天時暑熱,加上素女又想keep fit,奈何周圍食肆都是肉肉肉...... 好在!這兒有走肉下午茶沙律大大碟,連埋杯(重手)凍檸檬茶只$30,巧巧味又cheap。有得走棧就最盞 咯(實在,都唔明何解一般食肆的沙律餐必然跟炸雞腿、吉列豬扒、炸乜炸物,肥X人又上火谷暗瘡,吃完很多後遺症,討厭!)!
下午茶F餐大份沙律連凍飲(素女的心水;走吞拿魚)
下午茶餐很多選擇P.1
下午茶很多選擇P.2
下午茶F餐大份沙律連凍飲(素女的心水;走吞拿魚)
下午茶餐很多選擇P.1
下午茶很多選擇P.2
2018-12-24 231 瀏覽
地方寬敞,聚腳好地方。羊腩煲及麻辣火鍋🍲好正,期待下次再食。又食炸生蠔,蠔大隻鮮甜配以碑酒,慢慢品償美食之如,又可與一班朋友唱所欲言,結果到了差不多打烊,人家收工才離開,玩得盡興,下次再約朋友來此店聚會✌️
地方寬敞,聚腳好地方。羊腩煲及麻辣火鍋🍲好正
,期待下次再食。又食炸生蠔,蠔大隻鮮甜
2018-12-24
母親節
  • 無骨海南雞飯
2018-09-02 289 瀏覽
是日嗌左個沙嗲牛肉米線、牛油厚多士、火腿加炒蛋配熱奶茶!個粉份量都唔少,沙嗲味唔算濃,撈均個粉都叫夠味,但系啲牛肉食得出用牛肉精粉醃過既味道,個人感覺個味比較單一,蒜香味亦欠奉!唔突出熱奶茶正常夠滑但茶味不足!牛油多士夠咸香不過唔夠脆,個蛋中間都叫有蛋汁,總體黎講價錢唔貴 質素唔差,不過味道可以更好!
是日嗌左個沙嗲牛肉米線、牛油厚多士、火腿加炒蛋配熱奶茶!
2018-05-12 343 瀏覽
就算食完午餐,做完場運動,好似都消化晒!係時候又要填肚子喇!其實,剛剛食依間開張的時候,我已經試過早餐,味道都可以。之後有次打算再來,但竟然閂門左一段日子(不清楚係內部裝修,還是有其他問題原故)見到再開番,決定走來幫襯個下午茶!一如以往,我地二人都揀左自選扒餐吉豬/吉魚/炸雞翼/炸雞脾,拼沙律或薯餅($30)以即時炸的效率,都算幾快上枱。吉列魚柳唔腥,炸到脆卜卜,配上少許千島醬。炸雞腿即使唔算大,但炸得夠香脆。不過好似醃得唔夠入味,好彩外皮有撒上淮鹽。30蚊有炸雞腿餐已經買少見少,都唔可以有太高要求。唔想熱氣食薯餅,揀沙律就啱。不過沙律份量一般,內有菠蘿、桃、椰果、車厘子,我地就覺得偏甜左少許。
見到再開番,決定走來幫襯個下午茶!
一如以往,我地二人都揀左自選扒餐

吉豬/吉魚/炸雞翼/炸雞脾,拼沙律或薯餅($30)
吉列魚柳拼沙律

以即時炸的效率,都算幾快上枱。
吉列魚柳唔腥,炸到脆卜卜,配上少許千島醬。

炸雞腿拼沙律

2018-05-12
下午茶
2018-03-19 323 瀏覽
四大三細,晚餐點了六人餐五百蚊出頭,唔貴!有六個送,燒鵝(推薦!)避風塘炒蝦,蒸魚,粉絲蝦米節瓜煲,咕嚕肉(推薦!),牛柳粒炒西蘭花,中湯好喝,無味精,後加單點左避風塘炒茄子(超級好吃😋推薦👍份量大,抵食,和新鮮出爐乳豬(肥左少少),每碟菜份量都大,最後吃唔曬要打包,價錢合理,性價比高,小炒味道滿分💯,美中不足服務員可能因為新開唔夠人,太忙。但不得不提吧台飲料一流,點了杯熱奶茶香滑,金橘檸蜜不會太甜好飲,值得再去幫襯
  • 避風塘茄子
  • 燒味
  • 咕嚕肉
2018-03-18 255 瀏覽
最近有朋友介紹左這一个新開的餐廳,試过几次,味道真的很可以,而且份量十足,最喜歡那个咕嚕肉,外脆內又juice,還有果个燒味拼盘,真的不比大酒店差,這店離我家不算近,但下次要帶家人過來试一下
2018-03-18 209 瀏覽
晚上同屋企人一家大細一齊黎新蒲崗mikiki行街,行完後大家一致認為不如出外面商場搵嘢吃啦。行行下見大概5分鐘左右發現新開既餐廳,門口有間燒味檔口餐廳,光線充足,睇起生乾乾淨淨,就大家商量後話不如就呢間啦,近近地唔洗拖住又有細行黎行去。餐廳門口企左好多人等外賣,特別多媽媽同家庭客入餐廳後睇左餐牌選擇好多,叫左個伙計推介左晚市6人餐,有6個菜先$5百幾,等左一陣d送就好快開始上啦,首先姐姐就送每人一晚大大份湯,裡面有好多料,長輩話個湯好正唔似有味精。跟著再上左燒味雙拼份量真係好足料,可能大家都餓快快開吃,一下子就清曬跟著其他菜都開始上,條魚新鮮好有屋企煮既味道,小朋友最愛既粉絲鍋同西蘭花牛肉!我個人最鍾意就係個咕嚕肉,唔會太酸最仲要係新鮮菠蘿,肉無骨炸得好好味!今晚必吃特別推薦呢個椒鹽炸茄子,點餐姐姐推薦!真係比手指要粗既茄子,炸得好好!外脆內松呢餐餐廳真係大份夾抵吃!!五百幾蚊咁多送,又有蝦又有魚真係自己煮都唔止呢條數,以後黎親呢頭都會再黎呢間吃

餐廳門口企左好多人等外賣,特別多媽媽同家庭客

份量真係好足料,可能大家都餓快快開吃,一下子就清曬

正~無骨咕嚕肉

今晚必吃
大大份,好好味!椒鹽炸茄子!

2018-03-17
正~無骨咕嚕肉
大大份,好好味!椒鹽炸茄子!
  • 椒鹽炸茄子
  • 叉燒燒鵝
2018-02-16 197 瀏覽
今日經過見到有新開的茶餐廳,店內地方很大,唔洗點等位當然要試下啦!打算好味道下次午餐又可以多一間選擇,可惜… 今日同同事試了午市套餐,味道一般,有代改進。黑椒牛扒腸仔飯:黑椒汁唔得,似中菜的芡汁,份量又過多,太似漿糊,又鹹咗少少,感覺怪怪的;腸仔唔知道係什麼牌子,也是偏鹹一點;還好的,是牛扒係真的牛扒,配飯也可以食飽,否則,我今天要提早下午茶了。梅菜蒸鯇魚飯:梅菜比較少,所以整個餸就唔會太鹹,但剛好這份魚係最多骨的部份,真係要慢慢食先得。