2018-03-21 1917 瀏覽
開餐達人食物質素普普通通,但係有得食有得玩又加番分比佢,環境很舒服,走懷舊路線,食到飽飽地可以唱K,又可以玩些懷舊玩具加上長達4.5小時,足夠時間又食又玩,店鋪不大,但有一個coner比客人自己親手做雞蛋仔、pancake、棉花糖、小丸子……一些懷舊食物,我的童年記憶又返來了。
  • 棉花糖
  • 雞蛋仔
  • 任食牛扒
2018-02-03 3209 瀏覽
見到Facebook介紹,價錢$138再加一,任食火鍋+任食西冷+DIY甜品四小時,仲可以唱 K, 真係好吸引。食店好細都唔緊要,因為兩位都會俾四人枱,一坐低,服務員就幫我哋先開爐煮滾湯底,因為湯底一律係三味,唔使揀,可以好快有得食食物一般,款式好少,都食得落口,第一碟肥牛好肥,第二碟就好少少西冷牛扒都唔差,同花園餐廳差不多,絕對好過大家樂,任食都算抵飲品款式唔多,都算大眾化口味雞旦仔嘅旦漿太稀,整兩次都失敗,味道又淡喺Facebook讚好就有兩球雪糕送如果糧尾又想食得飽,仲可以唱 K, 坐足四個鐘,都只係$152,真係抵。

飲品款式唔多,都算大眾化口味

雞旦仔嘅旦漿太稀,整兩次都失敗,味道又淡

喺Facebook讚好就有兩球雪糕送

2018-02-01
2018-01-28 2629 瀏覽
見到廣告話4小時任食雞煲火鍋加牛排,仲包埋自己DIY小食,見佢咁抵就去試試。雞煲火鍋不過不失,火鍋配料都算齊全,除咗冇乜海鮮之外,幾乎其他任食火鍋店嘅野食呢度都有得叫。火鍋材料質素一般般,牛排都唔係特別好食,肉質同味道都普普通通,不過勝在可以任叫。我地坐咗好耐,因為除咗雞煲火鍋之外,呢度仲有DIY小食,可以試試自己整棉花糖、小丸子、pancake、雞蛋仔同埋飲品。我地覺得教學可以再清楚詳細一d,雖然有教學,仍然有d難整,不過整體黎講都幾得意。溫馨提示,佢約9點就會關曬所有DIY嘅設備,所以想玩就趁早。另外佢仲有boardgame玩,約埋一班朋友上黎聚會都啱曬。

2018-01-24 1916 瀏覽
觀塘工廈裡面埋藏住好多餐廳,需要各位食家一一發掘。呢間餐廳亦係其中一間。呢間開餐達人首先要讚的,係佢入面別緻的設計。裡面既佈置係一個個懷舊香港風。每張枱子上面總有一款係關於舊有的娛樂和特色。就好似我枱上的這一張。不過瑜不掩瑕,菜式實在太差勁了。呢一天本太子黎到這裡,點了個吉列蝦蟹棒雞豚肉稻庭烏冬,覺得好失望。首先錯中之錯,係呢個上碟方法。好明顯呢隻吉烈蝦已經浸到完全唔吉烈,呢個年代實在應該諗下分碟上。林左,算啦~好味味得囉,之但係好明顯一睇呢個湯淡而無咪,所以d雞豚肉食落都冇晒味。好啦,話明食烏冬當然應該著重烏冬,但係一咬一食之下就覺得d稻庭烏冬一d都唔稻庭,食下去就同一般米線差不多。無論主菜還是烏冬都不合格。本太子認為餐廳著重外表和多元化之餘,更應該多著重自己既內涵和是否每一方面都可以兼顧,名字也不要太浮誇。
觀塘工廈裡面埋藏住好多餐廳,需要各位食家一一發掘。

2018-01-22 1426 瀏覽
呢間野其實都唔差 值得一試!最近喺觀塘見到呢間有懷舊嘅火鍋放題 仲要價錢平而且可以任玩任食四個半鐘 鍾意打邊爐嘅我點可以錯過 於是約左幾個fd去試試佢 去到門口見到裝修都覺得唔錯 幾有懷舊風格 門口側邊仲有提供棋類game遊戲機同懷舊玩具 因為要等齊人嚟到 所以我地都玩左陣消磨下時間 齊人之後餐廳即刻準備個三拼火鍋 有兩個湯底仲有一個雞煲 食落都唔錯 尤其雞煲香得黎又唔算太辣食落啖啖肉 嘢食方面雖然質素一般 但選擇非常多 最緊要係可以任叫食到飽 食到差唔多飽之後我哋仲去試整咗窩夫同埋雞蛋仔做甜品 第一次整唔係好識哈哈 不過好彩有教學 食落味道都唔太差 總括來講呢間都算係非常抵食嘅火鍋 仲要有遊戲玩同埋甜品DIY 啱晒同一班朋友嚟吃喝玩樂
呢間野其實都唔差 值得一試!

今次系第一次來開餐達人打邊爐,都系睇到網上推介先知原來呢到有間餐廳。估唔到工廈餐廳環境竟然唔錯,好特別既裝修同環境。呢到真係有好多野玩餐廳竟然有k唱,有好多人唱,下次要早d來唱。連SWITCH都有得玩,真係估佢唔到。不過我地其實系想來玩手作坊DIY 食物所以重點都系放翻系呢到,首先整左雞蛋仔,竟然成功左,好過霆鋒,哈哈。之後鐘嘗試整左彩虹棉花糖,不過整左幾次先成功整到好靚。小丸子真係有d難整,整得唔系幾好睇,不過都食得。來到主要食物方面,呢到有即煎西冷牛扒同火鍋任食,鐘包埋飲品食住4個半鐘都系138,真係好抵食。不過人真係幾多,最好book定位。整體來講好多野玩,好好玩,牛扒都好食,火鍋系正常任食火鍋。下次會帶屋企人來試試。
估唔到工廈餐廳環境竟然唔錯,好特別既裝修同環境。
呢到真係有好多野玩
餐廳竟然有k唱,有好多人唱,下次要早d來唱。
連SWITCH都有得玩,真係估佢唔到。
不過我地其實系想來玩手作坊DIY 食物
之後鐘嘗試整左彩虹棉花糖,不過整左幾次先成功整到好靚。
小丸子真係有d難整,整得唔系幾好睇,不過都食得。
來到主要食物方面,
不過人真係幾多,最好book定位。
整體來講好多野玩,好好玩,牛扒都好食,火鍋系正常任食火鍋
下次會帶屋企人來試試。
2017-12-13
  • 西冷牛扒
2018-01-16 831 瀏覽
餐廳好有情調氣氛,以懷舊既裝修襯托廣東歌,好似翻左80年代咁樣依間餐廳最特別係有DIY自助吧 : 有得自己親手整雞蛋仔、綿花糖、連人氣章魚小丸子都有!! 自己整特別好食啲哈哈! (雖然整左幾個失敗之作先成功完美製作)邊爐提供左三色湯底, 大家都唔洗苦惱揀邊個湯底好. 食物材料都足夠既,其中一種丸子仲印左qq minions公仔!!煮佢地個陣 佢地浮係水面真係好得意啊!!!另外另外! 依間餐廳仲提供左仼食唔嬲既8安士美國西冷牛排,諗起都想繼續食haha除左食之外, 依度仲有d board game, 卡game, 連switch都有得玩!!真係估佢唔到 玩到唔捨得走,好彩依度可以仼玩仼食4.5小時咋haha

玩到唔捨得走,好彩依度可以仼玩仼食4.5小時咋haha
2017-12-14 1920 瀏覽
初初見到「開餐達人」門口及其置於門外的餐牌,覺得以工廈水準來說還可以,便入內進餐。一坐下,order了食物,隨後拿起枱上餐具籃中的餐具時,卻發現當中絕大部份餐具均生銹有跡,刀叉柄立痴痴,感覺嘔心又恐怖!我已立即請侍應給我拿來幾套餐具及一杯清水,並即時告知餐具衛生問題,唯餐廳內有2-3位侍應均態度冷淡,全不理會,態度之差令人側目!待侍應拿來新餐具後,發現餐具衛生情況依舊,我跟同事唯有以清水不停抹乾淨,唯抹掉數次後仍然有黑色的跡,情況猶如萬年冇清潔,實在不敢放入口中!食物方面,味道淡如無味,而且入口偏凍。如此食物及服務質素,差得連普通茶餐廳也不如!

2017-12-12
2017-11-08 2205 瀏覽
之前已經想來少食尼度嘅下午茶,可惜一直無機會。今次特登趁男友早收工,又係平日,所以“山長水遠”來到觀塘。🤣之前見過網上介紹,餐廳主題係懷舊,所以內在裝修都係懷舊風。仲有好多舊時嘅玩具擺設,隔離枱仲拎咗啲玩具俾小朋友玩,所以尼度都幾適合一家人來。👨‍👩‍👧‍👦而今次來係食下午茶放題,食物選擇都唔少。仲可以DIY整棉花糖同窩夫等。但因為當天無咩客人,所以我同男友都無去玩尼啲,費事搞亂檔。🤣🤣🤣但我哋有嘗試去整棉花糖,結果係⋯⋯🤦🏻‍♀️無眼睇。日韓台小食,每人可選四款,而兩個人來都已經足夠多選擇,最後我哋仲要食唔曬。😅所以切勿眼闊肚窄!沙律可能雪得太耐,所以最後放一陣先食。流心紫薯多士,值得推薦!好香紫薯味,最好趁熱食。紫薯小食拼盤。個人覺得一般,右下角嘅紫薯干?太乾,好難咬。尼種食物擺盤幾得意,味道都算不錯,雖然唔會有太大驚喜。但有時間來尼度懷下舊,享受下悠閒下午茶時間都唔錯。
之前見過網上介紹,餐廳主題係懷舊,所以內在裝修都係懷舊風。

沙律可能雪得太耐,所以最後放一陣先食。

流心紫薯多士,值得推薦!
好香紫薯味,最好趁熱食。

紫薯小食拼盤。個人覺得一般,右下角嘅紫薯干?太乾,好難咬。

尼種食物擺盤幾得意,味道都算不錯,雖然唔會有太大驚喜。
但有時間來尼度懷下舊,享受下悠閒下午茶時間都唔錯。
2017-09-20
2017-11-06 1680 瀏覽
因為不是地舖,常常路過也不知。今天接過街上傳單便上樓一試,還有現金券,午餐減$3。舖頭入口可於開源道尾報紙檔隔離樓梯上一層就到,唔好搭𨋢,等到天荒地老,樓梯入口有餐牌。4.5小時任玩任食火鍋放題都係$138,好抵咁~有機會再試。留意餐牌左下角,外賣套餐(除B餐)一律$38其實味道正常,而且份量很足,有炸蝦三隻、雞扒、鳴門卷及配菜。唯一不足是炸蝦浸在湯中,淋晒~一點也不脆。上枱見到真的「哇」一聲,好大塊!接近全熟但不嚡口,感覺似牛柳的淋,有筋,牛味正常。醬汁顏色是黑椒汁,但味道不像黑椒汁,怪怪的。都算大件抵食,但期望改善細微之處~
因為不是地舖,常常路過也不知。
今天接過街上傳單便上樓一試,還有現金券,午餐減$3。

留意餐牌左下角,外賣套餐(除B餐)一律$38

日式吉列蝦蟹棒煎雞豚骨湯稻庭烏冬

即煎8安士西冷扒配黑椒汁

上枱見到真的「哇」一聲,好大塊!
接近全熟但不嚡口,感覺似牛柳的淋,有筋,牛味正常。
醬汁顏色是黑椒汁,但味道不像黑椒汁,怪怪的。

都算大件抵食,但期望改善細微之處~
2017-10-19 1659 瀏覽
返工lunch time 公司放飯12點,所以不用等位,一行8人不用等就順利坐底啦。波菜海鮮焗意粉 48蚊樓下派優惠卷,平3蚊賣相不錯,但係味道一般。。。好淡冇咩味。。。今次出菜都快第二次來這裡食lunch感覺一般,不太喜歡,不過同事話黎沒辦法上一次來這裡食lunch 12:15叫餐12:50食物都未黎,吹左勁多次單都未有一行十幾人,有3,4個人的食物都勁遲搞到返公司遲左呢個好似幾平甘,有機會可以一試,伏都唔驚店員服務態度一般。。。位於工厦2樓,環境一般
返工lunch time

公司放飯12點,所以不用等位,一行8人不用等就順利坐底啦。

波菜海鮮焗意粉 48蚊
樓下派優惠卷,平3蚊
賣相不錯,但係味道一般。。。好淡
冇咩味。。。今次出菜都快

第二次來這裡食lunch
感覺一般,不太喜歡,不過同事話黎沒辦法

上一次來這裡食lunch 12:15叫餐
12:50食物都未黎,吹左勁多次單都未有
一行十幾人,有3,4個人的食物都勁遲

搞到返公司遲左

呢個好似幾平甘,有機會可以一試,伏都唔驚

店員服務態度一般。。。

位於工厦2樓,環境一般
2017-10-19
之前同成班朋友搵一間聚腳既地方, 見到呢一間係網上面有人推薦, 就決定去左呢到食。入去既時候見到地方幾寬敞, 無乜人, 同裝飾幾特別, 有懷舊既感覺。我同朋友係上面係食仼食火鍋既, 諗住今舖掂喇, 火鍋唔會差得去邊既, 點知落單既時候叫好多材料都無, 真心火都泥埋 最大問題係火鍋居然無肥牛同生菜叫, 其他材料又有縮味。另外本身係包自助甜品既, 點知又無埋。當時同成班朋友一齊真係覺得相當無奈。係埋單既時候, 每個人成200幾蚊, 真係食大家樂, 吉野家個啲都底同正過佢多多聲!講真, 佢如果無材料就應該一早講或者埋單個時提供優惠比我地, 佢依家咁樣同欺騙消費者無分別, 我同朋友以後唔會再去呢到食, 希望透過食評等大家睇到唔好中伏!

當時同成班朋友一齊真係覺得相當無奈。

2017-09-23 1417 瀏覽
今日同同學去左開餐達人gathering,整體感覺不差一入去就覺得空間偏細,似平時party room,有好多棋咁。如果佢一晚只招呼兩三枱大戶可能會感覺寬鬆啲,不過商業決定我都明白嘅。我地約6點半去到,當時仲未好多人。係等緊火鍋食物嘅時候同學們已經忍唔住係手作坊玩,不過啲機未預熱得夠所以fail fail地🙈但呢啲體驗係幾有趣。火鍋食物方面,質素都係一般啦,而且抽油煙系統好差又多人,食到成身超大味但食嘅過程係開心,態度又好。最窩心係開頭未係好多人時,我埋怨緊我嘅同學食晒肥牛個陣,入面個哥哥攞住一碟肥牛出嚟話"我聽到有人話想食肥牛喎"我地食到9點半已經投降,不過明明放題話去到11點,9點幾已經last order牛扒聽埋準備熄自製甜品個啲機佢又唔講明感覺好似貨不對辦。
今日同同學去左開餐達人gathering,整體感覺不差

但食嘅過程係開心,態度又好。

佢又唔講明感覺好似貨不對辦。
2017-09-22
星期六下午,諗住去觀塘行街食野。上網search下午茶自助餐,找到這間餐廳的廣告,有多款港式小食、日韓美食,就過黎試下。2:50pm黎到,原來只係小店舖,只有十張枱左右。而我地入坐時只有另一枱客食緊(到我地走都再無客入黎⋯)坐低後就收到呢張點餐紙 開頭都覺得好少野食,無晒網上介紹嘅碗仔翅、韓式芝士炸雞果啲,不過反正黎到都無謂走啦⋯⋯但實在好後悔!太伏了,我一定要花時間係呢度公開佢地嘅生意手法,以免其他人受害!!!放題得一張紙嘅選擇已經少,而且右下方的食物仲要係 限 點 四 款!你無睇錯,放題唔係任點任食,係限你每人只可點四款,而且食完不可再encore! 而且啲野仲要唔係貴價嘢,只係雞奕、豆腐、芝士腸果啲。一百蚊只可以食兩件雞奕,無言。而我點咗嘅其中兩款食物到最後都無黎,到畀錢個刻忍唔住問佢,佢先話缺貨,仲講到我地唔追即係唔需要,唔追係我地唔啱咁,咁做生意真係仲有人會幫襯?!其他人吹捧嘅自製雞蛋仔完全不值一提,蛋醬太稀不易成型,而甚麼窩夫可麗餅都是用同一瓶蛋醬,但配料只有cream及朱古力醬,牆壁上的圖片:生果粒等等都不見終影。 棉花糖:壞機紫薯西米撈係無出現過的。叫咗個紫薯小食拼盤,

坐低後就收到呢張點餐紙

棉花糖:壞機

紫薯西米撈係無出現過的。
叫咗個紫薯小食拼盤,無黎到。
流心紫薯西多士,即係茶餐廳的花生醬西多,不過比平時更多油。
紫菜shake shake薯條,叫咗無黎到。
冷烏冬,叫一個黎三個。
瑞士汁撈麵,唉,浪費食物之作。

基本上叫咗一次野食已經畀錢走。
從未試過咁伏嘅放題,後悔到死,早知畀多廿蚊去酒店食tea buffet好過。

血的教訓,花咁多時間打,真心希望其他人唔好再上當。
2017-08-26
約左好耐終於約齊人,終於book 定位過來食下午茶放題。原來下午茶加28蚊就有牛排任食當然首先要叫即煎牛扒食,牛扒過左一陣來到,真係好大塊。牛扒質地唔錯,好鬆軟好味,不過個人覺得個黑椒汁比較咸,最後都食左兩塊牛扒。而家系做緊紫薯同日式韓式台式小食放題,個人好愛好紫薯,所以來到當然就要每樣都試勻曬。自己動手製作既紫薯西米撈我最鍾意,最後飲左兩杯。外面食超貴既窩夫,呢到都可以自己任整任食,真係超爽。不過第一次整系失敗左,因為唔記得預熱個爐,第二次先成功哈哈。雞蛋仔就比較容易整到,一次就成功。太多野玩,日式可麗餅同爆谷鐘未整,留翻下次來食晚餐再玩。日韓台小食款式好多,分量剛剛好。有時上菜有d慢,不過可以接受。總體來講真係好抵食,食物味道唔錯。又有得玩又有得食,鐘可以食幾個鐘,消磨一個下午。食到好飽連晚餐都唔使食。
約左好耐終於約齊人,終於book 定位過來食下午茶放題
原來下午茶加28蚊就有牛排任食
日韓台小食款式好多,分量剛剛好。
有時上菜有d慢,不過可以接受。
自製窩夫
爆谷機