2019-11-24 998 瀏覽
朋友介紹呢間餐廳,話係舊式扒房,幾抵食。今晚一於去試下😋入到去就俾懷舊港式ge裝修吸引左,不過地板有點油,地方都唔算好乾淨。羅宋湯跟餐會送餐包同湯,不過今晚ge餐包賣曬😂,而湯有得揀羅宋湯同忌廉湯,個人認為呢間餐廳ge羅宋湯比忌廉湯出色。羅宋湯好濃郁,都好足料鐵板香煎龍利柳餐 $101份量都幾多, 兩塊大過手掌ge龍利柳,表面煎脆,魚肉都好嫩。 薯條同西蘭花索曬d汁都好入味,唔會好乾身。 整體不過不失。什扒餐 $103什扒餐本身有豬扒,牛扒,腸仔,火腿煙肉,不過本身唔中意食牛,所以牛扒轉左雞扒。 豬扒唔會好乾身,但好大雪藏味,同店員講左,之後都幫我地換過塊,但換過依然係有少少雪藏味。而雞扒,腸仔,火腿煙肉味道都正常。凍檸茶少甜,茶底ok,唔會好濃,但係好細杯,根本唔夠飲。😅
朋友介紹呢間餐廳,話係舊式扒房,幾抵食。今晚一於去試下😋
鐵板香煎龍利柳餐
鐵板香煎龍利柳餐 $101
什扒餐
什扒餐 $103

凍檸茶

凍檸茶少甜,茶底ok,唔會好濃,但係好細杯,根本唔夠飲。😅
2019-11-23
2019-10-26 1184 瀏覽
金鳳 主打港式牛扒西餐 喺香港超過50年歷史,好多香港人嘅童年回憶 !時至今日,餐廳嘅接班人將餐廳和品牌重新包裝,連鎖經營,可謂本土牌子的經典傳奇!今晚和朋友喺 銅鑼灣謝斐道,去左金鳳的舊舖,希望感受一下老香港情懷!門面陳舊,老實說這是一間破爛小屋,裝修是70年代的西餐廳格局,相信多年來也沒有補修!店內充滿蒜蓉汁和黑椒汁從鐵板蒸發出的油煙氣味!食物以鐵板套餐形式,包紅、白餐湯配餐包和自選飲品。 忌廉雞湯較為傑身,羅宋湯材料豐富!美國雪花牛扒燒汁 七成熟 牛扒厚切 有點過火肉質鞋口過份腍,燒汁過多和濃烈,完全掩蓋牛肉味,墊底的薯條也被浸淋!雜扒餐份量十足, 豬扒、牛扒、司華力腸、火腿煙肉,獨欠雞扒!豬扒有雪藏味、牛扒過份腍身, 應該用咗過量鬆肉粉味道偏咸, 煙肉和火腿甘香,司華力腸正常!鐵板香煎龍脷柳餐龍脷柳煎香但不脆口, 肉質柔軟, 沒有魚味! 可能是醬汁 味道過於剛烈掩蓋食物原有味道!食完非常口渴,餐飲點了凍檸茶是細杯裝,轉大杯要加八蚊!今次體驗食物和環境 比预期都有落差。 為獨值得一讚是店員態度良好!但進食期間,顧客絡繹不絕,其門如市!

雜扒餐
雜扒餐

鐵板香煎龍脷柳餐
鐵板香煎龍脷柳

食完非常口渴,餐飲點了凍檸茶是細杯裝,轉大杯要加八蚊!

講到我最喜歡嘅扒房就真係非金鳳莫屬⚠️第一,價錢貼地,就連大事大節都只係加二三十蚊,有時節日諗唔到去邊度慶祝🎉,我都會選擇黎金鳳。第二,份量足味道唔錯,呢度嘅牛扒絕對係份量十足,唔會薄依依一塊,牛味亦好香濃今次就帶屋企人黎鋸扒,爹哋第一句就話呢度環境好有舊式扒房嘅感覺,裝修睇落都有返咁上下歷史,有啲破舊,反而更加有味道。另外一讚係呢度上菜速度超級快,啱啱一點完菜,店員馬上就遞上一籃熱辣辣嘅餐包。餐包好軟熟,最緊要係夠熱,保溫做得好足。餐湯方面就分紅同白湯,個人比較喜歡紅湯,因為會有好多煲淋左嘅蘿蔔同西芹食,材料豐富。唔使幾耐牛扒即刻送到,可以選擇黑椒汁或者燒汁,當然牛扒梗係配黑椒汁啦美國雪花牛扒(五成熟)$133我叫嘅係美國雪花牛扒五成熟,佢嘅肉質比較軟綿綿,口感入口即溶咁!肥瘦均勻,最緊要係佢有兩塊牛扒打孖上,啱晒食肉獸5成熟岩岩好!建議可以叫佢少汁,咁就緊加食得出佢嘅牛味。哩度嘅薯條比較幼身,鍾意就會覺得好脆好可口,唔鍾意嘅可能就會覺得太乾,不過今次索得太多汁喇,所以無咩點食到。招牌牛柳 (7成熟) $119哩個係爸爸叫嘅招牌牛柳,一大塊超級厚!哩款牛比雪花牛更重牛味,牛肉質感亦較厚
講到我最喜歡嘅扒房就真係非金鳳莫屬⚠️

另外一讚係呢度上菜速度超級快

美國雪花牛扒(五成熟)$133

5成熟岩岩好!

建議可以叫佢少汁,咁就緊加食得出佢嘅牛味。

招牌牛柳

招牌牛柳 (7成熟) $119

哩個係爸爸叫嘅招牌牛柳,一大塊超級厚!
哩款牛比雪花牛更重牛味,牛肉質感亦較厚實。

羊扒

香燒羊扒 (5成熟) $125

媽咪唔食牛,叫左香燒羊扒(姐係羊架),份量仍然好足,媽咪略嫌太多汁,搶晒啲肉味

跟餐仲有餐飲一杯,用嘅杯都係好舊式。

整體環境雖然唔係行高檔路線,不過性價比絕對係好高,牛扒亦有番咁上下水準,係我嘅No.1扒房

2019-08-22
招牌牛柳
2019-08-10 853 瀏覽
想食金鳳好耐,次次lunch都排長龍。難得今日經過得兩三個人排,機會就黎啦飛雲!! 例牌一定叫個 "特價午餐"。要左五香肉丁公仔麵,火腿奄列同波蘿飽。個麵就正常質素,不過不失; 火腿奄列好香牛奶味; 波蘿飽好軟淋淋,隔左幾個鐘食都仲好香😋😋😋整體來說,常餐黎講算唔錯,分量夠大,食物質素中上。不過環境一般,地方細,坐得不太舒適,這可以叫做香港茶餐廳既特色! 職員反應快,亦友善!

例牌一定叫個 "特價午餐"。

聽說是香港很老字號的餐廳,大概就像是台灣的「我家牛排」那種感覺XD不過是在香港少數吃到覺得有點台灣味又好吃的鐵板料理,平均基本的一刻價格大約是118港幣,我喜歡雞排,有三大塊吃很爽,而且肉很嫩,調味也很不錯,雖然價格比起台灣還是貴,不過我覺得已經是香港餐廳裡Cp值算高的了,隨餐會附湯跟麵包,和一小杯飲料(香港附的飲料都好小杯...),下午茶餐時間可以選公仔麵配雞排(跟晚餐的雞排一模模一樣樣XD),但是下午茶餐時段的服務生幾乎都屁孩,還在店內抽菸有點傻眼
2019-08-06
15 分鐘 (堂食)
2019-07-23 761 瀏覽
老公心血來潮想食金鳳鋸扒🥩🍴就順下佢意🥰中意金鳳就地檔 價錢又平民🤩🤩🤩就系中意佢裝修夠草根就懷舊🤣🤣黑椒西冷牛扒餐$109白湯跟餐包 🍞三成熟唔該🥩🥩🥩燒汁炸嗰一聲 🤙🏻🤙🏻好掛住以前細個同媽咪爸爸去鋸扒嘅感覺👵🏻👴🏻等囡囡大個啲一定要帶佢嚟感受下👧🏻其實感受情懷多於享受美食 😛😛不過老公中意都要捨命陪佢食過嘅一定知佢杯丁屎檸檬茶🍋☕️ 兩啖就K.O.左一人起碼2杯 下次帶埋囡囡一齊出去過👨‍👩‍👧
老公心血來潮想食金鳳鋸扒🥩🍴就順下佢意🥰

食過嘅一定知佢杯丁屎檸檬茶🍋☕️ 兩啖就K.O.左
一人起碼2杯
下次帶埋囡囡一齊出去過👨‍👩‍👧
2019-07-19 543 瀏覽
想鋸平扒鐵板餐,香港都有唔少舊式扒房可以選擇。今次試左金鳳大餐廳,埋單差唔多500,食完都唔敢介紹比朋友 ,寧願介紹番太子金翠,起碼價錢低D但水準高過佢。🤔其實好多地方可以改善,話說叫左個鐵板肉眼,不予置評,d肉霉的,冇肉味,薯菜正常。仲有個深海虎蝦都好求其下,炸得非常干,好似人地番炸完玥番炸咁 。食完好似無食咁,唔抵食,因為飯同意粉要另外俾錢的。檸檬茶都好細杯,用普通茶樓個d裝水細杯,特大先係普通正常中size。

2019-06-25 654 瀏覽
收左工同男朋友喺銅鑼灣食飯,就試吓呢一間金鳳餐廳。我哋揀咗份美國雞扒餐(燒汁),同埋一份西冷牛扒餐(黑椒汁加蒜)。先上左熱餐包。鐵板雞扒,一共有兩大塊。肉質好滑,唔鞋口,配埋燒汁食味道幾好。底下有啲薯條墊住,不過鐵板烘得耐都有啲乾身同硬。西冷肉質都好淋身,叫咗五成熟,啱啱好唔會太多血水,唔會太熟。配埋黑椒汁食好惹味香口🤤。而且更有大量蒜頭鋪喺面頭,味道極濃,食完個口雖然好臭但係好正😂🤣😂🤣。最後我叫咗杯熱檸水,一嚟到嘅時候我見到杯熱檸水入面有六七粒黑色一點點嘅物體😵..... 同店員講咗佢都即刻換一杯俾我。味道係唔錯嘅不過環境有啲舊。
收左工同男朋友喺銅鑼灣食飯,就試吓呢一間金鳳餐廳。

先上左熱餐包。

2019-06-12 513 瀏覽
坊間有一系列的金鳳餐廳,雖是同名同姓,同是扒房,但出品服務,卻各有千秋,每家也有自己的棒場客竟然稱為舊式扒房,因此內裡裝潢確實陳舊,燈飾也布滿灰塵,如能整潔一下,相信更為理想。羅宋湯,可自行加上牛油,味道將更為突出,但無奈湯身味道,卻比較偏甜。因為不喜歡鐵板的冒煙,故選擇碟上,少了一番風味,但換來不用擔心衣服有一股味道。美國雪花牛柳,份量很足,一客有兩塊,雖有腌製,但也不失肉味,還入口鮮嫰,不愧為推介之選。因為是碟上,故配菜有多餘水分,如鐵板出餐,便會完全蒸發,故這個敗筆,是個人問題,與出品無關。整體來說,價格相宜,可以再次惠顧。

整體來說,價格相宜,可以再次惠顧。
美國雪花牛柳
美國雪花牛柳
2019-05-07 481 瀏覽
由於都好耐無鋸過扒,之前上網又睇個d介紹鋸扒餐廳既post,其中一間介紹既就係金鳳,所以同女朋友就揀左去金鳳試下。我地大概7點左右去到,本身諗住可能都要等下位,但好彩去到都仲有幾張枱,所以唔洗等就可以入去。入面既裝修佈置都幾有舊式扒房既風格。我地點左一份5成熟鐵板西冷扒餐同一份5成熟鐵板招牌牛柳餐。之後餐包好快就送上,過多陣餐湯都上埋。不過當仲飲緊湯既時候,份扒就送上。略嫌份扒太快送上,如果可以系食完餐包同飲完湯之後先送上會更加好。係時候講個主角 - 塊扒。2塊扒既份量都大塊,尤其塊西冷。另一方面,牛柳既肉質都唔錯,相反西冷有d太淋既感覺,無乜咬口。而牛味方面兩者都唔錯,但牛柳會更佳。金鳳有樣野幾特別,之前鋸扒都未試過,就係可以選擇加蒜蓉(需要加3蚊)系塊扒度,仲要係加勁多,所以蒜味超勁。今次我地揀左試下西冷扒加蒜蓉。本身我都係一個中意食蒜既人,打邊爐既豉油都一定會加勁多蒜落去。但今次鋸扒加蒜蓉就唔太建議,因為蒜味搶過曬d牛味。另外,有樣野可以改善下,d薯條放得太近d雜菜,甚至放左系d菜下面,搞到淋曬勁濕。總括而言,金鳳既招牌牛柳值得一試,價錢亦唔算貴。

總括而言,金鳳既招牌牛柳值得一試,價錢亦唔算貴。
鐵板西冷扒
2019-05-01
  • 招牌牛柳餐
之前已經食過幾次呢間分店,還食過長沙灣分店都不錯。可是今天來再吃灣仔店失望了。[羅宋湯]就幾飲既,幾足料,有些微辣味。[環境同服務]ok la,我話牛扒不是5成熟,太熟,佢都肯幫我換。八點幾去食,都不用等位了。但陸續有人來食。現在要吃好吃的牛扒,去吃燒肉罷了...

[美國頂級安格斯肉眼扒]
明明叫了五成熟,來了以後變了全熟,然後換了一份。再吃都是差不多,肉質非常硬,切到手痛!牛扒很多筋,沒有甚麼牛味。以前加蒜的牛扒係好好味架!

[羅宋湯]
就幾飲既,幾足料,有些微辣味。

[環境同服務]

現在要吃好吃的牛扒,去吃燒肉罷了...
2019-04-27
2019-03-22 788 瀏覽
今晚好想食肉,就同朋友黎左哩間懷舊扒房。黎左咁多次,第一次要等位。食嗰日係一個星期三,大概20:00,不過等左10分鐘內都有得入座架啦!我哋3個人,每人點一個扒。每個餐都跟一碗湯同一杯飲品。我哋三個都揀「羅宋湯」湯夠熱,仲有好多料!係好入味嗰種,唔使加調味,都已經有餐啲胡椒香(少辣嘅感覺)。我哋三個都鍾意。黑椒西冷牛扒餐$109(五成熟)哩個扒係三款入面最重牛味嘅。肉質都係最有咬口。扒嘅份量亦都最大,佢最尾要分俾人食😂。招牌牛柳餐 $119👍🏽(五成熟)個鐵板熱左陣,散咁啲煙後,就已經無再岀血。肉質好嫩,唔使點咬就呑得,個扒份量大概係女仔手掌咁大,有成1.5 cm 厚。蘇格蘭牛扒餐$109(七成熟)個扒份量大概係女仔手掌咁大,都係唔使咬咁,不過「林」到唔係好似肉。
今晚好想食肉,就同朋友黎左哩間懷舊扒房。
黎左咁多次,第一次要等位。

我哋三個都揀「羅宋湯」

黑椒西冷牛扒餐$109
黑椒西冷牛扒餐

招牌牛柳餐 $119
招牌牛柳餐

蘇格蘭牛扒餐$109
蘇格蘭牛扒餐

2019-03-13
10 分鐘 (堂食)
黑椒西冷牛扒餐
招牌牛柳餐
2019-03-17 526 瀏覽
環境屬於舊式嘅香港扒房,樓底高,燈光偏黃較暗。今日嗌左個雪花牛扒 + 招牌牛柳。加錢轉酥皮海鮮周打湯,再嗌多碟芝士焗西蘭花。落單後大概5分鐘就送上酥皮湯,酥皮夠熱夠脆,不過比較薄,跟餐另加$23黎講就唔算抵,因為裡面嘅周打海鮮湯同唔洗加錢嘅忌廉湯差唔多味。芝士焗西蘭花一般般,份量算多,但無咩芝士,汁比較杰,杰到一舊舊咁。重頭戲!鐵板雪花牛扒 加蒜!一定要加蒜加蒜加蒜!惹味好多。有黑椒汁/蒜汁選擇,足足有兩大塊雪花牛扒,底下仲有雜菜同薯條,不過被油浸到淋哂。講返牛扒,雪花牛扒比起招牌牛柳或者其他牛扒肥,但咬落好淋好嫩,無筋。招牌牛柳就大大件,起碼有3,4cm厚,相比雪花,牛味肉味濃好多。

芝士焗西蘭花
一般般,份量算多,但無咩芝士,汁比較杰,杰到一舊舊咁。

重頭戲!鐵板雪花牛扒 加蒜!

夜晚八點幾九點本來想去波士頓鋸扒,點知已經截龍,好傷心的說!朋友提議不如去金鳳鋸扒,都係差唔多價位一去到門口就feel到果種時代氣息好濃烈!昏黃燈光,舊式挨pen椅,玻璃水杯,黃枱布上再舖有透明膠墊,中文menu就印係紙餐墊上面。相對今日物價,價錢亦非常相宜,最平約$100就食到一個港式鐵板全餐(牛油餐包、湯、鐵板扒配薯條、餐飲)我叫左鐵板雞扒,份量比想像中更大。單是塊扒都有兩塊,大到遮住鐵板咁滯。朋友叫左T骨扒,塊扒更大到完全跌出鐵扒,有夠誇張。雞扒好軟冧,好食;薯條就油左啲,其實唔駛食都得因爲我連兩塊雞扒都食唔曬!係呢度食鐵板餐有兩個秘技:1. 加蒜蓉。佢會係你塊扒度加一湯匙蒜,好香,我好後悔無加,因為醬汁得燒汁同黑椒汁揀,無蒜蓉汁2. 凍飲加大。跟餐飲品個杯係普通水杯size,加大就會變返茶餐廳檸茶size。當然以上兩項都要加錢啦!最後,真係好鐘意間餐廳好有態度講真又平又好食你仲想要求啲乜?

鐵板雞扒

最後,真係好鐘意間餐廳好有態度
講真又平又好食你仲想要求啲乜?
2019-02-19
鐵板雞扒
2019-01-14 557 瀏覽
不起眼又破舊的門面,如非被食物吸引也不會要排隊近半小時也要等;祖孫三代共五人到此品嚐了一頓豐富晚餐,八歲的孫女開懷大嚼,說未吃過這樣好味的牛扒(是招牌牛柳),因為是小孩子就覺得羅宋湯較辣,各自點了T骨牛柳、安格斯牛扒、羊扒、三文魚扒,結論是招牌牛柳最好吃,羊扒最鮮味,三文魚扒伴了沙津上碟最吸引,食物整體而言質素與味道俱佳,但外出的門面、室內裝修和設備就強差人意,招乎方面不過不失,一個字"快",因為很多人在等位。
2019-01-13
30 分鐘 (堂食)