終於堂食到啦~因為雜誌出膳稿介紹,所以日日都客似雲來,當然店內好懷舊嘅台灣風裝修係幾殺食的。呢日同阿姐12:15來到就好彩仲有位。。。阿姐竟然搵唔到啱食嘅,我反而仲叫到2味食: 鹽酥雞及起司蛋餅。味道唔錯的,要食唔想排長龍的話,最好揀非繁忙時間來。
  • 鹽酥雞
2018-05-30 170 瀏覽
今日經過開呢頭,之前曾經睇報紙見到呢間食店嘅介紹。黎到時大約兩點鐘仍然需要排隊,等左大約10分鐘可以入座。進入食店後見到很多食客亦有點滷肉飯。我就點左滷肉飯,芝士蛋餅,同一杯珍珠奶茶。滷肉飯上菜時間好快滷肉夠多,好多滷水汁。蛋餅即叫即整。芝士好足料分量亦夠大。
今日經過開呢頭,之前曾經睇報紙見到呢間食店嘅介紹。
黎到時大約兩點鐘仍然需要排隊,等左大約10分鐘可以入座。
進入食店後見到很多食客亦有點滷肉飯。
2018-05-29 204 瀏覽
今晚同朋友食飯朋友想食台灣野見到官塘有阿元來了便去試試一入到已感覺好似去左台灣夜市,環境超正食物選擇都係地道台灣美食飲品種類超多我點了微糖黑糖牛奶珍珠加咖啡磚比預期中甜了一點呢個招牌魯肉飯,推介👍🏻👍🏻好有台灣風味,不過份量比較少我們再點了幾款台灣小食刈包、酥炸魷魚、台灣香腸、鹽酥雞四款都好味仿似置身於台灣一樣刈包味道不錯酥炸魷酥夠香脆鹽酥雞夠香脆、雞肉夠嫰最後點了我最愛的芋丸比想像中硬但味道不算太甜
今晚同朋友食飯
朋友想食台灣野
見到官塘有阿元來了
便去試試

一入到已感覺好似去左台灣夜市,環境超正

食物選擇都係地道台灣美食
飲品種類超多

我點了微糖黑糖牛奶珍珠加咖啡磚
比預期中甜了一點

呢個招牌魯肉飯,推介👍🏻👍🏻
好有台灣風味,不過份量比較少
我們再點了幾款台灣小食
刈包、酥炸魷魚、台灣香腸、鹽酥雞
四款都好味
仿似置身於台灣一樣

刈包味道不錯

酥炸魷酥夠香脆

鹽酥雞夠香脆、雞肉夠嫰

最後點了我最愛的芋丸
比想像中硬
但味道不算太甜

2018-05-27 176 瀏覽
今日去咗食鼎鼎大名嘅阿元來了,佢係位於工廠區入面,門口係一條後巷到,都搵左一陣,我七點幾去到,等左大概20分鐘就入得。店入邊嘅裝修好懷舊好特別,店內係沿用懷舊嘅圓枱,所以兩個人嚟點都要搭枱,有啲逼。我哋兩個人叫咗兩碗魯肉飯,魯肉飯唔好睇佢細細碗,其實都幾多,肉粒切得算太粒,所以比較有口感,肉好林,肥瘦均匀,好香好好味,果然係招牌!我哋再叫咗個鹽酥雞,份量唔多,炸得夠酥脆,不錯!飲品我哋就叫左珍珠奶茶同埋百香果綠茶,先講珍珠奶茶,珍珠偏甜唔夠煙韌,口感偏硬,有啲失望。而百香果綠茶,只係需要加$9,好彩叫左微糖,店內的食物都偏甜,好鐘意百香果酸酸甜甜,好飲!最後叫左甜品芋圓,好失望,芋圓無乜芋頭味,成個糖水好甜。

我哋再叫咗個鹽酥雞,份量唔多,炸得夠酥脆,不錯!

最後叫左甜品芋圓,好失望,芋圓無乜芋頭味,成個糖水好甜。
2018-05-27
20 分鐘 (堂食)
2018-05-25 182 瀏覽
喺西環嘅呢一間台灣餐廳真係好出名😆嚟觀塘開分店當然要試吓啦😌呢個肉操飯雖然睇落細細碗但係唔好睇小佢佢都真係幾飽肚😆佢嘅肉操唔係碎而係真係有肥肉嘅一粒粒嘅肉😍肉同飯嘅比例啱啱好😋個芝士粟米蛋餅又係好精彩😋芝士勁濃郁😍😍不過佢午飯時間真係好多人排隊😭This taiwanese restaurant so I decided to give it a try😌 The rice looks small but it's super filling😆 The pork and rice proportion is perfect and your bite will always consist of meat and rice😋the egg roll is super cheesy and simply delicious😍

肉操飯
芝士粟米蛋餅
30 分鐘 (堂食)
肉操飯
芝士粟米蛋餅
2018-05-24 446 瀏覽
整體黎講食物質素係唔錯既,但座位安排有啲怪,2個人同5個人都係坐一樣大既2人枱,座位都唔係太好坐,肥啲既人或屎忽大啲既人都會坐得唔舒服地方唔算大,啲位唔多,預左食完就要即走,因為外面都仲有人排隊,果陣時間都2點幾3點啲人唔知係咪諗住當食下午茶☕️
蚵仔大腸麵線
塩酥雞
滷味拼盤
Xx珍珠x茶
2018-05-23 297 瀏覽
第一次食阿元來了,去到已經排左條龍,由於店鋪位置開係後面入,地方窄,淨係企係度一陣,已經爆汗爲左一嘗台味,忍住酷熱天氣下,♪等等♪都等♪ 溫馨提示: 輪候時間長,請帶定風傘機降下溫。終於一個台灣姐姐帶我們入位,位置都幾迫下,而現場搭枱情況較多。曾經係台灣食,就算幾忙都好,d台妹都會好熱情,反觀依度,店員都缺乏笑容😊來,笑一個!ㄋㄧˊㄧㄝˇㄎㄜˇㄧˇㄚ😁🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚講到食物方面:1.魯肉飯5個like雖然細細碗飯,但魯肉好足,汁多飯多,無錯!就係依個味好好味2.豬油飯無料到既,食落感覺係碗飯用左魯肉料面頭既果浸油,再撈左小小油葱,麻麻地。3.大腸麵線無左白蘿蔔既大腸麵線,少左個味,但整體都唔錯,足料又好味4.魯水拼盤份量太姑寒一碟: 一隻雞翼,半粒蛋,1開3既豆腐仔,幾條仔大腸。味道一般5.盐酥雞有點兒干,但都ok的。6.炸甜不辣朋友話炸麵粉黎,麻麻地。7.起司九層塔蛋餅好好食!!勁濃九層塔味!!推薦菜式魯肉飯,大腸麵線,起司九層塔蛋餅食後感: 黎依度食預左坐得唔舒服,環境吵雜難傾計,食完預左即刻埋單,因為好多人等緊位。望到隔離2個人用一張二人枱,對面5個人又係用一張二人枱
爲左一嘗台味,忍住酷熱天氣下,♪等等♪都等♪
溫馨提示: 輪候時間長,請帶定風傘機降下溫。

🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚

講到食物方面:
1.魯肉飯
5個like
雖然細細碗飯,但魯肉好足,汁多飯多,無錯!就係依個味
好好味

2.豬油飯

3.大腸麵線

無左白蘿蔔既大腸麵線,少左個味,但整體都唔錯,足料又好味

4.魯水拼盤
份量太姑寒

5.盐酥雞

有點兒干,但都ok的。

6.炸甜不辣

朋友話炸麵粉黎,麻麻地。

7.起司九層塔蛋餅

好好食!!勁濃九層塔味!!

推薦菜式

魯肉飯,大腸麵線,起司九層塔蛋餅

食後感:
座位供應勁少。
記得帶定紙巾,因為店鋪無提供。

大腸豬血湯
大腸麵線
魯水拼盤
左:香芋珍奶,黑糖珍奶,起司綠珍奶
盐酥雞
豬油飯
不夠食,再加單
起司九層塔蛋餅
胚芽珍奶
大腸麵線
起司九層塔蛋餅
2018-05-20 187 瀏覽
Totally overrated. 客人需排隊等進原來半空的餐廳, 懷疑製造人攏排隊效果. 整條隊的客人一次過進入餐廳的時候亦沒有帶位服務, 情況混亂. 食物十分一般, 大部分職員態度低劣.觀塘質素和份量的午餐, 中環午餐的價錢.
Totally overrated.

食物十分一般, 大部分職員態度低劣.

觀塘質素和份量的午餐, 中環午餐的價錢.

2018-05-18 204 瀏覽
堂食全部食物份量都好細,魯肉飯更加係酒樓飯碗size,如果男人食一定唔夠食,想試多幾樣3~4人share食就好d,味道好一般,麵線更加同阿宗無得比,未去過可以去影下相打下卡,食過一次夠了,一行3人,要每人80蚊,真係好貴也不值
2018-05-18
20 分鐘 (堂食)
2018-05-18 160 瀏覽
放工後單人匹馬來朝聖,6:20到達不用排隊(6:45走時已現人龍)。喜歡這裡的裝潢,懷舊而不老舊,一個整潔的用餐環境令人心情愉快。一人關係只點了香菇肉羹 $35 和鹽酥雞 $35,現點現做,份量嘛,一個女生吃下只是半飽,價錢嘛,不算便宜。個人喜歡阿元的傳統風味,比其他香港台式餐廳濃厚,加上視覺 (裝潢)和說國語服務員的影響,有種置身台灣的感覺。收費是台幣當然更理想
2018-05-17
  • 鹽酥雞
2018-05-16 209 瀏覽
一個幾好天的平日,因為早上有事所以和女朋友出左去觀塘,忙完之後想搵間餐廳坐低食個午飯🥣朋友介紹之下去左呢間台式飯堂就餐,位置後行有點難找到。一進到店內看到裝潢設計都好有復古同台灣特色幸好12點前就坐點餐,店內人流仍未算多,因為離開的時候發現門外大排長龍,中午時段來的要留意一下我地兩個人叫咗一碗魯肉飯,一碗台南擔仔麵同埋一份芝士蛋餅,諗住叫住先,黎到唔夠再叫。上菜速度好快,但份量比較少。魯肉飯有好香嘅豬油味,同用秘製的滷水汁醃製,又淋又入味,完全係超水準。另外配一片醃黃瓜,有中和的效果。台南擔仔麵就比較一般,亮點係湯頭都鮮唔會太咸同唔會好重味精。芝士蛋餅,芝士同蛋都好足料,外脆內軟。有驚喜係因為我幾喜歡吃辣,祕製辣汁邊上,但唔食辣的記得叫佢走辣!

朋友介紹之下去左呢間台式飯堂就餐,位置後行有點難找到。

一進到店內看到裝潢設計都好有復古同台灣特色

上菜速度好快,但份量比較少。

• 魯肉飯
自從黎左觀塘之後就瘋狂食!!!😂 (試過連續食3日🙊🙊)呢度裝修真係好有特色, 分左好多唔同主題既區域🏮:::喜愛這裡的環境: ) 但也要有等位的心理準備我公司係附近 每次都係等到3點打後先會落黎食的lunch time時間/前後 條人龍都係排到出晒大廈以外的!__!(今日係托落大雨的福 2點落黎竟然唔使排隊... 緊係即入黎啦!!!!)其實3點後已經有tea set, 不過唔夠飽架, 我多數會叫返普通menu上既野食~魯肉飯 HKD$29魯肉飯超熱辣辣! 魯肉份量又夠多肥瘦分佈平均~~飯索滿醬汁:: 唔過濕, 口感唔錯~九層塔起司蛋餅 HKD$30蛋餅無期待的拉絲😂但係蛋煎得剛剛好芝士配九層塔真係超夾😍九層塔味超突出!!!😋不過略嫌成份蛋餅調味有d太重手,, 少少過咸~飲品方面+$10配左熱既茉莉綠茶~ 佢有少少偏甜 但又唔算太過份!p.s.呢度水同紙巾都要另收費.. 記得自己帶紙巾黎呀p.p.s.員工有一半係台灣人p.p.p.s.都係多人黎食好d... 可以試多幾款野><
自從黎左觀塘之後就瘋狂食[阿元來了]!!!😂 (試過連續食3日🙊🙊)
呢度裝修真係好有特色, 分左好多唔同主題既區域🏮:::
喜愛這裡的環境: ) 但也要有等位的心理準備
我公司係附近 每次都係等到3點打後先會落黎食的
魯肉飯 HKD$29
魯肉飯超熱辣辣! 魯肉份量又夠多
肥瘦分佈平均~~
飯索滿醬汁:: 唔過濕, 口感唔錯~
九層塔起司蛋餅 HKD$30
蛋餅無期待的拉絲😂但係蛋煎得剛剛好
芝士配九層塔真係超夾😍
九層塔味超突出!!!😋
不過略嫌成份蛋餅調味有d太重手,, 少少過咸~
魯肉飯&九層塔起司蛋餅&熱茉莉綠茶
p.s.呢度水同紙巾都要另收費.. 記得自己帶紙巾黎呀
p.p.s.員工有一半係台灣人
p.p.p.s.都係多人黎食好d... 可以試多幾款野><
2018-05-09
魯肉飯&九層塔起司蛋餅&熱茉莉綠茶
2018-05-05 284 瀏覽
😍阿元來了 竟然出埋早餐 。每次番工經過都排哂長龍 好似好好食咁 咁岩開係公司附近 所以今次早D起身 來到買早餐 😏😍八點45分來到 已經好多人 😯一條龍排粢飯 一條龍排燒餅 而三文治就吾洗排。我亳不猶豫地就排粢飯隊 😄😄排左半個鐘 終於買到😁 好好食 入面有炸菜 雞蛋 肉燥 油炸鬼 好大件 好飽肚 。下次要試燒餅!人生第一次的台式粢飯早餐😍🤤
30 分鐘 (堂食)
老遠係大西北都要入觀塘食阿元來了,因為實在係香港好難搵到既台灣味道今次叫左炸花枝丸,台灣腸同埋魯肉飯魯肉飯就次次都食架啦!無失水準,夠多肥肉!阿元來了既炸物一直都幾好,炸花枝丸亦都唔錯,香口入味!台灣腸就無乜特別啦!嫌佢整得唔夠熱
炸花枝丸,台灣腸,魯肉飯
今次叫左炸花枝丸,台灣腸同埋魯肉飯

魯肉飯就次次都食架啦!無失水準,夠多肥肉!
阿元來了既炸物一直都幾好,炸花枝丸亦都唔錯,香口入味!
台灣腸就無乜特別啦!嫌佢整得唔夠熱
2018-04-01
  • 炸花枝丸,魯肉飯
2018-05-03 318 瀏覽
觀塘工業區一到六點便烏光黑影,人們急急腳散水,只有我這個尋食客經常留連此地。 工業區感覺殘舊昏暗,小店就看中商機,不租大場,自有天地。星期一晚八時許,穿左街右巷,終於找到年青人氣「阿元來了」。 我之前去過西灣店,店子少,觀塘新店大很多,老闆亦貫了兩店潢裝設計。先點了這台灣小吃,都是大路的魯肉飯、擔仔麵:珍珠奶茶,味道可以,算很濃味,共$223。要吃台灣小吃這兒選擇不多,也不是特別,反而台灣風這裡十分好feel。樓底極高,多人而不覺吵,中空有個大舞台設計,四周擺設都是老台灣,吃潢裝也一樂事!

工業區感覺殘舊昏暗,小店就看中商機,不租大場,自有天地。

星期一晚八時許,穿左街右巷,終於找到年青人氣「阿元來了」。