(非會員)
2010-07-18 28 瀏覽
之前有朋友話我聽,話呢條街新開左間日式拉麵館,咁岩早幾日又唔知去邊度食好,結果即興叫埋個同事去試新野。一坐低,咦﹗d”筷子坐咭”幾得意喎,都幾有新意。我自己就揀左”叉燒豬骨湯拉麵”,另外再叫多兩樣小食share。(1)叉燒豬骨湯拉麵﹕首先講個湯底先,個豬骨湯又好鬼死正喎,係好濃味,但又唔會好鹹,點菜個時,聽個侍應講,話咩d豬骨湯係朝朝新鮮煲佢八個鐘,唔怪得咁入味啦。食完個時,我同事竟然差唔多飲晒碗豬骨湯,係米咁誇張呀﹖哈…唔知邊個先係”生積”呢﹖成日話人地。d麵都幾彈口,而且完全食唔到有鹼水味,我係好怕個d鹼水味,一食到呢d味,我個胃就好似想反下反下咁。有幾舊豬腩肉,味道普通啦,通常都係咬走晒d肥肉唔食,反而個塊叉燒好味好多,肥瘦適中,口感唔錯,仲有隻半邊蛋,原來係溏心蛋黎架,連蛋白都好滑。講到拉麵,平時都食唔少,曾經有某一間係令我印象最深刻,初時係門口見到代言人張大poster,寫住話咩”日本最正宗拉麵”,以為實無揀錯啦,連食家都讚,點知食完之後,嘩﹗係超級勁鹼水味,d麵呀係黃甘甘架,一定無第二次囉,唔知代言人收左人地幾多錢呢﹖咁大整蠱,所以有時唔好太信d廣告,反而細細間個d有機會搵

講到拉麵,平時都食唔少,曾經有某一間係令我印象最深刻,初時係門口見到代言人張大poster,寫住話咩”日本最正宗拉麵”,以為實無揀錯啦,連食家都讚,點知食完之後,嘩﹗係超級勁鹼水味,d麵呀係黃甘甘架,一定無第二次囉,唔知代言人收左人地幾多錢呢﹖咁大整蠱,所以有時唔好太信d廣告,反而細細間個d有機會搵到好野。

(2)明太子雞翼﹕將d明太子釀入雞翼入面,唔錯丫,有少少辣辣地,有雞味,咬落去d肉好爽滑。

(3)日式餃子﹕d皮好脆,無乜燶,我鐘意佢係無乜油,入面d餡肉熱辣辣,好鬆軟,味道都ok。

其實呢度d人幾好,我最鐘意d侍應識笑,個感覺會食得開心d,初時唔知揀咩小食好,個侍應走埋黎好細心咁幫我揀,又好詳細咁講咩咩咩,得﹗我個人好簡單架姐,剩係話我知邊d好味就得喇,最後,走個時仲開埋門比我添。不過,我同事話點解呢間野連茶都無,佢扁晒咀,剩係比冷熱水招待客人,咁又係喎,好似未見過日式餐廳係無茶飲,況且綠茶包成本好低咋喎,呢樣真係要改善下先得喇。

我諗我會再黎食,丫﹗下次同d朋友去維園打波,近近地走過黎食番碗靚麵都好啵﹗嘿嘿
有心思的筷子坐咭
叉燒豬骨湯拉麵
溏心蛋
明太子雞翼
日式餃子
前天到百樂商廈開完會後本來想去火車頭吃碗麵便回家, 但在途中見到陳亦信在門口傾電話, 所以才發現這新開張的拉麵店, 店舖很細, 頭兩張是二人枱而最後的是一張很長的枱, 應該可以容納到十至十二人, 我點了一碗豬骨湯底的叉燒拉麵及一碟牛蒡小食, 真的要讚那湯底, 味道鮮甜 和九洲吃過的很相似, 因為有那陣酥味, 這更好的是湯上少了那層厚厚的油! 而waitress小姐說湯底是每天新鮮煲, 而叉燒肉質鬆化, 很不金! 冷食的牛蒡味道帶少許甘香加上麻油及糖, 用來送Sake 最一流!! 雖然只吃了這兩款但我一定會再去, 因為店面細小也只能快快吃完但因為店員熱情,友善及相當有禮貌 也享受了一個愉快速吃的晚餐!

2010-07-14
  • 豬骨湯底叉燒拉麵
2K
2010-07-08 9 瀏覽
1-7-2010好耐無去大坑, 是日趁 dinner 時間尚早, 2 人由灣仔行了過嚟就係為了睇吓食乜好, 都幾無聊. 路經呢間新拉麵店覺得幾吸引, 又試試.先來 welcoming 小食, 係漬四季豆: 四季豆幾爽身, 混點昆布一齊食, 冰冰涼涼的, 不過食落黑胡椒味較重, 有點辣及刺喉, 唔算十分喜歡.醬油湯底叉燒拉麵: 湯底熱得燙嘴, 更有層油「封面」 味道果真「醬油」亦夠濃鮮, 無 MSG 痕跡, 同「味吉」http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2019909) 的唔同, 卻差不多好飲, 幾喜歡 麵用白麵條而非較常見黃色又帶點「鹼水」嗰隻, 煮得爽身彈口, 配上醬油湯底的鹹香, 幾好食; 叉燒瘦多過肥, 但食落夠入味, 瘦部分鬆化軟腍, 肥部分就夠香夠「溶」, 幾好食; 隻蛋就唔溏心又唔係「味玉」, 麻麻哋. 幾好食的一碗醬油拉麵, 值得試試的, 不過當然唔好走去同東京的比較. 朋友食豬骨湯底叉燒拉麵... 豬骨湯底係店員的極力推介, 話每日用新鮮豬骨熬製, 又無落味精云
1-7-2010

路經呢間新拉麵店覺得幾吸引, 又試試.

醬油湯底叉燒拉麵: 湯底熱得燙嘴, 更有層油「封面」

朋友食豬骨湯底叉燒拉麵... 豬骨湯底係店員的極力推介, 話每日用新鮮豬骨熬製, 又無落味精云云, 試了少少覺得唔算十分濃厚, 但至少夠鮮亦的確無 MSG, 算係咁了; 不過朋友呢碗的叉燒又乾又硬實
, 搞乜鬼?

另加了一隻溏心蛋, 不過蛋黃唔溏心, 仲奇怪地好油又好「沙」, 質感似足月餅 d 鹹蛋黃
, 唔好食.

亦 share 食一客「菠菜雞翼」: 夠脆又唔油膩, 菠菜份量唔多, 不過夠香夠軟的; 雞肉雖然無乜肉汁, 但竟然幾嫩
, 都幾好食.

食物不錯, 服務亦好, 店員們好客又勁有禮貌, 希望唔淨係新開張先咁好吧.

每人約 $65 埋單, 印象不錯, 值得試試的.
welcoming 前菜
雙黃白蓮蓉?