(非會員)
2008-02-25 22 瀏覽
以前食過,係幾好食o家,不過唔就腳就唔會成日黎琴晚o岩o岩想食宵夜,出左去食叫左碗肥腩……佢黎錯碗牛什求其就話叫我要左佢,牛什仲貴d...(係咪劉華個服務態度個廣告呀)之後我話我唔食牛什,佢先加返d牛腩落碗麵度仲類似話益左我之類...大佬呀,乞衣咩黎錯左仲要咁o既態度結果佢黎d腩都好靭,唉……我諗我盡量都唔會再食呢度
以前食過,係幾好食o家,不過唔就腳就唔會成日黎

琴晚o岩o岩想食宵夜,出左去食

叫左碗肥腩……佢黎錯碗牛什

求其就話叫我要左佢,牛什仲貴d...
(係咪劉華個服務態度個廣告呀)

之後我話我唔食牛什,佢先加返d牛腩落碗麵度

仲類似話益左我之類...

大佬呀,乞衣咩

黎錯左仲要咁o既態度

結果佢黎d腩都好靭,唉……我諗我盡量都唔會再食呢度
2007-11-20 29 瀏覽
見K兄對這間位於屯門的潮式粉麵店推崇備至,誇張到在Facebook內開個"金銘牛腩fan club"群組,小弟就不惜山長水遠專程一試.對我這個十年也不入屯門一次,坐飛機次數多過坐輕鐵的人來講,地點也不算難找.如果坐輕鐵在景峰站下車,橫過青山公路再向前行一會便可.既然講到牛腩比九記更好的話,就不要其他,只要個腩米多青.同九記不同在,前者是清湯系,潮式的話,當然是鹵水系.沒有特別要求之下,奉上的是瘦腩,不過質感並不齦.連邊位的筋膜也夠爽口.鹵的很入味,本身鹵水味如迷魂丹,香甜得要命.下次來,就要吃牛什了.

下次來,就要吃牛什了.

22-4-2007 1519當然與全港頭幾位比較,就變為普通。這裡並不是主區內,在輕鐵景峰站落,再行5分鐘便到達,自己由屯巿行來都要15-20分鐘,差點兒也迷途。起初以為係好殘舊,原來環境比想像中好,牌面都「金碧輝煌」。我叫了坑腩麵(盡量) 多青,侍應仲加多杯凍檸茶(係要俾錢),我都冇話要,好絕喎,算,今日心情好,唔同你計。上到檯,又幾對辦,有部份的確係坑腩,最緊要多青,第1步已合格,牛腩肥瘦度適中,冇渣,有牛味,湯係有牛味的清湯,當然同九記或群記差一大截,不過第2步亦合格,食野唔需要食咁濃味一樣有其味道。這裡附近都幾靜,唯觸呢個時候不斷的有5成滿,有一定除味道以外的實力。笑臉仍會比,服務亦因凍檸茶而只得1分。
22-4-2007 1519

笑臉仍會比,服務亦因凍檸茶而只得1分。
2006-03-22 16 瀏覽
呢間牛腩檔都開左好耐下架啦,可以算係我出世到而家由無乜人幫襯做到而家晚晚都爆場..相信唔容易有時夜媽媽肚餓想食宵夜都會走落去買碗牛什河佢d牛腩好淋好入味,d雲吞都幾好食架,不過呢間野都幾貴下..一個雙拚面都要$22蚊又無野飲送!但係佢d辣椒油好鬼死辣,好鬼正架呢!不得不介紹既係筋肚河!點好食?你試過就知架啦
呢間牛腩檔都開左好耐下架啦,可以算係我出世到而家

由無乜人幫襯做到而家晚晚都爆場..相信唔容易

有時夜媽媽肚餓想食宵夜都會走落去買碗牛什河
2006-02-17 35 瀏覽
夜麻麻同朋友去搵食,揸架車落左紅橋,仲見這裏燈火通明,基於我要細食而朋友要當晚飯的原則下走左入去.基本上是一間標準的港式粉麵舖,朋友叫左一碗牛雜麵加支忌廉,而我叫左碗牛孖筋麵....兩碗麵一齊送到,熱辣辣而且份量十足,先飲第一啖湯,牛腩味湯底幾好,再食牛孖筋,煮得好軟好淋,d麵又彈牙,連朋友都有d唔抵得偷左半舊牛孖筋去食..(牛雜麵唔係有牛孖筋喺裏面嫁咩?仲偷??)此食肆比我想像中好味...埋單50蚊唔駛,非常抵食~~~~~~
埋單50蚊唔駛,非常抵食~~~~~~