2022-07-10 121 瀏覽
喺旺角小街市附近有間好隱閉嘅傳統港式小菜餐廳「金玉滿堂」🇭🇰入去睇下質素如何先🤔.老壇酸菜魚🐟🐟一上枱先試一啖湯🥄湯底冇乜油膩感☺️☺️酸得嚟帶微辣,少少刺激🌶🌶魚肉大片嫩滑👍🏻而且厚薄適中、無骨😋😋另外配料都好足😍😍除左酸菜,仲有豆卜、芽菜、芋絲🤤🤤豆卜吸滿酸辣湯,好惹味😝😝仲見到有唔少特色小菜😬😬不過2個人就唔嗌咁多😮‍💨😮‍💨下次再試laaa🤪

• 酸菜魚
2022-07-06 165 瀏覽
係旺角廣華醫院附近有間好隱匿既中菜,唔係朋友帶來都唔知係呢度有間中菜館。麻香爽魚皮呢個魚皮唔係度度有得食。食落第一啖冰冰涼涼,魚皮勁爽口,配埋wasabi 豉油,勁好味。老壇酸菜魚酸菜配料勁足,除左酸菜,仲有豆卜,芽菜,萵苣同芋絲。魚肉勁大片,又無骨。酸度同辣度都唔算好勁,岩晒唔係好食得辣而又想試既朋友。菠蘿生炒骨呢個勁好味,新鮮熱辣上台,生炒骨岩岩炸起再囊汁。生炒骨酸酸甜甜,肉質爽口,加新鮮既菠蘿,食到停唔到口

麻香爽魚皮

老壇酸菜魚

菠蘿生炒骨

呢間傳統港式小菜餐廳位於旺角小型街市入面,唔易發現😝 見係旺角行完街就同朋友試下2個人仔就揀咗1個前菜、1個主菜同1個小炒😝前菜就係麻香爽魚皮,之前係出面餐廳食過一直想再食,見到呢間餐廳都有,當然一試😋 食落爽口鮮味,但如果麻辣更濃會更好!主菜當然叫酸菜魚,辣度好微,酸菜又真係比魚好食😝入面都幾足料,有芋絲、芽菜、酸菜!魚較大片而滑,最重要係冇骨,最岩我呢啲懶人小菜咕嚕肉真係唔錯,夠獲氣,而且酸酸甜甜,最岩依家嘅天氣食😋金玉滿堂🌟旺角煙廠街6-20號華新大廈地下14-14A號舖

2個人仔就揀咗1個前菜、1個主菜同1個小炒😝

主菜當然叫酸菜魚,辣度好微,酸菜又真係比魚好食😝入

金玉滿堂🌟
旺角煙廠街6-20號華新大廈地下14-14A號舖
2022-06-29 111 瀏覽
港式鑊氣小炒~ 食港式小炒最緊要就係鑊氣 酸菜比魚好吃, 我又覺得不是,我覺得魚比較好吃 😋 這家的酸菜魚做得10分到位,份量大,配料多。魚肉厚薄適中,又嫩又入味。 這裏的酸辣是有層次有Aftertaste的。 先酸後辣。 辣嘅程度係去到喉嚨有少少刺嘅感覺, 非常刺激。 配料嘅豆卜吸收晒所有酸辣味, 更為惹味。 魚肉應該係桂花魚, 又滑又無骨。 冷盤 花雕豬手 , 火文得入味, 花雕香味突出, 濃郁可口, 沖淡左豬手嘅肥膩。 👍🏻👍🏻
港式鑊氣小炒~

食港式小炒最緊要就係鑊氣

酸菜比魚好吃, 我又覺得不是,我覺得魚比較好吃 😋

這家的酸菜魚做得10分到位,份量大,配料多。

魚肉厚薄適中,又嫩又入味。
這裏的酸辣是有層次有Aftertaste的。
先酸後辣。 辣嘅程度係去到喉嚨有少少刺嘅感覺, 非常刺激。

配料嘅豆卜吸收晒所有酸辣味, 更為惹味。

魚肉應該係桂花魚, 又滑又無骨。

2022-06-26 108 瀏覽
呢間餐廳嘅位置非常隱蔽,如果唔識路,或者之前未嚟過都真係幾難搵,果然係小巷裏面嘅新發現。 叫咗兩個小菜小嚐一下。 花雕豬手呢個係一個凍食嘅前菜,但其實份量都唔少絕對可以等一個普通嘅小菜。 花雕味濃,炆得入味。 香草芥茉奇趣元貝皇呢一個奇趣元貝皇絕對要推介一下。元貝非常大粒, 粒粒圓渾新鮮爽口彈牙。有輕輕嘅香草同埋芥末味,口感非常清新。淡淡的芥辣味越食又越過癮。 佢裏面仲有一啲炸咗嘅脆米, 茄子、本菇、炸米粉。口感又脆又煙韌, 味道濃郁, 非常值得一試。

叫咗兩個小菜小嚐一下。

花雕豬手

花雕味濃,炆得入味。

香草芥茉奇趣元貝皇

呢一個奇趣元貝皇絕對要推介一下。
元貝非常大粒, 粒粒圓渾新鮮爽口彈牙。

有輕輕嘅香草同埋芥末味,口感非常清新。
淡淡的芥辣味越食又越過癮。

佢裏面仲有一啲炸咗嘅脆米, 茄子、本菇、炸米粉。

口感又脆又煙韌, 味道濃郁, 非常值得一試。
2022-06-20 162 瀏覽
大約一個月前提早上網Book 咗父親節晚飯。到預定booking 時間前15分鐘,收到餐廳打電話嚟,話佢哋爆咗渠,可能有少少味,問我哋介唔介意。但又話佢哋餐廳好大,可以坐最出面。我: 你哋條渠幾時爆㗎?(諗緊現場個情況會係點)餐廳: 兩日前爆,但師傅星期一先會嚟整。我: 點解你哋唔早啲通知 (book 咗父親節食飯,臨急臨忙點再搵間餐廳出嚟?仲要全世界都已經on the way 去緊兼就快到門口)最後都照去睇吓環境點入到去,餐廳招呼我哋坐最近玻璃門口果幾張檯。但一望地下,通道沿路都係濕嘅,兼張櫈附近有灘啡黃色水+ 死曱甴兩隻 (餐廳話轉頭會拖吓個地) ,兼真係有陣渠味。唯有放棄,轉場。
我: 你哋條渠幾時爆㗎?(諗緊現場個情況會係點)
餐廳: 兩日前爆,但師傅星期一先會嚟整。

最後都照去睇吓環境點

2022-06-16 126 瀏覽
好耐無食小菜 平時同朋友最鍾意去食菜館 可以慢慢傾慢慢食🤣🤣今次去呢間叫金玉滿堂 食物質素不錯-😋麻香爽魚皮唔係到到都有得食 好少有既菜式!今次第一次食 食落幾有驚喜 魚皮好爽口 口感很特別 配住wasabi食勁夾!😋老壇酸菜魚 除左大排檔小炒外 店舖仲有川菜選擇😍魚肉好肥美 肉質鮮美 一啲骨都無 配料仲有芋絲、酸菜、豆卜、同笌菜😋鹽焗東風螺份量好多 螺好鮮甜 味道岩岩好 吾會咸🤤🤤🤤🤤🤤📍 金玉滿堂 (旺角)旺角煙廠街6-20號華新大廈地下14-14A號舖
😋麻香爽魚皮

😋老壇酸菜魚

😋鹽焗東風螺
份量好多 螺好鮮甜 味道岩岩好 吾會咸🤤🤤🤤🤤🤤

📍 金玉滿堂 (旺角)
旺角煙廠街6-20號華新大廈地下14-14A號舖
2022-05-22 279 瀏覽
旺角一向人多車多,但無可否認最方便,兩三個知己約埋都係在旺角搵好嘢食的,旺角多美食,我們左選右選下決定幫襯這中菜的金玉滿堂!餐廳名好有意頭,原來食物都美味,又有人情味,下次都一定環再嚟!金玉滿堂一品炒飯我自己最鍾意食,廚師👨‍🍳炒得好有鑊氣,帶子又大大粒好有鮮味,惹味呀!另外海鮮砂鍋粥都好豐富,一大個大砂煲煲出嚟特別入味又有家鄉的味道!我哋幾個女仔都食唔哂呢!金玉滿堂地址 :旺角煙廠街6-20號華新大廈14/14A地鋪

金玉滿堂一品炒飯

金玉滿堂
地址 :旺角煙廠街6-20號華新大廈14/14A地鋪
2022-05-22 196 瀏覽
之前和朋輩慶生日所以來到一間在旺角中鬧市裏的隱世中式小菜餐廳🍴,這餐廳佢以新派的粵菜主打,我自己最愛中菜的,所以我特別喜歡!幸好朋友生日都想食下中式菜!海鮮砂鍋粥 時令食品,老闆介紹下我哋點左其中這砂煲,水準不錯!熱辣辣新鮮煲的🔥 海鮮砂鍋粥 ,一打開蓋便聞到香噴噴的美食,無論蟹肉、鮮蝦、蜆仔都鮮嫩可口,粥又軟綿綿不禁食多數碗啦!金玉滿堂一品炒飯廚師👨‍🍳炒得好有鑊氣,帶子又大大粒好有鮮味,惹味呀!

海鮮砂鍋粥
時令食品,老闆介紹下我哋點左其中這砂煲,水準不錯!

金玉滿堂一品炒飯
廚師👨‍🍳炒得好有鑊氣,帶子又大大粒好有鮮味,惹味呀!

2022-05-19 166 瀏覽
旺角竟然有間咁正嘅小菜館,仲要喺我公司附近我都唔知🤪,每日忙忙碌碌都會經過煙廠街露天街市,呢間隱世中菜館就喺街市入面😝,小菜館叫做《金玉滿堂》,餐牌選擇豐富,野食夠晒鑊氣👍🏻麻香爽魚皮 $50無論炸魚皮定爽魚皮都係我嘅至愛,今次嘅爽魚皮口感爽口嫩滑,又有咬勁,味道麻辣鮮香,魚皮膠質好多,好味又有營養,前菜推介😋香草芥未奇趣元貝$158元貝大大粒,份量都幾多😆炒得好夠鑊氣🔥至於咩係奇趣呢?就係炸脆米啦,食落幾得意好有口感。黃金海鮮砂鍋粥餐廳推介新出嘅黃金海鮮砂鍋粥,一聽到二話不說就叫咗,以前返大陸食嘢都好鍾意叫砂鍋粥,仲要俾我食返嗰種味道😍鮮甜嘅海鮮粥呈現金黃色澤,每一粒米都又綿又香滑,配埋啲[蝦兵蟹將]每一啖都充滿鮮味😋,一煲粥份量都好多,起碼夠五六個人食,我哋兩丁友都食到要打包🤣下次喺旺角想食中菜又多一個選擇啦😌

麻香爽魚皮 $50

香草芥未奇趣元貝$158

黃金海鮮砂鍋粥

下次喺旺角想食中菜又多一個選擇啦😌
2022-05-19 133 瀏覽
今日又去搵食啦,不過唔係山旮旯地方,正正係你我都一定有去過嘅旺角,就係煙廠街露天街市入面的隱世菜館,金玉滿堂係一間中菜館,餐牌選擇多,最緊要係好食又夠鑊氣。黃金海鮮砂鍋粥每份砂鍋粥都係即叫即煮,加入海鮮,有蜆肉、蝦,蟹等,大蟹鉗都預先敲碎,方便進食👍🏻海鮮的精華濃縮到粥入面,每口粥都非常鮮甜,層次感十足。值得推薦👍🏻👍🏻麻香爽魚皮而家好小餐廳有爽魚皮食啦,夠爽口又嫩滑,帶點麻香仲可以點芥辣食👍🏻完全冇腥味,好快就俾我哋食晒啦🤣香草芥末奇趣元貝王一上枱就香氣撲鼻,夠哂鑊氣,仲好足料呀,元貝好厚肉又帶鮮味,入面仲有啲脆卜卜嘅脆米好香口,淡淡的芥末味又唔會蓋過元貝的鮮味😋下次要叫多幾個朋友一齊食,咁就可以叫多幾個菜啦😝

黃金海鮮砂鍋粥

麻香爽魚皮

香草芥末奇趣元貝王

下次要叫多幾個朋友一齊食,咁就可以叫多幾個菜啦😝
1K
2022-05-11 155 瀏覽
開番晚市, 晚晚出街食既日子又重來啦! 約個FD係旺角, 走左去金玉滿堂叫餸食飯~雖然有D麻甩, 但食鑊氣小炒就岩哂, 今晚叫左個花膠雞煲同埋一碟小炒皇, 兩個人邊傾邊食, 舒暢。可能岩岩開番晚市, 店面似乎人手不足, 今晚野食等得有D耐, 終於雞煲上枱, 香味話我知都值得等下既。雞煲要左半隻雞, 上枱時都聞到好香, 打開見到煲內除左花膠同雞外, 仲有滿滿既配料, 好似乾蔥, 蒜粒, 紫洋蔥, 仲有好特別有本菇等等, 依D配料加埋加埋味道一定係勁香, 而醬汁本身香辣惹味, 沾滿所有材料, 重口味人士一定中意。小炒皇亦十分出色, 果然係有鑊氣! 連D腰果都特別香脆, 韮菜花嫩口爽甜, 加上蝦乾, 脆卜卜魚乾炒埋一碟, 咸香惹味, 送飯一流呀。整體食物水準高, 會再幫襯!

整體食物水準高, 會再幫襯!
2022-05-05 160 瀏覽
真實推介!本土小店!其實真係好耐無係旺角食飯!俾的喼佔領左咁耐就無嚟咁耐!老公兄弟食過話值得食,坐得耐,啤酒凍!佢話:夠啦!唔洗諗咁多!(我都無咩期望)去到環境就一般般但都乾淨光猛。星期五8點到,爆曬,好彩老公兄弟早到有位!成晚叫左好多嘢,但影左幾樣同講翻我記得嘅!醉雞煲有酒味,但不會大“啃”,女仔都接受到,樓面個女仔好緊張教我地:水滾落雞,再滾起即刻熄火,焗兩三分鐘,好食啦!飲埋的湯!咁認真係滑嘅,味道不會太濃,嗒湯都甜!肥牛我覺得唔算平嘅,呢碟大好似都三百幾,但佢俾翻靚嘢你(有小小和牛feel,入口溶溶地),老公佢地就好buy,話好正。酸菜魚都抵讚,好食過個的話十幾又阿媽個的祖國牌子啦,不過想要食好辣就自己叫大辣,我食正常啫。黃金鮮魷做到好脆,而且中間的肉係滑嘅,甜嘅,食得出新鮮,同炸得剛剛好!但真係好肥小炒皇我覺得可以啦!老公就講到的蝦乾又靚,又好惹味咁話喎。。。其他餸都好味道,同埋成晚食飯個感覺好好,可以講親切,又可以講地道,點都好啦,係值得登入推介嘅!埋單老公話都係差唔多啦。我估都唔會太貴嘅。。。抱歉,女人係咁。。。
真實推介!本土小店!
其實真係好耐無係旺角食飯!俾的喼佔領左咁耐就無嚟咁耐!
去到環境就一般般但都乾淨光猛。
星期五8點到,爆曬,好彩老公兄弟早到有位!
成晚叫左好多嘢,但影左幾樣同講翻我記得嘅!

• 黃金鮮魷
  • 小炒皇
  • 醉雞煲
2022-05-04 114 瀏覽
依間金玉滿堂散發住陣陣傳統小菜館風味, 外表唔起眼, 但經驗話我知, 多數依D格局既出品都係好食既!麻香爽魚皮 $55而家已經唔多地方可以食到既白灼魚皮, 依度有得食! 55蚊份量多, 一DD腥味都冇, 口感爽脆, 而已見到清潔得好乾淨, 夾埋莞茜同蔥, 點埋WASABI同日本豉油, 一流。花膠麻辣雞煲 $268估唔到依度有雞煲食, 即刻整枝啤酒汽水送雞煲!本身加哂配料炒過已經好香, 上枱開火焗一焗好快食得, 雞煲醬微辣香口, 雞件量多, 花膠都好厚身。個人亦中意食依D半乾身既雞煲, 入口濃味D又香D。兩個人食唔到多野, 但今晚食既都好唔錯, 下次會再黎試下其他小炒。

麻香爽魚皮 $55

花膠麻辣雞煲 $268

尋晚恢復晚市,本身諗住食日本嘢,但三條麻甩,最後跟post嚟左呢間,食完真心ok!首先門面企理,整體地方不大!坐低一路有客入都係熟客,可能都幾留到客啦!餸菜,叫左四樣魚皮—滑,爽good海鮮砂碢粥—海鮮新鮮,鮮甜,好味,粥底都棉,亦好足料,本身四人份,我地三個食有的多左,搞到叫唔到太多嘢食燒雞—呢個跟post叫嘅!中上質素,個人覺得唔會過咸,另俾准鹽你點,皮脆,肉又真係做得好滑,識食會爭雞胸食薑葱魚卜煲(加辣)—呢個阿女介紹嘅,話新鮮,仲可以加辣,又真係未試過,一出嚟炸炸聲,跟住一陣好勁嘅辣味,烘到我地喪咳,隔離台都咳埋一份,唔知以為中曬,哈哈,食落真係香,辣,爽,鮮!正!但係話唔係成日有!加埋啤酒三個人七百有找,都真心可以!最緊要係旺角!大家都近!一定有下次!
首先門面企理,整體地方不大!
坐低一路有客入都係熟客,可能都幾留到客啦!
餸菜,叫左四樣
魚皮—滑,爽good
海鮮砂碢粥
薑葱魚卜(加辣)
燒雞
2022-04-21
海鮮砂碢粥
薑葱魚卜(加辣)
燒雞
  • 薑葱魚卜煲