2018-03-09 147 瀏覽
台灣是一個我很喜歡的地方,每次到訪,必定品嚐麻辣火鍋,而台灣牛肉麵亦是我另一心頭好,喜歡的並不是啖啖肉,而是湯底。平常如果想食牛肉麵,我會去程班長,今次想試試新野,所以選了鐵牛。可能是閒日,7:00pm去到也不需要等位,但都已經有八成滿,坐下來便自己點選食物,之後類似快餐店般付款,幸好付款後會有專人奉上😂1)招牌紅燒牛肉麵 : 牛肉麵一端上,陣陣牛肉味迎面而來,喝下第一口湯,味道不及程班長那麼濃,但也各有千秋。麵身像車仔麵常點的油麵般,但鐵牛的比較煙韌,而牛肉也很林同入味,以牛𦟌為多,所以不會啖啖瘦肉👍🏼2)麻辣蔥燒牛筋新竹米粉 : 這碗米粉真的是不得了,完全迎合喜歡麻辣的我,湯底香濃,麻辣味重,加上蔥油的香味,真是捧👍🏼牛筋同樣好林,加上新竹米粉,每一啖都滿滿麻辣味,很滿足😋3)杞子圓紅棗茶 :這杯茶相對比較失色,除了甜味,我真的飲不到紅棗味😞總體而言,我對這食店還是很滿意的,一定要encore碗麻辣蔥燒牛筋新竹米粉😂

2018-03-08
2018-03-02 263 瀏覽
昨晚要和閨蜜行街 所以選擇到比較可以吃得快的餐廳 旺角中心下面 便有鐵牛台灣牛肉麵 吃完後 可以即刻去行街 超級方便!店員先帶我們坐下 然後給了一張menu 點好後到外面收銀處付款便可以了我們叫了一個招牌紅燒牛肉麵,紅燒牛肉乾拌麵,花枝丸,珍珠奶茶招牌紅燒牛肉麵 : 牛肉好入味 味道剛剛好不會太咸 而且麵吸收了濃濃的湯汁 湯底非常的香濃 十分好味紅燒牛肉乾拌麵: 牛肉有半筋半肉的 非常容易入口 另外 麵的質感比較軟身 配上湯汁 不會很乾酥炸花枝丸(小吃): 外脆內軟 加上辣椒粉 非常惹味珍珠奶茶: 感覺比較偏甜 但可以接受的

酥炸花枝丸(小吃): 外脆內軟 加上辣椒粉 非常惹味

紅燒牛肉乾伴麵
酥炸花枝丸
珍珠奶茶
2018-02-24 158 瀏覽
今日做廿四孝陪另一半食飯,附近嘅野都食到厭,又唔想再食茶記,就揀左呢間其實另一半都已經獨自食過,而我未食嘅鐵牛台灣牛肉麵。呢間牛肉麵都有不少人推介,旺角店位於地牢,由大家樂、爭鮮呢啲包圍,用餐感受就一般般,類似快餐店形式。快餐店得黎,又有啲店員會出手安排座位,唔希望你喺繁忙時間阻礙運作,兩人就乖乖坐二人枱。當然都係食物質素比較重要,點坐、點服務都係其次餐廳採用半自助形式,先自行點單結帳,由店員送餐。餐牌供應台式湯麵、便當、小食、飲品等,價錢適中。麵食一般50零至60零蚊,點主食會有優惠價加配飲品。我地揀左招牌紅燒牛肉麵同麻辣大塊牛肉麵、小食同兩杯飲品,上菜速度都ok。紅燒牛肉麵 $60、麻辣大塊牛肉麵 $66唔知係咪個碗比較闊身,顯得麵有點少,牛肉又好似亂咁擺,灑左少少蔥花。兩碗麵嘅分別主要係湯底,紅燒牛肉麵湯底色水正常,但有點不足,缺少左紅燒嘅香辣味,較淡口。後者我揀左中辣,很微麻少少辣,偏重口味,又覺得有啲鹹,食完麵都有口乾感。麵質係我地鐘意嘅類型,粗身曲麵,有點彈性,輕鬆沾上湯汁。鐘意有少少筋可以選牛筋腩,我地就只點了牛肉,牛肉三條,質素可接受,入口腍身,唔會乾柴,亦冇令我瘋狂攝

紅燒牛肉麵 $60、麻辣大塊牛肉麵 $66

麵質係我地鐘意嘅類型,粗身曲麵,有點彈性,輕鬆沾上湯汁。
鐘意有少少筋可以選牛筋腩,我地就只點了牛肉,牛肉三條,質素可接受,入口腍身,唔會乾柴,亦冇令我瘋狂攝牙罅。

鹽酥雞拼夜市小香腸 $42
預左小食會貴啲,鹽酥雞有五件,粉就唔算厚,但明顯係炸起好耐,感覺一般。
香腸只有弱弱六片,大約係半條仔,伴上蒜片。其實呢啲腸輕輕煎過,唔洗點搞花臣都好食。

呢間牛肉麵其實另一半食過都覺得麻麻,可能佢之前食下午茶,就覺得份量太少。
今次試下市,人均一百蚊,喺香港食牛肉麵都係咁上下質素,唔會抱太大期望。
2018-01-16
2018-02-21 92 瀏覽
久未到訪的旺中,以前賣的都是一些廉價潮物,現在的商舖變化了不少,比對往昔的感覺堂皇。食肆亦有不少,陪朋友買完東西,我們走到地庫找尋吃的,剛從台灣遊玩回來的朋友看見一台灣麵店,眼睛發光,說也不說的拉了小人入去。朋友即時選了台灣牛肉麵。據他說湯底跟在台灣的相差不遠,不會只是一味的甜;牛肉以及麵條都對辦,肉片豐味而麵質Q彈,甚有台灣風味。小人沒多少研究,隨心所好叫了客逢甲鹽酥雞加肉燥乾拌麵。未知逢甲為何物,總之鹽酥雞極之香口,雞肉又嫩。肉燥就少了些,不夠拌麵;幸有鹽酥雞搭救,亦夠頂肚。食物是不差的,但可能湯麵和乾拌麵的份量有所距離。

台灣牛肉麵
逢甲鹽酥雞+肉燥乾拌麵
食物是不差的,但可能湯麵和乾拌麵的份量有所距離。
台灣牛肉麵
逢甲鹽酥雞+肉燥乾拌麵
2018-02-18 207 瀏覽
吃過鐵牛數款牛肉麵,招牌、麻辣、番茄,最回味無窮的是 — 招牌紅燒牛肉麵。光看樣子,已是贏了😌😌湯底色澤香濃醇厚,不會過咸。牛肉夠嫩,筋肉分佈平均(應該是選用了牛腱部分),有口感,不帶酸味和羶味。麵條是較幼身的,煮得偏軟。雖然個人是較喜愛粗的麵條。不過,這裡的麵條有點像拉麵,也很有嚼勁。友人選的雞扒麵,雞扒的醬汁偏咸,雞扒也算嫩滑。有趣的是,雞扒並不是完全切開,刀痕只是表面的,一夾便是一連串雞肉😂😂在眾多台式飲料中,選了冷泡茶。美美的瓶子,用上原個茶包,可喝到桂花味。溫馨提示,台式飲料是偏甜,可自行調教甜度。拼盤類是值得吃的,鹽酥拼盤是非常出色!💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️花枝丸、炸番薯條、鹽酥雞,要小心鹽巴是灑在炸番薯條上,不留神便吃下會很咸。💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️鹽酥雞拌夜市小香腸也很讚,是煎香的台灣香腸,肥瘦分佈適中,配上蒜片。很讚的是,鹽酥雞的雞肉不算很老,不會只吃整塊炸粉。記憶中的皮蛋豆腐,是選用百福軟豆腐,一夾即散,適合鍛練筷子功力。鐵牛絕對是性價比高,兩間分店也位於旺區,水準保持得很好👍🏻👍🏻平日午市、下午茶套餐很抵吃(可惜從沒機會這些時候吃到...)可算是半自助式餐廳,食客先自行填寫點餐

吃過鐵牛數款牛肉麵,招牌、麻辣、番茄,
最回味無窮的是 — 招牌紅燒牛肉麵。
光看樣子,已是贏了😌😌
招牌紅燒牛肉麵

湯底色澤香濃醇厚,不會過咸。
麵條是較幼身的,煮得偏軟。
友人選的雞扒麵,雞扒的醬汁偏咸,雞扒也算嫩滑。
在眾多台式飲料中,選了冷泡茶。
桂花冷泡茶

美美的瓶子,用上原個茶包,可喝到桂花味。
溫馨提示,台式飲料是偏甜,可自行調教甜度。

拼盤類是值得吃的,鹽酥拼盤是非常出色!
很讚的是,鹽酥雞的雞肉不算很老,不會只吃整塊炸粉。

可算是半自助式餐廳,食客先自行填寫點餐紙,再到收銀付款,最後等候侍應端上食物。
一人用餐也不怕位置被坐,因店員會貼心的替你放下「留座」小牌子。
雖然大多是四人卡位座,少量高枱。
其實,食客多是二、三人組合,要有搭枱的心理準備。座位與座位的空間不寬,
桌的面積有限,尤其是每人一個主食、飲料連托盤後,空間剩餘不多。
小食,通常真是不知道放在哪裡好😂😂
桂花冷泡茶
2018-02-18 118 瀏覽
星期六,係旺角做完野已經兩點幾,所以就去搵下野食,唔知係咪因為下午茶時間,鐵牛無咩人,唔使排隊就可以入座,同晚市人山人海完全唔同。叫左兩個套餐,分別係鹽酥雞及豬軟骨,兩個套餐都有跟三個小菜:粟米、鹵蛋、生菜。鹽酥雞唔會好油膩,表面係乾身唔會笠笠令,而且每粒都幾大,食落啖啖肉,肉質比想像中乾身,唔夠肉汁,不過好彩都唔會硬到咬唔開,入口像雞胸多過似雞脾肉。豬軟骨煮得唔軟,個骨位都未變透明,仲係白色,一咬落去係完全唔軟,要好大力先可以咬斷條骨,大大扣分,同我上次食個時完全唔一樣,希望下次可以保持返之前的水準。

2018-02-03
2018-02-18 78 瀏覽
今晚同朋友係旺中行街,諗唔到食乜好,周圍又多人。突然發現呢間餐廳既廣告,望落好似不錯,就決定試下!估唔到幾快有位,等左幾分鐘就入得。都幾多野食,花多眼亂。最後叫左個豬扒麵麵質ok,湯就正常。個豬扒都幾淋,面既炸位又唔會好厚,外碎內軟,好食好香口。下次會黎再試下其他款,份量同價錢又合理,環境都不錯!會回頭!

麵質ok,湯就正常。

個豬扒都幾淋,面既炸位又唔會好厚,外碎內軟,好食
好香口。

2 分鐘 (堂食)
2018-02-13 80 瀏覽
準備新年年貨 所以拉左架手拉車職員表示 要放係門口 我問 ,你地會吾會幫我地睇住嫁?職員答我, 呢到吾係大陸 係香港好安全!以為我係大陸人?語氣加態度真係狗人看人低因為見評語都吾錯 就想試下入座後 職員放低餐牌就走左 完全沒有表示填左食物後要去收銀枱付款!最後叫左2個餐送到 2個餐得三隻筷子就問職員拎多一隻筷子 職員個樣表示吾耐煩,一個紅燒牛肉麵一個肉燥飯 2杯珍珠奶茶少冰 但啲冰多到有半碗冰 食物大過不失 ,走的時候 拎返手拉車 門口收銀枱職員眼啤啤咁望住我地 從此不會再幫襯!服務態度十分欠佳

準備新年年貨 所以拉左架手拉車
職員表示 要放係門口
我問 ,你地會吾會幫我地睇住嫁?
職員答我, 呢到吾係大陸 係香港好安全!

以為我係大陸人?語氣加態度真係狗人看人低
因為見評語都吾錯 就想試下
入座後 職員放低餐牌就走左 完全沒有表示
填左食物後要去收銀枱付款!
最後叫左2個餐送到 2個餐得三隻筷子
走的時候 拎返手拉車 門口收銀枱職員眼啤啤咁望住我地

從此不會再幫襯!服務態度十分欠佳
2018-02-10
5 分鐘 (堂食)
2018-02-02 85 瀏覽
晚上經過旺角,想不到吃什麼。之後看到平時在公司附近也有分店的餐廳,平時午飯時間人很多,所以未試過,難得時間尚早,沒有太多人在等候,就進入去試試。選擇好食物後,要像快餐店一樣在收銀處點餐及付款。但之後就可以安坐於座位上等候食物。點了肉燥飯便當,味道尚可,有點肥豬肉令飯更香。而且也有一些配菜,感覺健康。但座位比較窄,購物完一袋二袋就麻煩一點!
晚上經過旺角,想不到吃什麼。

但座位比較窄,購物完一袋二袋就麻煩一點!
2018-01-27 114 瀏覽
想食台灣野 搵到有呢間鐵牛 去試下 不用排隊就有位啦會有職員帶位之後自己填完張ORDER紙就出去收銀處比錢 好多台灣野食都好吸引 最後叫左鮮蕃茄牛筋腩麵, 夜市小香腸 , 小街綜合滷味拼盤仲有叫左杯檸檬蜂蜜 等左10分鐘就有 好快喔-鮮蕃茄牛筋腩麵湯底好香蕃茄 麵比較幼身 牛筋同牛腩都好 "淋"好好食喔 -夜市小香腸 呢個好香口 再配埋蒜片簡直絕配 (誇張 ~ 實在太好食)份量雖不太多 但好滿足-小街綜合滷味拼盤這個就一般 有豬耳, 滷蛋還有滷大腸豬耳食落好脆 滷蛋食落好苦 滷大腸就一般吧-檸檬蜂蜜 好喝 同平時飲的檬蜜同 這杯蜂蜜比較重可以試試看~ 價錢合理 ~ 上菜快 , 會再黎食~
想食台灣野 搵到有呢間鐵牛 去試下
不用排隊就有位啦
會有職員帶位之後自己填完張ORDER紙

就出去收銀處比錢 好多台灣野食都好吸引

最後叫左鮮蕃茄牛筋腩麵, 夜市小香腸 , 小街綜合滷味拼盤
仲有叫左杯檸檬蜂蜜 等左10分鐘就有 好快喔

-鮮蕃茄牛筋腩麵
湯底好香蕃茄 麵比較幼身 牛筋同牛腩都好 "淋"
好好食喔

-夜市小香腸
呢個好香口 再配埋蒜片簡直絕配 (誇張 ~ 實在太好食)
份量雖不太多 但好滿足

-小街綜合滷味拼盤
這個就一般 有豬耳, 滷蛋還有滷大腸
豬耳食落好脆 滷蛋食落好苦 滷大腸就一般吧

-檸檬蜂蜜
好喝 同平時飲的檬蜜同 這杯蜂蜜比較重
可以試試看~

價錢合理 ~ 上菜快 , 會再黎食~
2018-01-26
2018-01-21 82 瀏覽
招牌紅燒牛肉麵湯底味道比較重中藥味,有些人可能不太喜歡,但本人就覺得不錯👌🏻配上牛筋腩(6-7條)筋同腩嘅比例啱啱好👅麵地質地粗幼度適中軟硬度幾好,份量都算幾多男士們一定夠飽!價錢都係$60 🤩另外小食叫左一份牛筋、茄子、細碗麻辣擔擔麵,三樣野都真心麻麻地😥牛筋唔夠淋、又吾入味,茄子普通不過不失,碗麻辣擔擔麵最難食😭吾知似乜形容吾到,仲知吾好試加上三十幾蚊吾算低食-最後總結係如果再去食只會叫牛肉麵~😂
招牌紅燒牛肉麵湯底味道比較重中藥味,
麵地質地粗幼度適中軟硬度幾好,
份量都算幾多男士們一定夠飽!價錢都係$60 🤩

最後總結係如果再去食只會叫牛肉麵~😂
2018-01-21
10 分鐘 (堂食)
  • 招牌紅燒牛肉麵
2018-01-20 163 瀏覽
在旺角有不少台式食品選擇,今次就食鐵牛吧!始終是質素保證,坐得又算舒服!.下單是先在座位填選食物,再自行到收銀處下單,上菜也得快,食了幾次都沒有失望過!.紅燒牛筋腩麵 湯底十分夠味,牛肉牛筋也很林,同個麵配合得好好,比較適合重口味的人,十分好味!.鹽酥雞麻辣麵雞既份量其實很足,只是影相冇影到麻辣食得十分過癮,也是味道偏濃,真的像在台灣食!.上菜快,飲品都很岀名,飲了珍珠奶茶及檸檬冬瓜茶,後者十分清甜,這個配搭是十分夾的呢!

鹽酥雞麻辣麵
雞既份量其實很足,只是影相冇影到
麻辣食得十分過癮,也是味道偏濃,真的像在台灣食!
鹽酥雞麵

鹽酥雞麵
2018-01-08 99 瀏覽
行旺角行到腳斷...想搵下野食........嘩....呢度樓下既爭鮮同大家樂都多人多成咁....人山人海...痴左線咁就試下鐵牛啦...反正紅磡見到果陣都諗住試~都幾多款式揀~~~~必試招牌紅燒牛肉麵~牛肉夠多~夠厚~無乜肥膏~麵質普通啦~湯底有淡淡既藥材味~無乜驚喜~再叫多個奮起湖燒雞腿排肉燥乾拌麵~諗左勁耐先叫呢個~都幾咸下~雞腿排比較凍~唔熱~白色既好似魚湯~總結:環境夠闊夠大~但人流明顯比唔上附近食肆~試一次就夠了~不會特登來吃~寧願吃阿元來了~
行旺角行到腳斷...
想搵下野食........
嘩....呢度樓下既爭鮮同大家樂都多人多成咁....
人山人海...痴左線

咁就試下鐵牛啦...
反正紅磡見到果陣都諗住試~
都幾多款式揀~~~~
必試招牌紅燒牛肉麵~
牛肉夠多~夠厚~無乜肥膏~
麵質普通啦~
湯底有淡淡既藥材味~
無乜驚喜~
再叫多個奮起湖燒雞腿排肉燥乾拌麵~
諗左勁耐先叫呢個~
都幾咸下~
雞腿排比較凍~唔熱~
白色既好似魚湯~

總結:
環境夠闊夠大~
但人流明顯比唔上附近食肆~
試一次就夠了~
不會特登來吃~
寧願吃阿元來了~
2017-12-03
2018-01-07 136 瀏覽
自助購餐 環境擁擠餐廳採用自助點餐,需要到店外買餐。由於係平日中午 lunch hour 去食,所以人比較多,但好彩唔駛等位,遲黎少少既都已經要等10-15分鐘!lunch hour去既話就要留意。滷肉香酥排骨便當滷肉香酥排骨便當 $55一開始對便當既期望都幾高,畢竟餐廳既人氣都幾高。配菜有炒雜菜,番茄炒蛋同鹵水雞蛋,味道一般,無咩淨係。主角香酥排骨份量都幾多,有成7/ 8塊,但從圖片可見,非常之乾,令人失望。至於滷肉飯,滷肉同飯既比例始終,但唔算特別好味。涼拌黃瓜涼拌黃瓜 +$20賣相唔錯,黃瓜爽口清甜!洛神鮮花茶洛神鮮花茶 +$8酸酸甜甜,幾開胃!普通既一餐,唔算好特別,唯一可以講既係價錢尚算合理!

滷肉香酥排骨便當
滷肉香酥排骨便當
滷肉香酥排骨便當 $55

涼拌黃瓜
涼拌小黃瓜

涼拌黃瓜 +$20
賣相唔錯,黃瓜爽口清甜!

洛神鮮花茶 +$8
酸酸甜甜,幾開胃!

普通既一餐,唔算好特別,唯一可以講既係價錢尚算合理!
2017-11-29
涼拌小黃瓜
2017-12-24 97 瀏覽
已經係第二次來食 兩個人叫咗兩碗面三個小食 食唔晒因為一碗麵有好多肉非常豐富 60幾蚊好抵麵質彈牙小食反而普通 差不多40幾蚊一客所以偏貴一人食一碗麵已經好足夠非常抵食
已經係第二次來食 兩個人
叫咗兩碗面三個小食 食唔晒