傾計望落去就見到拎野食既位,見到就好想落去食野啦!黎到好肚餓,食左好多野呀!呢個中湯真係好好飲,飲得出足好足料,好似呀媽煲既湯咁,味道岩岩好!我飲左好多碗呢到有幾樣野食,有牛排,羊架同埋側邊個玉子牛排:係由廚司即場切,可以自已㨂唔同醬,我牛排感覺入口即溶,好有牛味呀!而且佢燒得好好,賣相好都吸引羊架:羊架係我朋友推薦既,我自己本身唔食羊,唔敢食但咬左一啖後發覺佢十分之嫩,一D都唔蘇,我本身好怕蘇架,所以我好推薦呀呢到有幾樣野食忌廉海鮮意粉:哇!呢個忌廉海鮮意粉好有心機,好多海鮮,有蝦有魚我最好意食忌廉,所以我都食左好多呀!炸蠔:炸蠔都炸得好好,因為佢皮好簿 正!海鮮飯:無影到個飯,但係呢個飯限定一人一碟既呢個蝦都好好味,啖啖肉而個飯好有忌廉味,味道好rich,真係正呢個地區係食海鮮既,有不同既海鮮揀,湯底有冬蔭公同紫菜我個人就中意冬蔭公多D,好spicy好
而且D座位好闊落,都好有空間比我同朋友傾計
望落去就見到拎野食既位,見到就好想落去食野啦!
黎到好肚餓,食左好多野呀!
中湯
呢到有幾樣野食,有牛排,羊架同埋側邊個玉子

而且佢燒得好好,賣相好都吸引

羊架:羊架係我朋友推薦既,我自己本身唔食羊,唔敢食
呢到有幾樣野食
我最好意食忌廉,所以我都食左好多呀!

炸蠔:炸蠔都炸得好好,因為佢皮好簿 正!
海鮮飯:無影到個飯,但係呢個飯限定一人一碟既
呢個蝦都好好味,啖啖肉
而個飯好有忌廉味,味道好rich,真係正
呢個地區係食海鮮既,有不同既海鮮揀,湯底有冬蔭公同紫菜
我個人就中意冬蔭公多D,好spicy好正!
紫菜就清淡D,任均選擇!
至於主角海鮮,就食得出全部都好鮮甜,我食左魷魚同蜆
蜆配冬蔭公,係有少少spicy,但係好夾
呢間自助餐甜品幾出名,所以我幾飽都試下!
奶凍:D奶凍唔會話好甜好漏,食幾多都得,佢仲有好多味揀 正呀!
cheese cake:D cheese cake都食得出同方間D hea cheese cake唔同,真係好重之士味好厚身!不過食完就會好濟 HAHA!

仲有長腳蟹:我食左好多呀,D蟹啖啖肉
煙三文魚:好新鮮呀!仲配埋D唔同醬,食左好多
斑蘭pancake:我建議大家一定要試下喇!我本身就唔係好中意食成堆cream
所以就唔係好想食既
但食落呢個cream好輕身,完全唔覺得好漏,而且係班蘭味口架!
如果幾個朋右share一個岩岩好!

總結呢次真係幾滿意,我最中意佢環境,因為聽住歌咁食野真係好舒服呀 環境好好
而且Dservice都好好~一嗌人就有人應,D人都好主動
可惜我胃細好快飽,唔係全部野都試到

2015-04-13
2015-04-17 9486 瀏覽
又喺一年一度嘅公司周年飯,老細加大咗額度,我哋可以揀嘅自助餐範圍又闊咗,雖然自己有少少心水,但最後有同事建議去帝苑酒店嘅雅苑座(The Greenery),晌度食過一次下午茶自助餐,都已經喺好多年前嘅事,所以,都有興趣再訪,睇過究竟。餐廳嘅正中央喺揀手位,既有空中花園之感,又有歌手即場獻唱。可惜,我哋被安排靠入嘅一邊,唯一勉強稱為嘅「優勢」,就喺近食物區,身旁咫尺,哈哈。沙律小弟食自助餐第一樣最鍾意食就喺沙律,因為真喺有助消化,等陣可以食多啲嘢。雅苑座沙律吧嘅陣容唔算好強,三幾盤嘢加少少配料就睇晒,小弟樣樣要少少,再加點生果同少少凍海鮮,就成為一道豐富清怡嘅頭盤。凍海鮮缺少生蠔、龍蝦等貴價食材,只有法國麵包蟹、龍蝦仔、凍青口、長蟹腳、凍蝦幾款,明顯比較弱,質素亦屬中規中矩,無咩霉霉爛爛嘅情況,叫做平穩。較多嘅喺啲長蟹腳,唔會太鹹。餐湯、麵包、精選小食食咗兩轉凍嘢,喺時候搵番啲熱嘢暖暖胃,雖然依度無燉湯,但個中式老火湯「淮山杞子螺頭雞湯」,滔半碗小試,果然夠火候,湯色清澈見底,入口卻鮮甜滋潤。西湯又如何?小弟又滔一小碗「意大利雜菜湯」嚟餸麵包,酸酸哋,幾開胃,較西式嘅忌廉湯輕盈,又有好多
沙律

沙律
凍海鮮

凍海鮮拼盤
餐湯、麵包、精選小食

中式老火湯「淮山杞子螺頭雞湯」
西湯又如何?小弟又滔一小碗「意大利雜菜湯」嚟餸麵包,酸酸哋,幾開胃,較西式嘅忌廉湯輕盈,又有好多蔬菜粒,喺健康之選
西湯餐湯「意大利雜菜湯」
雖然晌自助餐度嚟食麵包,喺被認為唔划算嘅行為,不過,食嘢又唔可以吓吓講「效益」嘅,都要講喜好。麵包籃有5款包,揀咗當中嘅芝麻硬包及新鮮軟包,前者就喺加咗黑白芝麻嘅硬豬,後者有啲似港式嘅細麥包,再配襯幾款芝士,食起上嚟就無咁「寡」
另外,仲拎咗一件香煎鴨肝黑松露多士及西班牙風乾火腿配哈蜜瓜作為配西湯小食,鴨肝多士好豐腴芳香,但黑松露味有啲欠奉,而火腿頗為油潤甘香,配哈蜜瓜,鹹甜有層次
餐湯、麵包、精選小食
蠔皇翡翠扣鮑魚

侍應安排入座時,特意提我哋枱上有張印有Greenery字樣嘅綠色卡仔,可以去換領鮑魚一客,嘩
!限量配給,仲以為咩勁嘢,唓!原來喺五蚊銀大細嘅鮑魚,差啲啞口無言
老實講,雖然細粒,但啲鮑魚又的確扣得唔錯,軟腍有咬口,一切落去啜晒刀嘅,而且,挺入味,只喺細細粒無乜睇頭啫。
蠔皇翡翠扣鮑魚
熱盤類

熱盤方面,選擇算喺唔失禮,有美國特級燒牛肉、串燒、烤蔬果、紅燒豬手、冬蔭雞煲、豉椒炒蜆、洋蔥煙肉炒四季豆、印度蝦咖喱、海鮮千層麵、薑蔥炒蟹、酥炸廣島蠔、清蒸海上鮮、北菇螺片扒時蔬、臘味炒飯……等等,記憶加相片,大概有咁多樣。
十幾樣點會試得晒,所以,精選揀幾款心水,包括烤蕃茄、南瓜、印度蝦咖喱、酥炸廣島蠔、羊架、串燒大蝦、螺片扒時蔬及燒牛肉,成為小弟嘅熱葷拼盤。整體味道屬中等,以炸蠔、羊架、大蝦個人認為較好食,或許都喺因為香口嘢。
熱葷拼盤
此外,仲有燒味(唔喺得幾碟嘢,直頭成個燒味檔)、刺身壽司(仲要搞埋火炙),不過,同事就有食,我就無揀,因為有個「自選烚海鮮」想試,加埋仲要留肚戰甜品
自選烚海鮮

其實晌近門口有個粉麵檔,唔過去睇睇真喺走寶
,因為佢賣粉麵之餘,仲賣埋烚海鮮,海鮮料有5樣:大蝦、貴妃蜆、帶子、沙白及花甲,可以配中式鮮魚濃湯或韓式辣湯。
雖然師傅俾漏咗隻帶子我,但其他幾樣海鮮都好鮮甜,配中式鮮魚濃湯,鮮味活靈活現,濃香滋味
自選烚海鮮
自助餐基本上包一杯餐飲,都喺普普通通嘅茶啡之類,但另提供自斟任飲嘅橙汁及柑桔檸檬汁,唔好期望喺鮮榨貨色,不過,都唔差,尤其後者清清爽爽,邊飲邊食,感覺幾有助消化,否則你又點會見我臨尾仲食到兩碟甜品呢!
甜品

甜品區分兩邊,左邊有啲冰鎮甜品(楊枝金露、咖啡涼粉)、朱古力嘖泉及餅櫃(大概17、18款甜點),右邊喺Haagen-Dazs雪糕、即製班戟同中式糖水,所以,甜品加加埋埋超過廿款,不愧喺帝苑,甜品一環始終都喺個亮點。由於大部份甜點晌餅櫃之內,要勞煩有關師傅提取,唔知喺咪佢覺得小弟一次過拎兩碟甜品太多,還是佢認為我拎咁多會食唔晒,感到佢態度頗差,又無乜禮貌
甜品拼盤,兩碟夾埋超過10樣,包括:藍莓芝士餅、綠茶越曼莓冰皮卷、芒果慕絲餅、法式焦糖燉蛋、蜜桃批、斑蘭葉蛋糕、豆腐慕絲餅、朱古力班尼斯、意大利芝士餅、香梨批、開心果奶凍,好難個別品評,因為好多款都好好食,亦為小弟對今個自助晚餐拉番唔少分
,而印象較深刻,喺個香梨批及開心果奶凍
,前者香梨批非常清甜,又少甜,唔太膩,推介咗俾同事食都話讚好,而後者開心果奶凍做得質感夠挺,堅重開心果味。
甜品拼盤(藍莓芝士餅、綠茶越曼莓冰皮卷、芒果慕絲餅、法式焦糖燉蛋、蜜桃批、斑蘭葉蛋糕、豆腐慕絲餅)
甜品拼盤(朱古力班尼斯、意大利芝士餅、香梨批、開心果奶凍)
最後班戟就真喺食唔落,食多兩球Haagen-Dazs雪糕作結就已經算喺超額完成,填滿晒個肚。雪糕每晚都會提供6款口味,是晚有朱古力、士多啤梨、雲呢嗱、冧酒提子、咖啡及芒果雪葩,小弟要咗冧酒提子及芒果雪葩,加點朱古力漿及杏仁片,可謂簡單味美,尤其芒果雪葩,冰涼清爽,吃罷感覺涼快。
Haagen-Dazs雪糕(芒果雪葩及冧酒提子)
整個自助餐亮點唔太多,較突出喺個自選烚海鮮及少部份熱盤,除非你好喜歡食甜品,否則,晌缺少貴價嘅食材或回本菜式之下,以一位成人正價收$608 +10%(星期五)計,雖另有八折優惠,可能未至於話失望,但收得咁嘅價跟期望可能確喺有啲落差。
自選烚海鮮
甜品拼盤(朱古力班尼斯、意大利芝士餅、香梨批、開心果奶凍)
2015-04-14 7259 瀏覽
雅苑座環境舒適,服務態度好,野食種類算多,特別推介有香蕉pancake,藍莓芝士蛋糕,鵝肝多士,長腳蟹。。。。重點推介大蝦黑松露意大利飯,海鮮又夠新鮮,刺身夠鮮甜,值得下次再約理三五知己去再食!!
食!!
  • 甜品
  • 長腳蟹
  • pancake
2015-04-11 6997 瀏覽
上次去帝苑酒店的雅苑座食buffet, 已經有幾個月了,今次因有朋友從加拿大回來,約埋班friends gathering,我極力推薦雅苑座,又多嘢食,又有歌手現場演唱,價錢又唔算太貴,weekday原價$538,如果open rice coupon只係$430,相對於食物質素和環境氣氛,亦算扺食。打電話訂位時才知道現在做海膽promotion,每位客人還有一份扒大蝦海膽忌廉汁,又有日式海膽蒸蛋。我最鍾意食海鮮的,一開始我便攞咗好多阿拉斯加長蟹腳,龍蝦仔,籃青口和煙三文魚。當然肉質嫩滑的美國特級燒牛肉,日本刺身和即燒壽司,除此之外,即煎鵝肝白松露多士,燒羊排及自選即烚海鮮配粉麵及海鮮麵鼓湯也是必食之選。仲有D印度咖哩和烤薄餅好正,原來真係印度廚師做的,味道相當正宗。最後衝刺梗係甜品和雪糕啦,仲有麵包布甸和即煎班戟配不同水果和醬汁,今次食得好開心,好滿意

。當然肉質嫩滑的美國特級燒牛肉
2015-04-09
  • 刺身
  • 長腳蟹
  • Häagen-Dazs雪糕
2015-04-09 5927 瀏覽
餐廳環境不錯,服務態度幾好。不過食物種類很少,味道方面也一般,每位會有一客大蝦黑松露意大利飯,本身個人好喜歡吃意大利飯,不過這個芝士味不夠。甜品特別在有一個即製班戟,其他甜品都是一般般。
2015-04-08
再次來到帝苑酒店吃自助晚餐,感覺良好 雖然裝修比較舊式,但如果坐在中間近水池附近,環境算是開揚,中空的天井式設計,是這裏的特式。刺身有多個選擇,包括有:三文魚,呑拿魚,"魚立"魚,八爪魚,油甘魚,鮑汁魷魚片,魷魚,還有吞拿魚腩 Salmon, Tunafish, Snapper, Octopus, Yellow Tail, Squid with abalone sauce, Squid, Toro自助餐較為少見有的吞拿魚腩 Toro,不過水準一般 旁邊有即叫即做的火炙壽司,亦有多個選擇:燒玻璃蝦壽司 Roasted shrimp sushi燒三文魚壽司 Roasted salmon sushi燒蟹柳壽司 Roasted crabmeat sushi燒左口魚邊壽司 Roasted hirame sushi  燒八爪魚壽司 Roasted octopus sushi燒鰻魚壽司 Roasted eel sushi美國特級燒牛肉Roasted US prime rib 牛肉味濃,中間部份最好食 西班牙風乾火腿伴哈蜜瓜Serrano Ham with melon是一般的西班牙白毛豬風
再次來到帝苑酒店吃自助晚餐,感覺良好

刺身有多個選擇,包括有:

自助餐較為少見有的吞拿魚腩 Toro,不過水準一般
旁邊有即叫即做的火炙壽司,亦有多個選擇:
燒玻璃蝦壽司 Roasted shrimp sushi
燒三文魚壽司 Roasted salmon sushi
燒蟹柳壽司 Roasted crabmeat sushi
燒左口魚邊壽司 Roasted hirame sushi

燒八爪魚壽司 Roasted octopus sushi
燒鰻魚壽司 Roasted eel sushi
美國特級燒牛肉
Roasted US prime rib

牛肉味濃,中間部份最好食
西班牙風乾火腿伴哈蜜瓜
Serrano Ham with melon

是一般的西班牙白毛豬風乾火腿,味道也不錯,全晚不斷即場製作
冷盤有凍蝦
,加拿大蟹腳,青口,煙三文魚,仲有麵包蟹

凍蝦味道鮮甜
沙律選擇吾多
這個串燒也不錯,包括有:
鮮菇,粟米,南瓜,茄子,甜蕃薯,牛脷,雞軟骨
,雞骨腸,蝦串

經常要等,試吾曬
這裏是全場最好食之一,即煮自選貝類及海鮮

貝類海鮮有: 連殼帶子,東風螺,沙白,貴妃蚌,花甲

(scallop, sea snail, clam, royal clam, cockle)

其他海鮮有: 蟹,太子魷
(crab, baby squid)

其他配料有: 牛栢葉,金菇,牛肉丸,蔬菜等
(beef's tripe, enoki, beef ball, vegetables)
雖然並不是很名貴的菜式,但勝在貝類非常新鮮,而且即叫即灼,湯底可選淸湯或韓式辣湯,鮮甜美味,還有多款自選醬料及香料提供,正
酥炸廣島蠔
Deep-fried Hiroshima oyster
自助餐還包飮品
這個是限量的 (每人一隻)
扒大蝦黑松露意大利飯配海膽忌廉汁
Grill king prawn and black truffle risotto
with sea urchin and cream sauce
香煎鴨肝白松露多士伴藍莓意大利黑醋
Pan-fried duck foie gras with white truffle
Toast and Blueberry balsamic vinegar

鴨肝剛煎起幾香
甜品種類吾算好多
有即造 pancake
雪糕是 Häagen-Dazs

雪糕有五款口味 : 雲呢拿,朱古力,冧酒提子,士多啤利,咖啡,另外有芒果雪芭
Vanilla, Chocolate, Rum Raisin, Strawberry, Coffee, Mango Sorbet
魚生新鮮
,但吞拿魚腩 Toro 就麻麻,好多根
燒三文魚壽司 同 燒鰻魚壽司 OK
扒大蝦黑松露意大利飯配海膽忌廉汁

大蝦鮮味一般,反而意大利飯幾好食,不過無乜海膽味
麵包蟹普通
貝類海鮮好鮮甜

總括來說,雖然這裏菜式選擇吾算多,但勝在夠精選集中,一般受歡迎的食物都有(只是沒有生蠔和龍蝦), 信用咭折扣後價錢合理,地點也算方便,算是個好選擇
2015-03-15
信用卡優惠
2015-03-05 13378 瀏覽
初七人日相約好朋友一齊食個自助午餐, 正值酒店有折扣優惠, 意外驚喜大堂很有新年氣氛, 放著一大盆桃花, 我們立即去繞個圈, 希望今年行個好的桃花運曾幾何時我和朋友都時常到雅苑座食自助餐, 今次再來可以緬懷一番環境跟以前一樣, 沒有變樣, 食物款式亦一如以往, 算是很多選擇, 亦很適合一家大細的口味坐下來, 便立刻開動, 當然首選刺身, 因為之前的飯局已吃了很多魚生刺身, 所以要減一些,只選了三文魚油甘魚, 新鮮好味, 夠肥美接下來就是我最喜歡的麵包加西湯, 芝士麵包條, 放在烤爐內, 烤一烤, 搽上牛油, 熱辣辣香脆可口, encore 再 encore 丫南瓜忌廉湯, 香濃南瓜味, 夠杰身, 我鐘意另外還有中湯, 發財大利湯, 好有意頭, 不過略嫌咸了很多然後再來青口蟹腳, 質數算有水準兜一個圈, 最多人排隊的就是串燒, 冬菇, 雞軟骨, 牛舌, 粟米, 雞亦等, 燒得不算太乾身, 但味道蠻不錯串燒燒檔隔離就是蒸籠食品, 食冷盆時還看到有小籠包, 晏一些之後就沒有再潻加了, 換上就是燒賣同魚翅鮫之類的點心撈起, 過年一定要食, 就是攞個意頭, 希望新一年大家都撈得風生水起, 只是…

只選了三文魚油甘魚, 新鮮好味, 夠肥美
南瓜忌廉湯, 香濃南瓜味, 夠杰身, 我鐘意
另外還有中湯, 發財大利湯, 好有意頭, 不過略嫌咸了很多
然後再來青口蟹腳, 質數算有水準
撈起, 過年一定要食, 就是攞個意頭, 希望新一年大家都撈得風生水起, 只是….我不太喜歡, 只吃了一點點
這裡出名的無骨海南雞飯
切雞肉非常嫩滑,沒有肥膏在皮與肉之間, 又沒有骨, 一啖哎落, um……好味呀
雞油飯不油不膩,有香茅味, 飯濕濕的, 果然與眾不同, 只吃雞油飯也可吃一大碗。
還備有黑豉油,姜油, 同辣椒醬.
雖然是自助餐, 還是不敢吃太多, 因過年期間已吃了很多
甜品時間了, 選了法式焦糖燉蛋, 不太甜, 上面有些一點點, 不知是什麼來的
還有我的最愛Haagen Dazs雪糕, 2大球芒果加零呢拿味, 非常滿足
餐後熱飲又是熱檸水, 可以解飽滯同肥膩感吃飽了, 很滿足這豐富的一餐
2015-02-25