2017-08-30
金華冰廳無論香港人同遊客都無人不識,菠蘿油賣到街知巷聞,每日都排哂大隊。由於公司喺附近,都間中黎呢度食午飯,不過一般我地都係逢星期二光顧,為嘅就係粟米肉粒飯,實在非常出色,好啱我地成班人嘅口味。但今日去到,餐牌原來已經轉左,唔見有粟米肉粒飯。所以我地只好點左葡汁雞扒飯,午市附上例湯,平時好多時都係西洋菜湯,今日又係比較特別啊,有蕃茄薯仔湯,對打工仔而言,都有些少新鮮感。蕃茄薯仔湯:茄味就唔係好濃,清清淡淡咁,例湯黎講,係咁上下啦。葡汁雞扒飯($44):葡汁帶椰香味,食落少少甜,茨汁都幾滑溜。個人就特別鐘意食呢度嘅飯粒,因為食落幾軟熟,唔會覺得好粗糙。雞扒size就比較細塊,雞肉煎得幾香口,雞肉都仲保持到幾滑,唔會老唔會乾。凍奶茶+3:一向鐘意呢度嘅凍奶茶,茶味香濃,而且用上黑白奶,所以好滑。所以我地一直都keep住幫襯呢,不過講真,坐就唔會話坐得好舒服,都要有心理準備搭枱同坐得逼少少,同時都係快食快走。