2016-08-10 529 瀏覽
今午吃晏,原本去開吃小籠包休息,唯有去呢間,兩人只点了招牌小籠包+套餐-菜肉雲吞麵,小籠包唔夠juicy....套餐雲吞麵都有5粒左右,可以過得去,但整體可以再改善一下。。。
2016-08-10
1 分鐘 (堂食)
2016-07-12 2229 瀏覽
在附近行行下,搵野食,聽講開左間新既內地南京連鎖店,所以就試下,佢既名字叫金陵湯包。其實我就好中意食呢d包,餃類既產品,所以食既時候好期待。先比我介紹下咩叫湯包,其實就係小籠包,但入面好juicy,好多湯汁!好快手就點左我既最愛:普通小湯包皮算係幾薄,有好多湯在內,食時要小心熱親,慢慢咬一口,飲左d湯先。好食!醉雞份量唔多,味道正常,有d覺得太多骨。黑醋骨一開始見到會覺得d 骨太多肉太少,但食落又覺得okay,幾開胃,十分下飯。肉碎炒四季豆很好食的一道菜,可能本來喜歡食四季豆,口感十分豐富,好食,同樣好下飯。上海炒粗黎到呢d上海店,一定要試試上海炒粗,但今次就一般,因此覺得好油,味道正常一般。蟹粉小湯包終於黎到今晚既主角,同普通湯包不一樣,佢好香蟹粉的味道,好推介!豆沙窩餅最後食份甜品,豆沙窩餅是不二之選,佢即叫即整,所以要等約十分鐘,而且十分之熱,但我覺得炸得有d硬,所以軟一點,整個味道就一流!總括:味道算ok,但份量真係唔多,雖然算有d貴。(比較同區既餐廳)但由於新開張,所以員工服務好好,十分有禮,員工有活力,向我們介紹餐廳在內地的發展,十分感謝。

普通小湯包
普通小籠湯包
醉雞
份量唔多,味道正常,有d覺得太多骨。
上海炒粗
上海炒粗
蟹粉小湯包
蟹粉小籠湯包
豆沙窩餅

題外話/補充資料: 味道算ok,但份量真係唔多,雖然算有d貴。(比較同區既餐廳)
2016-07-08
普通小籠湯包
蟹粉小籠湯包
  • 蟹粉小湯包
2016-07-09 913 瀏覽
見經過幾次都好多人,所以一家人去試新嘢。$308食咗個難食過灣仔碼頭嘅雲呑,一個好多豬皮嘅皮肚麵,骨肉比例:骨8肉2嘅鎮江骨,ok接受嘅排骨菜飯,好明顯排骨D肉係由鎮江骨度切出嚟,除非唔係。白飯份量亦係偏少。值得一提嘅係,店內昆蟲頗多。
2016-07-09
2016-06-26 1025 瀏覽
今日經過佐敦,俾我發現到好野食!呢間店,d小籠包皮薄得來,咬落有少少彈牙,而且肉餡好新鮮,充滿肉汁!加埋紅醋同埋薑絲,好開胃!另外個桂花雞都好有水準,一上枱,聞到陣陣桂花香,咬落去雞肉軟滑多汁!回味無窮
今日經過佐敦,俾我發現到好野食!
呢間店,d小籠包皮薄得來,咬落有少少彈牙,
而且肉餡好新鮮,充滿肉汁!
2016-06-24 655 瀏覽
汤包汤包还不错,汤汁饱满,内馅新鲜,刚刚出锅很好吃,但要小心烫到。宫保鸡丁宫保鸡丁里没有花生,却有青红椒。分量也小。更别提调汁,荔枝口什么的。麻烦先学学什么样才叫宫保鸡丁吧。
汤包

宫保鸡丁

2016-06-17 726 瀏覽
當晚只有自己一個人 , 是是但但找間食飯算 , 行過白加士街 , 有間新開菜館 , 由裝修睇到佢開 , 今晚就第一次試下 .燈光有足夠 , 簡直光過頭 , 有 d 似中式酒樓 .坐都OK , 不過檯面太細 , 叫了小籠包 + 牛肉包 + 口水雞 小籠包就一般 , 冇特別牛肉包都幾好口水雞就差少少 , 雞肉冇鮮味 .新店員工都幾好 , 不過叫他推介就一般回答 , 冇特別 , 要改善

燈光有足夠 , 簡直光過頭 , 有 d 似中式酒樓 .

小籠包就一般 , 冇特別

牛肉包都幾好

口水雞就差少少 , 雞肉冇鮮味 .

2016-06-14
5 分鐘 (堂食)
2016-06-05 749 瀏覽
放假同朋友周圍逛,去左金陵湯包到食野,食左佢既菜肉雲呑同金陵湯包,同朋友都覺得味道唔錯!😋佢既菜肉雲吞咬落好有口感,菜同肉既比例好平均,而佢既湯包都好正👍🏻,皮薄餡靚,裡邊好多湯水,肉質爽口,值得一試
2016-06-05 639 瀏覽
愛吃小籠包、餃、麵的我,對這家開在我家正對面的小店一直抱著點期待。所以才開張數天便走進試試。可能是新店的關係,人流不斷,等了20分鐘才有單人枱。必須說,店員雖忙得團團轉,卻還是殷勤有禮的。因為是新店,我會追加形容:店內光猛,感覺乾淨。但,又可能是新店的關係,食物的味道尚有肯定的改善空間。思前想後,決定下海寫review, 希望有改善。主打的金陵湯包雖皮薄,湯汁亦飽滿,味道卻談不上驚喜。依本人愚見,是肉䐄的問題 - 只得鹹,沒有香。味道有點flat。又可能金陵牛肉麵不是主打吧,但既然做的始終是南京系的菜,白麵條雖有應有的質感,但牛肉麵湯底竟然用上淸湯而不是牛肉湯底,而牛𦟌竟是薄切不是厚切,實在令我摸不著頭腦。老實說,算是吃過的牛肉麵中最淡而無味的,所以很失望。(有圖有真相,有沒有無賴,各位自決。)雖說今次的經驗是一般,卻因為就腳的關係,又是新張有折,我估我還是會去多一次,試試隔離枱點過的煎餃及雲吞雞湯(賣相是吸引的)。希望真的不要再讓我失望了。

2016-06-02
20 分鐘 (堂食)
2016-06-03 531 瀏覽
新店開張,同老公試下先。店內環境不錯,只是枱面較細, 放多兩碟餸都好擠迫。厨房好整潔👍。金陵湯包。其實似小籠包,但裏面有好多湯水。你們見到湯嗎?约1/4滿。初時驚一咬便會被湯水燙傷條脷,原來是不會的。裏面的肉好爽口。醉雞。 雞肉嫩滑,份量不少, 好有酒味👍。青菜雞絲麵。好少雞絲,但湯味尚好。酸辣湯。 吃了一半才記起未影相。不夠酸辣, 尚待改進。三絲春卷。有蘿蔔絲,椰菜絲及冬菇絲,外層超脆,三絲汁鎖在裏面,吾錯。
新店開張,同老公試下先。
店內環境不錯,只是枱面較細, 放多兩碟餸都好擠迫
厨房好整潔👍。
金陵湯包。其實似小籠包,但裏面有好多湯水。
醉雞。 雞肉嫩滑,份量不少, 好有酒味👍。
青菜雞絲麵。好少雞絲,但湯味尚好。
酸辣湯。 吃了一半才記起未影相。不夠酸辣, 尚待改進。
三絲春卷。
有蘿蔔絲,椰菜絲及冬菇絲,外層超脆,三絲汁鎖在裏面,吾錯。
2016-06-02
2016-06-02 642 瀏覽
見有新開鋪頭,肚唔餓都入去試下唔知係未新開侍應招呼好好,好有禮貌!希望佢keep到啦金陵湯包~皮薄,一口咬下去真的要小心燙口,好多湯汁係入面,肉質鮮味醉雞~略覺得酒味太重,但雞係滑肉嫩嫩的,而且份量不小,呢間下次可以帶上海媽媽黎食,佢應該會好鐘意
見有新開鋪頭,肚唔餓都入去試下
唔知係未新開侍應招呼好好,好有禮貌!希望佢keep到啦
  • 金陵湯包