小麵館超水準發揮,媽媽湯底配脂香牛小排,滿足🤘🏻!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐮 香煎牛小排鮮茄濃湯烏冬 HK$58・味道:睇相都知個牛小排幾正!好重肉味,煎到五成熟逼啲牛脂出嚟,好香!蕃茄湯好似屋企嘅蕃茄薯仔湯咁,正!・口感:烏冬好煙韌幾surprise,牛嘅份量都唔少,唔韌有咬口,有厚度嘅肉肉食落好滿足,超水準發揮!🥬 油菜 HK$20・味道:雖然部分有啲苦,但腩汁搭夠。・口感:淋身~🍗 香煎雞脾扒鮮茄濃湯烏冬 HK$58・味道:雞髀扒好juicy,外皮煎到焦香微脆,好食!蕃茄湯同樣出色,媽媽的味道🥰・口感:份量夠多,厚肉食落啖啖肉大滿足!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:唔起眼嘅店舖,物超所值嘅味道,值得一戰!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
小麵館超水準發揮,媽媽湯底配脂香牛小排,滿足🤘🏻!

🐮 香煎牛小排鮮茄濃湯烏冬 HK$58
香煎牛小排鮮茄濃湯烏冬

🥬 油菜 HK$20
・味道:雖然部分有啲苦,但腩汁搭夠。
・口感:淋身~
油菜

🍗 香煎雞脾扒鮮茄濃湯烏冬 HK$58
・口感:份量夠多,厚肉食落啖啖肉大滿足!

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:唔起眼嘅店舖,物超所值嘅味道,值得一戰!

2024-03-19
香煎牛小排鮮茄濃湯烏冬
油菜
2024-04-30 197 瀏覽
今日去北角做嘢,一向唔熟港島呢邊嘅食肆,經過呢間麵館,見細細間,諗住入去快食,都唔預期有驚喜,但食完佢嘅牛坑腩河,講真,好耐未試過香港食碗粉麵會有咁大驚喜!!啲牛腩真係正到你唔信,又冧又香,久遺了嘅真係牛腩味!!一定會專登返嚟再試!!睇間舖頭應該係家庭形式經營,雖然舖內坐位有啲迫,(都係香港食肆嘅特色!😆)但枱櫈都算整整齊齊,打理整潔,樓面阿叔一個人做嘢都冇話黑口黑面,香港依家嘅服務水平來講,已經算中上服務質素!!價錢又合理,因為本人無牛不歡來說,絕對超值!!值得推介比愛食牛一族!!
  • 牛坑腩係必食
2024-02-27 587 瀏覽
餐廳主打牛腩麵 令我最驚訝既係牛腩、坑腩、牛筋、金錢肚同埋崩沙腩既價錢都非常合理 徘徊係$50-70~ (視乎你叫湯麵或撈麵)😍👍🏻 選擇又好多!留意返如果想要崩沙腩就要早少少去啦🤫 我果日大概12:45pm食 已經聽到話埋嗮!除左清湯腩麵之外 餐廳仲有蕃茄湯麵🍜 身為番茄愛好者 我就決定試試🩷香煎牛小排鮮蕃茄濃湯烏冬 ($58) 麵可以選擇烏冬或者米粉的 我選了烏冬 應該係讚岐烏冬 偏淋身 唔係超級彈牙 麵條偏粗重頭戲黎到個蕃茄湯 真係好飲到我成碗飲嗮我都無罪惡感😛 主要原因係好多蕃茄 好大塊🌟真係無咩味精 仲有少少洋蔥吊下味 令到湯底更加香甜 牛小排都非常高質 遠遠超出我期望🫶🏻 牛小排煎得好香 原本塊肉既質素都好好 肥瘦比例均勻 好重牛味!🐮味道: 🍅🍅🍅🍅/5 📍道生麵館 (北角)地址:北角英皇道560號健威坊LG樓L15號舖
除左清湯腩麵之外 餐廳仲有蕃茄湯麵🍜
身為番茄愛好者 我就決定試試🩷

香煎牛小排鮮蕃茄濃湯烏冬 ($58)
重頭戲黎到個蕃茄湯 真係好飲到我成碗飲嗮我都無罪惡感😛
主要原因係好多蕃茄 好大塊🌟
真係無咩味精 仲有少少洋蔥吊下味 令到湯底更加香甜
牛小排都非常高質 遠遠超出我期望🫶🏻

味道: 🍅🍅🍅🍅/5

📍道生麵館 (北角)
地址:北角英皇道560號健威坊LG樓L15號舖
香煎牛小排鮮蕃茄濃湯烏冬
2024-02-27
香煎牛小排鮮蕃茄濃湯烏冬
2024-01-19 726 瀏覽
呢間野由開幕至今,我都幫襯過好幾次,而每次都保持到食物質素,我諗最主要原因係食材有限供應,好食既牛坑腩當日賣哂就算,未計最好食既崩沙腩 (我咁耐只食過一次) 。下次一定要同老闆問下幾時返貨,再衝過去食。⭐️牛坑腩幼麵(加底) 配凍檸水牛坑腩係真牛坑腩,肉同脂肪既分布有致,非常有肉味同咬口,非常出色 (食左幾次都係呢隻味)。如幼麵都係好爽冇乜簡水味。食完碗熱辣辣既麵配返個凍檸水,真係perfect match。⭐️牛坑腩撈麵撈麵比湯麵類貴10蚊,牛坑腩既份量都好足,仲送左少許生菜減少食後油膩感,亦有撈麵既指定例湯,配埋凍檸茶冇投訴👌

⭐️牛坑腩幼麵(加底) 配凍檸水

⭐️牛坑腩撈麵
〔香煎牛小排鮮茄濃湯米線 $58〕鮮茄湯底濃郁而不假,帶有洋蔥香,牛小排軟嫩帶有嚼感,油脂豐富,以呢個價錢食到牛小排 🉐🉐🉐米線口感一般,建議下次試烏冬〔清湯坑腩麵 $55 +$5 伊麵〕上網睇review已經見到好多好評,話肉質鮮嫩,肥瘦適中,朋友都話的確好食👍🏻📍道生麵館北角英皇道560號健威坊LG樓L15號鋪
〔香煎牛小排鮮茄濃湯米線 $58〕

北角英皇道560號健威坊LG樓L15號鋪
香煎牛小排鮮茄濃湯米線
清湯坑腩伊麵
2024-01-05 367 瀏覽
呢間舖既牛坑腩飯真係好好食!上菜果時,我被佢既外觀吸引左。靚牛腩片襯住白飯,超級吸引。第一口入口,牛肉超級鮮嫩,嘴入面充滿濃郁的牛肉香,肉質細嫩,味道豐富,每一口都超有層次感。服務態度都好好,服務生熱情友善,用餐經驗相當愉快。總之,呢碟牛坑腩飯絕對係一場美味既享受。食物同服務都超級好!如果你係牛坑腩迷,一定要去試下呢間既牛坑腩飯。相信你都會留底美好既回憶!
2024-01-04
1️⃣ 腩角 📐 實為崩沙腩嘅其中一小幅,所以相對上係比較矜貴,連住崩沙腩,內裏沒有過多嘅油,食起嚟比較爽,富有彈性嘅骨膠厚。查實冇肉喺入邊又唔似樣,所以要連住少少肉,絕對屬於牛肉中嘅珍品。呢種罕有嘅部位,食落去爽嫰唔黐牙,甘香亦唔會油膩。 每日供應嘅數量極少,絕對值得一定要細心品嚐!2️⃣ 腩包 ㊙️ 有一半係牛筋嘅位置,肉嘅部份比較少,但係連住牛筋位置嘅油脂,卻係成個成份腩最香嘅位置,彷彿好似有食dry aged牛扒上脂肪有少少藍芝士味嘅感覺🫨 外形絕對不討好,但卻結合左濃郁嘅肉味、脂肪嘅甘香、牛根嘅爽脆👍🏼3️⃣ 腩頭 ㊙️ 油花分佈均勻,爽脆嫩滑,有牛肉鮮甜,口感爽彈又軟糯,肉味香濃,可遇不可求!👍🏼📍 道生麵館北角英皇道健威坊

📍 道生麵館
北角英皇道健威坊
2023-10-25 391 瀏覽
今次出去港島有野做,之前有朋友話呢間牛腩河好好食要黎試,我mark低左黎開就梗要試下有幾正啦😏我就聽佢講叫左清湯牛三寶河($68),佢係包括有牛腩,牛筋,牛肚,呢個牛腩真心好食,炆得好入味,個樣好似好肥咁但其實食落唔膩,牛筋滑嘟嘟都一樣夠味好食,金錢肚就爽口彈牙,呢碗河真係冇得輸🤩另一碗就叫左香煎雞髀扒鮮茄濃湯烏冬($58),呢個係見隔離枱叫我又跟住叫既😂 佢個雞扒煎得好好,塊皮岩岩好脆脆地,雞肉好有肉汁,個蕃茄湯都整得好味,呢碗都覺得正呀👍🏻最後仲加左個炸魚皮($20),炸魚皮整得夠脆,唔會太鹹,點小小湯度即食岩岩好✌🏻如果鐘意食牛腩呢間真係要特登黎食,太好味,遠少少都唔怕,最緊要好食,價錢算係適中,我自己就會再黎呢度食😋

2023-09-20
2023-10-23 236 瀏覽
之前聽朋友介紹過呢間清湯腩,剛好今日放假,一家大細就過嚟試試。剛坐低,細仔捽了捽鼻,店員竟然留意到並馬上遞上紙巾予小朋友抹鼻,這種貼心,真的很難得,未食已好感度倍增。由於小朋友胃口細,我們只叫了一碗崩沙腩坑腩河粉、一碗雞扒茄湯烏冬同一碗蘿蔔。蘿蔔鮮甜無渣,入口即溶。清湯腩果然係此店名物,牛腩不痴牙,咬斷毫不費勁,河粉亦很滑,十分出色。雞扒烏冬最後上桌,因煎雞扒時間較耐,賣相很好,但因牛腩太出色,相比之下,雞扒已吸引不到我。小朋友很喜歡番茄濃湯,不斷飲湯底。我相信我一定會再幫襯此店,一來以這價錢可以食到如此質素的牛腩,性價比絕對高,另外餐廳對小朋友十分友善,除了我提及的遞紙巾外,店員亦主動問我需不需要小碗,有時食物再好,也不及這些小細節來得令人印象深刻,加上店內坐位亦算闊落,用餐環境舒適,所以下次來北角,此餐廳應該會是我的首選
崩沙腩坑腩河粉,蘿蔔
雞扒茄湯烏冬
2023-10-23
  • 清湯腩
2023-10-05 246 瀏覽
原本以為不外如是,結果嚇咗一跳。同朋友嚟食,叫了一碗牛腩河,一碗牛小排的蕃茄米線。兩者的牛肉牛味也十分出眾。特別是牛小扒,肉汁幾乎要流出來。分量方面,尚算足夠成年男性午餐份量。裝修都比普通牛腩麵店為美觀。枱面貼有土耳其花磚,非常適合拍食物照片。美中不足之處有二,首先的是牛腩沒有牛筋,如果有一定更加出色。第二,要添加飲品比較貴,差不多10多元才有一杯普通的凍檸茶,飲品性價比比較低。雖然如此,總結來說一定會嚟再食。
原本以為不外如是,結果嚇咗一跳。
  • 牛小排
坑腩墨丸撈粗,坑腩牛味濃郁油香滿滿,肉質爽口唔黐牙,清湯鲜甜有肉味,飲左冇口渴,墨丸相對平凡但勝在咸味適中(唔知點解而家周圍d墨丸成日好咸,太咸),咬落爽爽地,好大碟,好多坑腩,份量十足,食完會好飽好飽,似食完大塊牛扒咁,環境舒服乾淨,性價比高,值得支持。
2023-08-16 249 瀏覽
第一次黎呢間係健威坊既麵鋪店內裝修一般,座位唔算多但衛生整潔重點在於食物有心機食完成碗蕃茄牛小排河粉,一啲都唔口渴,食得出係無落味精,健康之選同啲大集團好唔同,太肚餓食咗幾塊牛小排先記得影相🤣熱奶茶好飲,有特色牛小排牛味濃,正第一次食湯河係會食得哂啲配料精神!值錢亦都算公道好難得開係港島既店鋪但都無收取天價宜家好多店鋪都係比大集團食哂,難得仲有一間咁特色既店鋪仔係一間食完會令人記得想回頭既店值得支持既小店😆😆
第一次黎呢間係健威坊既麵鋪
店內裝修一般,座位唔算多
但衛生整潔
重點在於食物有心機

同啲大集團好唔同,太肚餓食咗幾塊牛小排先記得影相🤣
熱奶茶好飲,有特色
牛小排牛味濃,正
第一次食湯河係會食得哂啲配料
精神!
值錢亦都算公道
好難得開係港島既店鋪但都無收取天價
宜家好多店鋪都係比大集團食哂,難得仲有一間咁特色既店鋪仔

係一間食完會令人記得想回頭既店
值得支持既小店😆😆
蕃茄牛小排河粉
蕃茄牛小排河粉
  • 蕃茄湯牛小排河粉
香港的良心企業食店,因崩沙腩,坑腩和清湯腩同一價錢,抵食價錢合理,清湯腩和坑腩等是有質數而且飽肚,沒味精,湯底和牛腩不油膩,吃麵可以連湯也飲埋,尤其坑腩肥瘦適中,牛小排也是不錯之選。態度很好,對客人招呼周到,老闆善談,員工友善,香港的有質數的良心企業食店,喜歡吃牛腩的必試食店之一。
2023-08-12
  • 坑腩 牛小排等麵食
最近同港式粉麵好有緣,好多新開嘅港式粉麵都相當有水準😎👍🏻繼上次西環有特色鵝腸撈外,今次黎到北角嘅「道生麵館」就以牛腩取勝!最令人嘆為觀止嘅係佢地不論牛腩、坑腩定崩沙腩都係同樣價錢😍 認真抵食🤤《 清湯坑腩牛筋河 》 $65 4.5 / 5 淨係睇到賣相都流晒口水😍 估唔到份量咁多👍🏻 坑腩仲要肥瘦適中,牛嘅紋路好靚~ 食落入口得黎亦唔會太咸,反而牛嘅鮮味頗濃郁🤤 而牛筋亦有另一個要𝘏𝘪𝘨𝘩𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵嘅細心位,除左白雪雪事前清洗工夫做得好足之外,食落亦乾淨無毛無太多油脂包住👍🏻 所以食得好放心😋整體店舖雖小未算坐得好舒服,其餘單點時菜亦較貴,不過腩肉的確出色而且份量都多😎 係北角區又多個好選擇👍🏻———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸打卡able度:💛💛💛💛🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛———————————————

《 清湯坑腩牛筋河 》 $65 4.5 / 5

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
2023-07-24 180 瀏覽
lunch打算買個外賣快食,於是就外賣左個紫菜四寶河🥣首先間鋪頭俾漏左紫菜俾我,其次我拎外賣時再三確認有冇擺辣椒油,店員確定係有擺,結果拎到返去係冇辣椒油既🥲🥲食呢d魚蛋粉類既 對我黎講 辣椒油可以話係靈魂 彤寶今日係好想食紫菜,但係兩樣都冇😵😵我廢事再行番出去蒲頭到所以照食啦…四寶=牛丸,白魚蛋,魚片頭同埋墨丸其中牛丸同魚片頭都OK,但係墨丸甚有腥味,而且口感比較鬆散,白魚蛋可以話係難食,好似食緊舊粉咁,湯底味道不過不失啦😳呢碗粉盛惠$55外賣+$2,性價比低😂
lunch打算買個外賣快食,於是就外賣左個紫菜四寶河🥣
四寶=牛丸,白魚蛋,魚片頭同埋墨丸
呢碗粉盛惠$55外賣+$2,性價比低😂