2017-05-14 812 瀏覽
世界上所有嘅嘢都有因由,一間酒樓喺母親節嘅午飯時間(1pm) 都可以walk-in入去唔使等位,未食之前以為自己好彩,啲餸一黎就知點解。首先呢個牌子貴就一定,入到黎見到價錢比一般酒樓貴50%倒,我覺得係預咗,用錢買個位,好公平。但係啲餸嘅質素真係好一般,可以用差黎形容。貴過人嘅價錢(我哋叫咗三樣嘢:鮑汁福建炒飯$128 ,一哥叉燒$108 ,鮑汁叉燒包$24),換來係難以入口嘅食物,為免其他人中伏,我要即刻上來反映下。啲食物點解咁難食,咪就係太鹹囉。福建炒飯同叉燒包我係叫比細路仔食嘅,點知佢係鹹到冇味覺嘅人先至可以食到(我估係果個令到佢哋特別高貴嘅鮑汁出事)。舊叉燒嘅調味還可以,但係佢係無肉味,同埋𡁻落霉霉散散咁。總括而言,呢一間餐廳,真係去一次都嫌多。

總括而言,呢一間餐廳,真係去一次都嫌多。

2017-02-27 1443 瀏覽
今日去開大角咀個頭,又唔想打邊爐,係唔知食咩既情況下見到呢間酒樓,心諗食少少算喇~入去後覺得裝修都幾靚,睇睇菜牌後就叫左幾款菜!阿媽教落食飯前就要飲啖湯先今晚就豪少少叫左個佛跳墻黎飲,料多湯足,有大大條翅,又有海參、鮑魚、瑤柱等,好多野食,湯又鮮甜,係好飲既~身為健康小隊既我當然就注重健康喇!秋葵有壓血壓之效,耐唔耐食吓,對身體係好d既~呢碟秋葵小食,用左川式做法去處理,微辣中富咸香,口感清爽,無晒潺味,好食好多呢碟乍眼望落去以為係一份鮮蝦沙律,食落先發覺並唔係咁簡單,因為除左蝦好爽口好彈牙外,就係有好多黑松露同蟹肉係入面,香味十足,又異常爽脆鮮味,甚是開胃,無論淨食定送飯食都係正唷!

入去後覺得裝修都幾靚,睇睇菜牌後就叫左幾款菜!
吉品佛跳牆

吉品佛跳牆
健康秋葵
黑松露鮮蝦賽螃蟹
2017-02-19 961 瀏覽
I've been here twice and for both times I have to say, I like the food but hate the services. First we made a booking but still need to wait (this is fine if the follow-on service is fine. Ming Court in one silver sea also does not actually hold the reservation when you reserve and it is actually an even longer wait, however it provides much better services); second, after we were seated, and dishes were served, nobody gave us water despite we asked for water repeatedly. We got the water ourselves in the end. Third, when we asked for our bill, waitresses and the manager were so impatient it was the record worst services ever I received in HK in six years. I won't come back again even I kinda like the food here.
So my family & I come here quite regularly as its within walking distance. Time and time again the service standard for this place is absolutely terrible. It's like the workers here don't care about what happens. After 40 minutes now our 4 bowls of rice still haven't arrived because it's still "cooking" which is quite ridiculous especially for a Chinese restaurant. This is the first time I've heard of a Chinese restaurant not having rice. The tables next to ours aren't even cleaned up after they have been vacated for 20 minutes. As previously mentioned this is the first time we've had bad service given to us. Some of the other incidents include giving attitude to us. Wrong food given. Missing orders.
I don't expect this restaurant to survive and I hope the owners of this restaurant read this review and give it some serious thought. They definitely need more staff especially ones with more professionalism.
2016-12-11
2016-10-08 4544 瀏覽
一向覺得奥海城一期是美食的荒漠,可選的都是以快餐速食為主。近期發現陶源酒家在此開了分店,如此一來便有多一家中菜選擇。曾光顧荃灣和尖沙咀分店,兩店風格迥異。這奥海城店環境跟荃灣店一致,格調高雅,平實的裝潢令人感覺舒適,一旁設有舒適沙發座位,走的是中高檔路線,價錢自是不太親民,但論質素而言還是值回票價的。這天遇上大閘蟹初回應市,作為蟹迷確是有點心動。在當造的時節,老公會從相熟的陽澄湖蟹農購入大籮靚蟹,與親友分甘同味,雖然過程甚為轉折,那一期一會的樂趣還是讓人引頸以待。只是,這年的大閘蟹確是姗姗來遲,有説今年是為「小年」,蟹的生長期較短也較慢,即使是蟹季到了也不及以往肥美,不到10月的蟹當然未算肥美吧!不過作為蟹痴,還是很難抵擋當中的誘惑的,希望先嚐為快!為時尚早,套餐仍未應市,但仍可點選大閘蟹與蟹粉菜式。同行的友人怕吃蟹麻煩,不過還是甚愛以蟹入饌的菜式,既然如此就來一場全蟹宴吧!蟹粉小籠包( $28/隻)先上,蒸籠内的小籠包乍看平平無奇,賣相只屬一般,但比一般小籠包大顆得多。細看之下小籠包內窩着一泡湯汁,正猶䂊夾起會否把它弄穿,幸而它薄皮而不易穿破。混着蟹油的湯汁不少,幾乎是全蟹粉之態,只
一向覺得奥海城一期美食的荒漠,可選的都是以快餐速食為主。近期發現陶源酒家在此開了分店,如此一來便有多一家中菜選擇。
曾光顧荃灣和尖沙咀分店,兩店風格迥異。這奥海城店環境跟荃灣店一致,格調高雅平實的裝潢令人感覺舒適,一旁設有舒適沙發座位,走的是中高檔路線,價錢自是不太親民,但論質素而言還是值回票價的。

蟹粉小籠包( $28/隻)先上,蒸籠内的小籠包乍看平平無奇,賣相只屬一般,但比一般小籠包大顆得多。細看之下小籠包內窩着一泡湯汁,正猶䂊夾起會否把它弄穿,幸而它薄皮而不易穿破。混着蟹油的湯汁不少,幾乎是全蟹粉之態,只混了一點豬肉餡。味道濃鮮而不帶腥氣,鮮美度當不及大閘蟹,但能一口吃下蟹的濃鮮,這小籠包會來得更暢快俐落,感覺是物超所值
蟹粉小籠包(
仍未到吃蟹的黃金時期,大閘蟹還是淺嚐一下就好。選了兩隻4両和一隻5両大閘蟹比對一下,結論當然是一分錢一分貨吧!這兒供應的是太湖蟹,這年頭要吃陽澄湖蟹也難,不是價錢,而是門路的問題。太湖蟹也是它的好處,雖也不是便宜之物,但總好過吃上不明來歷的蟹貨吧!設一蒸蟹專桌,客人可自行選蟹,或由店方代選,蟹是即叫即蒸,也貼心地安排一對一對的上,確保大閘蟹不會擱涼影響食味。
4両大閘蟹($128)先上,待吃完後才上5両大閘蟹($168)。伴以一份蟹醋,吃蟹工具也一應俱全,還附上膠手套。蟹痴的我平日喜歡徒手吃蟹,任憑蟹油漏得滿手皆是,但外出用餐還是斯文淑女一點的好。這時女侍應竟主動上前提出代客拆蟹服務,其實愛蟹之人享受當中的樂趣,當不會假手於人吧!但見友人即時兩眼發亮,也由得女侍應為我們代勞了。侍應拆蟹技巧也算嫻熟,把不能吃的部位盡去,還提示要趁熱吃。
十月未至,蟹仍未至最佳狀態,蟹約七八分成熟,蟹皇不算少,但仍可再肥美一點。4両大閘蟹蟹肉嫩身,相對蟹鮮稍欠。5両的蟹皇較多也出現漏油情況,肉質相對緊緻一些。說真的9月仍未是最佳時節,相信10月當造期蟹會更肥美一些,蟹膏亦更加肥壯。不過聽説這年甚有阻滯,蟹的質素還是要侍大閘蟹季正式開鑼才能掲盅
4両大閘蟹
5両大閘蟹
平日的我,吃大閘蟹總是要吃三、四隻才能罷休,吃過蟹後才不過三、四分飽,還是要點上一客飽肚主食才穩妥。點蟹粉煎脆麵($168)侍應説這道份量有點大,果然端上桌時發現份量是有點多了,是足4位用的份量。
蟹粉煎脆麵
蟹粉與煎麵是個新㯋的配搭,若然拿捏不好,蟹粉便會被搶去風頭,淪為大茄了。可幸是蟹粉鋪得滿滿的,絲絲蟹肉和着蟹皇不會水汪汪的,以蟹鮮帶動,令半濕稔的生麵變得濕潤可口。沿邊的煎麵算是脆身,只是可以更好。加上特調的醋汁又有另一番滋味,比起以蟹粉扒豆腐、豆苗一類的穏陣配搭,這道既能嚐到蟹粉之鮮,也十分飽肚。
末了送上兩碗薑茶湯丸($18),小巧的寧波湯圓薄皮軟糯,吃着不覺有負擔。其實薑茶才是當中主角,吃蟹後能夠驅寒。小小的一碗薑味極重,碗底浮着薑片,不是行貨之物,甜度也是點到即止的。
薑茶湯丸
作為一名蟹痴,能夠提早嚐鮮,雖然蟹季未至但已是一副磨掌擦掌之態了。吃着大閘蟹之際被鄰桌的活跳生猛的阿拉斯加蟹吸引,一問之下五斤重才$798而已,相信會成為我的下一個吃蟹目標吧!
2016-09-27
蟹粉小籠包(
薑茶湯丸
蟹粉煎脆麵
5両大閘蟹
又到一年一度嘅大閘蟹季節啦!話說每一年嘅大閘蟹季節,我都會食返幾多隻幫襯下。平時呢個季節我都必定每叫番啲三五知己一齊黎食下大閘蟹,聚下咁樣嘅,但係今年未着已經忍唔住想先食幾隻頂住先!一嚟到啲大閘蟹已經係枱面度等緊我啦!一座一座嘅大閘蟹山喺我面前唷~~等間對唔住嚕,我要,我要,好快食咗你落肚,哈哈。一般嘅大閘蟹要蒸十幾至20幾分鐘就OK啦,視乎大閘蟹嘅大細而決定,不過今次唔使我自己整呀,淨係坐喺度等食就得啦!我哋今次食嘅大閘蟹就係公,開咗個蟹蓋之後我已經有D膏流左出嚟,係個蟹蓋嗰度已經有啲好creamy 嘅膏喺度,用隻專用嘅匙羹仔慢慢咁樣食超正啊,之後佢個身仲更加多膏,咬落去呢。。。。一個字正!除咗可以食到一隻隻嘅蟹之外,叫咗個蟹粉小籠包,呢度嘅蟹粉小籠包係一個用一個籠嚟蒸,非常之精細,初頭都會驚一爽起就流晒啲湯出嚟,但係點知完全唔會發生。跟住又擔心會唔會個皮好口呢,但係又完全唔會發生喎,食落去層皮其實厚薄適中,一咬落去啲蟹膏嘅味道再加豬肉嘅香味,仲飲埋啲湯,鮮味十足。平時兩面黃就食得多,今次兩面黃上面再加埋啲蟹膏同埋蟹肉,食落去又係別有一番風味。上面嘅蟹黃醬好足料,食落去啖啖都有蟹黃嘅

平時兩面黃就食得多,今次兩面黃上面再加埋啲蟹膏同埋蟹肉,食落去又係別有一番風味。上面嘅蟹黃醬好足料,食落去啖啖都有蟹黃嘅味道,亦都有蟹肉嘅質感,軟熟嘅醬汁加在脆卜卜嘅面上面,當真唔錯!
平時自己整已經好少整花膠嚟食,因為個工序就比較複習,今次見到呢個菜式有花膠,仲加埋蟹黃,豆腐,食落去有花膠嘅膠質,豆腐的香滑,再加埋蟹黃嘅香濃,配搭得幾好,撈飯一流。
食完大閘蟹之後就到薑茶嘅出現啦,平時自己係屋企就會煮啲紅糖薑茶,呢度就將紅糖薑茶煮芝麻湯圓。講真真係要讚下呢一個芝麻湯圓嘅湯底,佢甜得嚟又有姜嘅小小辣味,飲落去非常之暖胃,又可以一解飯後甜品的魔咒。
講真如果係屋企食的話呢,自己就淨係會整幾隻蟹嚟食,如果要我慢慢係屋企將原隻蟹攞啲蟹膏出嚟再去煮其他餸,係完全冇可能嘅事,所以今次出咗嚟食,我學會左都係出嚟食un un腳,唔使煮唔使洗好,哈哈!
「九月圓、十月尖」,踏入秋季,又是食大閘蟹的好季節,十月中就是吃大閘蟹的最好時機,因為這個時期大閘蟹會比較肥美,知道陶源酒家推出了大閘蟹,這天決定帶著爸媽來試試。酒家的位置非常就腳,就在奧海城一期,記憶中這家分店好像開了數個月而已,這次我還是第一次來幫襯。說實,酒家的佔地挺大,幾本上沒有任何柱位,而且裝修典雅得,牆上的佈置亦極具心思。酒家的一旁放了一個太湖大閘蟹小山丘,而且每一隻都眼仔碌碌,非常生猛,視覺看起來大概有4-5両重。而枱的中央放了一個蒸爐,溫度高達280度,只要用上傳統方法,把大閘蟹原隻放進爐內,再清蒸13分鐘,就可以享用。在等候大閘蟹的來臨時,先來一個蟹粉小籠包,這個小籠包絶對可以皮薄餡滿來形容,因為內裏放滿了蟹膏、蟹肉及梅頭肉,一口咬下去,湯汁已經從小籠包內溢出來,味道甘香鮮甜,充滿濃郁的蟹香味道。再來蟹粉扒煎麵,其實就是在炒麵上放上大量蟹粉,以蟹粉代替蘸沾汁醬或獻汁,由於炒麵淋上蟹粉,所以入口時已經沒有平日吃到的香脆感覺,不過,這樣卻可以令蟹粉更容易掛在炒麵上,更能突顯蟹肉的鹹香,令味道更富層次。到主角大閘蟹出場,腹部的圓與尖大概是用來分別大閘蟹雌雄性別,十月吃尖的雄
到主角大閘蟹出場,腹部的圓與尖大概是用來分別大閘蟹雌雄性別,十月吃尖的雄蟹就最適合不過,因為大閘蟹的蟹肉會比較鬆散,而且蟹膏的脂香味道會更甘香濃郁。
店員表示最正宗的吃法就是先食蟹腳、之後食蟹鉗、然後到蟹身,最後才打開蟹殼食蟹膏,因為蟹身被蟹殼包著,能把溫度保持,最後才吃的話就不會令蟹膏變冷。而蟹胃、蟹腮、蟹心及蟹腸是絕對不能吃的,所以吃前一定要拿走。
由於我太心急的關係,所以一手就把蟹蓋揭開,直接的以小匙把內裏的蟹膏掏出來吃,說實,蟹膏色澤甘黃,把蟹身撕開更山現漏油情況,而它的口感細滑鮮味,脂香甘濃,味道細膩,蟹肉肥美鮮甜,非常美味,當然,吃時蘸上蟹醋,可以令大閘蟹的鮮味提升。
中國人晚餐就是要有點飯氣到肚,可不會令肚子有空虛感,所以我們點了一個欖菜蛋白炒飯,炒飯的味道不錯,欖菜的味道不會過鹹,而炒飯炒得挺乾身,能做到粒粒分明的效果,加上軟硬適中,吃後整個人感覺實在了不少。
大閘蟹性質偏寒,吃後必須喝點薑茶來驅寒解毒,這個薑茶湯丸相信用上老薑來煮成,所以入口時除了有甜味外,還帶點辛辣的薑味,配上口感煙韌的湯丸,皮薄而充滿麻香,吃後令人感到相當滿足。
2016-10-01
  • 蟹粉小籠包
2016-10-01 1641 瀏覽
今年大閘蟹失收,不單比舊年遲左有得食,而且聽講質量無咁好,對於我呢D蟹癡黎講,無疑係壞消息。所以當今年一收到消息話有得食,唔理三七二十一,即刻仆到去食。 我幫襯既係陶源酒家,佢地將D大閘蟹堆左座山出黎,場面都幾壯觀。如果你識揀蟹既話,更可以揀啱先蒸。 四兩大閘蟹 $128;五兩大閘蟹 $168今日食既兩隻都係蟹公,唔算爆膏,但蟹膏幾甘香,難得既係連蟹肉都好鮮甜。有時我食大閘蟹會懶懶地唔食D腳,今次就食晒所有蟹腳,可能餓大閘蟹太耐啦,Yummy。 蟹粉小籠包 $28/隻 將小籠包咬開,立即爆湯,入面有齊蟹膏、蟹肉,味道都幾濃,加幾滴醋吊一吊味,滿足! 蟹粉花膠豆腐 $138 可以清楚見到一舊舊蟹膏,無花無假,蟹味濃郁;豆腐同花膠都養顏,自覺食完靚女左! 薑茶湯丸 $18 食完咁多蟹,老人家話會涼,所以點左碗薑茶湯丸,芝麻餡,軟綿綿,薑湯唔會過甜或過辣,食完呢碗好暖胃,舒服晒!

四兩大閘蟹 $128;五兩大閘蟹 $168

蟹粉小籠包 $28/隻

蟹粉花膠豆腐 $138

薑茶湯丸 $18

2016-09-28
秋風起, 又是嚐大閘蟹的季節, 記得上年差不多這時候我就卒先和朋友訂了枱吃大閘蟹,那時的美味感覺我到今天都還記得呢~今年我們轉戰奧運站的陶源酒家, 吃的當然是大閘蟹喲!!!!聴說今年的大閘蟹質素不錯,我們應該很有口福呢~陶源也不是首次幫襯了, 這裡給我的感覺是食物質素高, 服務員親切有禮, 地方夠大又乾淨,所以久不久我與爸媽都來這裡喝茶吃點心~ 今天人客不是太多, 可以好好的靜靜品嚐我的大閘蟹了~~~與朋友點了蟹粉小龍包、 蟹粉時菜和主角-清蒸大閘蟹!!!為了讓食客看得清楚, 酒樓特別在中間位罝放了很多 大閘蟹和大蒸爐一個讓食客們可以看到自己點的 大閘蟹放在爐裡清蒸的狀況一目了然呢~讓我們吃得安心又放心!原來約蒸莫十來分鐘, 大閘蟹就剛剛好了~很心急喲~ 每隻大閘蟹夠大隻又很生猛, 眼仔碌碌好像在對我打招呼望望它們的肚肚, 公的母的全都有客人們想特點公的或母的可告訴服務員呢~笑容滿面的服務員首先端來大大的蟹粉小龍包一人一個夠晒滋味! 蟹粉小龍包外表圓潤趣緻, 份量不小喲, 一人自私地食實在太開心了!!! (註: 飄出來的蒸氣都有着濃濃的蟹粉香味喲....口水又流了...) 一口咬下去,

那時的美味感覺我到今天都還記得呢~

所以久不久我與爸媽都來這裡喝茶吃點心~
今天人客不是太多, 可以好好的靜靜品嚐我的大閘蟹了~~~

與朋友點了蟹粉小龍包、 蟹粉時菜和主角-清蒸大閘蟹!!!

讓食客們可以看到自己點的 大閘蟹放在爐裡清蒸的狀況

一目了然呢~讓我們吃得安心又放心!

原來約蒸莫十來分鐘, 大閘蟹就剛剛好了~

很心急喲~
每隻大閘蟹夠大隻又很生猛, 眼仔碌碌好像在對我打招呼

望望它們的肚肚, 公的母的全都有

客人們想特點公的或母的可告訴服務員呢~
笑容滿面的服務員首先端來大大的蟹粉小龍包

一人一個夠晒滋味!

一口咬下去, 內裡的蟹粉不住的漏出來!!!

實在是太多了吧~

蟹粉相當香濃, 滿滿的蟹黃在喉嚨裡徘徊

不捨得吞下去呢~

而且高湯夠多, 熱熱的非常美味

外皮亦厚薄得宜, 不會過厚

只用了三大口就KO了它~

呼..真的很想吃多一隻呢~
接着點了蟹粉時菜, 客人可自選時菜, 我們點了皇帝菜~
皇帝菜很幼嫩, 入口不老夠脆~

不過主角應該是滿滿的蟹粉吧~

蟹粉與剛才的一樣, 入口有滿滿的蟹黃香味

又濃又夠滑, 而且份量不少, 滿滿的一天碟真的很想拿它來佐飯呢~

蒸好了蒸好了!

蟹蟹很大隻呀! 而且蒸好後鮮味不住飄來

要開動了!
把它分拆開來, 記着胃是較寒部份, 要把它拿掉才成呢~

拿掉後再輕輕在中間撕開, 把爪子拆開就可以了!

蟹黃份量不少, 而且蟹味十足,很好好好味喲!!!

它的香味是可以喉嚨裡不住的打轉, 那份豐膄的感覺, 真的讓人回味無穹!!!!

另外蟹肉方面份量都不少,同樣蟹味十足,一隻不會夠喉,至少要吃夠二隻才會滿心滿足~
吃完後, 酒樓會送上薑汁湯丸作結~

糖水同樣好味道, 薑汁不會太辛辣, 吃下去很順喉暖和, 湯丸Q彈彈的,甜度不強,

是令人相當滿足的美點~

陶源酒家 大角咀海輝道11號奧海城一期1樓101號舖 T:2895 6383
  • 大閘蟹
2016-09-28 1089 瀏覽
工作忙碌,好耐無一家人齊齊整整食餐飯喇,住係大角咀既妹妹知道媽媽鍾意食蟹,又發現奥海新開左間陶源,就提議一齊請媽咪去食大閘蟹喇,唔,除了上年去上海玩時食過後,我倆都再無食過。其實世界各地美食各有所愛亦各有各精彩,不過小妹我還是情歸中菜,加上每個家庭無論老少,總覺中國人一块吃中菜才有正統意義在,然而,真心覺中菜才是變幻莫測,各地有各地吸睛處,好,我們廢話少說,直接去片。部長介紹d蟹今日剛到步,酒家正門一入已成枱蟹,任你簡,派左媽咪去簡完就可以耐心等佢蒸,再送去我地張枱,簡左一人一隻大同中,大約五六兩,都要慢慢等下嫁,廿分鐘左右,不過一家人傾下講下時間過得快,又唔覺等左有好耐。黎到娘的主角大閘蟹Size唔算細,蟹羔鮮橙足料哎,十分鮮味,蟹羔顏色奪目,每次見到蟹蓋的微笑臉就令我傻傻的覺可愛開心。醋汁特別,帶點話梅味。蟹粉多士沾上蟹粉既脆多士無咁熱氣外,更顯平凡而不平凡普通的面包更上一層樓。蟹味氛香樸鼻,味道濃郁,完全感受到秋天到,蟹當造。蟹粉小籠包最鍾意食小籠包既我又點少得呢?蟹味香到不得了,真材實料幾足涵,小籠包皮透亮橙色既蟹黃,賣相超得,而且個掟熟透曬,夾起唔易穿,但係又好薄,酒樓食到呢
黎到娘的主角大閘蟹
蟹粉多士
蟹粉小籠包
最鍾意食小籠包既我又點少得呢?蟹味香到不得了,真材實料幾足涵,小籠包皮透亮橙色既蟹黃,賣相超得,而且個掟熟透曬,夾起唔易穿,但係又好薄,酒樓食到呢個水準幾出眾。不過食到有隻入面d豬肉涵有d un就曬左唔食得嗰部分。
羌茶湯丸
平時食湯丸,總是覺得有點膩,出去食湯丸有樣好,好刺呢個羌茶咁,羌味足,辣辣地,無曬飽濟咁啦,而湯丸又細細粒咁,芝麻涵,幾掂檔。

食後感:新店裝潢有氣派,同屋企人食飯啱曬,食物幾精緻,而且無我想像咁貴,地方易搵唔迷路,而且台同台間好有空間感,空氣夠流通又唔多張台,所以唔會好嘈吵,下次會去賣飲茶既,想試下佢d點心。
2016-09-28
家人生日,見剛剛裝修好既奧海城「陶源酒家」開張無耐決定黎試一試!一直以黎覺得陶源既收費同定位都係處於中上之列,心諗食物同服務應該唔會差得去邊啦,點知真係大失所望!1) 訂枱篇:想食既「珍饈百味宴」喺單張上寫明要預先訂位先有得食,所以決定一早打去啦,本來聽電話位亞姐都冇乜野,但當我話要食果個餐之後居然即刻cut我線,有冇搞錯!雖然話唔係D乜野好貴既野但都要成$2088半席,之後我再打返電話返去同佢confirm要果個餐既時候態度重要一百八十度轉變添,有意無意間重問我係咪「真係要食呢個咁平既餐?冇乜野好食喎!」,真係好受氣!2) 調味料篇:我一般既認知係除左打邊爐之外,調味料唔係應該跟返果碟餸,喺上枱時俾埋你既咩?但呢度竟然係一開始就大堆頭有理冇理俾晒你先。當你問究竟邊樣調味料係俾邊碟餸既時候,亞姐只係求其估估下隨便亂指就算,真係搞到我地成枱人哭笑不得!3) 乳豬篇: 叫做全晚比較可接受既一道菜,可惜每件既size實在大得驚人,幸好當晚有帶私家鉸剪「一開三」,否則大到完全放唔到入口!4) 埋單篇:講到明半席星期六收費$2088包茶芥同酸菜另收加一,但埋單既時候居然有意無意之間另收我每位$1

即燒脆皮奶豬
4) 埋單篇:講到明半席星期六收費$2088包茶芥同酸菜另收加一,但埋單既時候居然有意無意之間另收我每位$12蚊既茶錢,當我問返佢地既時候重要好串咁話「係呀,要收架,乜你唔知咩?」。到我即時攞門口張單張俾佢睇既時候,佢先死死地氣幫我改返張單,態度真係急需改善!

總括黎講,以差唔多成$400一位既晚飯價錢,但只提供俾大排檔重要差既服務真係不可接受!特別值得一提既係好似「米蘭焗釀鮑魚」但其實只係鮑魚絲、同埋「極品宮廷雞煲翅」但其實只係普普通通既魚翅之類果D華而不實、甚至有點誤導成份既菜名真係好欺騙觀眾!試問一間收費絕對唔平、服務又差同埋菜色質素只係below average既餐廳又點可以喺一個靠做街坊生意為主既地區站得住腳?
2016-08-27
慶祝紀念