今日去開旺角行街,有啲肚餓。 既然旺角有咁多美食,就找吓有乜好嘢值得試行到去近花園街豉油街煙廠街附近,見到有間叫陳儀興潮式牛雜面之前試過一間叫陳義興打冷店,食物幾有水準 唔知係咪同一間集團,走過去問老細話係同一集團,一於入去試下店鋪雖然唔係好大,但勝在有香港情懷,食品款式都多,除左牛雜牛腩,魚蛋粉、水餃雲吞面,還有其他小食炸物 我哋叫咗個牛三寶淨食,本來想試牛沙瓜,因為唔係間間店有得賣,好可惜沽清所以轉咗同樣比較稀有嘅海參腩河粉,另加$26轉做餐,有碟油菜或炸魚皮和有杯飲品。牛三寶淨食:份量大大碟有牛腩,牛筋同牛肚。 牛腩一層筋膜一層肉,食到濃濃嘅牛味 牛筋入口膠質豐富,口感軟滑 牛肚炆得非常入味入口好腍唔使用力咬 碟底還有厚厚生菜墊底,生菜索咗腩汁非常美味海蔘腩河粉:湯底幾好味,飲左唔會口乾。 河粉粗幼適中,滑滑嘅口感。 海蔘腩比牛腩更瘦全無肥膏,但入口都唔鞋,而且牛味比牛腩更濃腐乳通菜:長短適中,鮮嫩爽口炸魚皮:入口鬆化脆薄鹹檸七同龍鳳可樂,兩款都好好飲 但比較鐘意龍鳳可樂,因為鹹寧加鮮檸檬撞埋一齊個感覺好正。最後結論係,我覺得潮式牛腩係濃味d鹹d。可能分别在一個用鹵水一個用花椒八
行到去近花園街豉油街煙廠街附近,見到有間叫陳儀興潮式牛雜面
之前試過一間叫陳義興打冷店,食物幾有水準
唔知係咪同一間集團,走過去問老細話係同一集團,一於入去試下

店鋪雖然唔係好大,但勝在有香港情懷,食品款式都多,除左牛雜牛腩魚蛋粉水餃雲吞面,還有其他小食炸物

牛三寶淨食:份量大大碟
牛腩牛筋牛肚牛腩一層筋膜一層肉,食到濃濃嘅牛味
牛筋入口膠質豐富,口感軟滑
牛肚炆得非常入味入口好腍唔使用力咬
碟底還有厚厚生菜墊底,生菜索咗腩汁非常美味
牛三寶淨食
海蔘腩河粉:湯底幾好味,飲左唔會口乾。 河粉粗幼適中,滑滑嘅口感。 海蔘腩牛腩更瘦全無肥膏,但入口都唔鞋,而且牛味比牛腩更濃
海蔘腩河粉
腐乳通菜:長短適中,鮮嫩爽口
炸魚皮:入口鬆化脆薄
炸魚皮
鹹檸七龍鳳可樂,兩款都好好飲
鹹檸七同龍鳳可樂
但比較鐘意龍鳳可樂,因為鹹寧加鮮檸檬撞埋一齊個感覺好正。
最後結論係,我覺得潮式牛腩係濃味d鹹d。可能分别在一個用鹵水一個用花椒八角來炆牛腩

題外話如果大家想試到一些稀有部分最好提早啲去,因為我哋中午去嘅時候好多都賣晒,而且坐無虛席,還有個辣椒油幾惹味
2024-05-16
海蔘腩河粉
炸魚皮
2024-04-27 119 瀏覽
好耐沒有做身體檢查,今日和男朋友二人同行去旺角做體驗,空腹了十多小時,又抽血又空腹,超餓…店子招牌是牛,正好補血。設有數張長枱和圓枱,地方不大,但環境骨子企理。餐牌精美,有招牌之寶、潮洲風味、潮洲粉麵、小食、飲品等,而加$26就轉成餐,可揀油菜/炸魚皮+紫菜湯/飲品。牛類選擇多,有牛三寶、沙瓜、牛坑腩、崩沙腩、牛雜等,而淨海參腩($145)巿面上甚少見,一於試試。雖沒有一點肥肉,較為瘦身,但好腍嫩,還連住啲爽口筋膜,口感佳,且牛味濃,亦弄得入味,推介!牛三寶河($65)有邊三寶?就係牛腩、牛肚和牛筋。牛筋有少許肥膏,油潤黏滑,富有膠質;牛腩啖啖肉連筋膜,有咬口亦腍嫩,牛味幾香;牛肚就夠晒爽滑。河粉白滑,連牛腩湯同食,再加少許辣醬油更美味!腐乳通菜 (套餐價)一向是最佳拍檔,腐乳放在菜旁,唔會因過多而太鹹,貼心!色澤翠綠,上層係爽口的莖部,而下層全是幼嫩的菜葉。只喜歡蘸上少許腐乳,鹹香惹味。芥蘭(套餐價) 大大碟,粗壯翠綠,爽嫩無渣,蘸少少旁邊的蠔油,添上鹹鮮,不錯!炸魚條 ($30)黃金不油膩,非常彈牙,蘸上泰式甜酸醬更美味!圓肉紅棗薏米水 (套餐價 +$2)有圓肉、紅棗和薏米,煲到腍
芥蘭
圓肉紅棗薏米水
熱檸茶
圓肉紅棗薏米水 (套餐價 +$2)有圓肉、紅棗和薏米,煲到腍身,落足料,甜美滋潤。熱檸茶 (套餐價)茶底香濃,加了兩片檸檬,有助消化解膩。
2024-04-27
芥蘭
圓肉紅棗薏米水
熱檸茶
2024-02-26 339 瀏覽
與同事工作得太夜,一起找家餐廳吃晚餐。見到陳儀興的客人仍然絡繹不絕,立刻便進去點菜了。同事很喜歡吃牛腩,不想吃粉麵,可以點淨餸,配套餐,有油菜或魚皮選擇,還有飲品,其實也很豐富。淨崩沙腩$148加$26轉套餐,小食選了油菜,非常好吃的菜心!鮮甜爽口,夠嫩無渣。崩沙腩價錢一向高一點,但這裏的份量十足,炆得夠鬆軟入味,不會太咸,腩汁都想喝光,加一點辣椒油更惹味。牛三寶河粉$65,加$26轉套餐,配炸魚皮,吃著炸魚皮,脆得像吃薯片,越吃越過癮,脆而不咸,份量都頗大碟的。牛三寶份量也多,有齊牛筋、牛坑腩、牛肚,全都很入味啊!河粉吸收清湯,加上腩汁,真的很滋味!愛吃牛的人一定要試。和同事一邊吃一邊談天,意猶未盡,再點一份小食吧!這款“我要晒”,顧名思義,各款炸小食都有一些。炸雲吞外層乾身爽口,裏面豬肉餡也爽爽的有肉汁。炸蝦丸爽爽口彈牙,不是發水丸,口感不錯。炸魚條有魚肉味帶鹹香,加幾片炸魚皮,店裡的炸物都拼齊了,配啤酒一絕。別以為吃牛腩粉麵不夠飽,這樣配套餐真的吃得非常滿足!味道又不錯,怪不大晚上得這麼多顧客,愛吃牛的人要試試。

2024-02-23
2024.01.08【01.08  特別的牛沙瓜@旺角 陳儀興牛什粉麵】2024新開始就是要嘗試新東西開闊自己接受範圍那個喜歡193的女孩說有些特別東西可以和我嘗試就這樣加班後到旺角會合她原來是吃牛什粉麵我問她有什麼特別她說我認識什麼是牛沙瓜?什麼是海參腩?我老實回答說不認識她說平常麵店都不見有這些特別的名字比平常好一點的麵店最多就是有限量提供崩沙腩加上是我說要突破所以就拉我一起嘗新嘗鮮看到座無虛席外賣和準備堂食的我們都要在外面等想必是有的慕名而至有的試過後的回頭客大家都喜歡凍檸檬茶我是有點臨陣想逃但她沒有退縮直接點了淨食叫我試試因為決定勇敢所以一試比想象中更好吃清晰紋理的牛沙瓜背面平滑和呈摺紋的面層雙結合爽口質感有沒有牙力的人都能吃絕對是一個新選擇的好開始我為人比較保守一定叫食肆的招牌菜所以看著產品點了招牌之寶 兼轉餐牛三寶(牛腩,牛筋,牛肚) 配幼麵加點這店的自家潮式辣椒油就是這個味感覺對了牛腩,牛筋,牛肚不遜色牛沙瓜好吃好吃她要腐乳通菜我要生菜配腩汁這樣就可以有2款口味大家都有點意猶未盡看著陳記小食有選擇困難症又如何?不約而同說要 我要晒(炸物拼盤)有炸魚皮、炸雲吞、炸蝦棗丸、炸

2024
新開始
就是要嘗試新東西
開闊自己接受範圍
那個喜歡193的女孩說有些特別東西可以和我嘗試
就這樣加班後到旺角會合她
原來是吃牛什粉麵
我問她有什麼特別

她說我認識什麼是牛沙瓜?什麼是海參腩?
我老實回答說不認識

點了招牌之寶 兼轉餐
加點這店的自家潮式辣椒油
就是這個味
感覺對了
牛腩,牛筋,牛肚不遜色牛沙瓜
好吃好吃

她要腐乳通菜
生菜配腩汁

我要生菜配腩汁
這樣就可以有2款口味

大家都有點意猶未盡
看著陳記小食
有選擇困難症又如何?
不約而同說要 我要晒(炸物拼盤)
我要晒(炸物拼盤) 炸魚皮、炸雲吞、炸蝦棗丸、炸章魚丸

有炸魚皮、炸雲吞、炸蝦棗丸、炸章魚丸
一次滿足

2024-01-08
凍檸檬茶
生菜配腩汁
我要晒(炸物拼盤) 炸魚皮、炸雲吞、炸蝦棗丸、炸章魚丸
多年前叫過食陳儀興潮州菜做OT飯,記得佢哋嘅滷水鵝做得唔錯,估唔到佢哋宜家仲有牛雜河粉麵店👀😱同屋企人三人行叫左兩個套餐,一個單點:🐂 淨牛雜套餐($145)✔️幾欣賞佢牛膀3大片,入口偏乾爽,腥味唔大~唔似有d車仔麵店咁濕粒粒.✔️牛腸洗得乾淨,連肥膏都唔太多👍✔️包一份油菜🐂牛坑腩粗麵餐(HK$55)牛坑腩同崩沙腩爸爸選擇咗牛坑腩~爸爸話粗麵底唔錯, 冇鹼水味,牛坑腩大概有6-7舊,爸爸話可以再好d~📍陳儀興牛什粉麵 (鴻祥大廈) (旺角)旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖

同屋企人三人行叫左兩個套餐,一個單點:
🐂 淨牛雜套餐($145)
✔️牛腸洗得乾淨,連肥膏都唔太多👍
✔️包一份油菜

🐂牛坑腩粗麵餐(HK$55)

📍陳儀興牛什粉麵 (鴻祥大廈) (旺角)
旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖
今日又係我出街做野搵飯食既時候啦,兩個男士就梗係去食番男士比較鐘意食既牛什麵店啦,快靚正就得😎崩沙腩河($55)黎牛什麵專門店,食個崩沙腩河就岩我口味,佢個肉好嫩口,肥瘦岩岩好,d筋膜滑滑地咁,係高質既崩沙腩呀😋牛三寶($173)同事話佢喎食澱粉,一野叫左個淨食牛三寶,佢份量十足,三寶分別就係牛腩,牛筋,牛肚,個牛腩係爽腩黎,都有層膠質係度,牛肚我覺得係最正既,佢吸曬d腩汁,最重要就係腩汁好正,覺得放湯麵未必有咁入味,牛筋滑嘟嘟既口感都好食🐮轉餐(+$26)餐就包飲品同油菜一碟,我地揀左腐乳通菜同蠔油生菜,菜唔係煮到黃,就合格架啦🥬圓肉紅棗薏米水(+$2)咸檸七(+$2)我地揀左兩杯凍飲就要加$2,個薏米水自己沖既又幾足料🥤呢間牛什麵店既牛腩做得唔錯,淨食牛三寶個腩汁夠入味,得閒食碗牛腩河都幾好😆

崩沙腩河($55)

牛三寶($173)

轉餐(+$26)

圓肉紅棗薏米水(+$2)

咸檸七(+$2)

我地揀左兩杯凍飲就要加$2,個薏米水自己沖既又幾足料🥤

2024-06-05
  • 牛三寶
偶爾晚餐不想吃飯,便會想吃粉面類的食物,今晚來到旺角想尋找好吃的面館解決阿婆的晚餐~想知道那間餐廳不會中伏的方法便是觀察客量🤭這間面館人潮不斷,阿婆決定跟跟風吃看看🤩牛三寶分別是牛腩、牛筋、牛肚,淨食的分量很多🌟腩汁味就又香又濃🔥牛腩煮得很入味,口感很軟不柴👍🏻牛筋是滿滿的骨膠原口,黏稠的膠感十足♥️牛肚能掛汁~爽口又濃味♥️很不錯🌟雲吞很大一顆🔥餡料豐富飽滿~蝦餡新鮮又爽口♥️幼麵筋性十足,彈牙又爽脆🌟加了辣椒油拌著吃更香更惹味🌟加錢轉了套餐,可以自選時菜和飲品/紫菜湯~菜和湯料同樣是分量十足🔥

牛三寶淨食
牛三寶分別是牛腩、牛筋、牛肚,淨食的分量很多🌟
腩汁味就又香又濃🔥牛腩煮得很入味,口感很軟不柴👍🏻
牛筋是滿滿的骨膠原口,黏稠的膠感十足♥️
牛肚能掛汁~爽口又濃味♥️很不錯🌟
雲吞很大一顆🔥餡料豐富飽滿~蝦餡新鮮又爽口♥️
幼麵筋性十足,彈牙又爽脆🌟加了辣椒油拌著吃更香更惹味🌟
自製鮮蝦雲吞麵
2024-06-07
自製鮮蝦雲吞麵
5天前 0 瀏覽
跟朋友在旺角看完電影後很肚餓,就去陳儀興粉麵醫肚,是方便快捷及美味之選。陳儀興牛腩、崩沙腩、牛筋等都相當出名,連第一次聽的沙瓜、牛肚邊也有。另外潮州粉麵類也多元選擇。點麵轉餐只是加$26 有菜及飲品芥蘭新鮮爽脆通菜脆嫩,跟腐乳味道一流。陳記八寶丸麵 $60八寶有雲吞、木丸、章魚丸、蝦棗、牛丸、魚片頭、魚棗、豬肉丸,一次過試多款好正。麵爽口彈牙,丸類新鮮彈牙可口。崩沙腩淨食 $145崩沙腩一入口好軟腍,入口即溶無根,牛肉味又濃郁,油脂分佈均勻。

另外潮州粉麵類也多元選擇。

點麵轉餐只是加$26 有菜及飲品
芥蘭新鮮爽脆

通菜脆嫩,跟腐乳味道一流。

陳記八寶丸麵 $60
麵爽口彈牙,丸類新鮮彈牙可口。
陳記八寶丸麵

崩沙腩淨食 $145

陳記八寶丸麵
2024-06-04 0 瀏覽
成日經過旺角都見到呢間粉麵店今日終於搵到朋友有興趣可以一齊嚟食啦果然係無令人失望🤩🤩🤩環境都好懷舊,好適合旅客好啱打卡🧡牛三寶淨食(牛腩,牛筋,牛肚)呢個牛三寶真係超正有齊三款主打牛腩,牛筋,牛肚仲要份量都唔少,全部都索晒啲汁牛腩好入味,牛筋好腍,牛肚又唔會韌諗唔到食咩嘅朋友一定要揀呢個一次過可以滿足三個願望🧡崩沙腩撈麵個面唔會好濕,食落好爽崩沙腩原來同牛腩真係好唔同牛味好濃郁,仲要質感好腍配埋個撈麵食都好正🧡腐乳通菜通菜大大棵,腐乳又唔會好鹹食埋菜就好健康啦🧡蠔油油菜油菜揀咗生菜大大碟蠔油份量都啱啱好🧡龍鳳檸樂、檸七有鹹檸檬同新鮮檸檬嘅龍鳳檸樂好新奇飲落去好特別,好有層次未飲過嘅推介可以試吓

成日經過旺角都見到呢間粉麵店
今日終於搵到朋友有興趣可以一齊嚟食啦
果然係無令人失望🤩🤩🤩
環境都好懷舊,好適合旅客好啱打卡

🧡牛三寶淨食(牛腩,牛筋,牛肚)
呢個牛三寶真係超正
有齊三款主打牛腩,牛筋,牛肚
仲要份量都唔少,全部都索晒啲汁
牛腩好入味,牛筋好腍,牛肚又唔會韌
諗唔到食咩嘅朋友一定要揀呢個
一次過可以滿足三個願望

🧡崩沙腩撈麵
個面唔會好濕,食落好爽
崩沙腩原來同牛腩真係好唔同
牛味好濃郁,仲要質感好腍
配埋個撈麵食都好正

🧡腐乳通菜
通菜大大棵,腐乳又唔會好鹹
食埋菜就好健康啦

🧡蠔油油菜
油菜揀咗生菜大大碟
蠔油份量都啱啱好

🧡龍鳳檸樂、檸七
有鹹檸檬同新鮮檸檬嘅龍鳳檸樂好新奇
飲落去好特別,好有層次
未飲過嘅推介可以試吓
2024-05-30 0 瀏覽
FD來香港旅行,指明要體驗香港傳統牛腩粉面店,咁一定要試試哩間鋪頭。鋪頭唔大,次次入來都坐滿街坊。哩間最得意係提供淨食餐,唔洗食更多粉面,又食到多嘅品種。熱奶茶,奶味香濃茶味回甜,入口好順滑,好飲。可樂,支裝可樂一向係我最愛,比普通罐裝要好飲。腐乳通菜,通菜燙到啱啱段生,食落爽口鮮甜,再點埋腐乳醬一齊食,好味。牛三寶河,牛三寶有牛腩,牛筋同牛肚,牛筋文得好軟嫩,入口好香糯,骨膠原滿滿。哩個牛腩真係不得了,肥瘦相間仲要帶點筋膜。入口好嫩,唔會覺得韌。湯底飲得出落足料煲制,好香牛味好鮮甜。五香牛雜(淨食餐),有牛肚,牛肺,牛腸等配料。如果食牛雜河,每款得1-2件,食得唔過癮。叫咗淨食餐,可以一次過食飽,勁滿足。牛雜處理得好乾淨,唔會覺得有臭味。同埋煲足時間,每款都香味十足同埋好軟嫩。底下仲鋪咗生菜,生菜嗦曬牛湯鮮味,食落更加鮮甜。

熱奶茶,奶味香濃茶味回甜,入口好順滑,好飲

可樂,支裝可樂一向係我最愛,比普通罐裝要好飲

2024-05-29
  • 五香牛雜(淨食餐)
  • 牛三寶河
琴晚去咗食潮州牛雜粉麵,見到都幾多人去食~~餐廳地下用咗懷舊款馬賽克,加埋牆上嘅香港文字情懷,真係令人感受到歷史氛圍😳🐂滷水汁底淨崩沙腩呢碗淨崩沙腩真係好正!佢哋嘅滷水汁底非常香濃,入口即溶嘅腩肉融合咗滷水嘅滋味,好味😋腩肉肥瘦相間,軟嫩多汁,每啖都帶嚟滿滿嘅肉香。碗底仲放咗新鮮嘅生菜🥬有清脆嘅口感同層次感😝🍢🍲陳記八寶丸配米粉肉丸係自家手打,包括魚蛋、牛丸、雲吞、墨魚丸同蝦丸等等,真係好豐富🥰每粒丸都彈牙有咬口,肉質鮮嫩多汁。米粉煮得啱啱好,綿滑入味。配上鮮甜嘅湯底,每啖都enjoy😍仲有一個唔可錯過嘅秘密武器——自家製潮油辣椒油!🌶️呢款辣椒油真係超正,完美咁調和咗辣椒嘅辣勁同香氣🤤佢嘅特別之處就係有啲炸蒜粒,令辣椒油更加香脆好味😛🥬腐乳通菜保持住鮮脆嘅口感,每啖都有咬口,配上微微嘅腐乳味道,帶來一份獨特嘅風味😚🥬蠔油菜心保持咗菜心嘅鮮甜,蠔油汁提升咗菜心嘅鮮味同香氣,加埋炒得啱啱好嘅口感,好味🤤☕五花茶有一種獨特嘅香氣同味道,清爽又解膩,天氣咁熱,飲返杯金銀花茶真係消暑又解渴💦☕金銀花茶有清涼解熱嘅功效,味道清雅,飲落去好舒服👅💕餐廳嘅滷水汁底淨牛腩係絕對值得一試嘅招牌菜👅加埋啱啱

🐂滷水汁底淨崩沙腩

🍢🍲陳記八寶丸配米粉

🥬腐乳通菜

🥬蠔油菜心

☕五花茶

☕金銀花茶
有清涼解熱嘅功效,味道清雅,飲落去好舒服👅

💕餐廳嘅滷水汁底淨牛腩係絕對值得一試嘅招牌菜👅加埋啱啱好嘅腐乳通菜同蠔油菜心🥰令人回味無窮~佢哋嘅環境同服務都好舒服,下次要買埋佢哋自家製潮油辣椒油🌶️😌
2024-05-28
2024-05-27 2 瀏覽
去完旅行就想食中式野~傳統牛腩、牛什嘅味道就最止癮~🔹牛三寶淨食🔹 有牛腩、牛筋、牛肚同生菜底~牛腩肉質好淋但都好有咬唔~勁香牛味~ 好多汁~牛筋炆到剛剛好~唔會淋到無哂嚼口~同好入味~牛肚鮮嫩~又唔會韌~生菜底索哂啲精華~🔹陳記八寶丸河🔹話係招牌菜~八樣丸同雲吞又真心好食喎~有八種唔同口感同味道~粒粒都有驚喜喎~🔹油菜🔹竟然有新鮮好味嘅芥蘭食~腐乳通菜就必叫添啦~🔹龍鳳檸樂🔹唔知叫佢傳統定新野~因為唔係道道有得飲~
[旺角 - 傳統美味]

去完旅行就想食中式野~
傳統牛腩、牛什嘅味道就最止癮~

🔹牛三寶淨食🔹
有牛腩、牛筋、牛肚同生菜底~
牛腩肉質好淋但都好有咬唔~
勁香牛味~ 好多汁~
牛筋炆到剛剛好~
唔會淋到無哂嚼口~
同好入味~
牛肚鮮嫩~
又唔會韌~
生菜底索哂啲精華~

🔹陳記八寶丸河🔹
話係招牌菜~
八樣丸同雲吞又真心好食喎~
有八種唔同口感同味道~
粒粒都有驚喜喎~

🔹油菜🔹
竟然有新鮮好味嘅芥蘭食~
腐乳通菜就必叫添啦~

🔹龍鳳檸樂🔹
唔知叫佢傳統定新野~
因為唔係道道有得飲~

2024-05-26 7 瀏覽
陳儀興牛什粉麵😋地點方便易搵👍🏻去到座滿晒😆等左一陣先有位,企係門口已經聞到好鬼香😆一坐低就急不及待叫黎食🤭崩沙腩河粉套餐🌟佢個湯底非常之濃郁👍🏻配埋崩沙腩一齊食,好鬼正🤤崩沙腩軟腍味香,肥瘦剛好,完美地吸收了晒湯汁既味道👍🏻淨牛三寶套餐🔥有牛腩、牛筋、牛肚,三寶果然正👍🏻尤其是牛筋,軟嫩帶濃郁香味👍🏻牛腩都軟腍,牛肚好都非常入味🤭套餐包油菜同飲品佢哋嘅油菜都有幾款,有腐乳通菜、蠔油芥蘭同蠔油生菜😊我揀咗佢哋嘅自家製涼茶,果然好足料👍🏻五花茶同金銀花茶🌟

崩沙腩河粉套餐🌟

淨牛三寶套餐🔥
有牛腩、牛筋、牛肚,三寶果然正👍🏻尤其是
牛筋,軟嫩帶濃郁
香味👍🏻牛腩都軟腍,牛肚好都非常入味🤭

套餐包油菜同飲品
佢哋嘅油菜都有幾款,有腐乳通菜、蠔油芥蘭同蠔油生菜😊

我揀咗佢哋嘅自家製涼茶,果然好足料👍🏻
五花茶同金銀花茶🌟
【旺角•陳儀興牛什粉麵 (鴻祥大廈)】@ππππππππππππππππππππππππππππππ旺角招牌牛腩粉專門出色餐廳招牌牛坑腩河粉五香牛雜(牛肚、牛肺、牛蒡、粉腸、大腸)油菜腐乳通菜及蠔油菜心羅漢果茶及鹹檸七招牌牛坑腩河粉:一碗具有地道香港特色的招牌牛坑腩河粉,它將柔滑的河粉與經過長時間慢煮至軟嫩的牛坑腩完美結合。牛坑腩的肉質因為經過低溫慢煮,使得每一口都保持了肉的多汁與豐富的肉味,同時融合了香料中的甜香,與河粉的輕盈滑潤形成鮮明對比。品嚐時,不僅能感受到牛肉的深沉醇厚,更能嘗到河粉吸陳了肉湯中精華的味道。這份河粉的醬料恰到好處,不會過鹹,而且能增添多層次的風味,使整體滋味更加提升。五香牛雜(牛肚、牛肺、牛蒡、粉腸、大腸):五香牛雜絕對是愛吃內臟的食客的不二之選。每樣成分都經過精心烹調,留存各自獨有的口感和滋味。牛肚切成薄片,嚼勁十足,而牛肺和牛蒡則吸收了湯汁中的五香味,稠密而富彈性。粉腸和大腸經過細心清洗,烹煮得恰到好處,沒有雜味,只留下滿口的香氣和滿足感。油菜,腐乳通菜及蠔油菜心:清爽地中和了牛肉的濃郁,是膳食纖維的良好來源,爽口開胃。而腐乳與通菜的組合則更顯獨特,濃醇的
【旺角•陳儀興牛什粉麵 (鴻祥大廈)】@
旺角招牌牛腩粉專門出色餐廳

招牌牛坑腩河粉

五香牛雜(牛肚、牛肺、牛蒡、粉腸、大腸)

油菜
腐乳通菜及蠔油菜心

羅漢果茶及鹹檸七

招牌牛坑腩河粉:

五香牛雜(牛肚、牛肺、牛蒡、粉腸、大腸):

油菜,腐乳通菜及蠔油菜心:

清爽地中和了牛肉的濃郁,是膳食纖維的良好來源,爽口開胃。而腐乳與通菜的組合則更顯獨特,濃醇的鹹香與通菜的脆甜相互輝映,交織出層次分明的口感和味道。至於那蠔油菜心,則是經典配搭中的優等生;蠔油的甜鹹與菜心的脆嫩完美結合,讓人不禁一箸再箸。

羅漢果茶及鹹檸七:

餐后一杯羅漢果茶是解膩的佳品,它淡淡的甜中帶有草本的清香,不但能舒緩喉嚨,還能為整餐畫上完美的句點。相對的,鹹檸七則加入了鹹檸的特別風味,柑橘的鮮明提振了飲品的層次,又有七喜汽水的氣泡帶來輕快感,是迷人的口感組合。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 256
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#旺角美食 # #web3旺角 #陳儀興牛什粉麵 #陳儀興 #旺角美食 #旺角
#粉麵 #牛雜 #牛腩 #港式 #香港必吃
#香港旅游攻略 #食在香港 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港生活 #陳儀興牛什粉麵 #陳儀興 #旺角美食 #旺角
#粉麵 #牛雜 #牛腩 #港式

陳儀興牛什粉麵 (鴻祥大廈)
旺角煙廠街1-3號鴻祥大廈地下E號舖
2024-05-16 5 瀏覽
新蒲崗有50年歷史的潮州打冷名店🧑‍🍳2022年在旺角開了專賣牛什粉麵的新店🎉牆上是昔日香港街道壁畫,感覺懷舊😃主打潮州牛雜、崩沙腩、手打牛丸🐮只要走進店內,撲鼻而來就有濃郁的鹵水香味。店主推薦招牌「牛三寶」牛肚煮得入味軟腍,Q彈滑口😙牛筋醇厚韌勁,滿滿骨膠原😁牛腩肥瘦適中,鮮甜不膩😋層次豐富,口感獨特,三種滋味一次滿足😍另一道被稱作牛腩極品的「崩沙腩」,位於橫膈膜部位的腩肉🐂表面會連著一層爽彈筋膜,肉質緊實細緻,口感軟腍味濃🤤帶點點牛脂油香,十分美味🍜
新蒲崗有50年歷史的潮州打冷名店🧑‍🍳
2022年在旺角開了專賣牛什粉麵的新店🎉
牆上是昔日香港街道壁畫,感覺懷舊😃

主打潮州牛雜、崩沙腩、手打牛丸🐮
只要走進店內,撲鼻而來就有濃郁的鹵水香味。

店主推薦招牌「牛三寶」
牛肚煮得入味軟腍,Q彈滑口😙
牛筋醇厚韌勁,滿滿骨膠原😁
牛腩肥瘦適中,鮮甜不膩😋
層次豐富,口感獨特,三種滋味一次滿足😍

另一道被稱作牛腩極品的「崩沙腩」,
位於橫膈膜部位的腩肉🐂
表面會連著一層爽彈筋膜,
肉質緊實細緻,口感軟腍味濃🤤
帶點點牛脂油香,十分美味🍜
  • 崩沙腩麵
  • 腐乳通菜