餐廳: 金記冰室 (新翠商場)
資訊:

2024-03-31 75 瀏覽
難吃的味道難吃的米飯應該沒有下次只是不太多選擇所以來金記唯一保持到的水準是跟別的分店一樣難吃下午茶 點了兩個餐番茄牛肉蛋泡飯跟玉米汁豬扒飯番茄不好吃 湯比較鹹玉米汁只能說是忌廉汁加少許玉米粒嚴格來說不能說是玉米汁到了奶茶方面 不好喝要做到一杯好喝的奶茶確實是很難但金記真是太差聽到自家員工也是跑去別處買外食也不在自家餐廳吃 呵呵如果只為了填飽肚子 尚可但為了好味道 真的不了明白香港食肆難做 但很多時候我們也是迫於無奈都要吃飯 希望可以做好一點
難吃的味道

聽到自家員工也是跑去別處買外食也不在自家餐廳吃 呵呵

如果只為了填飽肚子 尚可
但為了好味道 真的不了

2024-03-31
我最近喺八達通apps上成功搶到一張減8蚊既coupon,於是趁著下午茶時間,去金記買左份招牌雞脾薯條加杯熱杏仁霜。雞脾薯條$45今日份雞脾比較多油,生炸雞脾炸到金黃酥脆,咬下去脆脆聲,食落嫩滑多汁, 好邪惡,配上粗身薯條, 令我食唔停口。唔想成日飲檸檬茶,改一改飲熱杏仁霜都唔錯夠養顏。飲落香味濃郁, 甜度岩岩好。原來最近金記推出另一款經典下午茶~冰鎮菠蘿油配紅豆冰, 都係$25蚊,抵食超邪惡,有機會我都試下先。

雞脾薯條$45

外賣自取
2023-05-22 451 瀏覽
有日行經新翠商場見到海報,驚見25蚊可以嘆下午茶!?真係時光倒流25年啊~平時我都鍾意去金記食生炸雞脾配多士凍檸檬茶,但見到$25有脆炸雞全翼2隻加一杯消暑又醒神既冰凍紅豆冰, 性價比高, 咁超值,無理由唔試下啊~味道整體都唔錯,但如果可以比客人將紅豆冰轉其他飲品就最好, 終於紅豆冰都係比較唔健康, 唔係咁多客人鍾意飲的。最近想食多次,但好似比較難左, 唔知係出餐少左?多左人知?定我晏左,哈.... 經常賣哂。

外賣自取
2023-03-07 639 瀏覽
今日經過地鐵.下午茶叫了吉列魚薯條.但上來的時候跟示意圖size差一倍..超無言..以前的是一條.現在的是一半.但示意圖跟價格還是一樣.所以我覺得有一點圖文不符.加上薯條味道麻麻.所以下次應該不會再幫襯了.

2022-11-23 598 瀏覽
今日到訪先知中伏,有位四眼中年短頭髮女待應非常沒禮貌及態度好差,我坐下一張檯但未收拾,於是我叫了她執檯,她很大聲兇我然後話唔執,你自己搵張已收拾好的坐,我很無奈因當時已滿坐,後有一張檯,我只好移步去第二張坐,跟住用QR code落單,然後出去自己斟熱水一杯準備洗餐具及問她有沒有辣椒油,她說沒有只有辣椒醬,我坐回座位拉開餐具櫃桶見有辣椒油,我沒有出聲只好自己拿,當我在等食物的時候,因同朋友說電話不知道食物已到,她原來不停在我身後邊不斷呼喝和罵我,亦都不知道原來她一路一路不停喝罵我,跟住我擰轉頭望她,她還是不停咒駡,放低食物仲話我黐線、有病,鄰坐亦沒有人幫助我,心受委屈🥹
2022-11-12 436 瀏覽
食物(意粉和飯)凍!連經理都話唔好意思係雪櫃拿出來!但都係唔換翻熱的食物給你!另外,鐵板扒餐午餐肉,例湯和腸仔變味,d液都係唔知咩味!柴灣來講食過最難食一間!!
2022-11-12
2022-10-29 411 瀏覽
星期六午市去食金記,門口好多人排隊,要等位。母親大人叫左炸魚柳沙律$44,炸魚柳好食,魚肉新鮮。但沙律太差! 感覺有陣奇怪油味,菠蘿粒粒都有根自己叫左星洲炒米$62,係我食過最差的星米。感覺為慳時間,米粉底預先炒好,有客order就即刻加餸係米粉上面。米粉偏凍,一d鑊氣都冇。用銀絲米粉,又硬又乾。呢間野永遠唔會再幫襯!食物價錢唔平,但質素非常差,$62一個粉都冇飲品。感覺食得好趕,剛食完侍應就收碟,感覺似催客走!
星期六午市去食金記,門口好多人排隊,要等位。
2022-08-12 392 瀏覽
上星期已約了朋友今天去柴灣相聚,湊巧就掛起了3號風球,給朋友笑說貴人出門招風雨。那我說不若到樓下商埸的新記冰室吃吧,不用外出淋雨了。首先見到光亮的餐廳門旁,放有不少的外賣待取走,而且巳有不少的食客在店舖進食中,待安排坐位後看看餐牌,今日叫了一個鐵板黑椒西冷牛扒套餐, 新鮮菠蘿咕嚕肉套餐,金粒西多士配雪糕 。🍽熱辣辣的西冷扒上枱了,大大塊西冷扒配以粟米、車厘茄、西蘭花顏色配搭上十分討好。因為黑椒汁可以另上,所以慢慢的將黑椒汁淋在牛扒上面,再緩緩的流入鐵板上,頓時聽到滋滋作響而且黑椒汁的香味開始飄逸開來,聞到都頓時食慾大增。切下一小塊牛扒放入口中 ,肉質很柔軟且仍有肉汁流出,煎得都恰好處,沒有那種太乾和太老的口感。意粉大大碟且很乾身,不會太腍口且份量夠,一個人都幾乎吃不完,羅宋湯夠濃亦很夠味。新鮮菠蘿咕嚕肉很快亦到了,觀其橙、黃、綠 、紅的賣相,以及陣陣的酸甜味 傳來, 認真讓人食慾大增,咬了一口咕嚕肉,咕噜肉做得比較柔軟嫩滑,沒有那種死實實的口感,再配上新鮮的菠蘿粒甜味以及那酸酸的芡汁,酸甜味夾雜其中,提升了咕嚕肉的口感層次。白飯亦可多吃兩口。柚子菠蘿冰特飲色澤金金黄黄的外表好吸引,對於

柚子菠蘿冰特飲色澤金金黄黄的外表好吸引,對於剛吃了大塊西冷扒肉之後,喝一口清甜消滯的柚子蜜,頓時舒解感到舒暢非常。

最後的金粒西多雪糕甜品亦來了,表皮黃澄澄的西多粒伴以奶白色的雪糕 ,外觀上非常吸睛。西多粒炸得很香脆用鍊奶醮著吃;舆用糖漿吃又有不同的滋味,再吃一口冰涼的雪榚,今次又是一腸胃個大滿足和性價比高的一餐。
2022-08-10
2022-08-11 199 瀏覽
2點10分原本諗住食個下午茶餐。原來要2點半先開始。咁算啦叫個午餐。咖哩雞球飯。唔知係唔係夏天個飯又唔熱,好似放左係到成個鐘咁。又硬點食件雞都係暖。好鞋食呀。去過其他金記尼間最差
個飯又唔熱,好似放左係到成個鐘咁。又硬點食
件雞都係暖。好鞋食呀。去過其他金記尼間最差
2022-08-04 781 瀏覽
首次來到位於柴灣地鐵站新翠商場內的金記冰室,地點十分方便。店員很快便可安排入座,店內裝修明亮簡潔。客人可以QR code自行下單,如有需要,店員也可協助手寫下單。首先值得一讚的是上菜速度非常快,難怪客人源源不絕。🫕老火湯青紅蘿蔔豬展湯口感清甜,少鹽少糖,仍是十分美味😋。🥩鐵板西冷牛扒選擇了七成熟牛扒跟蒜蓉醬汁、薯菜、老火湯和飲品。略帶粉紅色的牛扒口感柔嫩,肉質不會韌,沾上蒜蓉醬汁加添蒜香,牛扒成熟度剛好;豐富的配菜有粟米、西蘭花、車厘茄和香脆薯條,難得冰室能做到這個水準。🐔無骨海南雞套餐配油飯🍚啖啖雞肉非常嫩滑,與軟綿的油飯是絕配。這裡配以薑蓉、醬油和花生脆粒,雞肉沾上薑蓉和醬油,加添美味,香滑無比。🥬金銀蛋肉碎浸時蔬大碗內放滿白菜仔、炒蛋、鹹蛋、皮蛋、肉碎、木耳、紅蘿蔔等等,食材十分豐富,味道清甜,滿足哂食慾。🍹🍹飲品要了鹹檸七(少冰)和雪糕紅豆冰單看外型便知份量十足,我點的雪糕紅豆冰是我最喜愛的飲品之一,用上幼滑的雲呢拿雪糕與甜甜的紅豆冰非常搭配。
,難怪客人源源不絕。
🫕老火湯
青紅蘿蔔豬展湯口感清甜,少鹽少糖,仍是十分美味😋。
🥩鐵板西冷牛扒
2022-07-27
鐵板西冷牛扒
無骨海南雞
2022-07-22 224 瀏覽
等仔仔英文班放學,要等一個鐘,去邊好?平時會行街,但今日太熱,入左新翠商場,一轉灣就見到金記冰室,入去坐底有驚喜😍竟然有個$25 茶餐!仲要係雞翼沙律紅豆冰。雖然無得改,但超抵食😍雞翼好香😊 值得推薦
2022-06-23 306 瀏覽
今日係2022年6月23日, 下午2:00入座, 想叫碗麻辣雞片米線, 同個紮辮肥身材男侍應講, 佢話無, 之後叫個素午餐凍檸茶走甜, 佢仲重複我講既凍檸茶走甜, 過咗15分鐘另一個男侍應拎咗杯凍檸茶嚟, 我請佢幫我跟吓個餐幾時到, 飲咗一啖無走甜, 就同男侍應請, 佢即時就話無幫我幫落, 我即時爆粗, 有無攪x錯, 等15分鐘話無落單, 但又識拎杯凍檸茶嚟, 3:00我要去醫院覆診, 就咁樣餓住個肚去睇醫生, 以後唔會再幫襯, 間直不知所謂。
2022-04-04 460 瀏覽
對金記有一份情意結,細個喺筲箕灣長大,金記舊鋪便於筲箕灣南安里,係一個超過半世紀嘅舊式茶餐廳,間中都有幫襯下。而家變咗有10多間分店的連鎖式快餐店。今日同太太喺柴灣新翠商場隨意入去食個午餐。order了一個二人套餐,兩個小菜分別叫了西蘭花炒蝦球同埋芝麻鹽焗雞。包餐湯、白飯和飲品。鹽焗雞皮薄肉嫩,擦上了薄薄一層芝麻油,帶有芝麻香、鹹香,水準以上。西蘭花炒蝦球:西蘭花翠綠爽口,蝦球雖是急凍貨色但係都算大隻,炒得入味。埋單$168,金記轉型後,喺唔同分店食過幾次,水準都幾穩定,唔會令你失望。

2022-04-02
2021-12-06 539 瀏覽
每次去柴灣都係探老朋友,行完山就會特別肚餓要醫醫肚。金記係商場內位置十分易揾,餐廳簡潔乾淨,而侍應也十分有禮四川口水雞一道會令人流口水的口水雞,雞肉質嫩滑,配上四川口水醬實在完美,送飯一流,若果可以點選辣度會更加好桂圓紅棗桃膠茶天氣凍飲就特別滋潤,紅棗桃膠份量也很多,重點是不甜,不會令人有負膽,十分驚喜,也令人感到十分温暖法蘭西多士雖然是邪惡的下午茶,但港式的法蘭西多士卻有種魔力, 內裡的花生醬是滿滿的,而更是粗粒,十分有咬口, 又怎少得了奶茶相伴,茶香奶滑,十分滿意
每次去柴灣都係探老朋友,行完山就會特別肚餓要醫醫肚。
金記係商場內位置十分易揾,餐廳簡潔乾淨,而侍應也十分有禮
四川口水雞
桂圓紅棗桃膠茶
法蘭西多士
2021-10-29 334 瀏覽
相信很多食客對鐵板燒趨之若鶩吧!而我對鐵板燒自然情有獨鍾呢!今晚去了金記冰室享用晚餐!位於柴灣地鐵站A出口新翠商場內的這間餐廳(金記冰室)給了我驚喜絲滑蛋白杏仁茶,杏仁香味加上滑滑的蛋白,這樣的配搭恰到好處!喝起來感覺滋潤!跟餐羅宋湯一樣不錯,少許酸!開胃前奏主角鐵板燒西冷牛扒,只看賣相已覺吸引!五成熟的牛排吃起來淋軟香!不用去扒房也能享用到如此高水準的牛排質素,對食客來說真是口福無邊呢!跟餐可選擇飯,薯菜或意粉!意大利粉成了今晚我的醫肚之選!口感不錯的意大利粉➗了味道不錯,份量也挺多!這裡的口水雞,雞肉嫩滑!餐廳調配的口水汁香味四溢!令人忍不住食指大動!喜歡口水雞的食客一定要去試試飽飽口福😋😋😋😋

跟餐羅宋湯一樣不錯,少許酸!開胃前奏