2018-01-26 563 瀏覽
哈哈 呢一餐已經係考完試之後同同學仔去食餐好 於是去左道頓堀御好燒其實都想試好耐 因為可以大顯身手🤭我地八個人叫左個六人分享套餐前菜都係沙律同菜 唔岩我食😭不過其中一個有得燒煙肉 夾沙律幾正👍🏻佢有四款御好燒 包括#道頓崛炒麵#雜錦御好燒 加左啲醬汁 但都係有啲淡😂之後有#雜錦廣島燒 都有好豐富嘅海鮮最中意係食#芝士四重奏御好燒 正正子🤤之後仲有#鐵板燒 我最愛牛油帶子喔😝佢仲有豬腩肉同牛肋肉 都不錯的~_________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
哈哈 呢一餐已經係考完試之後
#雜錦御好燒 加左啲醬汁 但都係有啲淡😂
之後有#雜錦廣島燒 都有好豐富嘅海鮮
最中意係食#芝士四重奏御好燒 正正子🤤
之後仲有#鐵板燒 我最愛牛油帶子喔😝
佢仲有豬腩肉同牛肋肉 都不錯的~
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
2018-01-24 618 瀏覽
睇openrice 見到朗豪坊新開張了間自己整大阪燒既餐廳就想去玩下,當日大概7時到達,已經要等位,等了約半小時才可入座。餐廳在每台已放置圖文並茂的教學,好讓我這種平常只煮公仔面都可以變大廚。而計時器亦已有,所以只要跟足教學,失敗機率可以話係0。1cm厚切加拿大自然豬腩肉御好燒豬腩肉略嫌較肥,亦無法與其他餡料同時放入口,最後其實係各有各食。雜錦廣島燒呢個比上一個多步驟,雖然一定會整到,但相對較呢Hea. 而味道則不錯總括而言,玩一次ok la

1cm厚切加拿大自然豬腩肉御好燒

雜錦廣島燒
呢個比上一個多步驟,雖然一定會整到,但相對較呢Hea
. 而味道則不錯

總括而言,玩一次ok la
每次都見到好多人排隊~終於等左一個鐘!座位十分之舒服,亦唔算大油煙。野食好快就送到,有個好貼心嘅Menu教你點樣自己煮。又可以自己鍾意任意加多啲醬同埋紫菜木魚絲👍🏼👍🏼👍🏼間鋪頭嘅格局好有日本feel , 不過限時90分鐘我唔適合一大班朋友坐低傾計。嘢食有90分!一定會嚟多次~
每次都見到好多人排隊~終於等左一個鐘!
座位十分之舒服,亦唔算大油煙。

嘢食有90分!一定會嚟多次~

2017-12-30 1242 瀏覽
Langham place 感覺上多了很多食店道頓堀大阪燒進駐香港後 這分店應算最新下午茶時間人流不多可以輕鬆跟小朋友試試裝潢很日式 位置也很寬敞每張檯都有鐵板置中要小心所有鐵板都已恆溫190度入座時店員也細心提醒再用濕布舖上鐵板邊緣第一次燒不太知道燒的方法可以參考各種大阪燒的下材料次序個人覺得御好燒最方便只要所有材料攪拌好再下鐵板就可以了兒童版只要將材料放入麵糊攪拌後煎就可以 $42再附有雪糕黑椒牛肋肉御好燒 也是攪拌好煎就可以煎的時間分別是每面5分鐘建議可以分開一半燒 否則很快會放涼成品! 似模似樣的說其實功於炒麵醬汁及沙律醬 另有木魚粉及紫菜粉 味道一流挑戰廣島燒 比較複雜要分開燒好海鮮 再用炒麵醬炒麵 加蛋 再加入麵糊 要有層次地燒最後還是放棄了 儘管炒成一碟味道還是OK的如果不會燒也可請店員幫忙不過這經驗還是很好玩的大人小朋友也很enjoy Cooking mama的實現版
Langham place 感覺上多了很多食店

大人小朋友也很enjoy
Cooking mama的實現版

兒童DIY御好燒
2017-12-26 10519 瀏覽
自己喺日本食過大阪燒,但壽星女就未食過,所以我地專登擇呢間慶祝一番!由於六點半後不可以訂位,所以一放工就即刻沖上朗豪坊拎飛,等左半小時終於到我地個number喇,但大枱要再等,所以我地決定唔等大枱,五個人坐四人枱 la~研究完餐牌後,決定叫御好燒,廣島燒照住幅圖整就OK! 完全無難度!御好燒呢個做法最容易!將成碗野攪勻,然後將材料倒喺落左油既鐵板上煎,等5分鐘就翻轉另一邊~ 最後加上醬汁,沙律醬,鏗魚碎,紫菜,就係錦簡單,完成!賣相不錯吧⋯⋯係我整架,哈哈!剛好我個份裡面有年糕,煙煙韌韌,配上大量椰菜口感不錯廣島燒呢個步驟會多D.. 又要煎蛋又要炒麵又炒椰菜又炒肉,一路睇住一個從來不入廚房既朋友整呢個,非常過癮,哈哈!黎呢度每個人都要落手落腳,唔洗旨意坐定定等食,哈哈!同樣地,根據自己口味落醬汁。經驗所得炒麵要落多DD炒麵汁先夠入味~其實味道方面是沒什麼特別,只是每一款的材料有點不同,最後調味都是加上炒麵汁,醬汁,沙律醬,紫菜,鏗魚碎,不過可以同一班朋友一路玩一路食,的確係特別開心

研究完餐牌後,決定叫御好燒,廣島燒

照住幅圖整就OK! 完全無難度!

御好燒

年糕芝士

剛好我個份裡面有年糕,煙煙韌韌,配上大量椰菜口感不錯

廣島燒

黎呢度每個人都要落手落腳,唔洗旨意坐定定等食,哈哈!

2017-12-12 1476 瀏覽
本來約咗生日朋友打邊爐,後來改咗去呢度食, 見佢咁得意可以自己煮, 其實都幾好玩不過有點熱, 我個生日朋友叫咗個宮崎牛厚切,見到超失望,呢塊牛食咗我330蚊連埋加一,真係好唔值👿👿👿👿,其他食品都ok。 只係叫咗個牛非常之唔滿意,其他食物都可以,環境都可以。
2017-12-10
慶祝紀念
生日
2017-12-11 9485 瀏覽
一直都知道有呢間自己整大板燒既餐廳,但又唔想排隊,所以一直都未試過,今次趁住下午茶時間去,餐廳都坐滿八成,但唔洗等位就可以直入,正~~~第一次食都唔知揀咩好,因為餐牌入面有超多選擇,見到有呢個期間限定, 就揀左鱆魚御好燒 因為未整過,所以都驚唔識整。。。但餐廳一早預備好教學,教人點樣整唔同既御好燒,有圖有字一睇就明~ 個位對住塊鐵板,可以自己做大廚~ 旁邊有油同調味,可以根據自己既口味黎落 呢個就係鱆魚御好燒啦其實只要自己攪拌好就可以燒倒落去個鐵板度其實都傑傑地,唔算太難煎既,有D似煎蛋餅 煎到燶燶地就可以調味,但就唔好心急,因為都厚厚地,唔會太易熟,跟番店員教既時間黎煎就岩喇。呢個鱆魚御好燒個味其實同燒墨魚丸一樣。。。但都幾好味既,加上一燒好即刻食,好香口 因為係下午茶,所以都唔想食太多,甜品原本想點芝士厚pancake,但無。。。唯有點朱古力pancake 啦,都一樣係自己燒既 呢個一份都煎到六至七塊,口味比較乾,雖然有杯cream加朱古力醬但都係無乜味,兩個人食真係好飽呀。。。知道點多份咸既好過。。。 自己燒都幾得意,如果唔洗等位都會再試其他味,不過prefer咸多過甜。
一直都知道有呢間自己整大板燒既餐廳,
但又唔想排隊,
所以一直都未試過,
今次趁住下午茶時間去,
餐廳都坐滿八成,
但唔洗等位就可以直入,
正~~~

第一次食都唔知揀咩好,
因為餐牌入面有超多選擇,
見到有呢個期間限定,
就揀左鱆魚御好燒

因為未整過,
所以都驚唔識整。。。
但餐廳一早預備好教學,
教人點樣整唔同既御好燒,
有圖有字一睇就明~

個位對住塊鐵板,
可以自己做大廚~

旁邊有油同調味,
可以根據自己既口味黎落

呢個就係鱆魚御好燒啦
其實只要自己攪拌好就可以燒

倒落去個鐵板度其實都傑傑地,
唔算太難煎既,
有D似煎蛋餅

煎到燶燶地就可以調味,
但就唔好心急,
因為都厚厚地,
唔會太易熟,
跟番店員教既時間黎煎就岩喇。
呢個鱆魚御好燒個味其實同燒墨魚丸一樣。。。
但都幾好味既,
加上一燒好即刻食,
好香口

因為係下午茶,
所以都唔想食太多,
甜品原本想點芝士厚pancake,
但無。。。
唯有點朱古力pancake 啦,
都一樣係自己燒既
呢個一份都煎到六至七塊,
口味比較乾,
雖然有杯cream加朱古力醬
但都係無乜味,
兩個人食真係好飽呀。。。
知道點多份咸既好過。。。
自己燒都幾得意,
如果唔洗等位都會再試其他味,
不過prefer咸多過甜。
2017-12-03
97 分鐘 (堂食)
2017-12-10 1747 瀏覽
呢間餐廳之前經過已經好想試,今日6點半去拎飛,行完一大輪街,差不多7點半返去都仲未有位,可見呢間餐廳都幾受歡迎。叫左個廣島燒,因為有大板燒、又有炒麵,一次過試晒兩樣食物,岩晒得兩個人既我地!呢D係廣島燒既食材:本身都有D擔心唔識燒,但原來每張枱都會有張instruction guide住大家每個step,只要照住黎做相信一般都無咩問題!呢個就係廣島燒既半製成品喇!不錯吧!最後加埋d蛋黃醬、海苔粉、鰹魚粉⋯⋯呢個就係廣島燒既製成品,賣相的確唔錯呢,成功!我地再加左牛油帶子同雞肉帶子非常新鮮,燒完之後都仲食到佢陣鮮味雞肉就普通,無咩特別出色⋯⋯最後就係甜品喇!係出面食班戟就食得多,自己整就真係第1次⋯⋯製作材料:班戟既製作方法比起廣島燒簡單得多,應該都好難失手製成品雖然賣相唔算好好,但勝在味道唔錯!都算成功啦!呢間餐廳都幾有新意,比機會食客自己烹調屬於自己既鐵板燒,真係有有得食又有得玩,推介
呢間餐廳之前經過已經好想試,今日6點半去拎飛,
行完一大輪街,差不多7點半返去都仲未有位,
可見呢間餐廳都幾受歡迎。

叫左個廣島燒,
因為有大板燒、又有炒麵,
一次過試晒兩樣食物,岩晒得兩個人既我地!
呢D係廣島燒既食材:
廣島燒
本身都有D擔心唔識燒,
只要照住黎做相信一般都無咩問題!
廣島燒
呢個就係廣島燒既半製成品喇!不錯吧!

廣島燒
最後加埋d蛋黃醬、海苔粉、鰹魚粉⋯⋯
呢個就係廣島燒既製成品,賣相的確唔錯呢,成功!

我地再加左牛油帶子同雞肉
牛油帶子

帶子非常新鮮,
燒完之後都仲食到佢陣鮮味

雞肉

雞肉就普通,無咩特別出色⋯⋯

最後就係甜品喇!
係出面食班戟就食得多,自己整就真係第1次⋯⋯
製作材料:
軟芝士厚燒班戟
班戟既製作方法比起廣島燒簡單得多,
應該都好難失手

軟芝士厚班戟
製成品
雖然賣相唔算好好,但勝在味道唔錯!
都算成功啦!

呢間餐廳都幾有新意,
比機會食客自己烹調屬於自己既鐵板燒,
真係有有得食又有得玩,
推介
題外話/補充資料: 係等位既同時,餐廳門口有部電視會不斷播片,內容係各款鐵板燒既做法,各位可以一路等位一路溫習下點做廚師,咁先整到又有賣相、又好味既鐵板燒架嘛! 每張枱都有一個爐,所以不能避免食飽離開之後成身既衣物都會充斥住油煙味!
2017-12-03
60 分鐘 (堂食)
牛油帶子
雞肉
軟芝士厚燒班戟
軟芝士厚班戟
2017-11-25 2093 瀏覽
我們去食午餐,不用等候就已經可以入內用餐了,點了2個大阪燒和1個雜錦廣島燒,4個女生吃份量剛剛好,味道方面感覺可能因為醬汁問題全部味道差不多,但仍不影響食材味道,而且可以自己動手燒,真的十分有趣,十分推薦

2017-11-23
2017-11-23 1549 瀏覽
呢間嘢剛開在K11 我去5次 10次都爆多人/冇飛終於開咗分店啦 MK就腳加上Lunch time可以話係冇人 唔洗等!因為未食過 需要waiter講解 好彩冇乜人本身諗住自己整 最後都係要人服侍太多選擇 又未食過.....揀咗兩個 都唔知叫揀得好定差見到呢堆嘢已經頭都爆 對住個教學都亂哂龍......廢事冇得食... 求人吧好靚呀完成喎炒麵底好好食 同埋好飽好滯好食好玩 下次試埋其他款同埋pancake 先
呢間嘢剛開在K11 我去5次 10次都爆多人/冇飛
因為未食過 需要waiter講解 好彩冇乜人
本身諗住自己整 最後都係要人服侍

太多選擇 又未食過.....
揀咗兩個 都唔知叫揀得好定差

見到呢堆嘢已經頭都爆
對住個教學都亂哂龍......

廢事冇得食... 求人吧

好靚呀完成喎
炒麵底好好食 同埋好飽好滯

好食好玩 下次試埋其他款同埋pancake 先
2017-11-06
我哋係大阪旅行🇯🇵冇食到嘅大阪燒反而係香港食左🙄個日我哋晏就5點幾行完IKEA又順手去左餐廳到食左隻雞😂👦🏻一直話好飽好飽😂去到旺角都8點左右之後就去左等位啦👫由20號等到50號😖我哋兩個蠢到一個點🤦🏻‍♀睇唔到隔離有Mon可以自己㩒號碼飛😗企係到等店員出黎😂之後有一對情侶係到㩒先發現🙄傻下傻下😂😂但都只係等左半個鐘左右😌因為前面好多人等到走左😜-🔸道頓堀雜錦御好燒$98👅:❤❤❤(滿分為5個❤)話明雜錦就有好多嘢嘅😂有蛋,菜,蔥,蝦,紅薑,豬肉,墨魚,八爪魚🐙🍤🥚唔洗驚唔試整😆枱旁邊有張卡係教晒你整只要跟住D步驟做就ok👌🏻調味料例如D醬汁,沙律醬,紫菜同柴魚都係枱旁邊😆可以按自己喜好加😋好唔好食其實就真係一般嘅大阪燒😂料都比較少嘅🤔但一邊食又一邊有得挽都係開心嘅😂-🔹肉類雜錦炒麵 $88👅:❤❤❤(滿分為5個❤)本身兩個入去前都係好飽😵但食食下又覺得好似唔夠喉😝😝就追加左呢個啦🍜我哋加左呢個之後打算睇定點整📜發現卡上係冇嘅😗黎到之後就有店員同我哋講解點整啦👍🏻先炒肉🍖同菜到七成熟就可以加麵同魚湯🐟啦再炒炒就食得啦👅麵係預先已經煮熟的~😎麵好彈牙👍🏻肉因為炒太奈變左老雞🐥同老豬🐖😣牛
我哋係大阪旅行🇯🇵冇食到嘅大阪燒
傻下傻下😂😂
但都只係等左半個鐘左右😌
因為前面好多人等到走左😜

🔸道頓堀雜錦御好燒$98
👅:❤❤❤(滿分為5個❤)
話明雜錦就有好多嘢嘅😂
有蛋,菜,蔥,蝦,紅薑,豬肉,墨魚,八爪魚🐙🍤🥚
唔洗驚唔試整😆
枱旁邊有張卡係教晒你整
只要跟住D步驟做就ok👌🏻
調味料例如D醬汁,沙律醬,紫菜同柴魚都係枱旁邊😆
可以按自己喜好加😋
好唔好食其實就真係一般嘅大阪燒😂
料都比較少嘅🤔
但一邊食又一邊有得挽都係開心嘅😂

🔹肉類雜錦炒麵 $88
👅:❤❤❤(滿分為5個❤)
本身兩個入去前都係好飽😵
牛🐮因為👧🏻唔食嘅關係
另外燒就冇呢個問題😂😂
我哋會中意呢個多過大阪燒😛😛

🔸桃味骨膠原 • 燒酎 • 檸檬 • 梳打水 $32
👅:❤❤❤❤(滿分為5個❤)
係死八婆啊🍑
呢間如果要排隊嘅我哋兩個未必會再去😗
如果唔洗排嘅
可以考慮下🙈
2017-11-07 1721 瀏覽
尖沙咀分店3月的時候想訂位但要預約到5月,又怕walk-in要等太久,所以一直沒有機會試,9月時得知荃灣同旺角會開新店,所以等待今日可以到旺角一試。侍應送來時都有指導我們如何DIY,枱上亦有圖片圖文並茂。自行攪拌後放上煎爐上,每5分鐘翻轉一下,侍應都有幫忙翻轉及整理形狀。最後加上醬油,蛋黃醬,海苔,鏗魚碎就完成 。材料不少,味道亦很好侍應們好好人,幫忙我們將蔬菜切粒及炒麵調味。日式豆腐都好滑好味道

道頓崛豪華7品

最後加上醬油,蛋黃醬,海苔,鏗魚碎就完成 。

材料不少,味道亦很好

侍應們好好人,幫忙我們將蔬菜切粒及炒麵調味。
肉類雜錦炒麵

日式豆腐都好滑好味道
和風冷豆腐
2017-11-07
道頓崛豪華7品
肉類雜錦炒麵
和風冷豆腐
2017-11-04 1421 瀏覽
叫飛部機係壞既叫到35 號停左,唔貼紙話俾客知,我拎80號飛,當然行下街先啦,我地不斷等,完全唔知叫到幾多號,miss 左唔補飛都算啦,門口阿姐 d 態度可唔可以好d少少,真心唔休做,都唔駛 d 個態度趕客,永不幫襯 d 間,尖沙咀服務態度好好多
2017-11-04 1054 瀏覽
想試道頓堀已經好多個月,但試過係K11等左三次都等唔到,直到依家旺角有分店,先有機會試到今日放假六點鐘去到餐廳唔洗等位就有得入去喇!非常開心,非常期待呀不知道是否因為此店新開張,店內職員也比較生疏,而且一位看似比較資深的女職員對其他員工態度怎差,即時對餐廳大打折扣不過,難得有得位,唔理其他野,睇左餐牌先!最後點了兩個御好燒,同菇菇!鐵板已一早預熱,所以要非常小心不是用手點個鐵板!炒菇菇配有小牛油同煙肉,炒時真係好香,菇菇不會淡而無味!不過份量比較少,好快食曬luuuuuu燒完菇菇就要燒御好燒喇!我叫左依款御好燒係比較多蔬菜,所以比較難搞拌!搞拌後,便可倒入鐵板,其實只要跟住餐牌指示,一點都唔難自己煮!頓時覺得自己很有廚藝天份煎煎炒炒後,御好燒成日金黃色,差不多完成了!最後,於御好燒上塗上燒汁,灑上紫菜沙拉醬,自家製御好燒就大公告成喇所以食品價格都唔貴,又可以自己製作,一個好好的餐飲體驗!

鐵板已一早預熱,所以要非常小心不是用手點個鐵板!
炒菇菇配有小牛油同煙肉,炒時真係好香,菇菇不會淡而無味!

不過份量比較少,好快食曬luuuuuu

燒完菇菇就要燒御好燒喇!
我叫左依款御好燒係比較多蔬菜,所以比較難搞拌!

煎煎炒炒後,御好燒成日金黃色,差不多完成了!

所以食品價格都唔貴,又可以自己製作,一個好好的餐飲體驗!
2017-10-31
2017-11-01 1508 瀏覽
之前聽聞k11的分店要等上兩三小時才可以食90分鐘,所以一直等佢開分店。最近朗豪坊終於開咗分店,為免又排個死去活來,係星期二的哈囉喂晚上幫襯,七點三拎飛,七點十入座。由於塊鐵板有一定長度,所以就算得兩個人,都係坐四人位,所以兩個人的話坐得蠻鬆動。由於限時90分鐘,等位時已揀定心水,一坐下便急不及待下單。叫了一個海鮮大阪燒(有明太子的)同一個廣島燒(因為想食同試下炒麵),一個蒸蔬菜,一杯白桃梳打同一杯鮮柚子sour,埋單連加一$330,有得食、玩,雖然限時,但整兩個燒餅還是夠時間的。不過由於我們遲了放籠仔蔬菜上鐵板蒸,所以最後才食菜。份量不多,有2粒車厘茄,兩粒冬菇,四片薄切南瓜,三(四?)片薄切紅蘿蔔,兩條粟米芯配小量椰菜墊底,好像是48,有點貴,但最後吃點菜都不錯。煎大阪燒時有寫清楚每個步驟及有鬧鐘計時,跟足時間基本都熟,味道也不錯,唯一美中不足的是大阪燒的鏗魚絲變成鏗魚碎,少了點視覺效果。個人認為大阪燒較廣島燒易整,因為我們做的那個廣島燒,炒麵同餅散了,完成唔似一個燒餅,但味道是無問題的。廣島燒做得靚的話應該很有滿足感。下次再挑戰。雙手沾滿燒烤味,但衣服就無味,所以抽風都算良好。由

雙手沾滿燒烤味,但衣服就無味,所以抽風都算良好。

由於胃容量有限,下次要試多次廣島燒同做pancake