2019-07-11 385 瀏覽
男朋友好鍾意食牛,就帶左我去食呢間,雖然餐牌主食選擇唔多,但就係食招牌就夠!錦麗熟牛肉粉:好好食呀,湯香濃,好飲,個熟牛肉好軟熟,份量好多,鍾意食牛ge人應該會好鍾意我唔好牛,但都覺得好食😂河粉幾滑,連埋湯食,正👍大蝦札肉米紙卷:正常水準,都係好味ge材料新鮮,加埋味又夾舊札肉調過味,同出面食個d唔同我覺得好食呀~個米紙都好食,較厚身帶煙韌其實之後都食過好幾次,放工約人食飯好選擇☺️食飯時間都多人要排隊,要預早d時間
男朋友好鍾意食牛,就帶左我去食呢間,
雖然餐牌主食選擇唔多,但就係食招牌就夠!

錦麗熟牛肉粉:
好好食呀,湯香濃,好飲,
個熟牛肉好軟熟,份量好多,
鍾意食牛ge人應該會好鍾意
我唔好牛,但都覺得好食😂
河粉幾滑,連埋湯食,正👍

大蝦札肉米紙卷:
正常水準,都係好味ge
材料新鮮,加埋味又夾
舊札肉調過味,同出面食個d唔同
我覺得好食呀~
個米紙都好食,較厚身帶煙韌

其實之後都食過好幾次,
放工約人食飯好選擇☺️
食飯時間都多人要排隊,要預早d時間
  • 錦麗綜合粉
2019-07-07 878 瀏覽
呢間「錦麗」越南粉,其實已經食過幾次一直覺得佢食物幾好,暫時係我食越南粉排名算心目中🥇,價錢又唔算貴,雖然都係連鎖餐廳但質素都保持穩定🤤-越南粉湯底好重要🥣,呢到牛骨湯底勁濃味但唔會好鹹,落埋九層塔🌿,青檸🍋,辣椒🌶️夠晒香👅,《錦麗綜合粉》有齊生牛肉、熟牛肉、牛丸!心思思唔知食乜好可以叫呢碗試晒,必推薦食牛丸,爽口彈牙,勁有肉汁,回頭咁多次都係為佢而來🤤熟牛肉鞋口咗啲,生牛肉上枱重係粉紅色,唔會太多肥膏,算唔錯🙌🏻-《蒜蓉牛油雞翼》新鮮炸起大大隻,面頭鋪滿蒜蓉食落牛油味都幾重夠脆夠香口,只係油份有啲多,勁邪惡!😈《大蝦扎肉米紙卷》米紙皮夠簿身,口感豐富食落有層次,點埋魚露食夠晒清新開胃🌱

錦麗綜合粉

蒜蓉牛油雞翼

大蝦扎肉米紙卷

錦麗綜合粉
蒜蓉牛油雞翼
大蝦扎肉米紙卷
2019-07-06 155 瀏覽
牛丸無牛味,牛肉無牛味,牛油雞翼無牛油味,牛肉湯淡而無味。四無牛肉河粉專門店。芽菜要三催四請才拿來,坐嘅係豬肉檯。我對連鎖店的要求其實已經是很低了,俾多一點點尊業精神可以嗎?
近日時晴時雨,天氣悶熱,我們幾個閨蜜本來打算到戶外活動,也要臨時改為行德福商場。因上午吃了豐富早餐,不覺肚餓,行行停停已到下午,大家都想吃些較清新有特色的食物,結果就去了「錦麗越南牛肉粉專門店」,此店曾被華爾街日報譽為越南胡志明市最好吃牛肉粉,食家蔡瀾也極推薦。我們各適其適,但也不離生熟牛肉粉,或加料綜合牛肉粉,多了幾粒牛肉丸。生熟牛肉粉及綜合牛肉粉賣相接近,大大碗,生牛肉滑嫩,熟牛肉好味有嚼口,湯底清甜,河粉軟硬剛剛好。另配一小杯芽菜、青檸及金不換,隨意搭配調味,「最好吃」牛肉粉實至名歸。我們另外再加了越式炸春卷及手作炸蝦餅兩個小食,每人一杯清甜薏米水或越南滴漏咖啡,大家開開心心享受豐富下午茶。
2019-06-30 138 瀏覽
九龍灣返工,成日經過錦麗都好多人排隊.今日得閒決定試下.出品果然高質.湯好甜而且有層次感.甜鹹balance得好好.河粉大細適中.牛肉無過熟.香港的牛河普遍賣80去過越南芽莊,嘗試過當地小店牛河.當地都係賣20左右.但顯然唔夠錦麗好食.
九龍灣返工,成日經過錦麗都好多人排隊.
今日得閒決定試下.
出品果然高質.
湯好甜而且有層次感.
甜鹹balance得好好.
河粉大細適中.
牛肉無過熟.
香港的牛河普遍賣80
去過越南芽莊,嘗試過當地小店牛河.
當地都係賣20左右.
但顯然唔夠錦麗好食.
2019-06-30 117 瀏覽
錦麗綜合河牛丸充滿牛味juicy 生牛肉上菜時係生的用湯浸一浸變成剛熟 嫩牛腩味稍淡肉質細軟 扯一扯開河粉保持水準蝦餅上菜時一香氣撲鼻油膩冶味蝦味濃椰青崩大碗不大喜歡喝 不comment
錦麗綜合河

油膩冶味蝦味濃

椰青崩大碗
不大喜歡喝 不comment
2019-06-29 129 瀏覽
不久前,我才自己一人在午餐時段吃過錦麗的綜合粉,就是太好吃了,所以今晚又拉著老公一起吃。今晚,我們點了一碗綜合粉,一碗熟牛肉粉,和一客法式牛油雞翼。論湯頭,錦麗的湯真是我吃過的越南牛肉粉中最好的,而配料中,我最愛熟牛肉,肉質柔軟,很好吃,當然,生牛肉和牛丸也不錯。今次首次吃牛油雞翼,剛上桌時,每隻雞翼的上面都有一點牛油,牛油上是少許蒜蓉,接著雞翼的熱力令牛油溶化,真是邪惡到極點!不過,一於放縱一下吧!雞翼的皮很脆,有牛油和蒜蓉的香味,雞肉也很好味道。美中不足的是,錦麗的顧客真的太多了。一張6人圓桌坐了7人,有點擠。另外,今晚送上的芽菜和香葉也不及上次的新鮮,可能還是午市時光顧較好。
2019-06-23 172 瀏覽
👍平靚正牛肉河粉🍜—👍經過見到錦麗就入咗去食,有少少人排隊,餐廳要齊人先入得。—🍜錦麗熟牛肉粉(💲58)湯底好清,但飲落去係好濃嘅牛肉味,熟牛肉用咗牛腩嘅位置,煮得好淋但仍然有牛味,河粉係一團團,好滑身,唔會一夾就碎晒。🐓法式牛油雞翼(💲34)牛油雞翼煎得金黃食,賣相唔錯,雞翼面有好多蒜蓉牛油醬,濃濃嘅牛油味。🌯燒雞肉米紙卷(💲20)米紙卷本身煙煙韌韌,入面有多種蔬菜,燒雞肉係有調味過,配上酸酸嘅醬汁非常開胃。—
👍平靚正牛肉河粉🍜

👍經過見到錦麗就入咗去食,有少少人排隊,餐廳要齊人先入得。

🍜錦麗熟牛肉粉(💲58)
🐓法式牛油雞翼(💲34)
🌯燒雞肉米紙卷(💲20)
2019-06-05 248 瀏覽
講起食越南河一定嚟起錦麗基本上係香港、九龍、新界都有😂今次我同朋友就喺九龍灣食方便大家同埋食完可以行下街😂七點幾鐘難得無人等位入位座先等朋友😆一人一個生牛肉粉$63再加個米紙卷$30仲有牛油雞翼$40太好食 一上碟就比我地清晒無影相😂大大隻啖啖肉好味!朋友嗌咗杯青檸冰偷飲咗啖正正常常咁講返個粉好多人會揀綜合有生熟牛肉同牛丸但特色係生牛肉我就淨係想食哩項招牌我覺得真係拍得住我喺越南食嗰碗值得一試!米紙係大蝦同扎肉 都ok嗌啲小食個人開心啲😂總結而言定價有啲高但味道ok唔會成日食但值得一試
講起食越南河
一定嚟起錦麗
基本上係香港、九龍、新界都有😂
今次我同朋友就喺九龍灣食
方便大家同埋食完可以行下街😂

七點幾鐘難得無人等位
入位座先等朋友😆
一人一個生牛肉粉$63
再加個米紙卷$30
仲有牛油雞翼$40
太好食 一上碟就比我地清晒無影相😂大大隻啖啖肉好味!
朋友嗌咗杯青檸冰

定價有啲高
但味道ok
唔會成日食但值得一試

2019-06-05 214 瀏覽
一向係越南 生牛肉河粉愛好者,嚟到一定唔會錯過啦。呢度食法好特別,每張枱都有貼上 (越南風味食法 ),客人可以依自己口味調較,大大碗牛肉味湯河,配上九層塔,自己再加芽菜,唧埋檸檬汁,真係好好味既生牛肉湯河呀
2019-06-04 168 瀏覽
來到九龍灣,想快快脆脆食個quick lunch就去行街。見到這間餐廳排隊的人不多,但又有人排隊,應該食得過。等大概五分鐘就有位。點了一個綜合牛肉河,一個豬扒撈檬。牛肉河 有齊牛肉丸,生牛肉和熟牛肉三樣配料。牛肉丸有驚喜,一入口有濃郁的牛味,爽口彈牙,鹹度較低,加上有爆汁的口感,好食!湯汁濃郁但不會過咸。熟牛肉肉質嫩滑,份量頗多,一讚!豬扒撈檬大大塊豬扒份量最足,沒有預期這份量,有驚喜。豬扒味道不錯,炸粉不會太厚。撈檬就和比時吃到的差不多。最驚喜是牛肉丸,味道濃郁又彈牙。👍🏻今次沒有試到越南有名的滴漏咖啡,下次再來試。
來到九龍灣,想快快脆脆食個quick lunch就去行街。

點了一個綜合牛肉河,一個豬扒撈檬。

牛肉河

有齊牛肉丸,生牛肉和熟牛肉三樣配料。
湯汁濃郁但不會過咸。
熟牛肉肉質嫩滑,份量頗多,一讚!
綜合牛肉河

豬扒撈檬
大大塊豬扒份量最足,沒有預期這份量,有驚喜。
豬扒味道不錯,炸粉不會太厚。
撈檬就和比時吃到的差不多。
豬扒撈檬

最驚喜是牛肉丸,味道濃郁又彈牙。👍🏻
今次沒有試到越南有名的滴漏咖啡,下次再來試。
綜合牛肉河
2019-06-03 106 瀏覽
餐廳環境好特別,好有以前5/60年代舊式鋪頭既裝潢風格 但因為店舖比較細,座位與座位之間都唔係有太大空間,比較逼夾適合純粹去食餐快餐嘅朋友我叫左個綜合河,牛丸好爽彈牙,牛肉就好滑,食落口感仲好淋! 夠晒水準湯味好濃郁, 但飲得多就會有d鹹豬扒煎得岩岩好,又香又鬆脆,而且夠晒入味但撈檬份量有d少,唔係好夠食,相比黎講叫河粉會抵食d越式炸春卷都炸得好香脆,上枱時仲好熱,炸得好脆,包埋生菜一齊食,好似食緊薯片咁
適合純粹去食餐快餐嘅朋友
湯味好濃郁, 但飲得多就會有d鹹
豬扒煎得岩岩好,又香又鬆脆,而且夠晒入味
但撈檬份量有d少,唔係好夠食,相比黎講叫河粉會抵食d

2019-06-02 138 瀏覽
午餐叫咗一個熟牛肉河粉,盛惠60大元。香葉同埋芽菜係可以無限添加,但係一碗河粉大概只可以浸到兩兜芽菜。味道方面,湯嘅味道比較鹹,感覺上比較多味精。牛肉就比較硬,可能因為切得太大舊。河粉吸咗湯底嘅味,口感幾滑,反而係成碗麵最好食嘅嘢。呢間餐廳環境唔算好好,七個人圍住張大圓枱度食麵,都幾似以前舊式牛腩面鋪嘅格局。整體來講味道唔算出色,同其他連鎖越式餐廳差唔多,而且環境都好普通。不過價錢真係都幾貴,應該係租金問題喇。

2019-06-02 126 瀏覽
錦麗綜合河湯很清甜生牛肉轉眼就熟了嫩滑而有牛味牛腩介乎於韌同淋之間而味道很好牛丸有頭 以為會韌原來都幾鬆化味道濃厚河粉唔會浸到淋曬 仍然堅挺很喜歡他們配菜裡的九層塔 很清新香茅青檸梳打以整枝香茅做搞拌棒好有趣係飲到底略甜但有更濃香茅味豬肉米紙卷咬下第一口很清新因為有青瓜蘿蔔生菜豬肉乾身冶味點埋酸辣汁冇咁乾之餘味道會多個層次
錦麗綜合河

豬肉乾身冶味
點埋酸辣汁
冇咁乾之餘味道會多個層次
2019-05-30 107 瀏覽
之前黎食過綜合,覺得牛丸好正,今次索性嗌碗淨牛丸粉😆綜合粉得1.5粒牛丸,淨牛丸粉有5粒😋😋好正👍🏻啲河粉好滑,加左蔥個啲令成碗野香左好多😋但湯底都一樣係咁重味精😅😅牛丸點啲辣椒醬黎食,真係好惹味👍🏻👍🏻今次仲嗌左個牛油雞翼每隻雞翼上面都有一pat嘅蒜蓉牛油醬因為雞翼嘅熱力,牛油會慢慢溶,滲落隻雞翼度👍🏻加重左牛油嘅味隻雞翼亦都炸得好脆😆但食食下總覺得有少少雪味,但認為小食黎講都可以試下嘅
之前黎食過綜合,覺得牛丸好正,今次索性嗌碗淨牛丸粉😆
綜合粉得1.5粒牛丸,淨牛丸粉有5粒😋😋
好正👍🏻
啲河粉好滑,加左蔥個啲令成碗野香左好多😋
但湯底都一樣係咁重味精😅😅
牛丸點啲辣椒醬黎食,真係好惹味👍🏻👍🏻
今次仲嗌左個牛油雞翼
每隻雞翼上面都有一pat嘅蒜蓉牛油醬
隻雞翼亦都炸得好脆😆
但食食下總覺得有少少雪味,但認為小食黎講都可以試下嘅