餐廳: 金記冰室 (新翠商場)
資訊:

2021-10-29 339 瀏覽
相信很多食客對鐵板燒趨之若鶩吧!而我對鐵板燒自然情有獨鍾呢!今晚去了金記冰室享用晚餐!位於柴灣地鐵站A出口新翠商場內的這間餐廳(金記冰室)給了我驚喜絲滑蛋白杏仁茶,杏仁香味加上滑滑的蛋白,這樣的配搭恰到好處!喝起來感覺滋潤!跟餐羅宋湯一樣不錯,少許酸!開胃前奏主角鐵板燒西冷牛扒,只看賣相已覺吸引!五成熟的牛排吃起來淋軟香!不用去扒房也能享用到如此高水準的牛排質素,對食客來說真是口福無邊呢!跟餐可選擇飯,薯菜或意粉!意大利粉成了今晚我的醫肚之選!口感不錯的意大利粉➗了味道不錯,份量也挺多!這裡的口水雞,雞肉嫩滑!餐廳調配的口水汁香味四溢!令人忍不住食指大動!喜歡口水雞的食客一定要去試試飽飽口福😋😋😋😋

跟餐羅宋湯一樣不錯,少許酸!開胃前奏
2021-10-25 215 瀏覽
金記愈開愈多分店, 之前係康怡果間都食過佢既焗豬扒飯, 今日就試下新開呢間既海南雞飯。食飯時間都多人等位堂食, 但等外賣既人都唔少, 落單後大概15分鐘先有得拎外賣。午餐包左湯同熱飲, 我就加左錢轉飲凍檸茶。鍾意食海南雞飯既人一定係愛佢既油飯, 呢間既油飯整得好好。雖然睇落似白飯, 但食落係有油香, 飯既水份同油份比例剛好, 飯粒粒分明。雞好滑, 同埋份量好足, 岩岩好可以餸哂成個飯食。食完成個飯我先發現佢俾少左點雞既醬汁, 不過唔洗特別點醬汁都已經好好食。
午餐包左湯同熱飲, 我就加左錢轉飲凍檸茶。
海南雞飯

鍾意食海南雞飯既人一定係愛佢既油飯, 呢間既油飯整得好好。
雞好滑, 同埋份量好足, 岩岩好可以餸哂成個飯食。
2021-09-15
15 分鐘 (外賣自取)
海南雞飯
2021-10-21 169 瀏覽
路經柴灣嘅我,打風見到一間冰室就衝左入去食,見到個無骨海南雞飯二話不說就叫咗了~嚟多個賣相還可以啦,好肚餓呀咁就即刻試吓佢啲海南雞,um...還可以la..肉感唔係超滑果種,有待改善,跟住就係食油飯啦~um...個油飯有啲乾,可能係因為打8號風球嘅關係掛😅不過不得不讚呢個中湯有幾好飲👏🏻👏🏻然後我仲嗌咗一杯啡走,啡走都係非常之不錯嘅🥰而且飲飲下見到呢個「多謝你飲我」嗰一刻我都笑咗出嚟🤣
路經柴灣嘅我,打風見到一間冰室就衝左入去食,
見到個無骨海南雞飯二話不說就叫咗了~

不過不得不讚呢個中湯有幾好飲👏🏻👏🏻
然後我仲嗌咗一杯啡走,啡走都係非常之不錯嘅🥰
而且飲飲下見到呢個「多謝你飲我」嗰一刻我都笑咗出嚟🤣
My families and I went to a restaurant called "Kam Kee Cafe"(金記冰室)located in Shop 114B, 1/F, New Jade Shopping Arcade, 233 Chai Wan Road, Chai Wan(柴灣柴灣道233號新翠商場1樓114B號舖)"Poached chicken"地道霸王雞HKD$62Nicely seasoned.The chicken is tender and soft...Generous portion.Tasty!recommended!"Deep fried chicken wings"金記炸雞翼HKD$28/2 pcs 隻..Crispy golden brown skin seasoned with cumin!Hghly recommended!..yummmmm"Bitter gourd with beef "涼瓜燜牛肉HKD$60..big portion!!..The beef is soft and tender...Well seasoned fla

(柴灣柴灣道233號新翠商場1樓114B號舖)

"Poached chicken"
地道霸王雞
HKD$62

"Deep fried chicken wings"
金記炸雞
HKD$28/2 pcs 隻

yummmmm

"Bitter gourd with beef "
涼瓜燜牛肉
HKD$60

big portion!!

The beef is soft and tender.

Well seasoned flavourful sauce

Very value for money.

"Coned beef cheese sandwich"
鹹牛肉芝士三文治
HKD$28

"Stir fried flower cabbage with beef and ginger"
薑拍菜心牛肉
HKD$68

• "Poached chicken" 地道霸王雞
  • "Deep fried chicken wings" 金記炸雞翼
2021-09-09 107 瀏覽
出左兩次都話呢份係炒蛋,連蛋都冇打勻過,煮嗰個知唔知咩係炒蛋呀,樓面第一次攞返入去仲要大大聲同個廚房講,個客話呢份唔係炒蛋喎,唔識煮唔好出炒蛋啦,淨係做煎蛋咪好囉
下午茶餐
2021-09-09
2021-09-03 118 瀏覽
柴灣新翠商場嘅金記冰室,開咗一段時間都未幫襯過,趁前幾日無煮飯,同老公去食晚飯。👍😊要等位好彩等一陣就有,呢間都幾受歡迎喎。🍴🍽️好肚餓所以叫咗好多餸,食得好開心❤️🍋白檸冰鎮豬手下次都想再嚟食番呢款,酸酸甜甜仲有少少麻辣,唔食得辣嘅人都會覺得好正,十分美味的開胃菜式。🐔無骨海南雞飯套餐雞肉嫩滑,油飯香氣撲鼻,好合胃口。🍳韭黃叉燒炒滑蛋炒滑蛋超滑,配上爽口嘅韭黃,及切片嘅叉燒,味道豐富。🍍新鮮菠蘿咕嚕肉醬汁酸酸甜甜,咕嚕肉脆卜卜。

😊要等位好彩等一陣就有,呢間都幾受歡迎喎。

🍴🍽️好肚餓所以叫咗好多餸,食得好開心❤️

🍋白檸冰鎮豬手

🐔無骨海南雞飯套餐

雞肉嫩滑,油飯香氣撲鼻,好合胃口。

🍳韭黃叉燒炒滑蛋

炒滑蛋超滑,配上爽口嘅韭黃,及切片嘅叉燒,味道豐富。

🍍新鮮菠蘿咕嚕肉

醬汁酸酸甜甜,咕嚕肉脆卜卜。

2021-08-31
2021-08-29 90 瀏覽
此餐廳已開業一段時間,但一直都無機會去試…午飯時間實在太多學生同辦公室去食…提早用app拎定飛就唔洗等太耐可以用電話落單,唔識用qr code,都可以同職員落單。同朋友一齊食,我叫了咖哩雞扒飯,不包飲品。平日我唔食椰汁,咖哩加左椰汁都唔會太過份,連我抗拒椰汁既人都接受到,個汁好好味,撈飯真係十分正另外朋友叫左蔥油豬扒,包餐湯包飲品,蔥油份量比較少😖所以真係叫蔥油的話,建議可以叫多蔥油☺️兩份份量都好足夠都有兩件好大既豬/雞可以再黎一食🥰,除左柴灣分店,太古都有分店
此餐廳已開業一段時間,但一直都無機會去試…
午飯時間實在太多學生同辦公室去食…
提早用app拎定飛就唔洗等太耐

可以用電話落單,唔識用qr code,都可以同職員落單。
同朋友一齊食,我叫了咖哩雞扒飯,不包飲品。

另外朋友叫左蔥油豬扒,包餐湯包飲品,蔥油份量比較少😖
所以真係叫蔥油的話,建議可以叫多蔥油☺️
兩份份量都好足夠

都有兩件好大既豬/雞

可以再黎一食🥰,除左柴灣分店,太古都有分店
咖哩b雞扒飯
是日午餐 :  蔥油豬扒飯
2021-08-18
咖哩b雞扒飯
是日午餐 :  蔥油豬扒飯
2021-08-26 844 瀏覽
冇去柴灣一段唔長嘅時間,數數手指都係半年之內,估唔到商場入面嘅變化都幾大,最明顯嘅就係下面果一層有幾間食肆出現改動又或者變咗另外一啲商店,喺新鋪頭或者新分店進駐亦都代表左一個重要嘅里程碑👍🏼👍🏼當然啦如果係有新分店嘅話更加可以證明影響力逐漸擴大‼️‼️‼️‼️‼️而金記冰室呢間餐廳亦都響遍九龍新界,喺講到呢一度而家柴灣都可以食到。當然定位亦都屬於高級嘅茶餐廳,無論擺盤定係選擇都高人一等冰鎮豬手— 自己食開豬手都係偏向熱食,但凍嘅豬手亦都真係比較少食。抱着好奇嘅心態試一試居然試出另一番味道。有辣椒嘅成份令到味道幾爽又帶點辣。冰凍嘅豬手更加突顯骨膠原嘅感覺,每咬一下都係又爽又好嚼嘅骨膠原,比起熱食係會晏少少但感覺係夏天絕對係冰涼之選🐽🐽🐷👍🏼黑椒鐵板西冷牛扒— 🐮🐮🐮🐮喺茶餐廳當然唔會少得咋咋聲嘅鐵板啦,即使係牛扒亦都可以好似西式咁樣要幾多成熟,不過港式嘅鐵板夠晒熱辣辣所以可以偏向要生少少咁隨着時間嘅增長塊牛扒亦都會慢慢咁樣受熱,所以五成就會係最佳選擇。 至於味道同口感亦都帶有一啲驚喜,首先塊牛扒亦都有一定嘅厚度,切落去亦都係完美嘅五成熟,內阻之後會傾向似七成多啲,而邊邊位亦都有少少牛筋位嘅部份單絕

黑椒鐵板西冷牛扒— 🐮🐮🐮🐮喺茶餐廳當然唔會少得咋咋聲嘅鐵板啦,即使係牛扒亦都可以好似西式咁樣要幾多成熟,不過港式嘅鐵板夠晒熱辣辣所以可以偏向要生少少咁隨着時間嘅增長塊牛扒亦都會慢慢咁樣受熱,所以五成就會係最佳選擇。 至於味道同口感亦都帶有一啲驚喜,首先塊牛扒亦都有一定嘅厚度,切落去亦都係完美嘅五成熟,內阻之後會傾向似七成多啲,而邊邊位亦都有少少牛筋位嘅部份單絕對亦都係彈牙嘅位置。亦都亦都出乎意料地係夠晒濃郁,但同事係天然嘅軟硬度(((要知道部份商店會加鬆肉粉,))) ,但呢一度所食到嘅當然就係原汁原味無添加。即使直接攞支叉吉住黎咬都唔覺韌😎😎😎😎

雪糕紅豆冰— 呢一個直頭係茶餐廳必嗌嘅特飲。厚厚嘅紅豆蓉煮得適中啱啱好有啲爛,機會太熟亦都唔會生到一粒粒👍🏼👍🏼👍🏼 再配合淡奶同雪糕嘅配合實在既似甜品又似飲品
  • 冰鎮豬手
  • 鐵板牛西冷
2021-08-26 66 瀏覽
琴日去小西灣搵個朋友 走果陣去到地鐵站好肚餓 就去左格離個新翠商場搵野食 咁我見個商場都好細 就是但搵左間茶記落腳 入到去見到環境都幾好 幾夠大冷氣又夠涼  咁我就坐低叫野食啦 第一次見到茶餐廳係掃qr code落單 好先進 好衛生 可以係役情之下洞小接觸 一來保障食客 二來可以保障員工侍應態度都好好 仲送左一個例湯比我飲咁我就叫左個西冷牛扒 一黎到果陣嚇死我 超大塊 d肉都夠淋 超越左一般港式扒房既水平個黑椒汁都好夠味 幾好食下另外仲叫左個西多士 炸得好好味 d料又比得夠足!! 個白菜都好新鮮好味 有機會經過柴灣既話都會再黎食!!
琴日去小西灣搵個朋友 走果陣去到地鐵站好肚餓
就去左格離個新翠商場搵野食 咁我見個商場都好細
就是但搵左間茶記落腳 入到去見到環境都幾好 幾夠大
冷氣又夠涼

咁我就坐低叫野食啦 第一次見到茶餐廳係掃qr code落單

侍應態度都好好 仲送左一個例湯比我飲

個黑椒汁都好夠味 幾好食下

另外仲叫左個西多士 炸得好好味 d料又比得夠足!!

個白菜都好新鮮好味 有機會經過柴灣既話都會再黎食!!
2021-08-22 67 瀏覽
今日番左中學探老師,中午先去附近搵間餐廳醫肚太耐無番過黎中學附近,原來已經全部都變哂啦!之前既所有野都變成回憶,今日番到黎,竟然有一種莫名既失落感!行去之前讀書成日去既商場,行行下見到有間金記冰室,門口排左少少人龍,我都入去試下望完menu發現原來最出名既喺咖哩,我就叫一個咖哩豬扒飯,配羅宋湯咖哩喺港式咖哩,偏甜又不失香味,椰香都算清香,唔會太膩!豬扒香嫩完全唔乾身,肉質爽嫩!我再加點一個小菜,蝦球炒蛋,雞蛋非常滑溜,蛋味重,蝦肉夠爽口
今日番左中學探老師,中午先去附近搵間餐廳醫肚
2021-07-23 574 瀏覽
同朋友係柴灣係地鐵站一出連接個商場就去行街食野,都幾集中樣樣都有下午就去搵食先,見到有港式冰室餐牌真係好多款美食都有,中西式、扒餐都有。呢間分店睇用App 來下單,係疫情期間都幾方便仲即時知道點既合併價錢雖然地方唔係好大,但人流都keep 住一出一入鐵板香煎雞扒拚吉列魚柳 HK$82雞扒煎得好香,個外皮都一樣夠脆吉列魚柳非常香脆,而炸出來都係肉質夠嫩,真係好食配有意粉同蒜蓉汁,意粉份量都非常多客家沙薑雞(例牌) $68沙薑雞,皮薄肉質很嫩滑好有雞味而沒太多餘脂肪沙薑汁好入味楊州炒飯 $58真係好足料呀,炒飯中有蝦仁、叉燒、火腿片、蔥粒而且飯粒仲炒得粒粒分明,金黃色好有鑊氣,營造鬆化口感無骨海南雞套餐 (配白飯) $72配埋三色醬油,我就鍾意黑色甜鼓油無骨奉上皮薄雞肉嫩滑,配以白飯好香口配上羅宋湯完全無骨啖啖肉,真滋味金記冰室柴灣柴灣道233號新翠商場1樓114B號舖

呢間分店睇用App 來下單,係疫情期間都幾方便

仲即時知道點既合併價錢

雖然地方唔係好大,但人流都keep 住一出一入

鐵板香煎雞扒拚吉列魚柳 HK$82

雞扒煎得好香,個外皮都一樣夠脆

吉列魚柳非常香脆,而炸出來都係肉質夠嫩,真係好食

配有意粉同蒜蓉汁,意粉份量都非常多

客家沙薑雞(例牌) $68

沙薑雞,皮薄肉質很嫩滑好有雞味而沒太多餘脂肪
沙薑汁好入味

楊州炒飯 $58

真係好足料呀,炒飯中有蝦仁、叉燒、火腿片、蔥粒
而且飯粒仲炒得粒粒分明,金黃色好有鑊氣,營造鬆化口感

無骨海南雞套餐 (配白飯) $72

配埋三色醬油,我就鍾意黑色甜鼓油

無骨奉上皮薄雞肉嫩滑,配以白飯好香口

配上羅宋湯

完全無骨啖啖肉,真滋味

金記冰室
柴灣柴灣道233號新翠商場1樓114B號舖
2021-07-22
2021-07-15 98 瀏覽
今日收工非常肚餓,忙到lunch都無時間食!放工去左附近商場諗住食個early dinner,竟然發現到有間金記冰室!好早之前喺觀塘食過一次,女朋友都話好食今日再試過嘟一嘟QR code落單,又快又方便打開menu就決定左要食馳名咖哩我叫左咖哩雞扒飯,配凍檸茶和羅宋湯!咖哩濃香唔會太辣,椰香重奶味剛好!雞扒即叫即煎,熱辣辣仲好香脆,中間好juicy羅宋湯有足料蔬菜,非常滿足!接近晚市時間,好多人叫外賣,餐廳的確吸引一班食客
今日再試過
嘟一嘟QR code落單,又快又方便
打開menu就決定左要食馳名咖哩
2021-07-15 79 瀏覽
數數手指原來有好幾年沒有到過柴灣, 記得之前在新翠商場有一間吃越南或是泰國菜的餐廳味道及服務均普普通通, 記得的原因是餐廳坐落於商場主要電梯上落的位置, 所以上落的人很多都會對餐廳裏的食物評頭品足。 現時該位置竟然變成了我的其中一個飯堂金記冰室, 當然也試試這間食堂的質素啦!現時餐廳已經將該塊玻璃大部分位置鋪上磨砂貼紙, 外面的人只可以隱約看到裏面, 但當然作為金記慣性食客的我不會因為沒有「觀眾」 而待薄自己。 今次和朋友分別叫了鐵板西冷牛扒, 魚香茄子魚柳煲和鮮茄濃汁焗豬扒飯。鐵板西冷牛扒不要以為在冰室就吃不到認真烹調的牛扒, 點選了七成熟, 上枱時的熟度剛剛好, 帶點粉嫩, 肉汁亦都澎湃的湧出, 牛扒的外層經過大火煎封, 所以外層香口, 內裏就依然軟淋。 西冷位置的牛味充足, 而且足足有兩三cm的厚度, 帶來滿足的口感。 作為配菜的跟餐意粉同樣落足心機, 用茄汁炒過, 份外醒胃, 同時亦減少肉類的油膩感。魚香茄子魚柳煲用瓦煲上菜所發出的吱吱聲, 零舍吸引胃口。 同樣因為瓦煲令裏面的茄子及魚柳都鑊氣十足, 而且能夠保留熱度, 吃幾耐都依然熱辣辣。 魚柳及茄子都用料新鮮, 鮮味十足。

鐵板西冷牛扒

魚香茄子魚柳煲

用瓦煲上菜所發出的吱吱聲, 零舍吸引胃口。 同樣因為瓦煲令裏面的茄子及魚柳都鑊氣十足, 而且能夠保留熱度, 吃幾耐都依然熱辣辣。 魚柳及茄子都用料新鮮, 鮮味十足。 而菜色的惹味香辣肉碎芡汁用來送白飯真的一流。

鮮茄濃汁焗豬扒飯

豬扒用蛋漿煎過, 所以更加香口亦都更加鎖汁, 再加上因為厚切的關係, 口感豐富, 咬落亦非常鬆軟多汁。 醬汁亦都真材實料, 除了表面的大大塊新鮮蕃茄外, 味道亦有一種真實的酸甜度, 好開胃, 配合炒飯底, 非常絕配。 用的芝士除了帶來拉絲效果, 更重要是豐富了口感,增加了味道的層次及中和番茄的微酸度。

在沒有觀眾的「表演」後又可以滿足的離開了!
2021-07-12
2021-07-08 63 瀏覽
最近天氣炎熱,胃口都沒什麼,午餐想吃些易入口的食品,到了家冰室,取籌等位,門口也頗多人等候的,等了約20分鐘才有位,安排入座後,便用手機掃描放在餐桌上的QR code點餐,點了個冬瓜陳皮鴨腿湯飯$62,加罐裝可樂+$3,再等侯約5-8分鐘就送上冬瓜陳皮鴨腿湯飯。冬瓜陳皮鴨腿湯是用小鍋盛上的,湯沒什麼熱度,湯算清甜,感覺不出味精,冬瓜有約5-6小件,有一件有些厚度的冬菇,鴨腿不算大煮得軟稔,加白飯一碗。鴨腿再夾上來拍清楚一點給大家看。總結而言,湯清淡但不夠熱,鴨腿味道普通,冬瓜小件足,冬菇略厚但味道薄弱,芫茜味道也淡薄,白飯粒粒分明但缺飯香。
冬瓜陳皮鴨腿湯飯

冬瓜陳皮鴨腿湯飯

鴨腿再夾上來拍清楚一點給大家看。

2021-07-01 401 瀏覽
難得疫情好返小小..老人家終於肯出去食晚飯有卡位, 唔使同人答台, 唔使同人坐咁近....老人家終於肯入由於餐牌太多野揀  唯有幫老人家揀埋, 比佢食多D野!先黎個美式雜扒, 有得揀碟上雖然冇左咋咋聲, 但係唔怕D 汁咋到周圍都係, O岩哂老人家有雞扒, 有簿牛扒,有豬扒, 有煙肉, 有腸仔, 有D 配菜咁D 扒夠味, 唔使點汁都OK,  正常水準不過夠哂多肉!! O岩哂平時少食肉O既老人家再黎個雞扒拚炸魚柳.....個魚柳切左一半先記得影相..個魚柳炸得巧脆, 雞扒就同雜扒果個一樣夠味, 唔乾配扒的意粉有用汁燴過, 都算係咁亦都好夠味羅宋湯一碗, 不過不失突然心血來潮想食的沙嗲牛潛艇個包夠軟熟, D 牛多爆哂出咁濟不過個人就覺得偏咸老人家就好鍾意, 不過都唔可以比佢食咁多貪心得濟..嗌多左隻炸脾炸得夠脆, 好食過塊雞扒好多 最後甜品,,一口西多配雪糕賣相幾好不過西多入面冇花生醬. 老人家唔鍾意抹茶紅豆冰是正,  完全冇伏荷蘭谷古...原來即係可可粉....完全唔知, 真係新嘗試TICK 左濃D + 少奶點知D 粉溶唔哂....成口都係粉都係衰貪心
難得疫情好返小小..老人家終於肯出去食晚飯
由於餐牌太多野揀  唯有幫老人家揀埋, 比佢食多D野!
先黎個美式雜扒, 有得揀碟上
D 扒夠味, 唔使點汁都OK,  正常水準
不過夠哂多肉!! O岩哂平時少食肉O既老人家
再黎個雞扒拚炸魚柳.....個魚柳切左一半先記得影相..

個魚柳炸得巧脆, 雞扒就同雜扒果個一樣
夠味, 唔乾
配扒的意粉
有用汁燴過, 都算係咁
亦都好夠味
羅宋湯一碗, 不過不失
突然心血來潮想食的沙嗲牛潛艇
個包夠軟熟, D 牛多爆哂出咁濟
不過個人就覺得偏咸
老人家就好鍾意, 不過都唔可以比佢食咁多
貪心得濟..嗌多左隻炸脾
炸得夠脆, 好食過塊雞扒好多

最後甜品,,一口西多配雪糕
賣相幾好
不過西多入面冇花生醬. 老人家唔鍾意

抹茶紅豆冰是正,  完全冇伏

荷蘭谷古...原來即係可可粉....
完全唔知, 真係新嘗試
TICK 左濃D + 少奶
點知D 粉溶唔哂....成口都係粉