2019-01-18 1481 瀏覽
同朋友去葵芳跑完步,諗住搵下附近有乜好野食,見呢間金星門面四四正正,仲講到自己係葵芳之星就入去試下,入到去阿姐其實幾有禮貌。個西洋菜湯見佢好似好足料,貌似好有誠意,一飲落口,淡到以為自己飲緊菜水🙅🏽‍♂️試飲個朋友碗白湯,又係無乜味😅🎃椰香南瓜炆雞飯 $43🥴南瓜味淡,但至少汁夠多,可以撈哂成碟飯🐤雞肉無味,啲肉一咬入口散哂,唔新鮮🐮蒜蓉牛扒薯餅飯 $43 (轉豉油汁)🤯賣相極頹,唔話你知係牛嘅話仲以為自己食緊擦膠,薯餅仲冧過chef lemon塊雞蛋仔👎🏾🥤杯凍檸茶算正常,但阿華田完全唔掂,以為自己飲緊水🧟‍♂️試新野真係隨時中伏!

🎃椰香南瓜炆雞飯 $43
🥴南瓜味淡,但至少汁夠多,可以撈哂成碟飯
🐤雞肉無味,啲肉一咬入口散哂,唔新鮮

🐮蒜蓉牛扒薯餅飯 $43 (轉豉油汁)

🥤杯凍檸茶算正常,但阿華田完全唔掂,以為自己飲緊水

🧟‍♂️試新野真係隨時中伏!
2017-10-22 703 瀏覽
響球場睇完個FD比賽, 大家都餓就響附近食D野, 呢邊其實都好多餐廳, 不過大部份細細間, 所以要等位, 行到呢間街坊茶記鋪位夠大, 所以晚市差唔多坐滿人都未洗等.要個咸蛋蒸肉餅晚飯套餐, 有白飯, 例湯同飲品.蒸肉餅份量就唔算多, 一人剛剛好, 肉質夠滑, 唔鞋亦唔韌, 加左咸蛋唔覺太咸, 味道剛剛好.而且肥豬肉唔算太多, 所以好啱食, 好有屋企亞媽煮既味道.而例湯都係正常野, 奶茶茶味幾香唔會太甜.

行到呢間街坊茶記鋪位夠大, 所以晚市差唔多坐滿人都未洗等.
要個咸蛋蒸肉餅晚飯套餐, 有白飯, 例湯同飲品.
而且肥豬肉唔算太多, 所以好啱食, 好有屋企亞媽煮既味道.
而例湯都係正常野, 奶茶茶味幾香唔會太甜.
2017-02-25 516 瀏覽
甘岩葵芳 見佢有d人 甘就好唔小心甘入左去叫左午餐豬手飯中湯 熱檸茶 一上枱已經知道唔掂 成碟飯得嗰兩舊豬手其他全部蓮藕同埋骨頭 個汁又黑又甜又傑又難食 應該衰過我自己煮 我食咗兩啖都冇食 你咁唔想畀豬手嘅就唔好叫豬手飯喇 叫做蓮藕飯先啱囉 個湯就味精湯 熱檸茶正常茶一杯 座位迫夾招呼差 喺葵芳區咁多餐廳嘅地方 絕對唔建議大家去食 下次都係睇定啲先入啦 今日又一時失手冇睇到openrice嘅食評 真係失策啦 總結不推介大家 依家個口仲咸緊相信落咗好多味精 去煮永無下次
成碟飯得嗰兩舊豬手其他全部蓮藕同埋骨頭
個汁又黑又甜又傑又難食 應該衰過我自己煮
永無下次
2016-09-27 512 瀏覽
平日LUNCH都食得幾豐富,今次想食D濕濕地的野,於是同事去了普通茶記幫我買埋,食個餐順便頂下癮,食辣野多士腸仔多士好脆,可是牛油一舊舊,不溶的,溶心才好食的嘛腸仔有兩條,好大方,而且油油地,都幾好食個粉都幾辣,未必個個接受到,粉唔會一舊舊,札肉有D濃味有D菜,幾健康咁奶茶調得幾好飲喎又,茶色靚,絕對是大師傅做的,又不算太甜
平日LUNCH都食得幾豐富,今次想食D濕濕地的野,
於是同事去了普通茶記幫我買埋,食個餐順便頂下癮,食辣野
多士腸仔
多士好脆,可是牛油一舊舊,不溶的,溶心才好食的嘛

腸仔有兩條,好大方,而且油油地,都幾好食

個粉都幾辣,未必個個接受到,
粉唔會一舊舊,札肉有D濃味
有D菜,幾健康咁

奶茶調得幾好飲喎又,
茶色靚,絕對是大師傅做的,
又不算太甜
外賣送餐
2012-07-30 363 瀏覽
與友人在尖沙嘴逛街後,在下建議在葵芳用膳,用餐時間為間晚上七時半。這間茶餐廳已經不是第一次去,今次再去是想想有甚麼東西可以吃的。由於適蓬是星期日晚上,不用等位,於是在下和友人選擇了一張方枱坐下,坐下以後,友人要了一個碟頭飯--魚香茄子飯和凍咖啡,在下則要了一客支竹豆腐班腩煲小菜套餐,套餐包括湯和飲品。在下不知道友人的碟頭飯的水準如何,友人沒有說明,但是當在下的例湯到了以後,飲下例湯,味道是不錯的,可惜的是湯是暖的,湯並不熱的,在下有點失望。當在下的小菜烋送到在下面前,大失所望,他們竟然使用的是用類似鐵做的煲,不是用瓦煲。一般煲仔菜都是用瓦煲(即沙鍋)做的,但這間店舖不是用瓦煲,也不是在下平常吃開的煲仔菜一樣。最慘的是整個小菜的味道是完全不好吃的,小菜是涼了,熱也不熱的,是有少許的暖和,而煲子不熱也沒有任何鑊氣,甚至連葱味也沒有的。這一餐在下完全感受不到在吃著煲仔菜的味道和滋味,實在令在下大失所望。而奶茶是還可以的,和其他茶餐廳的差不多,不過不失。之前嚟過吃飯,還都可以的,可是今次吃過煲仔飯後,感覺上已經打了折扣,煲仔菜不似煲仔菜,甚至小菜是涼透透的,好像是已經一早做好,然後把小菜弄到煲

而奶茶是還可以的,和其他茶餐廳的差不多,不過不失。

之前嚟過吃飯,還都可以的,可是今次吃過煲仔飯後,感覺上已經打了折扣,煲仔菜不似煲仔菜,甚至小菜是涼透透的,好像是已經一早做好,然後把小菜弄到煲裡。今次是在下吃煲仔菜最差勁的一次,以後使鬼在下再吃這間的煲仔菜!!

在這頓晚飯中,友人不斷聽在下的煲菜的不是,直到在下吃完為止。中途友人亦建議在下更換,但是在下還是沒有這樣做,因為在下不知道更換了小菜後,質素是否一樣,這是一來,二來在下也不想再等,因此免為其難的吃完便走。在這一頓晚飯中,可以說是最難吃的一餐飯了。
題外話/補充資料: 值得一提的,就是當客人差不多用餐完畢後,飲品還未飲完,伙計就急不及待的把所有餐具連吉水,都一起收埋,就連餐飲的杯子也收起來,感覺上是在趕客人走,在下覺得其服務態度有點問題,客人還未走的,就把所有餐具,餐飲的杯子和吉水,二話不說的全部收起,給客人一種趕客走的感覺。這間店舖的服務是有點問題。
2012-07-29
今日薯片妺心情欠佳 ,好彩有蝦片仔陪,又唔想求其去大家樂食,於是就搭小巴落葵芳揾間較為舊式嘅茶餐廳,較舊式嘅只有數間,就揀咗間最近啦,入到去唔算多人,只有三枱客,蝦片仔就好識做咁睇吓有無紅豆冰同有乜茶餐,時間約五點啦…啱啱碰着剛剛,隔離都有位靚叔都叫紅豆冰心諗今次應該無黎錯地方喇呢D時間,梗係食下午荼餐啦,應該有大約二十個餐以供選擇(好多呢)~^O^~蝦片仔就要咗碗咖喱牛腩麵跟杯凍奶茶$25;我就要咗個紅豆冰餐佩半件西多士+卤水雞中亦兩隻+—小塊炸魚柳$23總結:咖喱牛腩麵:咖喱味唔濃,公仔麵太諗,湯係暖嘅,最差嘅係牛腩~凍架,己經馬上浸落碗底,可惜湯唔夠熱,食時會見到牛腩中嘅白色牛油,反而加咗三更辣椒油先至提升到咖喱嘅香味,大打折扣啦奶茶:有茶香,但奶太多,甜度適中,合格西多士:應該耐唔耐換吓D炸油啦;中亦細隻有瘀血,都係凍嘅;最熱嘅,就只有—小塊炸魚柳,不過炸得唔夠透心,可能係由冰櫃攞上黎馬上炸吧,只係咗邊邊,中間就~吐主角:紅豆冰:好標準囉,紅豆夠綿,奶水十足*^▁^*
今日薯片妺心情欠佳
啱啱碰着剛剛,隔離都有位靚叔都叫紅豆冰
心諗今次應該無黎錯地方喇

總結:
,反而加咗三更辣椒油先至提升到咖喱嘅香味,大打折扣啦

奶茶:有茶香,但奶太多,甜度適中,合格

主角:紅豆冰:好標準囉,紅豆夠綿,奶水十足*^▁^*
題外話/補充資料: 於非繁忙時間,客人又唔多,咁嘅質數,其實老板同厨房都應該可以做好D╮(╯_╰)╭
2011-10-12 47 瀏覽
平時一個星期總有一兩日會在那邊搵食經過此店多次 也沒有晚餐合適今次因門口有位泊車 貪方便入去點了一豆腐班腩煲和鐵板豬扒豆腐-到時熱騰騰 不到兩分鐘就 凍晒 可想而知餸係整定而只 火熱個煲 魚腥 有泥味豬扒-好好好乾 連刀都分唔開咁 制差 d汁仲差 簡直.....唉 比起多年前在地盤的硬食飯 有過之而冇不及 總之一定冇下次
2011-10-12
This restaurant is on my re-visit list. They have an a-la-carte menu, but the daily set menu choices usually seem to taste better.Service was prompt, and food was served in a rational sequence and with rational timing. The pork chop was soft enough for me to cut through using only a spoon. The iced milk tea was smooth with little aftertaste.Reminder to first-time visitors: bring your own 'real' napkins/tissue or pay $2 for a pack of tissue or use these tracing-paper thin squares of paper they pr

Reminder to first-time visitors: bring your own 'real' napkins/tissue or pay $2 for a pack of tissue or use these tracing-paper thin squares of paper they provide. I realize this is part of the 'authentic' nature of this style of local restaurant, so, this not a complaint.

ordered set D today!
flavorful sauce
soup was good too
2011-03-07
ordered set D today!
flavorful sauce
soup was good too
2010-04-28 40 瀏覽
2010年4月25日 ( 4-3 ) ( 金星餐廳 - 1 ) 下午茶今天飲食行程:( 大家樂 - 金卷食品 - 仁記 - 金星餐廳 )從南丫島回到葵芳後,再到這裡嘆了個下午茶餐。迷你下午茶餐(19元)。有豬扒包,豬扒包普普通。飲品是紅豆冰,紅豆腍甜,味道也可。這餐廳在葵芳禮芳街已經很久了,今天為第一次光顧,今餐食物普通,各樣算ok啦!

從南丫島回到葵芳後,再到這裡嘆了個下午茶餐。
迷你下午茶餐(19元)。有豬扒包,豬扒包普普通。飲品是紅
豆冰,紅豆腍甜,味道也可。
這餐廳在葵芳禮芳街已經很久了,今天為第一次光顧,今
餐食物普通,各樣算ok啦!

迷你下午茶餐
豬扒包