2022-05-20 1115 瀏覽
約三五知己去龍爪角行山,欣賞澳門最美景色之一,之後肚子餓了,又想食一間海邊特色餐廳。來到這間餐廳一走進去,看到海底奇兵的牆壁,match 番海邊風格,reception有不同的酒類展示出來,整間餐廳的格調也立時因此變得高貴!再說裏面的食物, Pizza種類挺多的!不過對我而言內裏的裝修比較深刻!

再說裏面的食物, Pizza種類挺多的!

不過對我而言內裏的裝修比較深刻!
2019-01-01 3394 瀏覽
難得一家人 嘗試經由港珠澳大橋去澳門搵嘢食, 到埗後即刻打畀老表帶我哋去食好嘢, 老表義不容辭 車我哋去咗一間 清靜隱世的意大利餐廳食午餐, 第一次來到竹灣,估唔到呢度有一個咁清靜嘅沙灘, 餐廳分 露天座位及室內座位, 因今日太大風我哋揀咗室內。老表負責叫嘢食, 他點了頭盤意大利生牛肉, 呢個我唔係好敢放入口, 但係經大家鼓勵下我嘗試了一片, 口感有點似食三文魚, 其實都幾好味。 跟住上臺的就是蒜汁焗白蜆, 老表話澳門 屬於鹹淡水交界,而且冬天白蜆比較肥美,所以推介我哋食, 呢碟蜆一上枱就唔駛五分鐘清哂, 好味到爆跟住仲有肉醬意粉及炭燒牛仔骨, 肉醬意粉跟香港的味道有一點點而不同,應該是醬汁的關係, 炭燒牛仔骨好好味,只不過有啲太肥的部分好難擺入口食。 最後要介紹下葡萄牙啤酒super bock, 入口清香醇甜

2012-08-21 7264 瀏覽
到澳門旅遊,在朋友邀請下吃了一頓美味的意大利餐。我們點了下列食物:1. 凱撒沙律2. 煙三文魚3. 墨汁意粉配蘆薈4. 烤羊架5. 自選 Pizza6. 提拉米蘇我們本想坐在外面聽著海浪聲吃晚餐,但室外環境實在太黑了,單靠桌上的蠋光不能令我們看清楚我們的食物。所以我們依依不捨踏入室內用餐。由於室內環境樓底比較低,如有機會,必要到室外範圍用餐。食物方面:先來一籃子的免費麵包及牛油。麵包全都烤熱,但亦因為比較薄身,所以很快變涼,但可以拜託待應生為你再烤熱。建議別吃太多,以免以後的食物吃不完。1. 凱撒沙律 - 和其他西餐廰不同,這個沙律作法很傳統很地道。注意的是如果覺得芝士粉不夠,可以問問待應生拿多些。他們的芝士粉是自己原舊大芝士磨出來的「粉」,會用一個木碗盛著給你,你愛下多少就下多少。2. 煙三文魚 - 主要留意它配的醋突出了整碟菜的味道,這是一個很開胃的菜。3. 墨汁意粉配蘆薈 - 很好吃,它的白汁調得很黏。墨汁意粉沒有半點醒味,而蘆薈原來可以這樣吃的啊!4. 烤羊架 - 很失望的一個菜式。羊架很乾,明顯是烤得過火了。反觀它的伴菜薯條炸得很美味。5. 自選 Pizza - 我們選了菠蘿
到澳門旅遊,在朋友邀請下吃了一頓美味的意大利餐。

我們點了下列食物:

1. 凱撒沙律
2. 煙三文魚
3. 墨汁意粉配蘆薈
4. 烤羊架
5. 自選 Pizza
6. 提拉米蘇

食物方面:
5. 自選 Pizza - 我們選了菠蘿和巴馬火腿 (Parma Ham)。他們很大方,下了很多芝士去烤,而餅底亦很脆口。加上他們的焗爐是放在餐飲入口處,所以當廚師烤好 Pizza 時便可即時送過來。這時你會遇到很尷尬的情況 - 一方面 Pizza 很熱,很難拿著吃;另一方面要湊著熱熱的芝士吃下 Pizza!
6. 提拉米蘇 - 其實和 tiramisu 差不多,比 tiramisu 更好吃,不太甜,又 creamy,又有酒香。最重要的元素是這個甜品夠凍。
題外話/補充資料: 用餐當晚待應全是菲律賓人,需以英語點菜。
2012-08-19
  • 提拉米蘇
2012-05-31 4763 瀏覽
講真我去咁多次澳門都係第一次落竹灣。今次同一大班朋友睇完戲黎開餐。食o既野唔會話好多選擇都係基本菜式多。最後揀左一個飯,一個意粉,一個pizza,一個墨魚筒,一個t骨扒同埋幾個湯'野飲同甜品最先黎當然係餐包,但未影之前都已經食曬xd,但一塊個人認為太少....因為佢比左一人一舊牛油我地。但食落不過不失咁啦。跟住海鮮湯都幾足料,又夠熱,個人認為可以一試。卒之到主菜黎啦....意式風情pizza,個名係咁上下。呢個size 係M,一個開6件一人一件剛剛好。一咬個餅底好脆,但唔會過"濃",真係超正跟住到個姑飯,好CREAM 又重姑味,唔會過濕,重點真係超重姑味,喜歡姑O既人絕對推薦試下。再之後就係墨魚筒,個汁係幾好食,但SIZE 偏細,入面都係鑲滿飯,6個人分唔太夠。主角之一黎啦,墨魚汁意粉配白酒汁炒+白硯,呢個大家又係唔夠分.....硯肉夠多但反而意粉唔太夠XD,可能因為真係炒得幾好食,所以人人都夾得比較多。最後T骨扒先黎,一望落去......T骨扒 IN WHERE !?原來已經被切開鋪底.......表面加菜及番茄加意大利黑醋,我心諗有無攪錯....咁樣整塊扒你用咩質數都無人知啦...
食o既野唔會話好多選擇都係基本菜式多。

跟住海鮮湯都幾足料,又夠熱,個人認為可以一試。
一咬個餅底好脆,但唔會過"濃",真係超正
個底超脆
最後T骨扒先黎,一望落去......T骨扒 IN WHERE !?原來已經被切開鋪底.......表面加菜及番茄加意大利黑醋,我心諗有無攪錯....咁樣整塊扒你用咩質數都無人知啦.......仲要收我198+10%?一食果然如我所料....牛肉味一D 都無,全程好似食沙律咁。睇返菜單佢的確有寫配黑醋.....只可以話我輸了...........!!
t骨扒
一場黎到叫埋甜品......3客提拉米穌+1客香蕉船
香蕉船3個雪糕球都係餐廳自制,有香蕉,荔枝同唔記得了XD,荔枝有果肉香蕉就夠香。絕對抵食過就咁叫雪糕球。推薦
不過佢雪糕應該係成日換款的,食之前可以問下先。
香蕉船
3客放埋一齊仲有小小裝潢都算係咁,但食落唔係正宗整法,但不過不失啦,比較CREAM,酒味唔重。
提拉米鮮
埋單一人2舊水

題外話/補充資料: 室內位唔算多,記得BOOK 位 如果唔係可能要坐室外
2012-05-26
香蕉船
提拉米鮮
t骨扒
個底超脆
2011-10-01 3366 瀏覽
沿著竹灣海灘入去的陸舟餐廳,位置其實都幾偏僻,第一次去的朋友可能要找一找。晚餐一般都不會太多人,不過最好還是先訂位再去比較穩陣!環境氣氛都不錯,適合節日與情人進餐坐下後會有麵包奉上,經過烘焗後麵包鬆軟,算是不錯的一種夾著parma ham 及mozzarella的麵包,有其他配料和芝士選擇的,咸咸香香,好吃!很喜歡這裡的Pizza,薄底,芝士用料足,這個是Four cheeses pizza煙三文魚,比較一般Pasta
晚餐一般都不會太多人,不過最好還是先訂位再去比較穩陣!

環境氣氛都不錯,適合節日與情人進餐
坐下後會有麵包奉上,經過烘焗後麵包鬆軟,算是不錯的
煙三文魚,比較一般
Pasta
  • Four cheeses pizza
2011-05-19 2295 瀏覽
今次住的酒店在竹灣,竹灣海灘有這麼一間意式餐廳,決定一試。  餐廳分為戶外及戶內,外邊可以遠眺無敵大海,裡邊則以木建築為主多了分暖意,我們選擇了戶內,店內沒多食客,可能因為非假期以及交通不便關係,反而戶外還比內裏多食客,多為老外,呷一口酒看着海邊也甚寫意。今天叫了三道菜:芝士蕃茄薄餅、欖油蒜片椒辣扁意粉、燒豬骨焗熔了的芝士在薄餅上甚是吸引,芝士的香濃與蕃茄的香味還有黑橄欖的甘香,簡簡單單也十分美味;扁意粉是我喜歡的麵食之一,夾在口中還有濃濃的蒜香加上柔勒道十分適中,不錯;燒豬骨配以沙律,薯條,主盤關係份量也不少,沒有任何醬汁作伴,食出豬肉的原味還帶有炭燒的獨特香味,原汁原味最好不過。
今次住的酒店在竹灣,竹灣海灘有這麼一間意式餐廳,決定一試。

今天叫了三道菜:
芝士蕃茄薄餅、
欖油蒜片椒辣扁意粉、
燒豬骨

2011-05-05
紀念日
2011-05-11 1507 瀏覽
又再一次得到丈夫的細阿姨及姨丈的熱情招待, 今次他們由氹仔駕車帶我們到竹灣去吃一頓意大利地道菜。 就因為細阿姨的一句說話:「食過E道嘅pizza, 就唔會再想食Pizza Hut等類別的餐廳。」我頓時想起Jamie Oliver介紹過的Risotto, 當時一邊睇住佢煮一邊流晒口水, 沒想過my dreams come true 細阿姨及姨丈請客, 那當然由佢地點菜。侍應生服務有效率, 我見各種食物的價錢竟出乎意料地合理。餐廳食物是以意大利中部省份托斯卡納( Toscana )為主, 主打食物就是各款炭火窯烤pizzas 及 pastas。我地一坐低, 侍應便奉上一籃自製麵包及Anchor牛油, 麵包濕濕潤潤, 氣孔又大, 很有彈性, 每一啖都感覺有新鮮活力, 不過這麵包如果配橄欖油及黑醋, 我相信會更加適合, 尤其是當天那無比熱的天氣。Mushroom and Parma Ham Pizza... 炭火燒烤, 一上檯便覺有陣熱烘烘的新鮮氣味湧上, 乾熱的薄餅熱氣同時把油甘香的Parma Ham輕輕地迫熱, 以致有少許油分滲入餅內, 咁好味, 小心辣嘴海鮮意粉... 好好味...同

海鮮意粉... 好好味...同我以前喺灣仔(H.K.)嗰間Little Italy食嘅一樣(不過嗰度大份d), 意粉al dente, 而嗰汁無得彈
Mushroom Risotto...未入口已聞到陣陣菇味...入咗口就感覺有好香嘅橄欖油, 鹽就落得好少, 所以淡淡清清咁嘅口味, 不過個人覺得意大利米仍硬身, 再creamy些會更合我胃。
忌廉汁波菜餡大半月型雲吞... 內裏是波菜餡...忌廉汁濃濃凋凋很純很順喉, 可是雲吞皮有點兒過硬, 總覺得軟一點像滑入喉嚨般會更覺寫意(是否有點兒變態???)

天氣雖然熱了點(其實都不是一點), 原想坐在室內涼冷氣, 可惜冷氣不夠涼, 眼見坐在室外的有海風吹送, 真是有點兒有冇攪錯
如此美食當前卻被熱天氣所困擾......我相信在秋涼的天氣下進此餐, (味覺)一定會事半功倍

多謝晒
2011-05-08
  • Mushroom and Parma Ham Pizza
  • 海鮮意粉
2011-02-13 871 瀏覽
週未老公希望到遠一點的路環,找間餐廳吃好些,想到「雅憩」,但覺退步了已不好吃,就選到黑沙海灘的「Fernandes」吧!到達後發現雖然門口沒人,裡面在等位的人卻其實多著,即走出來。老公說不如去竹灣的「Gondola」。經竹灣青年旅舍的斜路落去,有停車場可供泊位,向著有「竹灣海灘」的路牌方向沿海灘石路向前走,途中會看到澳門冬泳會的招牌,及以「LV」標誌作大門設計的別墅,然後便會到達「陸舟餐廳」。走一條小樓梯進餐廳內,下午一點多,我們是第二枱客,另人枱也只二人。別問他們是怎麼維持的,從前澳門有更多類似的餐廳小館,現在租金抄貴了,樓也貴了,人們才想著要用盡所有資源賺盡每一分每一毫。來得這裡僻靜的,都為氣氛不逼人,閒人才有福,不是你爭我搶的才是好東西。看再來另一枱一個人的,開了罐健怡可樂,獨自一人看著風景吃坡薩,認真識嘆。侍者也一派悠然自得,沒叫已送來兩杯滾水及一籃麵包,正合剛從冷風中走進來的我們。麵包不熱,但非常柔軟而密身,烘熱了反而不佳,我愛吃這裡的麵包。這裡最出名的是磨菇忌廉汁肉眼扒,來這裡也為這個,在旁的薯條新鮮炸成,脆口。醒目的侍者隨扒已帶來茄汁。肉眼扒是炭燒的,有炭香,又軟身。磨菇
這裡最出名的是磨菇忌廉汁肉眼扒,來這裡也為這個,在旁的薯條新鮮炸成,脆口。醒目的侍者隨扒已帶來茄汁。肉眼扒是炭燒的,有炭香,又軟身。磨菇忌廉汁濃滑,平衡了燒牛扒的熱氣,磨菇本身很香,煮得軟腍。回味無窮!
原想點牛油檸檬汁煮青口,但侍者說可同煮青口及蛤蜊,「Get it mixed then!」。
檸檬汁下多了,汁是酸了一點,青口及蛤蜊味道可以。
煙三文魚扁意粉,意粉軟硬度剛好,煙三魚煮成的白汁錯不了,唯汁收得杰了一些。
老公的薯蓉青菜湯被評為「一般」。這個要信他,因他是薯蓉青菜湯的專家,吃盡了澳門的薯蓉青菜湯,只為他愛吃這湯。我的海鮮湯比較像西班牙風味,裡頭有蝦、青口、蛤蜊與假蟹柳,煲得再濃縮些會比較對味,現在偏淡。
「吃飽了嗎?」老公問。「飽得撐著!」很多時候,明明吃得老飽也覺有些欠了,想再吃。飽不一定是吃夠了,而是味覺上滿足了,這一頓便是。
從前嘗過其他好吃的菜式還有煙三文魚沙拉、蛤蜊煮意粉、坡薩、海鮮燉意大利飯和芝士牛肉焗包。
情人節帶男女朋友來這餐廳是妙絕,單是今年情人節氣溫只得七度,一路走來那條沿海灘的必經之石路,晚上風吹來冷、路又暗,已是拖著擁著情人大好籍口。而且餐廳人不多,不是熱點,不會與其他情侶吃著一式一樣set dinner的尷尬,最怕看到新相識的情人,似乎不相熟但又說一些無聊情話來,是情人節亂找搭檔嗎?遠渡來到竹灣這間餐廳的,至少是有誠意、會花心思的戀人。
雖客不多,但還是打個電話去留位穩陣。

2011-02-12
  • 磨菇忌廉汁肉眼扒、煙三文魚扁意粉、煙三文魚沙拉、蛤蜊煮意粉、坡薩、海鮮燉意大利飯和芝士牛肉焗包。
2010-09-07 620 瀏覽
The Pizza was very good, but the white Italian wine we ordered was too oxidized. It turned out that it was 2006, which is already too old for this type of inexpensive table wine. Well, I didn't realize they would even serve it at this age... The red wine, (from the same Italian winery), on the other hand was OK.
2010-09-06
(非會員)
2010-08-29 551 瀏覽
哩日同Honey第一次來陸舟餐廳。根據前幾位食家的資料,我地很容易就搵到餐廳的位置(我地搭去黑沙海灘的巴士,過左路環市區就問巴士司機竹灣泳池有無得落,佢話有。原來過左路環市區那個站,第二個站就係了。落車時司機大佬仲好心地叫我地沿著石級落去就係勒。行落去之後,右手邊就係泳池,左手邊就係餐廳了)環境:我地坐window seat,可以望到泳池D人游水,都幾relax!而餐廳內雖然有幾枱客人(主要係遊客),但大家都很安靜地食野, 食物:我地點左 ~1)mushroom & parma ham pizza (small) - 餅底薄同脆,這種歐洲式的做法,較PIZZA HUT等美式PIZZA更合我地的口味, yummy!2) deep fried shrimp & calamari - 炸蝦同炸魷魚, 我地不嬲最鍾意食香口野,哩度整得都幾好味,伴碟的green salad 酸咪咪,可以中和下D熱氣,嘻嘻3) spinach & cheese ravioli with crab sauce - ravioli 略硬,不過我地選的crab sauce 就勁好味。可能配一D較為索汁的意粉(如Spa

食物:我地點左 ~
3) spinach & cheese ravioli with crab sauce - ravioli 略硬,不過我地選的crab sauce 就勁好味。可能配一D較為索汁的意粉(如Spaghetti及Capellini)會更加好味!
4)凍檸茶一杯,sangria一杯

兩個人食左300蚊!雖然有點貴,但如此悠閒安靜的用餐環境,澳門真係少之又少(如果你見識過澳門多間被廣泛報導的食店已被遊客侵略,就明白想靜靜地食飯都幾難架,哈哈)

如果去開竹灣泳池游水(個泳池都幾乾淨),去哩度食下野,都幾hea呢!

P.S.食完飯,行左沙難一陣,然後沿著原路(之前提及的石級)上番去大路,搭番巴士就走得了。我地覺得如果夜晚來食飯,多幾個人會比較好,因為條石級路會幾靜同幾黑下。
2010-08-27
  • Pizza
  • Pasta
2010-08-06 542 瀏覽
我係香港人..同女朋友慶祝一週年紀念所以黎左澳門玩番2日1夜見到澳x王話呢間野好好味.加上d相好吸引我地就諗住一心夜晚去食番個浪漫晚餐因為唔太識點去.就塔左的士去到..見到日落黃昏.真係好令丫仲要有個沙灘.咁岩間餐廳就係個沙灘隔黎入到餐廳仲可以一路睇住個日落一路傾計落order環境一流!我地嗌左:izza - 好好味!!!即叫即整既熱pizza真係好好味簿切生牛肉沙律 - 勁正!真係唔知點形容.不過大家去到一定要試試!!煙3文魚 - 好好味.仲要唔貴大大牒..好抵食!雪糕 - 飯後甜品..望住個景同女朋友一齊食個甜品真係lum哂都有好多係一大堆朋友黎食飯@@環境簡直就一流!有個日落景.仲對住沙灘出面仲有個露天位.可以比d三五知己傾下計.飲下野!好正價錢都唔算太貴.真係可以接受!因為質素都幾好不過食完..麻煩就黎了因為地區比較偏僻塔完的士落黎都唔知點走..call的士但冇的士肯/識黎要行番上山(沙灘係山下面)可能係夜晚關係..山路有點恐怖沿路山邊有好多廢屋..仲有野狗:s(當時令女朋友乖乖的比我保護haha)番到上山的公路見到有巴士經過.知道我地已經脫險xd最後都係塔左的士番酒店.都算係
我係香港人..
同女朋友慶祝一週年紀念所以黎左澳門玩番2日1夜

見到澳x王話呢間野好好味.
加上d相好吸引我地

環境一流!

我地嗌左::
- 好好味!!!即叫即整既熱pizza真係好好味

簿切生牛肉沙律
- 勁正!真係唔知點形容.不過大家去到一定要試試!!

煙3文魚
- 好好味.仲要唔貴大大牒..好抵食!

- 飯後甜品..望住個景同女朋友一齊食個甜品真係lum哂

都有好多係一大堆朋友黎食飯@@
環境簡直就一流!有個日落景.仲對住沙灘
出面仲有個露天位.可以比d三五知己傾下計.飲下野!好正

價錢都唔算太貴.真係可以接受!
因為質素都幾好

不過食完..麻煩就黎了
因為地區比較偏僻
塔完的士落黎都唔知點走..
call的士但冇的士肯/識黎
要行番上山(沙灘係山下面)
可能係夜晚關係..山路有點恐怖
沿路山邊有好多廢屋..仲有野狗:s
(當時令女朋友乖乖的比我保護haha)
番到上山的公路見到有巴士經過.知道我地已經脫險xd
最後都係塔左的士番酒店.

都算係一個幾特別既經歷

不過我建議冇私家車既朋友去食lunch就算了xdd
因為交通都真係唔太方便..
一個唔覺意食夜左..冇的士..冇巴士..咁就...haha
煙三文魚
2010-07-14
紀念日
煙三文魚
2009-12-28 427 瀏覽
六人馬交團多得C妹細心安排,開開心心於25/12/09出發。霧鎖濠江,估不到我地搭的一班船因大霧而要延遲泊岸,11:00上船要成2:00先到澳門,後來更知道原來金光飛航發生了撞船意外,怪不得要咁小心啦﹗坐左成三個鐘頭船,好不容易去到威尼斯CHECK IN,搞掂哂放低行理之後再出發,搭的士到我地兩個都未去過既竹灣﹗的士60蚊有找,竹灣在路環與黑沙灣中間,是一個超靚海灘,因地點唔多就腳,平時人跡不多。呢間陸舟餐廳食正哂成個海景,十分可恨的是今天超大霧,睇唔到海景﹗於是食家話坐餐廳入面,餐廳裝修十分企理,甚有異國風情,一行六人也十分喜愛﹗未叫野食先叫酒,來澳門就當然要叫一JUG SANGRIA,價錢不便宜$170,不過去得旅行當然無咩所謂,味道未及法蘭度的濃郁,生果主要是橙,大家開開心心的喝也很不錯﹗麵包一籃配牛油任食,口感十分鬆軟,餓左成個船程的我吃了三四片﹗呢度最出名當然就係PIZZA,原炭火燒爐烤焗,甚有風味,點了兩個批﹗Parma Ham PIZZA要了個細的,一人有一件,芝士味相當濃郁,配以濃烈的蕃茄香,惹味非常,沙樂美腸甚香口,批底軟中有脆,一行友人也讚好﹗再來的是海鮮PIZZA

再來的是海鮮PIZZA,海鮮有蝦,蜆、青口粒及魷魚等,我愛呢度既PIZZA夠正宗盡量以茄汁帶出鮮味,唔似在香港成日吃到的又千島醬又沙律醬搞到不倫不類,批底夠薄脆又可口,用料又夠多,一百分啊﹗

辣汁長通粉食家大讚,長通粉煙韌有嚼勁,汁底濃烈夠辣惹味,一碟絕對是不夠喉,不過一想到我地既行程不停咁食,吃過覺得好吃便是了﹗

最後來的是海鮮意大利飯,呢個真的不得了﹗用料夠多之餘,飯粒粒粒分明煙韌,芝士味芬芳撲鼻,啖啖入口有著海鮮精華,鮮味與芝味的交融相當有層次感,六人每人需只分得一小羹,不過大家都已大滿足﹗

大家意猶未盡再喝多一JUG SANGRIA,傾傾行程,談談近況,對窗看看海景,這間餐廳真的不得了,同食家講下次我地兩個人來一定要再ENCORE呢間陸灣餐廳,別無他選﹗

埋單一人百五蚊左右,如此靚景如果不是霧鎖濠江坐露天位必定更美妙,五星推介﹗
露天位食正海景
夠辣夠惹味的辣汁長通粉
海鮮意大利飯是最好吃的
芝士蕃茄味道濃郁
2009-09-18 216 瀏覽
主打Pizza同意粉佢地d意粉好食到"雲又其煙三文魚意粉, 咖哩蟹肉意粉, 磨姑牛扒....................有好多吾同粉麵選擇架
主打Pizza同意粉

佢地d意粉好食到"雲

有好多吾同粉麵選擇架
2009-09-17
情人節
2009-08-14 175 瀏覽
吃了白菌意式飯,Mushroomand Parma Ham Pizza,意式千層榚,非常美味,環境寬敞,有BB椅。竹灣沙灘,午餐陸舟餐廳(28880156,11:00-23:00,竹灣泳池隔離,竹灣沙灘迴旋處下車,沿住沙灘向右行)

吃了白菌意式飯,Mushroom
and Parma Ham Pizza,
意式千層榚,非常美味,
環境寬敞,有BB椅。

竹灣泳池隔離,竹灣沙灘迴旋處下車,沿住沙灘向右行)
2009-07-15
  • 白菌意式飯,Mushroom and Parma Ham Pizza
2008-10-06 249 瀏覽
一直都有 "去澳門前上 OpenRice 做定 research" 既習慣, 但對 "陸舟" 呢個名字可以話係毫無印象... 後經幾位朋友同時提及之下, 就去左呢間餐廳, 作為是次澳門之旅既第一站... (後來先知道, 原來之前一個食評都無人出過, 無啦啦做左"寫第一個食評的食家" )首先, 要講既係, 呢間餐廳既位置非常之隔涉, 真係要講解一下呢間餐廳要點去:友人本旅遊書既地址, 同 OpenRice 一樣, 係 "路環竹灣馬路 (竹灣泳灘側)", 但竹灣馬路長到冇人有, 問左幾個的士同巴士司機, 冇人聽過 "陸舟", 見到地圖有個竹灣泳池晌附近, 想話晌果度落, 好心既巴士司機就同我地講, 話泳池果邊吹到垃垃亂, 建議我地晌過一個站 (即竹灣青年宿舍), 由泳灘既另一邊落, 點知好心做壞事, 原來竹灣海灘好鬼長, 同埋基本上係落唔到去既.... 於是我地沿住竹灣馬路行返轉頭, 沿路打算截的士, 仍然冇的士司機聽過呢間餐廳, 最後行左差不多半個鐘先行到返去 "竹灣泳池" 個路口, 沿斜路行落去十分鐘左右, 竟然行左入去豪宅區, 發覺唔對路, 好彩遇著好心既住客, 話俾我地聽間餐廳其

於是我地沿住竹灣馬路行返轉頭, 沿路打算截的士, 仍然冇的士司機聽過呢間餐廳, 最後行左差不多半個鐘先行到返去 "竹灣泳池" 個路口, 沿斜路行落去十分鐘左右, 竟然行左入去豪宅區, 發覺唔對路, 好彩遇著好心既住客, 話俾我地聽間餐廳其實晌我地之前經過果個"竹灣泳池" 個路口沿住條隱蔽石級行落去.... 於是我地又再沿斜路行返上去, 原來要調返轉頭行先會見到個第一幅圖果個頗為神秘既路牌, 仲要寫住 "照常營業 STILL OPEN"..... 你都咪話唔驚....

沿住石級落到去海灘, 見到既果然係司機叔叔所講既 "垃垃亂", 大量雜物同垃圾被 "克格比" 吹到上岸, 可以話係 "劫後餘生"...... 幸好, 餐廳既位置高少少, 未受到克格比既影響....

餐廳分為室內同室外兩個區域, 晌唔穩定既天氣之下, 我地決定坐晌室內, 入到去發覺原來我地 "包場"..... 餐廳環境優美寧靜, 令人有渡假既感覺, 同餐廳外 "劫後餘生" 既感覺, 可以話係天淵之別, 大家到左呢個時間, 先稍為安心一點....

餐廳主打意大利菜, 一張 A3 Size 既 Menu, 已經包含左好多其他餐廳未必有既選擇.... 淨係 Pasta 已經有以下咁多個選擇:

Spaghetti 意大利粉
Wheat Spaghetti 全麥意粉
Squid Spaghetti 墨魚汁意粉
Penne 長通粉
Linguini 粗扁意粉
Spinach Tagliatelle 菠菜寬條麵
Homemade Ricotta Cheese Ravioli 自製利哥達芝士意式雲吞
Homemade Meat Ravioli 自製肉醬意式雲吞
Tortellini 意式餃子
Gnocchi 薯蓉貝殼粉

由於之後仲有好多站既關係, 一行四人只叫左以下既食品:

Mushroom and Parma Ham Pizza - 上檯一刻見到好多"煙", 絕對可以用 "熱辣辣" 黎形容, 適中厚度既餅皮被焗至香脆可口 (後來發覺呢間餐廳係用大型炭火爐黎焗 Pizza 既); Parma Ham 達到風乾效果, 味道屬中上水準, 唔會得個咸字, 四人不約而同話: "爭咁舊蜜瓜" XDDDD

Homemade Ricotta Cheese Ravioli in Olive Oil, Garlic and Pepper - 友人醒水之作, 棄易飽肚既意粉類, 選擇了意式雲吞, 橄欖油﹑蒜蓉同紅椒既配搭恰到好處, 唔會互相搶走其他配料既味道, 咬落去滲出淡淡既芝士, 食完唔會覺得 "漏"

BBQ Beef Rib - 賣相較遜色, 可能同炭燒有關, 牛仔骨被燒至偏黑, 但非常惹味, 牛則屬頗有"牛味", 兼有咬口, 值得推介~

服務方面, 全餐廳既職員都係東南亞人士, 操英語為主, 相信同餐廳既主要客源有關 (除左我地之外, 之後入黎幫襯既全部都係外籍人士), 但服務非常殷勤友善, 個個都面帶笑容, 值得一讚~

總括黎講, 無論餐廳既環境﹑服務和食物質素都屬於中上級, 奈何其位置真係隔涉得可怕, 周邊亦冇其他既配套, 連交通工具都要沿住條頗長既石級行返上去竹灣馬路先有...... 相信餐廳方面絕對要晌 marketing 上落多 D 功夫, 例如搵多 D 暴光既機會, 同埋要改改擺放指示牌既位置啊~
環境優雅
Mushroom and Parma Ham Pizza