2018-02-11 184 瀏覽
一直有聽過西營盤嘅阿元來了好出名 今次終於試到😋平日嘅午飯時段都算ok多人 要排一陣隊先可以入去坐 店員會比落單紙我地揀咗食咩先我地就叫咗兩碗主食同一碟蚵仔煎叫咗一碗擔仔麵 細細碗但係好好食🤤湯汁同麵都好食 仲配埋魯肉同埋肉丸 味道同湯配合得啱啱好🤤仲叫咗一碗招牌魯肉飯 魯肉鬆軟油脂平均分配 味道剛剛好🤤之後我地仲叫咗一個蚵仔煎 但因為太心急想食唔記得影相🙈 蚵仔煎真係好好味 蠔嘅份量仲要好多😋同蛋漿融合埋一齊好夾果然好有台灣古早味嘅味道
一直有聽過西營盤嘅阿元來了好出名 今次終於試到😋

我地就叫咗兩碗主食同一碟蚵仔煎

仲叫咗一碗招牌魯肉飯 魯肉鬆軟油脂平均分配 味道剛剛好🤤

之後我地仲叫咗一個蚵仔煎 但因為太心急想食唔記得影相🙈
蚵仔煎真係好好味 蠔嘅份量仲要好多😋同蛋漿融合埋一齊好夾
果然好有台灣古早味嘅味道
2018-02-09 491 瀏覽
上完堂難得齊腳一班人落咗西營盤搵阿元黎到等咗一陣就有得入去啦等嘅過程 我哋四個女仔 不斷畫畫畫 再we wa 鬼叫埋 結果四個人畫咗11樣野啦門口哥哥數到眼都突埋入到去 一坐低香噴噴 魯肉飯 就黎啦一流 魯肉加上d 汁 撈飯 perfecto台南擔仔米粉意外地surprising me不過d湯好快吸晒香菇肉條麵味道一般鹽酥雞 鹽酥雞排 炸花枝丸 酥炸魷魚嘩 鹽酥雞 好有 台灣嘅味道雞排都好嫰滑D 炸物一d 都沒有好油嘅感覺肉鬆起司蛋餅Cheese 加蛋餅一流如果多d 肉鬆就更好阿元嘅台灣腸仔 是日賣晒而轉了新menu 冇咗皮蛋 朋友覺得好可憐雖然剛剛喺台灣番黎但係已掛住台灣美食喺香港唯有食住阿元先
上完堂難得齊腳

雖然剛剛喺台灣番黎
但係已掛住台灣美食
喺香港唯有食住阿元先
2018-02-09
20 分鐘 (堂食)
鹽酥雞
2018-02-09 131 瀏覽
超級超級超級推介牛肉飯29蚊一碗!!'! 雖然,細細碗未必好夠飽,但係滷肉味超香,肥瘦啱啱好,而且個汁都係其他地方搵唔到!超級好食!! 如果驚唔夠飽可以叫其他小食 其中特別推介阿仔煎,同埋冷盤菜佢每一日嘅冷盤菜都唔一樣,所以可能要食多幾次先食得曬。如果想多啲選擇嘅台灣菜埋單可能唔會好平嘢飲都要加12蚊 同埋每款小菜份量偏小, 想食多d款式可能要70幾蚊先得記住要早d去 因為成日排超長龍
如果驚唔夠飽可以叫其他小食 其中特別推介阿仔煎,同埋冷盤菜
佢每一日嘅冷盤菜都唔一樣,所以可能要食多幾次先食得曬。

記住要早d去 因為成日排超長龍
2018-02-09 291 瀏覽
阿元來了係西營盤晚飯條龍每次都咁長 過門入吾到。喜見家陣官塘竟然開左 梗係要去!內部裝潢同港島店完全不同,但係都係懷舊本色,好搞野。座位多過西營盤好多,不過啲位都係好窄。食物選擇好似多左的的。當然點左個蚵仔煎先...不過略為稀鬆,味道都可懷念到台式美食,仲有叫左台南擔仔麵、香菇肉羹麵、炸甜不辣拼盤、塩酥雞。天寒地凍,飲返杯熱冬瓜茶真吾錯。同朋友仔都好欣賞呢餐。係啲音樂大聲左啲,播緊過新年歌,可能係要大聲先似過年....如果聲量細返啲可以食得舒服啲。
阿元來了係西營盤晚飯條龍每次都咁長 過門入吾到。喜見
家陣官塘竟然開左 梗係要去!
....如果聲量細返啲可以食得舒服啲。
炸甜不辣
  • 鹽酥雞
  • 冬瓜茶
  • 香菇肉羹
2018-02-05 185 瀏覽
看到網上好評想來試試,等好久,座位又狹小,環境光線很黑,最關鍵,食物太一般了,那個最火爆魯肉飯,還不如我大學食堂的飯。。奶蓋紅茶,同樣價錢,在茶湯會買到的好喝100倍。。放了些閩南的元素,就賣自己是台灣的店,台灣街邊小吃也完爆你100倍。。地方也難找。。就當體驗一次,下次不會再去。。差評
2018-02-04
10 分鐘 (堂食)
午餐
2018-02-05 117 瀏覽
知道星期二至五上午11:00至下午17:30學生有9折,所以就係呢段時間去咗食~一定要嗌佢個滷肉飯,雖然見佢好細碗,但係因為滷肉比較油,食完碗飯已經有少少飽滯感~ 滷汁配飯好好食,好惹味!!!!不過去到先發現下午茶張點菜單同晚餐唔同,冇得嗌蛋餅 : ( 因為太想食蛋餅所以我同d friend坐到17:30,嗌咗個歉士蛋餅,芝士份量好多,加上熱辣辣送上,食完感覺好滿足!!!飲品方面,推薦芒果綠茶,芒果味重,酸酸甜甜好好飲!

飲品方面,推薦芒果綠茶,芒果味重,酸酸甜甜好好飲!
5 分鐘 (堂食)
2018-02-04 135 瀏覽
想吃阿元来了好久,一直没有机会,这次终于吃到啦。店里超有台湾小气氛,很可爱,店员也很亲切有礼。两个人点了卤肉饭,米粉,盐酥鸡,蚵仔煎,还有一杯珍珠奶茶。味道都是无功无过啦。卤肉饭感觉没有请坐好吃呀,个人比较喜欢浓郁的肉汁。盐酥鸡不错,蚵仔煎本来就不太喜欢吃,不好评价,但是同行的人超喜欢。珍珠奶茶也普通啦,可能是因为热奶茶不如冰的有味,而且没有玻璃樽,纸杯的看起来就没什么感觉啦。不过感觉阿元来了真是好贵,价格不便宜,但是分量好少,全都小小一份,只适合女生吃啦。
🍛魯肉飯$29 鹽酥雞$35🍖聽人地講咗好耐好好食 終於黎食😍但唔知係咪太高期望 有啲“都ok la”嘅感覺👀首先 係好食嘅 魯肉有肥有瘦👍肥肉軟軟帶膠質嘅黏性 油很香 不膩口瘦肉入味又不乾柴 但滷汁可以再濃啲🙊飯粒應該唔係泰國白米/珍珠米 係有獨特嘅米香同口感 比較圓同軟🍚但因為有滷汁 所以一撈飯就過軟👉👈(可能我鐘意食硬飯👀).鹽酥雞係馬馬同學推薦🐴的確不錯 連同枱嘅大叔都讚😎薄薄脆酥皮 雞肉不乾 簡單調味 不重咸突出雞肉 覺得差點肉汁 但還很不錯👍.💓刈包$30 蚵仔煎$35 芝士奶蓋紅茶$25💓刈包上肥滋滋的肥肉超邪惡但拜託!!要一啖食埋佢 爽💓💓💓肥肉好軟好足油香 可惜又未到入口即化的境界 但已經好不錯👍👍最愛配上芫荽同花生粉 清新香甜 解膩🌱麵包凍咗都Q彈鬆軟 但器皿嘅設計難以疏熱氣 所以會令底部麵包變濕🙊建議用裝鹽酥雞嘅疏氣碗會好啲👍.🐚🐚蚵仔煎係同枱大叔請食 估唔到好對味😍我總係食唔慣台灣軟淋淋好多漿嘅口感 都係煎得焦香乾身嘅口感好啲😝而且都係好多大粒蚵仔啊😎.😱芝士奶蓋紅茶😱 唔好點!!超伏👿👿👿唔係芝士 唔係奶 口感好黏 好奇怪!!!都係叫翻正常珍珠奶茶算😖
🍛魯肉飯$29 鹽酥雞$35🍖
最愛配上芫荽同花生粉 清新香甜 解膩🌱
建議用裝鹽酥雞嘅疏氣碗會好啲👍
😱芝士奶蓋紅茶😱
2018-01-27 356 瀏覽
今晚咁啱喺附近經過,就黎試下阿元來了。記得以前喺觀塘試過一次,覺得冇咩特別,今次係想睇下呢到會唔會好味啲😂.夜晚七點幾黎到已經好多人排隊!要等大約十張枱。但好多人拎完飛就走咗,我地等咗十五二十分鐘就入得。呢到門面都幾靚,但入面較細,觀塘分店裝修靚啲。.入座之前,侍應一早俾咗落單紙我地填,所以一坐低就有野食到,好快!.炸魷魚鬚($39)價錢略貴,份量唔多,但炸粉唔多,俾人感覺係幾新鮮嘅魷魚!唔錯~不過有啲硬身,唔知係咪炸太耐?.一人要咗一碗魯肉飯($29)唔好睇佢細細碗,食落都好飽。一開始擔心佢魯肉唔夠,但其實好多,啖啖都有魯肉。唔會太甜,肥瘦比例適中,但男朋友覺得有啲肥。.芝士奶蓋冬瓜茶($25)本身想嗌淨冬瓜茶,但見奶蓋好似係新飲品,就即管試下!好甜!啲芝士奶蓋好似忌廉,好甜...撈埋仲衰😂忍唔住加咗水落去....最後嗌咗芋丸($30)講真冇咩特別,啲糖水太甜,芋丸味道較淡,唯一特別係有椰果,幾好咬~總結黎講,環境比較迫,坐陣都想走。黎到可以試魯肉飯~

呢到門面都幾靚,但入面較細,觀塘分店裝修靚啲。
炸魷魚鬚($39)
炸魷魚鬚

一人要咗一碗魯肉飯($29)
魯肉飯

芝士奶蓋冬瓜茶($25)
本身想嗌淨冬瓜茶,但見奶蓋好似係新飲品,就即管試下!
芝士奶蓋冬瓜茶

好甜!啲芝士奶蓋好似忌廉,好甜...
撈埋仲衰😂忍唔住加咗水落去...
最後嗌咗芋丸($30)
芋丸(温)

總結黎講,環境比較迫,坐陣都想走。黎到可以試魯肉飯~
2018-01-26
15 分鐘 (堂食)
炸魷魚鬚
2018-01-24 281 瀏覽
久仰大名既阿元來了黎左香港咁耐, 終於有機會去試, 六點到達店鋪已經要拎飛排隊, 好誇張呀!  等既時候會俾MENU你TICK黎落ORDER, 然後入座時就俾佢入單.  等左十五分鐘終於入到去!  入面比較窄, 但都尚算可以, 食物都OK不錯, 食物以外, 都點左一杯凍飲同一杯黑糖薑母茶, 味道不錯.  價錢當然不能跟台灣食比較, 有興趣既朋友都可以一試.  食完六點幾出黎已經有一大堆人在等位, 真的超誇張!

食完六點幾出黎已經有一大堆人在等位, 真的超誇張!
粟米蛋餅
2018-01-21
15 分鐘 (堂食)
2018-01-20 151 瀏覽
阿元來了令我諗起係台灣既時光!佢店舖小小的 大概只放得落15-20人到不過入到去勁似置身係台灣既小店佢店舖雖小 但都有頗多台灣美食選擇我同朋友兩個女仔叫左一個台灣牛肉面 肉燥米粉 滷肉飯一碗 芝士捲蛋。。。。。仲有2杯珍珠奶茶好多樣 好彩份量唔算大 我超欣賞佢個肉燥米粉同滷肉飯一黎到熱辣辣 個肉燥米粉湯頭勁甜米粉幼幼的 sok哂啲甜湯汁 加埋啲肉燥食台灣美食!即刻想搭飛機去台灣哈哈佢個滷肉飯肥瘦岩岩好 配上滷肉汁其實可以每人一碗。。。珍珠奶茶都好好味!香港人口味唔會過甜所有野都好 唯一一樣比較唔好就係舖頭好細 2-4人食頂盡同埋會食比較好趕
阿元來了
令我諗起係台灣既時光!
佢店舖小小的

一黎到熱辣辣 個肉燥米粉湯頭勁甜
米粉幼幼的 sok哂啲甜湯汁 加埋啲肉燥食
台灣美食!即刻想搭飛機去台灣哈哈

佢個滷肉飯肥瘦岩岩好 配上滷肉汁
其實可以每人一碗。。。

珍珠奶茶都好好味!香港人口味
唔會過甜

所有野都好 唯一一樣比較唔好
就係舖頭好細 2-4人食頂盡
同埋會食比較好趕

2018-01-15 284 瀏覽
終於都有機會食到阿元來了啦!!!期待左好耐!但次次都大排長龍,見到都怕怕😣星期六晚大約六點左右到達,但原來已經要等位😞侍應一開口,好親切的台灣腔😍我同埋個frd兩個人大約要等六張枱左右!好就好在而家終於都唔使排隊,可以攞號碼。然後我地過對面嗰間傳統麵包店同埋文具店行一陣,大約15分鐘左右就已經到我地啦!入去坐一張四人枱,黎呢度食就一定唔係坐得舒服㗎啦,環境係比較擠迫,而且仲有限時。食物方面小食叫咗(1)爆芝士蛋卷啲芝士真係超級多!好正!蛋卷的蛋同麵粉比例啱啱好!好煙靱同芝士味好夾!(佢另外有個九層塔蛋卷,其實即係金不換。唔知味道夾唔夾呢!)(2)甜不辣個人覺得冇乜特別主菜就叫咗魯肉飯豬肉肥瘦比例啱啱好,離遠聞到都已經勁香,啲豬肉入口即溶,超好食😋飲品方面我哋叫咗紅豆奶綠同埋冬瓜茶珍珠我哋已經叫咗甜度=3=微糖但係都仲好甜🤦🏻‍♀️甜品方面我地當然叫左馳名港台的芋圓!但食到尾聲已經飽到食唔落,要打包走。味道黎講都係太甜,但係啲芋圓仙草就夠晒煙靱!好正!總括嚟講呢間小店超有台灣風味!好思鄉🙆🏻
終於都有機會食到阿元來了啦!!!
期待左好耐!但次次都大排長龍,見到都怕怕😣

食物方面
小食叫咗
(1)爆芝士蛋卷
爆芝士蛋捲

啲芝士真係超級多!好正!
蛋卷的蛋同麵粉比例啱啱好!好煙靱同芝士味好夾!

(2)甜不辣
炸甜不辣

個人覺得冇乜特別

主菜就叫咗魯肉飯

但係都仲好甜🤦🏻‍♀️

甜品方面我地當然叫左馳名港台的芋圓!
但食到尾聲已經飽到食唔落,要打包走。
味道黎講都係太甜,但係啲芋圓仙草就夠晒煙靱!好正!

總括嚟講呢間小店超有台灣風味!好思鄉🙆🏻
爆芝士蛋捲
  • 芝士蛋餅
2018-01-12 548 瀏覽
阿元的名氣很大,不時大排長龍,店面雖小但店家親切有禮,令人不禁以為自己身在台灣。可能因為有種人逼人,背貼背的感覺,特別像身在台灣夜市吃東西。魯肉飯應該是台灣食店必吃的,這碗魯肉飯有台灣吃到的感覺,是真正的肥肥的魯肉!入口即溶,甘香入味,非常下飯!炸魷魚鬚,難得地好吃!一點都不油膩,又脆又惹味!配珍珠奶茶一流!非常高質的小吃!蚵仔煎的蚵仔算新鮮大隻,真材實料,雖然味道偏淡,但比很多台灣食店做得好,也比不少台灣夜市吃到的好味!珍珠奶茶,不錯,但不算特別出色。阿元價格相宜,選擇豐富,如果要止一止台灣癮,是不錯的選擇!

炒魷魚鬚

蚵仔煎

珍珠奶茶

珍珠奶茶,不錯,但不算特別出色。

阿元價格相宜,選擇豐富,如果要止一止台灣癮,是不錯的選擇!
炒魷魚鬚
蚵仔煎
珍珠奶茶
  • 酥炸魷魚
2018-01-10 132 瀏覽
其實都聽過阿元來了呢間舖頭好多次,但係一直都冇去過,今日咁啱經過西環,行過好多級樓梯,終於去到,諗住會一會佢,門口有好多人排隊,希望唔會失望啦。差唔多等咗半個鐘,我哋終於入到去, 一入到去成個裝修格局都好似台灣夜市咁,就好似返到去士林夜市食小食,又有好多嘢夜市會見到嘅燈牌,牆上面亦都有啲復古嘅台灣廣告,成個環境都好有懷舊feel。見到燈牌大大隻字寫住雞肉飯同魯肉飯,我諗呢兩個會係主打,所以嗌嚟試下。鹵水拼盤只有一隻雞翼、半粒蛋、些少鹵水豆腐 同埋鹵水豬耳絲,鹵水汁好有家庭feel,撈埋蔥花幾香口,但店家喺表面落咗一啲蠔油,令到件事偏鹹,其實冇落蠔油嘅需要,唔知呢個係咪台灣嘅習慣。而雞肉飯有唔少雞絲鋪面, 配上雪菜同埋自家醬汁, 其實都幾香,不過雞絲略嫌有少少乾, 飯唔會太過乾亦都唔會太濕, 撈埋雞絲同雪菜啱啱好,不過份量略為細,只係一個細碗仔,要嗌好多唔同嘢食先會夠飽。比較欣賞魯肉飯,滷肉切得大大粒鋪係飯面,而且有好多肥膏,炆得軟硬適中,話就話好多肥膏,但其實入口即溶,都幾甘香, 白飯撈埋肉粒,個口充滿一陣油香,加埋甜甜地嘅魯肉汁,超好送飯,側邊亦有少少醃蘿蔔片,雖然係配菜,不過都幾脆

鹵水拼盤 、魯肉飯

比較欣賞魯肉飯,滷肉切得大大粒鋪係飯面,而且有好多肥膏,炆得軟硬適中,話就話好多肥膏,但其實入口即溶,都幾甘香, 白飯撈埋肉粒,個口充滿一陣油香,加埋甜甜地嘅魯肉汁,超好送飯,側邊亦有少少醃蘿蔔片,雖然係配菜,不過都幾脆身。

雞肉飯、魯肉飯

不過有一樣嘢要注意嘅係,阿元來了食物份量偏細 ,胃口偏大嘅朋友可能要食多啲嘢先夠飽。

30 分鐘 (堂食)
雞肉飯、魯肉飯
  • 雞肉飯
  • 滷味拼盤
2018-01-05 288 瀏覽
同上一次吃程班長比差那麼遠😅簡直是天堂與地獄阿元來了長期都要排隊不是沒有理由的-舖面很小 卻很有夜市地道的感覺香港不是每間餐廳都肯做的一件事-每張桌上了擺了一大罐有好多辣椒的辣椒油🤤-滷肉飯(HKD29)看起來小小碗的 可是份量給得一點都不吝惜!滷肉很入味珍珠米飯煮成一粒粒的 絕不會煮得爛糊糊不像粥不像飯的那種感覺👍🏻伴著入口每一口都是濃濃的豬油味🤤🙈很肥但好好味-第一次吃甜不辣感覺好特別好像是糯米做成的 再油炸吃下去是年糕的口感➕魚蛋的味道😯再加上胡椒 不吃辣的記得走胡椒😂-香芋珍珠奶茶(HKD23)好香好肥的配搭很明顯是加入了不少的奶精要求了微糖不過喝下去還是蠻甜的不敢想像要是全糖會怎樣 肯定甜死珍珠還算煙韌 不過沒有天仁茗茶的那種口感一咬就咬到底了説罷其實就是比較軟😂不過這個價錢還算是物有所值

同上一次吃程班長比差那麼遠😅
簡直是天堂與地獄
阿元來了長期都要排隊不是沒有理由的
舖面很小 卻很有夜市地道的感覺
滷肉飯

滷肉飯(HKD29)
看起來小小碗的 可是份量給得一點都不吝惜!
滷肉很入味
伴著入口每一口都是濃濃的豬油味🤤🙈
很肥但好好味
第一次吃甜不辣
感覺好特別
好像是糯米做成的 再油炸
吃下去是年糕的口感➕魚蛋的味道😯
再加上胡椒 不吃辣的記得走胡椒😂
香芋珍珠奶茶(HKD23)
好香好肥的配搭
很明顯是加入了不少的奶精