2013-11-11 2709 瀏覽
刺生拼盤: 賣相好但質素只屬一般,生魚片,蝦和海膽都吃不出應有的鮮甜味 吉列魚柳定食: 包括4件魚配沙律醬, 跟湯,小份漬物,飯和菜絲 過人之處: - 用上半吋炸醬但炸物處理得很好,魚件脆口又沒有太油膩的感覺- 請店員先後添了兩次菜絲也沒有被待慢; 星期五繁忙時間也能預訂8pm入座,座位空間均感舒適 不足之處:- 魚柳嫩滑但沒有味道; 菜絲有點乾又不鮮甜,伴吃的芝麻醬不夠香濃,青芥沙律汁沒有wasabi味; 食物和醬汁用料都很一般,食物的味道未能令人留下印象- 沒有提供即磨的芝麻,也沒有在吃正宗日式吉列食物的感覺p.s. 友人們在說豬枊,豬排,黑豚定食味道均屬普通; 要求比較高的食友還是建議去丼吉吧!
過人之處:
不足之處:
- 沒有提供即磨的芝麻,也沒有在吃正宗日式吉列食物的感覺
題外話/補充資料: 切餅費每個$50
2013-11-08
2013-09-04 2314 瀏覽
幾年前香港牽起一陣吉列豚肉風,銀座梅林是其中一間頗為有名的吉列專間店,今日終於有機會一試。點了一客吉列拼盤定食,($118 & 加一小帳),拼盤有一件吉列炸蝦,一件吉列炸蠔,2件炸魚柳,1件吉列免治豬肉,另附豚肉面豉湯、漬物,日式蒸旦,無限量供應日飯&椰菜絲沙律。等了大約10分鐘便上菜,一上菜,心中哇了一聲,炸物炸得十分金黃,排列美觀,心想會是一頓美滿的午餐。炸魚柳先嚐魚柳,有驚喜,暫時來說是在香港吃過最好食的魚柳。入口香脆嫩滑,炸粉十分薄身,平時吃的魚柳總會覺得比較乾身,但梅林的魚柳咬下去還有少許汁。不過美中不足的地方是沒有魚味,吃過最好吃的炸魚柳是既嫩滑,又香脆,而且鮮甜!吉列免治豬肉再嚐吉列免治豬肉,亦是驚喜之作。炸粉亦十分薄身,豬肉十分鬆化,啖啖肉汁。豬肉混合了類似馬蹄的物體,令口感更有層次,在鬆化之間亦有爽脆的感覺。吃第二口時沾上了梅林豬扒汁,豬扒汁帶有梅子的味道,微酸,與吉列免治豬肉十分配合。吉列炸蠔吉列炸蠔水準一般。蠔比較細隻,炸粉亦比較厚。炸得十分香脆,但沒有蠔肉的口感,雖然有蠔肉的香味,但卻少了一份鮮甜的味道。吉列炸蝦最後品嚐吉列炸蝦,水準是一般餐廳之上,期望之下。炸

炸魚柳

吉列免治豬肉

吉列炸蠔

吉列炸蝦
最後品嚐吉列炸蝦,水準是一般餐廳之上,期望之下。炸得十分香脆,蝦肉有少許梅,有蝦的味道,但亦少了一份鮮甜的味道。

漬物
有日本黃瓜和兩款不知名的漬物,普普通通,可有可無。

豚肉面豉湯
吃過炸物後,便嚐了一口面豉湯。面豉湯最有驚喜,這裡炸物出色是預期之內,想不到面豉湯亦令人愛不釋手。這是我暫時喝過最好喝的面豉湯,平時在日本餐廳所喝的面豉湯普遍都偏鹹和很重味精味,不過梅林的面豉湯卻有一陣鮮甜的味道(可能是因為下了豚肉,有豬肉的鮮味),而且鹹淡適中,配合淡淡的面豉,令人回味無窮。

日式蒸旦
入口嫩滑,蒸旦裡放了冬菇,蘿白等一些伴菜,而且好像有少許面鼓的味道,不過少了一份蛋香味。

椰菜絲沙律
椰菜絲頗新鮮,入口清新,十分適合在吃炸物前後食用。梅林有兩款沙律汁選擇,分別是芝麻沙律汁和青芥辣沙律汁。兩款沙律汁都嚐試過,芝麻沙律汁和坊間所吃的無異。青芥辣沙律汁就是不攻鼻的芥辣味。有一個新發現就是可以把梅林豬扒汁和芝麻沙律汁和椰菜絲沙律伴在一起,吃下去有梅子微酸的味道,又有芝麻沙律汁的香味,別有一番風味。

服務正常,機械式的打招呼,定時幫你添茶,

總括而言,梅林的炸物的確名不虛傳,其他菜式亦在水準之上。廚師的功力毋庸置疑,唯用料未夠上乘,若用上更佳的食材則錦上添花。雖然一個定食己取價過百,不過,在香港租金高昴的情況下,如果用上更昴貴的食材可能難以經營,我亦十分理解。希望將來有機會一試日本的銀座梅林!
吉列拼盤
炸蠔, 炸魚柳, 炸蝦, 吉列免治豬肉
日式蒸蛋
題外話/補充資料: 炸物的確十分熱氣,吃過定食幾小時後己感到有點喉嚨痛。
2013-09-04
吉列拼盤
炸蠔, 炸魚柳, 炸蝦, 吉列免治豬肉
日式蒸蛋
  • 炸蠔 炸魚柳 炸蝦 吉列免治豬肉
2013-08-11 1679 瀏覽
二百蚊食一個吉列豬扒定食,好多人一定會覺得不值,我行過這間店門口,看到這個價錢也是這樣想,但肚子正餓加上好奇心驅使下,我就試一試你這塊"豬扒"有多好吃!入到裡面發現人不多之餘餐桌也不多,燈光暗暗的,坐下後我覺得挺寧靜及舒適。說回這個定食,叫得定食當然有味噌湯丶飯丶前菜及主菜,而這裡就再加上一碟裝得滿滿的生菜絲。先說味噌湯的味道很好,不會覺得鹹之餘反而帶點鮮甜的感覺,我很久沒喝過味道這麼好的味噌湯了!前菜好像"菜寶"的東西我個人不喜歡所以沒吃。到主角出場,這個用金星豚做的吉列豬扒真的不得了,實在好吃!第一口我故意不點醬汁來吃已來試試它的原味,想不到真的這麼肉嫰多汁,而且外層脆而不厚,這個肉很柔軟又不會炸得乾身,吃下去一點油膩的感覺也沒有,之後再點醬汁來吃也是這樣好味道,甜甜的醬汁也搶不走豐富的肉汁的風頭,伴飯來吃真的一流!至於生菜絲這配角也十分重要,很清甜,吃完炸物再吃這個真的有"中和"的感覺,另外亦可配上芝麻沙律汁或青芥辣沙律汁,各有風味。
題外話/補充資料: 老實說這個金星豚定食真的有點貴,卻也美味,更是令人一試難忘,而且它是限定的,幸好我有試,因為試過才知甚麼是好的!
3K
2013-08-05 1105 瀏覽
此店位置隱蔽, 難找!曰式炸物同類型的食店嚐了好幾間, 相信這間是我心目中排位的阿1或阿2.炸大蝦定食 - 3隻超大蝦, 外層的炸粉非常鬆脆, 並沒有油膩感, 內裡蝦肉鮮甜,  即叫即做非常專業.伴菜是切得非常幼絲的椰菜, 配以芝麻醬來吃, 可把炸物的熱氣感消除.麵豉湯放了好多材料, 如有紅蘿蔔, 蘿蔔和肉類, 非常清甜.
此店位置隱蔽, 難找!

2013-08-04
2013-07-15 782 瀏覽
出完去做SPA, 又要等個朋友出黎飲野,中間呢段時間唔出唔落咁,唯有食個飯先!星期6尖沙咀都係例牌多人, 好似一個人出去食好奇怪咁但係最弊我就係想食D好野...行下行下去到K11就睇下有咩想食見到呢間有吉列豬扒,就心郁郁想試下,於是就決定係呢間啦!店舖位於K11 B1樓層,其實呢個位無咩人流咁我一個人去食都無咩奇怪既~最好就係唔使等啊嘛睇下個MEUN, 好多吉列野食, 連吉列鰻魚都有?!!不過睇黎呢間舖出名在豬扒,咁我無理由唔食豬扒架嘛?本身都猶豫緊食豬扒好定豬柳好...點知見到佢有個梅林特選豬扒飯果度係introduce到好似過係全日本最好食既豬扒飯咁,平時我真係唔會棟蓋飯食,但係既然佢咁講就一於試下啦!個飯都好快到,陣味都幾香,我將個半熟蛋同D蛋拌勻,蛋汁連埋梅林汁真係幾好食!個豬扒食落去唔鞋,都幾好食~不過始終我唔鐘意林左既吉列豬扒,因為我覺得都既然會林就點解要吉列呢?好奇怪...而且個飯其實越食就越咸...我都唔知點講食到最低我都放棄左埋單160幾蚊,一碗飯黎講算係好貴....我諗我唔會唔黎既,不過下次唔會再食呢個飯囉~
唯有食個飯先!
星期6尖沙咀都係例牌多人, 好似一個人出去食好奇怪咁
但係最弊我就係想食D好野...
行下行下去到K11就睇下有咩想食
見到呢間有吉列豬扒,就心郁郁想試下,於是就決定係呢間啦!
店舖位於K11 B1樓層,其實呢個位無咩人流
咁我一個人去食都無咩奇怪既~最好就係唔使等啊嘛
睇下個MEUN, 好多吉列野食, 連吉列鰻魚都有?!!
不過睇黎呢間舖出名在豬扒,咁我無理由唔食豬扒架嘛?
果度係introduce到好似過係全日本最好食既豬扒飯咁,
平時我真係唔會棟蓋飯食,但係既然佢咁講就一於試下啦!
個飯都好快到,陣味都幾香,我將個半熟蛋同D蛋拌勻,
蛋汁連埋梅林汁真係幾好食!個豬扒食落去唔鞋,都幾好食~
好奇怪...
而且個飯其實越食就越咸...我都唔知點講
食到最低我都放棄左
埋單160幾蚊,一碗飯黎講算係好貴....
我諗我唔會唔黎既,不過下次唔會再食呢個飯囉~
2013-07-13
之前都試左幾間炸豬扒店真係差銀座梅林無食過,因為以前比較既時候都覺得梅林係比較貴, 定食選擇都係比較少點知, NIC提意話食梅林wor! 好啦! 一於去試下!都真係幾難搵, 簡單D黎講,行到去K11霞飛,左邊行過去,有條扶手電梯,上面就係喇門面都幾冷冷清清, 同其他炸豬店好多人門口等位, 簡直是兩回事呀門口亦都無人企係度介紹或者帶你入去同NIC兩個都係自己捐左入去入到去個經理就遞左個MENU俾我地睇問我地飲乜野我地拒絕左佢, 立即睇下MENU先,其實目標都係定左豬柳同埋豬扒, 只係未決定邊隻係白豚邊隻係黑豚珍豚美人, 你會美嗎?到最後揀左: 黑豚豬柳定食(HKD 168), 白豚豬扒定食(HKD148)枱面有3罐汁: 芝麻沙律汁, 青芥辣沙律汁,梅林豬扒汁芝麻沙律汁: 同普通芝麻醬差唔多, 都幾香, 所以成愛都主攻佢! 至愛 青芥辣沙律汁: 水狀的, 但係無乜青芥辣味, 試左少少就無再食lu梅林豬扒汁: 點豬扒的, 普通酸酸甜甜咁....一直都發覺, 點解無黑芝麻磨既? 唔通之後連到豬扒先上?同埋li 間餐廳d 服務有待商確, 坐左一排都無人俾熱水上當你去問佢拎茶既時候, 竟然問: 一
之前都試左幾間炸豬扒店
真係差銀座梅林無食過,因為以前比較既時候
都覺得梅林係比較貴, 定食選擇都係比較少
點知, NIC提意話食梅林wor! 好啦! 一於去試下!

都真係幾難搵, 簡單D黎講,

行到去K11霞飛,左邊行過去,有條扶手電梯,上面就係喇
門口亦都無人企係度介紹或者帶你入去
同NIC兩個都係自己捐左入去

入到去個經理就遞左個MENU俾我地睇問我地飲乜野
我地拒絕左佢, 立即睇下MENU先,
珍豚美人, 你會美嗎?
枱面有3罐汁: 芝麻沙律汁, 青芥辣沙律汁,梅林豬扒汁

梅林豬扒汁: 點豬扒的, 普通酸酸甜甜咁....

一直都發覺, 點解無黑芝麻磨既? 唔通之後連到豬扒先上?
同埋li 間餐廳d 服務有待商確, 坐左一排都無人俾熱水上
當你去問佢拎茶既時候, 竟然問: 一杯? ........
係咪收一半服務費??

餐廳環境, 因為坐唔係入到好入,
所以我睇返座位附近既距離都幾近,
大家都聽到對方講乜野

等等等左大概20分鐘度啦, 第一碟黑豚豬柳定食就上枱喇!
黑豚豬柳定食
黑豚豬柳定食
到主角喇..........
4粒黑豚豬柳, 每粒有拳頭咁大啦
肉色比較肉肉的....
肉色比較肉肉的....

只加了一次菜絲 同埋 一碗白飯
白飯: 好大飯, 但感覺不似珍珠米飯~ (任添~)
麵豉湯: 都幾好味架, 又有肥豬肉片,非常熱, yum yum~~~~

咬一口
望落油份唔算好高, 唔會有一層油...
肉肉係林既, 顏色係肉色既
不過......不過..... 點解無豬肉味既??? 同埋 好似唔Juicy咁

唔開心...

at the meantime, 白豚豬扒定食上場
白豚豬扒定食
白豚豬扒定食
定食包含既野基本上一模一樣,
近鏡睇下塊豬扒先
切開了有6小塊豬扒
切開了有6小塊豬扒
分層樣子
分層樣子

肉色真係白色的, 左面邊邊有肥肥位
同豬柳一樣麵包糠皮都不太厚 : )
豬扒比豬柳軔都係正常既......
但一樣都無豬味 : ( 食食下D炸皮重要成塊甩出黎 :'(

最後, 因為唔係特別太好食, 又食得唔係太開心
所以, 都快快手食哂, 埋單喇。

我都NIC都認為最好食都係丼吉 都好味
野食好味, 套餐又多, 服務又好~
我都想快D再食多次呀!!!!!!
題外話/補充資料: D人又不停好似催你走咁, 其實都只不過係9點10點, 重要係星期5晚 一見到飲完麵豉湯, 就立即收走... 一見到你食哂D豬扒就立即成盤收走.... 重見到D 侍應自己搵隻手打開隔離枱D人既麵豉湯, 想收左人地碗湯.... 係咁趕人走咁 感覺真係好差.... :(
2013-04-26
  • 4粒黑豚豬柳 每粒有拳頭咁大啦
2013-06-12 411 瀏覽
朋友說想食吉列豬, 於是生日當天就黎到銀座梅林. 一人一份吉列, 我要吉列豬, 佢要吉列蠔吉列豬剛炸完即上, 熱辣辣, 正!豬扒好厚~ 啖啖肉~ 外面包住脆脆吉列皮, 炸得好香, 唔會一咬落去成口油另外炸完的豬扒又唔會太un. 仲有少許肉汁.  菜可以不停加, 加入佢地提供的沙律汁, 令本身淡淡無味的菜變得十分香口~不過有時同左侍應講, 只想加多少少菜,佢就大大夾一堆菜俾我~ 有點浪費..~整體黎講, 水準依舊~ 可以繼續~
朋友說想食吉列豬, 於是生日當天就黎到銀座梅林.

一人一份吉列, 我要吉列豬, 佢要吉列蠔
炸蠔
吉列豬扒
吉列豬剛炸完即上, 熱辣辣, 正!

另外炸完的豬扒又唔會太un. 仲有少許肉汁.

整體黎講, 水準依舊~ 可以繼續~
題外話/補充資料: 其實當日係想幫朋友慶祝生日, 我地靜雞雞走去叫侍應上蛋糕,但佢隔左一陣先走黎話有切餅費, 仲問番我地仲食唔食........=_=" ... 上蛋糕時, 真係成個盒照拎番出黎俾我地.....真係o 左咀........
2013-06-01
2013-03-29 179 瀏覽
銀座梅林總是讓人百吃不厭。每次都點吉列豬扒定食,總不會叫你失望,全完大滿足。最意想不到的是,吉列店連魚生剌身也能做得好。吉列豬扒: 厚厚的豬扒被鬆脆的吉列皮裏著,香而不膩,而且一直吃到最後一塊,脆皮還是這樣的可口。白米飯及生菜絲無料追加,令人很暢快。不停以胡麻醬及芥茉汁交替拌著生菜絲來吃,中和了香口食物的"熱氣"和自己的罪咎感。魚生飯: 這魚生飯每件剌身都飽滿豐盈。本人最愛的三文魚籽沒讓我失望,拌著醋飯大口吃最滋味。但最不得了的,是三文魚。 滲出的魚油像在閃閃發亮,每一件油香四溢,感動味蕾,是豬扒以外最滿意之選。下次在尖沙咀想不到吃甚麼,鑽到銀座梅林準沒錯。
銀座梅林總是讓人百吃不厭。

下次在尖沙咀想不到吃甚麼,鑽到銀座梅林準沒錯。
2013-03-26
  • 吉列豬扒, 魚生飯
2013-03-20 187 瀏覽
這間名為銀座梅林的餐廳在日本很有名, 只是想當年一名留學生又怎能坐在高級料理店進餐.想不多餐廳已衝出日本, 位於沙田新城市廣場的一間早已吃過. 而今次因為友人生日, 特地選了為於尖沙咀K11分店. 而正確位置是在整個商場的最入處, 環境寧靜. 進入餐廳後可能客人不多, 連帶侍應都悠閒非常, 倒一杯水點一個菜也遲遲沒有回應. 豬柳三文治在東京新幹線站內, 經常看到一盒盒炸蝦三文治, 或者吉列豬扒三文治大受歡迎.豬柳正確來說, 是炸好的豬扒整齊切件, 份量大概是三口一件. 體積小小, 但就好滿足.完熟吐司夾著椰菜絲, 帶點爽脆. 加上獨特帶甜味的醬油, 連同豬柳吃, 可以減少油膩, 只想大口大口吃!單品價錢偏貴, 不過值得. 炸免治漢堡定食誇張的肉汁都爆出來了!! 像吃上海小籠包, 真要小心燙傷油膩是有一點, 但連同椰菜絲一同吃, 就可減輕一點點, 但又不會減淡肉味. 炸蠔定食炸蠔做得很出色, 蠔是中SIZE, 粒粒飽滿.蠔汁鎖住, 一口咬下肉汁便跑出來了.定食配上珍珠米及椰菜, 也是任添~ 炸薯餅是單品來的.餐廳聲稱是北海道出產, 但真與否不得而知.聽說北海道產薯仔味重, 用薯仔蓉, 忌

豬柳三文治
單品價錢偏貴, 不過值得.

炸免治漢堡定食
誇張的肉汁都爆出來了!! 像吃上海小籠包, 真要小心燙傷

炸蠔定食
炸蠔做得很出色, 蠔是中SIZE, 粒粒飽滿.
蠔汁鎖住, 一口咬下肉汁便跑出來了.
定食配上珍珠米及椰菜, 也是任添~

炸薯餅
是單品來的.
餐廳聲稱是北海道出產, 但真與否不得而知.
聽說北海道產薯仔味重, 用薯仔蓉, 忌廉, 牛油等混合的炸薯餅, 薯仔變滑, 好creamy.

總括而言是一間不錯的料理店, 提議坐卡位, 比較闊落.
  • 梅林豬扒三文治
之前想到來試試但沒有機會,這天終於在偶然下吃了頓晚飯。當晚不算多人,大約七時多,裏面還有不少座位,整晚也沒有滿座。點了吉列豬柳定食,一個是普通豬柳,另一個是黑豚黑豚的肉是較為深色,亦較有肉味其實兩款吉列豬柳都OK,內裏肉汁不錯,但皮略厚了一點,肉味亦稍欠香濃湯裏亦有豬肉,但稍肥有兩款沙律汁提供,芝麻沙律汁和青芥辣沙律汁,較喜歡後者整體平均OK,但個人覺得Tonkichi較為好食。
之前想到來試試但沒有機會,這天終於在偶然下吃了頓晚飯。
點了吉列豬柳定食,一個是普通豬柳,另一個是黑豚
黑豚的肉是較為深色,亦較有肉味

湯裏亦有豬肉,但稍肥
有兩款沙律汁提供,芝麻沙律汁和青芥辣沙律汁,較喜歡後者

整體平均OK,但個人覺得Tonkichi較為好食。
2012-10-30
2012-10-13 49 瀏覽
吉列食物在香港的那股氣雖然不及近年拉面那麼強勁, 不過受港人愛戴也有一定的程度. 像早期最出名的TONKICHI吉列專門店, 收費不便宜, 閒閒地也要上二百多元一個餐, 但每晚一定仍是大排長龍, 等位等足一個鐘以上. 本人本身不太喜好吉列食物, 因為每次吃完都會面上爆瘡, 對頗為貪靚的我絕對是個惡夢. 不過偶然也會嘗個一兩次, 可惜年前再到尖沙咀的那家TONKICHI吃發現水準大不如前, 自此寧願留QUOTA吃其他美食好過.不過前幾年這家銀座梅林進駐香港後, 一直想找個機會試, 正好這天放假有時間, 心情又突然想吃個吉列豬排, 好!! 馬上動身起行!銀座梅林在東京其實巳有80多年的歷史, 總店亦是位於銀座. 不過自問每次去日本都沒機會試, 因為身邊總是有更多其他的美食誘惑.來到巳經差不多下午2時多, 過了午飯時間, 店內只有3,4枱食客. 餐廳環境滿有日式格調的, 而且周圍都有布廉, 看似多了點私隱.我一個人來就坐在BAR枱前, 面對著開放式的厨房, 看到師傅們仍在忙碌的收拾及整理.不過這裡沒有下場時間, 所以就算是這種冷場時間, 點菜的話師傅仍是會現做給你的.看到有個限定的吉列金星豚
看到有個限定的吉列金星豚定食, 狀甚吸引, 便點來試試吧.
看著師傅收到ORDER便即炸, 不用5分鐘就上桌了.

吉列金星豚定食 (HKD$188)
賣相十分不錯, 定食還有前菜漬物, 味噌湯, 白飯. 當然少不了大量的生菜絲了. 金星豚來自九州佐賀縣最高山峰上的牧場, 由於那邊的水源跟空氣都非常優良, 因此孕育出來的豬, 肉質都較一般的柔軟及有著更豐富的肉汁. 店員更介紹說維他命比其他豬肉都高. 聽起來好像很不可思議的吸引, 不過我心想, 管他什麼維不維他命, 味道才是最重要呀!
BAR枱上有調味汁自助. 左邊的是芝麻沙律汁跟青芥辣沙律汁, 是用來點生菜絲吃的; 而右邊的是梅林豬扒汁, 當然就是用來點豬扒了.
夾起一塊豬扒, 外層是非常的脆!! 但橫切面看起來怎麼好像很乾似的??
心沈了一截, 難道我好日都不吃一次吉列豬, 今天也要中個伏才安樂? 不過一日未入口, 一日仍是未知之數.
咬一口, 右邊部份肥脂比較多, 味道的確十分甘香, 面衣用的是低糖面包糠自家製的, 炸得又薄又香脆, 吃起來口感油潤滿足, 正是我想要的味道 (只是右邊那部份)!!
點了豬扒醬汁後帶點甜甜的味道, 不過都幾濃用來送飯比較好.
左邊部份的肉就真的有點鞋口, 而且肉味不算很濃郁. 整塊豬扒油脂滿佈不勻, 肥的很肥, 瘦的太瘦. 這就是日本高山牧場來的質素?
還好白飯是粒粒渾圓飽滿的珍珠米, 黏度高, 米香十足, 這白飯只是加個豬扒醬汁巳經可以幹掉一大碗.
生菜絲份量都幾多, 清甜爽脆. 不夠是可以免費添加的, 但其實一份巳經很夠我吃, 無謂太貪心了.
味噌湯的材料豐富, 有牛榜片, 蘿蔔, 豬肉片跟蒟蒻等, 味道十足但又不咸, 感覺很鮮味帶點清甜的感覺, 不錯.
說起吉列食物始終很想吃個炸蠔....但一個人沒理由再叫一大份吉列蠔吧, 幸好原來這裡的吉列食物可以單件點的.
吉列蠔 (HKD$38一件)
一件都幾大, 外型呈圓球狀, 跟坊間看到的有點不同, 反而感覺有點可愛. 外層仍是炸得又香又脆, 這個的面衣做得比豬扒的要厚, 有點太厚的感覺, 吃到中間似吃面團一樣. 內裡的蠔就太小了幸好蠔味仍是幾濃的. 再點上旁邊的他他醬, 味道帶點酸酸甜甜, 感覺更開胃.
另外點定食可以優惠價HKD$18點杯巨峰梳打
不是很甜, 有著淡淡的巨峰甜味, 可以一試.

埋單要HKD$270左右, 一個人來說吃個午餐有點貴.
那個金星豚雖說是限定, 但比想像中較遜色. 而再上網番查資料一看, 原來這個金星豚由去年底巳經開始推出, 一直到現在10月仍是限定? 好奇一問經理, 他說由於客人反應好所以一直在做, 不過最近他們也開始研究和測試一種鹿兒島的豚肉中, 將會不日推出.
我吃完這次之後短期內應該未必會再來, 但有興趣的朋友可以拭目以待.
  • 生菜絲
2012-09-11 41 瀏覽
今次同同事來吃午飯,由於上次叫的豬柳有點「鞋」,而且是空心,所以今次分別叫了吉列什錦、吉列豬排同咖哩豬扒飯,吉列豬扒帶些少肥膏位,炸後很酥香,卻不覺油。而今次什錦內的免治豬肉卻要給讚,炸到金黃色 (蠔則炸黑了),外脆內淋,夠多汁,比豬扒更美味。什錦盤上還有海老,魚柳,魚柳很滑,不是急凍魚,多肉,百多元一客的什錦飯,起碼各款都對辦! 欣賞的又怎少得服務? 服務員非常主動,客氣咁問需唔需要加椰菜,就算我同事說要多一點,她仍充滿笑容話好,然後裝得滿滿的。 (希望她老闆轉頭不要話她對客太好) 除此之外,當然少不了日文歡迎及歡送詞!感覺好親切同舒服! 究竟是今次走運,還是上次不好彩…..留待下次再確認吧!

究竟是今次走運,還是上次不好彩…..留待下次再確認吧!
2012-09-06
  • 吉列豬扒
  • 吉列什錦
2012-08-22 60 瀏覽
午餐要想吃吉列餐, 最近又較為有名的就是銀座梅林午市時間不算多人, 不用訂座也可以即時入座的各定食種類大慨有7-9款, 不想吃豬扒就選了海鮮類的吉列定食上桌時看見也什吸引, 有魚柳塊, 蠔跟一隻約7-8吋長的大蝦炸物水準正常, 不算太油膩, 點上沙律醬令人一口接一口吃下去配菜沾上沙律汁也不錯吃的說「茶碗蒸」蛋夠嫩滑但蛋味不夠濃也試了友人的吉列豬扒來試試, 不過不失, 未能留下深刻印象第二次再來反而沒選擇吉列定食,反而叫了一客鰻魚定食上桌時整體感覺比起吉列定食簡單得多了, 就是一碗飯/茶碗蒸/漬物鰻魚味夠濃但份量偏少, 畢竟不是主打項目, 整體印象就是可以一試而已因為店闊大而座位也好坐, 不會太嘈吵, 不失為一個午膳好地點
午餐要想吃吉列餐, 最近又較為有名的就是銀座梅林
午市時間不算多人, 不用訂座也可以即時入座的
吉列海鮮定食
配菜沾上沙律汁也不錯吃的說
「茶碗蒸」蛋夠嫩滑但蛋味不夠濃
也試了友人的吉列豬扒來試試, 不過不失, 未能留下深刻印象
啖啖肉
第二次再來反而沒選擇吉列定食,
反而叫了一客鰻魚定食
鰻魚定食
2012-08-14
吉列海鮮定食
鰻魚定食
啖啖肉
2012-08-20 21 瀏覽
三個人叫咗2個豬扒定食,一個黑豚,一個白豚,蟹味噌凍豆腐同薯餅。豆腐真係要一讚,好香好滑,撈埋個味噌醬,真係一流!本人比較鐘意白豚,下次唔會加$轉黑豚,最like佢地任refill椰菜絲,d芝麻醬又香!薯餅都ok ke!

2012-08-17
  • 蟹味噌凍豆腐
2012-08-11 29 瀏覽
我都幾鍾意食日式炸豬扒,所以我總是會花時間去搵好嘅地方。這家店,我試過好多次所以最終都想為這店寫一個review。近年來,香港多了很多日本野,並且,他們變得更加專業化。趨勢係每間餐廳淨係做一樣野,好specialized.我一直希望看到這種情況發生因為係日本都係禁,只會專注於自己最擅長的。不同於香港,餐廳會準備許多食物以種類繁多去吸引人幫襯。我覺得敢樣只會樣樣半桶水。香港的日式炸豬扒,我曾試過包括丼吉,豚組,勝博殿等。我發現這個店不錯,但不是最好。首先,我order咗吉列豬扒定食午餐。價錢約$160和對我來說是OK的。定食包括豬肉味噌湯,這是非常驚人的,由於它具有很強的肉味,我特別喜歡。沙拉,不過不失,無乜特別。對於炸豬肉,我個人覺得它太肥,第一口已經感覺到好油。毫無疑問舊豬肉炸得好好。有人可能會喜歡禁肥,但它可能是對我來說太不健康。我記得我去其他店鋪,好像無禁肥,可能我今次唔好彩。不管怎麼說,我認為梅林都係午餐或晚餐的一個好選擇。題外話,我覺得哩度環境幾舒服。