2024-08-12 314 瀏覽
自從他們搬了舖之後,我是第一次幫襯。老實說,新鋪環境更大,坐得更舒服,感覺比舊鋪好了不少!🔅古早味手工滷肉便當($7️⃣0️⃣)其實我平時很怕滷肉很肥,但他們的滷肉實在太好吃了,甜甜的。而且他們配料很好,超豐富。🔅台灣手工丸湯麵($6️⃣8️⃣)第一次吃他們的湯麵,湯頭偏甜,花枝丸和貢丸都很大粒,比想像中好吃。🔅大滿足夜市脆雞 ($3️⃣9️⃣)這個是巨型版鹽酥雞,一共有三大塊,可以自行再加紫菜粉或其他調味粉,必食之選!🔅黑糖波霸牛乳($3️⃣8️⃣)完全不輸街外的奶茶鋪,黑糖味重,珍珠煮得夠腍和煙韌。轉了去新鋪後,水準也沒有下跌,而且款式更多,如果家附近也有一聞就好了。

🔅古早味手工滷肉便當($7️⃣0️⃣)

🔅台灣手工丸湯麵($6️⃣8️⃣)

🔅大滿足夜市脆雞 ($3️⃣9️⃣)

🔅黑糖波霸牛乳($3️⃣8️⃣)
完全不輸街外的奶茶鋪,黑糖味重,珍珠煮得夠腍和煙韌。

• 大滿足夜市脆雞
2024-08-11 333 瀏覽
呢日難得喺大角咀,特登搵間本地原創品牌嘅餐廳食晚餐。之前係埃華街,餐廳已經搬左新鋪,係利奥坊地下。🌟嘉義雞肉飯(迷你)$38細食女士或小朋友食,份量剛好,雞肉份量多,有蒜片、葱同芝麻,加上秘制蒜醬同醬汁,蒜香味令個雞飯口感同層次更豐富。🌟蔥燒豬頸肉便當 $75一便當有飯有炒粉,雞蛋炒菜脯,炒雜菜,大片燒豬頸肉,超豐富又好味。🌟夜市地瓜QQ球 $22必點必點!炸得剛好,外皮少許脆,內裹超軟而且有餡。🌟起司牛丸(3件)$25咬開有滿滿的芝士,灑上夜市風味嘅調味料,幾特別。🌟黑糖波霸奶茶(紅茶底) $36🌟南投崁焙烏龍 $26茶飲都係台式餐廳必點項目,茶底夠香,好飲。職員推介可以係餐廳到點埋甜品,有松義仙草同緊那個聯盛甜品,不過今日太飽啦,下次再食。打開餐牌了解到餐廳嘅歷史好有趣,係一班90後生仔將台灣嘅文化帶來本地,改良後再出品。最鍾意同埋好支持呢啲咁有Passion嘅後生👏🏻👏🏻。2個人埋單$222,有心做食物,好味,價錢超親民的台式餐廳,地方闊落坐得舒服,值得推介。

🌟嘉義雞肉飯(迷你)$38

🌟蔥燒豬頸肉便當 $75

🌟夜市地瓜QQ球 $22
必點必點!炸得剛好,外皮少許脆,內裹超軟而且有餡。

🌟起司牛丸(3件)$25
咬開有滿滿的芝士,灑上夜市風味嘅調味料,幾特別。

🌟黑糖波霸奶茶(紅茶底) $36
🌟南投崁焙烏龍 $26
茶飲都係台式餐廳必點項目,茶底夠香,好飲。

2024-08-03
從前從前 #那個ㄋㄚˋㄍㄜ 仲響埃華街嘅轉角位時時不時專登揸車過去排隊食自從冇做之後成日都好掛住佢哋嘅便當同拌麵終於!我哋搵到機會去佢哋嘅新舖喇🥰裝修比之前更精緻~有懷舊冰廳嘅味道座位亦比以前寬闊好坐👍🏻👍🏻即刻要落order重拾久違嘅味道!🐔嘉義雞肉拌麵 手撕雞一啲都唔鞋👍🏻拌麵嘅醬汁帶少少甜麵條有三款選擇:中麵、蛋麵&扁麵我哋揀咗中麵~ 粗幼同軟硬都適中每啖都掛滿醬汁🤤另外佢可以揀辣味🌶️ 店員哥哥知道小朋友唔食得辣所以另外上咗兩款辣醬畀我哋試下椒麻辣籽:多麻少辣超惹味👍🏻👍🏻 用嚟拌麵超對味😋櫻花蝦辣椒:好香櫻花蝦味有啲似XO醬🤤🐷滷香無骨豬髀便當真係好好食喎!滷得好入味仲去晒骨!啖啖肉同骨膠原🤤 非常軟嫩juicy👍🏻👍🏻便當依然咁大份👍🏻 例牌有三款時令配菜~今日有炒野菜、炒粉絲同炒蛋😋😋食完勁滿足🥰🍠夜市地瓜QQ球我女一口氣食左4粒😂😂外脆內軟超Q彈!加埋夾心嘅紫薯餡真係好好味😋🦑香酥魷魚足大大條又彈牙嘅魷魚鬚真係炸得好酥脆!好罪惡但又係食到停唔到口😂🧋花壇翠玉 & 黑糖冬瓜茶食台灣茶點可以少咗台式飲品🤭花壇翠玉係好甘香嘅青茶~而黑糖冬瓜茶真係夏天必飲~勁消暑!
從前從前 #那個ㄋㄚˋㄍㄜ 仲響埃華街嘅轉角位時
時不時專登揸車過去排隊食
自從冇做之後成日都好掛住佢哋嘅便當同拌麵
終於!我哋搵到機會去佢哋嘅新舖喇🥰
裝修比之前更精緻~有懷舊冰廳嘅味道
座位亦比以前寬闊好坐👍🏻👍🏻
即刻要落order重拾久違嘅味道!

🐔嘉義雞肉拌麵
嘉義雞拌麵

手撕雞一啲都唔鞋👍🏻拌麵嘅醬汁帶少少甜
麵條有三款選擇:中麵、蛋麵&扁麵
我哋揀咗中麵~ 粗幼同軟硬都適中

椒麻辣籽:多麻少辣超惹味👍🏻👍🏻 用嚟拌麵超對味😋
櫻花蝦辣椒:好香櫻花蝦味有啲似XO醬🤤

🐷滷香無骨豬髀便當
滷香去骨豬髀便當

真係好好食喎!滷得好入味仲去晒骨!
啖啖肉同骨膠原🤤 非常軟嫩juicy👍🏻👍🏻

便當依然咁大份👍🏻 例牌有三款時令配菜~
今日有炒野菜、炒粉絲同炒蛋😋😋
食完勁滿足🥰

🍠夜市地瓜QQ球
夜市地瓜QQ球

我女一口氣食左4粒😂😂
外脆內軟超Q彈!加埋夾心嘅紫薯餡真係好好味😋

🦑香酥魷魚足
香酥魷魚足

大大條又彈牙嘅魷魚鬚真係炸得好酥脆!
好罪惡但又係食到停唔到口😂

🧋花壇翠玉 & 黑糖冬瓜茶
花壇翠玉 & 黑糖冬瓜茶

食台灣茶點可以少咗台式飲品🤭
花壇翠玉係好甘香嘅青茶~
而黑糖冬瓜茶真係夏天必飲~勁消暑!

2092 瀏覽

嘉義雞拌麵
滷香去骨豬髀便當
夜市地瓜QQ球
香酥魷魚足
花壇翠玉 & 黑糖冬瓜茶
2024-08-06 283 瀏覽
呢間超出名的台灣食品店, 最出名就係炸物同台式小食豬頸肉便當厚厚的豬頸肉鋪滿了便當的上面, 便當除了飯仲有粉絲, 蛋在上面, 食落口感更有層次, 豬頸肉厚但充滿肉質, 飯粒粒分明!! 十分的好味魯雞球便當呢個便當除左主菜之外, 同豬頸肉便當一樣樣的, 但係炸雞球超香脆好味!! 份量相當的多, 最岩幾個人一齊share黎食QQ牛丸爽口彈牙, 最重要的係佢好重牛味, 完全的完勝港式牛丸飲品都相當出色, 蜂蜜糖綠茶同白土烏龍, 佢飲品本身個茶底勁香, 超超超推薦!!
呢間超出名的台灣食品店, 最出名就係炸物同台式小食

豬頸肉便當

魯雞球便當

份量相當的多, 最岩幾個人一齊share黎食

QQ牛丸

爽口彈牙, 最重要的係佢好重牛味, 完全的完勝港式牛丸

2024-07-25
2024-08-04 221 瀏覽
啱啱喺台灣返嚟,好想再瘋狂食台灣嘢食!記憶之中大角咀有間勁正嘅台式雞扒便當,咁啱見到佢捲土重來喺大角咀搬咗去利奧坊開咗新店!梗係要即刻試吓😆臺灣手工丸湯麵 $62 (貢丸/花枝丸)麻油雞湯 or 紅燒牛湯用咗台南特色麵線—上鮮關廟麵~貢丸同花枝丸都係手工製作,好彈牙!而湯底係麻油雞湯,同貢丸花枝丸好夾!夜市雙腸便當 (+$12升級滷肉)台灣腸分別係蜜蒜同黑椒味,甜甜鹹鹹咁樣好好食!(仲可以自己揀要邊隻味嘅腸),我哋另外加咗$12升級咗份滷肉,撈埋一齊食真係滋味啲😋 好似仲係台灣食飯咁~香酥台南蝦卷外皮酥脆,入邊係甜甜鹹鹹嘅蝦卷,啲肉好紮實而且彈牙😙😆好食想encore!三星蔥餡餅外邊脆脆地而且灑咗少少椒鹽粉,再落左啲甜酸醬,令到口感更加豐富!鳳梨冬瓜茶 少甜少冰炎炎夏日一定係飲冬瓜茶消暑解渴😂有埋鳳梨嘅冬瓜茶好特別,佢哋本身係用鳳梨味嘅果漿再加冬瓜果漿所以叫少甜少冰都好夠味道!😙蜂蜜青檸寒天冰茶 少甜/少冰蜂蜜青檸酸酸甜甜,再加埋又咬口嘅寒天,勁爽😆呢杯都係少甜少冰都好夠味道~因為我同朋友都好想試馬蹄Q😂😂仲要出面勁熱唔食番個甜品涼下唔得🤣所以就叫埋那個新分線 「松義仙草」嘅甜品~No
啱啱喺台灣返嚟,好想再瘋狂食台灣嘢食!
梗係要即刻試吓😆

臺灣手工丸湯麵 $62 (貢丸/花枝丸)
麻油雞湯 or 紅燒牛湯

夜市雙腸便當 (+$12升級滷肉)

香酥台南蝦卷

三星蔥餡餅

鳳梨冬瓜茶 少甜少冰

蜂蜜青檸寒天冰茶 少甜/少冰
蜂蜜青檸酸酸甜甜,再加埋又咬口嘅寒天,勁爽😆
呢杯都係少甜少冰都好夠味道~

因為我同朋友都好想試馬蹄Q😂😂
仲要出面勁熱唔食番個甜品涼下唔得🤣
所以就叫埋那個新分線 「松義仙草」嘅甜品

No.2仙草凍(馬蹄Q,芋圓,綠豆,仙草凍)
芋圓好軟糯!原來馬蹄Q外邊水晶皮包住馬蹄!口感好爽~好特別😆

椰汁芒果馬蹄Q🥭
芒果迷可試😆椰汁好香濃,配埋馬蹄Q超級有咬口~!
餐廳勁靚勁🤩✨啱我呢啲打卡人類😂😂而且嘢食真係好多選擇,揀到我諗咗好耐🤣不過店員都好Nice好好人~會再encore!

🏠 那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ @nagetwfood @nagetwdessert
📍 大角咀利得街11號利奧坊地下G501-G503號舖
(搬咗新地址!~~)
☎️ 27911077
2024-08-03 201 瀏覽
係大角咀又搵到間靚仔台灣菜😋 裡面裝修幾有復古感,深木系嘅用色別具韻味,部分卡位座設計猶如火車車廂😍 打卡一流👍 叫咗兩份主食👍 一份係香酥排骨便當👍 排骨超級大塊,份量十足🫶 排骨新鮮即炸,咬落酥炸又香口🤤 內裡肉質軟嫩多汁,肉味濃厚,鹹香又惹味😋 便當還附有炒蛋、粉絲、醃菜等配料,超級豐盛❤️ 另一份㨂咗豬軟骨湯麵😋 豬軟骨勁大舊,咬落啖啖肉超滿足😘 全部煮得軟腍又入味,真係食唔停口😚 湯麵採用幼身麵條,質感彈牙有嚼感👍 好爽😙 叫多兩份地道台式小食,三星蔥餡餅一口大小,食落油香滿溢,蔥香誘人,好出色👍 塩酥甜不辣煙煙韌韌,好有咬口😋 兩杯台式飲品同樣充滿地道風味🤭 古早仙草茶夠清涼甘香,啱曬降火👍 蜂蜜青檸寒天冰茶甘甜又可口,夏日消暑一流😋

下午茶
2024-08-02 381 瀏覽
呢間主打台南口味嘅台式簡餐料理餐廳由佢得大角嘴總店時我地已經有食😉 近呢幾年佢地分店越開越多 連總店都搬咗去新商場樓下 空間寬落咗 坐得更加舒服❤️ 轉角街口仲開埋健康簡食甜品支線添 😗-🐷滷香無骨豬髀便當今次食咗期間限定嘅滷香豬髀便當 豬髀預先起咗骨抵讚😙 食落肉質軟嫩多汁 骨膠原滿滿🥰 滷汁食落係台南風嘅偏甜口味 都幾濃郁 而且好入味😜另一個加分位係佢地嘅便當有超多配菜 而且每次嚟都會唔同 而且質素都唔馬虎😎-🐮秘製紅燒牛腱湯麵湯頭濃郁香醇 同樣係台南風嘅偏甜口味😙 牛腱有三大塊 而且係超厚切 啖啖肉食落都幾軟熟😎 麵條我地㨂咗關廟麵 食落Q彈有勁 掛湯力唔錯😚-🍠夜市地瓜QQ球叫得做夜市地瓜QQ球 當然係走台灣夜市頂流路線嘅有饀地瓜球啦😙 QQ球炸得酥脆 而且乾身 中間咬落Q彈 仲有蕃薯餡 好滿足呀😍-🎃南瓜薯餅另外小食我哋揀咗南瓜薯餅 南瓜餡都幾香甜濃郁 外層炸得都幾鬆脆 而且加咗少少海苔粉 充滿層次❤️-🍉西瓜椰Q愛玉凍🍧松義一號仙草冰食完正餐當然要叫返個甜品 我地㨂咗台系甜品兩大名物愛玉凍同仙草冰😙 佢地嘅愛玉凍主打自家手工製 加咗少少蜂蜜同檸檬 所以比較清爽😙 滑溜溜嘅愛玉加
🐷滷香無骨豬髀便當
滷香無骨豬髀便當

🐮秘製紅燒牛腱湯麵
秘製紅燒牛腱湯麵

🍠夜市地瓜QQ球

🎃南瓜薯餅

🍉西瓜椰Q愛玉凍
🍧松義一號仙草冰
食完正餐當然要叫返個甜品 我地㨂咗台系甜品兩大名物愛玉凍同仙草冰😙 佢地嘅愛玉凍主打自家手工製 加咗少少蜂蜜同檸檬 所以比較清爽😙 滑溜溜嘅愛玉加上台灣特選西瓜 爆椰Q同手工椰子冰 好啱夏天 夠哂refreshing😌
愛玉凍
另外仙草凍同樣都係自家手工制 用料好充足 toppings有好QQ嘅波霸 芋圓 白玉丸 仙草冰沙等 啱晒鍾意咀嚼嘅朋友😛
松義仙草冰

🍯蜂蜜麻糬白玉奶茶
🧋黑糖波霸奶茶
去得台式餐廳食飯 當然唔少得台式嘅手搖飲品 配料好多 麻糬軟糯帶點煙韌 白玉同波霸就一貫QQ口感 唔會煮到淋哂 同專做手搖茶嘅有得比😎

📍那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ (利奧坊) (大角咀)
大角咀利得街11號利奧坊地下G501-G503號舖
滷香無骨豬髀便當
秘製紅燒牛腱湯麵
愛玉凍
松義仙草冰
  • 仙草冰
2024-08-01 322 瀏覽
依間一直都好出名既台灣店, 上星期同男朋友行完街街係去左食~原來新地搬左去利奧坊地下, 店面頗大, ✅那個滷香雞球便當 (HK$75)所謂既雞球已經唔係雞球, 係屬於巨大雞塊級夠, 仲要係三大件~ 份量性價比超高!✅紅燒牛魔全席湯麵 (HK$101)紅燒牛肉湯頭幾香甜少油, 有牛坑腩、牛腱及牛根丸~挑剔既男朋友都話佢好味過某一兩間台灣食店!✅蜂蜜麻糬白玉奶茶(HK$38):因為蜂蜜就算少甜, 都係偏甜, 如果唔飲得太甜既朋友一建議走甜/微甜~✅黑糖波霸奶茶:甜度正常, 但可能因為揀左炭焙底,竟然係冇上面個杯蜂蜜麻糬白玉奶茶既~另外點左兩份夜市小食, 幾地道✅夜市地瓜0Q球 (HK$22)✅海苔粉南瓜薯餅(HK$36)台灣食店點少得甜品~佢地最近仲同副店 – 松義仙草 推出聯乘, 食完主食之後可以直接係那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ叫埋! 個日就直接點埋番屋企邊睇奧運邊食!

✅那個滷香雞球便當 (HK$75)

✅紅燒牛魔全席湯麵 (HK$101)

另外點左兩份夜市小食, 幾地道
✅夜市地瓜0Q球 (HK$22)
✅海苔粉南瓜薯餅(HK$36)

!
2024-07-27 210 瀏覽
這間餐廳以木質為主調的裝修,營造出清新自然的用餐氛圍。寬敞明亮的空間,加上溫暖的燈光,讓人感受到舒適愜意。「台灣鐵路便當」 - 份量十足、口味出色這裡的「台灣鐵路便當」可謂物美價廉,份量比一般便當更為豐富。色彩繽紛的蔬菜搭配鮮嫩的肉類,口感層次豐富。另外,還有特色的芋泥地瓜丸,軟糯可口。「精彩茶飲選擇」 - 多樣又特色餐廳提供約20款不同風味的茶飲,每款都獨具特色。例如清甜解渴的黑糖冬瓜茶,以及帶有濃郁茶味的凍烏龍茶,都能幫助消化去膩。黑糖波霸奶茶更可選擇多種口味,邊品嘗便當邊飲珍奶,可謂最佳享受。「無骨豬髀便當」 - 肉質鮮嫩入味這款無骨豬髀便當份量十足,肉質鮮嫩入味。除了主菜豬髀外,還有不少配菜如雜菜、炒粉絲及蛋,讓整體口感更加豐富。總的來說,這間台灣菜小清新餐廳環境優雅舒適,菜品分量十足,口味出色,茶飲選擇多樣特色,無論是用餐還是休閒,都能帶來愜意的用餐體驗。

「台灣鐵路便當」 - 份量十足、口味出色

「精彩茶飲選擇」 - 多樣又特色

「無骨豬髀便當」 - 肉質鮮嫩入味

多樣特色,無論是用餐還是休閒,都能帶來愜意的用餐體驗。
2024-07-26 323 瀏覽
大角咀人氣台灣料理搬咗新舖啦雖然只係隔兩三條街,但餐廳靚咗,而且食物種類仍多了很多蔥燒豬頸肉便當 ($75) - 蔥燒豬頸肉煎得焦香又美味,一點也不會柴。每點便當都會跟3個配菜,每天也有不一樣的配菜,當天有菜脯炒蛋、炒粉絲和炒雜菜,不能睇少啲配菜,好好味,調味剛剛好,幾有驚喜。紅燒牛腱湯面 ($88) - 紅燒牛展湯面份量超足,只係牛展都有成4大塊,塊塊都好厚身,炆得夠冧又夠入味;牛骨湯加了多種配料及藥味,香甜的藥材味中帶微微酸味,面條圓滑有韌性,掛湯一流。鹽酥甜不辣 ($22/2件) - 甜不辣煙煙韌韌,加上椒鹽粉及甜酸醬更滋味。香酥花枝丸 ($22/3粒) - 香酥花枝丸彈牙又美味。蜂蜜青檸寒天冰茶 ($38) - 蜂蜜青檸的青檸用上台灣檸檬,有種獨特的香氣,寒天有咬口,整體清爽。鳳梨冬瓜茶 ($28) - 鳳梨味較出,餘韻帶有冬瓜茶味,有鳳梨果肉,選了少甜,整體不會過甜。松義總匯仙草凍 ($52) - 喱個甜品口感豐富,有芋圓、波霸、綠豆、爆椰Q、仙草凍,芋圓又軟又煙韌,仙草夠哂滑溜。椰汁芋圓冰燕 ($40) - 整體黎講清清地,滿滿椰香味,芋圓煙韌,冰燕絲絲細滑。大角咀舊舖其實
大角咀人氣台灣料理搬咗新舖啦
雖然只係隔兩三條街,但餐廳靚咗,而且食物種類仍多了很多

香酥花枝丸 ($22/3粒) - 香酥花枝丸彈牙又美味。

大角咀舊舖其實改變變了“松義仙草”,其實都係餐廳的副線,售賣不同種類的台式甜品,就算係新舖都可以點到同松義仙草聯盛的甜品
2024-07-26 343 瀏覽
以前嘅那個, 茶記小店形式經營。三小子用心經營。之後擴充業務,佔據了小儀嘅車仔麵舊舖。人客多咗,侍應匆匆忙忙,但細心招待。座位擠擁;食客食得拘束,深恐影響旁邊嘅食客。但味道出眾,童叟無欺。每次都飽暖滿足地離開。過咗幾年,逆市還有能力擴張,作為睇住幾位大嘅老街坊,真心為佢哋高興😊近日見weekend市道較靜,特意去新店幫襯。點知。。。地方大咗,人手充足。小店擴充後明顯重裝修,走復古形格路線。打格確實一流。因為進店時大概下午六時,尚未到peak hour。所以只有小貓兩三隻。侍應都企埋一堆閒話家常。入座後,侍應放低餐牌就離開,吩咐自己掃碼落單。但望晒成檯都無碼掃,於是搵侍應招呼。但係佢哋繼續專注傾逸事,完全無視🙄⋯⋯最後要親自跳起身,行近佢哋個comfort zone, 先至慢慢咁行埋去印返張單比我哋掃碼落單。好啦,終於成功落單上菜。飯味道老實講同以前差不多,但以往舖滿全碟嘅飯同伴菜由以往嘅層層疊,變成各自佔據一方。飯嘅份量只得曰本茶碗一樣。如果叫下午茶餐當然可以接受,可借我哋係散叫正餐,再加錢配飲品。最終食完一家都係肚空空,要再幫襯附近外賣🥡此外,飲品簡直令我哋大吃一驚😮⋯⋯呢杯鳳梨茶攪
以前嘅那個, 茶記小店形式經營。三小子用心經營。

之後擴充業務,佔據了小儀嘅車仔麵舊舖。

但味道出眾,童叟無欺。每次都飽暖滿足地離開。

近日見weekend市道較靜,特意去新店幫襯。點知。。。

入座後,侍應放低餐牌就離開,吩咐自己掃碼落單。

好啦,終於成功落單上菜。

飯嘅份量只得曰本茶碗一樣。

此外,飲品簡直令我哋大吃一驚😮⋯⋯

呢杯鳳梨茶攪勻後嘅化學作用係,變得無色無味無香。完全係飲緊杯冰水🧊。 同檯叫嘅珍珠奶茶,芋香xx, 只係有淡色,味道都係飲水一樣。

到底,「那個」發生了什麼事!!!
2024-07-01
2024-07-24 387 瀏覽
放假過左嚟奧運呢邊行街,搵到間台灣菜,個名好特別叫「那個」就試吓先,仲要有下午茶餐😍✨那個滷香雞球便當雞球係炸左之後再浸滷水汁,好惹味,好香脆,雞肉亦好嫩滑☺️✨滷香雞翅味道好濃郁既滷香雞翅,感覺好似滷左好多日咁,色香味俱全🤗✨蔥燒豬頸肉便當豬頸肉係浸滷水汁之後去燒的,味道也很不錯!✨香酥花枝丸加左孜然粉既花枝丸,味道更可口,口感好彈牙👍🏻✨南投炭培烏龍茶味好香濃既炭培烏龍,零糖份,茶味更突出😋✨蜂蜜麻糬白玉奶茶 好煙韌既麻糬白玉,好似飲緊糖水咁,同蜂蜜奶茶味道好夾😌糖水:差唔多食完,見到有松義仙草同緊那個聯盛既甜品,要點一點外賣返去試吓先😍難得有台灣地道甜品🤗✨芒果丸子愛玉凍中間有芒果沙冰,冰冰的,好適合夏天,仲有新鮮既芒果肉,丸子口感好Q彈😋✨仙草凍(波霸、芋圓、白玉丸子、仙草凍)個人好鐘意呢碗仙草凍,對仙草抵抗力係零,夏天嚟一碗真心爽皮😌芋圓煙韌度剛剛好,又唔會過甜😉

✨那個滷香雞球便當

雞球係炸左之後再浸滷水汁,好惹味,好香脆,雞肉亦好嫩滑☺️

✨滷香雞翅

味道好濃郁既滷香雞翅,感覺好似滷左好多日咁,色香味俱全🤗

✨蔥燒豬頸肉便當
豬頸肉係浸滷水汁之後去燒的,味道也很不錯!

✨香酥花枝丸

加左孜然粉既花枝丸,味道更可口,口感好彈牙👍🏻

✨南投炭培烏龍

茶味好香濃既炭培烏龍,零糖份,茶味更突出😋

✨蜂蜜麻糬白玉奶茶

好煙韌既麻糬白玉,好似飲緊糖水咁,同蜂蜜奶茶味道好夾😌

糖水

✨芒果丸子愛玉凍

✨仙草凍(波霸、芋圓、白玉丸子、仙草凍)

2024-07-22 235 瀏覽
🍽️食物方面:🐤嘉義雞肉拌麵💲75推 地道甜味嘅雞汁雞醬 建議加埋辣醬🐷玖香啤酒豬軟骨便當💲86肉好腍甜甜地 跟3款配菜(不定期更新)🍠夜市地瓜QQ球💲22熱辣辣 好煙靭 雙色 紫色甜啲🍟黑糖梅子地瓜薯條💲46飽肚之選 大條量多 黑糖醬+梅子粉🍵黑糖冬瓜茶/花壇翠玉💲26少甜就啱 重茶味記得留肚試甜品❗️松義仙草同那個聯盛🥭芒果椰香愛玉凍💲49天然嘅味 芒果好食 好椰同有淡淡蜜糖味🫘松義3號仙草凍💲41唔駛倒黑糖醬都夠味 仲有小芋Q,波霸,紅豆📷打卡方面:燈光柔和 個杯好靚 嘢食用木盤上🔈環境方面:新舖 大咗 舒服 可以坐耐d上菜速度快 staff好溫柔💬其他資訊:📍 那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ @nagetwfood大角咀利得街11號利奧坊地下G501-G503號舖💰人均💲190
🍽️食物方面:
🐤嘉義雞肉拌麵💲75
推 地道甜味嘅雞汁雞醬 建議加埋辣醬

🐷玖香啤酒豬軟骨便當💲86
肉好腍甜甜地 跟3款配菜(不定期更新)

🍠夜市地瓜QQ球💲22

記得留肚試甜品❗️松義仙草同那個聯盛

🥭芒果椰香愛玉凍💲49
天然嘅味 芒果好食 好椰同有淡淡蜜糖味

🫘松義3號仙草凍💲41
唔駛倒黑糖醬都夠味 仲有小芋Q,波霸,紅豆

📷打卡方面:

• 嘉義雞肉拌麵
  • 夜市地瓜QQ球
  • 芒果椰香愛玉凍
2024-07-22 325 瀏覽
大角咀台灣菜「那個」爆紅長龍小店,主打台式便當,包括滷排骨便當、古早味滷肉便當、鹽酥排骨便當,趁放假去左幫襯。那佪滷香鷄球便當一份滷雞球有五六件,採用先滷後炸既做法,唔會好「鞋」!葱燒豬頸肉便當油香四溢嘅蔥油撈飯,配上脆香厚身豬頸肉同啖啖肉,真係諗起都流曬口水啊!花枝丸料多實在,花枝的Q彈和滿滿的新鮮海味,完全滿足味蕾!燜好的雞翼軟腍入味,帶出陣陣雞肉的鮮香!最突出係甜品系列,玉文芒丸子愛玉凍各款仙草凍仲可以加仙草沙冰、椰子、芒果、西瓜冰露等等,完全透心涼!松義總匯仙草涷係經典甜品款式,仙草甜度適中,配仙草冰沙,三色手工芋圓、波霸、綠豆及爆椰Q。
那佪滷香鷄球便當
一份滷雞球有五六件,採用先滷後炸既做法,唔會好「鞋」!
葱燒豬頸肉便當
花枝丸料多實在,花枝的Q彈和滿滿的新鮮海味,完全滿足味蕾!
燜好的雞翼軟腍入味,帶出陣陣雞肉的鮮香!
2024-07-21 242 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗大角咀調查呢間台灣菜,餐廳喺大角咀起家,由小店去到現時全港有6間分店,早前曾因租約問題要闊別大角咀,最近原區重開,新店同樣走木系風格,座位闊落咗,更設有卡位,餐點仲多咗麵類選擇🍱古早味手工滷肉便當 $64🙋🏻‍♂️表示個滷肉便配上粉絲,炒蛋等配料,滷肉切底粒狀,份量超多,肉質軟腍,食落好有口感,味道香甜又有脂香🍲臺灣手工丸湯麵 $62🙋🏻‍♂️表示個麵底用上鮮關廟麵,係台南嘅特色麵條,經手工日曬,麵質軟滑Q彈,配上貢丸同花枝丸,啲丸手工製,口感爽彈,鮮甜多汁,湯頭係紅燒牛湯,味道香濃惹味🍗香酥脆雞 $28(跟餐加配)🙋🏻‍♂️表示個脆雞拳頭咁大嚿,炸到好酥脆,肉質嫩滑,仲有三種調味粉可以自行加配,餓底最愛秘製鹽酥粉,食落香口又提鮮🦐香酥臺南蝦卷 $18(跟餐加配)🙋🏻‍♂️表示個蝦卷炸到焦脆,食落口感彈牙,味道好鮮甜🍯阿里山蜜香烏龍(跟餐配)🧋黑糖波霸牛乳 $18(跟餐加配)🙋🏻‍♂️表示杯蜜香烏龍茶味甘香,飲落香甜,每啖都充滿芳香,杯牛乳同維記聯乘合作,用咗維記鮮牛奶配上黑糖同波霸珍珠,飲落充滿奶香,加上香濃嘅黑糖同粒粒波霸,口感層次豐富🥭芒果丸子愛玉凍 $47🟢夜市燒麻糬
古早味手工滷肉便當
🍱古早味手工滷肉便當 $64
🍲臺灣手工丸湯麵 $62
香酥脆雞
🍗香酥脆雞 $28(跟餐加配)
香酥臺南蝦卷
🦐香酥臺南蝦卷 $18(跟餐加配)
🙋🏻‍♂️表示個蝦卷炸到焦脆,食落口感彈牙,味道好鮮甜
🍯阿里山蜜香烏龍(跟餐配)
🧋黑糖波霸牛乳 $18(跟餐加配)
芒果丸子愛玉凍
夜市燒麻糬
🥭芒果丸子愛玉凍 $47
🟢夜市燒麻糬 $47
🙋🏻‍♂️表示個愛玉凍配上芒果肉,芒果冰同白玉丸子,食落愛玉口感嫩滑Q彈,芒果香甜,燒麻糬口感煙韌軟糯,配上開心果碎,味道清甜

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10