2024-07-22 715 瀏覽
湖南风味,味道正宗,肉质鲜嫩,服务热情,位置方便,上菜速度快。推荐鲍鱼辣椒炒肉、茶油炒土鸡、鱼汤白豆腐、家常炒丝瓜,老面画卷,擂椒皮蛋,大蒜炒腊肉,砂锅煨猪脚。
2024-07-21 760 瀏覽
內地連鎖攻港尋求業績增長點,碰上了10萬高才來港,外加經濟下行,對中低端的內地菜系需求增加,造就了農耕記大排長龍的景象。今日好奇一試,對它的招牌鮑魚辣椒炒肉頗為失望。所用尖椒尤如青椒不見椒香,豬肉太老,豬油喳放得太保守,反而油又太多不夠乾身。鮑魚放得有點叫我莫名其妙,很可能是為了合理化$128的售價?整個招牌不夠香沒亮點,唯一好處是還算便宜。另外絲瓜量也很多,切得盡顯刀工,我是指切菜機的刀工。一餐下來兩人埋單$259, 不算飽,感覺很像是湖南菜系的大牌檔,但就這個招牌炒肉,我和農耕記以後應該也無緣了,還是等費xx來香港吧!

2024-07-19 653 瀏覽
孩子很爱吃,全家都喜欢!正啊😄!辣得很正宗,色香味俱全,服务的姨姨态度很好!餐厅的装修风格也是很舒服,灯光很亮堂.大家可以尝试一下那个辣椒炒肉,鲜滑嫩香真的棒棒哒🎉
孩子很爱吃,全家都喜欢!正啊😄!
大家可以尝试一下那个辣椒炒肉,鲜滑嫩香真的棒棒哒🎉
2024-07-19
跟好辣的人午餐就是開心~🥰😄👉樟樹港辣椒炒肉~來到農耕記一定要吃真的樟樹港辣椒~青辣椒又甜又嫩又辣~太好吃了~必食推介no.1~👍😍🤤😋👉招牌湖蝶魚~魚肉爽脆Q彈~雖然一個🌶️但越吃越辣~必食推介no.2~👍😍😋🤤👉大碗花菜~我每次吃湘菜必點花菜~😍🤤😋👉香水檸檬茶~巨大杯~兩個人都夠飲~👍**既滿足又過癮嘅美味湘菜~😍😋🤤🥰***食飽飽仲打包一份招牌湖蝶魚同大碗花菜夜晚同小寶貝撐檯腳~🫢🫢🫢#農耕記~湖南土菜~直營門店已超過100家(包括香港、新加坡、馬來西亞及國內)#湖南土菜#湘菜
跟好辣的人午餐就是開心~🥰😄

#湖南土菜
#湘菜
香水檸檬茶
  • 招牌蝴蝶魚
店面裝修擺放咗好多湖南嘅調味醬料,座位寬敞舒適🥰充滿農家氣息晚餐時段我哋點咗三餸一湯✨招牌蝴蝶魚蝴蝶魚肉質爽口,啖啖肉😉無刺骨,微辣,炒起嚟都幾有鑊氣夠香口✨砂鍋煨豬腳 👍🏻👍🏻豬腳肉質炆得好軟淋咬落滿滿膠原感🥰 底下仲有好多粟米粒🌽好好餸飯,而且呢味餸係唔辣嘅小朋友都啱食👍🏻👍🏻👍🏻✨衡陽鹵菜入面有豬耳,牛肚,滷肉,麻辣味濃😍惹味得嚟好餸飯✨松茸士雞湯細細一碗燉盅,但材料滿滿,入面有齊松茸、雞肉、瘦肉,飲落清香鮮味👍🏻👍🏻

晚餐時段我哋點咗三餸一湯

✨招牌蝴蝶魚
蝴蝶魚肉質爽口,啖啖肉😉
無刺骨,微辣,炒起嚟都幾有鑊氣
夠香口

✨砂鍋煨豬腳 👍🏻👍🏻
豬腳肉質炆得好軟淋
咬落滿滿膠原感🥰
底下仲有好多粟米粒🌽
好好餸飯,而且呢味餸係唔辣嘅
小朋友都啱食👍🏻👍🏻👍🏻

✨衡陽鹵菜
入面有豬耳,牛肚,滷肉,
麻辣味濃😍惹味得嚟好餸飯

✨松茸士雞湯
細細一碗燉盅,但材料滿滿,
入面有齊松茸、雞肉、瘦肉,
飲落清香鮮味👍🏻👍🏻
2024-06-26 468 瀏覽
未食過湖南農家菜嘅我🌱去咗「農耕記 湖南土菜」初嚐一下😲.鮑魚辣椒炒肉🥘鮑魚細細隻🥲但勝在有大量😌質感彈牙,皮椒香軟🌶️用上土豬前腿肉🐖肉質無咁乾😋仲有爽脆白木耳😆不過略嫌有啲油膩🥺.擂辣椒皮蛋🧉溏心皮蛋加上辣椒🫑蒜蓉🧄充滿蒜香同醋香🤤.松茸土雞湯🥣入口清甜細膩🐓😋.鹹蛋黃燒賣🥟外表係小籠包造型😍入面餡料主要係糯米同鹹蛋黃🍚🥚軟糯鹹香😗而且好飽肚😉.霸氣玉油柑🥤玉油柑味道酸甜清新🍋‍🟩.茶水(2位)🫖淡淡香甜花果味🌼
未食過湖南農家菜嘅我🌱去咗「農耕記 湖南土菜」初嚐一下😲
擂辣椒皮蛋🧉溏心皮蛋加上辣椒🫑蒜蓉🧄充滿蒜香同醋香🤤
松茸土雞湯🥣入口清甜細膩🐓😋
霸氣玉油柑🥤玉油柑味道酸甜清新🍋‍🟩
茶水(2位)🫖淡淡香甜花果味🌼
  • 鮑魚辣椒炒肉
  • 鹹蛋黃燒賣
無意中搜尋深圳美食資料的時候,看到別人介紹《農耕菜》,他說在內地非常受歡迎,也很有特色和好味😋,所以今次就帶埋兩老來黃埔這一間分店試試。我們三個人,叫了四款食物,有大碗花菜🥬,小炒豬肝🐷,招牌湖蝶魚🌶️,香芋蒸排骨🐷,鹹蛋黃燒麥🥚。大碗花菜🥬$68 -媽媽說最喜歡這一個,爽口帶微辣的花菜,味道惹味,同埋份量也頗大份,幾好幾好😋!小炒豬肝🐷$88 -我係豬潤嘅Super fans🤣!因為唔好牛肉,所以喜歡食豬潤補血,一有豬肝就會即刻嘗試,味道尚可,略嫌豬肝比較薄,所以口感偏硬,我比較喜歡那些起沙厚切豬潤。招牌湖蝶魚🌶️$98 -爸爸喜歡吃魚,所以佢好鍾意這個菜式,一來冇骨,二來魚肉好爽,三來帶有微辣,本身對於興趣不大的我,因為冇骨,所以都會多吃幾件,不過我更加喜歡這菜式中的伴菜🤣,送飯一流!香芋蒸排骨🐷$88 -如果喜歡吃芋頭,這個是一個好好嘅選擇,因為芋頭起沙,口感好好,份量也很多,至於排骨就似配角多啲。鹹蛋黃燒麥🥚$39 -初頭上網睇相以為這個是燒賣,原來是糯米飯包住鹹蛋黃,味道也幾特別。另外仲嗌咗杯檸檬茶俾爸爸,我爸爸第一次去內地的餐飲點光顧,見到個杯超大的檸檬茶,他說大開眼界🤣🤣,好

小炒豬肝🐷$88

招牌湖蝶魚🌶️$98

香芋蒸排骨🐷$88

鹹蛋黃燒麥🥚$39

另外仲嗌咗杯檸檬茶俾爸爸,我爸爸第一次去內地的餐飲點光顧,見到個杯超大的檸檬茶,他說大開眼界🤣🤣,好似飲極都飲唔完。整體用餐感覺也不錯,那裏的姐姐也很有禮,下次試吓午餐來,因為午餐都好抵食,只需要$58一份。

招牌湖蝶魚🌶️$98
香芋蒸排骨🐷$88
鹹蛋黃燒麥🥚$39
2024-06-21 338 瀏覽
農耕記開咗係屋企附近啦, 冇試過湖南菜嘅我梗係要挑戰下佢😋 因為食飯時間人好多所以要排一陣,但係值得加分嘅係佢門囗有啲零食同飲品比等緊位嘅人非常貼心等咗15分鐘就可以入座啦!我哋叫咗招牌湖蝶魚,份量好大就咁睇有30塊度,食落去好爽口好脆而且咸味啱啱好,辣味適中好易入囗,佢仲可以揀唔辣同少油,啱哂食唔到辣嘅朋友✨見隔離叫咗個大碗花菜幾靚我又叫咗個,上菜時熱辣辣好惹味,個菜炒得啱啱好唔會過熟而且啲菜好鮮甜,辣味同樣可以自由選擇👍 會再encore呀!我朋友之前係大陸好鐘意食炒蛋所以都叫咗個青椒炒土雞蛋挑戰下,價錢唔算貴$58,不過呢個個人認為不過不失冇咩特別驚喜🤣最後叫咗個炒鍋酸菜肥腸,同樣有個蠟燭保温,值得一讚嘅係佢嘅肥腸肥膏唔算好多,炒得好香又唔腥,周圍仲有少少菜同洋蔥,同樣好惹味👍👍👍整體黎講我覺得係值得一試,味道幾好服務都好出色👍👍👍

整體黎講我覺得係值得一試,味道幾好服務都好出色👍👍👍
2024-06-18 372 瀏覽
First try諗住父親節去試下,點知令我們非常失望。首先,份量實在是太少了,價格卻一點也不便宜。我感覺自己餓坐在那裡,完全吃不飽。其中叫了招牌鮑魚辣椒炒肉令我十分失望,鮑魚只得寥寥幾隻,而且只有尾指手指甲咁大,真係近視深啲都搵唔到佢所謂嘅鮑魚喺邊,肉又得幾片加一大堆辣椒收你$128+10%完全不能接受。另外,他們的烹飪方式也有問題,菜品中油脂含量太高,讓我覺得很膩。油膩的感覺一直盤桓在口中,吃起來很不舒服。餐廳是時候該檢查一下自己的烹飪技巧了,應該減少油料的使用量,同時也要注重份量的合理性。我真的很失望,這一次的就餐體驗實在是不太好,完全不推薦!

鮑魚辣椒炒肉
近年來都喜歡去深圳覓食,但是有不少內地的餐廳都進軍香港,今次吃的這間叫農耕記,位於黃埔商場的美食坊,環境乾淨裝修企理用心皺皮辣椒炒牛肉 $168平時去內地都喜歡吃炒黃牛肉,這個菜式很特別,上桌時候盤子很大,滿滿的紅辣椒碎、新鮮量多的香菜拌炒黃牛肉,入口不算很辣,但肉質十分鮮香惹味,真是絕對不會錯的下飯菜 。 菜式可以選少油,不用怕過份油膩鮑魚辣椒炒肉 $158這個上桌時候用熱爐保暖,吃到最後都是熱騰騰的。喜歡吃辣的我平時都會用尖椒炒肉,這個菜的尖椒很新鮮,炒後仍然很爽脆又有辣味,肉是比較瘦的豬肉,還有白木耳和小鮑魚,妥妥的米飯殺手,一碗米飯都不夠吃,泰國茉莉米飯飯香味濃滿杯維C橙 $22 橙汁很清新很fresh,一邊吃肉一邊喝十分解膩。每杯有整整1公升,很大杯!📍 農耕記 湖南土菜 (黃埔天地) (紅磡)紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖

皺皮辣椒炒牛肉 $168

鮑魚辣椒炒肉 $158

滿杯維C橙 $22

📍 農耕記 湖南土菜 (黃埔天地) (紅磡)
紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖
2024-06-13 253 瀏覽
最開心係依家想食乜都有得食😋放假唔想煮,今日嚟呢間新開同出名嘅店家常飯菜晚餐!🍽️ 蒜蓉粉絲蝦仁本身想簡單食個晚餐叫咗個蒜蓉粉絲蝦,小菜配飯全家分享,點知上枱好有驚喜,大大碟鮮蝦排到靚靚,連埋粉絲即場開爐喺你面前整熟😍8分鐘,Lisboy睇住啲鮮蝦由生變熟好開心!鮮蝦再過一個滾水先再比Lisboy食,但蝦都鮮味十足🦐🍽️ 鮑魚辣椒炒肉由於公公過咗嚟探我哋,即刻叫咗呢個招牌菜鮑魚辣椒炒肉😋一樣比較特別,又係即場爐火整熱,味覺同視覺嘅享受!食到粒粒鮑魚仔大家都食得好開心😆🍽️ 家常炒絲瓜食咗咁多肉,我地揀咗呢個炒絲瓜俾Lisboy配飯,真係食得好飽,喺街外好少見到有炒絲瓜☺️只係食咗少少鹽同埋絲瓜夠晒清新易入口,Lisboy都可以食到舔舔脷😂🍽️ 酸辣雞雜呢個酸辣雞啱晒公公送酒😋辣得來好滋味 🍽️ 高壓鍋紅薯飯呢個紅薯飯啱晒我哋一家人食,一個鍋已經為把四大一小,又有紅棗同番薯,好抵食!

🍽️ 蒜蓉粉絲蝦仁

🍽️ 鮑魚辣椒炒肉

🍽️ 家常炒絲瓜

🍽️ 酸辣雞雜
呢個酸辣雞啱晒公公送酒😋辣得來好滋味

🍽️ 高壓鍋紅薯飯

• 鮑魚辣椒炒肉
2024-06-13 334 瀏覽
之前都係深圳食過一次農耕記~見佢地最近進駐咗香港開左分店,咁啱又好想食辣辣地嘅中菜~就試下!黃埔呢一間分店環境光猛,門面裝修突登做到好農村既感覺。每個卡座都夠哂闊落,坐得舒服~而餐廳菜品選擇種類都算幾多,但整體黎講每一道菜都屬於偏油膩同濃味,我係食得偏重口味人士所以都接受到呢種油膩感~ 🦐蒜蓉粉絲蝦仁 / $118 🌶️鮑魚辣椒炒肉/ $128🥦大碗花菜 / $68🍚東北黑土地米飯 / $12(碗)🍶酒釀馬蹄爽 / $29 每一道菜都超級下飯~😋個人最推薦蒜蓉粉絲蝦仁!蒜蓉味超級濃~粉絲入哂味之餘,蝦仁係超級大隻爽口。而鮑魚辣椒炒肉真係有好多隻迷你鮑魚仔係入面㗎~青椒都非常之入味🫑最後甜品試咗個酒釀馬蹄爽🥣食完辣野食返啲甜甜地嘅嘢中和下感覺幾好~唔算係好甜👌🏻💵最後埋單二人份合共$355,人均約$178~

🦐蒜蓉粉絲蝦仁 / $118
🌶️鮑魚辣椒炒肉/ $128
🥦大碗花菜 / $68
🍚東北黑土地米飯 / $12(碗)
🍶酒釀馬蹄爽 / $29

酒釀馬蹄爽

💵最後埋單二人份合共$355,人均約$178~
2024-06-05
酒釀馬蹄爽
2024-06-06 179 瀏覽
First try香港農耕記,仲要開左係黃埔,好近我🤣🤣🤣估唔到平日去食都爆場,就算夜晚都見到有人一丁友黎食,仲有1L手打檸檬茶可以嗌先$36!我呢位手打檸檬茶愛好者就係衝住佢黎😍#招牌湖碟魚魚既質感偏爽口彈牙,味道都係辣,好惹味,但略嫌有少少腥。#酸菜炒毛豆唔好睇佢個樣平平無奇好普通咁,我覺得佢係今場MVP,由於有為玻璃肚嘅朋友,所以就唔嗌咁多辣,呢個毛豆送飯一流!!!#酸辣炒雞雜如果唔係食川菜類都唔會有雞雜食,雞雜切得太細,成道菜裏邊有啲難搵,味道好惹味,但需要自備吸油丸,如果唔係會油左啲🥲#蒜蓉炒菜花呢個正,夠鑊氣,好香蒜香味,可encore🤪我見有紅薯飯🍠仲係成個電飯煲上都幾過癮,手打檸檬茶有鴨屎香更好😆⛩️農耕記 湖南土菜 (黃埔天地) (紅磡)紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖
First try香港農耕記,仲要開左係黃埔,好近我🤣🤣🤣

#招牌湖碟魚
魚既質感偏爽口彈牙,味道都係辣,好惹味,但略嫌有少少腥。

#酸菜炒毛豆

#酸辣炒雞雜

#蒜蓉炒菜花
呢個正,夠鑊氣,好香蒜香味,可encore🤪

⛩️農耕記 湖南土菜 (黃埔天地) (紅磡)
紅磡黃埔天地美食坊(第8期)1樓115號舖
2024-06-04 149 瀏覽
食得西餐多,想轉吓口味就試多咗中式嘢。今次見到有湖南菜,完全未試過就二話不說拉埋老公入去試😂🦐蒜蓉粉絲蝦仁果然係必試菜式,會原鍋上,侍應嚟到先至倒醬料入去再開火,千叮萬囑我哋6分鐘之後一定要熄火。咁樣除咗可以防止燶底,啲蝦仲會煮得啱啱好,好彈牙,粉絲亦都入晒味,超好送飯👍🏼👍🏼👍🏼🐮鮮炒黃牛肉原來可以揀唔辣🙈牛肉好嫩,一啲都唔鞋口,配埋酸蘿蔔同埋芹菜一齊炒,好香口又減膩,有火熱住,keep住暖笠笠,又係好好送飯👍🏼🐟魚湯白豆腐想叫個湯飲吓,見到魚湯即刻心心眼😍豆腐好嫩滑,唔會煲到散晒,魚湯好夠味,加埋肉碎,同時豐富味覺與口感。🥬蒜蓉空心菜通菜一啲都唔老身,好爽口又唔會淋,炒得啱啱好。叫咗4樣嘢加個飯,我哋2個都食到勁飽,平均每人先$200左右,真係推介大家嚟試👍🏼

🦐蒜蓉粉絲蝦仁

🐮鮮炒黃牛肉

🐟魚湯白豆腐

🥬蒜蓉空心菜
通菜一啲都唔老身,好爽口又唔會淋,炒得啱啱好。

2024-06-01 112 瀏覽
去開黃埔,去openrice見農耕記有得訂枱,即管試下。去到已經留定卡位枱比我,員工服務熱情有效率,感覺幾好。點菜發覺可以免辣又可以少油,對我黎講又係好好既選項。叫左鰈魚,好食,唔腥,魚肉夠滑有啲彈性,叫左少油但依然見到好多油,若不少油,不能想像。炒福花,炒得幾惹味。燉雞湯就冇咩雞味。肉碎米粉真係太太太太多油,滑到好似食米線咁,成咀都係油,但我又覺得好食喎,可能就係越罪惡越好食真係定律。燉雪梨係驚喜,唔太甜夠潤好食。但價錢黎講,我覺得貴左啲,埋單時收銀話遲啲會跟番大陸菜牌價錢會平番一半。好早之前寫完呢篇食評等批核,不明為什麼會說給過我什麼免費款待及試吃,完全沒有這回事,連加一都收足囉。所以上傳收據証明下。
點菜發覺可以免辣又可以少油,對我黎講又係好好既選項。

炒福花,炒得幾惹味。
燉雞湯就冇咩雞味。
燉雪梨係驚喜,唔太甜夠潤好食。