🍪【#鰂魚涌】阿啡 Affee 💥轉角奶油黃Cafe 遇上拉花藝術家💥.🍪阿啡繼堅尼地城主店再開分店🥳,今次喺正鰂魚涌地鐵站A出口行3分鐘🤩,咖啡店外牆係柔和奶油黃色,超易揾又易認,喺附近出沒嘅大家有福了🥰‼️飲品選擇多元又好飲,重點拉花超靚😍,睇到個人都開心晒!輕食有貝果、麵包糕點同曲奇餅!~~~~~~~~~~~~~🍫 熱朱古力 Hot Chocolate $47選用厄瓜多爾40% 焦糖牛奶朱古力可可粉,甜度對我嚟講啱啱好,☃️冬天飲暖笠笠!.☕ 熱泡抺咖啡 Hot Cappuccino $42可以揀果仁味或者果酸味突出嘅咖啡豆。媽媽揀果酸味,芳香濃郁☺️! .貝果 Bagels by @brickerybread:兩件bagels口感煙韌又飽肚,鹹甜適中🤩。.🍋 錫蘭紅茶&自家製蜜餞檸檬 Ceylon Tea & Homemade Candied Lemon $36翻熱後外皮微微香脆,☕淡淡茶味好清新,檸檬夠香甜。. 🦑 墨魚汁&雙重芝士 Squid Ink & Double Cheese $38墨魚汁惹味之選!面頭佈滿脆口芝士🧀,包入面又有芝士粒。~~~~~~~~~~~~~味道 Tas
🍪【#鰂魚涌】阿啡 Affee
💥轉角奶油黃Cafe 遇上拉花藝術家💥

~~~~~~~~~~~~~
🍫 熱朱古力 Hot Chocolate $47

☕ 熱泡抺咖啡 Hot Cappuccino $42

🍋 錫蘭紅茶&自家製蜜餞檸檬

翻熱後外皮微微香脆,☕淡淡茶味好清新,檸檬夠香甜。
🦑 墨魚汁&雙重芝士
Squid Ink & Double Cheese $38

墨魚汁惹味之選!面頭佈滿脆口芝士🧀,包入面又有芝士粒。
~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$81 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
📍 阿啡 Affee
@affeehk
Follow me on instagram: hungrycookie15
2022-12-03
$81 (早餐)
(去年底的库存)当时已经好久没有认真探咖啡店了,一是忙不过来,二是对于HK这两年雨后春笋般涌现的打卡店,有点感到疲倦。·如出一辙的brunch和看起来就不咋地的意式,让我忍不住反复思考:我们真的需要这么多咖啡店?喝咖啡的人都不够了!·我的preference渐渐变成了只做咖啡或者重心在咖啡的店,哪怕店很小,但只要对咖啡专注,我还是会来。·K town咖啡店很多,Affee坐落在一条安静的小巷,店面装潢温馨低调,是想让人坐在窗边慢慢品味一杯的地方。·【Long Black】,选择了fruity拼配做长黑,请咖啡师帮我萃双份espresso(原比例是双份ristretto),莓果风味清晰丰饶,油脂饱满却不会焦。·除了浓度过高之外(我自己的原因),整体来说是满意的一杯,比还未完全苏醒的阳光更早了一步,点亮了这个温暖的冬日早上。
2021-12-10
  • Long  black
2022-01-19 319 瀏覽
因一個渴求悠閑咖啡空間的念頭而誕生的 affee 阿啡,經歷連環不幸事件後,終於回歸厚和街本店。店內簡約的裝潢,配上有格調的音樂和擺設,令這小小的空間充滿家的感覺。不管是享受店內柔和的氣氛,還是多走幾步到海旁享受海與咖啡,affee 也是堅尼地城其中一個好選擇。
2021-07-03 689 瀏覽
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~男店員玩完狗,竟然唔洗手,便冲調咖啡給客人。是店舖的失敗之作,可昔!這方面實在要改善!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男店員玩完狗,
竟然唔洗手,
便冲調咖啡給客人。

是店舖的失敗之作,可昔!
這方面實在要改善!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2021-07-03
  • Cold Brew
2021-07-02 494 瀏覽
今日繼續cafe hopping今次到訪嘅咖啡店係Kennedy Town最近e到都開左好多間cafee間鋪頭都算幾新係內街裝修以簡潔為主我地叫左杯flat white同埋latte個奶打得好滑咖啡base都係creamy我覺得味道ok但同行朋友就覺得味道唔夠濃但值得一提嘅係e到嘅咖啡師親切同有禮貌甘arm我地個口罩污糟左距竟然主動offer比個新口罩我地好親切啊!而拉花都拉得好令仲要兩杯係特別吾同樣嘅
今日繼續cafe hopping

而拉花都拉得好令
仲要兩杯係特別吾同樣嘅
2021-06-26
2021-06-16 386 瀏覽
The coffee here is just consistently so perfect that I have to write a review. It’s a lot better than the fancy shop from across the street by the way. Super nice staff too. It’s not cheap but I guess if you bring your own cup it helps a bit, and for this quality, it’s worth it. Keep it up Affee!
2021-05-10 389 瀏覽
在港島嘆咖啡,有兩種大概的體驗。第一種是在很繁忙的商業區域,白領行入咖啡店點餐,拿著外賣紙杯和輕食急步離開。第二種是在很悠閒的社區裏,食客的節奏可以和咖啡店播的輕音樂同步。某一天早上,我在這間咖啡店點了一杯焦糖鮮奶咖啡;咖啡店在播張國榮的歌——《似水流年》。
焦糖鮮奶咖啡
焦糖鮮奶咖啡
條街上面兩張咖啡,呢間咖啡舖細唔緊要但係可以坐個位得兩個,玻璃對著大街.搞笑的是一進門個右手邊張凳同埋枱,根本不符合人體工學,唔知應該講檯太高定係凳太矮,仲搞笑係有兩節樓梯咁嘅嘢俾你坐喺個樓梯上面杯咖啡都唔知擺邊度坐嘅時候一要轉身飲杯咖啡真係好辛苦.間鋪頭冇安心出行code,夾硬派紙仔比客人(本人好注重個人私隱)唔鍾意寫電話,連俾客人選擇的權利都無.選擇性都少,連植物奶的選擇都極少,唔可以碌卡,只可以payme or Cash 焦糖拿鐵甜到懷疑人生差評

焦糖拿鐵甜到懷疑人生

差評
2021-02-04 351 瀏覽
好鍾意呢間咖啡店有種好cozy嘅感覺😋小小店舖裝潢簡單舒適 特別係呢一個角落!!有個結他同埋音響 好啱俾人坐低放空或者傾計嘅地方🤭而且鋪頭係寵物友善 當日都見到有主人帶埋🐶🐶黎飲咖啡🤭呢種小店嘅感覺真係好🤤-✏️Cold brew ($55)其實想要係佢個玻璃樽😆可惜當日並沒有提供 淨係得紙杯😆佢嘅coldbrew係fruity啲嗰種 會帶微微酸味 但就覺得咖啡味比想像中淡 入口清爽 但係味道冇話好深刻🙈
✏️Cold brew ($55)

2021-01-23 254 瀏覽
Iced Hojicha Latte $54漸層做得好靚 而且維持到幾耐 焙茶味香濃突出 奶好厚身順滑 但又唔會搶左焙茶嘅甘香想健康啲嘅朋友 可以轉做almond milk或者 oat milk小店嘅外賣杯同cold brew bottle嘅設計都好精緻 下次好想試下雖然咖啡定價唔平 但係值得嘅 小店嘅設計走簡約風 室內闊落 所以坐得好舒服Staff嘅態度亦好友善 臨走前仲會主動比杯水你
Iced Hojicha Latte $54

Staff嘅態度亦好友善 臨走前仲會主動比杯水你
Hojicha  Latte
2021-01-20
Hojicha  Latte
2021-01-04 272 瀏覽
我全部堅尼地城嘅咖啡店都幫襯過!我認為AFFEE係堅尼地城最好嘅飲咖啡店之一!店內環境非常舒適,燈光柔和,可以帶寵物入內!店員服務態度非常好又健談!店用南美混合咖啡豆,咖啡豆口味偏甘苦,啱曬好似我呢啲唔鍾意飲酸咖啡嘅人!強烈推薦Hojicha Latte+1shot咖啡!Mocha都好好飲,佢係用朱古力塊唔係用嗰啲垃圾朱古力糖漿去沖,非常有誠意之作!Dirty、Cold Brew亦都好好飲!Flat White就建議少奶,咁樣咖啡味會更加出!

店內環境非常舒適,燈光柔和,可以帶寵物入內!
店員服務態度非常好又健談!

強烈推薦Hojicha Latte+1shot咖啡!

Dirty、Cold Brew亦都好好飲!

Flat White就建議少奶,咁樣咖啡味會更加出!
2020-12-02
5 分鐘 (外賣自取)
  • Dirty
  • Hojicha Latte
  • Mocha
  • Cold Brew
2020-11-30 229 瀏覽
Very cozy neighbourhood coffee shop welcoming pets~ the owner has a dog as well so feel free to bring your flurry friends along! Their cookies & pastries taste good as well, and can be reheated if you want a warm & crunchy cookie! Do check out this cafe if you are around~
2020-11-13 245 瀏覽
很開心喺西環搵到一間啱心水啱口味嘅咖啡店。如果鍾意飲nutty嘅,阿啡就絕對啱你心水。另外,也很欣賞店主對做咖啡嘅熱誠,每日努力做好每杯咖啡。阿啡是寵物友善的,如果大家喜歡狗狗,不妨來阿啡玩玩狗狗,喝喝咖啡啦。
2020-11-13
$40 (早餐)
  • Cappuccino
========================📍超濃郁焙茶拿鐵 -- 阿啡☕️💀堅尼地城呢到有間行簡約風嘅咖啡店,環境非常舒適~亦都聽聞過hojicha latte好好飲🤣前排落堂之後就嚟呢到飲下嘢,過一個悠閒嘅下午😋------------------------------⭐️Hojicha Latte ($50)拉花好靚,打卡一流🙈👍面頭嘅奶泡好豐盈好smooth🤤焙茶味比想像中更濃郁同香醇,好有驚喜!🤤茶控必試‼️------------------------------⭐️Custard Danish($76)焗完之後食落香脆,幾有牛油香~配上甜而不膩嘅Custard醬,用嚟做high tea就至啱啦💁🏻‍♀️------------------------------整體嚟講小編好中意呢到嘅氣氛,令人好輕鬆~焙茶latte更加係小編飲過入面數一數二嘅!------------------------------賣相:8/10味道:8.2/10性價比:7/10回頭度:7.9/10
========================
📍超濃郁焙茶拿鐵 -- 阿啡☕️💀
⭐️Hojicha Latte ($50)
⭐️Custard Danish($76)
賣相:8/10
味道:8.2/10
性價比:7/10
回頭度:7.9/10
2020-09-21 258 瀏覽
哩間咖啡舖只售咖啡, 特別既係佢係一間寵物友善嘅咖啡舖,成間舖一眼睇晒,沒有平時既座位可以坐, 不過會有一條好有特色既木梯可以坐, 我地2人同小狗一齊同其他客人可以一度似手工咖啡, 一路傾下寵物方便既知識, 幾適合後生仔傾下計。另外咖啡豆比較nutty。 會再光顧。另外有客人想靜靜地嘆咖啡嘅話,可以坐係窗邊嘅坐枱慢慢欣賞咖啡。老闆係有四位後生仔一齊夾份開嘅咖啡店,之前見到雜誌訪問所以到此光臨,好小香港既咖啡鋪可以同吾認識既人打成一遍。