2017-08-26 146 瀏覽
好好味👍🏼湯底靚,非常足料👍🏼食得很飽👏🏼👏🏼👏🏼由其他是牛腩超級好食👍🏼飲品我推介台式珍珠奶茶,非常正中,老闆說他們20年前已經開始做台式珍珠奶茶,一定是試!😋
車仔麵
車仔麵
2017-08-20 124 瀏覽
放工行左去路德圍, 睇見間間都米線鋪真係好悶, 見到呢間車仔麵, 好似唔係開左好耐, 環境都幾光猛, 可以一試.車仔麵材料貴野多, 簡單平價野比較少, 不過麵底都有幾多選擇, 連油麵粗麵刀削麵都有.最後選擇左九菜豆卜油麵, 唔想食辣要左清湯底, 黎到真係好清, 而且幾淡, 唯有自己加D調味.呢兩款餸都幾多, 可能係平價野, 九菜淥得夠腍, 九菜味唔算太濃. 豆卜正路野, 唔會好油.至於個油麵份量算OK, 淥得唔會太腍, 都爽口既.呢間唔算特別, 不過好未算好差, 食厭雲南米線都可以食下.
至於個油麵份量算OK, 淥得唔會太腍, 都爽口既.
呢間唔算特別, 不過好未算好差, 食厭雲南米線都可以食下.
2017-07-31 128 瀏覽
是日去咗荃灣做啲野同朋友路經路德圍就諗住平平哋輕食一餐算啦叫咗個$38嘅下午茶車仔麵一上到枱已經比佢哋賣相嚇親下午茶啲餸份量較少但米粉多到嚇親人湯底冇味道 如水般加左啲辣醬落去都唔知自己食緊乜幸好啲餸都叫可以入口如果唔係真係食唔落我未試過食一間車仔麵係覺得會仲伏真係😓但老老實實呢度嘅人服務態度係好嘅而且店嘅冷氣令人覺得真係有幾舒服如果為咗嘆冷氣而唔係想食好野嘅話只係為求食飽肚嘅話可以試一次咁多嘅😋
是日去咗荃灣做啲野

可以試一次咁多嘅
😋
2017-07-29
2017-07-04 128 瀏覽
今日到呢間銘陽車仔麵食下午茶,兩個月前食晚餐OK但偏貴所以今次黎食下午茶。味道同上次一樣,車仔麵黎講味道中上,但豬軟骨偏硬甚至有硬骨,都唔知係乜部位;牛腩味道中庸;雞翼好吃!問題重點來了,我本來點四寶餐46蚊可叫兩個普通餸2個12蚊餸,後來想加雞翼便叫五寶55蚊可以多叫一個12蚊餸,即係雞翼。麵來了,當中只有1隻雞翼,我問店員是否攪錯,他回答下午茶餐餸是半份的。下,雞翼原價12蚊2隻,而家我下午茶特價加9蚊叫雞翼反而得1隻,重貴過正價,甚麼邏輯呀?她說會向老闆反影,但老闆正正在煮麵啊!點解唔黎解釋下呢?最後當然甚麼事也沒發生,但我覺得已被搵笨囉!最後埋單走人,應該不會再幫襯,除非整個路德圍的其他食肆都有屎啦!提醒大家,小心點餸,俾人搵老襯一蚊我都覺得好唔抵!
最後當然甚麼事也沒發生,但我覺得已被搵笨囉!
提醒大家,小心點餸,俾人搵老襯一蚊我都覺得好唔抵!
2017-06-29
2017-05-13 184 瀏覽
放工行左黎路德圍呢個食物圍城搵食, 米線鋪呀, 小食店呀, 行左個圈見呢間車仔麵新開, 懷舊一番一於食車仔麵.有最低要求兩餸起, 價格分怖太多, 睇張點餸紙睇到有D眼花, 價格唔算太平.豬軟骨, 蘿蔔, 九菜餃米線, 湯底主要係無添加味精清湯, 驚住太清會無味, 所以加埋沙嗲醬.清湯就咁飲真係幾清, 加埋沙嗲就夠香唔辣.豬軟骨夠腍幾入味, 肉質唔算太鞋, 蘿蔔唔苦帶甜, 夠大舊索晒D湯好好味. 九菜餃個皮唔算太厚, 九菜夠香, 漲卜卜既. 3樣餸既份量都幾足, 唔會得兩舊.而米線都好爽口彈牙, 唔會淥得太腍.
清湯就咁飲真係幾清, 加埋沙嗲就夠香唔辣.
而米線都好爽口彈牙, 唔會淥得太腍.
2017-05-11 229 瀏覽
同朋友落街食晚餐,由於朋友戒澱粉質,就搵一開可淨叫餸嘅餐廳啦。選擇都好多,可能因為新開業,d員工係勁熱烈我揀左冬菇牛柏葉刀削麵,飲忌廉朋友就蘿蔔牛腩,瑞士雞翼然後再叫個菜心share我地坐係廚房對出位置,落完單就黎料廚房入面兩位不停鬧黎鬧去,又話比咩餸我啦,比幾舊我...講真,叫得黎自己拎左啦,一個燒香一個拜佛已經好嘈啦,跟住樓面的女人又話漏單,又話比錯,又加入罵戰或者新開佢地未handle到好多錯漏,我地就check下單,結果真係打錯野。叫左個樓面哥仔黎,同佢講番落錯左蘿蔔牛腩做豬扒⋯⋯佢竟然十份燥底地話無錯,當我比佢睇我地圈張紙時,佢大聲地講左三次咪岩囉呢個時候就驚動左廚房兩位啦,就話個樓面成日落錯單.暫告一段落.........我碗麵黎啦冬菇非常入味,又大粒好正刀削麵唔差.但呢個時候我發現價值$10一個餸嘅牛柏葉小成咁大約係4小片,拼番埋應該係平時嘅一塊囉但係我實在唔想再為迷惘嘅佢地添麻煩我個忌廉都係叫左三次下終於到了而我朋友得到錯誤嘅豬扒拼雞翼後,等左15分鐘,唯有食住碟菜先。再發現哥仔將豬扒改為蘿蔔牛腩時,將雞翼都取消埋..再同番哥仔講,佢又話無錯真係火都黎最後廚房又同佢鬧黎

選擇都好多,可能因為新開業,d員工係勁熱烈
我揀左冬菇牛柏葉刀削麵,飲忌廉
朋友就蘿蔔牛腩,瑞士雞翼
然後再叫個菜心share

我地坐係廚房對出位置,落完單就黎料

已經好嘈啦,跟住樓面的女人又話漏單,又話比錯,又加入罵戰

叫左個樓面哥仔黎,同佢講番落錯左蘿蔔牛腩做豬扒⋯⋯

呢個時候就驚動左廚房兩位啦,就話個樓面成日落錯單.
暫告一段落.........

我碗麵黎啦

冬菇非常入味,又大粒好正

刀削麵唔差.
但呢個時候我發現價值$10一個餸嘅牛柏葉小成咁

大約係4小片,拼番埋應該係平時嘅一塊囉

但係我實在唔想再為迷惘嘅佢地添麻煩
我個忌廉都係叫左三次下終於到了

再發現哥仔將豬扒改為蘿蔔牛腩時,將雞翼都取消埋..
再同番哥仔講,佢又話無錯

真係火都黎
最後廚房又同佢鬧黎鬧去,加上極大聲我真係好頭痛

做乜者?食碗野者

你地鬧都收左工先啦,全部客係度好睇咩?

總結,不會再去
鬧劇唔洗比錢睇

2017-02-20 1196 瀏覽
昨日回娘家前跟車爸爸去了劉總介紹過這間吃午餐,估不到也十分有驚喜喎!開業不久的銘陽車仔麵店內裏十分之乾淨企理和井井有條。清晰地展示所有餸菜,由$8~$12價錢唔算超平,不過份量亦很是所以我都覺得很抵食,我曾經在尖沙咀某車仔麵店吃了一碗近百元的車仔麵呢😏!或許這樣我的接受能力係比較高haha~沒有選擇困難症的我好快便選到自己喜愛的美食,我揀咗油麵$10不知為何每次吃車仔麵我都係喜歡吃油麵,醬汁則點了秘製麻辣醬。飲品我選擇了最愛的可口可樂$7,而車爸爸就加咗$9配台式熱奶茶一杯(原價$14),一上檯真係比佢嚇就您哋睇幾鬼大杯,聽他講味道都也算不錯呀!我的車仔麵以送上到了,我選了滷水豬大腸,豬皮,同埋坊間已經甚少會造的上湯有皮,未撈麻辣醬前先喝口湯,有鮮味的湯頭不會過俗,喝罷不覺好師傅我喜歡。餸面上那堆是麻辣醬吃下辣度十分刺激,可惜我覺得唔夠麻香,而且麻辣醬放在湯內變得十分油膩,這問題真的要改善一下了😓!油麵質感幾煙韌,唔會淥得過淋,這咬口我喜歡。要隆重介紹這兒的{上湯柚皮}$10,揸水做得十分足夠沒帶半點青澀味,纖維亦都炆得完全融化,而且用上湯餵得十分入味但又唔會過鹹,
開業不久的銘陽車仔麵店內裏十分之乾淨企理和井井有條。
油麵質感幾煙韌,唔會淥得過淋,這咬口我喜歡。
要隆重介紹這兒的{上湯柚皮}$10,揸水做得十分足夠沒帶半點青澀味,纖維亦都炆得完全融化,而且用上湯餵得十分入味但又唔會過鹹,我表示十分之滿意😋。
{滷水豬大腸}🐷$12上檯時其實已經聞到濃郁的腸味,看上去肥美的豬大腸做得很乾淨吃下亦沒有壓味只有腸香,而且滷得很有質感,邪惡的朋友你們懂的。
這碗是車爸爸的選擇幼麵$10,豬紅$8,鳳爪$10,五香牛肚$12。
怕辣的他當然選清湯,不油膩是最佳的賣點,而且喝下同樣有鮮味。
{五香牛肚}炆得夠淋身,但係又唔會散掉,吃下味道像濃香,質素也十分不俗👍。
{鳳爪}車爸爸好喜歡吃鳳爪,這兒的出品亦都做得不錯,好怕食到那些鳳爪全部甩頭甩骨的,這兒就沒這樣的問題得來又夠淋又入味。
2017-02-19
午餐