2021-04-14 555 瀏覽
最近不喜歡留在公司所以工作做好便出去走走閒逛遊蕩 在下好像很久沒這樣無目的行走間中試試 或許不賴至少發現到公司附近有些餐廳可以一試本日就先來這家吃點心的阿不有趣的名字 不知道是否有什麼特別意思坐下來還在選擇困難症ing被問了2次開什麼茶 於是便隨便叫了十年普洱茶後才發現有白茶..算吧 雖然那十年不見得有多十年在下還是點白酒好了沒有智利的 於是點了杯德國的 Albert Glas Riesling Spatlese 2015 $78果然好甜😅 但也不失優雅入口台人很圓潤 除了甜還有微微的酸因為略帶蜂蜜香咊 這讓在下沒有很喜歡獨子蒜尖椒牛頸脊 $108餐跟小碟菜 可選粥或白飯味道香濃 如果配飯的話應該會好點可惜在下選了粥大蔥 尖椒 蒜粒 配菜比牛肉更吸引當然那滑溜的頸脊位置是無得輸得雜菌上素餃 $32這素餃真的好素 沒任何調味沒任何汁醬極重口味的在下只嘗到餃子皮的味道神奇的是雜菌的鮮味一點都不強烈不過借用主食的汁醬後其實也不錯至少不用乾吞坐一下想一下要不要再加點還是算了 60歲前不要吃飽飯🤭
最近不喜歡留在公司
本日就先來這家吃點心的阿不
有趣的名字 不知道是否有什麼特別意思
坐下來還在選擇困難症ing
被問了2次開什麼茶 於是便隨便叫了十年普洱茶
後才發現有白茶..
算吧 雖然那十年不見得有多十年

坐一下想一下要不要再加點
還是算了 60歲前不要吃飽飯🤭
2021-04-13
2021-03-23 2344 瀏覽
一家幾口到尖沙咀飲茶,爸媽選擇K11的阿不嘆茶。午市做8折優惠。先點了白牡丹及鐵觀音,兩種茶香各有味道,個人喜歡白牡丹淡淡的清香,爸爸喜歡鐵觀音,各有喜好。基本傳統點心都有提供,另有幾款創意點心,也點了嚐嚐龍蝦湯配鮮蝦腐皮卷 - 龍蝦湯很濃郁,配脆口的腐皮卷,加彈口蝦肉,多重口感。招牌炒醬蘿蔔糕 - 推,用避風塘式炒至外脆內軟,每件蘿蔔糕都香脆,配上蒜茸辣椒,非常惹味。手製雞紮 - 一般雞紮用腐皮包雞件等材料,但這裡是把材料釀入雞翼中,花心機的點心。腊腸卷 - 久違的腊腸卷中的腊腸不肥,味道配上包,剛好。豉汁蒸鳳爪 - 味道偏濃,但質感剛好,不會太硬或太軟,吃出雞皮的爽口帶子餃,大大粒帶子放在釀了大量蝦的餃上,味道是可想像的配搭蝦餃 - 皮薄,蝦大隻,咬下彈牙,帶有鮮蝦汁,咸淡合適,不錯魚翅餃 - 又是久違的點心,味道適中,不錯潮州粉果 - 皮厚,餡料欠缺香菜及花生香,可以不試蟹肉鳳眼餃 - 一堆蟹肉放到釀滿蝦的餃上,跟帶子餃一樣豉汁蒸排骨 - 味道調得剛好,豬肉沒有騷味,配搭的豆卜也非常入味,好吃。阿不醬油炒黑豚肉片 - 就是廣式乾炒肉片河, 醬油香卻不咸,炒得夠火喉卻也不油膩,豬肉

基本傳統點心都有提供,另有幾款創意點心,也點了嚐嚐

腊腸卷 - 久違的腊腸卷中的腊腸不肥,味道配上包,剛好。

帶子餃,大大粒帶子放在釀了大量蝦的餃上,味道是可想像的配搭

魚翅餃 - 又是久違的點心,味道適中,不錯
潮州粉果 - 皮厚,餡料欠缺香菜及花生香,可以不試

蟹肉鳳眼餃 - 一堆蟹肉放到釀滿蝦的餃上,跟帶子餃一樣

阿不醬油炒黑豚肉片 - 就是廣式乾炒肉片河, 醬油香卻不咸,炒得夠火喉卻也不油膩,豬肉好吃,配搭辣椒醬,正。

2021-03-20
2021-02-28 880 瀏覽
開車到K11滿心想吃中式點心,但鍾情的那一家原來已撤出了K11!帶著失望之下去了阿不一試,沒有什麼期望,卻只想吃一頓中式點心小炒便算了,但是意外的給這裡的點心及海鮮豉油王炒麵所感動!煎腸粉滑中有口感,炒麵香口又爽身,帶子及魚塊雖然是急凍貨色,但係有鑊氣帶出了鮮味!埋單看看總價也算是性價比甚高!他們自製的XO醬更是意外發現哦!都可算是有姿勢又係實際的中式fusion餐廳,服務尚算可以,侍應們都十分殷勤有效率,不過細心週到還有可以改善的空間!
2021-02-25 657 瀏覽
第一次到”亞不”吃飯,果然有驚喜,頭盤蘿蔔糕好味,必食推介 “鮑魚四食” 每個鮑魚煮法都不同非常好味,我們每人都吃一碟😋😋😋。咕嚕肉外脆👍🏼,欖菜骨外面小小甜加上欖菜嘅味道,非常嘢未,滷水鵝,海參豆腐,還有點心..., 每碟餸菜都好好味😋 最後我們吃了甜品黑糖姜茶珍珠,好清甜完全唔覺得甜到漏,非常滿足的晚餐。有裝修環境都覺得好舒服,服務和衛生非常好,而且價錢合理抵食,下次到尖沙咀吃飯一定會再來。

2021-01-09 979 瀏覽
一直覺得,好難搵精緻同好食嘅中餐,見K11 有間新餐廳,就訂位試吓!環境幾好,夠靜同幾spacious, 服務都幾好。坐底叫左個白茶,幾好飲,佢有好多茶可以選擇,如果對飲茶有研究可以一試!叫左2 個set lunch, 同加左個XO醬蘿蔔糕lunch set有娃娃菜送,咕嚕肉好味,蒸魚就正常,個豉油汁調教得幾好。蘿蔔糕好食,今次經驗會令我下次試多d點心,會再去。
環境幾好,夠靜同幾spacious, 服務都幾好。
叫左2 個set lunch, 同加左個XO醬蘿蔔糕
蘿蔔糕好食,今次經驗會令我下次試多d點心,會再去。

2021-01-09
2020-12-19 1012 瀏覽
留意到阿不新開業不久,獲普遍不俗評價,星期六亦想喺一個舒適啲嘅環境,食吓傳統及特式點心/中菜,就特意唻一試。食店主張「不時不食,豐衣足食」,廚師選用新鮮季節性食材,炮製唔同款式,比客人品嚐。今餐我哋主要就試咗點心:1)原隻鮑魚雞粒酥 每件HK$48:鮑魚偏大隻,質地雖然唔係非常軟淋,但都易咬,唔韌。酥底好香脆,但唔會一咬就鬆散哂。稍嫌雞粒有好輕微「騷」味。但整體都算好食。2)阿不點心拼盤 4件 HK$78:包括金魚餃,乾鮑鮮肉燒賣,帶子餃...等等。3)龍蝦湯腐皮卷 3件 HK$52:外層非常香脆,配搭嘅龍蝦湯,就如結身啲嘅汁一般,味道唔太濃,幾好食。4)燒賣三重奏 3件 HK$68:鮮蝦餃粒粒都大大粒,分別配上半粒帶子,原隻大🦐,及一隻乾鮑,份量充足。5)XO炒手工有料蘿蔔糕 HK$58:份量充足,香口野味,面層如果可以煎得再香脆啲就更好。6)鐵觀音茶:茶葉非常充足,塞滿整個茶袋,水夠熱,用筷子篤吓加快出味再輕微浸泡一陣整體而言,店內環境及食具均新淨整潔(畢竟開業不久),店員整體亦有禮及服務效率高,食物質素亦算唔錯,食物種類亦唔算少,價格中規中矩,依家仲做緊8折優惠,
留意到阿不新開業不久,獲普遍不俗評價

食店主張「不時不食,豐衣足食」
廚師選用新鮮季節性食材,炮製唔同款式,比客人品嚐。

今餐我哋主要就試咗點心:

6)鐵觀音茶:茶葉非常充足,塞滿整個茶袋
,水夠熱,用筷子
篤吓加快出味再輕微浸泡一陣

整體而言,店內環境及食具均新淨整潔(畢竟開業不久),店員整體亦有禮及服務效率高,食物質素亦算唔錯,食物種類亦唔算少,價格中規中矩,依家仲做緊8折優惠,如唔想喺人較多嘅酒樓食點心,呢間都係唔錯嘅另類選擇。

XO炒手工有料蘿蔔糕
2020-12-19
🦞龍蝦湯腐皮卷
鐵觀音
2020-12-18 610 瀏覽
這家是一家私房菜餐廳我也是聽說味道不錯才要去試試看之前沒有吃過私房菜,所以並沒有對比它們的菜單比較單一,價錢不算便宜但優勝的是味道真的不錯孜然疆蔥炒羊肩肉很有大排檔少炒的味道,(非常惹味)一般外面的中式餐廳都超少機會能吃到羊肉(冬天除外)孜然的味道令我想起街上串燒😋另外他們附送的糖水,雖然只是普通的木瓜雪耳糖水。但是超高水準不馬虎,從未吃過這麼好吃的木瓜雪耳糖水,我想這是用燉的方式去做的糖水👍🏻👍🏻
這家是一家私房菜餐廳
我也是聽說味道不錯才要去試試看
之前沒有吃過私房菜,所以並沒有對比
它們的菜單比較單一,價錢不算便宜
但優勝的是味道真的不錯

孜然疆蔥炒羊肩肉
很有大排檔少炒的味道,(非常惹味)
一般外面的中式餐廳都超少機會能吃到羊肉(冬天除外)
孜然的味道令我想起街上串燒😋
2020-12-10 674 瀏覽
早一星期相約咗好友食咗餐生日飯🍽,誤打誤撞發現到呢一間好精緻嘅中菜,見到🆕新開張又可以訂位📝所以立即鎖定目標,結果發現😳絕對🈚️揀錯😌.店面闊落,環境舒適又係新裝修,加上暫時唔太多客食得安心又放心😅。老闆同員工都好細心,服務態度好殷勤,主動加茶同介紹📋餐牌食物,呢樣係特別窩心。食物方面,都真係好好食,😋味道一流,亦係手工菜,確實精美,絕對推薦☝️———————————————————————————🥢風味碌汕頭鵝🦆💬碌鵝真係越來越少機會食到,製作需時亦要有用心製作,從揀鵝到醃到浸到煮,實在吃得出滋味,連骨都入晒味,份量夠,啖啖嫩肉,必食☝️.🥢蜜椒金薯和牛粒🐮💬食得出鑊氣十足,和牛粒彈牙,略嫌黑椒過盛有點引致哽咽🤭.🥢西施🦐蝦球煎米粉💬呢一味又係食唔停,蝦球又夠大隻,米粉煎到恰到好處,加埋個玻璃芡汁,很不錯😋.🥢招牌手工蘿蔔糕💬跟餐有兩份小食可以揀,又幾好食,而另一款係點心蝦餃+燒賣
———————————————————————————
🥢風味碌汕頭鵝🦆
🥢蜜椒金薯和牛粒🐮
💬食得出鑊氣十足,和牛粒彈牙,略嫌黑椒過盛有點引致哽咽🤭
🥢西施🦐蝦球煎米粉
🥢招牌手工蘿蔔糕
💬跟餐有兩份小食可以揀,又幾好食,而另一款係點心蝦餃+燒賣
2020-12-01 444 瀏覽
因為疫情關係呢排真係少咗好多出街食飯。而且選擇嘅餐廳都一定要好乾淨為主。今日就一家人到K11食中餐OpenRice 訂位會有單點食物八折優惠。但係佢平時本身啲套餐已經好抵食。一個主菜加一個前菜再加一個甜品都係百幾蚊我哋分別叫左三個套餐同埋單點嗰啲點心。套餐份量不算太多。如果一個男人食可能唔夠飽。唔係我哋兩男兩女。再share食就剛好。為返一人都係二百幾蚊。以食物質素 份量,員工服務質素同埋地點來講的確好抵
以食物質素 份量,員工服務質素同埋地點來講的確好抵
燒賣三重奏
燒賣三重奏
2020-11-26 414 瀏覽
訂左晚上八點、無乜人、坐得舒服!雖然餐牌選擇唔多、但都貴精不貴多、當晚點了碌鵝、五香牛展、避風塘雞翼、大蝦餃、燒賣、冬菇雞肉餃!各款食物都整得好好!茶都好高質!相聚交談好地方!
2020-11-21
碌鵝
五香牛展
避風塘雞翼
大蝦餃
燒賣
冬菇雞肉餃
2020-11-15 538 瀏覽
話說同朋友約左系尖沙咀食飯,點知去親間間餐廳都多人到個點最後行到上K11頂層搵到間無咩人的中餐,其實入去個陣驚驚地,通常無咩人食的餐廳都多伏,不過由於真系唔想等兩粒鐘去食個飯,所以最後都系屈服左唔駛等位呢個優點試下新餐廳<套餐-脆皮咕嚕黑豚肉$198>套餐跟一小食,一主菜同一甜品前菜整身想叫湯,點知無曬,咁就叫左個點心拼盤蝦餃個皮好厚,麻麻地咁主食黑豚肉系幾好食,豚肉爽身又彈牙,食得出豬肉夠新鮮<套餐-牛肝菌爆炒魚肚釀黑膠$198>牛肝菌有D似磨菇汁陣味魚肚食落少少痴牙,重膠質,釀黑膠口感有D似食蝦膠主菜真心幾好食,不過野食三催四等到頸都長,印象份真系麻麻,希望下次會改善

話說同朋友約左系尖沙咀食飯,點知去親間間餐廳都多人到個點

<套餐-脆皮咕嚕黑豚肉$198>
套餐跟一小食,一主菜同一甜品
前菜整身想叫湯,點知無曬,咁就叫左個點心拼盤
蝦餃個皮好厚,麻麻地咁

主食黑豚肉系幾好食,豚肉爽身又彈牙,食得出豬肉夠新鮮

<套餐-牛肝菌爆炒魚肚釀黑膠$198>
牛肝菌有D似磨菇汁陣味
魚肚食落少少痴牙,重膠質,釀黑膠口感有D似食蝦膠

2020-10-14 876 瀏覽
今日放工來到尖沙咀 k11搵野食,在頂層發現一間新開私房菜。餐廳環境乾淨明亮,人又比較少,坐得舒服,值得一試!依家餐廳做緊套餐優惠,前菜,主菜加甜品先178一位,配白飯或小米粥。前菜:燉湯和鵝肝醬炒茶樹菇。湯清甜,茶樹菇都幾好味。主菜:孜然蔥爆有機羊肉(有鍋氣,羊肉啱啱好熟,好味)花雕荷葉北菇蒸雞(雞蒸得啱啱好,整體清淡但有荷葉香味,唔錯)甜品:薑湯桃膠湯圓 (薑湯非常濃,ok)聽講大廚是原欣圖軒主廚,怪不得出品不錯。總體用餐感覺良好,值得一試!

前菜:燉湯和鵝肝醬炒茶樹菇。湯清甜,茶樹菇都幾好味。

甜品:薑湯桃膠湯圓 (薑湯非常濃,ok)

聽講大廚是原欣圖軒主廚,怪不得出品不錯。

總體用餐感覺良好,值得一試!
花雕荷葉蒸雞
孜然蔥爆有機羊肉
2020-10-14
花雕荷葉蒸雞
孜然蔥爆有機羊肉
2020-10-11 2750 瀏覽
早前K11這個地方原本是一間西餐,最近新開張變成中菜,看到門面很Chill很寫意的感覺,加上有點搞怪的名字「阿不」,成功讓中菜瞬間變得更時尚了。店家裝潢夠光亮,充滿時尚感。店家所用的餐具都很講究,不論視覺上或觸感上都甚有質感。我和友人點了兩個套餐(每個$198),另外點了一碟小食,這碟頭抽炒蝦米腸$48,一上碟聞起來味道很香濃,入口卻不覺油膩,可惜的是略鹹了一點。套餐可以選擇前菜,我們點了養生燉湯,味道很香甜,喝下去之後感覺很順滑滋潤。另一個前菜-招牌手工蘿蔔糕,感覺有點失望。口感很實,內裡蘿蔔絲不多,蘿蔔味道不夠,餡料也不算多⋯⋯相比燉湯明顯失色。主菜我們選了銀杏腐竹高湯,魚湯湯底很鮮甜,腐竹夠新鮮,而且是素食餐單,不用擔心沒有素食。主菜還點了日本帶子黑白配,豆豉味道很香濃,而且豆腐很滑,配上甜甜的帶子和皮蛋感覺很精緻。可惜帶子略薄,如果帶子厚一點口感會更好。套餐可以加配鮑魚四食,是我們這餐飯的必點推介。每件鮑魚都腍中帶爽口,每款味道都很有特色,而且鮑魚很爽甜,4隻只是$100,非常值得!甜點-薑茶桃膠湯圓,一喝下去覺得超辣!然後慢慢滲出甜甜的味道,好像吃薑糖的感覺一樣!黑芝麻湯圓很

店家裝潢夠光亮,充滿時尚感。
店家所用的餐具都很講究,不論視覺上或觸感上都甚有質感。
頭抽炒蝦米腸

前菜-養生燉湯

前菜-招牌手工蘿蔔糕

銀杏腐竹高湯

日本帶子黑白配

鮑魚四吃
甜點-薑茶桃膠湯圓
甜點-薑茶桃膠湯圓,一喝下去覺得超辣!然後慢慢滲出甜甜的味道,好像吃薑糖的感覺一樣!黑芝麻湯圓很香,糖水竟然有桃膠,感覺邪惡度瞬間下降,因為桃膠而變得健康了。
最後附上餐牌。
2020-10-10
前菜-養生燉湯
銀杏腐竹高湯
日本帶子黑白配
鮑魚四吃
甜點-薑茶桃膠湯圓
2020-10-11 632 瀏覽
星期天, 一家人在外走走, 累了, 要找個地方吃晚餐. 文迪不想吃得太飽, 想起K11的阿不, 晚市也可以吃點心, 正好能夠吃得有彈性一點.這裡空間感大, 在這個時勢, 是加分位. 店子叫作阿不, 副題是不時不食, 豐衣足食, 但看著餐牌, 又好像沒有甚麼特別關連. 點了一個套餐, 一客$178, 包括頭盤, 主菜以及甜品, 另外再散點幾款點心.招牌手工蘿蔔糕: 8分, 叫作招牌手工蘿蔔糕, 用XO醬去炒, 是很香口惹味的, 外層帶點脆身, 內裡質感對辦.蜜椒金薯和牛粒: 6分, 主菜是蜜椒金薯和牛粒, 用上了和牛, 但委實是不太吃得到和牛的油脂感, 這個做法, 是比較傳統的, 其實, 牛是化學過的, 這樣子, 也真的浪費了和牛. 加入了蜜椒和金薯, 整體配搭還不俗.原隻鮮大號蝦餃 $32: 4分, 蝦餃是否需要做得那麼大? 鮮大號蝦餃, 是否真的有需要? 要遷就這麼大粒的蝦餃, 皮自然要夠厚, 質感也不夠煙韌, 蝦肉亦不夠鮮味, 不太爽口.叉燒酥 $28: 5分, 還以為會是熱辣辣的成品, 怎知道, 是溫溫吞吞的, 感覺上已打折扣. 酥皮不算太酥脆, 叉燒肉質一般, 只是賣相還可以吧

叉燒酥 $28: 5分, 還以為會是熱辣辣的成品, 怎知道, 是溫溫吞吞的, 感覺上已打折扣. 酥皮不算太酥脆, 叉燒肉質一般, 只是賣相還可以吧.

金沙熊貓包 $39: 8分, 最喜歡的, 還數金沙熊貓包, 可愛的造型, 包身挺鬆軟, 流心度是相當澎湃, 奶黃餡也甜美, 但未夠鹹蛋黃香.

薑茶桃膠湯圓: 6分, 最後的甜品是薑茶桃膠湯圓, 薑茶夠薑之餘, 桃膠也幾清潤, 不過湯圓就不夠甜美.

阿不環境舒適, 服務態度好, 價位也合理, 只是食物水準好壞參半, 也不太做到不時不食, 豐衣足食的意思.
2020-10-11 565 瀏覽
見報道話這這間新嘅中菜館有手工菜,又有自家製點心。就同家人一齊去試新餐廳😊。叫左煎蘿蔔糕,汕頭碌鵝,鷄扎,黃花魚,獨子蒜排骨... 仲有個薑茶桃膠湯圓。個雞扎好特別,係我最愛的鷄翼起骨再釀料。我爸爸最喜愛碟碌鵝,好入味。蘿蔔糕煎到金黃色,外脆內軟。黃花魚個汁好鮮味,仲伴有炸茶樹菇,使到成碟菜好豐富。最後個湯圓好夠薑味,桃膠好多... 啱晒秋天食。 除左中國茶,餐後仲可以叫杯即磨咖啡. 好滿足😊而且環境好好,一家人享受左一個不錯的午餐。

最後個湯圓好夠薑味,桃膠好多... 啱晒秋天食。

除左中國茶,餐後仲可以叫杯即磨咖啡. 好滿足😊
而且環境好好,一家人享受左一個不錯的午餐。