2008-01-20 21 瀏覽
同男友去金田醫肚,我最愛,好彩唔駛等位,入到去,爆多人,有張8人台係4個二人位連著的,我地坐其中一個二人位,所以係俾右面二人及左面四人夾住......感覺好迫!!講野都唔方便=.=食物方面,依然唔錯三文魚壽司:大大件夠厚夠長夠肥美,見到都興奮,勁正蟹柳壽司:男友至愛,幾好味炸蝦天婦羅:又係好好味,男友想叫多個,不過太熱氣喇,唔準呀軟殼蟹卷:好大舊!!感覺好滿足,入面D蟹凍凍地,普通吧,不過點埋沙律醬都幾得吉列豬排拉麵:唔係好得,豬排同炸粉分開,幾厚粉,拉麵份量唔係好多,味道很普通,下次叫炒飯好過總括而言,係好滿足既一餐!!

三文魚壽司:大大件夠厚夠長夠肥美,見到都興奮,勁正
蟹柳壽司:男友至愛,幾好味
炸蝦天婦羅:又係好好味,男友想叫多個,不過太熱氣喇,唔準呀

總括而言,係好滿足既一餐!!
2007-12-31 7 瀏覽
又來元朗了行了一大輪街希望金田不用等九時半打後才入座店員落足嘴頭推介新鮮的活牡丹蝦要七十八塊一隻呢結果呢其實蝦不算很大不過兩個人也吃到不少的肉問題是牠真的很生猛開了殼以至放了入口中還在掙扎感覺有點難受這種活剝生吞實在談不上享受好味也變無味無怪乎古語有曰君子遠庖廚平時吃刺身就算明知數分鐘前牠還是活生生但起碼眼不見為乾淨嘛下次唔敢了也請勿要我參加那些食蟲大挑戰搏鬥完一輪稍一定神其他照例要叫的當然有澎拜的甜蝦和厚厚的三文魚刺身今次甜蝦只叫半客不過無損其份量及好味壽司有帶子北寄貝和劍魚腩各一依例大件肉厚就算臨收舖新鮮程度也不太差再加一個清酒煮蜆也是有份量的不過味道就一般最後來個ok的鹽燒多春魚再加一杯糖水開的黑珍珠芒果梳打二人前盛惠三百元其實吃這種平價日食最終埋單不會真的慳到錢因為一定會比平常吃多不少覺得抵食便是了
又來元朗了

最終埋單不會真的慳到錢
因為一定會比平常吃多不少
覺得抵食便是了
2007-12-14 3 瀏覽
上星期六一行3人下午到金田吃壽司,8點8寸長的牛油魚是我的至愛。我們叫了一盤壽司拼盤,再散要了三件三文魚及二件牛油魚,味道不錯且新鮮。抵食指數一般,勝在長。地方雖淺窄,但服務也算可以!

抵食指數一般,勝在長。

地方雖淺窄,但服務也算可以!
2007-12-03 5 瀏覽
在元朗都食過好幾間日本料理。金田價錢比其他高一點點,但食物質數同服務都比其他都好一點。今次叫了個二人餐。前菜有芝麻八爪魚同和風雜錦海鮮沙律。個和風雜錦海鮮沙律好特別,個汁帶甜。聽老闆講個汁係用生果打出來的。5件長壽司,一個刺身拼盤。魚生都幾新鮮。燒魚干同雜菜天婦羅都唔錯。個餐重有甜品,飲品和白飯。實在太多了。食品出得太快同檯太細。總括都o.k.。
2007-11-17 2 瀏覽
講真佢既價錢唔係比出面平好多, 只係見到個賣相咁大同咁長果下令人好興奮, 每次去都必食五點或者七點特長, 小柱同芥辣壽司, 真係好大同好味其實佢既service都唔係好差者, 只係有時太多人佢地serve唔切, 有一兩個既態度都ok架

*等待位子的時間,環境均不理想*店內環境極之逼迫,有欠舒適*熱食比壽司還早上*壽司味道真的一般,雖長但薄,無味*價錢不合理*湯品極鹹,難以忍受
*等待位子的時間,環境均不理想
*店內環境極之逼迫,有欠舒適
*熱食比壽司還早上
*壽司味道真的一般,雖長但薄,無味
*價錢不合理
*湯品極鹹,難以忍受
2007-11-11 2 瀏覽
I am a visitor from Japan. My friend from hk find this restaurant from open rice. The long sushi that they have really suprised me. I think it is a great idea. The owner knows some Japanese and he is very nice. The cooked food are not bad too! They have a lot of local creation. I will tell my friends in Japan about this restaurant, and hopefully they will try too! Thanks for the good service.
2007-10-29
大大件,而且好平.這餐廳以大眾化價錢黎吸引大家黎食.以這個價錢,而食物質數又不過不失.已經算是不錯的了.
大大件,而且好平.
這餐廳以大眾化價錢黎吸引大家黎食.
以這個價錢,而食物質數又不過不失.
已經算是不錯的了.
2007-10-11 7 瀏覽
今日我男朋友生日,聽朋友講元朗有間日本餐有寿司蛋糕,所以我今日去左金田食晚飯同慶祝.當然有叫寿司蛋糕啦~果然好靚!我同我男朋友都好鐘意.仲叫左帶子寿司.北寄貝寿司.加拿大海胆寿司同清酒煮蜆.先講帶子同北寄貝超級大隻.從未食過咁大隻!再講加拿大海膽,成隻手指公咁大粒同好甜.正!仲有清酒煮蜆.雖然味道淡左啲,但啲蜆好新鮮.加埋寿司蛋糕今餐食得好開心,雖然價錢比其他日本餐貴少少但價錢好合理.我會再去!
先講帶子同北寄貝超級大隻.從未食過咁大隻!
再講加拿大海膽,成隻手指公咁大粒同好甜.正!
仲有清酒煮蜆.雖然味道淡左啲,但啲蜆好新鮮.
2007-09-26 6 瀏覽
閒日去, 都要等位....入去坐, 好迫....食物方面, 大部分都係一貫元朗日本o野o既水準, 唔算好差, 又唔算好好係覺得個羊鞍好呃錢, $48 得o個勁細o既三件仔, 仲要係好多肥膏冇肉食..... 勁無奈囉........ 早知叫埋刺身好過..........
閒日去, 都要等位....

入去坐, 好迫....

2007-09-18
本人住元朗一向都食開此壽司店, 貪佢款式多, 魚生/壽司都幾好, 服務同價錢都ok. 點知自從裝修完後, 大幅加價不特止, 最離譜係佢地話凡惠顧每$50就要收$3盒錢, 不論使用盒多小, 都要比, under $50都照收$3, 個人認為止條文極不合理. 我地一行10多人買外買返屋企食, 埋單千多元, 共用了10個盒, 淨係盒錢都收左$69, 每個盒平均$6.9一個, 極之昂貴. 豉油又唔夠, 筷子比3對, 離晒譜.我心想下次淨食魚生就超唔抵, 魚生細細件, 幾款放埋同一盒, 用盒唔多, 但價錢都好貴, 結果個盒錢又超貴.

2007-09-16 0 瀏覽
同男朋友本身去田中買外賣,見到關門,於是去附近睇下有冇同類型壽司店啦,見到金田都幾多人排隊,所以試試。當我地比錢時,要額外收多$9 外賣盒錢,好過份囉,我總共用左兩個外賣盒,咁都收$9。之後到攞外賣時,個waitress 就咁指住個膠袋話"e袋係壽司,你簽收啦!"大佬呀,又唔打開比我地睇,又要我地簽名。我本身都冇諗住check架啦,但見佢咁串,咪睇下囉,點知真係比少左。最激氣係買壽司點會唔比"是"油... (我返到屋企先知tim)...講返d野食,話明特大甜蝦,我唔覺同平時有咩唔同囉。三文魚係長呀,但勁薄囉d飯又冇味..係個炸蠔好食返少少....

講返d野食,話明特大甜蝦,我唔覺同平時有咩唔同囉。
三文魚係長呀,但勁薄囉
d飯又冇味..
係個炸蠔好食返少少....
2007-09-04 7 瀏覽
近排唔知點解好興"元朗Sushi",,所以本人同女朋友就算住香港區都決定去試試。去到先知有兩間星期一都休息,,唔好彩,咁算啦去金田。門口都ok多人排隊,心諗有排等,點知一話兩位就入得,,快到有d驚,咁當然個位就係勁逼果隻啦。是晚叫左呢幾樣:8.8吋長壽司盛合鹽燒三文魚骨甜蝦剌身帶子剌身先講個8.8,, 黎到果陣成張單放係d魚生上面,嘩…衛生去左邊?壽司真係得個樣,魚生完全唔新鮮,得個長字,舊飯又大大舊,,個心已經即諗"大而不當",我食左兩件已經唔想食。之後個甜蝦剌身佢寫到明特大,咁我姑且睇下佢又會幾大,,點知完全正常size,,咁有咩咁特別呢?要講甜蝦既味道,只能說:好過冇。然後到個三文魚骨,其實本人對熟既三文魚一向冇好感,見佢推介咁我又試試啦,點知完全冇味,得個鹹字...唉!落幾多lemon汁餡幾多燒汁都冇用。自問對食既要求已經唔高,姑且再叫女友幫我揀樣野食黎對呢間食店改觀,女友幫我叫左客帶了刺身,等左勁耐,我心諗係咪要煮?途中個待應已經三番四次問我地既野齊未,想趕客。點知黎到仲攪笑,帶子竟然係一咬即碎完全冇咬口.....本來仲叫左綠茶冷麵,不過等左勁耐都冇黎就cancel左。響臨走

去到先知有兩間星期一都休息,,唔好彩,咁算啦去金田。

8.8吋長壽司盛合
鹽燒三文魚骨
甜蝦剌身
帶子剌身

落幾多lemon汁餡幾多燒汁都冇用。

本來仲叫左綠茶冷麵,不過等左勁耐都冇黎就cancel左。響臨走之前,聽到隔離檯叫野食,個待應仲推介佢地今日有乜乜新鮮…喂!我叫果陣冇人咁同我講既?熟客是否大哂?我初時叫兩樣先既時候個待應仲話:淨係兩樣咋?

嘩…咩態度咩食材…
我對什麼正宗長壽司冇信心+唔想再黎。

埋單18x$,食到咁我寧願去元氣都冇咁嬲。
2007-08-30 9 瀏覽
由讀大學開始,就不斷食金田。我唸屈指一算,今次已經是約第20次。=) 今次是約了中學同學4人行慶祝鄭的生日。是次點了1.都係8點特張sushi2.都係腐皮、甜蝦sushi3.今次試左炸軟穀蟹卷4.亦試左三文魚粉飯5.最後終於食到細既刺身船(15片)1,2 都係平時水準不過甜蝦好似冇咁鮮!3. 我食左2outof3 因為朋友們都係比較細食,幾好不過不失都係有個"大"字4. 就一般冇乜特別只係蛋炒飯只係轉左3文魚5. 好! 好新鮮而且賣相好丫嘛!GREAT!買單4人$299 抵不過間野愈來愈mean:1.訂位要最低消費- $100/one 灰2.唔再派9折卡灰灰3.等超耐今日等左1個半鐘灰灰灰朋友,只係想講其實元朗有好多日本野如果出左名就咁mean 我寧願食田中啦.
1.都係8點特張sushi
2.都係腐皮、甜蝦sushi
3.今次試左炸軟穀蟹卷
4.亦試左三文魚粉飯
5.最後終於食到細既刺身船(15片)

1,2 都係平時水準不過甜蝦好似冇咁鮮!
4. 就一般冇乜特別只係蛋炒飯只係轉左3文魚
5. 好! 好新鮮而且賣相好丫嘛!GREAT!

買單4人$299 抵

不過間野愈來愈mean:
1.訂位要最低消費- $100/one 灰
2.唔再派9折卡灰灰
3.等超耐今日等左1個半鐘灰灰灰

上星期六同朋友四個人去左金田食野...今次係第二次去食等位好耐,入到去座茶都要等左5 分鐘先有...唉,當時好想走唔想食,侍應又差,我朋友好想食先座落去睇下點,搵個侍應落單無一個應,有個侍應見我地好似要落單走過黎我寫左落張紙到比佢去落單話唔識落....下。佢話搵第二個黎點知好耐都無人黎,入左黎座差唔多20分鐘都無人落單唔怪得係出面要等位都要等咁耐啦,最後起碼有人同我地落單,唔係走人添。食物開始上唔知點解全部都係廚房野先,壽司刺身都未黎過一碟,見到壽司吧有4至5個人都要整咁耐,仲要係食完先黎壽司刺身,當然食D刺身先啦,一食落口感覺到係唔凍,好難食。叫侍應黎我話依碟野唔凍要換,個侍應話你都食左點換呀,我唔食點知碟野得唔得呀,個侍應都傻講野都要用腦架,之後經理定老闆黎講話我唔駛咁火,之後換左碟比我。可能請D學生做暑期工貪人工低,請返黎都要教下架,我食咁多日本料理都未試過係差到無人有....金田日本料理改名叫金田茶餐廳啦