阿媽系列手工豆腐花

阿媽系列手工豆腐花 (已結業)

阿媽系列手工豆腐花 (已結業)
four_month
飲得既豆腐花
four_month
2015-04-06
關注
在美孚吃過飯,很想找個地方吃糖水過過口癮。在附近閒逛,遇上一間叫「阿媽豆腐花」的小店,禁不住停下腳步,多望了一下。好奇問老闆娘店內有什麼人氣產品,她便推介了杯裝豆腐花($12)給我。其實那就是平時的豆腐花,不過用台式飲品的方法入杯封口。搖一搖,原本片裝的豆腐花變成了腐竹糖水一椒細碎,邊行邊吃非常方便。不過如果講求幼滑度和味道,我想還是叫一碗傳統的豆腐花會比較令人滿足。查看更多
+ 1
卡邦啦啦
媽媽的味道:)
卡邦啦啦
2014-10-29
關注
食完晚飯之後仲覺得有啲肚餓,所以想食啲甜野,醒起附近有一間細鋪賣豆腐花,於是諗住試下。其實呢到都有賣台式飲料、涼粉,之前黎過一次買珍珠奶茶飲,味道都唔錯,重點係老闆同老闆娘既熱情款待令我印象深刻。再一次黎到既時候,老闆娘一樣好好笑容,呢種感覺係細鋪先感覺得到。:)豆腐花既質感都幾滑,加上佢嫩嫩地,食落去又甜又咼心。希望佢可以繼續做落去啦,下次一定會再光顧!查看更多
媽媽
2014-09-02
關注
吃完晚飯, 喉嚨不太舒適, 想吃吃豆腐花潤一潤, 想起這裡, 好一段日子沒有來, 不知現在水準怎樣呢?豆腐花 $8: 8分, 一客豆腐花只賣$8, 加上份量十足, 是便宜的. 豆腐花質感是幾滑溜的, 豆香也足, 好像比起上次吃的時候有進步呢.始終是小店, 總希望他們能夠繼續努力, 保持好水準, 我會繼續來的.查看更多
百味
粉果好食,野飲特別
百味
2013-11-04
關注
係隔離間茶餐廳搞到一肚氣,咩都無食之後,就行過黎買些少野食當晏晝啦。。。其實我好多時收工都會過黎買兩個粉果食下,因為真係幾好食,一個都係三蚊雞,令到本來唔食粉果既我都愛上,不過只此一家。。。因為前幾個鋪位既聖XX餅店個d好難食,仲要順過呢到。。另外,佢都有飲品供應,仲幾得意,係用豆付花整既,我閒時最愛係一杯椰汁豆花加兩個粉果,咁就非常滿足啦順帶一提 ,呢到個老闆同老闆娘都好有禮貌,係所有美孚食肆入面最好最有笑容既一間。。。。真係唔明點解美孚食肆十間有九間半d 服務都咁有問題,呢間除外查看更多
粉果
舊愛還是最美
2010-07-22
關注
一家人吃完晚飯, 想起這裡有家豆花店, 不如又一試.店子在吉利徑, 惠康那邊, 晚上的時候, 基本上已經無乜人. 除了賣豆花, 也有台茶, 見這裡的機器來看, 應該是幾台式的. 豆花有兩個價位, 堂食同埋外賣, 但店子小小, 只有摺臺, 來的時候摺臺也沒有開, 地方已經好淺窄, 還是不堂食了. 只要了一客, 奇, 媽媽也不吃自家食品, 就得我同文迪回家分吃.熱豆腐花 $7: 6分, 糖是獨立包裝, 幾衛生. 份量算幾大, 兩個人分吃也覺足夠. 吃落口是幾滑, 但就沒有豆香, 水準只是一般.吃著的時候, 媽媽又說起從前街市有檔豆花是好正的, 舊愛還是最美.查看更多
嫲嫲更懷念以往的豆腐花
2010-07-26