餐廳: 長洲角酪
資訊:

2021-03-05 258 瀏覽
黎到長洲,最重要緊係黎食嘢,除左魚蛋,糯米糍果啲之外,最近都多左人黎一間飲品店打卡,主要都係因為一幅「長洲」牆,環境真係冇得頂!佢位置就係碼頭附近,好易搵。平日黎到都好多人,都等左一陣先有得拎,我就叫左莓莓角酪,朋友就叫左芒芒角酪。由於係即叫即打,非常新鮮莓莓角酪:有兩片士多啤梨係杯邊,外貌滿分💯 ,味道都唔會甜到漏,乳酪味好重,好creamy,好似飲緊唔杰身嘅乳酪咁,不過就飲唔到有果肉芒芒角酪:芒果呢杯就比起士多啤梨果個酸啲,唔鐘意太甜嘅人可以揀呢杯,或者係未到芒果季,所以偏酸一啲,同樣乳酪味好濃,夠凍由於食左其他野食唔落佢個蛋糕,睇到人地個蝶豆花蛋糕都好靚好夢幻!行完個山黎飲就啱啱好,夏天黎一定仲正

芒芒角酪

行完個山黎飲就啱啱好,夏天黎一定仲正
芒芒角酪
2021-03-05 169 瀏覽
閒日入長洲,人少少唔洗同人迫之餘,最緊要係食野都唔洗等位去到呢間長洲人氣打卡店☺️當然要買返杯野飲 食返件糕chill 下先🍧莓莓角酪 $38原本以為得個樣😍點知飲落超有驚喜佢士多啤梨味好濃🍓冇叫少甜都唔會覺得太甜👍🏻甜度岩岩好底層仲有粒粒紫米 好煙韌有咬口😽飲完一杯好飽肚🍰大馬士革卷 $42呢個係每日限量咖入口個cream茶味濃🍵同樣唔會過甜 岩岩好 蛋糕卷濕潤唔乾而且鬆軟🤤面頭仲有芝士奶蓋 一個字:正👍🏻👍🏻👍🏻大推👍🏻👍🏻👍🏻
閒日入長洲,人少少唔洗同人迫之餘,最緊要係食野都唔洗等位

🍧莓莓角酪 $38

呢個係每日限量咖
一個字:正👍🏻👍🏻👍🏻

大推👍🏻👍🏻👍🏻
2021-03-04 97 瀏覽
黎長洲~除左大大粒既芒果糯米糍外~而家仲多左好多正野食/飲架~🥰🥰🥰哩間近年勁HIT既長洲飲品店~梗係要試下啦~一入到黎~哩幅勁sharp既長洲地鐵站牆~😍😍已經吸引左唔少人係度打卡啦~📸📸今次叫左2杯哩度既主打▶️乳酪系列飲品▶️紫米角酪($28)最basic既款式~紫米同乳酪既比例教得唔錯~岩岩好~紫米都幾有咬口~成杯野飲落口感唔錯~▶️百香果角酪($36)百香果加乳酪~第一次試似哩個組合~估唔到又幾夾bor~👍👍百香果既微酸飲落幾消滯~幾岩食飽飽之後飲返杯而且仲食到唔少百香果肉添~超級足料~🤤🤤
黎長洲~除左大大粒既芒果糯米糍外~
而家仲多左好多正野食/飲架~🥰🥰🥰
哩間近年勁HIT既長洲飲品店~梗係要試下啦~
一入到黎~哩幅勁sharp既長洲地鐵站牆~😍😍
已經吸引左唔少人係度打卡啦~📸📸
今次叫左2杯哩度既主打▶️乳酪系列飲品
▶️紫米角酪($28)
最basic既款式~
紫米同乳酪既比例教得唔錯~岩岩好~
紫米都幾有咬口~成杯野飲落口感唔錯~
▶️百香果角酪($36)
百香果加乳酪~第一次試似哩個組合~
估唔到又幾夾bor~👍👍
百香果既微酸飲落幾消滯~幾岩食飽飽之後飲返杯
而且仲食到唔少百香果肉添~超級足料~🤤🤤
2021-02-18
20 分鐘 (堂食)
  • 百香果角酪
  • 經典角酪
2021-03-03 103 瀏覽
已經有一年多無得去旅行,去長洲就當旅行吧!上次和友人去長洲應該大約年幾前,年幾間長洲多了很多特色小食,裝修好靚的文青店!行下行下就見到了角酪!最吸引人注意當然是寫著長洲的牆。我們點了芒芒角酪和桃桃角酪,好好飲。其實還想點蛋糕食,但因為食得太多,再食應該食唔落晚餐了!杯後面的貼紙,寫了很有趣的句子。這裡環境很舒服,坐在收銀機旁的沙發,很自在!收銀機旁邊還有很多精品賣,看到了一個很夢幻的熱水杯也買了回家!

2021-02-28
5 分鐘 (堂食)
2021-03-02 75 瀏覽
長洲真係一個好地方,有得行有得食有得飲~長洲終於有一間手搖飲品出現啦。🥭芒芒角酪 $36飲品嘅芒果味夠香,味道酸酸甜甜仲有啖啖果肉,配合奶酪Creamy口感好令人滿足。🍈柚露梳打 $40柚子加梳打真係經典之選,柚子清新味道配梳打嘅清爽感覺,為悠閒嘅假日點綴。 📍長洲角酪 (長洲)長洲新興街78號地舖
🥭芒芒角酪 $36
🍈柚露梳打 $40

📍長洲角酪 (長洲)
長洲新興街78號地舖
2021-02-27 92 瀏覽
快閃長洲之旅.每逢假期長洲都人山人海,估唔到今次入面人流比較少。難得入到去,梗喺去角酪打卡📸。.草莓角酪賣相勁靚😍,杯入面嘅🍓士多啤梨就好似兩個心心咁💞,賣相靚之外味道仲好好味,飲落微微酸酸甜甜,甜度剛剛好,唔會好甜👍。乳酪打得順滑香濃,令人飲到欲罷不能。.店員仲會溫馨提示,攪一攪先飲。可惜未能一試角酪卷😭,去到已經賣哂,唯有下次早d 去幫襯。.好味指數:😋😋😋😋😋5/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋4/5.🍽 長洲角酪 (長洲)📍長洲新興街78號地舖
快閃長洲之旅

好味指數:😋😋😋😋😋5/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋4/5
🍽 長洲角酪 (長洲)
📍長洲新興街78號地舖
It’s close to the end of the Chinese New Year holiday and to my estimation, there was close to a quarter of HK altogether on the same ferry as I was on and in Cheng Chau (definitely exaggerated the number, dare I say) - this tells you how packed Cheng Chau was! Around lunch hour, there was a queue at this shop but I quickly made my order and within a minute, I saw no end to the queue… I was indecisive about which drink to get as I wanted the chewy texture of the purple rice which I think should

I was indecisive about which drink to get as I wanted the chewy texture of the purple rice which I think should be something exclusive for the Rice Yoghurt while simultaneously wanted to try something I haven’t tried before. As it was almost my turn, I swiftly made up my mind and got the Peach Yoghurt ($36) and made a request to add purple rice to it (+ $2). How cheeky was that! >.< Two birds one stone haha! I also got the Fruit Tea ($42) for my friend and he couldn’t applaud enough the variety of (physical) fruits that were included in the drink. There was just the right level of sugar and everything.

This shop appeared to be run by a family of siblings and if this is actually the case, this is a really sweet family business they are doing!
2021-02-20
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-02-21 89 瀏覽
朋友都介紹去到長洲食野,就一定要去呢度打卡,店舖入邊有一面藍色格仔牆,寫住長洲兩隻字,好似地鐵站嘅 background咁可以打卡。而且店舖主打乳酪水果飲品,夠晒健康,行都熱入去坐下飲番杯野夠晒涼爽。莓莓角酪第一次嚟就試佢嘅招牌飲品,飲品唔會太甜,而且幾足料,食到草莓果肉。杯身仲放咗草莓果肉做裝飾,味道同外觀都100分!

2020-12-18
2021-02-20 87 瀏覽
Passionfruit yogurt 🍦 (Left)百香果角酪 (左) $34 味道酸酸甜甜,仲有啲百香果果籽好脆,好有口感,口感creamy 同濃郁嘅乳酪,配埋百香果味道都幾夾Mango yogurt 🥭 (Middle)芒芒角酪 (中)$36有芒果黐住喺杯嘢飲嘅邊邊,打卡一流👍🏻 芒果好新鮮,睇住佢喺廚房到即切即整,杯乳酪整體偏酸,啱晒鍾意飲酸野嘅人Peach yogurt 🍑 (Right)桃桃角酪 (右)$36覺得三杯入面呢個最正,桃味好濃郁,酸酸甜甜,仲食到粒粒蜜桃肉,整體來講香得來又好味,值得再飲間餐廳雖然細細地,但係已經有好多位俾人打卡、影相同坐
Passionfruit yogurt 🍦 (Left)
百香果角酪 (左) $34

Mango yogurt 🥭 (Middle)
芒芒角酪 (中)$36

Peach yogurt 🍑 (Right)
桃桃角酪 (右)$36

間餐廳雖然細細地,但係已經有好多位俾人打卡、影相同坐
外賣自取
  • 芒芒角酪
2021-02-12 192 瀏覽
長洲推介系列🍹❣️莓莓角酪 $38靚靚嘅打卡位,酸酸甜甜嘅乳酪配上🍓,加上煙韌嘅紫米,嚟長洲一定要嚟試吓😋好味度:8(10分滿分)佢仲有其他水果系列嘅乳酪,下次可以嚟試吓🌞
長洲推介系列🍹

❣️莓莓角酪 $38

好味度:8(10分滿分)
佢仲有其他水果系列嘅乳酪,下次可以嚟試吓🌞
10 分鐘 (外賣自取)
2021-02-06 644 瀏覽
由佢開業無耐 到一年後再去食 賣相同味道一樣都係出色 好值得推介👍🏻 就算平日去都好多人買 要等位都要花d時間 但食完成個人好滿足❣️仲要店舖個環境非常光猛又有打卡牆 更加吸引到人去幫襯🔅🥢玫瑰四季春 本身想試白桃烘焙烏龍但賣晒😢呢杯飲唔出茶味 可能係甜味蓋過左茶味 飲落似甜甜地既玫瑰味糖水😂🥢經典角酪 酸酸甜甜!加埋紫米豐富左口感不過我都係傾向中意飲果味角酪🥢大馬士革卷 必叫之選 好出色 本身蛋卷個質地濕潤軟身 good! Cream又好濃味 食完唔會覺得濟 成個配搭無得輸 下次一定要試埋角酪卷
由佢開業無耐 到一年後再去食

🥢經典角酪
酸酸甜甜!加埋紫米豐富左口感
不過我都係傾向中意飲果味角酪

🥢大馬士革卷
必叫之選 好出色 本身蛋卷個質地濕潤軟身 good!
Cream又好濃味 食完唔會覺得濟 成個配搭無得輸
下次一定要試埋角酪卷
下午茶
2021-02-06 108 瀏覽
💛 #黃色經濟圈相信講到長洲大家都唔陌生嘅餐廳就係呢間😋大家都會去「長洲站」飲杯野食個cake打個卡📸今次都唔例外經過都trytry佢但大家要預留大概半個鐘如果趕船就要留意時間😉睇到最後最比一個關於長洲嘅小Tips大家❤️🍴桃桃角酪($36)我冇試到最招牌個款揀左自己最愛嘅桃桃🍑雖然望落打卡冇咁靚但係幾好飲😋乳酪好creamy有淡淡嘅桃味仲有果肉❤️🍴角酪卷蛋($38)埋蛋個陣店員就問要唔要試埋呢款卷蛋見佢幾靚仔就買埋🤣其實係蝶豆花草莓乳酪卷外層用左蝶豆花變成打卡一流嘅藍綠色❤️草莓乳酪幾厚身卷蛋幾濕潤鬆軟但整體味道偏淡啲~最後想同大家分享一個小Tips原來星期三就好似長洲嘅公眾假期咁~入到去會有好多鋪頭都唔開門~🤔大家入長洲前最好check下想去嘅鋪頭會唔會休息❤️📍 長洲角酪 (長洲)長洲新興街78號地舖
💛 #黃色經濟圈

🍴桃桃角酪($36)

🍴角酪卷蛋($38)

📍 長洲角酪 (長洲)
長洲新興街78號地舖
  • 桃桃角酪
這間應該是全長洲最熱鬧的小店,可能因為鄰近碼頭加上很多人打卡,店內塞滿年青人,真係充滿青春活力。除了「長洲地鐵站」打卡牆之外,長洲角酪仲有不同口味的手工乳酪飲品和藍色蛋糕卷,全套相機食先服務架。長洲角酪位之碼頭前面的巷子裡,落船行幾步就到,買杯野杯邊行邊飲都唔錯。店內面都有四張檯可以坐既,這天平日過來都塞到滿晒,買野飲仲要排隊,真係幾旺。除了飲乳酪,都有唔同顏色的蛋糕卷可以食。店內主打自家製手工乳酪,有唔同水果口味可以揀,另外都有季節限定款。唔飲乳酪的話可以揀梳打或者花果茶。這個是冬天期間限定芝士蛋糕味乳酪飲品,因為芝士蛋糕好似幾吸引,所以我揀左佢。 冬雪角酪 HK$45這杯底層有紅桑子醬,中間係乳酪,最頂仲有少少餅乾脆脆。飲起來完全唔覺得酸,不過撈埋個餅脆又幾過癮。亮點係杯上面有雪花圖案,影相係幾特別,我估係用果汁印上去的。店入面用藍色紙皮石砌左一幅好似地鐵站的牆,又真係幾適合打卡,我之後會介紹俾鍾意來香港影地鐵站的台灣朋友,都幾得意丫。不過佢個燈光有點怪奇,影相要就返角落同埋影完要執。

冬雪角酪 HK$45

2021-02-04
📍長洲人氣黃店 • 失望的小插曲🥺 -- 長洲角酪🍓💛=========================話說上個月生日入咗長洲行下同食嘢,一口氣去咗幾間bookmark咗嘅餐廳😹今日就介紹下呢間長洲嘅人氣乳酪小店🤩雖然當日係平日,但舖頭依然人頭湧湧🤭可見人氣十足🙈本身好想試期間限定嘅紅桑子芝士蛋糕乳酪,但落單嘅時候店員話賣晒,咁就轉咗買士多啤梨乳酪~但唔知點解之後見到遲過我落單嘅人又買到🥺🥺都幾失望呢.....😭😭😭😭------------------------------⭐️莓莓角酪($38)飲品外形顏色粉嫩,少女心爆棚🤩‼️飲落texture相當濃稠,味道香濃,仲有士多啤梨嘅香甜~不過整體甜度略高,飲飲下會有啲甜膩🙈建議可叫少甜🙈------------------------------⭐️角酪卷($38)蛋糕個頭都幾大件,建議同朋友share食💁🏻‍♀️蛋糕用上蝶豆花嘅顏色,呈深藍色,頗為特別~食落鬆軟濕潤,配埋內餡香滑嘅士多啤梨乳酪cream,味道酸酸甜甜,不俗💖------------------------------整體嚟講飲品同蛋糕都係有水準嘅,價錢亦唔貴,值得一試‼️💖
📍長洲人氣黃店 • 失望的小插曲🥺 -- 長洲角酪🍓💛
=========================

⭐️莓莓角酪($38)
⭐️角酪卷($38)
整體嚟講飲品同蛋糕都係有水準嘅,價錢亦唔貴,值得一試‼️💖可惜嘅係唔知仲有冇機會試到期間限定....😭
賣相:7.5/10
味道:7.5/10
性價比:7.5/10
回頭度:5/10
店舖資料
名稱:長洲角酪
地址:長洲新興街78號地舖
2021-02-01 118 瀏覽
平時入嚟長洲通常都係食嘢多,因為依度冇乜啲特色嘅飲品店。近年終於開咗一間特色飲品,係一間健康嘅乳酪飲品鋪,真係好受歡迎。一嚟賣相靚,二來味道真係好飲。所以等飲品都等咗成20至25分鐘,想打個卡都有啲難。加上疫情,費事喺舖頭入邊咁擠迫,所以買完就行咗出去海邊少人嘅位置慢慢品嚐。我叫呢杯係芒芒角酪,入邊有好多粒芒果肉,粒粒都好甜好味,同乳酪嘅酸度亦都啱啱好。另外,仲見到店舖有啲好靚賣相嘅卷蛋甜品,如果下次少啲人,或者冇食到咁飽都會買來一試。
2020-12-04
20 分鐘 (外賣自取)
  • 芒芒角酪