2010-07-18
之前有朋友話我聽,話呢條街新開左間日式拉麵館,咁岩早幾日又唔知去邊度食好,結果即興叫埋個同事去試新野。一坐低,咦﹗d”筷子坐咭”幾得意喎,都幾有新意。我自己就揀左”叉燒豬骨湯拉麵”,另外再叫多兩樣小食share。(1)叉燒豬骨湯拉麵﹕首先講個湯底先,個豬骨湯又好鬼死正喎,係好濃味,但又唔會好鹹,點菜個時,聽個侍應講,話咩d豬骨湯係朝朝新鮮煲佢八個鐘,唔怪得咁入味啦。食完個時,我同事竟然差唔多飲晒碗豬骨湯,係米咁誇張呀﹖哈…唔知邊個先係”生積”呢﹖成日話人地。d麵都幾彈口,而且完全食唔到有鹼水味,我係好怕個d鹼水味,一食到呢d味,我個胃就好似想反下反下咁。有幾舊豬腩肉,味道普通啦,通常都係咬走晒d肥肉唔食,反而個塊叉燒好味好多,肥瘦適中,口感唔錯,仲有隻半邊蛋,原來係溏心蛋黎架,連蛋白都好滑。講到拉麵,平時都食唔少,曾經有某一間係令我印象最深刻,初時係門口見到代言人張大poster,寫住話咩”日本最正宗拉麵”,以為實無揀錯啦,連食家都讚,點知食完之後,嘩﹗係超級勁鹼水味,d麵呀係黃甘甘架,一定無第二次囉,唔知代言人收左人地幾多錢呢﹖咁大整蠱,所以有時唔好太信d廣告,反而細細間個d有機會搵
講到拉麵,平時都食唔少,曾經有某一間係令我印象最深刻,初時係門口見到代言人張大poster,寫住話咩”日本最正宗拉麵”,以為實無揀錯啦,連食家都讚,點知食完之後,嘩﹗係超級勁鹼水味,d麵呀係黃甘甘架,一定無第二次囉,唔知代言人收左人地幾多錢呢﹖咁大整蠱,所以有時唔好太信d廣告,反而細細間個d有機會搵到好野。
(2)明太子雞翼﹕將d明太子釀入雞翼入面,唔錯丫,有少少辣辣地,有雞味,咬落去d肉好爽滑。
(3)日式餃子﹕d皮好脆,無乜燶,我鐘意佢係無乜油,入面d餡肉熱辣辣,好鬆軟,味道都ok。
其實呢度d人幾好,我最鐘意d侍應識笑,個感覺會食得開心d,初時唔知揀咩小食好,個侍應走埋黎好細心咁幫我揀,又好詳細咁講咩咩咩,得﹗我個人好簡單架姐,剩係話我知邊d好味就得喇,最後,走個時仲開埋門比我添。不過,我同事話點解呢間野連茶都無,佢扁晒咀,剩係比冷熱水招待客人,咁又係喎,好似未見過日式餐廳係無茶飲,況且綠茶包成本好低咋喎,呢樣真係要改善下先得喇。
我諗我會再黎食,丫﹗下次同d朋友去維園打波,近近地走過黎食番碗靚麵都好啵﹗嘿嘿