餐廳: 金祥排骨麵
資訊:

2022-05-26 107 瀏覽
Spotted several times people queuing outside Kam Cheung. Now I understand why. $44 for a huge bowl of noodles loaded with your choice of toppings. I picked beef brisket noodles. My friend picked their signature pork chop with rice and requested to put the sauce on side. The pork chop batter was crispy and not too thick. The outside was dry but not oily and was able to keep the juiciness of the pork chop. The beef brisket was braised nicely. The beef had a fair amount of fat content which was savory and tender. The broth was clear without putting too much MSG. Noodles, again too much for me but I really appreciated their quality of food!
2022-05-11
呢間上海排骨麵喺西營盤都好受街坊/Hku同學仔歡迎,款式唔算好特別,但簡單得嚟幾抵食同好味😋 覺得可以再去幫襯!(見其他平台有人話佢哋服務麻麻,但我哋去當日又覺得唔錯,坐低左2人位之後,隔離4人枱有人走都有問我哋轉唔轉過去坐得舒服啲,同埋落單上菜嘅態度都幾親切嘅)•🥢 菜膽雲吞排骨麵 $47上海排骨即係炸排骨,排骨偏薄一塊炸好切開幾件,呢到嘅排骨炸到金黃色另上,保持到好酥脆,雖然炸皮表面係有啲一粒粒,但炸粉唔會好厚,得6件就有啲唔夠喉,不過仲有雲吞同麵(雲吞下面再講),麵係典型上海麵,幾有咬口~•🥢 菜膽雲吞湯 $42雲吞湯大約有6-7隻雲吞,每隻都大隻飽滿,皮薄而且好滑,餡係白菜豬肉,白菜唔係切到好碎,會保留到咬口,調味唔會好重,好有屋企嘅味道🤤•🥢 紫菜腐皮卷 $28見幾多人叫腐皮卷都揀咗呢個紫菜腐皮卷試下,腐皮有好多層,炸到好脆,但都幾淡味,中間夾咗紫菜,但都係無咩味🙊 唔係見到都唔覺有紫菜😂 如果多返少少調味會好啲,可能下次試下鯪魚肉腐皮卷啦~

🥢 菜膽雲吞排骨麵 $47

🥢 菜膽雲吞湯 $42

🥢 紫菜腐皮卷 $28
2022-05-12 192 瀏覽
📣金祥排骨麵🍜係2月24號呢個宣告的無堂食既日子之前我都去左捉緊堂食嘅尾巴就係去西環食咗呢一間一直都好想食喺西環立屹立左超過20年嘅老字號食物質素梗係有保證啦仲要係一間好濃人情味嘅黃店見到老闆游刃有餘咁樣幫手落單仲要抽到時間同啲熟客傾偈好勁(・ω・)ノ老字號又好食又黃大家真係要好好珍惜佢呀菜膽雲吞排骨麵 $47個排骨真係好好食不愧係個招牌菜就咁食又得 浸落個湯度食都得個湯都幾清甜而啲麵好幼身菜膽姐係菜芯係一條菜最嫩口部位雲吞都好大隻好真材實料炸豆腐真係即叫即整一上黎勁熱建議大家放一陣先食但係又唔好放到凍哂先食外面有一層又薄又香脆既外層一咬開入邊啲豆腐勁滑大推 一定要食呀自家製炸餃子炸餃子都好大隻好足料聽講仲可以買生餃返屋企自己整貪心既人叫得太多好耐都無呢一種食到好飽但係又好想繼續食但係又知道自己食唔落最後食唔曬投降忍痛買單走人既感覺
📣金祥排骨麵🍜

• 排骨麵
  • 炸排骨
  • 炸雲吞
  • 煎餃子
西營盤人氣餐廳🌟店員超級親切,服務好好!排隊期間仲見到好街坊買外賣,好有人氣!菜膽雲吞排骨麵 人氣no.1👍🏻 $49排骨係新鮮炸,上枱仲係熱辣辣~炸粉厚薄適中,炸得好脆,調味啱啱好唔會過鹹,係好食嘅豬扒!雲吞係超級大粒飽滿,好足餡料,菜肉比例啱啱好,個人覺得雲吞比排骨更出色😍麵正常發揮,唔係好煙韌有咬口嗰種,而湯底就偏向清淡鯪魚肉腐皮卷 $23鯪魚肉好彈牙,腐皮就薄薄地一層夠晒酥脆,陳皮味都幾重豆漿跟餐半價 $6豆漿甜度適中,略嫌欠少少豆味金祥排骨麵 (西環)西環西營盤德輔道西316號地下C舖

西營盤人氣餐廳🌟

菜膽雲吞排骨麵 人氣no.1👍🏻 $49
麵正常發揮,唔係好煙韌有咬口嗰種,而湯底就偏向清淡

鯪魚肉腐皮卷 $23
鯪魚肉好彈牙,腐皮就薄薄地一層夠晒酥脆,陳皮味都幾重

豆漿跟餐半價 $6
豆漿甜度適中,略嫌欠少少豆味

金祥排骨麵 (西環)
西環西營盤德輔道西316號地下C舖
2022-05-05 186 瀏覽
有一天,由港大校園行去食午餐,行到水街,見到有些人在排隊。聽聞是西環老字號上海排骨麵。每逢去新餐廳,我都會試其主打名菜,金祥排骨麵,應該是排骨麵吧。不過他們出名的不只是排骨麵,而是菜膽雲吞排骨麵。金祥的排骨,外脆內軟,脆皮炸漿不厚,排骨很鬆軟,作為主打名菜,很有誠意,有六件排骨,好吃得我捨不得一次過吃完,留下兩件慢慢吃。有網民提醒,金祥的排骨,跟豬扒不同,不要攪錯。金祥的麵,是上海麵,有少少彈牙,亦有口感。湯碗內的菜膽,也有誠意。雲吞正常發揮,不過通通都被排骨的光芒蓋過。很多網友,只是看到菜膽、雲吞、排骨、麵,便能估得到金祥。飲品,單叫大概是$15,跟麵跟餐只需半價。初時我叫了杯檸檬茶,有網友提醒要試菊花茶,然後我追加一杯外賣菊花茶,店員伯伯好好人說都計我跟餐半價。總評味道:金祥的排骨,好好味,太好味;環境:西環老字號的小店,大概有20個位;服務:上菜速度幾快,店員很有禮貌;衛生:OK抵食:性價比十分高的上海排骨麵

總評
味道:金祥的排骨,好好味,太好味;
環境:西環老字號的小店,大概有20個位;
服務:上菜速度幾快,店員很有禮貌;
衛生:OK
抵食:性價比十分高的上海排骨麵
菜膽雲吞排骨麵
咁岩去開西營盤附近做野,竟然比我發現超想食的金祥排骨麵竟然係附近呢😎呢間主打街坊生意,見到lunchtime都超多人黎買😝-🎈菜膽雲吞排骨麵 $47人氣No.1之選🤩排骨既炸粉比較薄,炸得酥脆,而調味亦恰到好處,特別貼心係有另上完全唔驚會浸淋~至於雲吞餡料幾足,皮薄餡靚。湯底算係比較清淡的,但我卻很喜愛🥰-🎈紫菜腐皮卷 $28有驚喜💫咬落去個下係真係做到ASMR,可想而知係炸得有幾香口(真心覺得食完幾舊會喉嚨痛的感覺😮‍💨)~-整體來說價錢非常實惠,份量多而且味道挺好~但就未至於要特登搭車入黎西環食既名物🙈-🔸金祥排骨麵📍西環西營盤德輔道西316號地下C舖
🎈菜膽雲吞排骨麵 $47

🎈紫菜腐皮卷 $28

🔸金祥排骨麵
📍西環西營盤德輔道西316號地下C舖
2022-04-02
紫菜腐皮卷
今次由曾住西環的朋友帶路去一間老字號上海麵店!金祥排骨麵 看起來很有歷史,好像能感受一下老街坊的味道。看店名就知道排骨麵是招牌菜,不過朋友說雲吞都值得一試!✦ 菜膽雲吞排骨麵 ($49) - 排骨是另外分開碟上,是吃落外層酥脆、內裡鬆軟的炸豬扒。在吃時還能聽到廚房傳出來用錘鬆肉的聲音!飽滿的雲吞,皮薄且滑溜,內餡有菜和肉。麵條則帶煙韌的口感,加上夠味的湯底很不錯。菜膽就是白菜膽。有3棵,如果喜歡吃可以單點 - 白菜膽 ($19)。✦ 豆漿 (+$9) - 凡惠顧粉麵飯都可享半價點冷熱飲品,豆漿不會很甜,豆香濃郁。
今次由曾住西環的朋友帶路去一間老字號上海麵店!
金祥排骨麵 看起來很有歷史,好像能感受一下老街坊的味道。
看店名就知道排骨麵是招牌菜,不過朋友說雲吞都值得一試!

菜膽雲吞排骨麵 ($49)
排骨是另外分開碟上,是吃落外層酥脆、內裡鬆軟的炸豬扒。
在吃時還能聽到廚房傳出來用錘鬆肉的聲音!
飽滿的雲吞,皮薄且滑溜,內餡有菜和肉。
麵條則帶煙韌的口感,加上夠味的湯底很不錯。
白菜膽

豆漿 (+$9)
凡惠顧粉麵飯都可享半價點冷熱飲品,
豆漿不會很甜,豆香濃郁。
豆漿
2022-04-10
白菜膽
2022-03-21 528 瀏覽
我只係叫左個外賣菜膽雲吞排骨麵, 佢地全部野都分開包, 拎到返公司都仲係好熱, 好好味, 又大份, 加埋豆腐才$57, 真係好抵, 疫情咁勁都仲有十幾個人排隊買佢啲野, 希望佢長做長有
2022-03-21
2022-02-24 551 瀏覽
呢一間餐廳之前都有聽過朋友介紹,今次自己都係第一次過嚟呢度試吓,叫咗呢一度嘅招牌菜!就係呢一個雪菜肉是粗面啦, $40來講真係非常之大瞓,而且非常之足料!呢個面上面全部都係滿滿嘅肉絲同埋雪菜,雪菜嘅鹹香味道啱啱好,而且肉絲嘅份量亦都好多!整體來講我自己非常喜歡

2022-01-26 740 瀏覽
依間排骨麵都幾出名,嚟開西環經過又見到唔洗等位,就決定喺度食晚餐。店內空間唔算好大,係嗰種街坊小店,見好多幫襯嘅都似係附近街坊。麵嘅選擇非常多,見排骨咁出名當然係要試下啦,點左個菜膽排骨麵。排骨係鮮炸,所以都要等一段時間先有得食。依個麵$42夠哂平,排骨係炸得酥脆嘅,唔會好乾身,而且食落口都唔會好油膩,個人覺得係幾好食嘅。同埋佢嘅色澤望落都幾吸引。麵嘅部分就正正常常,覺得比較普通,有啲後悔無揀粗麵條,係一碗幾清淡嘅麵。但依個價錢嚟講咁樣一餐係抵食嘅。另外仲叫左個排骨粗炒麵,依個麵一嚟到有啲嚇親,好大兜,分量勁多。排骨一樣係新鮮炸,但粗麵食落真係無咩味道,非常淡,可能算係健康啲無落咁多調味?但對於我依個食開重口味嘅人嚟講就唔啱,食到一半已經有啲想放棄。見好多人讚依度啲食物,但坦白講自己又覺得間鋪未去到令我驚艷嘅程度。可能一開始期望有啲過大,食完覺得還好啦,排骨麵係好食嘅,但其他野就一般般啦。

2021-12-30
2022-01-06 739 瀏覽
金祥排骨麵稱得上係西環之寶 必食之一今次都係第一次唔洗排咁耐隊試到食客多數老一輩 連侍應都係上咗年紀 證明店有返咁上下歴史 入到去亦好有街坊feelMenu選擇配撘好多 基本上點配都得 餸款式多我就叫咗佢廚師推介menu嘅其中一個▶️雪菜肉絲粗麵 ($40)份量好大 料好足 面全部都係雪菜同豬肉絲另外仲落咗炸蒜 令佢香啲湯底本身係清湯 味道唔濃 只係肉絲出油同埋靠雪菜鹹味麵雖然係粗麵 但係我覺得佢係幼身😂麵質ok 但係冇我諗咁彈牙煙韌…超普通 稱不上好食🐷至於肉絲 佢係幾淋 同埋遍瘦嘅亦有豬肉味 所以應該新鮮 份量足 撈埋麵食到尾都仲有而雪菜好係佢鹹度適中 唔會過鹹 口感少爽脆▶️酸梅湯 (+$6)原價$12 以為後生女唔識飲呢啲嘢就錯啦🙈雖然平日少飲啲佢係凍嘅 用杯裝不過我覺得佢飲落比較甜得滯 又冇酸梅湯嗰陣酸中帶甘嘅味☹️唔係咁好飲-味道好一般 冇大家講到咁好食 即使係佢招排炸排骨 望落去好乾淨淨 又唔厚肉 應該唔特別香脆環境ok 少少逼 同埋因為多人等所以有少少壓力服務好好 超級nice超級親切又幽默👍🏻CP值ok 都幾抵 因為好大碗 好足料其實可以試嘅 感受吓佢老街坊嘅味道😌只係未至
金祥排骨麵稱得上係西環之寶 必食之一
今次都係第一次唔洗排咁耐隊試到
Menu選擇配撘好多 基本上點配都得 餸款式多
我就叫咗佢廚師推介menu嘅其中一個

▶️雪菜肉絲粗麵 ($40)
份量好大 料好足 面全部都係雪菜同豬肉絲

🐷至於肉絲 佢係幾淋 同埋遍瘦嘅
亦有豬肉味 所以應該新鮮
份量足 撈埋麵食到尾都仲有
而雪菜好係佢鹹度適中 唔會過鹹 口感少爽脆
▶️酸梅湯 (+$6)
原價$12 以為後生女唔識飲呢啲嘢就錯啦🙈
雖然平日少飲啲
佢係凍嘅 用杯裝
酸梅湯
環境ok 少少逼 同埋因為多人等所以有少少壓力
服務好好 超級nice超級親切又幽默👍🏻
CP值ok 都幾抵 因為好大碗 好足料
其實可以試嘅 感受吓佢老街坊嘅味道😌只係未至於人人所講到咁好食
2021-12-29 410 瀏覽
西環老店 金祥lunch永遠大排長龍雖然西環好多野食,但每次西環出job時間又許可又唔太多人時,一定會揀呢間。排骨上海粗炒加豆漿 .排骨酥脆粗炒份量多,價錢大眾化。
西環老店 金祥
lunch永遠大排長龍
排骨上海粗炒加豆漿 .
排骨酥脆粗炒份量多,價錢大眾化。

2021-12-24 320 瀏覽
金祥係西營盤一間良心老店,成日都有人排隊食佢地既馳名炸排骨!今次咁岩喺午餐人潮前入座,唔使排隊◉ 紫菜卷排骨米線第一次到訪嗌個雙拼麵試多啲嘢,炸得剛好既排骨幾大份,咬落去肉質唔怕鞋口,而且炸漿夠薄口感酥脆,啖啖肉好高質!紫菜卷係用腐皮包住紫菜再炸,味道係淡淡既豆香所以唔太突出,但鬆脆到食既時候腐皮碎跌到周圍都係…米線同清湯底普通質素,有少量炸蒜係面但都偏向清淡,下次黎會想試埋好多人推介嘅菜膽雲吞湯🥰

◉ 紫菜卷排骨米線
2021-12-11 607 瀏覽
收工時搭車經過,久唔久都會見餐廳出面有D人排緊隊等外賣或者等位,又聽過呢間餐廳好出名,D豬扒好好食😋終於,今日約左同事收工落去食排骨🐷到餐廳大概係六點九,慶幸唔洗等位,直接入座😏餐廳地方唔大,一眼睇晒。不過職員服務態度幾好,由帶位到落單,叫我地慢慢坐好、慢慢睇下食乜,成個過程都好舒服,完全估唔到😂上餐速度都幾快,同同事傾多陣計就上菜了😉🌼菊花茶 ($6)正價$12,但跟麵叫半價$6見餐牌寫住自家製,所以叫來試下😂菊花茶唔甜,幾好飲😊🥟酥炸雲吞 ($24)🐟鯪魚肉腐皮卷 ($21)🥟酥炸雲吞,本身餐牌係一份三隻,不過姐姐見我地四個人,就話可以俾四隻,價錢照計,幾貼心😃雲吞幾唔錯,個皮又脆又薄,餡係菜肉餡,點埋酸辣醬,幾好食,可以encore😙🐟鯪魚肉腐皮卷,幾有驚喜😝腐皮好薄,魚肉出奇地好彈牙~食落有D陳皮味,可以encore😋🐷排骨粗炒麵 ($47)之前聽過上枱會幾大份,所以同同事兩個share食😏豬扒炸粉幾薄身,夠味~但相對上面兩個小食來講,失色左少少……粗炒都冇其他地方咁濃味,我反而鍾意咁樣😂🍜菜膽排骨雲吞麵 ($47)呢個係同事食嘅😂聽佢講雲吞大隻好食~而且麵都幾多,所以最後食唔
又聽過呢間餐廳好出名,D豬扒好好食😋
終於,今日約左同事收工落去食排骨🐷

到餐廳大概係六點九,慶幸唔洗等位,直接入座😏
餐廳地方唔大,一眼睇晒。

上餐速度都幾快,同同事傾多陣計就上菜了😉

🌼菊花茶 ($6)
正價$12,但跟麵叫半價$6
見餐牌寫住自家製,所以叫來試下😂
菊花茶唔甜,幾好飲😊
菊花茶

🥟酥炸雲吞 ($24)
🐟鯪魚肉腐皮卷 ($21)

🥟酥炸雲吞,本身餐牌係一份三隻,
不過姐姐見我地四個人,就話可以俾四隻,價錢照計,幾貼心😃

雲吞幾唔錯,個皮又脆又薄,餡係菜肉餡,
點埋酸辣醬,幾好食,可以encore😙

🐟鯪魚肉腐皮卷,幾有驚喜😝
腐皮好薄,魚肉出奇地好彈牙~
食落有D陳皮味,可以encore😋
酥炸雲吞、鯪魚肉腐皮卷

🐷排骨粗炒麵 ($47)
之前聽過上枱會幾大份,所以同同事兩個share食😏
豬扒炸粉幾薄身,夠味~
但相對上面兩個小食來講,失色左少少……
粗炒都冇其他地方咁濃味,我反而鍾意咁樣😂
排骨粗炒麵

🍜菜膽排骨雲吞麵 ($47)
呢個係同事食嘅😂
聽佢講雲吞大隻好食~
而且麵都幾多,所以最後食唔晒😂
菜膽排骨雲吞麵

最後埋單,四條友總共 $199,每人五十蚊,幾抵👍

食飽之後我地仲傾左一輪先埋單走,
但期間老闆同姐姐都冇趕我地走,由我地慢慢坐🙈
作為小店,咁樣幾難得~
2021-12-10
菊花茶
酥炸雲吞、鯪魚肉腐皮卷
排骨粗炒麵
菜膽排骨雲吞麵
2021-11-28 453 瀏覽
無心插柳柳成陰,本來想去南里嘅一間小店,點知三顧草廬都食唔到,表妹見我咁慘馬上推薦左依間佢以前成日嚟嘅老飯堂,平時鐘情雜扒飯嘅我一眼就望到佢嘅大人氣菜膽雲吞排骨麵,碗麵未到我已經感覺到陣陣暖意,老闆對每位客人都好有禮貌,會向客人微笑點頭問好,其實就憑依點,佢嘅食物就算差少少都足以令我返轉頭,點知。。。。。。排骨醃得好入味而且保留到豬肉本身嘅香味,炸皮夠薄夠脆又唔會太厚(就算溫度差少少都唔會覺得失色),三粒肥大嘅菜肉餃饀料好鮮甜,菜膽嫩!甜!同碗湯一樣,我好少食中式麵會追湯飲,份量十分飽足,真係相逢恨晚,我一定會再幫襯

2021-11-28
  • 炸排骨