2025-05-08
【深水埗區】【阿木台灣麵】同旁證哥去荔枝角做嘢,講開有咩台灣嘢好食,我就講起呢間「阿木台灣麵」,點知佢話佢未食過,吓,唔係咁 weak 下話。咁啱喺 D2 Place TWO 有間喎,夾佢去試吓先。又咁講,反正我自己雖然已經食過佢哋旺角店,但係荔枝角呢間分店又真係未食過。佢試 $78 嘅「蕃茄牛肉麵」,碗嘢好足料,好香番茄味,牛肉都有幾大塊喺度,食到旁證哥係咁嗌飽,好好笑。佢叫主食就加 $20 飲凍「芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶」,佢就話杯嘢飲睇落用不銹鋼杯裝住就普普通通咁,點知飲落又幾好飲,好有台式風味。我本身唔太肚餓所以叫啲小食算,試咗 $65 嘅「滷牛筋」同 $49 嘅「蚵仔酥」,前者量多又入味,仲夠晒腍,正,後者即係炸蠔仔酥,外脆內軟又夠鮮,好快清碟。我就飲 $40 嘅凍「芝士岩鹽奶蓋四季春青茶」再加 $5 要埋「仙草」,正,埋單 $257,正常。。。(地址:荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖)呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄: