2018-10-23 204 瀏覽
趕住買飯盒返公司OT,行咗落去兜兜轉轉都諗唔到食乜好,突然醒起阿元來了係觀塘開咗店,跟住即刻search地址去買「便當」!滷肉飯便當 $45呢個價錢有咁多野食我覺得好滿足!招牌滷肉飯之前係西環食過,一樣係咁好味,肉粒充滿油分,入口即融,醬油嘅味道恰到好處,加上少少菜甫撈飯,真係好好味好幸福呀~每個便當會附上三份配菜,每日供應嘅款式都唔同,三樣之中我覺得個金菇好好食,有啲酸辣味咁樣,都好好送飯。外帶便當比堂食滷肉飯更加豐富,價錢大約多十零蚊,但就多咗啲蔬菜食,感覺都健康好多。另外加五蚊可以跟野飲,不過就冇得揀珍珠奶茶,有少少可惜

滷肉飯便當 $45

2018-10-22
  • 滷肉飯
2018-10-18 406 瀏覽
阿元來了,主打台灣食品。觀塘呢間位置非常難搵,係工廠大廈啲橫街入面,如果唔係見到有人企係門口都唔知果度有餐廳!7點去到已經好多人排隊,等左陣要搭枱坐,周圍佈置到好似六七十年代啲電影場境咁,而且好多元化,有電影院,大排檔,理髪舖,仲見到有台灣嘅車站!有強烈嘅老台灣味道!食物都係台式食物,我叫左個滷肉飯同台南擔仔麵,仲有鹽酥雞同芋圓。滷肉飯偏油…可能台式係咁鹽酥雞麻麻,唔太夠味而且唔夠熱。芋圓唔太煙韌而且偏甜,唔係太台灣味。整體視覺係好的,但服務同食物都好一般。

滷肉飯偏油…可能台式係咁

整體視覺係好的,但服務同食物都好一般。
2018-10-17 831 瀏覽
唔記得影香芋珍珠奶茶, $26一杯,冇芋頭香味,珍珠係細珍珠,都算有d咬口。叫左微糖,但都幾甜。總括而言,呢間算有啲係食環境,打卡影相係唔錯嘅!店員都好Nice,服務唔錯!d嘢食唔算好好食,大部份都係正常,唔難食,過得去。(但嘢飲可以係其他地方飲。)呢個價錢嚟講d嘢食算係OK,性價比ok。但未必會再番去食,想食台灣嘢食,可以試其他鋪頭。
魯肉飯
魯肉飯
香脆大雞排
塩酥雞
2018-10-14 132 瀏覽
#181006感覺好像回到台灣🤤.<#九層塔蛋餅 $25>即叫即整新鮮熱辣賣相唔錯👍🏿份量唔少好長蛋同餅都好厚👅好有驚喜🤙🏿應該係香港最正宗❤️餅皮 蛋同九層塔嘅比例恰到好處😊餅皮少少煙煙韌韌好好食❤️蛋嘅部份好厚好有蛋香💁🏿‍♀️😻好多一片片九層塔令蛋餅嘅好味提升左個層次仲好夾👅💞令人一口接一口吃過不停💜Btw呢度嘅店員都係講國語配埋裝潢好有feel🍃..📍#阿元來了 (觀塘)觀塘鴻圖道28號地下後座#justeat_台式 #justeat_銅鑼灣 #蛋餅#bestfoodhongkong #basil #台灣#hkig #hk #hkfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodporn #fotdhk #hkgirl #igfood #igfoodie #foodpics #foodlover #foodie #food #foodstagram #foodporn #topfoodnews
#181006
蛋嘅部份好厚好有蛋香💁🏿‍♀️😻
好多一片片九層塔令蛋餅嘅好味提升左個層次仲好夾👅💞
令人一口接一口吃過不停💜
Btw呢度嘅店員都係講國語配埋裝潢好有feel🍃
📍#阿元來了 (觀塘)
觀塘鴻圖道28號地下後座
#justeat_台式 #justeat_銅鑼灣 #蛋餅
#bestfoodhongkong #basil #台灣
九層塔蛋餅
2018-10-06
午餐
九層塔蛋餅
2018-10-14 114 瀏覽
終於一嚐阿元來了😋初初走到門面,見到落左閘,心裡想講句粗口,但好彩既係見到有人由側門出黎,原來佢地係係後門排隊😂所以想食而又係第一次去既朋友就要留意啦,唔好好似的地咁以為人地無開工😂😂😂講返正題,因為食前去左恆發食左底雞蛋仔,所以唔太肚餓就買係叫左碗滷肉飯、蚵仔煎同擔麵。上菜既速度都好快,而且比想像中大份,因為見個價錢唔高而個碗又唔算大🤔但碗滷肉飯好足料,啖啖都食到滷肉同啲汁!同肥膏瘦肉比例好好,肥膏唔算多,食落口又唔肥膩👍🏿👍🏿有台灣味道!相反,麵就不過不失但食得出啲麵底真係台灣麵黎😋但蚵仔煎就遜色左啲啦,無咩味道如果多返啲醬汁就好好多啦!順帶一提,食飯時間真係好多人,但入座速度都快,只係來得快食得快亦走得快。整體都係台灣味道既😎
終於一嚐阿元來了😋
2018-10-13
10 分鐘 (堂食)
  • 滷肉飯
2018-10-14 119 瀏覽
收工本身想到銅鑼灣吃飯,但臨時改去觀塘,馬上open rice看一下有啥好吃的,看到一直想試阿元來了就立馬決定晩餐是他了(•ө•)♡6點半左右去到餐廳,還好不是太多人,不用等就可以入座了。點了四個菜,分别是高麗菜卷、台式香腸、雞肉飯和擔仔麵。去台灣夜市必吃的香腸,不知道為何台式香腸特別好吃。也許大家都怕吃生蒜,但配着台灣腸一起吃真的一流!吃完嘴巴會臭就是了(๑´ڡ`๑)然後到主食的部份,油麵加上肉燥,還有豬肉丸和魯蛋,沒甚麼好挑剔的,只是份量太少啦!大家去台灣必定吃的是滷肉飯對吧?但在下某次到台南吃的雞肉飯實在驚為天人,雞肉酸油葱酥加醬油,上面還有荷包蛋,加在一起堪稱完美。這裡的雞肉偏乾一點點,但配上醬汁也不錯,如果可以加蛋就更好!但這裡兩道主食份量真的偏少,實在令人難以吃得飽………等到最後是高麗菜捲,很像腸粉的兩條。高麗菜包着類似魚漿的東西,裡面有些爽口的應該是紅蘿蔔,加上濃濃的沙茶醬,還不賴!吃完一餐又燃起我去台灣的慾望(*゚∀゚)

6點半左右去到餐廳,還好不是太多人,不用等就可以入座了。

點了四個菜,分别是高麗菜卷、台式香腸、雞肉飯和擔仔麵。

吃完嘴巴會臭就是了(๑´ڡ`๑)

但這裡兩道主食份量真的偏少,實在令人難以吃得飽………

吃完一餐又燃起我去台灣的慾望(*゚∀゚)
2018-10-09
2018-10-13 106 瀏覽
其實一早就聽過阿元來了呢一間店,但因為以前只係喺西環有,知道觀塘有嘅時候開心到飛起,啱晒住九龍區嘅人。晚飯時段比較多人大概都要等15至20分鐘,咁我就點左個魯肉飯同皮蛋豆腐食我胃口唔係特別大,所以細細碗魯肉飯就啱啱好啦,佢啲飯粒粒分明,軟綿綿好好味呀!另外魯肉唔算大粒又唔算細粒非常之容易入口啊,肉都係半肥瘦,飯配魯肉簡直係perfect match ar🤤另外佢嘅皮蛋豆腐都幾特別,同一般係出面食嘅有啲唔一樣,佢嘅豆腐會搞碎咗,口感幾特別,不過都係鍾意傳統嘅整發多啲。整體來講其實都非常好!因為環境上舒適,而價錢上都非常合理。最後建議返下午茶時間食會比較好,因為通常唔需要等就入座啦😬

晚飯時段比較多人大概都要等15至20分鐘,

咁我就點左個魯肉飯同皮蛋豆腐食
整體來講其實都非常好!因為環境上舒適,而價錢上都非常合理。

最後建議返下午茶時間食會比較好,因為通常唔需要等就入座啦😬
2017-11-11
20 分鐘 (堂食)
2018-10-10 146 瀏覽
同朋友特登去食,食物普通,唔好食,比普通台灣野食要貴好多!2杯飲品非常之難飲,仲要23蚊一杯,咁嘅裝修咁嘅位置要收呢個價錢.好唔合理!态度麻麻地…唔會在去!差差差差差⋯⋯
态度麻麻地…唔會在去!差差差差差⋯⋯
2018-10-09 274 瀏覽
阿元來了算係香港都係間比較有名既台式店,其中已經知道佢最受歡迎既係魯肉飯,由於太餓,唔記得逐樣野影相🤣。入口都比較難搵,只見到外賣既店面,問一問先知入口係工廈入面。呢個魯肉飯想試好耐,果然名不虛傳,魯肉半肥半瘦,而且肉質好林,好易入口👍🏻好香,同台灣食既味道好相近,不錯👍🏻不過唯一缺點就係太細碗,不能當主食,一個人起碼要食兩碗🤔。除左呢個,仲嗌左鹽酥雞,珍珠奶茶,同埋香腸拼盤,全部都係正正常常,無話特別出色,不過整過黎講,阿元來了偏貴,因為份量太少。

2018-10-07 359 瀏覽
見這台式小店的人氣一直居高不下,一直都很想來試試。這次終於找到機會了!一來到見店鋪拉了鐵閘,還以爲沒有開,原來人龍在後門。排了5分鐘左右,就安排我們入座了!還算挺快的。店內裝潢很懷舊。魯肉飯 $29當然要試試最多人推薦的魯肉飯。油光滿滿的魯肉鋪在飯的上面,很邪惡!魯肉還算入味,配飯的確不錯吃,但沒有讓人很驚艷。台南擔仔粿條 $35粿條原來跟我們平時吃的河粉差不多。有些魯肉碎吊吊味,但也是清清淡淡的一碗麵。很普通。滷味拼盤 $30內裡有滷大腸、滷豆腐、滷雞翼、滷蛋。挺入味的,但跟之前的料理同樣的問題,很普通。鹽酥雞 $35香脆可口,但油沒有隔乾淨,有點油。總括來說,味道還算不錯,價格也廉宜,就是沒有想像中好吃及對胃口。試一下就夠。

一來到見店鋪拉了鐵閘,還以爲沒有開,原來人龍在後門。

排了5分鐘左右,就安排我們入座了!還算挺快的。

店內裝潢很懷舊。

魯肉飯 $29

台南擔仔粿條 $35

滷味拼盤 $30

內裡有滷大腸、滷豆腐、滷雞翼、滷蛋。
挺入味的,但跟之前的料理同樣的問題,很普通。

鹽酥雞 $35

香脆可口,但油沒有隔乾淨,有點油。

2018-09-27 360 瀏覽
聽說香港開了一間台灣的滷肉飯,在網絡上很多人推薦, 本人十分愛好台灣小食 專程來品嚐! 由牛頭角港鐵站前往,行大概七至八分鐘附近都是工廠區寫字樓,門店十分隱蔽跟著手機地圖也比較難找!由於是中午十二時到達,門前己經排起長長的隊了,生意十分好。在等待期間有一位說普通話的店員給你菜單和筆,先填寫後入座省時間! 店內的裝修十分漂亮,充滿台灣風味 !一坐下便交菜單 滷肉飯$29 很快便上桌了,賣相很吸引充滿油脂 肥肥的滷肉伴上熱騰騰的白飯,旁邊還有一小片醃蘿蔔解油膩。整體味道偏重口味伴上白飯,十分滿足像台灣的口味。朋友叫了一碗焢肉飯 ,他說很喜歡吃!整體來說店員說普通話的,服務質素味道也很好, 很推薦!值得來吃!

店內的裝修十分漂亮,充滿台灣風味 !

一坐下便交菜單

滷肉飯$29
朋友叫了一碗焢肉飯 ,他說很喜歡吃!

15 分鐘 (堂食)
2018-09-19 480 瀏覽
飯後令人失望嘅甜點2018/08/13約了三個舊朋友在此店相聚,被那些雜誌食評騙了,此店掛著牌子的地方拉了鐵門,在旁邊的細門口才有通道入。平日的夜晚,這裡還是很多人,因我遲了到達,所以只在店內點了甜品及飲品。可能因放得太耐or製作過程計算出錯,飲落杯底超多糖粒,面頭的竹炭奶蓋厚沒有奶香味,又沒有竹炭味,只飲得出好甜,飲了兩口滿是沙糖粒已令人唔開胃。這芋圓與朋友分食,朋友說食到糖水中有酸味,估計是紅棗變壞了,芋圓有點煮過龍一,口感不太好,整碗糖水也太甜,我們每人食了兩口就放棄了。
飯後令人失望嘅甜點
2018/08/13

平日的夜晚,這裡還是很多人
,因我遲了到達,所以只在店內點了甜品及飲品。
竹炭珍珠奶茶

可能因放得太耐or製作過程計算出錯,飲落杯底超多糖粒
,面頭的竹炭奶蓋厚沒有奶香味,又沒有竹炭味
,只飲得出好甜,飲了兩口滿是沙糖粒已令人唔開胃。
芋圓百配

這芋圓與朋友分食,朋友說食到糖水中有酸味

2018-09-19 323 瀏覽
位於觀塘工廠大廈,沒有門面,位置隱蔽,不易找到,靠網上宣傳,聲名大噪。魯肉飯細細碗,肥肉稍多,偏油膩,味道中規中矩。𩵚魹魚焿麵,太水,做吾到黏稠濃湯,味道又不足。內裡裝潢別出心裁,氣氛熱鬧,夜市美景帶入室內,座位狹窄,跟足夜市..

呢間阿元來了入口隱㊙️,大街有間地鋪同其他珍珠奶茶鋪🈚️異,但兜去鋪頭棟大廈後面,行入去一個小巷仔,原來珍珠奶茶鋪後面就係阿元來了!好神秘,美味子鍾意呀!🙋🏻‍♀️呢度亦係平時同肥仙,迪迪仔同馬屎食飯既🥜🥜飯堂。不過如果要嚟食lunch,建議大概12:15pm 或之前到,如果唔係就大排長龍架啦!雖然門面非常隱㊙️又冇乜裝修,但亦正正因爲咁同入面形成強烈反差,入到去好似去左個戲栅咁,好幾個台灣夜市場景,好親切lor!😍唔單止裝修,連野食都唔馬虎。蛋卷,鹽酥雞,絕對係必食推介👍🏻!視乎個人囗味,美味子就偏愛冇芝士係入面既肉鬆蛋卷,冇咁溜可以食多幾味😋😋😋。蚵仔麵線-好似去左台灣咁,完全冇違和感,保留到地道既風味👍🏻魯肉飯- 主菜點小得魯肉飯,每次嚟都係美味子必叫既魯肉飯,唔算好大碗,男仕們可能唔夠食,不過份量就啱晒美味子,而且魯肉肥瘦份量恰當,加埋無法抗拒既肉汁,每次都係熱辣辣上菜,呢碗魯肉飯真係充滿誠意!👍🏻好難得lunchtime呢d咁多人既時段都可以食到抵食同有質素既午飯,又可以飲珍珠奶茶,係唔可以坐得耐,差唔多一食完就要走,不過都唔緊要,食完一餐美味既午餐再出去隔離個海濱公園散下步消化都幾

好難得lunchtime呢d咁多人既時段都可以食到抵食同有質素既午飯,又可以飲珍珠奶茶,係唔可以坐得耐,差唔多一食完就要走,不過都唔緊要,食完一餐美味既午餐再出去隔離個海濱公園散下步消化都幾健康丫!💃🏻
  • 鹽酥雞
  • 蚵仔煎
  • 肉鬆起司蛋餅
2018-09-17 341 瀏覽
非常滿足!4個人,首先每人來一碗滷肉飯!小小一碗才吃得下其他菜!這個份量很好啊!肉粒肥瘦肥瘦的!滷肉汁夠味也不會過鹹!很好下飯!一口接一口的!很快就吃掉一整碗了!看!是不是看吸引人!還吃了兩種蛋卷!起士蛋卷和肉鬆蛋卷!起士的很多起士,很夠味!肉鬆的就有點甜甜的,很好吃!被切成4塊的蛋卷,如果人多叫一條不夠吃喔!滷味拼盤份量真的有點太少一碟好像只夠一兩個人吃而且每樣只有一兩塊而已滷肉小白菜就沒什麼特別那些小肉粒也太瘦太干了不過那籃炸雞塊也算不錯喔總結 真的很非常阿元已經是第3次來吃了!

非常滿足!
4個人,首先每人來一碗滷肉飯!
小小一碗才吃得下其他菜!
這個份量很好啊!

肉粒肥瘦肥瘦的!
滷肉汁夠味也不會過鹹!
很好下飯!
一口接一口的!
很快就吃掉一整碗了!

看!是不是看吸引人!

還吃了兩種蛋卷!
起士蛋卷和肉鬆蛋卷!
起士的很多起士,很夠味!
肉鬆的就有點甜甜的,很好吃!
被切成4塊的蛋卷,如果人多叫一條不夠吃喔!

滷味拼盤
份量真的有點太少
一碟好像只夠一兩個人吃
而且每樣只有一兩塊而已

滷肉小白菜就沒什麼特別
那些小肉粒也太瘦太干了
不過那籃炸雞塊也算不錯喔

總結 真的很非常阿元
已經是第3次來吃了!