2022-12-21 1504 瀏覽
呢排過黎土瓜灣做嘢,見到呢間多人推介,價錢又抵,就黎試下。見好多人話人要排隊,一點黎到即刻有位,好好彩✌🏻✌🏻叫左個豬頸肉便當,加滷肉,加一份炸雞排小食同例湯🤤🤤便當既豬頸肉好足料🤩🤩,而且唔係肥油軟身個種,但調味較淡。上面有啲奶油津白,粉絲,滷肉係偏甜口味,肉就肥瘦適中但未起膠炸雞扒34蚊有三大塊,新鮮炸超,外脆內軟,cp值機高。隔離枱食炸雞扒便當,個雞扒多一倍,大到放唔落碗😂😂湯係滋潤,但蜜棗太多,太甜唔岩我口味整體黎講好抵食,值得推介

叫左個豬頸肉便當,加滷肉,加一份炸雞排小食同例湯🤤🤤

湯係滋潤,但蜜棗太多,太甜唔岩我口味

整體黎講好抵食,值得推介
例湯
酥炸雞塊
2022-12-21
例湯
  • 酥炸雞塊
2022-10-07 1388 瀏覽
聽說這間鐵路便當十分受歡迎,但因為座位很少,午膳時間都會大排長龍,很難可以堂食。今天因事可以早D食午餐,與同事4人來嚐一嚐是否真的那麼美味。餐廳12點開門,我們11:55到達已有人在排隊,真誇張!幸好排隊的人不多,我們也可以第一輪入座。餐廳天花掛著天燈,很有九份的味道。我們點了豬軟骨便當,滷肉便當,炸雞便當及滷雞便當,每一款看上去都相當豐富。尤其是炸雞,有3大件,感覺一個人吃不完。雞炸得非常香脆,雞皮十分惹味。豬軟骨十分軟淋,而且十分入味。同事表示滷肉及滷雞都非常不錯。每個便當都有半個滷蛋及粉絲,而且可配不同飲品,茉莉綠茶更是免費的。每一個餐$62-$68不等,價錢有點稍貴,但尚可接受。

今晚叫了新的炸魚便當。可以自由配想要的醬汁。魚肉超大塊超滑!一啲魚腥味都冇!好味!再加上三款配菜,成個飯盒好豐富!之前都試過豬軟骨便當和酥炸雞塊便當,都好推薦大大塊,又脆又夠味!職員很負責任,知道錯單,便即時致電話已經再送過。其實當時我連飯盒都未開。因為係極速整再極速送到,落單到收貨,成過過程不足15分鐘。快過自己落街去買。在這些負責任的店舖消費真的很安心! 希望可以整一啲素食便當,比大家多一個選擇!
再加上三款配菜,成個飯盒好豐富!

之前都試過豬軟骨便當和酥炸雞塊便當,都好推薦
大大塊,又脆又夠味!

希望可以整一啲素食便當,比大家多一個選擇!
炸魚便當
2022-09-25
15 分鐘 (外賣送餐)
用餐優惠
信用卡優惠
炸魚便當
2022-09-12 745 瀏覽
之前食過呢間鐵路便當,試過佢地既排朋便當覺得唔錯,今次就試下新出既松阪肉便當🍱原來係豬頸肉便當,份量都幾足,豬頸肉外脆內軟 ,配日式芥末醬,唔會太辣😋便當裡面有粉絲,老水蛋,蛋花,酸薑等配菜,食落去都唔會膩。$63蚊配大杯既茉香綠茶,都幾抵食

$63蚊配大杯既茉香綠茶,都幾抵食

松阪肉便當
松阪肉便當
2022-08-15 749 瀏覽
常光顧的小店,吃岀人情世故的味道。每個便當都附有數款小食,小食每週不同,每週也有驚喜。個人偏愛魯肉便當和雞翅膀便當,魯肉夾雜住小量梅菜,十分扯飯;而雞翅膀便當附4隻大雞亦,味道也很住家風味。
常光顧的小店,吃岀人情世故的味道。

每個便當都附有數款小食,小食每週不同,每週也有驚喜。

2022-06-15
外賣自取
鐵路便當係某次google map搜尋土瓜灣老店無意中發現,但每次想幫襯都總係遇上佢地休息,今次終於搵岩時間要去會一會呢間小店。門外有條小小既隊,午飯時間算係滿座,店內空間唔大,但整齊企理,餐牌款式都十分清晰。係滷排骨定係炸排骨掙扎左一陣,最後決定嗌個酥炸排骨便當(蜂蜜芥末)。一上枱係嚇一跳既,份量係某日式快餐店所謂既「特盛」,排骨足以覆蓋成個便當,蜂蜜芥末十分夾排骨,唔會彼此搶味,除此之外,配菜都唔可以忽略,店家會每星期轉換一次,今日食到既係粟米炒雜菌、沙茶炒粉絲、琉璃南瓜、滷蛋及涼拌黑木耳,樣樣都好吸引!而成個飯都多到幾乎食唔晒。紅茶走甜清清味蕾,最緊要夠冰涼解喝。

2022-08-15
2022-07-14 768 瀏覽
無意中見到一間台灣野,咁岩見到佢有位,就入咗去嚐試一翻,叫左個炸雞便當,每塊炸雞好大塊,見到都流曬口水,佢啲配菜好野味,加左個甜不辣,炸雞好脆,幾好味,可以再返食,下次會再來
猶豫午餐吃什麼的時候剛好看到鐵路便當出了一款新的限定,松阪肉便當,食肉獸當然狗衝😍本著“來都來了”的精神又加了一份酥炸雞塊,飲熱無糖蕎麥茶來減輕一點負罪感😆按店家的介紹其實台灣的松阪肉就是香港的豬頸肉,每隻豬只有兩塊,而且為了口感和味道處理起來也需要功夫,打開看到鋪得滿滿的肉肉真是開心🥳又大又厚片,入口有肉脂香但又嫩又韌,略甜帶焦香,雖然選了蜂蜜芥末醬但我覺得不點醬已經很好吃😆感覺超適合下酒,以及點是拉差之類的辣醬會更好吃~本週的配菜有蒜泥高麗菜,沙茶粉絲,麻婆豆腐,滷蛋,涼拌木耳,雖然都不錯吃不過個人最喜歡麻婆豆腐🙈不得不說酥炸雞塊非常驚喜👍將近一個鐘車程到家酥脆度完全未受影響欸欸欸!炸雞有三大塊,選了鹽酥塔香口味就真真是大號鹽酥雞😆炸衣不厚但非常crispy,雞肉入口又嫩又有少少juicy,而且整體感覺不油,帶著滿滿的負罪感滿足地吃完了🤣松阪肉便當 7.5/9酥炸雞塊 7.5/9OVERALL 7.5/9希望松阪肉便當可以從限定款變成固定款呀,真的是一款值得encore的便當💛炸雞塊也很好吃😋

松阪肉便當 7.5/9
炸雞塊 7.5/9

2022-05-17 545 瀏覽
HKD 64 的便當算不俗,加配HKD 14桂圓紅棗茶。如果每天吃著三餸頹飯,是時侯善待自己一下自己。個人覺得value for money, 雖然講唔上好食到飛起但係色香味不缺。支持下年輕人希望佢哋成功。
滷雞塊便當
滷雞塊便當
  • 經典滷雞塊鐵路便當
2022-05-17 479 瀏覽
土瓜環高質台灣菜🇹🇼[鐵路便當]去到土瓜灣除咗食漢堡🍔之外仲有一間咁高質嘅小店專門食台灣菜 嗰日平日去到已經好多人等店內裝修有啲似台灣裏面有啲燈籠掛住左🏮恍似去咗旅行咁🥰同埋佢哋啲嘢食都好快賣晒試就要早啲去排隊喇🙋🏻‍♂️🌟經典滷排骨鐵路便當🍱($62)滷排骨份量超大 炸粉唔會厚 食落去好鬆脆豬扒超大塊完全遮住晒下面啲飯 🐖豬排滷得好入味 甜甜地得黎仲食到少少香料味😍 佢啲飯仲用咗珍珠米食落去煙煙韌韌🍚而且便當仲會加3款每日配菜 嗰日就有粉絲南瓜同埋椰菜🎃🌟酥炸雞塊🐥($32)同豬扒一樣都係熱辣辣大大件 炸粉又唔會太厚搭配左蜂蜜芥末醬甜甜地好開胃🐝雖然滷排骨層次感咁重但係啖啖肉好滋味😍🌟酥炸甜不辣🌶($22)甜不辣煙煙韌韌 配上海山醬酸酸地 🤪即刻冇咁油膩感🌟台灣夜市香腸🍖($22)外皮香脆 配埋生蒜🧄完美配搭🥰味道 8/10環境 7.5/10推介程度8/10📍鐵路便當 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道278A號地舖
土瓜環高質台灣菜🇹🇼[鐵路便當]

🌟經典滷排骨鐵路便當🍱($62)
滷排骨份量超大 炸粉唔會厚 食落去好鬆脆
豬扒超大塊完全遮住晒下面啲飯 🐖
豬排滷得好入味 甜甜地得黎仲食到少少香料味😍
佢啲飯仲用咗珍珠米食落去煙煙韌韌🍚
而且便當仲會加3款每日配菜 嗰日就有粉絲南瓜同埋椰菜🎃

🌟酥炸雞塊🐥($32)
同豬扒一樣都係熱辣辣大大件 炸粉又唔會太厚

🌟酥炸甜不辣🌶($22)
甜不辣煙煙韌韌 配上海山醬酸酸地 🤪即刻冇咁油膩感

🌟台灣夜市香腸🍖($22)
外皮香脆 配埋生蒜🧄完美配搭🥰

味道 8/10
環境 7.5/10
推介程度8/10

📍鐵路便當 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道278A號地舖
  • 經典滷排骨鐵路便當
2022-05-03 335 瀏覽
五一懲罰祭當然要出街食啦😃今次就又來encore 鐵路便當,懲罰祭期間mee會員還有全單9折🎉點了之前有一陣因為缺貨而斷供的紅燒虎掌便當,想說多幫襯一點又加了湯和酥炸花枝排(其實只是因為太能吃?😆),跟餐飲就試一下健康的熱蕎麥茶💛我其實是第一次吃虎掌🎊還特意google了一下虎掌是什麼來的🤣原來是豬膝韌帶,據說每隻豬只有兩塊,哦哦哦那就更要試一下了喎!回家打開見到虎掌胖嘟嘟好多條😃每條都duang duang duang好Q彈,但是入口又很軟糯,感覺滿口膠原蛋白🤣其實我本身並沒有很愛筋一類的,去點牛肉麵都是通常會點純牛肉而不要半筋半肉那種,但是紅燒虎掌我就吃得很歡快?口感不錯又夠入味,連少少肉和骨,湯汁拌飯一流!配菜有新款,開陽白菜,番茄蛋花粉絲,沙茶玉子豆腐,滷蛋,涼拌木耳,依然每一種都夠滋味又不油😋番茄蛋花粉絲我個人覺得很有意思,番茄×蛋就好常見啦,和粉絲一起做就還蠻特別的,如果配菜可以加錢加量的話我可能會願意加多份🙈酥炸花枝排也好好吃!車程關係肯定會影響口感啦,但是入口的酥脆感依然保留到九成以上?花枝排厚身有咬口,很有手打的ful,我配了泰式甜辣醬一起吃完全不覺得油膩,感覺今天的

酥炸花枝排也好好吃!車程關係肯定會影響口感啦,但是入口的酥脆感依然保留到九成以上?花枝排厚身有咬口,很有手打的ful,我配了泰式甜辣醬一起吃完全不覺得油膩,感覺今天的小食也選得很成功🙌

是日餐湯是荷葉冬瓜綠豆湯,店家說可以健脾開胃清熱排毒😌一碗裡有三大塊冬瓜,可以嚐到荷葉和綠豆的清香,清甜爽口~無糖蕎麥茶也不錯,濃淡適中有怡人蕎麥香和少少茶香😋

紅燒虎掌便當 7.5/9
酥炸花枝排 7.5/9
荷葉綠豆冬瓜湯7.5/9

OVERALL 7.5/9

店員哥哥仔都好nice,我點完單嘟完卡掃code時哥哥仔告訴我mee會員有9折,不過因為八達通不方便退款所以哥哥仔就幫我後加的餐湯免費了🙈店裡還有可以自取的文宣貼紙,優質小店大家要多多懲罰呀💛
2022-04-30 346 瀏覽
即使現在有返堂食,但都想外賣回家吃。一心想着外賣,碰巧有咪錶位,不如我倆坐低食啦因為,都晚上八點幾,有好多款便當已經售完。。所以,叫了酥炸排骨和滷雞翼便當,加一杯珍珠奶茶和一杯仙草奶茶,肥仔都好有禮貌,還和他有說有笑,後加滷豆腐雖然,距離九點半關門,還有一段時間,我都明白,阻人收工是誰人都不能做的,所以我們都21:30前食飽一路肥仔好有笑容,也不厭其煩幫我落單因為,台灣未能供貨,今次食唔到呀下次,一定要食到葱油餅
即使現在有返堂食,但都想外賣回家吃。
一心想着外賣,碰巧有咪錶位,
不如我倆坐低食啦

因為,都晚上八點幾,
有好多款便當已經售完。。
所以,叫了酥炸排骨和滷雞翼便當,
加一杯珍珠奶茶和一杯仙草奶茶,
肥仔都好有禮貌,
還和他有說有笑,
後加滷豆腐

雖然,距離九點半關門,
還有一段時間,
我都明白,阻人收工是誰人都不能做的,
所以我們都21:30前食飽

一路肥仔好有笑容,
也不厭其煩幫我落單

因為,台灣未能供貨,
今次食唔到呀

下次,一定要食到葱油餅

2022-04-30
2022-04-15 367 瀏覽
人生第一次係土瓜灣站落車🎊打卡已經bookmark咗好耐既鐵路便當💛考慮到車程都要差唔多九個字就嗌咗黑糖豬軟骨便當,+10蚊有絲瓜紅蘿蔔薏仁湯,跟餐熱無糖阿薩姆紅茶,又加咗一份酥炸香蔥餡餅😋返到屋企影完都仲熱😃香蔥餡餅雖然唔係好大粒不過圓滾滾好可愛🤣好整齊同sauce一齊係個盒入邊,我以為因為車程關係可能都會淋d,估唔到完全沒受影響喎😃都依然夠crispy,個皮唔係好厚,餡料有蔥香唔油膩,sauce味道都幾特別,係值得一試既小食😋豬軟骨有三舊加埋都唔少,夠入味又唔會過咸,軟骨部分都超腍唔洗用到牙😂係用心又夠火候既豬軟骨呀!如果醬汁可以多少少撈飯就更正😋配菜有上湯雜菜,醬油粉絲,銀芽雞絲,滷蛋和台式泡菜,全部都係我鍾意既🤣我最滿意係配菜都係少油,食落都好清爽👍絲瓜紅蘿蔔薏仁湯係本週湯物,話可以舒肝理氣健脾利濕,飲養生湯覺得食炸嘢既罪惡感就會低少少🤣個湯好清甜,有淡淡姜味,非常之清爽健康,推薦呀~阿薩姆紅茶就正常發揮啦,都唔錯既~黑糖豬軟骨便當 7.5/9絲瓜紅蘿蔔薏仁湯 7.5/9酥炸香蔥餡餅 7.5/9阿薩姆紅茶 7.0/9OVERALL 7.5/9店鋪超易搵,店員都好nice,店內仲

黑糖豬軟骨便當 7.5/9
絲瓜紅蘿蔔薏仁湯 7.5/9
酥炸香蔥餡餅 7.5/9
阿薩姆紅茶 7.0/9

OVERALL 7.5/9

店鋪超易搵,店員都好nice,店內仲有stand with ukraine 既文宣🇺🇦咁用心既良心小店一定會再encore💛
外賣自取
今日去朋友屋企,一心就諗住試吓土瓜灣名物「鐵路便當」聽朋友講佢成日好快就會賣晒,所以聰明嘅佢一早落咗單,我哋之後先再去攞。我哋今日叫咗三款,招牌滷肉便當,酥炸排骨便當配蜂蜜芥末,仲有紅燒虎掌便當,即係紅燒豬腳筋(呢個係間唔時先有)每一個便當都會配有五款配菜,佢每個星期唔同嘅配菜都可以喺佢哋嘅社交平台度睇到,今個星期有蒜泥雜菜,沙茶粉絲,辣炒雞丁,滷蛋半隻,同埋醃漬青瓜。講返個便當先,分量大得驚人,基本上餸菜同埋飯嘅比例係一比一,我晏晝2點食咗嗰個便當,到晚上七八點都未肚餓。講返食物,酥炸排骨便當嘅豬扒好大塊,基本上鋪滿成個便當。而且炸咗之後外脆內軟,丁點油益味都冇,所以唔會覺得好油膩,而喺面加咗啲醬汁就令佢冇咁熱氣。至於紅燒虎掌便當,豬腳筋紅燒後肥瘦各半,而且好入味,而且黏性好高,感覺膠質好重,有滿滿嘅骨膠原,所以食咗呢個係絕對可以飽足成日。最後想講埋每個便當都可以免費配阿薩姆紅茶,茉莉綠茶或蕎麥茶,或者以套餐價加配其他台式飲品。絕對係抵食之選,下次如果有機會兩個人會試一份便當再加兩個小食!
今日去朋友屋企,一心就諗住試吓土瓜灣名物「鐵路便當」

2022-04-03
15 分鐘 (外賣自取)
  • 紅燒虎掌便當
2022-03-10 451 瀏覽
由佢開舖以嚟都幫襯咗幾次,由於座位有限,堂食只係試過一兩次,其餘都係外賣多。開頭感覺佢哋幾有熱誠,食物味道同食材質素都唔差,配菜又豐富,連啲餐具同包裝都有一定品質,加上好多時負責落單同收錢嗰個瘦瘦咃嘅後生仔好好禮貌,所以次次買外賣要等好耐我都會幫襯,通常都會點返佢個豬軟骨。但自從唔知幾時換咗個高高哋眼細細嘅肥仔喺門口之後,成個感覺就唔同晒。我買兩個便當叫飲品,佢一句dut埋嚟:「凍定熱呀?下次早啲講吖!」開頭我都當佢扮友善但個格配合唔到所以效果有所偏差,咁就照幫襯算。之後有個婆婆好聲好氣問佢:「XX(佢外賣號碼)仲未有嘅?」肥仔答佢:「未有咪未有囉!」我唔知佢係老細覺得自己生意做唔切所以可以咁對客人,抑或係伙記喺度幫自己老細趕客等自己做少啲,但係之前對呢間舖嘅良好感覺真係因為佢一個而蕩然無存。

2022-03-10